Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 74 от 20.IX

ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ОПЕРАТИВНА СЪВМЕСТИМОСТ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ЦИФРОВИ ТЕЛЕВИЗИОННИ УСТРОЙСТВА

 

ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ОПЕРАТИВНА СЪВМЕСТИМОСТ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ЦИФРОВИ ТЕЛЕВИЗИОННИ УСТРОЙСТВА

В сила от 20.09.2016 г.
Приети с Решение № 461 от 01.09.2016 г. на Комисията за регулиране на съобщенията

Обн. ДВ. бр.74 от 20 Септември 2016г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. Техническите изисквания определят условията за осигуряване на оперативна съвместимост на потребителските цифрови телевизионни устройства, които се предлагат за продажба, под наем или в друга форма в Република България.

Раздел II.
Оперативна съвместимост на аналогови и цифрови телевизионни апарати

Чл. 2. Всички потребителски цифрови телевизионни устройства трябва да позволяват декодиране на сигнали в съответствие с общ европейски алгоритъм за кодиране, който е приет от призната европейска организация по стандартизация (към момента от Европейския институт за стандарти в далекосъобщенията - ETSI).

Чл. 3. Всеки аналогов телевизионен апарат с екран с видим диагонал, по-голям от 42 cm, трябва да има поне един изход за отворен интерфейс - стандартизиран от призната европейска организация по стандартизация, например както е посочено в стандарт CENELEC EN 50 049-1:1997, който да дава възможност за просто свързване на периферни устройства, по-специално допълнителни декодери и цифрови приемници.

Чл. 4. Всеки цифров телевизионен апарат с екран с видим диагонал на екрана, по-голям от 30 cm, трябва да има поне един изход за отворен интерфейс - стандартизиран или съответстващ на стандарт на призната европейска организация по стандартизация или съответстващ на отраслова спецификация. Този изход трябва да дава възможност за просто свързване на периферни устройства и пренос на всички елементи на цифров телевизионен сигнал, включително информация, свързана с интерактивни услуги и с услуги за условен достъп.

Раздел III.
Оперативна съвместимост на цифрови телевизионни устройства

Чл. 5. Битовата техника за приемане на стандартен цифров телевизионен сигнал, която се предлага за продажба, под наем или в друга форма и може да декодира цифрови телевизионни сигнали, трябва да има способността:

1. да позволява декодиране на сигнали в съответствие с общ европейски алгоритъм за кодиране, който е приет от призната европейска организация по стандартизация;

2. да изобразява на екран свободно излъчен сигнал, включително и при взета под наем техника, при условие че наемателят спазва условията на съответния договор за наем.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на техническите изисквания:

1. "Алгоритъм за кодиране" е алгоритъм, базиран на шифър, използван за криптиране при цифрово видео радиоразпръскване (Digital video broadcasting - DVB) на аудио-визуално и свързано съдържание.

2. "Условен достъп" е техническа и/или организационна мярка, посредством която достъпът до защитената услуга в разбираем вид се предоставя при условие на предварително индивидуално разрешение.

Заключителни разпоредби

§ 2. Техническите изисквания се приемат на основание чл. 279а от Закона за електронните съобщения.

§ 3. Техническите изисквания влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките