Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 32 от 8.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 72 ОТ 28 МАРТ 2014 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 334 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2011 Г. ЗА БЪЛГАРСКИТЕ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА (ДВ, БР. 99 ОТ 2011 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 72 ОТ 28 МАРТ 2014 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 334 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2011 Г. ЗА БЪЛГАРСКИТЕ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА (ДВ, БР. 99 ОТ 2011 Г.)

Обн. ДВ. бр.32 от 8 Април 2014г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "и по български език за децата от предучилищна възраст" се заличават.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Обучението в българските неделни училища в чужбина се осъществява при:

1. организации на българи, живеещи извън Република България, регистрирани съгласно законодателството на съответната държава за извършване на образователно-културна дейност;

2. дипломатическите представителства на Република България в чужбина;

3. български православни църковни общини;

4. Славянобългарския манастир "Св. Вмчк. Георги Зограф" - Атон, Гърция."


§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Българските неделни училища могат да извършват:

1. обучение по български език за деца от предучилищна възраст;

2. обучение по български език за деца в училищна възраст, които не владеят български език; обучението се осъществява при условия и по ред, определени от министъра на образованието и науката;

3. подготовка на кандидат-студенти за прием в български висши училища по български език и литература, по история и по география на България."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.


§ 3. В чл. 3 се създава т. 8:

"8. училището организира дневна форма на обучение; училището може да организира и дистанционна форма на обучение при условия и по ред, определени от министъра на образованието и науката."


§ 4. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "по чл. 1, ал. 3" се заменят с "по чл. 1, ал. 3, т. 1, 3 и 4".

2. Създава се ал. 4:

"(4) Издадените удостоверения за проведено обучение се въвеждат от училищния ръководител в Регистър на удостоверенията за проведено обучение в българските неделни училища в чужбина като основни данни и сканирани изображения."


§ 5. В чл. 5, ал. 1 след думата "цялостната" се добавя "учебно-възпитателна, методическа, организационна и контролна".


§ 6. В чл. 7, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "по чл. 1, ал. 3" се заменят с "по чл. 1, ал. 3, т. 1 и 3".

2. В т. 8 след думата "организацията" се добавя "по чл. 1, ал. 3, т. 1 и 3".


§ 7. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Предложение за отписване от Списъка на българските неделни училища в чужбина се прави от ръководителя на съответната организация по чл. 1, ал. 3 или по инициатива на министъра на образованието и науката, на министъра на външните работи или на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина."

2. Създава се ал. 3:

"(3) При отписване от Списъка на българските неделни училища в чужбина ръководителят на организацията по чл. 1, ал. 3 предоставя в Министерството на образованието и науката документацията по чл. 3, т. 7, букви "а" - "г".


§ 8. В чл. 10 след думата "класове" се поставя запетая и се добавя "година на раждане".


§ 9. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Дипломатическите представителства на Република България в съответната държава, министърът на външните работи и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина съдействат на министъра на образованието и науката за осъществяване на контрол по организацията на дейностите на българските неделни училища в чужбина."

2. Алинея 3 се отменя.


§ 10. В чл. 12 ал. 4 се изменя така:

"(4) Размерът на средствата по ал. 1 може да се диференцира в зависимост от ценовото равнище в различните страни, формата на обучение, броя на училищата на определената територия и други обективни фактори, определящи различия в разходите или свързани с политиката за финансово подпомагане на неделните училища."


§ 11. В чл. 13 т. 2 се изменя така:

"2. останалите 50 на сто - в срок до 31 декември, а за българските неделни училища към дипломатическите представителства на Република България в чужбина - в срок до 28 февруари на следващата година."


§ 12. В чл. 14 ал. 3 се изменя така:

"(3) Сумите по чл. 13 могат да се намалят с размера на дължимите за възстановяване средства от организациите по чл. 1, ал. 3 за изминала учебна година, определени въз основа на предоставен отчет за съответното училище."


Заключителни разпоредби

§ 13. Параграф 5 от преходната разпоредба на Постановление № 4 на Министерския съвет от 2013 г. за изменение и допълнение на Постановление № 334 на Министерския съвет от 2011 г. за българските неделни училища в чужбина (ДВ, бр. 99 от 2011 г.) се отменя.


Промени настройката на бисквитките