Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 72 от 29.VIII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 258 ОТ 28 АВГУСТ 2014 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЕНЕРГИЕН БОРД

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 258 ОТ 28 АВГУСТ 2014 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЕНЕРГИЕН БОРД

В сила от 29.08.2014 г.

Обн. ДВ. бр.72 от 29 Август 2014г., отм. ДВ. бр.87 от 19 Октомври 2021г.

Отменено с § 11, т. 1 от заключителните разпоредби на Постановление № 336 от 14 октомври 2021 г. за изменение на Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, приет с Постановление № 229 на Министерския съвет от 2009 г. - ДВ, бр. 87 от 19 октомври 2021 г., в сила от 23.10.2021 г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Създава съвет, наричан по-нататък "Енергиен борд", като постояннодействащ консултативен орган на Министерския съвет за решаване на важни въпроси от обществена значимост в областта на енергетиката.


Чл. 2. Енергийният борд:

1. извършва анализ на състоянието на сектор "Енергетика" и на причините, водещи до нестабилност на енергийната система;

2. предлага принципи и насоки за устойчиво управление на сектор "Енергетика";

3. обсъжда и предлага мерки за решаване на установените проблеми с цел стабилизиране на енергийната система;

4. дава становища относно дейностите и мерките, предприемани от държавните органи и организации в областта на енергетиката;

5. прави предложения за промени в нормативната уредба в областта на енергетиката;

6. обсъжда и дава становища по предложенията за стратегически документи в сектор "Енергетика".


Чл. 3. (1) Енергийният борд се състои от председател, заместник-председател и членове.

(2) Председател на Енергийния борд е заместник министър-председателят по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране, а заместник-председател - министърът на икономиката и енергетиката.

(3) Членове на Енергийния борд са:

1. заместник-министър на икономиката и енергетиката и заместник-министър на труда и социалната политика, определени от съответните министри, и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране;

2. по един представител на: Българската фотоволтаична асоциация, Националния съюз на независимите енергопроизводители "Екоенергия", Българската ветроенергийна асоциация, "Български енергиен холдинг" - ЕАД, "Национална електрическа компания" - ЕАД, "Ей И Ес - 3С Марица Изток 1" - ЕООД, "КонтурГлобал Марица изток 3" - АД, Асоциацията на топлофикационните дружества в България, Асоциацията на търговците на електрическа енергия, Българската петролна и газова асоциация, Българска асоциация "Природен газ", "Електроенергиен системен оператор" - ЕАД, "ЕВН България" - ЕАД, "ЕНЕРГО-ПРО" - Варна, ЕООД, "ЧЕЗ България" - ЕАД, Българската национална асоциация на потребителите, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори - БФИЕК, Асоциацията на банките в България, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската минно-геоложка камара, Конфедерацията на независимите синдикати в България, Конфедерацията на труда "Подкрепа".

(4) Функциите на секретар на Енергийния борд се изпълняват от съветник или от съветници в политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическа политика, определени от заместник министър-председателя по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране.


Чл. 4. Енергийният борд може да привлича за участие в заседанията си представители на други държавни органи и институции, на международни организации, неправителствени организации и на търговски дружества от сектор "Енергетика" извън посочените в чл. 3, както и експерти от областта на енергетиката.


Чл. 5. Административното и техническото обслужване и експертното осигуряване на Енергийния борд се осъществяват от дирекция "Икономическа и социална политика" в администрацията на Министерския съвет, която изпълнява функциите на негов секретариат, и се осигурява финансово от бюджета на Министерския съвет.


Чл. 6. Приема Правилник за организацията на дейността на Енергийния борд.


Заключителни разпоредби

§ 1. В 3-дневен срок от влизането в сила на постановлението съответните министри и ръководителите на организациите по чл. 3, ал. 3, т. 2 правят предложения за членове на Енергийния борд.


§ 2. Постановлението се приема на основание чл. 22а, ал. 1 от Закона за администрацията.


§ 3. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


§ 4. Изпълнението на постановлението се възлага на заместник министър-председателя по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране.


Промени настройката на бисквитките