Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 110 от 21.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 304 ОТ 14 ДЕКЕМВРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА КОНТРОЛА И КООРДИНАЦИЯТА НА КОНТРОЛА ВЪРХУ ВИНАТА, СПИРТА, ДЕСТИЛАТИТЕ И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 232 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2005 Г. (ДВ, БР. 99

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 304 ОТ 14 ДЕКЕМВРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА КОНТРОЛА И КООРДИНАЦИЯТА НА КОНТРОЛА ВЪРХУ ВИНАТА, СПИРТА, ДЕСТИЛАТИТЕ И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 232 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2005 Г. (ДВ, БР. 99 ОТ 2005 Г.)

Обн. ДВ. бр.110 от 21 Декември 2007г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1, т. 1 и 2 думите "на вината" се заменят с "на вина и винен оцет".


§ 2. В чл. 4 думите "продуктите от грозде и вино и вината" се заменят с "продуктите от грозде и вино, вина и винен оцет".


§ 3. В чл. 5, ал. 1 думите "винопроизводителите, складовете за съхранение на грозде, вино и продукти от грозде и вино" се заменят с "винопроизводителите и производителите на винен оцет, складовете за съхранение на грозде, вино и продукти от грозде и вино и винен оцет".


§ 4. В чл. 8 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "грозде, вино и на продукти от грозде и вино" се заменят с "грозде, вино, продукти от грозде и вино и винен оцет".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Взаимодействието между Агенция "Митници" и ИАЛВ по отношение на прилагането на ЗВСН и подзаконовите нормативни актове се урежда със съвместна заповед за взаимодействие, подписана от ръководителите на тези ведомства."


§ 5. В чл. 16 след думата "на дребно с вино" се поставя запетая и се добавя "винен оцет".


§ 6. В глава четвърта в наименованието на раздел I след думите "на дребно с вино" се поставя запетая и се добавя "винен оцет".


§ 7. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Проба от джибри се взема, като:

1. горният пласт се отстрани и се вземат проби от различни места и различни дълбочини на съда, като всяка проба тежи 0,5 - 1 кг; отделните проби се размесват добре в широк съд;

2. средна проба се оформя от общата проба по метода на диагоналното разделяне; размесените джибри се разстилат на равен слой под форма на нисък пресечен конус, който се разделя на 4 равни части с помощта на две перпендикулярни линии, прекарани през средата на пробата; джибрите от два срещуположни сектора се изхвърлят, а останалите две части се размесват и се разстилат;

3. средната проба за анализ представлява 600 - 900 грама джибри, получени при последователно прилагане на метода по т. 2;

4. пробата по т. 3 се поставя в 6 пластмасови или в 6 стъклени съда, които се затварят и етикетират."

2. Създава се ал. 5:

"(5) Проба от винени утайки се взема от всеки съд с помощта на сонда или чаша в количество 0,5 - 1 литър винена утайка. Утайката се събира в общ съд, където се размесва и се оформя средна проба в количество 3 - 4 литра. От така оформената средна проба от винена утайка се напълват 6 бутилки с обем 0,75 литра при рядка консистенция или 6 стъклени буркана с обем 0,5 литра при гъста консистенция."

3. Досегашната ал. 4 става ал. 6.

4. Създава се ал. 7:

"(7) Количеството на пробата по ал. 1 и 2 се взема от завършена производствена партида, която е вписана в Дневник № 6 за заприходена и реализирана продукция - приложение № 3 към чл. 31, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за регистриране и заличаване от регистъра, данните, подлежащи на вписване, начина на водене на дневниците, съдържанието и формата на декларациите за реколтата и стоковата наличност и контрола върху регистрираните лица и дейността им, приета с Постановление № 239 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 81 от 2004 г.; изм., бр. 1 , 78 и 90 от 2005 г.)."


§ 8. Член 28 се изменя така:

"Чл. 28. (1) Един от полиетиленовите пликове се изпраща за анализ в акредитираната лаборатория, като към него се прилага екземпляр от протокола по чл. 27.

(2) Останалите два плика се разпределят между производителя и контролния орган, когато пробата е взета в присъствието на контролен орган, или остават само за производителя - в останалите случаи.

(3) Двата плика се запазват за контролни цели и се съхраняват добре затворени в хоризонтално положение в помещение при температура от 12°С до 20°С до изчерпването на партидата за вината, продуктите от грозде и вино до 6 месеца от вземането на пробата за спирт, дестилати и спиртни напитки и до един месец - за джибрите и винените утайки."


§ 9. В приложение № 3 към чл. 26, ал. 4 от наредбата думите "пробата е маркирана с етикет съгласно чл. 25, ал. 6" се заменят с "пробата е маркирана с етикет съгласно чл. 25, ал. 7".


§ 10. Наименованието на приложение № 4 към чл. 29, ал. 1, 4 и 6 се изменя така:

"Методи за анализ на вина, продукти от грозде и вино и винен оцет".


§ 11. Навсякъде в наредбата думите "Комисията по търговия и защита на потребителите" се заменят с "Комисията за защита на потребителите".


Промени настройката на бисквитките