Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 32 от 8.IV

ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТАТА И ФИНАНСОВИЯ КОНТРОЛ ПРИ ОРГАНИЗИРАНЕ НА ХАЗАРТНИ ИГРИ С ИГРАЛНИ АВТОМАТИ

 

ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТАТА И ФИНАНСОВИЯ КОНТРОЛ ПРИ ОРГАНИЗИРАНЕ НА ХАЗАРТНИ ИГРИ С ИГРАЛНИ АВТОМАТИ

В сила от 08.04.2014 г.
Издадени от Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.32 от 8 Април 2014г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. Тези общи правила установяват минималните изисквания, които трябва да се спазват от организаторите на хазартни игри с игрални автомати в игрални зали при организиране на работата, финансовия контрол и отчитане на резултатите при провеждане на този вид хазартна игра.


Чл. 2. Организаторите на хазартни игри с игрални автомати са длъжни да спазват тези общи правила, включително и при изготвянето на съответните правила, които представят за утвърждаване от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) по чл. 22, ал. 1, т. 11 от Закона за хазарта (ЗХ).


Раздел II.
Правила за организацията на работа и счетоводна отчетност

Чл. 3. (1) Организаторът на хазартни игри с игрални автомати в игрална зала отговаря за цялостната организация на дейността и на счетоводната отчетност, която да гарантира точното отчитане на всички операции, свързани с игрите, при спазване на действащото законодателство, тези правила и утвърдените им правила по реда на чл. 22, ал. 1, т. 11 ЗХ.

(2) Организаторът е длъжен да води подробна отчетност и да съхранява информация, необходима за осъществявания от ДКХ държавен надзор върху хазарта.

(3) Организаторът е длъжен да осигури спазването на установените с тези правила изисквания от служителите, обслужващи игралната зала.


Чл. 4. (1) Организаторът на хазартни игри е длъжен да води следните отчети:

1. дневен отчет за игрални автомати в игрална зала - по образец съгласно приложение № 1;

2. месечен отчет за игрални автомати в игрална зала - по образец съгласно приложение № 2;

3. месечен отчет за премии джакпот в игрална зала - по образец съгласно приложение № 3;

4. отчет за изплатени парични и предметни награди при допълнителна (бонус) игра или турнир в игрална зала - по образец съгласно приложение № 4.

(2) Показанията на устройствата за текущ контрол (електронни и/или електромеханични броячи) на всеки игрален автомат в залата се записват ежедневно в дневен отчет по ал. 1, т. 1 съгласно приложение № 1.

(3) В края на всеки месец данните от дневните отчети по ал. 1 за съответния месец се обобщават в месечен отчет по ал. 1, т. 2 съгласно приложение № 2.

(4) Данните в месечния отчет за премии джакпот се записват текущо през месеца, като в края на месеца спечелените премии джакпот се обобщават съгласно приложение № 3.

(5) Данните в месечния отчет за изплатени парични и предметни награди от проведените допълнителни (бонус) игри или турнири в игрална зала се записват текущо през месеца, като в края на месеца се обобщават съгласно приложение № 4.


Чл. 5. (1) В дневните и месечните отчети за игрални автомати се записват поотделно за всеки игрален автомат в игралната зала данните за сумите на постъпилите залози и изплатените печалби.

(2) Месечните отчети за премии джакпот се водят единствено за системи, които не натрупват (връщат) стойностите на печелените премии джакпот в броячите на автоматите.

(3) Месечните отчети за изплатени парични и предметни награди при допълнителни (бонус) игри или турнири се водят поотделно за всяка една допълнителна (бонус) игра и за всеки турнир, проведени в игралната зала.

(4) Когато организаторът има издадени лицензи за организиране на хазартни игри с игрални автомати в повече от една игрална зала, той е длъжен да води отчетите по ал. 1 поотделно за всеки обект.


Раздел III.
Правила за финансов контрол

Чл. 6. (1) Дневните и месечните отчети по чл. 4, ал. 1 се попълват и подписват в два еднообразни екземпляра - по един за счетоводството на организатора и за игралната зала.

(2) Екземпляри от отчетите по ал. 1 се съхраняват в игралната зала за текущата и предходните две календарни години и при поискване от длъжностните лица на ДКХ с контролни функции задължително им се предоставят.


Чл. 7. (1) Организаторът на хазартни игри е длъжен да разполага в игралната зала с прономерован, прошнурован и подпечатан от организатора кочан с разходни касови ордери. Организаторът е длъжен при поискване от участник в игрите да издаде документ, удостоверяващ размера на изплатената печалба, когато същата е в размер до 5000 лв.

(2) За изплащане на печалби над 5000 лв. от участника се изисква банкова сметка, по която ще се извърши плащането. Документите, удостоверяващи извършеното плащане по банков път, се съхраняват в игралната зала или в счетоводството на организатора.

(3) При проверка от длъжностни лица на ДКХ с контролни функции се предоставят документите по ал. 1 и 2. В случай че документите по ал. 2 се съхраняват в счетоводството на организатора, същите се представят в ДКХ в срок до седем работни дни след датата на извършване на проверката.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тези Общи правила за организацията на работата и финансовия контрол при организиране на хазартни игри с игрални автомати и задължителните образци за счетоводна отчетност за хазартни игри с игрални автомати са приети на заседание на ДКХ на 18.03.2014 г. с протокол № 000030-1693 на основание чл. 22, ал. 1, т. 6 ЗХ и влизат в сила в деня на обнародването им в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 4, ал. 1, т. 1


Дневен отчет за игрални автомати в игрална зала


ИГРАЛНА ЗАЛА: Отчет №
ОРГАНИЗАТОР: СТОЙНОСТ НА ЕДИНИЦА КРЕДИТ В ЛЕВОВЕ ИЛИ ЕВРО: Дата .......................................................
№ по ред Произ- водствен № на игрален автомат (ИА) Показания на електронни броячи Показания на електромеханични броячи Сума на постъпили залози Сума на изплатени печалби Разлика (7 - 8)
    ВХОД (IN) ИЗХОД (OUT) ВХОД (IN) ИЗХОД (OUT)      
1 2 3 4 5 6 7 8 9
                 
                 
                 
                 
                 
                 
Повреден ИА:
(попълват се данните от колони 2 до 6)
 
Дата и час:
 
УПРАВИТЕЛ НА ИГРАЛНАТА ЗАЛА: КРУПИЕ:
.............................................................................. ..............................................................................
(име, фамилия, подпис) (име, фамилия, подпис)
   


Приложение № 2 към чл. 4, ал. 1, т. 2


Месечен отчет за игрални автомати в игрална зала


ИГРАЛНА ЗАЛА:
Отчет № ...............................................................................................................................
ОРГАНИЗАТОР: СТОЙНОСТ НА ЕДИНИЦА КРЕДИТ В ЛЕВОВЕ ИЛИ ЕВРО: за месец ....................... 20 .... г.
№ по ред Произ- водствен № на игрален автомат (ИА) Показания на електронни броячи Показания на електромеханични броячи Сума на постъпили залози Сума на изплатени печалби Разлика (7 - 8)
    ВХОД (IN) ИЗХОД (OUT) ВХОД (IN) ИЗХОД (OUT)      
1 2 3 4 5 6 7 8 9
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
УПРАВИТЕЛ НА ИГРАЛНАТА ЗАЛА: КРУПИЕ:
.............................................................................. ..............................................................................
(име, фамилия, подпис) (име, фамилия, подпис)
   


Приложение № 3 към чл. 4, ал. 1, т. 3



Месечен отчет за премии джакпот в игрална зала
Месец ............................... 20 ....... г.
 
Организатор: ..........................................................................................................................................................................................................................................................................
(наименование, седалище, адрес на управление, тел., факс, e-mail)
Адрес на игрална зала: ..................................................................................................................................................................................................................................................................
(град/село, община, област)
Джакпот система: ....................................................................................................................................................................................................................................................................
(тип и производствен №)
 
№ по ред Дата (на която е спечелен джакпот) Час (в който е спечелен джакпот) Производствен № на игралния автомат (на който е спечелен джакпот) Спечелена премия/и джакпот Крупие (име, фамилия, подпис)
        Сума (лв.) Име, презиме, фамилия  
             
             
             
             
Обща сума: ..............................................................................................................................................................................................................................................................................
(цифром и словом)
Управител на игралната зала: ...................................................................................................................................................................................................................................................................
(име, фамилия, подпис)
Забележка. Този образец се попълва за всяка една джакпот система.
 


Приложение № 4 към чл. 4, ал. 1, т. 4



Отчет за изплатени парични и предметни награди при допълнителна (бонус) игра или турнир в игрална зала
Ден ................ месец ............................... 20 ....... г.
 
Организатор: .....…....................................................................................................................................................................................................................................................................
(наименование, седалище, адрес на управление, тел., факс, e-mail)
Адрес на игрална зала: ...………….……........................................................................................................................................................................................................................................................
(град/село, община, област)
Вид на допълнителната (бонус) игра/турнир: ..................................................................................................................................................................................................................................................
 
№ по ред Дата (на която е спечелена предметната/паричната награда) Час (в който е спечелена предметната/паричната награда) Спечелена предметна/парична награда и участник Крупие (име, фамилия, подпис)
      Сума (лв.) или предмет Име, презиме, фамилия, подпис на спечелил участник  
           
           
           
           
           
Обща сума/общ брой на предметни награди: ..................................................................................................................................................................................................................................................

(цифром и словом)

Управител на игралната зала: ...................................................................................................................................................................................................................................................................

(име, фамилия, подпис)

Забележка. Този образец се попълва за всяка една допълнителна (бонус) игра или турнир.
 


Промени настройката на бисквитките