Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 59 от 29.VII

ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕ А НА СТОКХОЛМСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА УСТОЙЧИВИТЕ ОРГАНИЧНИ ЗАМЪРСИТЕЛИ(Прието с Решение SC-4/14 от 08.05.2009 г. на четвъртата среща на Конференцията на страните. В сила от 26 август 2010 г.)

 

ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕ А НА СТОКХОЛМСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА УСТОЙЧИВИТЕ ОРГАНИЧНИ ЗАМЪРСИТЕЛИ

(Прието с Решение SC-4/14 от 08.05.2009 г. на четвъртата среща на Конференцията на страните. В сила от 26 август 2010 г.)

Издадено от Министерството на околната среда и водите

Обн. ДВ. бр.59 от 29 Юли 2016г.

1. Приложение А, Част І се изменя, като в трите колони на таблицата след вписването за "Хексабромобифенил" се въвежда ново вписване за "Хексабромодифенил етер и хептабромодифенил етер" със специфично изключение за употреба в изделия чрез добавяне на следния ред:


Химично вещество

Дейност

Специфично изключение

Хексабромодифенил етер*

и

хептабромодифенил етер*

Производство

Няма

Употреба

Изделия съгласно изискванията на част ІV от това приложение


2. Приложение А се изменя чрез добавяне на нова "Част ІІІ":

"Част ІІІ: Определения

За целите на това приложение:

а) Хексабромодифенил етер и хептабромодифенил етер означава:

2,2‘,4,4‘,5,5‘-хексабромодифенил етер (BDE-153, CAS № 68631-49-2);

2,2‘,4,4‘,5,6‘-хексабромодифенил етер (BDE-154, CAS № 207122-15-4);

2,2‘,3,3‘,4,5‘,6-хептабромодифенил етер (BDE-175, CAS № 446255-22-7);

2,2‘,3,4,4‘,5‘,6-хептабромодифенил (BDE-183, CAS № 207122-16-5) и други хекса- и хептабромодифенил етери, присъстващи в търговския октабромодифенил етер."

3. Приложение А се изменя чрез добавяне на нова "Част ІV":

"Част IV: Хексабромодифенил етер и хептабромодифенил етер

1. Всяка страна може да разреши рециклирането на изделия, които съдържат или биха могли да съдържат хексабромодифенил етер и хептабромодифенил етер, и употребата и окончателното обезвреждане на изделията, произведени от рециклирани материали, които съдържат или биха могли да съдържат хексабромодифенил етер и хептабромодифенил етер, при условие че:

(а) рециклирането и окончателното обезвреждане се извършват по екологосъобразен начин и не водят до възстановяването на хексабромодифенил етер и хептабромодифенил етер за целите на повторното им използване;

(б) страната предприема мерки за предотвратяване на износа на такива изделия, които съдържат хексабромодифенил етер и хептабромодифенил етер в концентрации, надвишаващи разрешените за продажба, употреба, внос или производство на такива изделия на територията на тази държава; и

(в) страната е уведомила Секретариата за своето намерение да се възползва от това изключение.

2. На своята шеста редовна среща, а след това на всяка втора редовна среща Конференцията на страните оценява напредъка, постигнат от страните за реализиране на крайната цел за елиминиране на хексабромодифенил етер и хептабромодифенил етер, съдържащи се в изделия, и преразглежда продължаващата необходимост от това изключение. При всички случаи срокът на действие на това специфично изключение изтича не по-късно от 2030 г."

4. Приложение А, Част І се изменя чрез допълнение на текста на забележка (іv):

В забележка (іv) на Приложение А, Част І, след думите с изключение на употребата на полихлорирани бифенили в изделия, които се използват съгласно условията на част II" се добавя запетая и думите "и употребата на хексабромодифенил етер и хептабромодифенил етер, съгласно условията на Част ІV".


Промени настройката на бисквитките