Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 6 от 23.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 8 ОТ 16 ЯНУАРИ 2015 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2015 Г.

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 8 ОТ 16 ЯНУАРИ 2015 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2015 Г.

В сила от 01.01.2015 г.

Обн. ДВ. бр.6 от 23 Януари 2015г.

Изтекъл срок на действие.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Утвърждава показателите по отделните бюджетни програми по бюджетите на бюджетните организации, част от държавния бюджет, които прилагат програмен формат на бюджет в рамките на утвърдените им със Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. разходи по области на политики и бюджетни програми съгласно приложение № 1.

Чл. 2. (1) Утвърждава предназначението на субсидиите по чл. 49, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. за национално представителните организации на хора с увреждания и за организации за хора с увреждания съгласно приложение № 2.

(2) Министърът на финансите по предложение на министъра на труда и социалната политика може да утвърждава вътрешни компенсирани промени на предназначението на субсидиите по ал. 1.

Чл. 3. Утвърждава предназначението на субсидиите по чл. 49, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. за юридическите лица с нестопанска цел съгласно приложение № 3.

Чл. 4. (1) Министърът на земеделието и храните по предложение на първостепенния разпоредител с бюджет на Държавен фонд "Земеделие" съгласувано с министъра на финансите в срок един месец от обнародването на постановлението в "Държавен вестник" представя за утвърждаване от Министерския съвет годишни разчети за 2015 г. по сметката за средства от Европейския съюз на Държавен фонд "Земеделие".

(2) Министърът на финансите в срок един месец от обнародването на постановлението в "Държавен вестник" представя за утвърждаване от Министерския съвет годишни разчети за 2015 г. по сметката за средства от Европейския съюз на Националния фонд.

Чл. 5. (1) Първостепенните разпоредители с бюджет в срок до един месец от обнародването на постановлението в "Държавен вестник" утвърждават годишни разчети за 2015 г. на сметките за средства от Европейския съюз и по други международни програми и договори, за които се прилага режимът на сметките за средства от Европейския съюз, и ги представят на министъра на финансите.

(2) Първостепенните разпоредители с бюджет по ал. 1 при необходимост актуализират годишните разчети за 2015 г. на сметките за средства от Европейския съюз и по други международни програми и договори, за които се прилага режимът на сметките за средства от Европейския съюз, и ги представят на министъра на финансите.

Чл. 6. Утвърждава норматив за час програма на Българската национална телевизия за подготовка, създаване и разпространение на национални и регионални програми в размер 1628 лв.

Чл. 7. Утвърждава норматив за час програма на Българското национално радио за подготовка, създаване и разпространение на национални и регионални програми в размер 410 лв.

Чл. 8. Утвърждава предназначението на трансферите по чл. 16, ал. 4 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. от бюджета на Министерството на образованието и науката за Българската академия на науките и за държавните висши училища съгласно приложение № 4.

Чл. 9. (1) Промени по реда на чл. 110 от Закона за публичните финанси се извършват на ниво показатели, утвърдени в приложение № 5, както и по показателите по отделните бюджетни програми, в т.ч. по ведомствени и администрирани разходи, по бюджетите на бюджетните организации, утвърдени в приложение № 1.

(2) Промени по реда на чл. 109, 112, 113, 114, 115 и 117 от Закона за публичните финанси се представят в Министерството на финансите от съответния първостепенен разпоредител с бюджет на ниво показатели, утвърдени в приложение № 5, а за тези, които прилагат програмен формат на бюджет - и по показателите по отделните бюджетни програми по бюджетите на бюджетните организации, утвърдени в приложение № 1.

(3) Първостепенните разпоредители с бюджет внасят мотивирани предложения за извършване на промени по реда на чл. 110, ал. 4 от Закона за публичните финанси не по-късно от 18 декември 2015 г.

Чл. 10. Определя базов норматив за издръжка на обучението на един учащ се в държавните висши училища в размер 693 лв.

Чл. 11. (1) Определя средствата от държавния бюджет за студентски столове и студентски общежития, както следва:

1. за един храноден в студентските столове - до 2,90 лв.;

2. за един леглоден в студентските общежития - до 1,00 лв.

(2) Средствата по ал. 1 се осигуряват от бюджета на Министерството на образованието и науката като субсидия за "Студентски столове и общежития" - ЕАД, София, и от бюджетите на държавните висши училища.

(3) Министърът на образованието и науката може да извършва промени по и между субсидиите по ал. 2 по реда на чл. 112, ал. 3 от Закона за публичните финанси в рамките на одобрените за тази цел средства по бюджетите на държавните висши училища и бюджета на Министерството на образованието и науката.

(4) Неусвоените средства от субсидията за студентски общежития и столове могат да се използват за ремонт на студентските общежития и столове.

(5) Месечната парична помощ при ползване на свободно наета квартира по чл. 29 от Наредбата за ползване на студентските общежития и столове, приета с Постановление № 235 на Министерския съвет от 2008 г. (обн., ДВ, бр. 86 от 2008 г.; изм. и доп., бр. 79 от 2009 г. и бр. 62 от 2013 г.), се определя в размер до 30 лв. и се предоставя от бюджета на Министерството на образованието и науката по реда на чл. 112, ал. 3 от Закона за публичните финанси.

(6) Министърът на образованието и науката предоставя субсидията по ал. 1 при съобразяване с националното и общностното законодателство в областта на държавните помощи.

Чл. 12. (1) Определя минимален размер на добавката за условнопостоянни разходи във формулите за разпределение на средствата по единни разходни стандарти от първостепенния разпоредител с бюджет към училищата и детските градини съгласно чл. 41а, ал. 6 от Закона за народната просвета, както следва:

1. за училище - 27 000 лв.;

2. за детска градина - 17 000 лв.

(2) Първостепенният разпоредител с бюджет може да определи по-нисък размер на добавката за условнопостоянни разходи за училище от минималния по ал. 1, т. 1, но не по-малко от 18 000 лв., при условие че общият размер на допълнителната компонента за условнопостоянни разходи, определена съгласно стойностите по ал. 1, т. 1, надвишава 16 на сто от общия размер на средствата, разпределяни по формули за съответните училища.

(3) Първостепенният разпоредител с бюджет може да определи по-нисък размер на добавката за условнопостоянни разходи за детска градина от минималния по ал. 1, т. 2, но не по-малко от 10 000 лв., при условие че общият размер на допълнителната компонента за условнопостоянни разходи, определена съгласно стойностите по ал. 1, т. 2, надвишава 16 на сто от общия размер на средствата, разпределяни по формули за детските градини.

(4) Размерът на добавката за условнопостоянни разходи за детска градина може да бъде намален до 4000 лв., ако средният брой на децата в детските градини, финансирани от един първостепенен разпоредител с бюджет, е под 40.

(5) Първостепенният разпоредител с бюджет може да не определя добавката за условнопостоянни разходи за училища, които имат статут на защитени съгласно Постановление № 212 на Министерския съвет от 2008 г. за приемане на критерии за определяне на защитените училища в Република България и на условия и ред за тяхното допълнително финансиране (обн., ДВ, бр. 80 от 2008 г.; изм. и доп., бр. 13 от 2009 г., бр. 2 от 2011 г., бр. 40 от 2013 г. и бр. 8 и 92 от 2014 г.).

Чл. 13. Първостепенните разпоредители с бюджет утвърждават бюджетите на училищата, детските градини и обслужващите звена в съответствие с разпределението на средствата по стандарти и добавки, извършено по реда на чл. 41а от Закона за народната просвета.

Чл. 14. Училищата, детските градини и обслужващите звена, изпълняващи делегиран бюджет, публикуват на интернет страницата си утвърдения си бюджет и отчета за изпълнението му. При липса на собствена интернет страница училищата, детските градини и обслужващите звена подават информацията за публикуване на страницата на първостепенния разпоредител с бюджет.

Чл. 15. Неусвоените към 31 декември 2015 г. средства по приложение № 5, раздел I, т. 1 към чл. 49, ал. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. се възстановяват до 31 януари 2016 г. по сметката, от която са получени.

Чл. 16. (1) Субсидиите от централния бюджет за Национална компания "Железопътна инфраструктура" се предоставят при условия и по ред, определени с договор, сключен между държавата, представлявана от министъра на финансите и от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, и държавното предприятие.

(2) Субсидиите за "БДЖ - Пътнически превози" - ЕООД, за изпълнението на обществена превозна услуга - превоз на пътници на територията на Република България с железопътен транспорт, се предоставят и отчитат при условия и по ред, определени с дългосрочен договор, сключен между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и железопътния превозвач, чрез бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

(3) Неусвоените към 31 декември 2015 г. средства за субсидии по ал. 1 се възстановяват до 31 януари 2016 г., а по ал. 2 - до 31 декември 2015 г., по сметката, от която са получени.

Чл. 17. (1) Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията утвърждава разпределението на капиталовите трансфери за 2015 г. по приложение № 5 към чл. 49, ал. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. на Национална компания "Железопътна инфраструктура" по чл. 25, ал. 1 от Закона за железопътния транспорт, на "БДЖ - Пътнически превози" - ЕООД, в съответствие с договора с държавата за възлагане на задължителни превозни услуги и на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" за изграждането, реконструкцията, поддържането и развитието на инфраструктурата на пристанищата за обществен транспорт с национално значение. Разпределените капиталови трансфери се представят в Министерството на финансите с обяснителна записка в срок един месец от обнародването на постановлението в "Държавен вестник".

(2) В капиталовите трансфери на Национална компания "Железопътна инфраструктура" може да се включват и средства за съфинансиране и за ДДС за обекти, генериращи приходи, по Оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г. и по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.

(3) Компенсирани промени в разпределението на средствата за капиталови трансфери на предприятията по ал. 1 за 2015 г. се утвърждават от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията след 30 юни 2015 г. и се представят в Министерството на финансите в срок до 10 дни след утвърждаването им.

(4) С тримесечните финансови отчети Национална компания "Железопътна инфраструктура", "БДЖ - Пътнически превози" - ЕООД, и Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" представят в Министерството на финансите информация за фактически изпълнените и разплатени капиталови трансфери.

(5) Неусвоените към 31 декември 2015 г. средства по ал. 1 за разплащане на фактически изпълнени към същата дата видове и количества работи и дейности и други разходи, предвидени в годишния план за капиталовите трансфери, се възстановяват до 31 януари 2016 г. по сметката, от която са получени.

Чл. 18. (1) Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в срок до един месец от обнародването на постановлението в "Държавен вестник" да представи в Министерския съвет план за действие за съобразяване обема на осъществяваната дейност от Национална компания "Железопътна инфраструктура" и от "БДЖ - Пътнически превози" - ЕООД, в съответствие с размера на одобрените средства в държавния бюджет и сключените с държавата договори.

(2) Планът по ал. 1 съдържа описание на видовете дейности, сроковете и отговорните длъжностни лица за неговото изпълнение и се одобрява с решение на Министерския съвет.

(3) Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията отговаря за реализирането на плана по ал. 1 и внася на всеки шест месеца доклад за неговото изпълнение в Министерския съвет.

Чл. 19. (1) Утвърденият общ лимит на разход в размер до 194 675,5 хил. лв. и усвояванията в размер до 88 990,2 хил. лв. по държавните инвестиционни заеми и държавните инвестиционни заеми с краен бенефициент - търговско дружество, се разпределя по бюджетите на първостепенни разпоредители с бюджет, както следва:

1. Министерството на регионалното развитие и благоустройството - общо разходи - 169 128,6 хил. лв., и усвоявания - 88 990,2 хил. лв.;

2. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията - общо разходи - 18 791,3 хил. лв.;

3. Министерството на финансите - общо разходи - 907,6 хил. лв.;

4. Министерството на труда и социалната политика - общо разходи - 1 495,5 хил. лв.;

5. Министерството на икономиката - общо разходи - 156,5 хил. лв.;

6. Министерството на околната среда и водите - общо разходи - 401,3 хил. лв.;

7. Министерството на здравеопазването - общо разходи - 909,6 хил. лв.;

8. Министерството на енергетиката - общо разходи - 2 748,6 хил. лв.;

9. Министерството на образованието и науката - общо разходи - 81,8 хил. лв.;

10. Министерството на земеделието и храните - общо разходи - 54,7 хил. лв.

(2) Първостепенните разпоредители с бюджет по бюджетите по ал. 1 извършват съответните промени по бюджетите си на базата на отчетените приходи, разходи и операции в частта на финансирането, като уведомяват министъра на финансите.

(3) Със сумите на начислените разходи по държавните инвестиционни заеми се променят показателите по чл. 86, ал. 2, т. 5 и 6 от Закона за публичните финанси по бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет по ал. 1.

(4) В случаите, когато има неизразходвани средства от получени траншове по държавни инвестиционни заеми от предходни години, които са наличности в края на 2014 г., първостепенните разпоредители с бюджет приоритетно разходват наличните средства по съответните проекти, като те не следва да надхвърлят разчетените разходи по държавните инвестиционни заеми.

(5) Министърът на финансите може да извършва компенсирани промени в разпределението на разходите и усвояванията по държавните инвестиционни заеми и държавните инвестиционни заеми с краен бенефициент - търговско дружество, по ал. 1, като уведомява съответните първостепенни разпоредители с бюджет.

Чл. 20. (1) За компенсиране стойността на безплатните и по намалени цени пътувания в страната, определени с нормативни актове, от централния бюджет се предоставят до 100 950 хил. лв., в т.ч.:

1. за пътувания с железопътния транспорт - до 22 000 хил. лв.;

2. за пътувания с автомобилния транспорт (вътрешноградски и междуселищни превози) - до 37 800 хил. лв.;

3. за превоз на деца и ученици до 16-годишна възраст по чл. 26, ал. 3 и 4 от Закона за народната просвета - до 25 500 хил. лв.;

4. за превоз на държавни служители, ползващи правата по чл. 185, ал. 1 от Закона за Министерството на вътрешните работи, по чл. 80 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" и по чл. 26, ал. 1 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража - до 15 650 хил. лв.

(2) Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията съгласувано с министъра на финансите в срок един месец от обнародването на постановлението в "Държавен вестник" да разпредели по общини утвърдените средства по ал. 1, т. 2 по групи правоимащи.

(3) Министърът на образованието и науката в срок един месец от обнародването на постановлението в "Държавен вестник" да разпредели по общини утвърдените средства по ал. 1, т. 3.

(4) Ръководителите на бюджетните организации в срок един месец от обнародването на постановлението в "Държавен вестник" разпределят по общини утвърдените средства по ал. 1, т. 4.

(5) Разпределението на годишните лимити по общини на средствата по ал. 2 - 4 се представя в Министерството на финансите в срок един месец от обнародването на постановлението в "Държавен вестник".

(6) Условията и редът за разпределение на средствата за компенсиране стойността на издадените превозни документи за отделните групи правоимащи, както и за безплатния превоз на деца и ученици до 16-годишна възраст по чл. 26, ал. 3 и 4 от Закона за народната просвета се определят с наредбата по § 4 от заключителните разпоредби на Закона за автомобилните превози.

(7) При недостиг на средства за компенсиране стойността на пътуванията с ценови облекчения за превозите по ал. 1, т. 1 и 2 и при наличие на свободни средства по отчет към 30 септември 2015 г. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията съгласувано с министъра на финансите може да извършва компенсирани промени в разпределението на средствата по ал. 1, т. 1 и 2.

(8) При недостиг на средства по ал. 1, т. 3 допълнително финансиране може да се осигури чрез компенсирани промени по функция "Образование" по предложение на министъра на образованието и науката, за което се прилагат условията и редът на наредбата по § 4 от заключителните разпоредби на Закона за автомобилните превози.

Чл. 21. (1) Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията съгласувано с министъра на финансите в срок един месец от обнародването на постановлението в "Държавен вестник" да разпредели по общини субсидиите за вътрешноградските пътнически превози и за междуселищните пътнически превози в слабо населени, планински и гранични райони.

(2) Условията и редът за предоставяне на средствата по ал. 1 се определят с наредбата по § 4 от заключителните разпоредби на Закона за автомобилните превози.

Чл. 22. (1) За заявените от общините, но неразкрити специализирани институции и социални услуги в общността, предоставените през съответното тримесечие средства се възстановяват в централния бюджет до 15-о число на месеца, следващ отчетното тримесечие, а за четвъртото тримесечие - до 9 декември 2015 г.

(2) В срок до 18 декември 2015 г. министърът на финансите извършва необходимата промяна за намаляване на бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет на основата на представени от общините справки за общия размер на възстановените средства.

Чл. 23. Одобрява допълнителни трансфери в размер до 300 хил. лв. за промени в натуралните показатели в общинската администрация в община Сърница, които се предоставят по бюджета на общината като обща субсидия за делегираните от държавата дейности за сметка на централния бюджет.

Чл. 24. (1) За изплащане на действително извършени пътни разходи на правоимащи болни от централния бюджет се предоставят средства в размер до 735 хил. лв. по бюджетите на общините като обща субсидия за делегираните от държавата дейности.

(2) Средствата по ал. 1 се предоставят на общините в срок до 30-о число на месеца, следващ отчетното тримесечие, а за четвъртото тримесечие - не по-късно от 15 декември 2015 г.

(3) Списъкът на заболяванията и състоянията, за които се предоставят средствата по ал. 1, се определя от министъра на здравеопазването в срок до 25 февруари 2015 г. Списъкът съдържа данни по общини за прогнозния брой на правоимащите пациенти по информация, предоставена на Министерството на здравеопазването от общините, за броя на пътуванията и за максималния размер на разходите за всеки вид заболяване и състояние в рамките на средствата по ал. 1.

Чл. 25. (1) За изплащане на действително извършени разходи по чл. 34, ал. 1 от Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи, приет с Постановление № 83 на Министерския съвет от 2010 г. (обн., ДВ, бр. 34 от 2010 г.; изм. и доп., бр. 5 и 41 от 2011 г. и бр. 55 от 2014 г.), от централния бюджет се предоставят средства в размер до 300 хил. лв. по бюджетите на общините като обща субсидия за делегираните от държавата дейности.

(2) Средствата по ал. 1 се предоставят на общините в срок до 30-о число на месеца, следващ отчетното тримесечие, а за четвъртото тримесечие - не по-късно от 15 декември 2015 г.

Чл. 26. За финансиране на подготовката, осигуряването и дейността на доброволните формирования от централния бюджет се предоставят средства в размер до 300 хил. лв. по бюджетите на общините като обща субсидия за делегираните от държавата дейности на основание чл. 42 и 43 от Закона за защита при бедствия и по реда на Наредбата за условията, реда за получаване и размерите на възнагражденията на доброволците за обучение и за изпълнение на задачи за защита при бедствия, приета с Постановление № 143 на Министерския съвет от 2008 г. (обн., ДВ, бр. 58 от 2008 г.; изм. и доп., бр. 7 от 2011 г., бр. 16 от 2013 г. и бр. 60 от 2014 г.).

Чл. 27. Предвидените в централния бюджет средства за археологически разкопки на Комплекс "Перперикон - Кърджали" в размер до 220 хил. лв. се предоставят по бюджета на Община Кърджали.

Чл. 28. (1) Министърът на образованието и науката въз основа на данните от Информационната система на Министерството на образованието и науката "АдминМ" в срок до 1 април 2015 г. предлага на министъра на финансите да извърши промени по и между бюджетите на министерствата, финансиращи училища и детски градини, и по бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет за 2015 г. във връзка с настъпили промени в броя на учениците и на децата за учебната 2014 - 2015 г., въз основа на които се разпределят средствата по стандарти и целевите средства за образование.

(2) Когато разчетният брой на децата и учениците, предвиден със Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г., е по-висок от броя на децата и учениците по Информационната система "АдминМ" към 1 януари 2015 г., до извършването на промените по ал. 1 първостепенният разпоредител с бюджет заделя като резерв разликата от средствата, формирана по съответния стандарт или целева добавка.

(3) Когато разчетният брой на децата и учениците, предвиден със Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г., е по-нисък от действителния брой на децата и учениците по Информационната система "АдминМ" към 1 януари 2015 г., първостепенният разпоредител с бюджет разпределя средствата по формулата за съответната дейност, като недостигът се разпределя пропорционално на средствата по формулата до извършване на промяна по реда на ал. 1.

(4) Недостигът на средства в резултат от прилагането на ал. 1 се осигурява за сметка на бюджета на Министерството на образованието и науката по реда на чл. 110, ал. 3 и 4 и чл. 111, ал. 1 от Закона за публичните финанси.

(5) Освободените средства в резултат от прилагането на ал. 1 се предоставят по бюджета на Министерството на образованието и науката и могат да се използват за финансиране на недостига на други средства в системата на образованието по реда на чл. 110, ал. 3 и 4 и чл. 111, ал. 1 от Закона за публичните финанси.

Чл. 29. (1) Министърът на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции определя, наблюдава и координира промените в натуралните показатели за броя на децата в детските ясли, на децата в детските кухни и на здравните медиатори по общини в делегираните от държавата дейности по здравеопазване, финансирани по стандарти.

(2) Министерството на здравеопазването в срок до 13 февруари 2015 г. публикува на интернет страницата си информация за разпределението по общини на броя на децата в детските ясли, на децата в детските кухни и на здравните медиатори към 1 януари 2015 г.

(3) Министърът на здравеопазването въз основа на данните от информацията по ал. 2 предлага на министъра на финансите в срок до 10 април 2015 г. да извърши компенсирани промени по бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет за 2015 г. във връзка с настъпили промени в броя на децата в детските ясли, на децата в детските кухни и на здравните медиатори, въз основа на които се разпределят средствата по стандарти.

(4) Въз основа на данните от Информационната система на Министерството на образованието и науката "АдминМ", представени от министъра на образованието и науката, министърът на финансите извършва промени по бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет за 2015 г. във връзка с настъпили промени в броя на учениците и на децата в детските градини, наблюдавани в здравните кабинети, и на децата в яслените групи на обединените детски заведения за учебната 2014 - 2015 г., които се финансират по стандарти.

(5) Общините представят на регионалните здравни инспекции информация в края на всяко тримесечие за броя на децата в детските ясли, на децата в детските кухни и на здравните медиатори.

Чл. 30. (1) Остатъчните салда от конвертируемите валутни наличности към 31 декември 2014 г. в задграничните представителства на Република България могат да се ползват за сметка на утвърденото бюджетно взаимоотношение с централния бюджет на бюджета на Министерството на външните работи за 2015 г., а в Центъра на промишлеността на Република България в Москва, Руската федерация - за сметка на утвърденото бюджетно взаимоотношение с централния бюджет на бюджета на Министерството на икономиката за 2015 г.

(2) Реализираните приходи във валута от второстепенните разпоредители с бюджет - задграничните представителства на Република България, могат да се използват за издръжка и трансфери в системата на Министерството на външните работи в рамките на утвърдения му бюджет за 2015 г.

Чл. 31. (1) Предвидените средства по бюджета на Министерството на енергетиката за 2015 г. в размер 10 000 хил. лв. за изпълнение на програми за техническа ликвидация и консервация на обекти от миннодобивния отрасъл и за саниране на околната среда се предоставят по бюджета на Министерството на икономиката по реда на чл. 110, ал. 4 от Закона за публичните финанси.

(2) Министърът на икономиката разпределя предоставените средства по ал. 1 за изпълнение на програми за техническа ликвидация и консервация на обекти от миннодобивния отрасъл и за саниране на околната среда по търговски дружества от въгледобива, рудодобива и уранодобива.

(3) Информацията за разпределените средства се публикува на интернет страницата на Министерството на икономиката.

Чл. 32. Предвидените в централния бюджет по приложение № 5 към чл. 49, ал. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. средства за финансиране на проекти за отстраняване на минали екологични щети се разходват за програми по изпълнителни споразумения или договори.

Чл. 33. Предвидените в централния бюджет средства за осигуряване обезщетяването на собствениците по § 9, ал. 1 от преходните разпоредби на Закона за устройство на територията се отпускат ежемесечно от Министерството на финансите по правоимащи инвеститори (общини, Министерството на вътрешните работи, жилищностроителни кооперации, изпълнявани изцяло или частично чрез възлагане) и по обекти за частта, припадаща се от тези обекти за посочените граждани.

Чл. 34. (1) Средствата от резерва за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия по чл. 1, ал. 2, раздел ІІ, т. 4.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. се разходват въз основа на акт на Министерския съвет по предложение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

(2) Неусвоените средства от приключени обекти, отпуснати на министерствата и ведомствата от резерва за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, се превеждат по бюджета на съответния първостепенен разпоредител с бюджет. За тези суми се извършват промени по бюджетите им и по централния бюджет до 15-о число на месеца, следващ месеца на завършване и разплащане на обектите, за които са предназначени.

(3) Подлежащите на възстановяване средства от общините от обекти, които са приключени, включително от предходни години, се превеждат като трансфер по отделно открита банкова сметка на централния бюджет на името на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи в Българската народна банка до 15-о число на месеца, следващ месеца на завършване и разплащане на обектите, за които са предназначени. Операциите и наличностите по тази сметка се отразяват в отчетността на централния бюджет и не се включват в бюджета на Министерството на вътрешните работи. Възстановените суми се отчитат по централния бюджет и по бюджетите на общините като възстановени трансфери.

(4) Въз основа на предложение от министъра на вътрешните работи с размера на постъпилите по сметката по ал. 3 суми министърът на финансите извършва промени по централния бюджет за възстановяването им в резерва за непредвидени и/или неотложни разходи в частта му за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия и увеличение на постъпленията от възстановени трансфери. Тези промени се отразяват в централния бюджет като общи суми, без да се разпределят по общини.

(5) Възстановените средства по ал. 2 и 4 могат да се преразпределят по реда на ал. 1.

(6) Наличните към 31 декември 2015 г. по сметки на общините неусвоени средства, отпуснати им по реда на ал. 1 и 5, се разходват през 2016 г. за обектите, за които са предоставени.

(7) Неусвоените от министерствата и ведомствата към 30 ноември 2015 г. средства по ал. 1 и 5 могат да се преразпределят по реда на ал. 1 въз основа на предоставена от тях информация на Министерството на вътрешните работи и на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Чл. 35. Средствата от общия бюджет на Европейския съюз за възстановяване на разходите за делегати на Република България при участие в заседания на работните формати на Съвета на Европейския съюз постъпват по отделно открита сметка на централния бюджет в Българската народна банка и се отчитат като намаление на разходите на централния бюджет.

Чл. 36. От средствата, предвидени за краткосрочни командировки в чужбина за 2015 г., приоритетно се предоставят средства за разходи съгласно раздел VI от Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, приета с Постановление № 115 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 50 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 80 и 86 от 2004 г., бр. 36 и 96 от 2005 г., бр. 2 от 2006 г., бр. 23 и 98 от 2007 г., бр. 64 от 2008 г., бр. 10 от 2009 г., бр. 73 от 2010 г., бр. 19 от 2011 г. и бр. 61 от 2012 г.).

Чл. 37. (1) Средствата, изразходвани за участие на делегати на Българската народна банка в заседания на работните формати на Съвета на Европейския съюз, които попадат в обхвата на действащото към момента на пътуването решение на Генералния секретар на Съвета/Върховния представител за Общата външна политика и политика на сигурност относно възстановяване на разходи за делегати на членовете на Съвета, се възстановяват в двумесечен срок на Българската народна банка от централния бюджет след извършване на проверка от Генералния секретариат на Съвета на декларираните от Република България и подлежащи на възстановяване разходи за съответната бюджетна година.

(2) Превеждането на средствата по ал. 1 се извършва въз основа на отправено от Българската народна банка писмено искане до министъра на финансите след срока по ал. 1 и се отразява в увеличение на разходите на централния бюджет.

Чл. 38. (1) Министерският съвет, министерствата, Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", Държавна агенция "Технически операции" и Държавен фонд "Земеделие" в сроковете за представяне на тримесечните отчети за изпълнението на бюджетите си представят в Министерството на финансите отчет, включващ тримесечна информация за разходите по бюджетни програми.

(2) Формата, съдържанието и сроковете за съставянето и представянето на отчетите по ал. 1 се определят с указания на министъра на финансите.

(3) Първостепенните разпоредители с бюджет по бюджетите на организациите по ал. 1 публикуват отчетите на интернет страниците си в срок 10 дни от представянето им в Министерството на финансите при спазване изискванията на Закона за защита на класифицираната информация.

Чл. 39. Разходите за представителни цели на бюджетните организации се определят, както следва:

1. на държавните органи, министерствата, ведомствата и на държавните висши училища и колежи - от съответния министър, ръководител или от колективния орган на управление;

2. на областните администрации - от министър-председателя или от главния секретар на Министерския съвет в случай на упълномощаване;

3. на общините - от съответния общински съвет.

Чл. 40. (1) Бюджетните организации могат да извършват разходи в полза на работниците и служителите за пътуване, както следва:

1. в границите на населеното място, когато това произтича от характера на трудовата им дейност;

2. от местоживеенето до местоработата и обратно, когато те се намират в различни населени места - за лица със специалност и квалификация, изискващи се за съответната длъжност.

(2) Въз основа на трудовите задължения и изискванията за длъжността, определени с длъжностните характеристики, работодателят, а за дейностите, финансирани от общинските бюджети - общинският съвет, утвърждава списък на длъжностите и на лицата, които имат право на транспортни разноски по ал. 1.

(3) Разходите по ал. 1 се извършват в рамките на средствата по бюджетите, не се считат за социални и се отчитат като разходи за съответната дейност въз основа на документи, удостоверяващи извършването им (фактури, билети и абонаментни карти).

Чл. 41. (1) Средствата за социално-битово и културно обслужване на персонала в бюджетните организации заедно с припадащите се суми за данъци и осигурителни вноски се предвиждат по съответните бюджети в рамките на средствата за издръжка.

(2) Средствата за социално-битово и културно обслужване на персонала в бюджетните организации се определят в размер до 3 на сто от плановите разходи за заплати на лицата, назначени по трудови правоотношения, и на лицата, чиито правоотношения се уреждат със Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" и от Закона за Министерството на вътрешните работи, а се разходват през годината на базата на начислените средства за заплати.

(3) Определянето, разходването и отчитането на средствата по ал. 2 се извършват чрез съответните бюджети в рамките на бюджетната година. Сумата по ал. 2 включва дължимите осигурителни вноски и данъци за сметка на бюджетната организация.

(4) Начинът на използване на средствата по ал. 2 се определя с решение на общото събрание на работниците и служителите.

(5) Използването на средствата по ал. 2 за лицата, чиито правоотношения се уреждат със Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за Министерството на вътрешните работи и от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", се определя със заповед на съответния министър (ръководител).

Чл. 42. Министърът на финансите въз основа на предложения от министъра на образованието и науката, министъра на здравеопазването, министъра на културата, министъра на труда и социалната политика, министъра на вътрешните работи и министъра на отбраната извършва компенсирани промени на бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет за 2015 г. в резултат на настъпили промени от преструктуриране на делегираните от държавата дейности по функциите образование, здравеопазване, социално осигуряване, подпомагане и грижи, почивно дело, култура и религиозни дейности, отбрана и сигурност в рамките на предвидените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. средства.

Чл. 43. (1) Първостепенните разпоредители с бюджет предоставят на училищата, детските градини и обслужващите звена в системата на народната просвета средствата по стандарти, разпределени по формули, и целевите средства в срок до 7 работни дни от получаването им от централния бюджет. За училищата, включени в СЕБРА, предоставянето на средствата се извършва чрез залагането на месечни лимити за плащания.

(2) Общините предоставят на съответните структури за делегираните от държавата дейности по функциите отбрана и сигурност, здравеопазване, социално осигуряване, подпомагане и грижи, почивно дело, култура и религиозни дейности, икономически дейности и услуги средствата по стандарти и целевите средства в срок до 7 работни дни от получаването им от централния бюджет.

Чл. 44. (1) Министърът на образованието и науката до 15 април 2015 г. да предложи на Министерския съвет за одобряване националните програми за развитие на средното образование.

(2) Средствата за изпълнение на дейностите по одобрените от Министерския съвет програми по ал. 1 се предоставят по бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет по предложение на министъра на образованието и науката.

Чл. 45. (1) Първостепенните разпоредители с бюджет, които утвърждават формули по реда на чл. 41а, ал. 3 от Закона за народната просвета, не по-късно от 10 март 2015 г. публикуват на интернет страницата си, а при липса на такава - по друг подходящ начин, информация за разпределението на средствата по звена и по компоненти на формулата за всяка отделна дейност.

(2) Информацията по ал. 1 се предоставя на директорите на звената от съответната дейност заедно с утвърдения им бюджет.

(3) Първостепенните разпоредители с бюджет предоставят информацията по ал. 1 на директорите на звената от съответната дейност и при извършването на промени в разпределението на средствата по формула.

Чл. 46. (1) Министърът на образованието и науката извършва промени на трансферите за държавните висши училища по и между елементите, определени в чл. 91, ал. 1 от Закона за висшето образование, по реда на чл. 112, ал. 3 от Закона за публичните финанси.

(2) Промените по ал. 1 на трансферите за издръжка на обучението се извършват при запазване на еднакъв базов норматив за всички държавни висши училища и за всички професионални направления.

(3) Допълнителните трансфери на държавните висши училища, които се предоставят на основание и по ред, различни от чл. 91 от Закона за висшето образование, и не представляват елемент на субсидията по чл. 91, ал. 1 от същия закон, се отразяват по отделен елемент - "Други трансфери".

Чл. 47. Регионалните инспекторати по образованието, училищата, детските градини и обслужващите звена, създадени съгласно Закона за народната просвета и участващи в техническото и финансовото изпълнение по проектите, финансирани по Приоритетни оси 3 и 4 на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007 - 2013 г. чрез конкретния бенефициент - Министерството на образованието и науката, отчитат разходите по тези проекти по реда, по който се отчитат разходите по дейностите, финансирани от държавния бюджет.

Чл. 48. При промени в броя на децата и учениците първостепенните разпоредители с бюджет, финансиращи училища и детски градини, които прилагат система на делегирани бюджети, могат да извършват промени в разпределението на средствата по формула през бюджетната година само в следните случаи:

1. на преместване на дете или ученик между звена, финансирани от един и същ първостепенен разпоредител с бюджет;

2. когато в началото на учебната година е необходимо да бъде финансиран по-големият брой деца или ученици в някои звена при намаление на броя на децата и учениците в други звена, финансирани от същия първостепенен разпоредител с бюджет.

Чл. 49. (1) По решение на директора, при условие че са осигурени другите разходи, от делегирания бюджет на училището, детската градина или обслужващото звено могат да се извършват основни ремонти и да се придобиват дълготрайни активи за сметка на средства с източник:

1. остатъци от предходни години с изключение на целевите средства, преминали в преходен остатък;

2. собствени приходи;

3. субсидия - по формула.

(2) Средствата от добавката за подобряване на материално-техническата база на училищата могат да се използват за капиталови разходи по решение на директора.

(3) В случаите по ал. 1, с изключение на средствата за сметка на собствени приходи, както и в случаите по ал. 2 не могат да се финансират разходи за автомобили за администрацията на училището и за закупуване на мобилни телефони за училището, за детската градина или за обслужващото звено.

Чл. 50. Директорите на училища в системата на народната просвета могат да планират средства за поевтиняване на храната за учениците в рамките на средствата по делегираните бюджети.

Чл. 51. Директорите на държавните и общинските училища предоставят тримесечно на общото събрание на работниците и служителите и на училищното настоятелство информация за изпълнението на делегирания бюджет на училището.

Чл. 52. (1) Финансирането на разкритите след 1 януари 2015 г. места в детските ясли, детските кухни, целодневните детски градини и обединените детски заведения, специализираните институции за социални услуги и социалните услуги, предоставяни в общността, се осигурява от собствени приходи на общините.

(2) Финансирането на местата по ал. 1 през годината може да се осигури и чрез компенсирани промени в съответните функции по предложение на секторните министри в рамките на предвидените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. средства.

(3) От следващата бюджетна година финансирането може да се осигури по стандартите за съответните делегирани от държавата дейности, при условие че местата са разкрити не по-късно от 30 юни 2015 г. Финансирането на разкритите след 30 юни 2015 г. места в детските ясли, детските кухни, специализираните институции за социални услуги и социалните услуги, предоставяни в общността, от следващата бюджетна година се осигурява от собствени приходи на общините или чрез компенсирани промени в съответните функции по предложение на секторните министри.

Чл. 53. Неусвоените средства от предоставени целеви субсидии за капиталови разходи и целеви трансфери по бюджетите на общините през 2014 г. се разходват за същата цел до края на 2015 г. за сметка на преходните остатъци.

Чл. 54. Неусвоените средства от предоставените по бюджетите на общините за зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища за зимния сезон 2013 - 2014 г. могат да се използват за същата цел през 2015 г., както и за разплащане на стари задължения за дейността.

Чл. 55. Със средства от целевата субсидия за капиталови разходи по чл. 50 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. общините не могат да финансират разходи за автомобили за общинската администрация, включително за плащания по договори за лизинг от предходни години, за закупуване на мобилни телефони и на офис обзавеждане за административни сгради.

Чл. 56. (1) Общините представят на Фонд "Социална закрила" в края на всеки месец при условия и по ред, определени от министъра на труда и социалната политика, информация за таксите за социални услуги по чл. 17 от Закона за социално подпомагане и чл. 4 от Тарифата за таксите за социалните услуги, финансирани от републиканския бюджет, утвърдена с Постановление № 91 на Министерския съвет от 2003 г. (обн., ДВ, бр. 40 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 55 от 2003 г., бр. 13 и 97 от 2004 г., бр. 54 от 2006 г., бр. 58 от 2008 г. и бр. 58 от 2011 г.).

(2) Информацията по ал. 1 включва и отчетни данни на начислена основа.

Чл. 57. (1) До 20 на сто от ежемесечно превежданите от държавния бюджет средства за социални помощи могат да се разходват за предоставяне на социални помощи в натура.

(2) Министърът на труда и социалната политика определя конкретния размер, вида и начина на предоставяне на социалните помощи в натура.

Чл. 58. Министерството на здравеопазването може да предоставя субсидии на болници, преобразувани в търговски дружества с 50 и над 50 на сто държавно участие, за високотехнологични дейности с национално значение по критерии и по ред, определени от министъра на здравеопазването, в рамките на средствата, предвидени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. за тази дейност и при съобразяване със законодателството в областта на държавните помощи.

Чл. 59. (1) Министерството на здравеопазването субсидира държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ за следните дейности:

1. осигуряване на лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии и лекарствени продукти и консумативи за парентерално хранене за пациенти със "синдром на късото черво";

2. амбулаторно проследяване (диспансеризация) и активно лечение на пациенти с активна туберкулоза;

3. продължаващо лечение и рехабилитация на пациенти с туберкулоза и с неспецифични белодробни заболявания;

4. амбулаторно проследяване и лечение на пациенти с ХИВ и стационарно лечение на пациенти със СПИН;

5. диагностика и стационарно лечение на пациенти с инфекциозни заболявания за предотвратяване на епидемиологичен риск;

6. поддържане на медицински регистри;

7. осигуряване на диагностика, лечение и специализирани грижи за деца с висок медицински риск, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване;

8. терапевтична афереза;

9. бъбречнозаместителна терапия.

(2) Министерството на здравеопазването субсидира държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ и държавни и общински центрове за психично здраве за следните дейности:

1. стационарно лечение на пациенти с психични заболявания, субституиращи и поддържащи програми с метадон и дневни психорехабилитационни програми;

2. медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК.

(3) Извън случаите по ал. 1, Министерството на здравеопазването субсидира:

1. лечебни заведения за болнична помощ за оказване на спешна медицинска помощ на пациенти със спешни състояния, преминали през спешни отделения, които пациенти не са хоспитализирани в същото лечебно заведение;

2. държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ, за оказване на консултативна медицинска помощ на спешни пациенти по искане на дежурните екипи в центровете за спешна медицинска помощ в случаите по чл. 11, ал. 2 от Наредба № 25 от 1999 г. за оказване на спешна медицинска помощ (обн., ДВ, бр. 98 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 69 от 2001 г. и бр. 18 от 2014 г.).

(4) Министерството на здравеопазването субсидира общински лечебни заведения, които се намират в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната, за осъществяване на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

(5) Субсидирането по ал. 1 - 4 се извършва по критерии и ред, определени с методика на министъра на здравеопазването, въз основа на едногодишни договори в рамките на средствата за тези дейности по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2015 г. и при съобразяване със законодателството в областта на държавните помощи.

(6) С методиката по ал. 5 се определят критериите и редът за финансиране на лечебните заведения, в които ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали осъществяват правото си на отдих и лечение.

Чл. 60. Необходимите разходи за медицински транспорт по чл. 82, ал. 1, т. 9 от Закона за здравето се осигуряват със средства от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Чл. 61. (1) Лечебните заведения за болнична помощ, които са били субсидирани от бюджета на Министерството на здравеопазването до 31 декември 2014 г., получават изравнителна субсидия през първото тримесечие на 2015 г. за дейностите, изпълнени по договорите до края на 2014 г.

(2) Лечебните заведения по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения се финансират по досегашния ред.

Чл. 62. (1) Снабдяването на здравните и лечебните заведения с лекарствени продукти, медицински изделия, консумативи и инструментариум, медицинска техника и апаратура, предвидени в нормативен акт или произтичащи от приетите от Министерския съвет национални програми, планове и проекти, се осъществява от бюджета на Министерството на здравеопазването по реда на централизираните доставки.

(2) Министерството на здравеопазването може да предоставя целево средства за капиталови разходи на държавни лечебни заведения - търговски дружества, и на лечебни заведения - търговски дружества със смесено държавно и общинско участие в капитала.

Чл. 63. Предвидените в бюджета на Министерството на здравеопазването средства за провеждане на специализации в системата на здравеопазването могат да се предоставят на висши училища, на Военномедицинската академия, на второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, на лечебни и здравни заведения, в които се извършва обучение при условията и по реда на Наредба № 34 от 2006 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването (обн., ДВ, бр. 7 от 2007 г.; изм. и доп., бр. 89 от 2007 г., бр. 55 от 2008 г., бр. 12 и 72 от 2010 г., бр. 58 от 2011 г.; попр., бр. 60 от 2011 г.; изм. и доп., бр. 50 от 2012 г., бр. 24 и 73 от 2013 г.; Решение № 15612 на Върховния административен съд от 2013 г. - бр. 59 от 2014 г.).

Чл. 64. (1) Министърът на финансите може да не одобри смени на обслужващите банки на министерствата и ведомствата, чиито плащания се извършват чрез системата за електронни бюджетни разплащания, когато смените не се налагат от обективни причини, възпрепятстващи нормалното банково обслужване.

(2) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага за Народното събрание и за съдебната власт.

Чл. 65. (1) За целите на касовото изпълнение на бюджета постъпленията на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", произтичащи от освобождаване на държавни резерви и военновременни запаси, се отчитат в намаление на разходите за придобиване на държавни резерви и военновременни запаси.

(2) Когато постъпленията по ал. 1 са от реализация на държавни резерви и военновременни запаси, които са освободени без възстановяване, извън определените номенклатури и над утвърдените нормативи, министърът на финансите по предложение на председателя на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" може да извърши компенсирани промени по бюджета на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", като за сметка на отчетеното намаление на разходите за придобиване на държавни резерви и военновременни запаси се увеличават разходите за закупуване на запаси по Закона за запасите от нефт и нефтопродукти и за издръжка и капиталови разходи.

Чл. 66. (1) Вноските по отчислената печалба, съответно по разпределените дивиденти, за държавата постъпват по отделна сметка за приходите на централния бюджет на Териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" на Националната агенция за приходите.

(2) Държавните предприятия и едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала изпращат на Териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" на Националната агенция за приходите заверени копия от съответните протоколи относно решенията за разпределение на печалбата в срок до 20 дни от датата на приемането им.

Чл. 67. Министерството на финансите публикува ежемесечно отчетна информация за фискалния резерв в срок до края на месеца, следващ отчетния период.

Чл. 68. (1) Министерството на финансите ежедневно публикува в самостоятелна категория, обособена на интернет страницата му и леснодостъпна за потребителите, информация за всеки работен ден за:

1. извършените плащания чрез СЕБРА:

а) на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет, Националния осигурителен институт и администрираните от него бюджети на социалноосигурителните фондове, Националната здравноосигурителна каса, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Българската телеграфна агенция, Българската академия на науките и държавните висши училища;

б) на Националния фонд към министъра на финансите, сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд "Земеделие", сметката към министъра на финансите за средствата от продажбата на предписани емисионни единици, на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда по чл. 60 от Закона за опазване на околната среда и на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" по чл. 28а от Закона за пътищата;

2. предоставените трансфери/субсидии/временни безлихвени заеми от централния бюджет за общините;

3. други извършени плащания - по обслужване на държавния дълг (лихви и главници), вноска в общия бюджет на Европейския съюз, субсидии и капиталови трансфери за нефинансови предприятия и организации с нестопанска цел и др.

(2) Информацията по ал. 1, т. 1 се публикува по отделни първостепенни системи и по код за вид плащане в СЕБРА.

(3) Първостепенните разпоредители с бюджет, включени в СЕБРА, публикуват ежедневно на интернет страницата си информация за плащанията в СЕБРА общо за първостепенната система, по второстепенни системи/второстепенни разпоредители с бюджет и по код за вид плащане за всеки работен ден.

(4) Българската академия на науките и държавните висши училища публикуват информация за плащанията по реда на ал. 3, включително за техни подведомствени разпоредители.

(5) Националният фонд към министъра на финансите, Разплащателната агенция към Държавен фонд "Земеделие" (за сметката за средствата от Европейския съюз), Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" публикуват информация за плащанията по реда на ал. 3.

(6) Информацията по ал. 1 - 5 се публикува най-късно до края на следващия работен ден.

(7) Информацията по ал. 1 - 5 за всеки работен ден на 2015 г. се съхранява на съответната интернет страница за срок не по-кратък от 31 март 2016 г.

Чл. 69. (1) На Национална компания "Железопътна инфраструктура" и "Метрополитен" - ЕАД, може да се предоставя авансово финансиране по ред, начин и в срокове, определени от министъра на финансите, при спазване правилата на Европейския съюз за допустима държавна помощ.

(2) Авансовото финансиране по ал. 1 се предоставя под формата на временна безлихвена финансова помощ, като операциите по предоставянето и възстановяването на тези суми се отразяват в отчетността на Националния фонд, в частта на финансирането.

(3) Авансовото финансиране по ал. 1 и 2 представлява предоставени чрез Националния фонд средства и/или заложени лимити за плащания за заемообразно финансиране на Национална компания "Железопътна инфраструктура" и "Метрополитен" - ЕАД, извън определените в съответствие с правилата за управление на съответните програми суми за финансиране.

Чл. 70. (1) Министърът на финансите съгласува с министъра на енергетиката размера на средствата по чл. 50, ал. 3 и чл. 92, ал. 4 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия, за които да се отнася съответната сума на лихвата, начислена по депозитите в Българската народна банка, по реда на чл. 154, ал. 22 от Закона за публичните финанси.

(2) Лихвата по ал. 1 се превежда по сметките на Фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" и Фонд "Радиоактивни отпадъци" за сметка на приходите от лихви по централния бюджет.

(3) Начисляването и превеждането на лихвите по ал. 1 и 2 се извършва тримесечно в рамките на бюджетната година.

Чл. 71. (1) До 10-о число на всеки месец Държавен фонд "Земеделие" предоставя подробна писмена информация на Министерството на финансите за извършените плащания през предходния месец от заложените средства по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за 2015 г. за финансиране на разходите за данък върху добавената стойност (ДДС) на общините по одобрени за подпомагане на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" (ОПРСР) и Програма морско дело и рибарство (ПМДР).

(2) В случаите, когато Държавен фонд "Земеделие" и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури сключват договори с ползвателите на финансовата помощ по ал. 1, максималният размер на целевата субсидия за финансиране на разходите за ДДС се определя с договора и с допълнителните споразумения към него.

(3) Финансиране на разходи за ДДС на ползвателите по ал. 1 е допустимо към авансово и при междинно и окончателно плащане на разходите по изпълнението на съответния проект.

(4) След всяко одобрение от Държавен фонд "Земеделие" - за ползватели по ПРСР, и от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури - за ползватели по ОПРСР/ПМДР, на проведена от общината тръжна процедура за избор на изпълнител се финансират разходи за ДДС в размер до 20 на сто от одобрената сума към заявката за авансово плащане.

(5) При междинно и окончателно плащане се финансират разходи за ДДС в размер на одобрената сума към заявката за междинно или окончателно плащане.

(6) В случаите, когато ползватели по ал. 1 - получатели на безвъзмездна финансова помощ по ПРСР, са кандидатствали за получаване на безлихвен заем по одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони, разходите за ДДС се финансират след проверка на цялостното изпълнение на проекта и одобряване от Държавен фонд "Земеделие" на окончателния размер на безвъзмездната финансова помощ по съответния проект.

(7) При определяне финансирането на разходи за ДДС по ал. 5 и 6 Държавен фонд "Земеделие" приспада разликата между изплатената сума за ДДС по ал. 4 и сумата за ДДС, получена на основата на реално извършените и допустими за финансово подпомагане разходи по ПРСР или ОПРСР/ПМДР.

(8) При недостиг на финансов ресурс за възстановяване на разходите за ДДС на общините по одобрени за подпомагане проекти по ПРСР и ОПРСР/ПМДР недостигът може да бъде осигурен за сметка на годишните разчети за разходите за национално финансиране на Държавен фонд "Земеделие" за 2015 г.

Чл. 72. Предвидените средства по бюджета на Министерския съвет за 2015 г. за Работната програма за 2015 г. в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за периода 2015 - 2020 г. се предоставят по бюджетите на съответните министерства и ведомства по реда на чл. 110, ал. 4 от Закона за публичните финанси и се разходват съгласно решение на Министерския съвет.

Чл. 73. (1) Средствата по чл. 152, ал. 1 от Семейния кодекс и по чл. 13 от Наредбата за определяне на реда за изплащане от държавата на присъдена издръжка, приета с Постановление № 167 на Министерския съвет от 2011 г. (обн., ДВ, бр. 48 от 2011 г.; изм. и доп., бр. 22 от 2012 г.), се предоставят на общините в срок до 30-о число на месеца, следващ отчетното тримесечие, а за четвъртото тримесечие - не по-късно от 15 декември 2015 г.

(2) Средствата, възстановени по реда на чл. 14, ал. 2 от наредбата по ал. 1, се отчитат в намаление на разходите на общината.

(3) Министерството на финансите прихваща средствата по ал. 2 от подлежащата на предоставяне субсидия за действително извършени разходи за изплащане на присъдена издръжка, като наличните към 31 декември 2014 г. средства по бюджетите на общините, възстановени по реда на чл. 14, ал. 2 от наредбата по ал. 1, остават като преходен остатък и се използват през 2015 г. за същата цел.

Чл. 74. Предвидените по бюджета на Министерството на отбраната по чл. 11, ал. 1, раздел ІІ, т. 1.2.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. субсидии за нефинансови предприятия в размер 913 000 лв. се предоставят на "ТЕРЕМ" - ЕАД, София, за финансиране на основание чл. 13, ал. 1 във връзка с чл. 45, ал. 1 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България на дейностите по подготовка и изпълнение на съответните планове при привеждането от мирно на военно положение, поддържане на военновременни мощности, усвояване на производство (ремонт) на военни изделия и за изработване на контролни (тренировъчни) серии за производство (ремонт) на военна продукция.

Чл. 75. "Вазовски машиностроителни заводи" - АД, Сопот, в срок не по-късно от 29 декември 2015 г. да възстанови по държавния бюджет:

1. предоставените като временна финансова помощ с Решение № 88 на Министерския съвет от 2001 г. средства в размер 8 200 хил. лв. и дължимите към 31 декември 2003 г. лихви по тях;

2. заплатените от държавата средства в размер 211 046 630 японски йени и начислените към 31 декември 2003 г. лихви като вноски по договора за заем, сключен между "Ничимен корпорейшън" и "Вазовски машиностроителни заводи" - АД, Сопот.

Чл. 76. Постъпили средства от лихви по сметки и депозити на бюджетните организации за периода след 30 ноември 2014 г. до трансформирането им в безсрочен безлихвен левов депозит на централния бюджет съгласно чл. 99 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. се възстановяват в срок до 1 февруари 2015 г. по реда на § 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г.

Чл. 77. С оглед осигуряване на ефективно управление на публичните разходи разпоредителите с бюджет и държавните предприятия, които изпълняват проекти, финансирани по оперативните програми на Европейския съюз, както и дейности, финансирани от държавния бюджет, принципно допустими за финансиране по оперативните програми на Европейския съюз, прилагат правилата за възлагане и изпълнение, приложими за тези програми.

Чл. 78. (1) С цел повишаване ефективността на публичните разходи министрите в срок до 31 март 2015 г. представят в Министерския съвет за одобрение програми за структурни и функционални реформи в съответния сектор, които обхващат текущата година и периода до 2017 г., в съответствие с разходните тавани, одобрени с последната средносрочна бюджетна прогноза. Програмите следва да включват и система от индикатори за изпълнение, които да измерват и оценяват постигането на планираните целеви стойности по показателите за ефективност.

(2) Първостепенните разпоредители с бюджет по ал. 1 в сроковете за представяне на подробните отчети за изпълнението на програмните бюджети представят в Министерството на финансите доклад с анализ за реализиране на целите, заложени в програмата.

(3) Министърът на финансите внася в Министерския съвет обобщен доклад с оценки и предложения за коригиращи действия и мерки за привеждане в съответствие на заложените целеви стойности.

Чл. 79. (1) В срок до 15 февруари 2015 г. първостепенните разпоредители с бюджет по чл. 4 - 47 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. разработват мерки за оптимизиране на разходите за персонал до размера им, утвърден с годишния закон за бюджета, и в срок до 28 февруари 2015 г., при необходимост, предприемат действия за промени в устройствените правилници на структурите от системите им.

(2) В изпълнение на чл. 48, ал. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. управителният съвет на Българската национална телевизия, управителният съвет на Българското национално радио и генералният директор на Българската телеграфна агенция да предприемат незабавни действия за намаляване на разходите за персонал с 10 на сто за 2015 г. спрямо утвърдените за 2014 г.

Чл. 80. С цел повишаване на ефективността на местните финанси се препоръчва кметовете на общините в срок до 31 март 2015 г. да представят за одобрение в общинския съвет програма за структурни и функционални реформи в съответната община, която обхваща текущата година и периода до 2017 г., в съответствие с приетата от общинския съвет актуална средносрочна бюджетна прогноза. Програмата следва да включва и система от индикатори за изпълнение, които да измерват и оценяват постигането на планираните целеви стойности по показателите за ефективност.

Чл. 81. Препоръчва на кметовете на общините в срок до 15 февруари 2015 г. да разработят мерки за оптимизиране на разходите за персонал и да ги предложат на общинския съвет за одобрение в рамките на параметри по бюджета на общината за 2015 г.

Чл. 82. (1) Вътрешните одитори в бюджетните организации по чл. 4 - 47 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г., в т.ч. във второстепенни разпоредители с бюджет към тях и в общините, да извършват преимуществено одитни ангажименти на ефективността на публичните разходи в съответните организации, включително:

1. системата и процедурите по възлагане на обществени поръчки;

2. изпълнението на сключените договори за обществени поръчки;

3. изпълнението на програмните бюджети.

(2) Одитните доклади за извършените одитни ангажименти по ал. 1 се изпращат на министъра на финансите в седемдневен срок от окончателното им връчване.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Финансовата подкрепа за изработване на общите устройствени планове по сключени споразумения между общините и закритото Министерство на инвестиционното проектиране се осигурява от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

§ 2. Постановлението се приема на основание чл. 92, ал. 1 от Закона за публичните финанси.

§ 3. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2015 г.

Приложение № 1 към чл. 1

 

Показатели по отделните бюджетни програми по бюджетите на бюджетните организации, част от държавния бюджет, които прилагат програмен формат на бюджет в рамките на утвърдените им със Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. разходи по области на политики и бюджетни програми

1. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерския съвет за 2015 г.

 

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика / бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

0300.01.00

Област "Осигуряване дейността и организацията на работата на Министерския съвет"

8 122 000

 

0300.01.01

Бюджетна програма "Министерски съвет и организация на дейността му"

4 910 000

 

0300.01.02

Бюджетна програма "Координация и мониторинг на хоризонтални политики"

3 212 000

 

0300.02.00

Политика в областта на управлението на средствата от ЕС

561 000

 

0300.02.01

Бюджетна програма "Координация при управление на средствата от ЕС"

561 000

 

0300.03.00

Политика в областта на осъществяването на държавните функции на територията на областите в България

19 184 000

 

0300.03.01

Бюджетна програма "Осъществяване на държавната политика на областно ниво"

19 184 000

 

0300.04.00

Политика в областта на правото на вероизповедание

4 673 000

 

0300.04.01

Бюджетна програма "Вероизповедания"

4 673 000

 

0300.05.00

Политика в областта на архивното дело

5 962 000

 

0300.05.01

Бюджетна програма "Национален архивен фонд"

5 962 000

 

0300.06.00

Бюджетна програма "Администрация"

12 874 000

 

0300.07.00

Други бюджетни програми

20 327 000

 

0300.07.01

Бюджетна програма "Други дейности и услуги"

20 327 000

 

 

Общо:

71 703 000

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми

за 2015 г.

 

0300.01.01 Бюджетна програма "Министерски съвет и организация на дейността му"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

4 910 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

4 075 000

 

Издръжка

835 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

4 910 000

 

 

 

 

0300.01.02 Бюджетна програма "Координация и мониторинг на хоризонтални политики"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

2 312 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

2 062 000

 

Издръжка

250 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

900 000

 

от тях за:

 

 

Комуникационна стратегия на Република България

900 000

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

3 212 000

 

 

 

0300.02.01 Бюджетна програма "Координация при управление на средствата от ЕС"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

561 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

515 000

 

Издръжка

46 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

561 000

 

 

0300.03.01 Бюджетна програма "Осъществяване на държавната политика на областно ниво"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

18 404 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

13 860 000

 

Издръжка

4 044 000

 

Капиталови разходи

500 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

780 000

 

от тях за:

 

 

Обезщетения по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица

780 000

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

19 184 000

 

 

 

 

0300.04.01 Бюджетна програма "Вероизповедания"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

173 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

146 000

 

Издръжка

27 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

4 500 000

 

от тях за:

 

 

Субсидии за вероизповеданията, регистрирани по реда на Закона за вероизповеданията

4 500 000

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

4 673 000

 

 

 

0300.05.01 Бюджетна програма "Национален архивен фонд"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

5 962 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

5 227 000

 

Издръжка

410 000

 

Капиталови разходи

325 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

5 962 000

 

 

 

 

0300.06.00 Бюджетна програма "Администрация"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

12 874 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

3 468 000

 

Издръжка

4 082 000

 

Капиталови разходи

5 324 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

12 874 000

 

 

 

 

0300.07.01 Бюджетна програма "Други дейности и услуги"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

20 327 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

15 108 000

 

Издръжка

3 278 000

 

Капиталови разходи

1 941 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

20 327 000

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерския съвет

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

65 523 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

44 461 000

 

Издръжка

12 972 000

 

Капиталови разходи

8 090 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

6 180 000

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

71 703 000

 

2. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на финансите

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика / бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

1000.01.00

Политика в областта на устойчивите и прозрачни публични финанси

52 625 000

 

1000.01.01

Бюджетна програма "Бюджет и финансово управление"

8 122 000

 

1000.01.02

Бюджетна програма "Защита на публичните финансови интереси"

44 503 000

 

1000.02.00

Политика в областта на ефективното събиране на всички държавни приходи

228 894 000

 

1000.02.01

Бюджетна програма "Администриране на държавните приходи"

228 894 000

 

1000.03.00

Политика в областта на защитата на обществото и икономиката от финансови измами, контрабанда на стоки, изпиране на пари и финансиране на тероризма

29 728 000

 

1000.03.01

Бюджетна програма "Интегриране на финансовата система във финансовата система на ЕС"

469 000

 

1000.03.02

Бюджетна програма "Митнически контрол и надзор (нефискален)"

25 515 000

 

1000.03.03

Бюджетна програма "Контрол върху организацията и провеждането на хазартни игри"

3 744 000

 

1000.04.00

Политика в областта на управлението на дълга

5 918 000

 

1000.04.01

Бюджетна програма "Управление на ликвидността"

5 918 000

 

1000.05.00

Други бюджетни програми (общо), в т.ч.:

12 871 000

 

1000.05.01

Бюджетна програма "Оперативна програма "Административен капацитет"

1 500 000

 

1000.05.02

Бюджетна програма "Национален компенсационен жилищен фонд"

11 371 000

 

1000.06.00

Бюджетна програма "Администрация"

33 484 000

 

 

Общо:

363 520 000

             

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми

за 2015 г.

 

1000.01.01 Бюджетна програма "Бюджет и финансово управление"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

8 074 400

 

от тях за:

 

 

Персонал

7 206 700

 

Издръжка

864 200

 

Капиталови разходи

3 500

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

47 600

 

от тях за:

 

 

Информационно издание на министерството

47 600

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

8 122 000

 

 

 

1000.01.02 Бюджетна програма "Защита на публичните финансови интереси"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

9 503 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

8 498 000

 

Издръжка

905 000

 

Капиталови разходи

100 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

35 000 000

 

от тях за:

 

 

Съдебни и арбитражни производства

35 000 000

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

44 503 000

 

 

 

1000.02.01 Бюджетна програма "Администриране на държавните приходи"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

218 986 500

 

от тях за:

 

 

Персонал

184 382 100

 

Издръжка

33 404 400

 

Капиталови разходи

1 200 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

9 907 500

 

от тях за:

 

 

Концесионна дейност по Закона за концесиите

9 907 500

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

228 894 000

 

 

 

 

1000.03.01 Бюджетна програма "Интегриране на финансовата система във финансовата система на ЕС"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

469 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

373 000

 

Издръжка

96 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

469 000

 

 

 

1000.03.02 Бюджетна програма "Митнически контрол и надзор (нефискален)"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

25 515 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

19 452 100

 

Издръжка

4 262 900

 

Капиталови разходи

1 800 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

25 515 000

 

 

 

 

1000.03.03 Бюджетна програма "Контрол върху организацията и провеждането на хазартни игри"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

1 744 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

1 602 000

 

Издръжка

127 000

 

Капиталови разходи

15 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

2 000 000

 

от тях за:

 

 

Мерки за отговорен хазарт по Закона за хазарта

2 000 000

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

3 744 000

 

 

 

 

1000.04.01 Бюджетна програма "Управление на ликвидността"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

1 218 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

1 012 100

 

Издръжка

205 900

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

4 700 000

 

от тях за:

 

 

Годишни такси за присъждане на държавен кредитен рейтинг на Република България

4 700 000

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

5 918 000

 

 

 

1000.05.01 Бюджетна програма "Оперативна програма "Административен капацитет"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

1 500 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

1 306 500

 

Издръжка

193 500

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 500 000

 

 

 

1000.05.02 Бюджетна програма "Национален компенсационен жилищен фонд"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

241 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

180 700

 

Издръжка

55 300

 

Капиталови разходи

5 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

11 130 000

 

от тях за:

 

 

Финансово компенсиране на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове по Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове

11 130 000

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

11 371 000

 

 

 

1000.06.00 Бюджетна програма "Администрация"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

31 879 000

 

от тях за:

 

 

Персонал

7 263 000

 

Издръжка

16 429 300

 

Капиталови разходи

8 186 700

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

1 605 000

 

от тях за:

 

 

Отпечатване и контрол върху ценни книжа

105 000

 

Жилищни компенсаторни записи, притежавани от гражданите по Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти

1 500 000

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

33 484 000

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на финансите

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

299 129 900

 

от тях за:

 

 

Персонал

231 276 200

 

Издръжка

56 543 500

 

Капиталови разходи

11 310 200

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

64 390 100

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

363 520 000

 

 

 

3. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на външните работи за 2015 г.

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г.,изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика / бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

 

 

 

 

1100.01.00

Политика в областта на развитието на ефективна дипломатическа служба

97 710 000

 

1100.01.01

Бюджетна програма "Администриране и осигуряване на дипломатическата служба"

20 523 870

 

1100.01.02

Бюджетна програма "Управление на задграничните представителства и подкрепа на българските граждани в чужбина"

77 186 130

 

1100.02.00

Политика в областта на публичната дипломация

730 700

 

1100.02.01

Бюджетна програма "Публични дейности"

548 470

 

1100.02.02

Бюджетна програма "Културна дипломация"

182 230

 

1100.03.00

Политика в областта на активната двустранна и многостранна дипломация

21 782 800

 

1100.03.01

Бюджетна програма "Принос за формиране на политики на ЕС и НАТО"

5 426 000

 

1100.03.02

Бюджетна програма "Двустранни отношения"

331 000

 

1100.03.03

Бюджетна програма "Международно сътрудничество"

12 966 000

 

1100.03.04

Бюджетна програма "Европейска политика"

312 000

 

1100.03.05

Бюджетна програма "Визова политика и управление при кризи"

2 480 800

 

1100.03.06

Бюджетна програма "Осигуряване и контрол на външнополитическата дейност"

267 000

 

 

Общо:

120 223 500

 

 

 

 

 Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми за 2015 г.

 

 

1100.01.01 Бюджетна програма "Администриране и осигуряване на дипломатическата служба"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

19 698 870

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

10 277 450

 

 

Издръжка

6 231 420

 

 

Капиталови разходи

3 190 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

825 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Българско домакинство на 38-ото Консултативно съвещание на държавите по Договора за Антарктика и 18-ото съвещание на Комитета за опазване на околната среда през 2015 г. - съгл. Извлечение от Протокол № 13 от заседанието на Министерския съвет от 2 април 2014 г.

700 000

 

 

Издигане кандидатурата на Ирина Бокова за поста Генерален секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г. - съгл. РМС № 404/19.06.2014 г.

125 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

20 523 870

 

 

 

 

 

1100.01.02 Бюджетна програма "Управление на задграничните представителства и подкрепа на българските граждани в чужбина"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

76 486 130

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

9 984 750

 

 

Издръжка

63 731 380

 

 

Капиталови разходи

2 770 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

700 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Изпаднали в беда български граждани в чужбина

700 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

77 186 130

 

 

 

 

 

1100.02.01 Бюджетна програма "Публични дейности"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

548 470

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

370 300

 

 

Издръжка

175 170

 

 

Капиталови разходи

3 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

548 470

 

 

 

 

 

 

1100.02.02 Бюджетна програма "Културна дипломация"

 

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

182 230

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

105 100

 

 

Издръжка

77 130

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

182 230

 

 

 

 

 

 

1100.03.01 Бюджетна програма "Принос за формиране на политики на ЕС и НАТО"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

326 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка

326 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

5 100 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Финансиране на вноските на Република България към бюджетите на НАТО за новата главна квартира в Брюксел, кралство Белгия

5 100 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

5 426 000

 

 

 

 

 

 

1100.03.02 Бюджетна програма "Двустранни отношения"

 

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

331 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка

331 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

331 000

 

 

 

 

 

1100.03.03 Бюджетна програма "Международно сътрудничество"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

466 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка

466 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

12 500 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

8 500 000

 

 

Дейност "Предоставяне на хуманитарна помощ към 36 страни, сред които държавите от Африканския рог; регионът на Сахел, вкл. територии от Мали, Нигер и Чад; Северен и Южен Судан, Палестина, Сирия и Ирак"

4 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

12 966 000

 

 

 

 

 

 

1100.03.04 Бюджетна програма "Европейска политика"

 

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

312 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка

312 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

312 000

 

 

 

 

 

 

1100.03.05 Бюджетна програма "Визова политика и управление при кризи"

 

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

2 480 800

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка

2 480 800

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

2 480 800

 

 

 

 

 

 

1100.03.06 Бюджетна програма "Осигуряване и контрол на външнополитическата дейност"

 

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

267 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка

267 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

267 000

 

 

Ведомствени административни разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на външните работи

 

 

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

101 098 500

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

20 737 600

 

 

Издръжка

74 397 900

 

 

Капиталови разходи

5 963 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

19 125 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

120 223 500

 

 

4. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на отбраната за 2015 г.

 

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика / бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

 

1200.01.00

Политика в областта на отбранителните способности

892 509 000

 

 

1200.01.01

Бюджетна програма "Подготовка и използване на въоръжените сили"

638 129 000

 

 

1200.01.02

Бюджетна програма "Управление на човешките ресурси и резерв"

11 190 000

 

 

1200.01.03

Бюджетна програма "Военна полиция"

23 800 000

 

 

1200.01.04

Бюджетна програма "Медицинско осигуряване"

71 439 000

 

 

1200.01.05

Бюджетна програма "Военно-патриотично възпитание и военно-почивно дело"

22 877 000

 

 

1200.01.06

Бюджетна програма "Изследвания и технологии"

7 650 000

 

 

1200.01.07

Бюджетна програма "Военно образование"

3 006 000

 

 

1200.01.08

Бюджетна програма "Административно управление и осигуряване"

114 418 000

 

 

1200.02.00

Политика в областта на съюзната и международна сигурност

62 080 000

 

 

1200.02.01

Бюджетна програма "Членство в НАТО и ЕС и международно сътрудничество"

23 270 000

 

 

1200.02.02

Бюджетна програма "Военна информация"

38 810 000

 

 

 

Общо:

954 589 000

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми

за 2015 г.

 

 

1200.01.01 Бюджетна програма "Подготовка и използване на въоръжените сили"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

637 210 100

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

525 113 300

 

 

Издръжка

72 214 600

 

 

Капиталови разходи

39 882 200

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

918 900

 

 

Стипендии

142 100

 

 

Текущи трансфери, обезщетения и помощи за домакинства

289 000

 

 

Лихви

487 800

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

638 129 000

 

 

 

 

 

 

1200.01.02 Бюджетна програма "Управление на човешките ресурси и резерв"

 

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

11 190 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

9 379 900

 

 

Издръжка

1 810 100

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

11 190 000

 

 

 

 

 

 

1200.01.03 Бюджетна програма "Военна полиция"

 

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

23 800 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

21 167 900

 

 

Издръжка

2 140 700

 

 

Капиталови разходи

491 400

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

23 800 000

 

 

1200.01.04 Бюджетна програма "Медицинско осигуряване"

 

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

70 369 900

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

53 720 600

 

 

Издръжка

15 049 300

 

 

Капиталови разходи

1 600 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

1 069 100

 

 

Субсидии за нефинансови предприятия

1 065 000

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

4 100

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

71 439 000

 

 

 

 

 

1200.01.05 Бюджетна програма "Военно-патриотично възпитание и военно-почивно дело"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

22 875 600

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

12 347 300

 

 

Издръжка

8 060 000

 

 

Капиталови разходи

2 468 300

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

1 400

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

1 400

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

22 877 000

 

 

 

 

 

1200.01.06 Бюджетна програма "Изследвания и технологии"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

7 646 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

5 525 600

 

 

Издръжка

2 040 400

 

 

Капиталови разходи

80 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

4 000

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

4 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

7 650 000

 

 

 

 

 

1200.01.07 Бюджетна програма "Военно образование"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

3 006 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

924 000

 

 

Издръжка

2 082 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

3 006 000

 

 

 

 

 

1200.01.08 Бюджетна програма "Административно управление и осигуряване"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

112 649 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

34 843 300

 

 

Издръжка

67 145 600

 

 

Капиталови разходи

10 660 100

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

1 769 000

 

 

Текущи трансфери, обезщетения и помощи за домакинства

730 000

 

 

Субсидии за нефинансови предприятия

913 000

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

126 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

114 418 000

 

 

 

 

 

1200.02.01 Бюджетна програма "Членство в НАТО и ЕС и международно сътрудничество"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

13 322 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка

13 322 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

9 948 000

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

9 948 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

23 270 000

 

 

 

 

 

1200.02.02 Бюджетна програма "Военна информация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

38 810 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

29 978 100

 

 

Издръжка

7 331 900

 

 

Капиталови разходи

1 500 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

38 810 000

 

 

 

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на отбраната

 

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

940 878 600

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

693 000 000

 

 

Издръжка

191 196 600

 

 

Капиталови разходи

56 682 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

13 710 400

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

954 589 000

 

 

5. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2015 г.

 

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика/бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

 

1300.01.00

Политика в областта на защитата на националната сигурност, противодействие на престъпността и опазване на обществения ред

578 000 000

 

 

1300.01.01

Бюджетна програма "Противодействие на тежката и конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред"

578 000 000

 

 

1300.02.00

Политика в областта на защитата на границите и контрол на миграционните процеси

145 000 000

 

 

1300.02.01

Бюджетна програма "Граничен контрол, охрана на държавната граница, регулиране и контрол на миграционните процеси"

145 000 000

 

 

1300.03.00

Политика в областта на пожарната безопасност и защита на населението при извънредни ситуации

177 000 000

 

 

1300.03.01

Бюджетна програма "Пожарна безопасност и защита на населението при пожари, бедствия и извънредни ситуации"

177 000 000

 

 

1300.04.00

Политика в областта на управлението и координацията на системата на Министерството на вътрешните работи

125 160 000

 

 

1300.04.01

Бюджетна програма "Информационно осигуряване и административно обслужване"

92 868 000

 

 

1300.04.02

Бюджетна програма "Медицинско обслужване"

11 756 000

 

 

1300.04.03

Бюджетна програма "Научни изследвания и разработки, обучение и квалификация"

20 536 000

 

 

1300.05.00

Други бюджетни програми

6 600 000

 

 

1300.05.01

Бюджетна програма "Убежище и бежанци"

6 600 000

 

 

 

Общо:

1 031 760 000

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми за 2015 г.

 

 

1300.01.01 Бюджетна програма "Противодействие на тежката и конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

578 000 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

536 038 000

 

 

Издръжка

36 066 000

 

 

Капиталови разходи

5 896 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

578 000 000

 

 

 

 

 

1300.02.01 Бюджетна програма "Граничен контрол, охрана на държавната граница, регулиране и контрол на миграционните процеси"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

145 000 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

135 376 000

 

 

Издръжка

8 877 000

 

 

Капиталови разходи

747 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

145 000 000

 

 

1300.03.01 Бюджетна програма "Пожарна безопасност и защита на населението при пожари, бедствия и извънредни ситуации"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

176 942 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

165 874 000

 

 

Издръжка

10 224 000

 

 

Капиталови разходи

844 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

58 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Членски внос в международни и други организации

58 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

177 000 000

 

 

 

 

 

1300.04.01 Бюджетна програма "Информационно осигуряване и административно обслужване"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

92 553 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

69 360 000

 

 

Издръжка

21 307 000

 

 

Капиталови разходи

1 886 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

315 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Членски внос на МВР в международни и други организации

315 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

92 868 000

 

 

 

 

 

1300.04.02 Бюджетна програма "Медицинско обслужване"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

11 756 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

10 400 000

 

 

Издръжка

1 141 000

 

 

Капиталови разходи

215 000

 

 

 

 

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

11 756 000

 

 

 

 

 

 

1300.04.03 Бюджетна програма "Научни изследвания и разработки, обучение и квалификация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

18 734 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

14 596 000

 

 

Издръжка

1 061 000

 

 

Капиталови разходи

3 077 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

1 802 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Стипендии на курсантите от Академията на МВР на основание чл. 173, ал. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи

1 800 000

 

 

Членски внос на Академията на МВР в международни и други организации

2 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

20 536 000

 

 

 

 

 

1300.05.01 Бюджетна програма "Убежище и бежанци"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

6 600 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

4 266 000

 

 

Издръжка

2 104 000

 

 

Капиталови разходи

230 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

6 600 000

 

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на вътрешните работи

 

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

1 029 585 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

935 910 000

 

 

Издръжка

80 780 000

 

 

Капиталови разходи

12 895 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

2 175 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 031 760 000

 

 

6. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на правосъдието за 2015 г.

 

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика/бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

 

 

 

 

 

 

1400.01.00

Политика в областта на правосъдието

78 595 600

 

 

1400.01.01

Бюджетна програма "Правна рамка за функционирането на съдебната система"

7 882 400

 

 

1400.01.02

Бюджетна програма "Регистри"

18 444 200

 

 

1400.01.03

Бюджетна програма "Охрана на съдебната власт"

29 870 000

 

 

1400.01.04

Бюджетна програма "Равен достъп до правосъдие"

9 925 000

 

 

1400.01.05

Бюджетна програма "Инвестиции на органите на съдебната власт"

12 474 000

 

 

1400.02.00

Политика в областта на изпълнение на наказанията

106 147 000

 

 

1400.02.01

Бюджетна програма "Затвори - изолация на правонарушителите"

74 744 500

 

 

1400.02.02

Бюджетна програма "Следствени арести и пробация"

31 402 500

 

 

1400.03.00

Бюджетна програма "Администрация"

7 204 400

 

 

 

Общо:

191 947 000

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми

за 2015 г.

 

 

1400.01.01 Бюджетна програма "Правна рамка за функционирането на съдебната система"

 

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

5 556 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

3 485 700

 

 

Издръжка

1 771 000

 

 

Капиталови разходи

300 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

2 325 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка

1 618 600

 

 

Субсидии за организации с нестопанска цел по Закона за защита от домашното насилие

450 000

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности - Международен наказателен съд, Хагска конференция по международно частно право, СЕ "Греко"

257 100

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

7 882 400

 

 

 

 

 

 

1400.01.02 Бюджетна програма "Регистри"

 

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

18 444 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

9 500 500

 

 

Издръжка

6 212 700

 

 

Капиталови разходи

2 731 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

18 444 200

 

 

 

 

 

1400.01.03 Бюджетна програма "Охрана на съдебната власт"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

29 541 500

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

21 426 700

 

 

Издръжка

7 410 300

 

 

Капиталови разходи

704 500

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

328 500

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка по Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство и по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест

328 500

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

29 870 000

 

 

 

 

 

1400.01.04 Бюджетна програма "Равен достъп до правосъдие"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

566 300

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

430 900

 

 

Издръжка

130 400

 

 

Капиталови разходи

5 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

9 358 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка по Закона за правната помощ

9 358 700

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

9 925 000

 

 

 

 

 

1400.01.05 Бюджетна програма "Инвестиции на органите на съдебната власт"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

 

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

12 474 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка съгласно чл. 388, ал. 2 от Закона за съдебната власт

3 880 000

 

 

Капиталови разходи на органите на съдебната власт съгласно чл. 130а от Конституцията на Република България и чл. 388, ал. 2 от Закона за съдебната власт

8 594 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

12 474 000

 

 

 

 

 

 

1400.02.01 Бюджетна програма "Затвори - изолация на правонарушителите"

 

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

61 161 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

45 633 800

 

 

Издръжка

14 229 000

 

 

Капиталови разходи

1 298 400

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

13 583 300

 

 

от тях за:

 

 

 

Други възнаграждения по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и Правилника за неговото прилагане

1 940 400

 

 

Издръжка - храна, медикаменти и др. разходи по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража

11 636 500

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

6 400

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

74 744 500

 

 

 

 

 

1400.02.02 Бюджетна програма "Следствени арести и пробация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

29 863 100

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

27 757 000

 

 

Издръжка

1 754 000

 

 

Капиталови разходи

352 100

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

1 539 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка - храна, медикаменти и др. разходи по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража

1 539 400

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

31 402 500

 

 

1400.03.00 Бюджетна програма "Администрация"

 

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

7 204 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

2 679 000

 

 

Издръжка

4 125 400

 

 

Капиталови разходи

400 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

7 204 400

 

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на правосъдието

 

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

152 337 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

110 913 600

 

 

Издръжка

35 632 800

 

 

Капиталови разходи

5 791 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

39 609 600

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

191 947 000

 

 

7. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2015 г.

 

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика / бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

 

1500.01.00

Политика в областта на заетостта

97 137 000

 

 

1500.01.01

Бюджетна програма "Осигуряване на заетост и повишаване на качеството на работната сила на безработните и заетите лица"

97 137 000

 

 

1500.02.00

Политика в областта на трудовите отношения

11 646 900

 

 

1500.02.01

Бюджетна програма "Осигуряване на подходящи условия на труд"

11 117 700

 

 

1500.02.02

Бюджетна програма "Предотвратяване и ограничаване на колективни трудови конфликти"

529 200

 

 

1500.03.00

Политика в областта на социалната закрила и равните възможности

177 130 800

 

 

1500.03.01

Бюджетна програма "Предоставяне на социални помощи при прилагане на диференциран подход"

76 433 900

 

 

1500.03.02

Бюджетна програма "Осигуряване на целева социална защита за отопление на населението с ниски доходи"

99 747 600

 

 

1500.03.03

Бюджетна програма "Социално включване на други рискови групи от населението"

683 300

 

 

1500.03.04

Бюджетна програма "Равни възможности"

266 000

 

 

1500.04.00

Политика в областта на хората с увреждания

193 812 700

 

 

1500.04.01

Бюджетна програма "Интеграция на хората с увреждания"

193 812 700

 

 

1500.05.00

Политика в областта на социалното включване

612 544 200

 

 

1500.05.01

Бюджетна програма "Закрила на децата чрез преход от институционални грижи към алтернативни грижи в семейна среда"

24 310 400

 

 

1500.05.02

Бюджетна програма "Подпомагане на семейства с деца"

587 992 700

 

 

1500.05.03

Бюджетна програма "Интегрирани услуги за социално включване"

241 100

 

 

1500.06.00

Политика в областта на жизненото равнище, доходите и демографското развитие

728 300

 

 

1500.06.01

Бюджетна програма "Доходи от труд и жизнено равнище"

145 000

 

 

1500.06.02

Бюджетна програма "Инструменти за социална сигурност, социална икономика"

324 200

 

 

1500.06.03

Бюджетна програма "Демографско развитие на населението"

259 100

 

 

1500.07.00

Политика в областта на свободното движение, миграцията и интеграцията

684 700

 

 

1500.07.01

Бюджетна програма "Свободно движение на работници, миграция и интеграция"

684 700

 

 

1500.08.00

Бюджетна програма "Администрация"

7 696 200

 

 

 

Общо:

1 101 380 800

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми

за 2015 г.

 

 

1500.01.01 Бюджетна програма "Осигуряване на заетост и повишаване на качеството на работната сила на безработните и заетите лица"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

24 137 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

19 732 000

 

 

Издръжка

4 350 000

 

 

Капиталови разходи

55 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

73 000 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Разходи за квалификация и програми за безработни

73 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

97 137 000

 

 

 

 

 

1500.02.01 Бюджетна програма "Осигуряване на подходящи условия на труд"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

7 117 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

6 032 700

 

 

Издръжка

1 070 000

 

 

Капиталови разходи

15 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

4 000 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Проекти и програми за подобряване условията на труд

3 000 000

 

 

Диагностика на професионалните болести

1 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

11 117 700

 

 

 

 

 

1500.02.02 Бюджетна програма "Предотвратяване и ограничаване на колективни трудови конфликти"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

529 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

374 200

 

 

Издръжка

150 000

 

 

Капиталови разходи

5 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

529 200

 

 

1500.03.01 Бюджетна програма "Предоставяне на социални помощи при прилагане на диференциран подход"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

9 543 900

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

8 218 900

 

 

Издръжка

1 000 000

 

 

Капиталови разходи

325 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

66 890 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Месечни помощи по Закона за социалното подпомагане (ЗСП)

52 500 000

 

 

Еднократни помощи по ЗСП

2 000 000

 

 

Целеви помощи за наеми по ЗСП

100 000

 

 

Помощи за диагностика и лечение ПМС № 17 от 2007 г.

2 500 000

 

 

Други помощи по ЗСП

340 000

 

 

Други помощи - Проект обществени трапезарии

4 450 000

 

 

Целеви средства за лекарства, дентална помощ и еднократна помощ при смърт на военнопострадалите и военноинвалидите по Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите

5 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

76 433 900

 

 

 

 

 

1500.03.02 Бюджетна програма "Осигуряване на целева социална защита за отопление на населението с ниски доходи"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

8 347 300

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

7 347 300

 

 

Издръжка

1 000 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

91 400 300

 

 

от тях за:

 

 

 

Целеви помощи за отопление - Наредба № 07-5/2008 г. на министъра на труда и социалната политика за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление

91 400 300

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

99 747 600

 

 

 

 

 

1500.03.03 Бюджетна програма "Социално включване на други рискови групи от населението"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

113 300

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

63 300

 

 

Издръжка

50 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

570 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Проекти за предоставяне на социална услуга

300 000

 

 

Изграждане на нова, реконструиране, обзавеждане и модернизация на материалната база

270 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

683 300

 

 

 

 

 

1500.03.04 Бюджетна програма "Равни възможности"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

106 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

106 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

160 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Европейски инициативи и проекти за равни възможности и антидискриминация

160 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

266 000

 

 

 

 

 

1500.04.01 Бюджетна програма "Интеграция на хората с увреждания"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

8 172 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

7 067 700

 

 

Издръжка

1 100 000

 

 

Капиталови разходи

5 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

185 640 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Помощи на хора с увреждания по Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ)

139 000 000

 

 

Медицински изделия и помощни средства, приспособления и съоръжения по ЗИХУ

41 000 000

 

 

Целеви помощи за услуги на лица с увредено зрение

500 000

 

 

Целеви помощи за услуги на лица с увреден слух

300 000

 

 

Целеви помощи за услуги на трудноподвижни лица

950 000

 

 

Целеви помощи за услуги на лица с интелектуални затруднения и психични разтройства

200 000

 

 

Субсидия за заетост в специализирана работна среда

1 720 000

 

 

Субсидия за създаване на условия за заетост на лица с трайни увреждания в обичайна работна среда

150 000

 

 

Субсидия за развитие на самостоятелна стопанска дейност

450 000

 

 

Субсидия за осигуряване на достъпна среда

400 000

 

 

Субсидия за работодатели и специализирани предприятия, трудово-лечебни бази и кооперации на хора с увреждания, в размер на 50 на сто от внесените от работодателя осигурителни вноски за ДОО, ЗО и ДЗПО

700 000

 

 

Субсидия за социална интеграция на хора с трайни увреждания

270 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

193 812 700

 

 

 

 

 

1500.05.01 Бюджетна програма "Закрила на децата чрез преход от институционални грижи към алтернативни грижи в семейна среда"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

7 400 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

6 195 400

 

 

Издръжка

1 200 000

 

 

Капиталови разходи

5 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

16 910 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Национална телефонна линия за деца - 116111

250 000

 

 

Командировки по проверки в страната (планови и по сигнал)

60 000

 

 

Помощи по Закона за закрила на детето (ЗЗД)

10 100 000

 

 

Приемни семейства - по ЗЗД

6 500 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

24 310 400

 

 

1500.05.02 Бюджетна програма "Подпомагане на семейства с деца"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

19 309 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

16 309 700

 

 

Издръжка

3 000 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

568 683 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Еднократни помощи при раждане на дете по ЗСПД

30 100 000

 

 

Месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на 1 г.

31 200 000

 

 

Еднократни помощи за отглеждане на близнаци до 1 г.

6 000 000

 

 

Еднократна парична помощ за отглеждане на дете до 1 г. от майка - студентка, учаща в редовна форма на обучение

12 000 000

 

 

Месечни помощи за деца

400 000 000

 

 

Еднократни помощи при бременност

3 200 000

 

 

Месечна добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст

73 533 000

 

 

Целева помощ за безплатно пътуване с железопътния и автобусния транспорт в страната на многодетни майки

1 350 000

 

 

Целеви помощи за ученици

11 300 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

587 992 700

 

 

 

 

 

1500.05.03 Бюджетна програма "Интегрирани услуги за социално включване"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

169 100

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

169 100

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

72 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Проект "Домашни грижи за достоен и независим живот" (БЧК, МЗ, МТСП)

72 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

241 100

 

 

 

 

 

1500.06.01 Бюджетна програма "Доходи от труд и жизнено равнище"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

125 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

125 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

20 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Национална програма за реформи - минимална работна заплата, минимални осигурителни прагове

20 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

145 000

 

 

 

 

 

1500.06.02 Бюджетна програма "Инструменти за социална сигурност, социална икономика"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

74 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

74 200

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

250 000

 

 

от тях за:

 

 

 

План за социална икономика

250 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

324 200

 

 

 

 

 

1500.06.03 Бюджетна програма "Демографско развитие на населението"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

159 100

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

159 100

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

100 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Европейски проекти и програми

100 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

259 100

 

 

 

 

 

1500.07.01 Бюджетна програма "Свободно движение на работници, миграция и интеграция"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

684 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

134 700

 

 

Издръжка

550 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

684 700

 

 

 

 

 

1500.08.00 Бюджетна програма "Администрация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

7 696 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

3 444 200

 

 

Издръжка

3 542 000

 

 

Капиталови разходи

710 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

7 696 200

 

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на труда и социалната политика

 

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

93 685 500

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

75 553 500

 

 

Издръжка

17 012 000

 

 

Капиталови разходи

1 120 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

1 007 695 300

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 101 380 800

 

 

8. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2015 г.

 

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика / бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

 

1600.01.00

Политика в областта на промоцията, превенцията и контрола на общественото здраве

83 120 900

 

 

1600.01.01

Бюджетна програма "Държавен здравен контрол"

19 215 100

 

 

1600.01.02

Бюджетна програма "Промоция и превенция на незаразните болести"

7 364 200

 

 

1600.01.03

Бюджетна програма "Профилактика и надзор на заразните болести"

55 321 400

 

 

1600.01.04

Бюджетна програма "Намаляване търсенето на наркотични вещества"

1 220 200

 

 

1600.02.00

Политика в областта на диагностиката и лечението

317 266 100

 

 

1600.02.01

Бюджетна програма "Контрол на медицинските дейности и здравна информация"

3 802 400

 

 

1600.02.02

Бюджетна програма "Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението"

78 442 900

 

 

1600.02.03

Бюджетна програма "Спешна медицинска помощ"

138 559 400

 

 

1600.02.04

Бюджетна програма "Психиатрична помощ"

45 305 700

 

 

1600.02.05

Бюджетна програма "Осигуряване на кръв и кръвни продукти"

19 885 600

 

 

1600.02.06

Бюджетна програма "Медико-социални грижи за деца в неравностойно положение"

24 043 900

 

 

1600.02.07

Бюджетна програма "Медицинска експертиза"

7 226 200

 

 

1600.03.00

Политика в областта на лекарствените продукти и медицинските изделия

24 611 600

 

 

1600.03.01

Бюджетна програма "Достъпни и качествени лекарствени продукти и медицински изделия"

24 611 600

 

 

1600.04.00

Бюджетна програма "Администрация"

10 221 200

 

 

 

Общо:

435 219 800

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми

за 2015 г.

 

 

1600.01.01 Бюджетна програма "Държавен здравен контрол"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

18 984 251

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

14 070 251

 

 

Издръжка

4 914 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

230 849

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка - разходи за изпълнение на национални програми

200 000

 

 

Стипендии

30 849

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

19 215 100

 

 

 

 

 

 

1600.01.02 Бюджетна програма "Промоция и превенция на незаразните болести"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

5 604 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

4 236 200

 

 

Издръжка

1 368 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

1 760 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка - разходи за изпълнение на национални програми

1 760 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

7 364 200

 

 

 

 

 

1600.01.03 Бюджетна програма "Профилактика и надзор на заразните болести"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

13 598 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

10 047 500

 

 

Издръжка

3 550 500

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

41 723 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка - разходи за изпълнение на национални програми

3 694 400

 

 

Издръжка - разходи за централна доставка на лекарствени продукти

37 000 000

 

 

Стипендии

23 680

 

 

Субсидии за осъществяване на болнична помощ

1 000 000

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

5 320

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

55 321 400

 

 

 

 

 

1600.01.04 Бюджетна програма "Намаляване търсенето на наркотични вещества"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

310 978

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

202 978

 

 

Издръжка

108 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

909 222

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка - разходи за изпълнение на национални програми

270 000

 

 

Издръжка - разходи за централна доставка на лекарствени продукти

39 222

 

 

Субсидии за осъществяване на болнична помощ

600 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 220 200

 

 

 

 

 

1600.02.01 Бюджетна програма "Контрол на медицинските дейности и здравна информация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

3 802 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

2 592 400

 

 

Издръжка

1 210 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

3 802 400

 

 

 

 

 

1600.02.02 Бюджетна програма "Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

15 550 679

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

2 149 241

 

 

Издръжка

3 401 438

 

 

Капиталови разходи

10 000 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

62 892 221

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка - разходи за централна доставка на лекарствени продукти

2 847 511

 

 

Издръжка - разходи за изпълнение на национални програми

75 508

 

 

Текущи трансфери, обезщетения и помощи за домакинства - разходи за лечение на български граждани в чужбина

2 800 000

 

 

Текущи трансфери, обезщетения и помощи за домакинства - разходи за дейности по асистирана репродукция

12 000 000

 

 

Текущи трансфери, обезщетения и помощи за домакинства - разходи за лечение на български граждани до 18-годишна възраст

12 000 000

 

 

Субсидии за осъществяване на болнична помощ

33 000 000

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

169 202

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

78 442 900

 

 

 

 

 

1600.02.03 Бюджетна програма "Спешна медицинска помощ"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

122 503 284

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

98 252 202

 

 

Издръжка

19 251 082

 

 

Капиталови разходи

5 000 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

16 056 116

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка

56 116

 

 

Субсидии за осъществяване на болнична помощ

16 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

138 559 400

 

 

 

 

 

1600.02.04 Бюджетна програма "Психиатрична помощ"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

23 305 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

14 006 273

 

 

Издръжка

9 299 427

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

22 000 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Субсидии за осъществяване на болнична помощ

22 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

45 305 700

 

 

 

 

 

1600.02.05 Бюджетна програма "Осигуряване на кръв и кръвни продукти"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

9 815 600

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

5 446 290

 

 

Издръжка

4 369 310

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

10 070 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка - разходи за централна доставка на лекарствени продукти

8 070 000

 

 

Субсидии за осъществяване на болнична помощ

2 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

19 885 600

 

 

 

 

 

1600.02.06 Бюджетна програма "Медико-социални грижи за деца в неравностойно положение"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

24 043 900

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

14 749 963

 

 

Издръжка

9 293 937

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

24 043 900

 

 

 

 

 

1600.02.07 Бюджетна програма "Медицинска експертиза"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

2 226 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 620 500

 

 

Издръжка

605 700

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

5 000 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Субсидии за осъществяване на болнична помощ

5 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

7 226 200

 

 

 

 

 

 

1600.03.01 Бюджетна програма "Достъпни и качествени лекарствени продукти и медицински изделия"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

6 617 076

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

5 090 361

 

 

Издръжка

1 526 715

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

17 994 524

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка - разходи за централна доставка на лекарствени продукти

17 994 524

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

24 611 600

 

 

 

 

 

 

1600.04.00 Бюджетна програма "Администрация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

6 536 549

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

5 017 041

 

 

Издръжка

1 519 508

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

3 684 651

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка - разходи за придобиване на специалност

3 648 651

 

 

Субсидии за нефинасови предприятия

36 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

10 221 200

 

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на здравеопазването

 

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

252 898 817

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

177 481 200

 

 

Издръжка

60 417 617

 

 

Капиталови разходи

15 000 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

182 320 983

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

435 219 800

 

 

9. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2015 г.

 

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика/бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

 

1700.01.00

Политика в областта на всеобхватно, достъпно и качествено образование и обучение в предучилищното възпитание и подготовка и училищното образование. Учене през целия живот

368 019 400

 

 

1700.01.01

Бюджетна програма "Осигуряване на качеството в предучилищното възпитание и подготовка и училищното образование"

67 153 350

 

 

1700.01.02

Бюджетна програма "Улесняване на достъпа до образование. Приобщаващо образование"

59 680 150

 

 

1700.01.03

Бюджетна програма "Училищно образование"

222 127 200

 

 

1700.01.04

Бюджетна програма "Развитие на способностите на децата и учениците"

7 151 400

 

 

1700.01.05

Бюджетна програма "Образование на българите в чужбина"

8 970 500

 

 

1700.01.06

Бюджетна програма "Учене през целия живот"

2 936 800

 

 

1700.02.00

Политика в областта на равен достъп до качествено висше образование и развитие на научния потенциал

43 977 400

 

 

1700.02.01

Бюджетна програма "Подобряване на достъпа и повишаване на качеството във висшето образование"

3 279 400

 

 

1700.02.02

Бюджетна програма "Студентско подпомагане"

8 644 900

 

 

1700.02.03

Бюджетна програма "Международен образователен обмен"

3 039 400

 

 

1700.02.04

Бюджетна програма "Оценка и развитие на националния научен потенциал за изграждане на устойчива връзка образование - наука - бизнес като основа за развитие на икономика, базирана на знанието"

19 700 000

 

 

1700.02.05

Бюджетна програма "Координация и мониторинг на научния потенциал за интегриране в европейското изследователско пространство и глобалната информационна мрежа"

9 313 700

 

 

1700.03.00

Бюджетна програма "Администрация"

5 326 800

 

 

 

Общо:

417 323 600

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми

за 2015 г.

 

 

1700.01.01 Бюджетна програма "Осигуряване на качеството в предучилищното възпитание и подготовка и училищното образование"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

11 053 350

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

8 083 910

 

 

Издръжка

2 969 440

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

56 100 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Средства за изпълнение на Национални програми за развитие на средното образование

41 000 000

 

 

Възстановяване на част от извършените разходи за транспорт на педагогическия персонал по чл. 40в от Закона за народната просвета

14 700 000

 

 

Участие на Република България в международни сравнителни изследвания за качеството на образователния продукт

400 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

67 153 350

 

 

 

 

 

 

1700.01.02 Бюджетна програма "Улесняване на достъпа до образование. Приобщаващо образование"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

27 304 950

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

20 811 950

 

 

 в т.ч. Персонал без делегирани бюджети

3 148 950

 

 

Издръжка

6 493 000

 

 

 в т.ч. Издръжка без делегирани бюджети

1 455 000

 

 

Капиталови разходи

 

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

32 375 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Средства за учебници и учебни помагала за безвъзмездно ползване от децата и учениците по ПМС № 104/2003 г.

22 346 200

 

 

Средства за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства по чл. 8 на ПМС № 4 /2005 г.

1 070 000

 

 

Стипендии на ученици след завършено основно образование по ПМС № 33/2013 г.

8 959 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

59 680 150

 

 

 

 

 

 

1700.01.03 Бюджетна програма "Училищно образование"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

205 127 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

160 742 540

 

 

 в т.ч. Персонал без делегирани бюджети

2 060 700

 

 

Издръжка

41 629 660

 

 

 в т.ч. Издръжка без делегирани бюджети

9 660 400

 

 

Капиталови разходи

2 755 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

17 000 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Средства за преходни остатъци по делегирани бюджети съгласно чл. 41а, ал. 11 от Закона за народната просвета

17 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

222 127 200

 

 

1700.01.04 Бюджетна програма "Развитие на способностите на децата и учениците"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

7 151 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 892 400

 

 

Издръжка

5 259 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

7 151 400

 

 

 

 

 

1700.01.05 Бюджетна програма "Образование на българите в чужбина"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

2 970 500

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

879 500

 

 

 в т.ч. Персонал без делегирани бюджети

432 040

 

 

Издръжка

2 091 000

 

 

 в т.ч. Издръжка без делегирани бюджети

2 091 000

 

 

Капиталови разходи

 

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

6 000 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Разходи за предоставени помощи за организации и дейности в чужбина - средства по чл. 12 от ПМС № 334/2011 г. за българските неделни училища в чужбина

6 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

8 970 500

 

 

 

 

 

 

1700.01.06 Бюджетна програма "Учене през целия живот"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

2 926 800

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 827 800

 

 

Издръжка

1 099 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

10 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Средства за организиране на учебни визити в България

10 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

2 936 800

 

 

 

 

 

 

1700.02.01 Бюджетна програма "Подобряване на достъпа и повишаване на качеството във висшето образование"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

3 279 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 763 400

 

 

Издръжка

1 516 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

3 279 400

 

 

1700.02.02 Бюджетна програма "Студентско подпомагане"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

730 900

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

439 900

 

 

Издръжка

291 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

7 914 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Средства по чл. 4, т. 3 от Закона за кредитиране на студенти и докторанти

1 349 000

 

 

Средства за парична помощ на студенти при ползване на свободно наета квартира по чл. 29 от Наредбата за ползване на студентските общежития и столове

565 000

 

 

Субсидии за нефинансови предприятия - средства за хранодни и леглодни за студентски столове и студентски общежития

6 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

8 644 900

 

 

 

 

 

 

1700.02.03 Бюджетна програма "Международен образователен обмен"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

2 064 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

259 400

 

 

Издръжка

1 805 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

975 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Стипендии по международни и двустранни споразумения и програми за образователен и културен обмен

440 000

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

90 000

 

 

Средства по чл. 4 от Споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Молдова за подпомагане на Тараклийския държавен университет, Република Молдова, ратифицирано със закон, приет от 39-то Народно събрание на 8.12.2004

445 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

3 039 400

 

 

 

 

 

1700.02.04 Бюджетна програма "Оценка и развитие на националния научен потенциал за изграждане на устойчива връзка образование - наука - бизнес като основа за развитие на икономика, базирана на знанието"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

19 700 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

980 000

 

 

Издръжка

18 720 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

19 700 000

 

 

 

 

 

 

1700.02.05 Бюджетна програма "Координация и мониторинг на научния потенциал за интегриране в европейското изследователско пространство и глобалната информационна мрежа"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

3 592 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

739 700

 

 

Издръжка

2 853 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

5 721 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Средства по чл. 8 от Споразумение между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати относно Българо-американската комисия за образователен обмен, ратифицирано със закон, приет от 39-то НС на 12.05.2004 г.

220 000

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

5 501 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

9 313 700

 

 

 

 

 

 

1700.03.00 Бюджетна програма "Администрация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

5 326 800

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

3 464 700

 

 

Издръжка

1 862 100

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

5 326 800

 

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на образованието и науката

 

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

291 228 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

201 885 200

 

 

Издръжка

86 588 200

 

 

Капиталови разходи

2 755 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

126 095 200

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

417 323 600

 

10. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на културата

за 2015 г.

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика / бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

1800.01.00

Политика в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство

13 590 582

 

1800.01.01

Бюджетна програма "Опазване на недвижимото културно наследство"

4 405 870

 

1800.01.02

Бюджетна програма "Опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства"

9 184 712

 

1800.02.00

Политика в областта на създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и чужбина и достъп до качествено художествено образование

108 456 218

 

1800.02.01

Бюджетна програма "Национален фонд "Култура"

500 978

 

1800.02.02

Бюджетна програма "Филмово изкуство"

14 425 040

 

1800.02.03

Бюджетна програма "Сценични изкуства"

59 339 400

 

1800.02.04

Бюджетна програма "Фестивали, конкурси, събития и чествания"

740 000

 

1800.02.05

Бюджетна програма "Гарантиране защитата на интелектуалната собственост"

398 550

 

1800.02.06

Бюджетна програма "Подпомагане развитието на българската култура и изкуства, на българския книжен сектор, библиотеки и читалища"

3 421 410

 

1800.02.07

Бюджетна програма "Популяризиране на българската култура в чужбина"

4 037 840

 

1800.02.08

Бюджетна програма "Обучение на кадри в областта на изкуството и културата"

25 593 000

 

1800.03.00

Бюджетна програма "Администрация"

4 646 800

 

 

Общо:

126 693 600

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми за 2015 г.

 

1800.01.01 Бюджетна програма "Опазване на недвижимото културно наследство"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

3 402 170

 

от тях за:

 

 

Персонал

1 083 870

 

Издръжка

1 523 300

 

Капиталови разходи

795 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

1 003 700

 

от тях за:

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности в областта на недвижимото културно наследство

3 700

 

Консервационно-реставрационни работи за създаване и опазване на културните ценности - Закон за културното наследство

500 000

 

Теренни археологически проучвания и теренна консервация на недвижими археологически културни ценности - Закон за културното наследство

500 000

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

4 405 870

 

 

 

 

1800.01.02 Бюджетна програма "Опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

8 720 612

 

от тях за:

 

 

Персонал

4 057 600

 

Издръжка

4 363 012

 

Капиталови разходи

300 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

464 100

 

от тях за:

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности в областта на движимото културно наследство

4 100

 

Субсидия за творчески проекти и други разходи в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства на основание Закона за закрила и развитие на културата (ЗЗРК) и Закона за културното наследство

460 000

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

9 184 712

 

1800.02.01 Бюджетна програма "Национален фонд "Култура"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

98 478

 

от тях за:

 

 

Персонал

66 150

 

Издръжка

27 328

 

Капиталови разходи

5 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

402 500

 

от тях за:

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

2 500

 

Субсидия за творчески проекти - за създаване, съхраняване и разпространение на произведения на изкуството и културата и за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на основание ЗЗРК

400 000

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

500 978

 

 

 

 

1800.02.02 Бюджетна програма "Филмово изкуство"

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

I. Общо ведомствени разходи

965 440

 

от тях за:

 

 

Персонал

265 140

 

Издръжка

690 300

 

Капиталови разходи

10 000

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

13 459 600

 

от тях за:

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности в областта на филмовото изкуство

259 600

 

Субсидия за творчески проекти - за създаване и разпространение на български филми и коопродукции с българско участие на основание Закона за филмовата индустрия

13 200 000

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

14 425 040

 

 

 

 

 

1800.02.03 Бюджетна програма "Сценични изкуства"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

57 881 600

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

38 903 200

 

 

Издръжка

17 004 700

 

 

Капиталови разходи

1 973 700

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

1 457 800

 

 

от тях за:

 

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности в областта на сценичните изкуства

7 800

 

 

Субсидия за творчески проекти и други разходи за финансово подпомагане на създаването и разпространението на сценични произведения на основание ЗЗРК

1 450 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

59 339 400

 

 

1800.02.04 Бюджетна програма "Фестивали, конкурси, събития и чествания"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

 

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

740 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Фестивали, конкурси, събития и чествания

740 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

740 000

 

 

 

 

 

 

1800.02.05 Бюджетна програма "Гарантиране защитата на интелектуалната собственост"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

350 050

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

157 050

 

 

Издръжка

193 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

48 500

 

 

от тях за:

 

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности - Световна организация за интелектуална собственост

48 500

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

398 550

 

 

 

 

 

 

1800.02.06 Бюджетна програма "Подпомагане развитието на българската култура и изкуства, на българския книжен сектор, библиотеки и читалища"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

2 681 710

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

2 141 910

 

 

Издръжка

539 800

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

739 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

14 700

 

 

Субсидия за творчески проекти и други разходи в областта на литературното наследство на основание ЗЗРК

400 000

 

 

Субсидия за финансова подкрепа на дейности в областта на нематериалното културно наследство, за награди за постигнати високи резултати и принос в развитието на културата на основание ЗЗРК

325 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

3 421 410

 

 

 

 

 

 

1800.02.07 Бюджетна програма "Популяризиране на българската култура в чужбина"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

3 973 440

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

603 540

 

 

Издръжка

3 269 900

 

 

Капиталови разходи

100 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

64 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности в областта на международното културно сътрудничество

64 400

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

4 037 840

 

 

 

 

 

1800.02.08 Бюджетна програма "Обучение на кадри в областта на изкуството и културата"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

25 227 300

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

18 100 000

 

 

Издръжка

6 827 300

 

 

Капиталови разходи

300 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

365 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Стипендии

365 700

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

25 593 000

 

 

 

 

 

 

1800.03.00 Бюджетна програма "Администрация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

4 646 800

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 801 440

 

 

Издръжка

2 645 360

 

 

Капиталови разходи

200 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

4 646 800

 

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на културата

 

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

107 947 600

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

67 179 900

 

 

Издръжка

37 084 000

 

 

Капиталови разходи

3 683 700

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

18 746 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

126 693 600

 

 

11. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2015 г.

 

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика / бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

 

1900.01.00

Политика в областта на опазването и ползването на компонентите на околната среда

19 766 900

 

 

1900.01.01

Бюджетна програма "Оценка, управление и опазване на водите на Република България"

5 712 900

 

 

1900.01.02

Бюджетна програма "Интегрирана система за управление на отпадъците, опазване на земните недра и почвите"

2 646 100

 

 

1900.01.03

Бюджетна програма "Намаляване на вредните емисии в атмосферата и подобряване качеството на атмосферния въздух"

1 343 900

 

 

1900.01.04

Бюджетна програма "Съхраняване, укрепване и възстановяване на екосистеми, местообитания, видове и генетичните им ресурси"

5 752 200

 

 

1900.01.05

Бюджетна програма "Информиране, участие на обществеността в процеса на вземане на решения и прилагане на механизмите за контрол"

1 107 700

 

 

1900.01.06

Бюджетна програма "Оценка и управление на въздействието върху околната среда"

2 642 100

 

 

1900.01.07

Бюджетна програма "Управление на дейностите по изменение на климата"

562 000

 

 

1900.02.00

Политика в областта на Националната система за мониторинг на околната среда и информационна обезпеченост

9 115 000

 

 

1900.02.01

Бюджетна програма "Национална система за мониторинг на околната среда и информационна обезпеченост"

9 115 000

 

 

1900.03.00

Бюджетна програма "Администрация"

14 600 000

 

 

 

Общо:

43 481 900

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми

за 2015 г.

 

 

1900.01.01 Бюджетна програма "Оценка, управление и опазване на водите на Република България"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

5 712 900

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

3 694 800

 

 

Издръжка

2 018 100

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

5 712 900

 

 

 

 

 

 

1900.01.02 Бюджетна програма "Интегрирана система за управление на отпадъците, опазване на земните недра и почвите"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

2 646 100

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 896 100

 

 

Издръжка

750 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

2 646 100

 

 

 

 

 

 

1900.01.03 Бюджетна програма "Намаляване на вредните емисии в атмосферата и подобряване качеството на атмосферния въздух"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

1 343 900

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

980 100

 

 

Издръжка

363 800

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 343 900

 

 

1900.01.04 Бюджетна програма "Съхраняване, укрепване и възстановяване на екосистеми, местообитания, видове и генетичните им ресурси"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

5 752 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

3 743 600

 

 

Издръжка

2 008 600

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

5 752 200

 

 

 

 

 

1900.01.05 Бюджетна програма "Информиране, участие на обществеността в процеса на вземане на решения и прилагане на механизмите за контрол"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

1 107 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

829 400

 

 

Издръжка

278 300

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 107 700

 

 

 

 

 

 

1900.01.06 Бюджетна програма "Оценка и управление на въздействието върху околната среда"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

2 642 100

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 995 700

 

 

Издръжка

646 400

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

2 642 100

 

 

 

 

 

 

1900.01.07 Бюджетна програма "Управление на дейностите по изменение на климата"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

562 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

380 700

 

 

Издръжка

181 300

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

562 000

 

 

 

 

 

1900.02.01 Бюджетна програма "Национална система за мониторинг на околната среда и информационна обезпеченост"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

9 115 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

3 969 000

 

 

Издръжка

5 013 500

 

 

Капиталови разходи

132 500

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

9 115 000

 

 

 

 

 

 

1900.03.00 Бюджетна програма "Администрация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

14 600 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

7 028 700

 

 

Издръжка

6 315 000

 

 

Капиталови разходи

1 256 300

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

14 600 000

 

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на околната среда и водите

 

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

43 481 900

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

24 518 100

 

 

Издръжка

17 575 000

 

 

Капиталови разходи

1 388 800

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

43 481 900

 

12. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на икономиката за 2015 г.

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика / бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

2000.01.00

Политика в областта на устойчивото икономическо развитие и конкурентоспособност

42 189 400

 

2000.01.01

Бюджетна програма "Облекчаване на регулации, опростяване на процедури по предоставяне на административни услуги"

1 384 400

 

2000.01.02

Бюджетна програма "Насърчаване на предприемачеството и иновациите"

11 358 900

 

2000.01.03

Бюджетна програма "Прозрачна система на обществените поръчки"

1 117 500

 

2000.01.04

Бюджетна програма "Закрила на обектите на индустриална собственост"

2 381 700

 

2000.01.05

Бюджетна програма "Инфраструктура по качеството в подкрепа развитието на икономиката"

9 998 600

 

2000.01.06

Бюджетна програма "Подобряване възможностите за участие в единния европейски пазар"

520 100

 

2000.01.07

Бюджетна програма "Управление на програми и проекти, съфинансирани от ЕС"

578 400

 

2000.01.08

Бюджетна програма "Насърчаване на инвестициите за повишаване на конкурентоспособността на икономиката"

7 911 500

 

2000.01.09

Бюджетна програма "Преструктуриране и ефективно управление на държавната собственост"

3 507 300

 

2000.01.10

Бюджетна програма "Защита на потребителите"

3 431 000

 

2000.02.00

Политика в областта на ефективното външноикономическо сътрудничество

10 920 000

 

2000.02.01

Бюджетна програма "Реализация на експортния потенциал и участие в търговската политика на Европейския съюз"

10 920 000

 

2000.03.00

Бюджетна програма "Администрация"

500 000

 

 

Общо:

53 609 400

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми

за 2015 г.

 

 

2000.01.01 Бюджетна програма "Облекчаване на регулации, опростяване на процедури по предоставяне на административни услуги"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

1 384 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 314 600

 

 

Издръжка

69 800

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 384 400

 

 

 

 

 

 

2000.01.02 Бюджетна програма "Насърчаване на предприемачеството и иновациите"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

358 900

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

258 900

 

 

Издръжка

100 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

11 000 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Субсидии за нефинансови предприятия - Национален иновационен фонд

11 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

11 358 900

 

 

 

 

 

 

2000.01.03 Бюджетна програма "Прозрачна система на обществените поръчки"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

1 117 500

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 007 500

 

 

Издръжка

110 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 117 500

 

 

 

 

 

 

2000.01.04 Бюджетна програма "Закрила на обектите на индустриална собственост"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

2 381 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 782 500

 

 

Издръжка

599 200

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

2 381 700

 

 

 

 

 

2000.01.05 Бюджетна програма "Инфраструктура по качеството в подкрепа развитието на икономиката"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

9 998 600

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

8 881 100

 

 

Издръжка

1 117 500

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

9 998 600

 

 

 

 

 

 

2000.01.06 Бюджетна програма "Подобряване възможностите за участие в единния европейски пазар"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

520 100

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

490 100

 

 

Издръжка

30 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

520 100

 

 

 

 

 

 

2000.01.07 Бюджетна програма "Управление на програми и проекти, съфинансирани от ЕС"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

578 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

573 400

 

 

Издръжка

5 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

578 400

 

 

 

 

 

2000.01.08 Бюджетна програма "Насърчаване на инвестициите за повишаване на конкурентоспособността на икономиката"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

911 500

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

746 300

 

 

Издръжка

165 200

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

7 000 000

 

 

от тях за:

 

 

 

 Субсидии за нефинансови предприятия - средства за финансови мерки по Закона за насърчаване на инвестициите

7 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

7 911 500

 

 

 

 

 

 

2000.01.09 Бюджетна програма "Преструктуриране и ефективно управление на държавната собственост"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

3 507 300

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

2 694 800

 

 

Издръжка

812 500

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

3 507 300

 

 

 

 

 

 

2000.01.10 Бюджетна програма "Защита на потребителите"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

3 361 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

2 693 200

 

 

Издръжка

667 800

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

70 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Субсидии на организации с нестопанска цел - субсидии за сдружение на потребителите

70 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

3 431 000

 

 

 

 

 

 

2000.02.01 Бюджетна програма "Реализация на експортния потенциал и участие в търговската политика на Европейския съюз"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

10 920 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

2 885 600

 

 

Издръжка

8 034 400

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

10 920 000

 

 

 

 

 

 

2000.03.00 Бюджетна програма "Администрация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

500 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка

500 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

500 000

 

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на икономиката

 

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

35 539 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

23 328 000

 

 

Издръжка

12 211 400

 

 

Капиталови разходи

 

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

18 070 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

53 609 400

 

13. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2015 г.

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика/бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

2100.01.00

Политика за интегрирано развитие иа регионите, ефективно и ефикасно използване на публичните финанси и финансовите инструменти за постигане на растеж и подобряване качеството на жизнената среда

3 570 100

 

2100.01.01

Бюджетна програма "Стратегическо планиране на регионалното и пространственото развитие, децентрализация и управление на финансовите инструменти за регионално и местно развитие и териториално сътрудничество"

2 927 400

 

2100.01.02

Бюджетна програма "Подобряване състоянието на жилищния сграден фонд и на жилищните условия на ромите в Република България"

642 700

 

2100.02.00

Политика за поддържане, модернизация и изграждане на техническата инфраструктура, свързана с подобряване на транспортната достъпност и интегрираното управление на водните ресурси и геозащита

275 269 400

 

2100.02.01

Бюджетна програма "Рехабилитация и изграждане на пътна инфраструктура"

253 665 400

 

2100.02.02

Бюджетна програма "Устройствено планиране, благоустройство, геозащита, водоснабдяване и канализация"

21 604 000

 

2100.03.00

Политика в областта на подобряване на инвестиционния процес чрез усъвършенстване на информационните системи на кадастъра и имотния регистър, подобряване качеството на превантивния и текущ контрол в строителството

27 590 800

 

2100.03.01

Бюджетна програма "Нормативно регулиране и контрол на инвестиционния процес в строителството"

7 644 700

 

2100.03.02

Бюджетна програма "Геодезия, картография и кадастър"

19 946 100

 

2100.04.00

Други бюджетни програми (общо), в. т.ч.:

2 770 600

 

2100.04.01

Бюджетна програма "Ефективно управление на държавната собственост, държавното участие в търговските дружества и държавни предприятия и развитие на публично-частното партньорство и концесионирането"

793 000

 

2100.04.02

Бюджетна програма "Гражданска регистрация и административно обслужване на населението"

1 977 600

 

2100.05.00

Бюджетна програма "Ефективна администрация и координация"

7 321 600

 

 

Общо:

316 522 500

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми

за 2015 г.

 

 

2100.01.01 Бюджетна програма "Стратегическо планиране на регионалното и пространственото развитие, децентрализация и управление на финансовите инструменти за регионално и местно развитие и териториално сътрудничество"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

2 564 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 949 700

 

 

Издръжка

614 700

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

363 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Изграждане на гранично-контролни пропускателни пунктове

363 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

2 927 400

 

 

2100.01.02 Бюджетна програма "Подобряване състоянието на жилищния сграден фонд и на жилищните условия на ромите в Република България"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

390 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

371 700

 

 

Издръжка

19 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

252 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Разходи за подобряване на жилищните условия на ромите в Република България

90 000

 

 

Допълнителна финансова помощ на социално слабите собственици на самостоятелни жилищни обекти по проект BG161PO001-1.2.01-0001 "Енергийно обновяване на българските домове"

162 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

642 700

 

 

 

 

 

2100.02.01 Бюджетна програма "Рехабилитация и изграждане на пътна инфраструктура"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

40 562 600

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

18 512 000

 

 

Издръжка

20 546 600

 

 

Капиталови разходи

1 504 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

213 102 800

 

 

от тях за:

 

 

 

Текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа

111 118 000

 

 

Лихви

19 400

 

 

Рехабилитация и реконструкция на общински пътища

227 000

 

 

Рехабилитация и реконструкция на републиканска пътна мрежа

53 238 400

 

 

Изграждане на републиканска пътна мрежа

33 500 000

 

 

Обезщетения на собственици на земя за дейности по републиканската пътна мрежа

15 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

253 665 400

 

 

 

 

 

 

2100.02.02 Бюджетна програма "Устройствено планиране, благоустройство, геозащита, водоснабдяване и канализация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

1 202 500

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 122 500

 

 

Издръжка

80 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

20 401 500

 

 

от тях за:

 

 

 

Изготвяне на устройствени планове

5 280 000

 

 

 Превантивни дейности за предотвратяване на свлачищните процеси на територията на Република България

800 000

 

 

Изграждане на водоснабдителни и геозащитни обекти

14 321 500

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

21 604 000

 

 

 

 

 

2100.03.01 Бюджетна програма "Нормативно регулиране и контрол на инвестиционния процес в строителството"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

7 644 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

5 622 200

 

 

Издръжка

1 972 500

 

 

Капиталови разходи

50 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

7 644 700

 

 

 

 

 

 

2100.03.02 Бюджетна програма "Геодезия, картография и кадастър"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

19 946 100

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

5 620 000

 

 

Издръжка

13 586 100

 

 

Капиталови разходи

740 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

19 946 100

 

 

 

 

 

 

2100.04.01 Бюджетна програма "Ефективно управление на държавната собственост, държавното участие в търговските дружества и държавни предприятия и развитие на публично-частното партньорство и концесионирането"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

793 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

682 200

 

 

Издръжка

110 800

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

793 000

 

 

 

 

 

2100.04.02 Бюджетна програма "Гражданска регистрация и административно обслужване на населението"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

1 977 600

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 348 600

 

 

Издръжка

432 000

 

 

Капиталови разходи

197 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 977 600

 

 

 

 

 

 

2100.05.00 Бюджетна програма "Ефективна администрация и координация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

7 321 600

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

2 887 200

 

 

Издръжка

3 864 400

 

 

Капиталови разходи

570 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

7 321 600

 

 

 

 

 

 

Разходи по бюджетните програми на Министерството на регионалното развитие и благоустройството - общо

Сума
(в лева)

 

 

Разходи

 

 

 

I. Общо ведомствени разходи

82 403 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

38 116 100

 

 

Издръжка

41 226 100

 

 

Капиталови разходи

3 061 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

234 119 300

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

316 522 500

 

14. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2015 г.

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика/бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

2200.01.00

Политика в областта на земеделието и селските райони

175 129 200

 

2200.01.01

 Бюджетна програма "Земеделски земи"

29 053 556

 

2200.01.02

 Бюджетна програма "Природни ресурси в селските райони"

236 324

 

2200.01.03

 Бюджетна програма "Растениевъдство"

10 529 833

 

2200.01.04

 Бюджетна програма "Хидромелиорации"

17 510 999

 

2200.01.05

 Бюджетна програма "Животновъдство"

2 711 421

 

2200.01.06

 Бюджетна програма "Организация на пазарите и държавни помощи"

2 769 836

 

2200.01.07

 Бюджетна програма "Агростатистика, анализи и прогнози"

771 791

 

2200.01.08

 Бюджетна програма "Научни изследвания"

23 142 054

 

2200.01.09

 Бюджетна програма "Съвети и консултации"

1 383 572

 

2200.01.10

 Бюджетна програма "Образование"

40 200 000

 

2200.01.11

 Бюджетна програма "Земеделска техника"

1 618 216

 

2200.01.12

 Бюджетна програма "Безопасност по хранителната верига"

43 509 780

 

2200.01.13

 Бюджетна програма "Подобряване на живота в селските райони"

1 691 818

 

2200.02.00

Политика в областта на рибарството и аквакултурите

6 319 000

 

2200.02.01

 Бюджетна програма "Рибарство и аквакултури"

6 319 000

 

2200.03.00

Политика в областта на съхраняването и увеличаването на горите и дивеча

27 000 000

 

2200.03.01

 Бюджетна програма "Специализирани дейности в горските територии"

22 000 000

 

2200.03.02

 Бюджетна програма "Планиране, опазване от посегателства, пожари и лесозащита"

5 000 000

 

2200.04.00

Бюджетна програма "Администрация"

18 536 700

 

 

Общо:

226 984 900

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми

за 2015 г.

 

 

2200.01.01 Бюджетна програма "Земеделски земи"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

28 418 447

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

20 408 275

 

 

Издръжка

8 010 172

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

635 109

 

 

от тях за:

 

 

 

 Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

635 109

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

29 053 556

 

 

 

 

 

 

2200.01.02 Бюджетна програма "Природни ресурси в селските райони"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

236 324

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

197 267

 

 

Издръжка

39 057

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

236 324

 

 

 

 

 

 

2200.01.03 Бюджетна програма "Растениевъдство"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

10 452 653

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

8 237 589

 

 

Издръжка

2 215 064

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

77 180

 

 

от тях за:

 

 

 

 Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

77 180

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

10 529 833

 

 

 

 

 

 

2200.01.04 Бюджетна програма "Хидромелиорации"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

2 510 999

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

201 155

 

 

Издръжка

1 809 844

 

 

Капиталови разходи

500 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

15 000 000

 

 

от тях за:

 

 

 

 Издръжка - средствата се предоставят съгласно Закона за водите на "Напоителни системи" - ЕАД

15 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

17 510 999

 

 

2200.01.05 Бюджетна програма "Животновъдство"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

2 711 421

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 703 025

 

 

Издръжка

1 008 396

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

2 711 421

 

 

 

 

 

 

2200.01.06 Бюджетна програма "Организация на пазарите и държавни помощи"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

2 769 836

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

950 432

 

 

Издръжка

1 819 404

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

2 769 836

 

 

 

 

 

2200.01.07 Бюджетна програма "Агростатистика, анализи и прогнози"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

771 791

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

617 491

 

 

Издръжка

154 300

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

771 791

 

 

 

 

 

 

2200.01.08 Бюджетна програма "Научни изследвания"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

22 850 746

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

16 986 853

 

 

Издръжка

5 863 893

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

291 308

 

 

от тях за:

 

 

 

 Стипендии

271 800

 

 

 Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

19 508

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

23 142 054

 

 

 

 

 

 

2200.01.09 Бюджетна програма "Съвети и консултации"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

1 383 572

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 070 650

 

 

Издръжка

312 922

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 383 572

 

 

 

 

 

2200.01.10 Бюджетна програма "Образование"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

38 799 540

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

30 861 600

 

 

Издръжка

7 437 940

 

 

Капиталови разходи

500 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

1 400 460

 

 

от тях за:

 

 

 

 Стипендии

1 400 460

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

40 200 000

 

 

 

 

 

 

2200.01.11 Бюджетна програма "Земеделска техника"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

1 618 216

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 193 377

 

 

Издръжка

424 839

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 618 216

 

 

 

 

 

 

2200.01.12 Бюджетна програма "Безопасност по хранителната верига"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

43 193 950

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

27 373 252

 

 

Издръжка

15 820 698

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

315 830

 

 

от тях за:

 

 

 

 Стипендии

27 000

 

 

 Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

288 830

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

43 509 780

 

 

 

 

 

 

2200.01.13 Бюджетна програма "Подобряване на живота в селските райони"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

1 574 468

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 367 438

 

 

Издръжка

207 030

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

117 350

 

 

от тях за:

 

 

 

 Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

117 350

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 691 818

 

 

2200.02.01 Бюджетна програма "Рибарство и аквакултури"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

6 296 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

3 420 000

 

 

Издръжка

2 776 200

 

 

Капиталови разходи

100 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

22 800

 

 

от тях за:

 

 

 

 Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

22 800

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

6 319 000

 

 

 

 

 

 

2200.03.01 Бюджетна програма "Специализирани дейности в горските територии"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

22 000 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

13 572 800

 

 

Издръжка

8 327 200

 

 

Капиталови разходи

100 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

22 000 000

 

 

 

 

 

 

2200.03.02 Бюджетна програма "Планиране, опазване от посегателства, пожари и лесозащита"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

5 000 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка

5 000 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

5 000 000

 

 

 

 

 

 

2200.04.00 Бюджетна програма "Администрация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

18 477 438

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

5 750 396

 

 

Издръжка

11 170 042

 

 

Капиталови разходи

1 557 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

59 262

 

 

от тях за:

 

 

 

 Разходи за членски внос и участие в нетърговски организации и дейности

59 262

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

18 536 700

 

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на земеделието и храните за 2015 г.

 

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

209 065 601

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

133 911 600

 

 

Издръжка

72 397 001

 

 

Капиталови разходи

2 757 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

17 919 299

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

226 984 900

 

 

15. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2015 г.

 

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика/бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

 

2300.01.00

Политика в областта на транспорта

182 265 900

 

 

2300.01.01

Бюджетна програма "Развитие и поддръжка на транспортната инфраструктура"

12 505 900

 

 

2300.01.02

Бюджетна програма "Организация, управление на транспорта, осигуряване на безопасност, сигурност и екологосъобразност"

169 760 000

 

 

2300.02.00

Политика в областта на съобщенията, електронното управление, информационните технологии

32 068 500

 

 

2300.02.01

Бюджетна програма "Развитие и поддържане на електронна и съобщителна инфраструктура за държавното управление"

10 913 200

 

 

2300.02.02

Бюджетна програма "Развитие на съобщенията, електронното управление и информационните технологии"

21 155 300

 

 

2300.03.00

Бюджетна програма "Административно обслужване, медицинска и психологическа експертиза"

14 958 300

 

 

 

Общо:

229 292 700

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми

за 2015 г.

 

 

2300.01.01 Бюджетна програма "Развитие и поддръжка на транспортната инфраструктура"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

12 505 900

 

 

от тях за:

 

 

 

Капиталови разходи

12 505 900

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

12 505 900

 

 

 

 

 

2300.01.02 Бюджетна програма "Организация, управление на транспорта, осигуряване на безопасност, сигурност и екологосъобразност"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

29 760 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

17 364 300

 

 

Издръжка

11 244 700

 

 

Капиталови разходи

1 151 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

140 000 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Субсидии за нефинансови предприятия - субсидии за превоз на пътници на територията на Република България с железопътен транспорт по дългосрочен договор за извършване на обществени превозни услуги в областта на железопътния транспорт на територията на Република България

140 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

169 760 000

 

 

 

 

 

 

2300.02.01 Бюджетна програма "Развитие и поддържане на електронна и съобщителна инфраструктура за държавното управление"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

10 913 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

6 181 600

 

 

Издръжка

4 731 600

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

10 913 200

 

 

 

 

 

2300.02.02 Бюджетна програма "Развитие на съобщенията, електронното управление и информационните технологии"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

8 655 300

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

919 900

 

 

Издръжка

2 290 200

 

 

Капиталови разходи

5 445 200

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

12 500 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Субсидии за нефинансови предприятия - субсидии за компенсиране на несправедливата финансова тежест от извършване на универсалната пощенска услуга по Закона за пощенските услуги

12 500 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

21 155 300

 

 

 

 

 

 

2300.03.00 Бюджетна програма "Административно обслужване, медицинска и психологическа експертиза"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

14 958 300

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

7 203 400

 

 

Издръжка

2 391 600

 

 

Капиталови разходи

5 363 300

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

14 958 300

 

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

 

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

76 792 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

31 669 200

 

 

Издръжка

20 658 100

 

 

Капиталови разходи

24 465 400

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

152 500 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

229 292 700

 

16. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на енергетиката

за 2015 г.

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика/бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

2400.01.00

Политика в областта на устойчивото и конкурентоспособно енергийно развитие

50 765 600

 

2400.01.01

Бюджетна програма "Ефективно функциониране на енергийните предприятия, инфраструктура и пазари"

6 965 500

 

2400.01.02

Бюджетна програма "Сигурност при енергоснабдяването и при управление на РАО и ИЕЯС"

41 200 200

 

2400.01.03

Бюджетна програма "Устойчиво енергийно развитие"

1 239 500

 

2400.01.04

Бюджетна програма "Подобряване на процесите на концесиониране и управление на подземните богатства и геоложките изследвания"

1 360 400

 

2400.02.00

Бюджетна програма "Администрация"

500 000

 

 

Общо:

51 265 600

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми

за 2015 г .

 

 

2400.01.01 Бюджетна програма "Ефективно функциониране на енергийните предприятия, инфраструктура и пазари"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

576 800

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

491 900

 

 

Издръжка

84 900

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

6 388 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Субсидии за нефинансови предприятия в изпълнение на Наредбата за организация и контрол по изпълнение на Националния план за инвестиции за периода 2013 - 2020 г.

6 388 700

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

6 965 500

 

 

 

 

 

 

2400.01.02 Бюджетна програма "Сигурност при енергоснабдяването и при управление на РАО и ИЕЯС"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

536 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

378 300

 

 

Издръжка

157 900

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

40 664 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Субсидии за нефинансови предприятия - издръжка на фонд "РАО" и "ИЕЯС"

35 664 000

 

 

Капиталов трансфер - фонд "РАО" и "ИЕЯС"

5 000 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

41 200 200

 

 

2400.01.03 Бюджетна програма "Устойчиво енергийно развитие"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

1 239 500

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 005 600

 

 

Издръжка

233 900

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 239 500

 

 

 

 

 

 

2400.01.04 Бюджетна програма "Подобряване на процесите на концесиониране и управление на подземните богатства и геоложките изследвания"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

1 360 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

974 800

 

 

Издръжка

385 600

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 360 400

 

 

 

 

 

 

2400.02.00 Бюджетна програма "Администрация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

500 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка

500 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

500 000

 

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на енергетиката

 

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

4 212 900

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

2 850 600

 

 

Издръжка

1 362 300

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

47 052 700

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

51 265 600

 

 

17. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2015 г.

 

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика/бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

 

2500.01.00

Политика в областта на спорта за учащи и спорта в свободното време

13 106 000

 

 

2500.01.01

Бюджетна програма "Спорт за учащи"

9 581 500

 

 

2500.01.02

Бюджетна програма "Спорт в свободното време"

3 524 500

 

 

2500.02.00

Политика в областта на спорта за високи постижения

47 443 600

 

 

2500.02.01

Бюджетна програма "Олимпийска подготовка"

31 774 400

 

 

2500.02.02

Бюджетна програма "Спорт за високи постижения"

15 669 200

 

 

2500.03.00

Политика в областта на привеждането на спортните обекти и съоръжения във вид, отговарящ на съвременните международни стандарти

2 504 000

 

 

2500.03.01

Бюджетна програма "Спортни обекти и съоръжения"

2 504 000

 

 

2500.04.00

Политика в областта на усвояването и прилагането на добри международни практики за спорта

264 200

 

 

2500.04.01

Бюджетна програма "Изграждане на високоефективен капацитет за активно международно сътрудничество в сферата на физическото възпитание, спорта и социалния туризъм"

264 200

 

 

2500.05.00

Политика в областта на младите хора

1 378 000

 

 

2500.05.01

Бюджетна програма "Младите в действие"

1 378 000

 

 

2500.06.00

Бюджетна програма "Администрация"

1 557 300

 

 

 

Общо:

66 253 100

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми за 2015 г.

 

 

2500.01.01 Бюджетна програма "Спорт за учащи"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

8 391 100

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

5 843 850

 

 

Издръжка

2 247 250

 

 

Капиталови разходи

300 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

1 190 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Стипендии

110 400

 

 

Субсидии за финансово подпомагане на проекти на спортни организации по програми в областта на спорта за учащи

930 000

 

 

Капиталови разходи за финансово подпомагане на проекти за ремонт, реконструкция, обновяване или изграждане на спортни обекти и съоръжения в общински и държавни училища

150 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

9 581 500

 

 

 

 

 

2500.01.02 Бюджетна програма "Спорт в свободното време"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

513 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

346 980

 

 

Издръжка

166 020

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

3 011 500

 

 

от тях за:

 

 

 

Субсидии за финансово подпомагане на проекти на спортни организации по програми в областта на спорта в свободното време

3 011 500

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

3 524 500

 

 

 

 

 

2500.02.01 Бюджетна програма "Олимпийска подготовка"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

265 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

250 300

 

 

Издръжка

15 100

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

31 509 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Субсидии за финансово подпомагане на проекти на спортни организации за подготовка и развитие на елитния спорт и олимпийския резерв, както и за подпомагане участието на българските делегации на летните олимпийски игри в Баку

31 509 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

31 774 400

 

 

 

 

 

 

2500.02.02 Бюджетна програма "Спорт за високи постижения"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

1 275 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

433 000

 

 

Издръжка

842 200

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

14 394 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Плащания по чл. 59а, т. 6 от Закона за физическото възпитание и спорта, както и за месечните премии на олимпийските медалисти и треньорите на националните отбори, прекратили активна състезателна дейност

5 714 000

 

 

Субсидии за осъществяване на болнична помощ във връзка с Разпореждане № 13 на Министерския съвет от 2003 г. за промяна на ведомствената принадлежност на СБАЛТОСМ "Проф. д-р Димитър Шойлев" - ЕАД

180 000

 

 

Субсидии за финансово подпомагане на спортните организации за развитие на елитния спорт за неолимпийските спортове, за финансово подпомагане организирането и провеждането на състезания от международния спортен календар на територията на Република България

8 500 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

15 669 200

 

 

 

 

 

2500.03.01 Бюджетна програма "Спортни обекти и съоръжения"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

2 054 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

175 400

 

 

Издръжка

1 278 600

 

 

Капиталови разходи

600 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

450 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Капиталови разходи за финансово подпомагане на проекти на спортни организации за изграждане и реконструкция на спортни обекти и съоръжения

450 000

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

2 504 000

 

 

 

 

 

 

2500.04.01 Бюджетна програма "Изграждане на високоефективен капацитет за активно международно сътрудничество в сферата на физическото възпитание, спорта и социалния туризъм"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

264 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

199 250

 

 

Издръжка

64 950

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

264 200

 

 

2500.05.01 Бюджетна програма "Младите в действие"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

477 600

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

303 320

 

 

Издръжка

174 280

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

900 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Субсидии за финансово подпомагане на проекти по национални програми за младежта

900 400

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 378 000

 

 

 

 

 

 

2500.06.00 Бюджетна програма "Администрация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

1 557 300

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 318 200

 

 

Издръжка

239 100

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

1 557 300

 

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на младежта и спорта

 

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

14 797 800

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

8 870 300

 

 

Издръжка

5 027 500

 

 

Капиталови разходи

900 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

51 455 300

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

66 253 100

 

 

18. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Държавната агенция "Национална сигурност" за 2015 г.

 

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика/бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

 

3000.01.00

Политика в областта на защитата на националната сигурност

107 924 000

 

 

3000.01.01

Бюджетна програма "Национална сигурност"

107 924 000

 

 

 

Общо:

107 924 000

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми за 2015 г.

 

 

3000.01.01 Бюджетна програма "Национална сигурност"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

107 924 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

92 910 500

 

 

Издръжка

8 213 500

 

 

Капиталови разходи

6 800 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

107 924 000

 

 

19. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" за 2015 г.

 

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика/бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

 

5300.01.00

Политика в областта на държавните резерви, военновременните запаси и задължителните запаси от нефт и нефтопродукти

40 365 800

 

 

5300.01.01

Бюджетна програма "Държавни резерви и военновременни запаси"

21 301 100

 

 

5300.01.02

Бюджетна програма "Запаси за извънредни ситуации от нефт и нефтопродукти и целеви запаси от нефтопродукти"

19 064 700

 

 

 

Общо:

40 365 800

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми

за 2015 г.

 

 

5300.01.01 Бюджетна програма "Държавни резерви и военновременни запаси"

 

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

20 059 399

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

5 119 899

 

 

Издръжка

13 542 800

 

 

Капиталови разходи

1 396 700

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

1 241 701

 

 

от тях за:

 

 

 

Плащания за попълване на държавния резерв

1 241 701

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

21 301 100

 

 

 

 

 

5300.01.02 Бюджетна програма "Запаси за извънредни ситуации от нефт и нефтопродукти и целеви запаси от нефтопродукти"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

1 073 301

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

1 073 301

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

17 991 399

 

 

от тях за:

 

 

 

Плащания за попълване на държавния резерв

17 991 399

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

19 064 700

 

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

Общо разходи по бюджетни програми на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

21 132 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

6 193 200

 

 

Издръжка

13 542 800

 

 

Капиталови разходи

1 396 700

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

19 233 100

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

40 365 800

 

 

20. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Министерството на туризма за 2015 г.

 

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика/бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

 

7100.01.00

Политика в областта на устойчивото развитие на туризма

8 764 900

 

 

7100.01.01

Бюджетна програма "Подобряване на политиките и регулациите в сектора на туризма"

3 372 219

 

 

7100.01.02

Бюджетна програма "Развитие на националната туристическа реклама и международно сътрудничество в областта на туризма"

5 392 681

 

 

7100.02.00

Бюджетна програма "Администрация"

500 000

 

 

 

Общо:

9 264 900

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми за 2015 г.

 

 

7100.01.01 Бюджетна програма "Подобряване на политиките и регулациите в сектора на туризма"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

3 372 219

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

522 219

 

 

Издръжка

2 850 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

3 372 219

 

 

 

 

 

 

7100.01.02 Бюджетна програма "Развитие на националната туристическа реклама и международно сътрудничество в областта на туризма"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

5 392 681

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

311 481

 

 

Издръжка

5 081 200

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

3 372 219

 

 

 

 

 

 

7100.02.00 Бюджетна програма "Администрация"

 

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

500 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Издръжка

500 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

500 000

 

 

 

 

 

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Министерството на туризма

 

 

 

Разходи

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

9 264 900

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

833 700

 

 

Издръжка

8 431 200

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

9 264 900

 

 

21. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Държавния фонд "Земеделие" за 2015 г.

 

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика/бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

 

8400.01.00

Политика на Министерството на земеделието и храните в областта на земеделието и селските райони

333 422 000

 

 

8400.01.01

Бюджетна програма "Развитие на селските райони"

12 438 700

 

 

8400.01.02

Бюджетна програма "Селскостопански пазарни механизми"

5 074 300

 

 

8400.01.03

Бюджетна програма "Директни плащания и мерки за специфично подпомагане"

4 935 400

 

 

8400.01.04

Бюджетна програма "Държавни помощи, национални доплащания и САПАРД"

310 973 600

 

 

8400.02.00

Политика на Министерството на земеделието и храните в областта на рибарството и аквакултурите

810 100

 

 

8400.02.01

Бюджетна програма "Рибарство и аквакултури"

810 100

 

 

8400.03.00

Бюджетна програма "Администрация"

32 293 200

 

 

 

Общо:

366 525 300

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми за 2015 г.

 

 

8400.01.01 Бюджетна програма "Развитие на селските райони"

 

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

12 438 700

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

12 438 700

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

12 438 700

 

 

 

 

 

8400.01.02 Бюджетна програма "Селскостопански пазарни механизми"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

5 074 300

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

5 074 300

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

5 074 300

 

 

8400.01.03 Бюджетна програма "Директни плащания и мерки за специфично подпомагане"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

4 935 400

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

4 935 400

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

4 935 400

 

 

 

 

 

 

8400.01.04 Бюджетна програма "Държавни помощи, национални доплащания и САПАРД"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

2 001 800

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

2 001 800

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

308 971 800

 

 

от тях за:

 

 

 

Текущи разходи

300 350 000

 

 

Капиталови разходи

8 621 800

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

310 973 600

 

 

 

 

 

 

8400.02.01 Бюджетна програма "Рибарство и аквакултури"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

810 100

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

810 100

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

810 100

 

 

 

 

 

8400.03.00 Бюджетна програма "Администрация"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

32 293 200

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

4 890 200

 

 

Издръжка

19 403 000

 

 

Капиталови разходи

8 000 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

32 293 200

 

 

Ведомствени и администрирани разходи по бюджета за 2015 г. - общо

 

 

 

Общо разходи по бюджетните програми на Държавния фонд "Земеделие"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

57 553 500

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

30 150 500

 

 

Издръжка

19 403 000

 

 

Капиталови разходи

8 000 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета - общо

308 971 800

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

366 525 300

 

 

22. Показатели по бюджетните програми по бюджета на Държавната агенция "Технически операции" за 2015 г.

 

 

Разходи по области на политики и бюджетни програми

 

 

Класификационен код съгласно РМС № 436 от 2014 г., изм. с РМС № 798 от 2014 г.

Наименование на областта на политика/бюджетната програма

Сума
(в лева)

 

 

8600.01.00

Политика в областта на прилагането на специални разузнавателни средства

44 077 000

 

 

8600.01.01

Бюджетна програма "Технически операции"

44 077 000

 

 

 

Общо:

44 077 000

 

 

Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми

за 2015 г.

 

 

8600.01.01 Бюджетна програма "Технически операции"

 

 

Разходи по програмата

Сума
(в лева)

 

 

I. Общо ведомствени разходи

44 077 000

 

 

от тях за:

 

 

 

Персонал

35 308 000

 

 

Издръжка

4 269 000

 

 

Капиталови разходи

4 500 000

 

 

II. Администрирани разходни параграфи по бюджета

 

 

 

ІІІ. Общо разходи (I+II)

44 077 000

 

                                                                       

Приложение № 2 към чл. 2, ал. 1


Предназначение на субсидиите за национално представителните организации на хора с увреждания и за организации за хора с увреждания за 2015 г.

 

(лева)

Показатели

Сума

1

2

3

1.

Сдружение "Съюз на инвалидите в България" (СИБ)

617 000

а)

за финансиране на дейностите на СИБ при осъществяване на социални контакти, извършване на социални услуги и оказване на социална помощ в освободените от държавата и общините ниши, в т. ч. за дейностите по чл. 53 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, осъществявани от регионалните структури на СИБ, за оказване на нови помощи и извършване на свързаните с тях дейности, популяризиране на социалните проекти, реализирани от държавните и общинските органи, както и от неправителствения сектор, разходи по финансово-счетоводното обслужване на структурите на СИБ, антидискриминационни и медийни прояви, нови услуги, дейности и др.

196 400

б)

за подпомагане на дейностите по оказване на информационно-консултантски, организационни, административно-правни, транспортни и други услуги, в т.ч. електронизация на връзките между структурите на съюза, обучение, квалификация, преквалификация, адаптация към конкретна работна и битова среда, увеличение на административния капацитет на кадрите и структурите на организацията и други видове дейности

138 280

в)

за допълване на дейностите за социална интеграция и реализация на социалнозначими проекти, разкриване на нови работни места, профилактика и преодоляване на последствията от социалния страх у хората с увреждания, масови дейности и отбелязване на годишнини, за подпомагане на спортни, културни и туристически мероприятия, услуги, подпомагащи равнопоставеността и потребителските нужди на хората със специфични потребности, и др.

142 500

г)

за допълване на средствата, предназначени за социална интеграция и интеграция чрез социални контакти, организационно-масови дейности, членство и дейности в национални и международни организации; за международни прояви, контакти и социални издания, транспортни, пътни разходи, нови услуги, усвояване на добри практики и др.

139 820

2.

Сдружение "Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите" (СВВП)

246 000

а)

за социално и здравно подпомагане на военноинвалидите и военнопострадалите

222 000

б)

за подпомагане дейностите на СВВП - разходи, свързани с провеждането на: финансово-счетоводно обслужване на СВВП и структурите му в страната; консултации - юридически, трудовоправни, здравни и социални; международна дейност - членски внос към сродни организации, командировъчни при участие в мероприятия и др.; курсове - квалификация, преквалификация, трудова заетост и др.; организиране и провеждане на заседания на УС и КС на СВВП и общото отчетно събрание за 2015 г.; организиране и провеждане на мероприятия по случай 100 години от учредяването и 25 години от възстановяването на организацията; за подпомагане организационните дейности на СВВП и клубните дейности на дружествата "Военноинвалид" в страната; подпомагане организационната дейност на СВВП, като: канцеларски материали, пощенски разходи, копирни услуги и др.

15 000

в)

издателска и информационна дейност: издаване на бюлетин, календари, рекламни брошури, нормативни документи, музейни сбирки

9 000

3.

Сдружение "Съюз на слепите в България" (ССБ)

628 000

а)

за подпомагане дейността на ССБ, свързана със защита правата на хората със зрителни увреждания, в т.ч за подобряване на административния капацитет на кадрите, за развитие на социалния контакт, за популяризиране дейността на организацията, за събрания, за нови видове услуги и за консумативи на изброените по-горе дейности

180 000

б)

за подпомагане обучението и повишаване квалификацията на младежи, обучаващи се във висши учебни заведения, за подпомагане на трудовата реализация на интелектуалци, за помощно-технически средства, за социално подпомагане на членове и за консумативи на изброените дейности

75 000

в)

за информационни услуги, за запис на говорещи книги и списания, за издателска и брайлова дейност, за поддържане на информационни сайтове, за административно обслужване и за консумативи на изброените дейности

73 000

г)

за услуги, подпомагащи интеграцията на хората с увредено зрение, в т.ч. за художествено творчество, култура, спорт, международна дейност, транспортни разходи, организационни дейности, за административно обслужване и за консумативи на гореизброените дейности

300 000

4.

Сдружение "Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения" (БАЛИЗ)

185 000

а)

за изготвяне и популяризиране на подходи за подобряване качеството на живот на лицата с интелектуални затруднения и техните семейства

24 400

б)

за подпомагане дейността на родителските организации на БАЛИЗ за предоставяне на подкрепа на лицата с интелектуални затруднения и техните семейства

54 800

в)

за обучения и консултации за повишаване организационния капацитет на членските организации на БАЛИЗ

31 000

г)

за подготовка и разпространение на информация и информационни материали/организиране и провеждане на информационни кампании

19 800

д)

за координация и мониторинг на дейността

55 000

5.

Кооперативен съюз "Национален съюз на трудовопроизводителните кооперации" (НСТК)

416 000

а)

за трудова рехабилитация

106 000

б)

за професионално ориентиране, обучение, квалификация и преквалификация

50 000

в)

за социална рехабилитация

160 000

г)

за общи рехабилитационни нужди

100 000

6.

Сдружение "Асоциация на родителите на деца с увреден слух" (АРДУС)

98 000

а)

за рехабилитация на слуха и говора и подпомагане в учебния процес на деца и младежи с увреден слух, извънкласни дейности и курсове

39 000

б)

за подпомагане за закупуване на учебници и учебни пособия, батерии за кохлеарни импланти

11 000

в)

за интеграционни и социални дейности, рехабилитационни лагери, семинари и конференции, международна дейност

19 000

г)

за подпомагане, организиране и координиране дейността на АРДУС, дейности в национални и международни организации, печатни издания и информационно обслужване

29 000

7.

Сдружение "Съюз на глухите в България" (СГБ)

324 000

а)

за подпомагане и дофинансиране на дейността на клубовете за комуникация и социална интеграция, центровете за рехабилитация на деца с увреден слух, видеоцентъра за субтитри, центъра за развитие на жестомимичен език, републикански мероприятия, международна дейност и семинари

264 400

б)

за издателска дейност - в-к "Тишина" и специализирани издания

25 000

в)

за социално подпомагане членовете на СГБ

34 600

8.

Сдружение "Българска асоциация "Диабет" (БАД)

353 000

а)

за Програма "Хранене за социалнослаби и диабетици в страната"

200 000

б)

за помощи от диетични храни, поддържащи медикаменти, технически средства за контрол на кръвна захар, консумативи и др.

20 000

в)

за изграждане и поддържане на информационно-консултативни центрове в София и в страната, за информационна дейност, брошури, анкети и застъпнически програми и др.

77 000

г)

за поддръжка и подпомагане на дейността на Националния клуб "Диабет"

56 000

9.

Сдружение "Асоциация на родителите на деца с нарушено зрение" (АРДНЗ)

80 000

а)

за допълнителна преподавателска помощ, специални приспособления и помощни средства

6 000

б)

за специализиран транспорт за деца с нарушено зрение

45 000

в)

за специална помощ за деца с нарушено зрение

7 000

г)

за придружители на деца с нарушено зрение

1 500

д)

за мероприятия за социална интеграция и социални контакти на деца с нарушено зрение

10 000

е)

за закупуване на учебни пособия, технически средства, приспособления и съоръжения за ДНЗ

1 000

ж)

за организиране на консултации и обучение на родители на деца с нарушено зрение

500

з)

за координация дейността на АРДНЗ

9 000

10.

Сдружение "Национална асоциация на сляпо-глухите в България" (НАСГБ)

168 000

а)

за подпомагане дейността на териториалните организации и за социални услуги на членовете им, за културни, спортни и творчески мероприятия, за осъществяване социални контакти и комуникации

25 500

б)

за подпомагане дейността на асоциацията, за обучителни семинари, за транспортно обслужване и издирване на сляпо-глухи, транспортни разходи при осъществяване дейността на асоциацията и транспортни разходи на териториалните организации

44 000

в)

за издаване на списание "Звук и светлина", информационен бюлетин и други специализирани издания

5 000

г)

за Национален център за рехабилитация на сляпо-глухи "Хелън Келър" - Пловдив

66 200

д)

за провеждане на значими мероприятия, за международна дейност и за членски внос в национални и международни организации

26 000

е)

за специални помощни средства и специфични приспособления и системи за обучение, рехабилитация и облекчаване комуникацията и интеграцията на сляпо-глухите

1 300

11.

Съюз на ветераните от войните в България (СВВБ)

262 000

а)

за здравна и социална дейност - подпомагане, лечение и рехабилитация на ветерани от войните

110 000

б)

за военно-патриотична дейност и паметници - чествания на бележити дати от българската история, семинари и конференции

50 000

в)

за подпомагане на управленската дейност

102 000

12.

Национално сдружение на работодателите на хората с увреждания (НСРХУ)

272 000

а)

за социална и трудова рехабилитация

84 800

б)

за повишаване капацитета на специализираните предприятия и кооперации

12 400

в)

за информационно-консултантски и организационни услуги, обучение, квалификация и преквалификация на ръководни и изпълнителски кадри

174 800

13.

Сдружение "Център за психологически изследвания" (ЦПИ)

220 000

а)

за частично дофинансиране по реализиране на социалнозначими проекти и програми за социална интеграция на хора с увреждания, финансиране на действащи социални услуги и разкриване на иновативни социални услуги; за провеждане на антидискриминационни програми, социална помощ и/или събития, достъпен и адаптиран транспорт за хора с увреждания, за спортна, художествено-творческа и социална дейност, както и дейности с рехабилитационен ефект; частично финансиране на разкриване на нови работни места, частично дофинансиране на разходи за трудова заетост на и за хора с увреждания, социално и здравно осигуряване на асистенти, координатори, вътрешни и външни експерти; за допълване на средствата, предназначени за интеграция чрез социални контакти, организационни дейности, дейности в национални и международни организации, за международна дейност, за административна дейност, за контакти и обменни инициативи в сферата на хората с увреждания

120 800

б)

за частично финансиране на издръжката на дейността (включително социални услуги и социални събития) на структурите на Център за психологически изследвания - на централно звено и регионални структури в страната, за издръжка и поддръжка на ресурсните и консултантските центрове, Културен център на хора с увреждания и Национален ресурсен център на хора с увреждания, реализиране на международни обменни програми, поддържане на административен капацитет на организацията, вкл. обезпечаване на достъпен и адаптиран транспорт за хора с увреждания, административни разходи и др.

41 200

в)

за частично финансиране на разходи за медийни антидискриминационни програми за хора с увреждания (аудио- и телевизионни спотове, клипове и филми), изработка на медиен клипинг, издаване на промоционни видеоматериали, клипове и филми за хора с увреждания, прожекции, международни инициативи, интерактивни обучения и мотивационни образователни модули и събития

33 000

г)

за частично финансиране на издателска и информационна дейност, международни модели за подкрепа с обмяна на опит, промяна на нормативни документи, флайъри, промоционни печатни материали, печатни материали, подпомагащи дейността на организацията, провеждане на кампании и събития

25 000

14.

Сдружение "Българска асоциация за невро-мускулни заболявания" (БАНЗ)

52 000

а)

за частично финансиране на дейността на четири дневни центъра в страната

8 400

б)

за координиране и подпомагане на дейността

22 000

в)

за печатна дейност и преводи, свързани с дейността

2 100

г)

за организиране и участие в семинари

8 500

д)

за работа на група по интереси

1 200

е)

за социална и интеграционна дейност

9 800

15.

Сдружение "Национална организация "Малки български хора" (НОМБХ)

46 000

а)

за частично финансиране на издръжката на дейността на сдружението, централния офис, мобилния център и структурите в страната, в т.ч. транспортни и режийни разходи за осъществяване посещения и консултации на членовете в страната, и други дейности, свързани с изпълнение целите на организацията

23 000

б)

за изпълнение на проекти и програми за социална интеграция на малките хора и групи по интереси, в т.ч. спортни, туристически, културни и други дейности, свързани с включването на малките хора в общността; частично финансиране на обучителни семинари и квалификация на кадрите на сдружението и конференции в областта на малките хора

13 000

в)

за частично финансиране на издателска и информационна дейност, флайъри, печатни материали, подпомагащи дейността, международни дейности

5 000

г)

за социално и здравно подпомагане на членовете, т.ч. разходи за транспорт, храни, лекарства, медицински и помощни средства

5 000

16.

Сдружение "Асоциация на родители на деца с епилепсия" (АРДЕ)

52 000

а)

за групи по интереси, лагери, образователни екскурзии и всички други дейности, свързани с включването на децата и младите хора с епилепсия в обществото

5 000

б)

за организиране на обучителни семинари в страната и участие в чужбина, както и за изследователска дейност

7 000

в)

за координиране и подпомагане дейността на АРДЕ, бюрата за социални услуги и информиране, дневни центрове за деца и лица с епилепсия и структурите в страната, печатна дейност, свързана с дейността

33 000

г)

за социална дейност - психологична, логопедична, терапевтична и др., помощ за деца и лица с епилепсия и техните семейства, оценка на потребностите и предоставяне на услуги, супервизия, обучение на екипи, разширяване на мрежата от професионалисти в страната и обучението им за работа с фокус групата

7 000

17.

Сдружение "Национален център за рехабилитация на слепи" (НЦРС)

206 000

а)

за организиране и провеждане на дейностите по основна рехабилитация и професионално обучение (обучение, управление и координиране, издръжка на курсистите от интерната, консумативи); за допълване реализацията на различни проекти; за подобряване на професионалния капацитет на кадрите; за развитие на социалния диалог с общински и държавни структури и всички заинтересовани институции и организации

179 000

б)

за обучителни семинари с дневните центрове, регионалните структури и доброволци; за подпомагане на дейността на регионалните структури; за участие в национални и международни семинари и прояви в областта на рехабилитацията и професионалното обучение на хора с увреждания, включително такси и членски внос

10 000

в)

за подпомагане издаването на специална литература, учебници и учебни помагала на брайлов и уголемен шрифт, дидактични материали и абонамент на специализирани издания

2 000

г)

за ремонт и дооборудване на кабинети със специални технически и други средства за обучение на зрителнозатруднени лица

15 000

18.

Сдружение "Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт" (БАРИС)

45 000

а)

за частично финансиране на организацията и провеждането на мероприятия за интеграция и социално включване, чрез спорт на национално ниво в сътрудничество със структурите си по места в съответствие с международните ангажименти на БАРИС, като член на Международната асоциация за рекреация и спорт

5 500

б)

за частично финансиране на дейностите, включващи транспортни и режийни разходи; частично финансиране на специализиран транспорт за създаване на достъп до спортни занимания за хора с увреждания в съответствие с Препоръка R(86)18 - Европейска харта "Спорт за всички", приета от Комитета на министрите на спорта на страните от Съвета на Европа през 1986 г.

14 000

в)

за участие в дейността на международната структура и взаимодействие със структурите по места - заплащане на членски внос, участие в спортни мероприятия, участие в мероприятия от задължителен характер

12 000

г)

за създаване на предпоставки за организация и провеждане на курсове за управление на МПС от хора с увреждания чрез осигуряване на подходяща материална база и логистична подкрепа

13 500

19.

Сдружение "Национален алианс за социална отговорност"

200 000

а)

за частично финансиране на Националния център за социални услуги и развитие

80 000

б)

за частично финансиране на Националния програмен и обучителен център

80 000

в)

за частично финансиране на Националния информационен и аналитичен център

40 000

20.

Кооперация "Национална потребителна кооперация на слепите в България"

99 000

а)

за трудоустрояване на член-кооператори

44 000

б)

за организиране на курсове за обучение на член-кооператори - ръководен и изпълнителен апарат

28 000

в)

за административно и правно обслужване, международна и организационна дейност и подпомагане на структурни звена

18 000

г)

за оказване на материална и техническа помощ на интегрирани ученици, член-кооператори и студенти

9 000

 

 

Приложение № 3 към чл. 3


Предназначение на субсидиите по чл. 49, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. за юридическите лица с нестопанска цел

 

(лева)

Показатели

Сума

1.

Български Червен кръст - за повишаване капацитета на организацията и поддържане на постоянна готовност за работа при ситуации на бедствия, аварии и кризи, възстановяване и натрупване на резерв от имущество за подпомагане на населението при бедствия, аварии и кризи; за предотвратяване и оказване на помощ при нещастни случаи в планините и водните площи, за обучение на спасителите в умения за оказване на долекарска помощ, за осигуряване на надеждна работна екипировка, материали и резервни части; за провеждане на социалнопомощна дейност сред възрастни, младежи и деца, за набиране и разпределение на хуманитарни помощи, за повишаване здравната култура на населението, за ограничаване и предотвратяване на социалнозначими заболявания, за обучение на населението за оказване на първа помощ, за подпомагане и утвърждаване на безвъзмездното кръводаряване, за превенция на пътнотранспортния травматизъм; за подпомагане на чужденците, потърсили и получили закрила в Република България; пропагандиране на целите и задачите на международното Червенокръстско движение и на Българския Червен кръст, за съдействие за изучаването, разпространението и спазването на нормите на международното хуманитарно право; за издирване членове на семейства, разделени вследствие на войни, въоръжени конфликти и природни бедствия

3 100 000

2.

Съюз на народните читалища - за подпомагане развитието на читалищата, за разработване на насоки за повишаване капацитета на читалищното дело, за издръжка на дейността, за тематични семинари, национални и регионални конференции, за международната дейност и членството на Съюз на народните читалища в европейски международни организации, за създаване на работещи модели на читалищен мениджмънт, за издателска дейност, за честване на читалищни годишнини и юбилеи на видни читалищни дейци, участия в обществени съвети по култура и формирането на устойчиви правила за работа на читалищата в малките населени места, за активно включване в национални и регионални културни изяви, като: изложби, кръгли маси, сборници с материали и други, за обучение на млади читалищни кадри

86 000

3.

Рилска Света обител - Рилски манастир - за подпомагане дейността на Църковно историческия музей и прилежащите паметници на културата, обявени за архитектурни, художествени и исторически паметници от местно, национално и световно значение - Манастирски комплекс на Рилския манастир; манастирски обслужващи сгради, разположени извън манастирското ядро, манастирско гробище, костница и сгради към него, гроба на Джеймз Баучър, комплекс "Гроба на Св. Иван Рилски", прилежащи постници, метоси, стражница, църкви и др., за подпомагане поддръжката в добро състояние чрез реставриране, консервация, запазване, съхранение на манастирските храмове, постници, метоси и сгради паметници на културата и недвижими сгради (историческо наследство), за църковно исторически експонати, стенописи, експозиции, външна и вътрешна архитектура и облик, за запазване и съхранение на наследените духовни и културни ценности и литература в Риломанастирската библиотека и фондохранилища, за текущо поддържане: отопление, осветление, материали и външни услуги, свързани с културното ни наследство, за извършване на разходи с инвестиционно предназначение

597 000

4.

Български институт за стандартизация (БИС) - за дейности по административно и техническо обслужване на техническите комитети за стандартизация, по прилагане на процедурата по обявяване на стандарти, по създаване и поддържане на база данни за стандарти и стандартизационни документи, по създаване и поддържане на фонд от национални, международни, европейски и чуждестранни национални стандарти и специализирана библиотека, по осъществяване обмен на стандарти и по създаване на система за оценяване на съответствието с изискванията на българските стандарти; за заплащане на членския внос в европейските и международните организации по стандартизация (CEN, CENELEC, ISO и IEC), в които БИС представлява Република България; за подпомагане изпълнението на всички дейности на БИС, свързани със задълженията като пълноправен член в европейските (CEN и CENELEC) и международните (ISO и IEC) организации по стандартизация

1 280 000

5.

Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа - за дейности по координиране на съвместна изследователска работа по проекти, свързани с нематериалното културно наследство, на архивирането на нематериалното културно наследство в региона, на процеса на обучение на регионални експерти, насърчаване на изпълнението и популяризирането на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство, съставена в Париж на 3 ноември 2003 г., ратифицирана със закон (ДВ, бр. 12 от 2006 г.) (обн., ДВ, бр. 61 от 2006 г.), в страните от Югоизточна Европа

412 000

6.

Национален дарителски фонд "13 века България" - за издръжка на дейността и имотите на фонда, в т.ч. паметници на културата с национално значение, за разходи по изпълнение на волята на дарителите, за издателска дейност, за провеждане на сесии в подкрепа на проекти, за провеждане на кръгли маси, за създаване на мултимедийни продукти, за семинари и изложби, свързани с дейността на фонда в областта на образованието, науката, културата, здравеопазването, опазването на исторически и културни паметници и други социални дейности, за съфинансиране на проекти, за ремонти на имоти на фонда, за подпомагане за подготовка на национална програма за съхранение и развитие на българския език

226 000

7.

Съюз на тракийските дружества в България - за родолюбиви дейности и подпомагане финансирането на чествания на бележити дати от българската история и историята на тракийското движение в България, за издателска и информационна дейност, в т.ч. и на тематични издания, за международна дейност и взаимодействие със структурите на Европейския съюз и сродни чуждестранни структури, за популяризиране на проблематиката на тракийската организация и защитата на моралните и материалните интереси на тракийците у нас и в чужбина, за подпомагане на управленската дейност на съюза, частично финансиране и издръжка на дейността на сдружението в централния офис и експлоатационното му състояние, транспортни и режийни разходи, за поддържане на счетоводна и юридическа помощ, свързана с целите на организацията, за организиране на научни конференции

100 000

 

 

Приложение № 4 към чл. 8


Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Българската академия на науките за 2015 г.

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

Предоставени трансфери от държавния бюджет за БАН

72 846 900

 - получени от БАН трансфери от ДБ

72 846 900

в т.ч. за издръжка на обучението на докторанти

1 700 000

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Технически университет - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV+V)

32 903 400

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

24 713 920

1.

Средноприравнен брой учащи

11 968

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

2 065

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

612 595

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

4 832 502

1.

Стипендии

2 612 002

2.

Студентски столове и общежития

2 220 500

IV.

Средства за капиталови разходи

456 520

V.

ДРУГИ ТРАНСФЕРИ

2 287 863

 

Средства за ученици в средни училища (1х2)

1 794 684

1.

Брой ученици

1 041

2.

Единен стандарт (лв.)

1 724

 

 Средства за ученици в общежитие (1х2)

392 202

1.

Брой ученици

269

2.

Единен стандарт за ученик в общежитие (лв.)

1 458

 

 Средства за стипендии на ученици (1х2)

100 977

1.

Брой ученици

1 041

2.

Единен стандарт за средства за стипендии на ученик (лв.)

97

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Технически университет - Варна (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

11 368 900

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

9 815 610

1.

Средноприравнен брой учащи

5 435

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 806

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

243 330

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

1 204 788

1.

Стипендии

800 748

2.

Студентски столове и общежития

404 040

IV.

Средства за капиталови разходи

105 172

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Технически университет - Габрово (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

5 912 600

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

5 021 256

1.

Средноприравнен брой учащи

3 176

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 581

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

124 464

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

676 071

1.

Стипендии

513 271

2.

Студентски столове и общежития

162 800

IV.

Средства за капиталови разходи

90 809

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Русенски университет "А. Кънчев" (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

13 927 900

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

12 193 857

1.

Средноприравнен брой учащи

8 017

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 521

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

302 255

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

1 258 441

1.

Стипендии

1 248 361

2.

Студентски столове и общежития

10 080

IV.

Средства за капиталови разходи

173 347

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Университет по хранителни технологии - Пловдив (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

6 428 800

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

5 278 362

1.

Средноприравнен брой учащи

3 174

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 663

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

130 837

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

944 897

1.

Стипендии

555 537

2.

Студентски столове и общежития

389 360

IV.

Средства за капиталови разходи

74 704

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Химико-технологичен и металургичен университет - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV+V)

7 474 400

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

5 895 396

1.

Средноприравнен брой учащи

2 964

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 989

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

146 132

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

1 031 162

1.

Стипендии

736 162

2.

Студентски столове и общежития

295 000

IV.

Средства за капиталови разходи

114 210

V.

ДРУГИ ТРАНСФЕРИ

287 500

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

6 051 700

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

5 073 615

1.

Средноприравнен брой учащи

3 637

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 395

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

125 762

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

748 426

1.

Стипендии

382 476

2.

Студентски столове и общежития

365 950

IV.

Средства за капиталови разходи

103 897

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Лесотехнически университет - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

7 009 400

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

6 147 608

1.

Средноприравнен брой учащи

2 659

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

2 312

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

152 384

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

650 852

1.

Стипендии

339 712

2.

Студентски столове и общежития

311 140

IV.

Средства за капиталови разходи

58 556

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Университет по архитектура, строителство и геодезия - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

10 738 900

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

8 450 948

1.

Средноприравнен брой учащи

3 938

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

2 146

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

209 478

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

1 956 458

1.

Стипендии

888 225

2.

Студентски столове и общежития

1 068 233

IV.

Средства за капиталови разходи

122 016

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

5 192 300

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

4 149 952

1.

Средноприравнен брой учащи

2 126

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 952

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

102 867

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

870 348

1.

Стипендии

374 958

2.

Студентски столове и общежития

495 390

IV.

Средства за капиталови разходи

69 133

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Университет за национално и световно стопанство - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

18 448 200

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

14 220 112

1.

Средноприравнен брой учащи

16 769

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

848

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

352 538

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

3 577 718

1.

Стипендии

2 033 718

2.

Студентски столове и общежития

1 544 000

IV.

Средства за капиталови разходи

297 832

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Икономически университет - Варна (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

11 550 600

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

9 598 160

1.

Средноприравнен брой учащи

11 440

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

839

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

237 914

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

1 540 075

1.

Стипендии

1 067 075

2.

Студентски столове и общежития

473 000

IV.

Средства за капиталови разходи

174 451

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

6 899 100

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

4 932 081

1.

Средноприравнен брой учащи

7 117

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

693

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

122 254

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

1 690 257

1.

Стипендии

921 970

2.

Студентски столове и общежития

768 287

IV.

Средства за капиталови разходи

154 508

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Софийски университет "Св. Климент Охридски" (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование) за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

46 906 900

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

36 468 207

1.

Средноприравнен брой учащи

22 637

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 611

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

903 954

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

8 702 037

1.

Стипендии

6 133 538

2.

Студентски столове и общежития

2 568 499

IV.

Средства за капиталови разходи

832 702

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование) за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

10 739 300

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

8 775 952

1.

Средноприравнен брой учащи

8 374

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 048

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

217 534

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

1 659 697

1.

Стипендии

1 659 697

2.

Студентски столове и общежития

 

IV.

Средства за капиталови разходи

86 117

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование) за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

20 573 200

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

17 570 025

1.

Средноприравнен брой учащи

15 345

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 145

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

435 516

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

2 357 526

1.

Стипендии

2 213 526

2.

Студентски столове и общежития

144 000

IV.

Средства за капиталови разходи

210 133

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

16 166 500

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

12 842 360

1.

Средноприравнен брой учащи

11 071

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 160

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

318 360

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

2 803 342

1.

Стипендии

2 074 842

2.

Студентски столове и общежития

728 500

IV.

Средства за капиталови разходи

202 438

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование) за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

9 291 700

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

7 531 060

1.

Средноприравнен брой учащи

6 173

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 220

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

186 709

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

1 483 163

1.

Стипендии

1 421 735

2.

Студентски столове и общежития

61 428

IV.

Средства за капиталови разходи

90 768

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Национална спортна академия "Васил Левски" - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

11 565 800

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

10 055 919

1.

Средноприравнен брой учащи

2 661

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

3 779

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

249 261

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

1 125 139

1.

Стипендии

429 639

2.

Студентски столове и общежития

695 500

IV.

Средства за капиталови разходи

135 481

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Аграрен университет - Пловдив (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

9 166 500

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

8 476 996

1.

Средноприравнен брой учащи

3 034

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

2 794

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

210 123

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

404 678

1.

Стипендии

404 678

2.

Студентски столове и общежития

 

IV.

Средства за капиталови разходи

74 703

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

2 752 000

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

2 510 144

1.

Средноприравнен брой учащи

832

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

3 017

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

62 220

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

155 112

1.

Стипендии

155 112

2.

Студентски столове и общежития

 

IV.

Средства за капиталови разходи

24 524

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Национална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

3 308 300

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

2 722 230

1.

Средноприравнен брой учащи

609

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

4 470

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

67 405

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

460 732

1.

Стипендии

176 551

2.

Студентски столове и общежития

284 181

IV.

Средства за капиталови разходи

57 933

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

4 118 800

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

3 618 147

1.

Средноприравнен брой учащи

821

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

4 407

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

89 685

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

359 297

1.

Стипендии

215 017

2.

Студентски столове и общежития

144 280

IV.

Средства за капиталови разходи

51 671

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Национална художествена академия - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

4 417 000

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

3 837 834

1.

Средноприравнен брой учащи

923

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

4 158

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

95 046

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

444 577

1.

Стипендии

384 377

2.

Студентски столове и общежития

60 200

IV.

Средства за капиталови разходи

39 543

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Университет по библиотекознание и информационни технологии - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

3 502 000

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

3 141 646

1.

Средноприравнен брой учащи

1 783

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 762

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

77 873

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

256 051

1.

Стипендии

256 051

2.

Студентски столове и общежития

 

IV.

Средства за капиталови разходи

26 430

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Висше училище "Колеж по телекомуникации и пощи" - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

1 079 100

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

899 010

1.

Средноприравнен брой учащи

630

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 427

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

22 284

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

135 511

1.

Стипендии

52 811

2.

Студентски столове и общежития

82 700

IV.

Средства за капиталови разходи

22 295

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Медицински университет - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

35 795 800

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

32 583 310

1.

Средноприравнен брой учащи

5 305

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

6 142

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

807 657

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

2 238 770

1.

Стипендии

1 398 970

2.

Студентски столове и общежития

839 800

IV.

Средства за капиталови разходи

166 063

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Медицински университет "Проф. д-р Параскев Иванов Стоянов" - Варна (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

14 919 500

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

13 713 630

1.

Средноприравнен брой учащи

2 455

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

5 586

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

339 926

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

803 775

1.

Стипендии

373 775

2.

Студентски столове и общежития

430 000

IV.

Средства за капиталови разходи

62 169

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Медицински университет - Пловдив (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

19 308 400

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

17 539 659

1.

Средноприравнен брой учащи

2 741

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

6 399

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

434 764

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

1 240 340

1.

Стипендии

542 540

2.

Студентски столове и общежития

697 800

IV.

Средства за капиталови разходи

93 637

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Медицински университет - Плевен (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

7 138 100

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

6 526 368

1.

Средноприравнен брой учащи

1 333

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

4 896

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

161 772

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

392 254

1.

Стипендии

235 054

2.

Студентски столове и общежития

157 200

IV.

Средства за капиталови разходи

57 706

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Тракийски университет - Стара Загора (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

16 767 700

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

15 303 200

1.

Средноприравнен брой учащи

5 170

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

2 960

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

379 345

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

851 288

1.

Стипендии

772 369

2.

Студентски столове и общежития

78 919

IV.

Средства за капиталови разходи

233 867

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Висше транспортно училище "Тодор Каблешков" - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

3 430 800

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

2 873 600

1.

Средноприравнен брой учащи

1 796

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 600

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

71 229

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

436 446

1.

Стипендии

258 446

2.

Студентски столове и общежития

178 000

IV.

Средства за капиталови разходи

49 525

 

Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Висше строително училище "Любен Каравелов" - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2015 г.

 

ПОКАЗАТЕЛИ

СУМА (в лв.)

 

ТРАНСФЕРИ - ОБЩО (I+II+III+IV)

1 325 800

I.

 СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО (1х2)

1 024 408

1.

Средноприравнен брой учащи

616

2.

Среднопретеглен норматив (лв.)

1 663

II.

СРЕДСТВА ЗА ПРИСЪЩАТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ЗА ИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ

25 392

III.

СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2)

250 460

1.

Стипендии

63 260

2.

Студентски столове и общежития

187 200

IV

Средства за капиталови разходи

25 540

Приложение № 5 към чл. 9


Показатели
по смисъла на Закона за публичните финанси

 

Показатели

I. ПРИХОДИ, ПОМОЩИ И ДАРЕНИЯ

Неданъчни приходи

Помощи и дарения от страната

Помощи и дарения от чужбина

Получени чрез небюджетни предприятия средства от КФП по международни програми (+)

Разпределени към администратори от чужбина средства по международни програми и договори (-)

II. РАЗХОДИ

Текущи разходи

Персонал

Издръжка и други текущи разходи

Платени данъци, такси и административни санкции

Лихви

Текущи трансфери, обезщетения и помощи за домакинствата

Субсидии за нефинансови предприятия

Субсидии за юридически лица с нестопанска цел

Предоставени текущи и капиталови трансфери за чужбина

Капиталови разходи

Придобиване на дълготрайни активи и основен ремонт

Капиталови трансфери

Прираст на държавния резерв (нето)

Резерв за непредвидени и/или неотложни разходи

III. БЮДЖЕТНИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ (+/-)

А) ТРАНСФЕРИ

Трансфери между бюджета на бюджетна организация и ЦБ (нето)

Предоставени субсидии от държавния бюджет за БАН и държавните висши училища (нето)

- предоставени трансфери за ДВУ и БАН (-)

- получени трансфери от ДВУ и БАН (+)

Трансфери между ЦБ и сметки за средствата от Европейския съюз (нето)

- получени трансфери (+)

- предоставени трансфери (-)

Трансфери между бюджети (нето)

- получени трансфери (+)

- предоставени трансфери (-)

- трансфери от МТСП по програми за осигуряване на заетост (+/-)

Трансфери между бюджети и сметки за средствата от Европейския съюз (нето)

- получени трансфери (+)

- предоставени трансфери (-)

Трансфери между сметки за средствата от Европейския съюз (нето)

- получени трансфери (+)

- предоставени трансфери (-)

Трансфери от/за държавни предприятия и други лица, включени в консолидираната фискална програма (нето)

- получени трансфери (+)

- предоставени трансфери (-)

ІV. ФИНАНСИРАНЕ (+/-)

Заеми от чужбина - нето (+/-)

Получени заеми (+)

Погашения по заеми (-)

Покупко-продажба на държавни (общински) ценни книжа от бюджетни организации - нето (+/-)

Друго финансиране - нето (+/-)

Придобиване на дялове, акции и съучастия (нето)

Предоставени кредити (нето)

Предоставена временна финансова помощ (нето)

Плащания по активирани гаранции, поръчителства и преоформен държавен дълг (нето)

Предоставени заеми към крайни бенефициенти по държавни инвестиционни заеми (нето)

Предоставени заеми на крайни бенефициенти (-)

Възстановени суми по предоставени заеми на крайни бенефициенти (+)

Депозити и средства по сметки - нето (+/-)

V. МАКСИМАЛЕН РАЗМЕР НА АНГАЖИМЕНТИТЕ ЗА РАЗХОДИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ПОЕТИ ПРЕЗ 2015 Г.

VI. МАКСИМАЛЕН РАЗМЕР НА НОВИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА РАЗХОДИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ НАТРУПАНИ ПРЕЗ 2015 Г.

Промени настройката на бисквитките