Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 36 от 4.V

НАРЕДБА № 8 ОТ 14 СЕПТЕМВРИ 1987 Г. ЗА ПРОУЧВАНЕ НА АВАРИИТЕ В СТРОИТЕЛСТВОТО

 

НАРЕДБА № 8 ОТ 14 СЕПТЕМВРИ 1987 Г. ЗА ПРОУЧВАНЕ НА АВАРИИТЕ В СТРОИТЕЛСТВОТО

Издадена от Комитета по териториално и селищно устройство

Обн. ДВ. бр.77 от 6 Октомври 1987г., отм. ДВ. бр.36 от 4 Май 2007г.

Отменена с § 4 от заключителните разпоредби на Наредба № 1 от 16 април 2007 г. за обследване на аварии в строителството - ДВ, бр. 36 от 4 май 2007 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази наредба се определя редът за проучване и документиране на авариите в строителството и за ликвидиране на последиците от тях.

(2) Наредбата обхваща авариите на сгради и съоръжения или части от тях, възникнали през време на изпълнение на строителството и през време на експлоатацията им.

(3) По реда определен с тази наредба, се постъпва и при аварии на съществуващи сгради и съоръжения, настъпили при изпълнение на ново строителство.


Чл. 2. (1) Авария в строителството е всяко разрушаване на обекти, подобекти или на отделни техни части, както и появата на значителни повреди и отклонения, поради което се прекратява строителството или експлоатацията им изцяло или на отделни техни части.


Чл. 3. (1) Авариите през време на строителството и до изтичането на гаранционните срокове се проучват и документират от органите на Главната инспекция по държавен технически контрол (ГИДТК).

(2) За поверителните обекти такова проучване и документиране се извършва от съответната служба, която упражнява държавен технически контрол.

(3) Проучването и документирането на аварии с поднадзорни съоръжения се извършват от органите на държавния технически надзор.

(4) Аварии на обекти и съоръжения по ал. 1, настъпили след изтичането на гаранционния срок на строителния обект, се проучват и документират от техническа експертна комисия, назначена от стопанската организация, ведомството или народния съвет, в чиято система е предприятието, което експлоатира обекта, а за жилищните обекти, които не са ведомствени - от изпълнителните комитети на народните съвети.


Раздел II.
УВЕДОМЯВАНЕ И ДОКУМЕНТИРАНЕ НА АВАРИИТЕ

Чл. 4. (1) За всяка авария задължително се уведомяват веднага с телеграма или телекс висшестоящата организация на изпълнителя и инвеститора, ГИДТК, инспекцията за държавен технически контрол по местонахождението на обекта и най-близката прокуратура, а когато има злополука - и органите по охрана на труда.

(2) Уведомяването за авария се прави от ръководителя на строителството или от неговия заместник и от отговорника по инвеститорския контрол за обекти, които са в строеж, а за тези които са в експлоатация - от ръководителя на предприятието, към което са обектите.

(3) В уведомлението за аварията се съобщават наименованието и местонахождението на обекта, времето, характерът и размерът на аварията, обстоятелствата, при които е станала, броят на пострадалите, вероятните причини, взетите меки за нейното ограничаване и данните за помощта, която трябва да се окаже.


Чл. 5. (1) Представители на изпълнителя и инвеститора незабавно съставят първичен констативен акт по образец за аварии на обекти, които са в строеж. За обекти, които са в гаранционен срок, при съставянето на акта участвува и представител на предприятието, което го експлоатира.

(2) Когато някой от представителите на страните, посочени в ал. 1 не се яви за съставянето на акта, той се замества от представител на авторския надзор или от представител на техническата служба на народния съвет. Поканите се отправят по телефон, с телекс или с телеграма, в необходимото най-кратко време за пристигането на представител на обекта.

(3) В първичния констативен акт за аварията задължително се посочват:

1. местонахождението, наименованието и предназначението на обекта;

2. датата и часът на аварията;

3. състоянието на обекта преди и след аварията, описанието на обстоятелствата, при които е настъпила, размерът и натоварването на конструкцията, външните влияния - температура на въздуха, сила на вятъра, дъжд, натоварване от сняг и др., описанието на изпълняваните в близост до аварията видове работи на обекта и др.;

4. разположението на авариралите части на сградата или съоръжението и фотоснимки;

5. предполагаемите причини за аварията;

6. наименованието на организацията, изработила проекта, и на организациите - изпълнител и инвеститор, или организацията, която експлоатира обекта;

7. взетите мерки за ограничаване на аварията и за охраната на труда;

8. датата на съставянето на акта, имената, длъжностите, техническата специалност и подписите на съставителите.


Чл. 6. (1) Първичният констативен акт за аварията се съставя незабавно, но не по-късно от следващото денонощие от настъпване на аварията, когато се налага да се отправят покани по чл. 5, ал. 2.

(2) Съставеният първичен констативен акт се изпраща от инвеститора или ръководителя на строителството на ГИДТК и на съответната инспекция за държавен технически контрол по местонахождението на обекта в еднодневен срок от съставянето му, като по един екземпляр остава за организациите по чл. 5, ал. 3, т. 6.


Чл. 7. (1) Ръководителите на строителните организации или на организацията, експлоатираща обекта, са длъжни веднага да вземат мерки за спасяване на пострадалите, ако има такива, за предотвратяване на по-нататъшното разпространенние на аварията и за безопасността на труда.

(2) Отговорниците по чл. 4, ал. 2 са длъжни да осигурят запазването на падналите части на сградата или съоръжението в положението им след аварията.

(3) Размествания на падналите части до идването на техническата експертна комисия се допускат само акта се налага за спасяване на пострадали лица. Разместванията се отразяват в първичния констативен акт или се съставя отделен протокол с точното им описание.


Раздел III.
ТЕХНИЧЕСКА ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ

Чл. 8. (1) Въз основа на уведомлението по чл. 4 в 5-дневен срок ръководителят на ГИДТК, а при негово отсъствие главният държавен инспектор или заместниците му назначават техническа експертна комисия.

(2) Техническата експертна комисия се председателствува от орган по държавния технически контрол, а за членове могат да се назначават изтъкнати специалисти от висши учебни заведения, научноизследователски, внедрителски и проектантски институти, организации, министерства, ведомства и народни съвети по реда на чл. 67 от Правилника за държавния технически контрол (ДВ, бр. 62 от 1973 г.).

(3) Комисията по ал. 1 трябва да се състои от 3 лица - председател и 2 членове. В нея не се включват представители на инвеститора, строителя и проектанта на обекта. Отговорникът по инвеститорския контрол, проектантът и техническият ръководител на обекта или на авариралата част са длъжни да присъствуват при проучването на аварията. Те предоставят за преглед и проверка всички проекти и сметни документации, изпълнителни чертежи, детайли и други книжа, характеризиращи изпълнението на строителството.


Чл. 9. (1) Техническата експертна комисия установява причините за аварията и дава задължителни указания за възстановяване на сградата или съоръжението, като:

1. прави обстоен оглед, изяснява обстоятелствата, при които е станала аварията, изисква съставянето на чертежи, скици и фотоснимки. Прави описание на авариралата и запазената част на обекта;

2. проверява качеството на проучвателните и проектните работи, по които е изпълнен авариралият обект (подобект) или част от него, и дава становище за тяхната годност и доколко установените пропуски и грешки са причинили аварията;

3. установява качеството на вложените в обекта строителни материали, готови елементи, конструкции и детайли и преценява дали те съответствуват на нормативно-техническите документи (правилници, български държавен стандарт, отраслови нормали и др.) и проектните разработки и изисква представянето на необходимите документи;

4. проверява изпълнението на строително-монтажните работи, както по отношение на съответствието на материалите и конструкциите с предвидените в проекта, така също и по отношение на геометричните им размери и форми; установява допусканите отклонения и ги сравнява с допустимите; изисква необходимите документи за качеството на строително-монтажните работи и актове за скрити работи; прави при необходимост контролни изпитания, като определя местата за вземане на образци и проби от материалите или елементите на конструкциите, а също геоложки и хидрогеоложки проучвания;

5. установява действителните натоварвания в момента на аварията, метеорологичните и други външни фактори, които подкрепя с документи от компетентни държавни органи и определя въз основа на тези данни усилията в конструкцията, ако натоварванията са по-големи от приетите в проекта;

6. установява допуснатите през време на експлоатацията отклонения от нормите за техническата експлоатация на сградата или съоръжението и допринасянето им за аварията и изисква необходимите справки, обяснения и документи, водени през време на експлоатацията.

(2) Комисията има право да иска устни и писмени обяснения от длъжностни и други лица и да събира всички необходими доказателства за изясняване на аварията и причините за нея.


Чл. 10. (1) Техническата експертна комисия въз основа на техническата експертиза съставя протокол за проучване на аварията по образец, даден в приложение към наредбата.

(2) Към протокола по ал. 1 задължително се прилагат техническата експертиза, чертежите, изчисленията, фотоснимките, заключенията за резултатите от извършените изпитания и изследвания, показанията на свидетели и др.


Чл. 11. За осигуряване на бързо и ефикасно отстраняване на последиците от авариите органите по държавния технически контрол, а за поверителните обекти - съответната служба, която упражнява държавен технически контрол, може да дават допълнителни нареждания и указания включително за възстановяване на суми и други в съответствие с Правилника за държавния технически контрол извън препоръките и предложенията на комисията.


Чл. 12. (1) Протоколът на комисията за проучване и документиране на аварията се одобрява от органа, който е издал заповедта за назначаването й в 7-дневен срок от представянето му.

(2) Органът по чл. 8, ал. 1 може да не утвърди протокола за аварията и да назначи нова техническа експертна комисия в 7-дневен срок.

(3) Предписанията и указанията по утвърдения протокол на техническата експертна комисия са задължителни за инвеститора, строителя, проектанта и за организацията, която експлоатира обекта.

(4) Отделни мероприятия, които са неотложни съобразно характера на аварията, по решение на комисията се изпълняват веднага, преди одобряването на протокола.


Чл. 13. Когато има основание за търсене на наказателна или имуществена отговорност, един екземпляр от одобрения протокол за проучване на аварията се изпраща на съответната окръжна прокуратура или на Управление "Държавен финансов контрол" в съответния народен съвет за търсене на съответната отговорност.


Чл. 14. Органът, който е назначил техническата експертна комисия за проучване и документиране на аварията на обект след изтичането на гаранционния срок, е длъжен да изпрати в ГИДТК един екземпляр от протокола на комисията с приложенията към него в срок от 10 дни след неговото одобряване.


Чл. 15. (1) Материалите по проучването и документирането на авариите в строителството се съхраняват в ГИДТК.

(2) Главната инспекция за държавен технически контрол прави периодични информации за: по-характерните аварии с анализ за причините, които са ги предизвикали, и последиците от тях; размера на нанесените щети, за взетите мерки за отстраняването им, по-важните изводи от тях и препоръки за избягването им в бъдеще. Информациите се изпращат за служебно ползуване на заинтересуваните страни (на проектантските и строителните организации, на инвеститорите в строителството), на контролните органи по строителството и др.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Който наруши тази наредба, или не изпълни предписанията по утвърдения протокол на техническа експертна комисия за проучване на авариите, се наказва съгласно чл. 169 от Закона за териториално и селищно устройство, ако не подлежи на по-тежко наказание.


§ 2. Въз основа на констатациите в одобрения протокол на техническата експертна комисия за проучване на авария за обекти в строителството инспекциите по държавен технически контрол за социалистическите организации прилагат чл. 16, 19, 29 и 30 от Правилника за държавния технически контрол, а на виновните длъжностни лица налагат глоби по чл. 169 ЗТСУ.


§ 3. За изготвена и одобрена техническа експертиза инвеститорът или ръководството на предприятието (организацията), което експлоатира обекта, изплаща на председателя и на членовете на комисията възнаграждение съгласно чл. 67, ал. 2 от Правилника за държавния технически контрол.


Заключителни разпоредби

§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 201, ал. 1 ЗТСУ във връзка с чл. 52 от Правилника за държавния технически контрол. С нея се отменя Наредба № 14906 за реда за установяване на причините и отстраняване на последиците от аварии в строителството (ДВ, бр. 5 от 1967 г.).


§ 5. Приложените към наредбата образци за констативен акт и протокол на техническата експертна комисия ще се отпечатат в бюлетина "Строителство и архитектура".


Промени настройката на бисквитките