Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 106 от 14.XII

НАРЕДБА № Н-12 ОТ 29 НОЕМВРИ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ОХРАНИТЕЛНА И КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ ОТ ОРГАНИТЕ НА СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ" (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 77 ОТ 2008 Г.)

 

НАРЕДБА № Н-12 ОТ 29 НОЕМВРИ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ОХРАНИТЕЛНА И КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ ОТ ОРГАНИТЕ НА СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ" (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 77 ОТ 2008 Г.)

Издадена от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.106 от 14 Декември 2007г., изм. ДВ. бр.77 от 2 Септември 2008г., отм. ДВ. бр.76 от 25 Септември 2009г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителни разпоредби на Наредба № Н-21 от 9 септември 2009 г. за условията и реда за охрана и/или контрол на охраната от служба "Военна полиция" - ДВ, бр. 76 от 25 септември 2009 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2008 г.) С тази наредба се уреждат условията и редът, при които служба "Военна полиция" извършва охрана или контролира охраната на мероприятия, обекти и лица от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната, на чуждестранни военнослужещи, на транспортни средства, с които се превозват личен състав, имущество, пари, бойна техника, въоръжение, боеприпаси и други общоопасни средства, както и на чуждестранни военни формирования, делегации и инспекции.


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2008 г.) Дейността по чл. 1 се осъществява от органите на Военна полиция и се ръководи от директора на служба "Военна полиция" или определени от него длъжностни лица.


Глава втора.
ОХРАНА И КОНТРОЛ НА ОХРАНАТА

Раздел I.
Организация на охраната

Чл. 3. Охраната е съвкупност от действия и мерки, осъществявани от органите на Военна полиция за предотвратяване, пресичане и защита от противозаконни посегателства на лица, обекти, имущество, въоръжение и техника на Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната.


Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2008 г.) Охранителната дейност в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната се извършва от военнополицейските органи по заповед на министъра на отбраната или по заповед на директора на служба "Военна полиция".

(2) Охранителната дейност, осъществявана от органите на военна полиция, включва:

1. охрана на обекти и лица;

2. охрана при провеждане на мероприятия с участието на личен състав от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната;

3. охрана при провеждане на военни учения;

4. ескорт на български и чуждестранни транспортни средства и охрана на военни железопътни ешелони, с които се превозват личен състав, имущество, пари, бойна техника, въоръжение, боеприпаси и други общоопасни средства;

5. охрана на чуждестранни военнослужещи, на чуждестранни военни формирования, делегации и инспекции;

6. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2008 г.) охрана или участие в охраната в други случаи, която се осъществява по заповед на министъра на отбраната или заповед на директора на служба "Военна полиция".

(3) Охраната се осъществява чрез военнополицейски патрули, наряди, кордони, контролно-пропускателни пунктове, заслони, постове и ескорт, осигуряване на периметър чрез системи за физическа защита и други дейности.

(4) При осъществяване на дейностите по ал. 2 и 3 органите на Военна полиция освен щатното си оръжие, снаряжение, помощни и специални средства могат да използват при необходимост преносими заграждения, озвучителни технически средства, видео- и фототехника, металотърсачи, средства за откриване на взривни вещества и други технически средства, като при осъществяване на дейностите извън територията на страната използват оръжие, снаряжение, помощни и технически средства в съответствие със сключените международни договори и споразумения, по които Република България е страна.

(5) Използването на физическа сила, помощни средства и оръжие от органите на Военна полиция при изпълнение на задачите по тази наредба може да става само при условията и по реда, регламентирани в Наредба № 7 от 2000 г. за използване на физическа сила, помощни средства и оръжие от органите на Военна полиция.

(6) Дейностите по охрана се организират във взаимодействие със съответните командири (началници, директори), организаторите на мероприятията, органите на Министерството на вътрешните работи, Националната служба за охрана, органите на местната администрация и/или други органи и лица.


Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2008 г.) При осъществяване на задачите по охранителната дейност органите на Военна полиция могат да задържат и настаняват в помещения за задържане до 24 часа лицата по чл. 40, ал. 4 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България в случаите и по ред, определени в чл. 44 от Правилника за структурата и организацията на дейността на служба "Военна полиция" и Инструкция № И-3 от 13.IХ.2006 г. за реда за действие на военнополицейските органи при задържане на лица в регионалните служби на служба "Военна полиция", за оборудването на помещенията за настаняване на задържаните лица и реда в тях.


Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2008 г.) При осъществяване на охранителната дейност органите на "Военна полиция" могат да издават разпореждания до лицата по чл. 40, ал. 4 ЗОВСРБ и да предупреждават устно или писмено лицата, за които има достатъчно данни да се предполага, че ще извършат престъпление или нарушение на реда и сигурността на Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната в съответствие с чл. 40б, ал. 1, т. 5 ЗОВСРБ и чл. 39 от Правилника за структурата и организацията на дейността на служба "Военна полиция".


Чл. 7. (1) При организиране и изпълнение на охраната военнополицейските органи извършват:

1. оценка на обстановката;

2. поставяне на задачи, свързани с подготовката за изпълнение на дейността;

3. организиране на осигуряването;

4. организиране на взаимодействието;

5. изготвяне на план, схеми и отдаване в заповед за изпълнение на задачите;

6. подготовка, инструктаж и определяне тактиката на действие на личния състав, включително и при инциденти;

7. организиране на управлението на охраната;

8. контрол по изпълнението и оказване на помощ;

9. отчет и анализ на резултатите от дейността.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2008 г.) Директорът на служба "Военна полиция" утвърждава образци на документи по осъществяване на дейността по ал. 1.


Раздел II.
Дейност по контрол на охраната

Чл. 8. Органите на Военна полиция контролират охраната на мероприятия, лица, обекти, имущество, въоръжение, техника и транспортни средства, с които се превозват личен състав, имущество, пари, бойна техника, въоръжение, боеприпаси и други общоопасни средства, както и на чуждестранни военни формирования, делегации и инспекции на МО, БА и структурите на подчинение на министъра на отбраната относно тяхната сигурност, защитеност и надеждност.


Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2008 г.) Дейността по чл. 8 се извършва от длъжностни лица от Военна полиция, определени от директора на служба "Военна полиция".

(2) Контролът се осъществява във взаимодействие с командирите (началниците, директорите) на поделенията, обектите или други структурни звена на Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната.


Чл. 10. Органите на Военна полиция контролират лицата, организиращи и тези, извършващи охрана, като извършват проверки и/или охранително обследване.


Чл. 11. (1) Проверките по чл. 10 представляват съвкупност от действия, мерки и препоръки, предназначени да осигурят ефективно изпълнение и усъвършенстване на охраната на мероприятия, лица, обекти, имущество, въоръжение, техника и транспортни средства, с които се превозват личен състав, имущество, пари, бойна техника, въоръжение, боеприпаси и други общоопасни средства, както и на чуждестранни военни формирования, делегации и инспекции на Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната.

(2) Предмет на проверките по ал. 1 е цялостната дейност по охраната от предварителната й организация и планиране до фактическото изпълнение и ефективност.

(3) Проверките по ал. 1 се извършват само след като бъдат уведомени за участие съответните командири (началници, директори), организаторите на охраняваните мероприятия, отговорните длъжностни лица при превозване с транспортни средства на личен състав, имущество, пари, бойна техника, въоръжение, боеприпаси и други общоопасни средства или определени от тях длъжностни лица.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2008 г.) За извършените проверки се изготвя доклад до директора на служба "Военна полиция" или определени от него длъжностни лица, в който се описват времето и мястото на проверката, обектът, чиято охрана е проверена, присъствалите длъжностни лица, както и установеното фактическо състояние на охраната и постигнатата чрез нея сигурност, защитеност и надеждност на охранявания обект и предложенията за подобряването им.


Чл. 12. (1) Охранителното обследване по чл. 10 е дейност на военнополицейските органи за установяване и отстраняване на причините и условията за извършване на престъпления или други правонарушения в поделенията и обектите на Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната.

(2) При извършване на охранително обследване от военнополицейските органи се извършва цялостно проучване на съответното поделение (обект) с оглед осигуряването на физическата му защита, надеждност на охраната, предотвратяване и недопускане извършването на престъпления и други правонарушения.

(3) Охранителното обследване се извършва по инициатива на военнополицейските органи или по искане на съответните командири (началници, директори). Преди започване на охранителното обследване военнополицейските органи уведомяват съответния командир (началник, директор) на обекта, който ще бъде обследван.

(4) Командирите (началниците, директорите) от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната оказват пълно съдействие на военнополицейските органи при извършване на охранителното обследване.


Чл. 13. При извършване на охранително обследване органите на Военна полиция установяват:

1. вида на поделението (обекта), степента на неговата режимност;

2. вида и състоянието на прилежащите територии, сгради и населени места;

3. начина, по който е организирана охраната на поделението (обекта), осигуреност със сили и средства;

4. текущото състояние на организираната физическа охрана - огради, осветление, укрепване и заключване на складови райони, наличие и функциониране на сигнално-охранителна техника и други;

5. организацията на пропускателния режим - пешеходен и за транспортната и бронетанковата техника;

6. други особености на обследвания обект и организацията на охраната му.


Чл. 14. (1) На основата на извършеното охранително обследване на съответното поделение (обект) и установеното фактическо състояние на охраната военнополицейските органи правят оценка на риска за сигурността му.

(2) При констатиране на допуснати слабости и/или нарушения в извършване на дейностите по охрана на съответното поделение (обекта) военнополицейските органи ги систематизират, анализират причините за тяхното допускане и начините за отстраняването им.

(3) След приключване на охранителното обследване военнополицейските органи изготвят протокол, в който се описват установените факти и обстоятелства и направените изводи и оценки. Екземпляр от протокола се изпраща на съответния командир (началник, директор).


Чл. 15. Военнополицейските органи нямат право при извършване на контрол на охраната по реда на тази наредба да допускат инсцениране на инциденти или правонарушения, приближаване по прикрит начин до лицата, осъществяващи охраната, или симулиране по друг начин на извънредни ситуации.


Чл. 16. (1) Когато при извършване на охранително обследване военнополицейските органи установят причини и условия за престъпления или други правонарушения в поделението (обекта), те писмено уведомяват съответния командир (началник, директор).

(2) Длъжностните лица по ал. 1 вземат необходимите мерки за отстраняване на причините и условията за извършване на престъпления и/или други правонарушения, като в едномесечен срок писмено уведомят съответните военнополицейски органи.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2008 г.) За установени при охранителното обследване нарушения по Закона за частната охранителна дейност от лица, осъществяващи охраната на поделението (обекта) на Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната, директорът на служба "Военна полиция" или определени от него длъжностни лица уведомяват компетентните органи на Министерството на вътрешните работи.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредбата се издава на основание чл. 40, ал. 3, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.


§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2008 г.) Указания по прилагане на наредбата дава директорът на служба "Военна полиция".


Промени настройката на бисквитките