Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 26 от 26.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 53 ОТ 20 МАРТ 2024 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА КРИТЕРИИТЕ ЗА УСТОЙЧИВОСТ НА БИОГОРИВАТА И ТЕЧНИТЕ ГОРИВА ОТ БИОМАСА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 302 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г. (ДВ, БР. 95 ОТ 2012 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 53 ОТ 20 МАРТ 2024 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА КРИТЕРИИТЕ ЗА УСТОЙЧИВОСТ НА БИОГОРИВАТА И ТЕЧНИТЕ ГОРИВА ОТ БИОМАСА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 302 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г. (ДВ, БР. 95 ОТ 2012 Г.)

В сила от 26.03.2024 г.

Обн. ДВ. бр.26 от 26 Март 2024г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. Наименованието на наредбата се изменя така:

"Наредба за критериите за устойчивост на биогоривата, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса".

§ 2. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст след думата "биогоривата" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

2. В т. 2 след думата "биогорива" съюзът "и" се заменя със запетая, а след "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

3. В т. 4 и 5 след думата "биогоривата" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

§ 3. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "биогоривата" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса, възобновяемите течни и газообразни транспортни горива от небиологичен произход и рециклираните въглеродни горива".

2. В ал. 2, в основния текст след думата "биогоривата" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса, възобновяемите течни и газообразни транспортни горива от небиологичен произход и рециклираните въглеродни горива".

§ 4. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "събирачи на" се заменят с "лица, събиращи".

2. В т. 3 думите "изкупвачи на" се заменят с "лица, изкупуващи", след думата "биогорива" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

3. В т. 4 след думата "биогорива" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

4. В т. 5 думите "изкупвачи на" са заменят с "лица, изкупуващи", след думата "биогорива" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

5. В т. 6 след думата "биогорива" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

6. В т. 8 и 9 след думата "биогорива" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

7. Точка 10 се изменя така:

"10. лица, които пускат на пазара биогорива, чисти или в смеси, за крайна употреба;".

8. Създават се т. 11 - 14:

"11. лица, които пускат на пазара течни горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса, чисти или в смеси, за крайна употреба;

12. производители на електрическа енергия от газообразни и твърди горива от биомаса, които произвеждат електрическата енергия от инсталации по смисъла на чл. 37, ал. 10 от ЗЕВИ;

13. производители на електрическа енергия, топлинна енергия и енергия за охлаждане или горива от твърдите горива от биомаса и газообразните горива от биомаса, които произвеждат енергия от инсталации по смисъла на чл. 37, ал. 15 от ЗЕВИ;

14. лица, които произвеждат, внасят и/или въвеждат суровини за производство и които пускат на пазара за крайна употреба възобновяеми течни и газообразни транспортни горива от небиологичен произход и рециклираните въглеродни горива."

§ 5. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст след думата "Биогоривата" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса";

б) в т. 2 и 3 след думата "биогоривата" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

2. В ал. 2 думите "т. 9 и 10" се заменят с "т. 9 - 14".

3. Създава се ал. 3:

"(3) Икономическите оператори въвеждат в създадената от Европейската комисия база данни информация за сделките и за критериите за устойчивост и критериите за намаление на емисиите на парникови газове, информация за сделките и за характеристиките за устойчивост на биогорива, течни горива от биомаса и газообразни и твърди горива от биомаса, включително за техните емисии на парникови газове в рамките на цялостния им жизнен цикъл, от момента на тяхното производство до пускането им на пазара от доставчика на горива."

4. Създават се ал. 4 и 5:

"(4) Операторите на инсталации за производство на енергия с изгаряне на биогорива, течни горива от биомаса и газообразни и твърди горива от биомаса, които са участници в Европейската система за търговия с емисии, осигуряват доказателства за спазването на критериите по чл. 37 от ЗЕВИ за използваните биогорива, течни горива от биомаса и газообразни и твърди горива от биомаса.

(5) Доказателствата по ал. 4 могат да бъдат осигурени по реда на чл. 7, ал. 1, чл. 8 или чрез извършване на самостоятелна оценка за съответствие на използваните биогорива, течни горива от биомаса и газообразни и твърди горива от биомаса с критериите по чл. 37 от ЗЕВИ."

§ 6. Създава се чл. 4а:

"Чл. 4а. (1) За извършената самостоятелна оценка за съответствие по чл. 4, ал. 5 операторите на инсталации за производство на енергия с изгаряне на биогорива, течни горива от биомаса и газообразни и твърди горива от биомаса, които са участници в Европейската система за търговия с емисии, подават до министъра на околната среда и водите декларация за съответствие с критериите по чл. 37, ал. 3, 4, 5 и 6 от ЗЕВИ и георефериран векторен полигонов слой за обхвата и местоположението на терените в границите на Република България, от които е добита биомасата за съответната календарна година.

(2) Декларацията за съответствие по ал. 1 се изготвя по образец съгласно приложение № 4.

(3) Министърът на околната среда и водите или определено от него със заповед лице в срок до 3 дни предоставя по служебен път получената информация на министъра на земеделието и храните за проверка на географския произход на добитата биомаса от компетентната администрация на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите за съответствието на информацията с чл. 37, ал. 3, ал. 4, т. 2 и ал. 5 от ЗЕВИ.

(4) Министърът на земеделието и храните или определено от него със заповед лице изпраща резултатите от извършената проверка по ал. 3 на министъра на околната среда и водите в срок до 7 дни от получаването на информацията.

(5) Министърът на околната среда и водите в рамките на своите компетенции извършва проверка на съответствието на критериите за устойчивост по чл. 37, ал. 4, т. 1 и 3 и ал. 6 от ЗЕВИ въз основа на предоставената по ал. 1 информация.

(6) Въз основа на резултатите от извършената проверка по ал. 4 и 5 и в срок до 14 дни от подаване на информацията по чл. 4, ал. 1 министърът на околната среда и водите или упълномощено от него лице издава становище относно съответствието на декларираните данни за георефериран векторен полигонов слой за обхвата и местоположението на терените в границите на Република България, предоставени от операторите на инсталации за производство на енергия с изгаряне на биогорива, течни горива от биомаса и газообразни и твърди горива от биомаса, които са участници в Европейската система за търговия с емисии, с критериите за устойчивост по чл. 37, ал. 3, 4, 5 и 6 от ЗЕВИ."

§ 7. Наименованието на раздел III се изменя така:

"Критерии за устойчивост на биогоривата, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса".

§ 8. Член 5 се изменя така:

"Чл. 5. (1) Биогоривата, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса, произведени от отпадъци и остатъци от земеделски земи, се отчитат за целите по чл. 12, ал. 1 и 5 от ЗЕВИ само при условие че отговарят на критериите за устойчивост и на критериите за намаление на емисиите на парникови газове, определени по ал. 3 - 13.

(2) Биогоривата, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса, произведени от отпадъци и остатъци, различни от остатъците от горското, селското и рибното стопанство и аквакултурите, които се отчитат за целите по чл. 12, ал. 1 и 5 от ЗЕВИ, трябва да отговарят само на критериите за намаление на емисиите на парникови газове, определени по ал. 10 - 12. На тези критерии и изисквания трябва да отговарят и отпадъците и остатъците, които първоначално се обработват за получаването на междинен продукт, преди да бъдат допълнително преработени в биогорива, течни горива от биомаса и газообразни и твърди горива от биомаса.

(3) Биогоривата, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса, произведени от отпадъци и остатъци от земеделски земи, се вземат предвид за целите по чл. 12, ал. 1 и 5 от ЗЕВИ, когато отговарят на глава шеста "Мониторинг на почвите" от Закона за почвите.

(4) Биогоривата, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса, произведени от селскостопанска биомаса, които се отчитат за целите по чл. 12, ал. 1 и 5 от ЗЕВИ, не трябва да са:

1. произведени от суровини, произхождащи от терени с голямо значение за биоразнообразието;

2. отглеждани върху терени с високи въглеродни запаси, освен когато суровината е добита от терен, който по времето на добива и през януари 2008 г. е имал статут на терен с високи въглеродни запаси;

3. добити от суров материал, отглеждан на земя, която е била торфище през януари 2008 г., освен ако бъдат представени доказателства, че култивирането и добиването на суровината не налага дренаж на предварително неотводнената почва.

(5) Биогоривата, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса, произведени от горскостопанска биомаса, се отчитат за целите по чл. 12, ал. 1 и 5 от ЗЕВИ, когато съответстват на следните критерии за свеждане до минимум на риска от използване на горскостопанска биомаса, получена вследствие на неустойчиво производство:

1. страната, в която е добита горскостопанската биомаса, има съответни закони на национално или поднационално равнище, приложими в района на добива, както и действащи системи за мониторинг и правоприлагане, които гарантират, че:

а) дейностите по дърводобива са законосъобразни;

б) в районите на дърводобива се осъществява възобновяване на горите;

в) зоните, определени съгласно международното или националното право или от съответния компетентен орган за целите на опазването на природата, включително във влажните зони и торфищата, са защитени;

г) дърводобивът се извършва по начин, съобразен със запазването на качеството на почвата и биоразнообразието, с цел да се сведат до минимум отрицателните последици, и

д) дърводобивът запазва или подобрява дългосрочния производителен капацитет на гората;

2. когато липсват данни по т. 1, да съществуват системи за управление на равнището на районите за снабдяване с дървен материал, за да се гарантира, че:

а) дейностите по дърводобива са законосъобразни;

б) горите в районите на дърводобива се възобновяват;

в) зоните, определени съгласно международното или националното право или от съответния компетентен орган за целите на опазването на природата, включително във влажните зони и торфищата, са защитени, освен в случай че се представят доказателства, че добивът на тези суровини не противоречи на тези цели за опазване на природата;

г) дърводобивът се извършва по начин, съобразен със запазването на качеството на почвата и биоразнообразието, с цел намаляване на вредното въздействие, и

д) дърводобивът запазва или подобрява дългосрочния производителен капацитет на гората.

(6) Биогоривата, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса, произведени от горскостопанска биомаса, се отчитат за целите по чл. 12, ал. 1 и 5 от ЗЕВИ, когато отговарят на следните критерии във връзка със земеползването, промените в земеползването и горското стопанство (ЗПЗГС):

1. държавата или регионалната организация за икономическа интеграция, от която произхожда горскостопанската биомаса:

а) е страна по Споразумението от Париж към Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата, ратифицирано със Закон за ратифициране на Споразумението от Париж към Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата и за приемане на декларация по чл. 9, параграф 1 от споразумението (ДВ, бр. 86 от 2016 г.);

б) е подала национално определен принос (NDC) в Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата, ратифицирана със Закон за ратифициране на Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата (РКООНИК) (ДВ, бр. 28 от 1995 г.), обхващащ емисиите и поглъщанията от селското стопанство, горското стопанство и земеползването, който гарантира, че измененията във въглеродните запаси във връзка с добива на биомаса се отчитат спрямо ангажимента на съответната държава да намали или да ограничи емисиите на парникови газове, посочени в национално определен принос, или

в) има закони на национално или поднационално равнище в съответствие с член 5 от Споразумението от Париж към Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата, ратифицирано със Закон за ратифициране на Споразумението от Париж към Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата и за приемане на декларация по чл. 9, параграф 1 от споразумението (ДВ, бр. 86 от 2016 г.), приложими в района на дърводобива, които се отнасят за запазване или подобряване на въглеродните запаси и поглътителите на въглерод и от които е видно, че докладваните емисии от земеползването, промените в земеползването и горското стопанство не надхвърлят поглъщанията;

2. когато липсват посочените в т. 1 данни, да съществуват системи за управление на равнището на районите за снабдяване с дървен материал, гарантиращи запазване или подобряване на нивата на въглеродните запаси и поглътителите на въглерод в дългосрочен план.

(7) Биогоривата, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса се отчитат за целите на чл. 12, ал. 1 и 5 от ЗЕВИ само когато намалението на емисиите на парникови газове е:

1. поне 50 на сто за биогоривата, биогаза, потребяван в транспортния сектор, и течните горива от биомаса, произведени в инсталации, въведени в експлоатация преди или на 5 октомври 2015 г.;

2. поне 60 на сто за биогоривата, биогаза, потребяван в транспортния сектор, и течните горива от биомаса, произведени в инсталации, въведени в експлоатация от 6 октомври 2015 г. до 31 декември 2020 г.;

3. поне 65 на сто за биогоривата, биогаза, потребяван в транспортния сектор, и течните горива от биомаса, произведени в инсталации, въведени в експлоатация от 1 януари 2021 г.;

4. поне 70 на сто за производството на електрическа енергия, топлинна енергия и енергия за охлаждане от газообразни и твърди горива от биомаса, използвани в инсталации, въведени в експлоатация от 1 януари 2021 г. до 31 декември 2025 г., и съответно 80 на сто за инсталации, въведени в експлоатация от 1 януари 2026 г.

(8) За дадена инсталация се счита, че е въведена в експлоатация, след като е започнало производството на биогорива, на биогаз, потребяван в транспорта, и на течни горива от биомаса и съответно след като е започнало производството на топлинна енергия и енергия за охлаждане и на електрическа енергия от газообразни и твърди горива от биомаса.

(9) Намалението на емисиите на парникови газове от използването на биогоривата и биогаза, потребявани в транспорта, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса в инсталации, произвеждащи топлинна енергия и енергия за охлаждане и електрическа енергия, се изчислява по методиката по чл. 44, ал. 3 от ЗЕВИ.

(10) Електрическата енергия, произведена от газообразни и твърди горива от биомаса, се отчита за целите по чл. 12, ал. 1 и 5 от ЗЕВИ само когато отговаря на едно или повече от следните изисквания:

1. произведена е в инсталация с обща номинална топлинна мощност под 50 MW;

2. произведена е в инсталация с обща номинална топлинна мощност от 50 MW до 100 MW чрез използване на високоефективно комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия или в инсталация за производство на електрическа енергия, в която е спазено нивото на енергийна ефективност за най-добрите налични техники, определено в Решение за изпълнение (ЕС) 2017/1442 на Комисията от 31 юли 2017 г. за формулиране на заключения за най-добри налични техники (НДНТ) за големи горивни инсталации съгласно Директива 2010/75/ЕС на Европейския парламент и на Съвета (ОВ, L 212/1 от 17 август 2017 г.);

3. произведена е в инсталация с обща номинална топлинна мощност над 100 MW чрез използване на високоефективно комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия или в инсталация за производство на електрическа енергия, в която е достигнат най-малко 36 на сто нетен електрически коефициент на полезно действие;

4. произведена е от инсталация на биомаса, в която се прилага улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

(11) За целите по чл. 12, ал. 1 и 5 от ЗЕВИ инсталациите, произвеждащи само електрическа енергия, се вземат предвид само когато те не използват изкопаеми горива като основно гориво и само когато не съществува разходоефективен потенциал за прилагането на високоефективна комбинирана технология за производство на енергия според оценката по чл. 4, ал. 2, т. 11, буква "а" от Закона за енергетиката.

(12) За целите по чл. 12, ал. 1 и 5 от ЗЕВИ изискванията по ал. 10 и 11 се прилагат за инсталации, въведени в експлоатация или реконструирани, така че да използват газообразни и твърди горива от биомаса, след 25 декември 2021 г.

(13) Изискванията по ал. 10 не се прилагат по отношение на електрическата енергия от инсталации, които са предмет на специфично уведомление до Европейската комисия, основаващо се на надлежно обосновани рискове за сигурността на доставките на електрическа енергия.

(14) Критериите за намаление на емисиите на парникови газове по ал. 7 не се прилагат за електрическата енергия, топлинната енергия и енергията за охлаждане, произведена от твърди битови отпадъци.

(15) Газообразните и твърдите горива от биомаса, използвани в инсталации за производство на електрическа енергия, топлинна енергия и енергия за охлаждане или горива с обща номинална топлинна мощност, по-голяма или равна на 20 MW за твърдите горива от биомаса, и с обща номинална топлинна мощност, по-голяма или равна на 2 MW за газообразните горива от биомаса, трябва да съответстват на критериите за устойчивост и на критериите за намаление на емисиите на парникови газове, определени в ал. 1 - 3.

(16) Намалението на емисиите на парникови газове при използване на възобновяеми течни и газообразни транспортни горива от небиологичен произход е най-малко 70 на сто считано от 1 януари 2021 г.

(17) Критериите за устойчивост и критериите за намаление на емисиите на парникови газове по ал. 3 - 13 се прилагат независимо от географския произход на използваната биомаса.

(18) За целите по чл. 12, ал. 1 и 5 от ЗЕВИ не може да се откаже отчитането по други съображения, свързани с критериите за устойчивост на биогорива, течни горива от биомаса и газообразни и твърди горива от биомаса, които са получени в съответствие с изискванията по ал. 1 - 8. Това не засяга публичната подкрепа, предоставяна по схеми за подпомагане, одобрени преди 24 декември 2018 г."

§ 9. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. Биогоривата, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса, произведени от отпадъци и остатъци, различни от остатъците от горското, селското и рибното стопанство и аквакултурите, се отчитат за целите по чл. 4, ал. 1 и отговарят само на критериите за намаление на емисиите на парникови газове по чл. 37, ал. 7 от ЗЕВИ. На тези критерии и изисквания трябва да отговарят и отпадъците и остатъците, които първоначално се обработват за получаването на междинен продукт, преди да бъдат допълнително преработени в биогорива, течни горива от биомаса и газообразни и твърди горива от биомаса."

§ 10. Наименованието на раздел IV се изменя така:

"Раздел ІV

Доброволни схеми за сертифициране на производството на биогорива, течни горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса".

§ 11. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. Критериите за устойчивост на биогоривата, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса се считат за изпълнени, когато икономическите оператори прилагат признати от ЕК доброволни национални или международни схеми за въвеждане на стандарти за производство на биогорива, течни горива от биомаса и газообразни и твърди горива от биомаса (схеми за сертифициране) при условията и по реда на чл. 39 от ЗЕВИ."

§ 12. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. въвеждат стандарти за производство на биогорива, течни горива от биомаса и газообразни и твърди горива от биомаса, които съдържат точни данни за целите на чл. 37, ал. 1 и 2 от ЗЕВИ, или гарантират спазването на критериите за устойчивост и на критериите за намаление на емисиите от парникови газове по чл. 5 и 6, както и за мерки, взети за защита на почвите, земите, водите, въздуха, биоразнообразието и др.;".

2. В т. 3 след думата "биогорива" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

§ 13. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. Икономическите оператори поддържат система за масов баланс по чл. 42 от ЗЕВИ, спазват критериите за устойчивост и критериите за намаляване на емисии на парникови газове, за които осигуряват одитиране на информацията и предоставят доказателства за проведения одит, като също така и осигуряват проследимост на всяка партида суровини, биогорива, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса, възобновяемите течни и газообразни транспортни горива от небиологичен произход и рециклираните въглеродни горива на всички етапи на производство, преработка, транспорт и разпространение, като издават декларация за устойчивост независимо дали биогорива, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса, възобновяемите течни и газообразни транспортни горива от небиологичен произход и рециклираните въглеродни горива са с произход от ЕС или са внос от трети страни."

§ 14. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Използваната система за масов баланс:

1. позволява смесването на партиди от суровини или горива с различни характеристики за устойчивост и за намаление на емисии на парникови газове;

2. позволява смесване на партиди от суровини с различно енергийно съдържание за целите на по-нататъшна преработка, при условие че размерът на партидите се уточнява в съответствие с тяхното енергийно съдържание;

3. изисква към сместа да остава прикрепена информация за характеристиките за устойчивост и за намаление на емисиите на парникови газове и обемите на партидите по т. 1;

4. осигурява сборът на всички партиди, напуснали сместа, да има същите характеристики за устойчивост, каквито има сборът на всички партиди, добавени към сместа, и изисква този баланс да се постига в рамките на подходящ времеви период."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Системата за масов баланс гарантира, че всяка партида се отчита само веднъж при изчисляването на брутното крайно потребление на енергия от възобновяеми източници в сектор електрическа енергия, сектор топлинна енергия и енергия за охлаждане и сектор транспорт и е налице информация дали за производството на тази партида е била предоставена подкрепа и ако това е така - вида на схемата за подкрепа."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

§ 15. В чл. 13, ал. 1 след думата "биогорива" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

§ 16. В чл. 14, в основния текст след думата "биогоривата" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

§ 17. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "биогорива" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

2. В ал. 2 след думата "биогорива" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

§ 18. В чл. 16, ал. 1 думите "в съответствие с изискванията на БДС EN 45011:1999, БДС EN ISO 19011:2004 и БДС ISO 14065:201" се заличават.

§ 19. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Одитирането и сертифицирането се прилага за произведените или внесени в Европейския съюз:

1. биогорива, течни горива от биомаса, газообразни и твърди горива от биомаса;

2. възобновяеми течни и газообразни транспортни горива от небиологичен произход и от рециклирани въглеродни горива по смисъла на Делегиран регламент (ЕС) 2023/1184 г. на Комисията от 10 февруари 2023 г. за допълване на Директива (ЕС) 2018/2001 на Европейския парламент и на Съвета чрез установяване на методология на Съюза за определяне на подробни правила за производството на възобновяеми течни и газообразни транспортни горива от небиологичен произход (ОВ, L 157 от 20 юни 2023 г.) и Делегиран регламент (ЕС) 2023/1185 на Комисията от 10 февруари 2023 г. за допълване на Директива (ЕС) 2018/2001 на Европейския парламент и на Съвета чрез определяне на минимален праг за намаление на емисиите на парникови газове от рециклирани въглеродни горива и определяне на методика за оценяване на намалението на емисиите на парникови газове от възобновяеми течни и газообразни транспортни горива от небиологичен произход и от рециклирани въглеродни горива (ОВ, L 157 от 20 юни 2023 г.)."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Информацията относно географския произход и вида на използваните суровини по отношение на биогоривата, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса на всеки доставчик на гориво се предоставя на потребителите чрез уебсайтовете на икономическите оператори и се актуализира ежегодно."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 4.

§ 20. В чл. 21, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 1:

"1. проверява дали използваните от икономическите оператори системи са точни, надеждни и защитени срещу измами, включително проверка, за да се гарантира, че материалите не са променени или изхвърлени умишлено, така че партидата или част от нея да се превърне в отпадък или остатък; също така при одитирането се проверяват честотата и методиката на вземане на проби и достоверността на данните;".

2. Досегашната т. 1 става т. 2 и в нея след думата "биогорива" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

3. Досегашната т. 2 става т. 3.

§ 21. В чл. 22, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 4 след думата "биогорива" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

2. В т. 5 след думата "биогорива" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

§ 22. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "биогорива" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

2. В ал. 3 след думата "биогоривата" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

§ 23. В чл. 27 след думата "биогорива" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "биомаса" се добавя "и газообразните и твърдите горива от биомаса".

§ 24. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1:

а) точка 3 се изменя така:

"3. "Действителна стойност" е намалението на емисиите на парникови газове на някои или на всички етапи на конкретен процес на производство на биогорива, течни горива от биомаса и газообразни и твърди горива от биомаса, изчислено по методиката по чл. 2, ал. 2.";

б) точка 20 се изменя така:

"20. "Течни горива от биомаса" са течни горива за енергийни цели, различни от транспортните цели, включително за електрическа енергия за отопление и охлаждане, произведени от биомаса.";

в) точка 21 се изменя така:

"21. "Типична стойност" означава оценка за емисиите и намалението на емисиите на парникови газове за конкретен начин на производство на биогориво, течно гориво от биомаса или твърдо или газообразно гориво от биомаса, която е представителна за съответното потребление в Европейския съюз.";

г) точка 22 се изменя така:

"22. "Биогорива и течни биогорива от биомаса с нисък риск от непреки промени в земеползването" са биогорива, течни горива от биомаса и твърди и газообразни горива от биомаса, от суровина, произведена в рамките на схеми, които избягват ефектите на изместване на биогоривата, течните горива от биомаса и газообразните и твърдите горива от биомаса на основата на хранителни и фуражни култури чрез подобрени земеделски практики, както и чрез отглеждането на култури в райони, които преди това не са били използвани за тази цел, и които са произведени в съответствие с критериите за устойчивост за биогорива, течни горива от биомаса и газообразни и твърди горива от биомаса.";

д) създават се т. 25 - 31:

"25. "Биогаз" - газообразни горива, произведени от биомаса.

26. "Терени с голямо значение за биоразнообразието" са терени по смисъла на § 1, т. 24 от допълнителните разпоредби на ЗЕВИ.

27. "Възобновяване на гора" е възстановяване на горско насаждение по смисъла на т. 50 от § 1 от допълнителните разпоредби на ЗЕВИ.

28. "Газообразни и твърди горива от биомаса" са горива по смисъла на т. 51 от § 1 от допълнителните разпоредби на ЗЕВИ.

29. "Горскостопанска биомаса" е биомаса, добита от горското стопанство.

30. "Район на снабдяване" е географски определен район по смисъла на т. 60 от § 1 от допълнителните разпоредби на ЗЕВИ.

31. "Селскостопанска биомаса" е биомаса, добита в селското стопанство по смисъла на т. 62 от § 1 от допълнителните разпоредби на ЗЕВИ."

2. В § 2 накрая се добавя "и на Директива (ЕС) 2018/2001 на Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2018 г. за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници (ОВ, L 328/82 от 21 декември 2018 г.)".

§ 25. В преходните и заключителните разпоредби § 3 се изменя така:

"§ 3. Министърът на околната среда и водите може да представи на Европейската комисия доклади, включващи информация относно типичните емисии на парникови газове от отглеждането на селскостопански суровини в териториалните единици на тяхна територия, които са класифицирани на ниво 2 от Номенклатурата на статистическите териториални единици (наричана по-нататък "NUTS") или на по-детайлизирано подниво от NUTS в съответствие с Регламент (ЕО) № 1059/2003 на Европейския парламент и на Съвета за установяване на обща класификация на териториалните единици за статистически цели (NUTS) (ОВ, L 154/1 от 21 юни 2003 г.). В доклада се включва описание на метода и източниците на данни, използвани за изчисляване на нивата на емисиите, като методът трябва да отчита характеристиките на почвите, климата и очакваните добиви на суровини."

§ 26. Приложение № 1 към чл. 13, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 1 към чл. 13, ал. 1





"

§ 27. Приложение № 2 към чл. 14, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 14, ал. 1




"

§ 28. Приложение № 3 към чл. 25, ал. 2 се изменя така:

"Приложение № 3 към чл. 25, ал. 2





"

§ 29. Създава се приложение № 4 към чл. 4а, ал. 2:

"Приложение № 4 към чл. 4а, ал. 2





"

Заключителни разпоредби

§ 30. Данните по § 6 относно чл. 4а, ал. 3 за съответствие на терените към януари 2008 г. с изискванията на чл. 37, ал. 4, т. 2 от ЗЕВИ се предоставят еднократно от Изпълнителната агенция по горите на Министерството на околната среда и водите в срок до един месец от влизането в сила на постановлението.

§ 31. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките