Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 50 от 17.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 36 ОТ 1998 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИТЕ ЗА НОТАРИУСИ (ДВ, БР. 3 ОТ 1998 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 36 ОТ 1998 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИТЕ ЗА НОТАРИУСИ (ДВ, БР. 3 ОТ 1998 Г.)

В сила от 17.06.2014 г.
Издадена от Министерството на правосъдието

Обн. ДВ. бр.50 от 17 Юни 2014г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Конкурсите по ал. 1 се организират и финансират от Министерството на правосъдието."


§ 2. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. Конкурс за нотариуси се обявява при условията и по реда на чл. 10 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Заповедта на министъра на правосъдието за насрочване на конкурс съдържа:

1. брой на местата за нотариуси и районите им на действие;

2. място на провеждане на писмения изпит;

3. място и срок за приемане на документите за участие;

4. размер на таксата за участие и сметката, по която тя следва да се внесе."


§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Въпросите за изпитите по ал. 1 се определят от примерно посочения в приложението списък на теми. Въпросите могат да бъдат формулирани и под формата на казуси от практическата нотариална дейност."

2. В ал. 3 след думите "съдебна практика" се добавя "на хартиен носител".


§ 4. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. (1) В конкурса за нотариуси имат право да участват кандидати, подали заявление и документи по чл. 11 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност и отговарящи на изискванията по чл. 8, ал. 1, т. 1 - 7 от същия закон.

(2) Документите по чл. 11, ал. 2 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност - документ за платена държавна такса, свидетелство за съдимост, декларация по чл. 8, т. 5, 6 и 7 и медицинско удостоверение, се подават в оригинал, а останалите - като нотариално удостоверени преписи."


§ 5. В чл. 5а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "ал. 3" се заменят с "ал. 5".

2. В ал. 2 след думите "се прилагат правилата на" се добавя "чл. 4 и".


§ 6. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) При отсъствие на член на конкурсната комисия той се замества от съответния резервен член. Резервен член на изпитната комисия замества по право редовен член в случаите на фактическа невъзможност за участие в работата на комисията."

2. В ал. 3:

а) в т. 2 думата "съставя" се заменя с "организира съставянето на";

б) в т. 3 думата "съставя" се заменя с "организира съставянето на".


§ 7. Член 6а се изменя така:

"Чл. 6а. Конкурсната комисия предлага на министъра на правосъдието за утвърждаване регламент за провеждане на писмения и устния изпит, който включва и изискванията за начина на класиране и за реда в залата, който се оповестява на видно място в сградата на Министерството на правосъдието и на интернет страницата на Министерството на правосъдието."


§ 8. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. Конкурсната комисия взема решения само присъствено и в пълен състав. Решенията се вземат с обикновено мнозинство."


§ 9. Наименованието на глава четвърта "Провеждане на конкурсния изпит" се изменя така:

"Глава четвърта

ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСНИТЕ ИЗПИТИ".


§ 10. В глава четвърта се създава раздел І "Провеждане на писмения изпит", в който чл. 8 се изменя така:

"Чл. 8. (1) Конкурсната комисия съставя три различни варианта на въпроси за писмения изпит съобразно чл. 3, ал. 2.

(2) Преди началото на писмения изпит конкурсната комисия предоставя на кандидатите бланка, бели листа, подпечатани с печата на Министерството на правосъдието, и два бели непрозрачни плика - с размер А4 (голям формат) и с размер А5 (малък формат).

(3) След обявяване на началото на писмения изпит един от кандидатите, определен на случаен принцип, изтегля един от вариантите на въпроси и го обявява на всички кандидати.

(4) Писменият изпит се провежда едновременно за всички кандидати в една или повече зали в зависимост от броя на кандидатите, в присъствието на квестори, които следят за реда в залата.

(5) Писменият изпит продължава три часа, като председателят на конкурсната комисия обявява началото и края на изпита.

(6) Писмената работа се изготвя от кандидата върху предварително получените от конкурсната комисия бели листа. По време на изпита кандидатите могат да пишат само със син химикал.

(7) След приключване на работата си или след изтичане на срока по ал. 5 всеки кандидат изписва на предварително предоставената бланка трите си имена, единния граждански номер, както и датата на изпита. Кандидатът поставя бланката в малкия плик, който запечатва.

(8) Писмената работа и малкият плик се поставят и запечатват в големия плик собственоръчно от кандидата в присъствието на член от комисията. Кандидатът се подписва, че е предал писмената си работа, върху списък, предоставен му от член на конкурсната комисия, който също се подписва.

(9) След приключване на писмения изпит конкурсната комисия в пълен състав на основата на случайния избор разпечатва големите пликове и изписва еднакъв номер на малкия плик, на големия плик и на писмената работа.

(10) Конкурсната комисия оценява писмените работи по реда на чл. 10, ал. 1 и 2. След приключване на оценяването конкурсната комисия в пълен състав проверява целостта на малките пликове, разпечатва ги, идентифицира писмените работи и нанася оценките в протокол.

(11) Листовете с отговорите и пликовете - голям и малък, не трябва да съдържат никакви белези или информация за кандидата. При нарушаване на това изискване изпитът на съответния кандидат се анулира, за което се съставя протокол, подписан от всички членове на комисията.

(12) Резултатите от писмения изпит се обявяват на видно място в сградата на Министерството на правосъдието и на интернет страницата на Министерството на правосъдието."


§ 11. След чл. 8 се създава раздел ІІ "Провеждане на устния изпит", в който чл. 9 се изменя така:

"Чл. 9. (1) До устен изпит се допускат кандидатите, издържали писмения изпит с оценка не по-малко от добър (4).

(2) След провеждане на писмения изпит конкурсната комисия съставя списък на допуснатите до устен изпит кандидати и график за явяването им. Списъкът и графикът се обявяват пет дни преди началото на устния изпит на видно място в сградата на Министерството на правосъдието и на интернет страницата на Министерството на правосъдието.

(3) Неявилите се съгласно графика кандидати могат да се явят в същия или на следващия изпитен ден след приключване на изпита на кандидатите по графика.

(4) Изпитът на всеки от кандидатите по графика за изпитния ден започва с изтегляне на билет с въпрос. Номерът на изтегления въпрос се отразява в протокола за провеждане на изпита.

(5) Устният изпит се провежда в присъствието на конкурсната комисия, стенограф и следващите по графика до 5 кандидати."


§ 12. Наименованието на глава пета "Оценяване на кандидатите" се изменя така:

"Глава пета

ОЦЕНЯВАНЕ И КЛАСИРАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ".


§ 13. Член 10 се изменя така:

"Чл. 10. (1) Конкурсната комисия оценява писмения изпит със: слаб (2), среден (3), добър (4), много добър (5), отличен (6).

(2) Всеки член на комисията нанася оценките от писмения изпит в протокола по чл. 8, ал. 10, който се подписва от всички членове на комисията, датира се и се предава на председателя. Резултатът на всеки кандидат е средноаритметичното число от сбора на оценките, дадени от всички членове на комисията.

(3) Конкурсната комисия оценява положения устен изпит със: слаб (2), среден (3), добър (4), много добър (5), отличен (6).

(4) Всеки член на комисията нанася оценките от устния изпит в протокол. Резултатът на всеки кандидат е средноаритметичното число от сбора на оценките, дадени от всички членове на комисията. Получената по този начин окончателна оценка се обявява незабавно на кандидата и на останалите присъстващи в изпитната зала и се вписва от председателя в протокола за съответната дата на провеждане на устния изпит.

(5) В класирането за местата участват кандидатите, получили оценки най-малко добър (4) на писмения изпит и най-малко добър (4) на устния изпит. Подреждането на кандидатите се извършва по общия бал от двете оценки, който е средноаритметично число от сбора на оценките от писмения и устния изпит."


§ 14. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. (1) За резултата от класирането се изготвя протокол в три еднообразни екземпляра, които се подписват от всички членове на комисията, участвали в провеждане на изпитите. Единият екземпляр от протокола се изпраща от председателя на конкурсната комисия на министъра на правосъдието в 7-дневен срок от приключването на конкурсния изпит. Вторият и третият екземпляр се съхраняват с документацията за конкурса.

(2) Извлечение от протокола за резултата от класирането се обявява на видно място в сградата на Министерството на правосъдието и се публикува на интернет страницата на Министерството на правосъдието. Копие от извлечението от протокола се изпраща и на Нотариалната камара.

(3) Въз основа на протокола по ал. 1 министърът на правосъдието издава заповед по реда на чл. 12 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност за вписване в регистъра на Нотариалната камара на всеки класирал се в съответния район кандидат.

(4) След приключване на конкурса цялата документация, свързана с провеждането му, се предава за съхранение в архива на Министерството на правосъдието."


§ 15. Приложението към чл. 3, ал. 2 се изменя така:

"Приложение към чл. 3, ал. 2


Списък на темите за определяне на въпроси за провеждане на писмен и устен изпит


1. Физически лица - правна индивидуализация, правоспособност и дееспособност.

2. Юридически лица - понятие и видове. Създаване, преобразуване и прекратяване на юридическите лица.

3. Търговски дружества, кооперации и юридически лица с нестопанска цел - видове, управление и представителство.

4. Обекти на гражданското правоотношение - видове и правно положение.

5. Територии и поземлени имоти. Видове територии и поземлени имоти. Правен статут на урегулираните и неурегулираните територии, съобразно българското законодателство.

6. Кадастър и имотен регистър. Същност и функции. Създаване и изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри. Съдържание на имотния регистър.

7. Право на собственост - същност и видове.

8. Съсобственост - понятие и видове. Способи за възникване и за прекратяване на съсобствеността. Разпореждане със съсобствен недвижим имот.

9. Регулиране и застрояване на поземлените имоти. Подробни устройствени планове - правна уредба и действие.

10. Ограничени вещни права - понятия, съдържание и видове.

11. Право на строеж и право на надстрояване и пристрояване - понятие и съдържание. Способи за учредяване. Прекратяване на правото на строеж и право на надстрояване и пристрояване. Регулации, касаещи учредяването и упражняването на правото на строеж с оглед устройственото планиране и инвестиционното проектиране.

12. Право на ползване - понятие и съдържание. Способи за придобиване и изгубване.

13. Сервитутни вещни права - същност, видове, правна уредба. Способи за учредяване, прехвърляне, изменяне или прекратяване, съобразно българското законодателство.

14. Етажна собственост - понятие и правен режим. Видове етажна собственост. Възникване и прекратяване на етажната собственост.

15. Способи за придобиване на вещни права - понятие и видове.

16. Придобиване на държавни и общински имоти. Държавата и общините като субект на гражданското право. Правна същност на акта за държавна собственост и на акта за общинска собственост.

17. Възстановяване (реституция) на правото на собственост, съобразно българското законодателство (ЗСПЗЗ, ЗВСГЗГФ, ЗВСОНИ, ЗВСНОИ по ЗТСУ, ЗПИНМ, ЗБНМ, ЗДИ и ЗС и др.). Действие на нормативните актове, регламентиращи реституцията.

18. Придобивна давност. Същност. Спиране, прекъсване и изгубване на придобивна давност, съобразно българското законодателство.

19. Правни сделки - понятие и видове сделки. Сключване на сделките.

20. Форма на сделките - видове и значение. Съдържание на сделките.

21. Недействителност на сделките - правна уредба, понятие и видове.

22. Представителство - възникване, обем и прекратяване на представителната власт. Видове представителство.

23. Упълномощаване - понятие, извършване, действие. Видове упълномощаване. Преупълномощаване. Информационни системи на пълномощните и действия на нотариуса по тях.

24. Нотариални удостоверявания при сключване на облигационни договори - прехвърляне на вземания и задължения, встъпване и заместване в дълг, залог, наем, аренда и др.

25. Ипотека - обща характеристика и видове. Учредяване на ипотека. Вписвания, отбелязвания и заличаване на ипотеката. Морска ипотека по КТК.

26. Имуществени отношения между съпрузите. Имуществено-правни режими. Брачен договор. Същност и действие.

27. Наследяване - понятие и видове. Наследство. Откриване на наследство. Приемане и отказ от наследство. Продажба на наследство.

28. Наследяване по закон. Кръг на наследниците. Ред на наследяване. Основни правила за наследяване по закон.

29. Наследяване по завещания. Завещание - понятие и видове. Форма и съдържание на завещанието. Запазена и разполагаема част. Информационни системи на завещанията и действия на нотариуса по тях.

30. Право па Европейския съюз. Първично и вторично право на Европейския съюз. Норми, касаещи нотариалната дейност. Приложимо право към частноправните отношения с международен елемент съгласно българското законодателство.

31. Общи правила на охранителните производства - спиране и прекъсване на охранителното производство. Общи правила за нотариалните производства.

32. Същност и видове нотариални удостоверявания. Отвод и отказ на нотариуса. Отказ на съдия по вписванията. Основания и правни последици.

33. Страни и участници в нотариалните производства.

34. Доказателства и доказателствени средства в нотариалното производство. Доказателствена тежест в нотариалното производство.

35. Доказване правото на собственост. Документи с доказателствена сила на нотариален акт.

36. Нотариален акт за правни сделки - форма, издаване, съдържание.

37. Нотариален акт, удостоверяващ вещни права върху недвижим имот - форма, издаване, съдържание.

38. Нотариално удостоверяване на дата, подпис и съдържание на частни документи. Удостоверяване на преписи от документи.

39. Нотариални покани. Констативни протоколи.

40. Пороци в нотариалните удостоверявания. Поправка и обезсилване на нотариални удостоверявания. Правни последици.

41. Вписването като нотариално производство. Същност, действие на вписването, съобразно българското законодателство. Процедури за вписване, отбелязване и заличаване на актове. Книги по ПВ и извършване на справки по тях.

42. Актове, подлежащи на вписване. Особености при вписването на различни видове актове.

43. Придобиване, загубване и възстановяване на правоспособност на нотариус.

44. Права и задължения на нотариуса по ЗННД, Устава на Нотариалната камара и Наредба № 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори.

45. Служебен архив и кантора на нотариуса - правна уредба.

46. Помощник-нотариус - придобиване и загубване на правоспособност. Компетентност. Служители на нотариуса.

47. Нотариални функции на лица, които не са нотариуси. Заместване на нотариус - правна уредба, предпоставки.

48. Отговорност на нотариуса - обща характеристика, правна уредба и видове.

49. Нотариална камара - правно положение, органи, правомощия.

50. Нотариални такси - общи положения и видове. Удостоверяван материален интерес. Държавни такси за вписване - правна уредба и видове.


§ 16. Навсякъде в наредбата думите "на страницата на Министерството на правосъдието в интернет" се заменят с "на интернет страницата на Министерството на правосъдието".


Заключителни разпоредби

§ 17. Тази наредба влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките