Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 24 от 20.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 67 ОТ 2003 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА НОВИ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И ТЕХНИТЕ РЕМАРКЕТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА РЕЗЕРВОАРИТЕ ЗА ТЕЧНО ГОРИВО И НА ЗАДНАТА НИСКОРАЗПОЛОЖЕНА ЗАЩИТА И ЗА ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ЗАДНА НИСК

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 67 ОТ 2003 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА НОВИ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И ТЕХНИТЕ РЕМАРКЕТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА РЕЗЕРВОАРИТЕ ЗА ТЕЧНО ГОРИВО И НА ЗАДНАТА НИСКОРАЗПОЛОЖЕНА ЗАЩИТА И ЗА ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ЗАДНА НИСКОРАЗПОЛОЖЕНА ЗАЩИТА (ДВ, БР. 88 ОТ 2003 Г.)

В сила от 11.03.2007 г.
Издадена от Министерството на транспорта

Обн. ДВ. бр.24 от 20 Март 2007г.

§ 1. В § 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думата "ново" се заличава, а думите "което има" се заменят с "притежаващо".

2. В т. 3 думите "Пътническо купе" се заменят с "Отделение за пътници".


§ 2. В § 2 думите "директива 77/221/ЕИО, последно изменена от 2000/8/ЕО." се заменят с "Директива 70/221/ЕИО, последно изменена с Директива 2006/96/ЕО".


§ 3. В приложение № 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след "N1" се добавя бележка под линия "(1)" със следния текст:

"(1) Така, както е определено в приложение № 1, част А на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета."

2. Създава се т. 1.1:

"1.1. По време на изпитването превозното средство да отговаря на следните условия:

- да е в стационарно положение, върху хоризонтална, равна, твърда и гладка повърхност;

- предните колела да бъдат в положение за движение в право направление;

- гумите да бъдат напомпани до налягането, препоръчано от производителя на ПС;

- превозното средство може, ако това е необходимо за достигане на изискваните сили при изпитването, да бъде закрепено по който и да е метод, специфициран от производителя му;

- ако ПС е оборудвано с пневмохидравлично, хидравлично или пневматично окачване или с автоматичен регулатор за височина на каросерията, то ПС трябва да се изпита с окачването или с регулатора в нормално положение за движение, посочено от производителя."

3. В т. 2 след "О2" се добавя бележка под линия "(1)".

4. В т. 3 след "О4" се добавя бележка под линия "(1)".

5. В т. 4.1 цифрата "3" се заменя с бележка под линия "(2)" със следния текст:

"(2) Така, както е определено в т. 2.6 на приложение № 4."

6. Точка 4.5.2 се изменя така:

"4.5.2. към точки Р1 и към точка Р3 последователно се прилага хоризонтална сила, съответстваща на 25 % от технически допустимата максимална маса на превозното средство, но ненадвишаваща 5 x 104 N;".

7. Създава се т. 5:

"5. За превозни средства, оборудвани с повдигаща се платформа, нискоразположената защита може да е прекъсната поради наличието на платформата; в такива случаи се прилагат следните разпоредби:

5.1. страничното разстояние между крепежните елементи на прекъснатата нискоразположена защита и елементите на повдигащата се платформа е не повече от 2,5 cm;

5.2. отделните елементи на нискоразположената защита винаги имат ефективна повърхност най-малко 350 cm2;

5.3. отделните елементи на нискоразположената защита имат достатъчни размери, за да отговарят на изискванията за определяне местонахождението на точките за изпитване в съответствие с т. 4.5.1; ако точките Р1 са разположени в областта на прекъсване, посочена в т. 5, използваните точки Р1 се разполагат в средата на всяка странична секция на задната нискоразположена защита;

5.4. разпоредбите на т. 4.1 не се прилагат за областта на прекъсване на нискоразположената защита, ако прекъсването се налага поради наличието на повдигаща се платформа."


§ 4. В приложение № 7 т. 1 се изменя така:


"1. Общи конструктивни характеристики на превозното средство, на което се монтира задна нискоразположена защита, доколкото тези характеристики се отнасят за нея  
(прилагат се снимки и/или  
чертежи): ......................"
   


§ 5. В приложение № 8 думите "Допълнение към ЕО сертификат за одобряване на типа № .......... по отношение на одобряване на типа на превозно средство съгласно Директива 70/221/ЕИО, последно изменена с Директива 2000/8/ЕО" се заменят с "Допълнение към ЕО сертификат за одобряване на типа №. ........ по отношение на одобряване на типа на задната нискоразположена защита съгласно Директива 70/221/ЕИО, последно изменена с Директива 2000/8/ЕО".


§ 6. В приложение № 9, т. 4 думите "18. за Дания; 20. за Полша;" се заменят с "18. за Дания; 19. за Румъния; 20. за Полша;".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 7. Наредбата влиза в сила от 11 март 2007 г.


§ 8. От 11 септември 2007 г. изпълнителният директор на ИА "АА" отказва издаването на ЕО сертификат за одобряване типа на превозно средство по отношение на задната нискоразположена защита, когато ПС не отговаря на изискванията по тази наредба.


§ 9. От 11 септември 2007 г. изпълнителният директор на ИА "АА" отказва издаването на ЕО сертификат за одобряване типа на задна нискоразположена защита като отделен технически възел, когато задната нискоразположена защита не отговаря на изискванията по тази наредба.


§ 10. От 11 март 2010 г. издадените сертификати по чл. 17 за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на задната нискоразположена защита и по чл. 28 за одобряване типа на задна нискоразположена защита са невалидни.


Промени настройката на бисквитките