Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 104 от 11.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 294 ОТ 3 ДЕКЕМВРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОБЩИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ИНДУСТРИАЛНАТА СИГУРНОСТ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 51 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 22 ОТ 2003 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 294 ОТ 3 ДЕКЕМВРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОБЩИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ИНДУСТРИАЛНАТА СИГУРНОСТ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 51 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 22 ОТ 2003 Г.)

Обн. ДВ. бр.104 от 11 Декември 2007г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "схема за класификация на етапите за изпълнение на договора" се заменят със "схема за класификация на етапите за сключване и изпълнение на договора по смисъла на чл. 1, ал. 2".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В схемата по ал. 1 се включват предметът на договора, етапите, включително тези, на които е необходим достъп до класифицирана информация, дейностите и задачите във връзка със сключването и изпълнението му, както и нивото на класификация на информацията, свързана с тях."


§ 2. В чл. 6 се създава ал. 5:

"(5) Ако в схемата за класификация на етапите за сключване и изпълнение на договора е предвидено, че няма да се създава, обработва, съхранява или предоставя класифицирана информация при кандидата, в тези случаи наличието на регистратура за класифицирана информация не е задължително условие за издаване на удостоверение за сигурност. Във всички случаи обаче кандидатът трябва да има назначен и проучен служител по сигурността на информацията."


§ 3. В чл. 16, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В основния текст думата "автоматично" се заличава.

2. В т. 1 тирето и думите след него "от датата на отнемането" се заличават.


§ 4. След чл. 17 се създава глава трета:

"Глава трета

ГАРАНТИРАНЕ НА ИНДУСТРИАЛНАТА СИГУРНОСТ ПРИ СКЛЮЧВАНЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДОГОВОРИ ЗА РАЗПОРЕЖДАНЕ С ДЯЛОВЕ/АКЦИИ НА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА И СИГУРНОСТТА НА СТРАНАТА И В КОИТО СЕ СЪЗДАВА, ОБРАБОТВА, СЪХРАНЯВА ИЛИ ПРЕДОСТАВЯ КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ, ДОГОВОРИ ЗА ПРОДАЖБА НА ПРЕДПРИЯТИЯ ОТ ТАКИВА ДРУЖЕСТВА, КАКТО И ПРИ ДРУГИ ТЪРГОВСКИ СДЕЛКИ, СВЪРЗАНИ С ПРИДОБИВАНЕ НА ДЯЛОВЕ/АКЦИИ НА ТАКИВА ДРУЖЕСТВА


Чл. 18. (1) При договори за разпореждане с дялове/акции на търговски дружества, свързани с отбраната и сигурността на страната и в които се създава, обработва, съхранява или предоставя класифицирана информация, договори за продажба на предприятия от такива дружества, както и при други търговски сделки, свързани с придобиване на дялове/акции на такива дружества, се прилагат следните изисквания:

1. когато схемата по чл. 4, ал. 1 не предвижда необходимост от достъп до класифицирана информация до етап сключване на договор по чл. 95, ал. 1 ЗЗКИ, разпоредбите на чл. 5, ал. 2 и чл. 6, ал. 1 не се прилагат;

2. когато схемата по чл. 4, ал. 1 предвижда необходимост от достъп до класифицирана информация на етап сключване и/или изпълнение на договор по чл. 95, ал. 1 ЗЗКИ, договор се подписва само с кандидат, притежаващ удостоверение за сигурност.

(2) Във всички случаи класифицирана информация по смисъла на ЗЗКИ се предоставя, след като на кандидата бъде издадено удостоверение за сигурност."


Промени настройката на бисквитките