Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 6.I

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМА МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И НАЦИОНАЛНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ПО ТУРИЗЪМ НА КИТАЙСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА (Одобрен с Решение № 434 от 12 юни 2015 г. на Министерския съвет.

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМА МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И НАЦИОНАЛНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ПО ТУРИЗЪМ НА КИТАЙСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА

(Одобрен с Решение № 434 от 12 юни 2015 г. на Министерския съвет. В сила от 18 юни 2015 г.)

Издаден от Министерството на туризма

Обн. ДВ. бр.2 от 6 Януари 2017г.

Министерството на туризма на Република България и Националната администрация по туризъм на Китайската народна република, наричани за краткост договарящи се Страни,

Като се има предвид Меморандумът за разбирателство между Министерството на икономиката и енергетиката на Република България и Националната администрация по туризъм на Китайската народна република, подписан между двете държави на 28 май 2014 г.,

Като се има предвид, че туризмът е приоритетен стопански сектор и за двете договарящи се Страни,

Водени от намерението за по-нататъшно развитие и разширяване на отношенията в областта на туризма чрез обмен на съвместни туристически дейности,

се договориха да си сътрудничат в следните области:

Член 1

Да насърчават предприятията на България и Китай да инвестират в туристически проекти с цел подобряване на туристическата инфраструктура на двете държави.

Член 2

Да насърчават двустранното сътрудничество между академичните общности на България и Китай с цел насърчаване обмена на информация и проучване на възможностите за провеждане на ориентирани към туризма студентски програми за обмен, включващи обучение на място в областта на туризма.

Член 3

Да създават условия за прилагане на политики, програми и мерки, насърчаващи в частност туристическия обмен и проучващи възможностите за използване на китайски социални програми за привличане на китайски пенсионери на възраст над 65 години за туризъм в Република България.

Член 4

Да обменят информация с цел разработване и реализиране на проекти за общи туристически маршрути и да изготвят съвместни туристически продукти между Република България и нейните съседни държави, а именно Република Македония, Румъния. Република Сърбия, Република Гърция и Република Турция.

Член 5

Да обменят информация и добри практики за изготвяне на атрактивни оферти по искане на Националната администрация по туризъм на Китайската народна република с цел създаване на необходимите предпоставки за увеличаване броя на китайските туристи, посещаващи Република България.

Член 6

Всички дейности и предложения в настоящия Меморандум да бъдат проведени в съответствие с правните регулации на двете държави. Всички дейности, които не са част от настоящия Меморандум, подлежат на допълнителни съгласувания между Страните.

Член 7

И двете Страни ще насърчават и други форми на пряко двустранно сътрудничество в областта на туризма, които не са част от настоящия Меморандум и които не противоречат на нейните цели, след провеждане на взаимни съгласувания.

Член 8

Настоящият Меморандум за разбирателство е изготвен с цел задълбочаване и развиване на сътрудничеството между Страните и не представлява обвързващо споразумение между държавите на Страните по международното право. Никоя разпоредба на настоящия Меморандум за разбирателство не следва да се тълкува и прилага като създаваща законово право или ангажимент на Страните.

Член 9

Меморандумът за разбирателство влиза в сила на датата на подписването му за срок от пет години без автоматично удължаване при изтичането му.


Подписан в Китай на 18 юни 2015 г. в два еднообразни автентични оригинала, един на български език, един на английски език и един на китайски език. В случай на различия в тълкуването приоритет има английският текст.

Промени настройката на бисквитките