Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 109 от 18.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 279 ОТ 12 ДЕКЕМВРИ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ПО РЕХАБИЛИТАЦИЯ И СОЦИАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ И КРИТЕРИИТЕ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В НЕГО, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 112 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 279 ОТ 12 ДЕКЕМВРИ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ПО РЕХАБИЛИТАЦИЯ И СОЦИАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ И КРИТЕРИИТЕ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В НЕГО, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 112 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1996 Г. (ОБН., ДВ, БР. 46 ОТ 1996 Г.; ИЗМ., БР. 96 ОТ 2000 Г.)

В сила от 1 януари 2002 г.

Обн. ДВ. бр.109 от 18 Декември 2001г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 след думата "урежда" се добавя "функциите".


§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. Точка 5 се изменя така:

"5. взаимодейства с Националния съвет за тристранно сътрудничество, с Националния съвет по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет и с Управителния съвет на фонд "Рехабилитация и социална интеграция" към Министерството на труда и социалната политика;".

2. В т. 6 думите "предлага" и "чл. 54, ал. 3" се заменят съответно с "определя" и "чл. 55, ал. 1", а думите "(ДВ, бр. 112 от 1995 г.)" се заличават.

3. Точка 7 се изменя така:

"7. установява и поддържа връзки с международни правителствени и неправителствени организации на и за инвалиди, координира действията на организации, осъществяващи международни програми в областта на рехабилитацията и социалната интеграция на инвалидите;".

4. Създават се т. 10 и 11:

"10. ежегодно съгласува план-сметката на фонд "Рехабилитация и социална интеграция" преди утвърждаването й от министъра на труда и социалната политика;

11. обсъжда годишния доклад за дейността на фонд "Рехабилитация и социална интеграция" преди утвърждаването му от министъра на труда и социалната политика, както и годишния счетоводен отчет на национално представените организации на и за инвалиди за финансовата им дейност и отчета за дейността им в областта на социалната интеграция, осъществявана на базата на получена държавна субсидия."


§ 3. Заглавието на глава трета се изменя така:

"Състав, ръководство и критерии за представителство".


§ 4. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. (1) Председател на Националния съвет е министърът на труда и социалната политика, а негови заместници са:

1. заместник-министър на труда и социалната политика и заместник-министър на здравеопазването, посочени от съответните министри;

2. представител на национално представените организации на и за инвалиди, избран на ротационен принцип за срок 6 месеца.

(2) Председателят на Националния съвет:

1. представлява съвета пред всички институции;

2. организира, свиква и ръководи заседанията му;

3. определя проекта на дневен ред за заседанията въз основа на внесените предложения;

4. определя секретаря на Националния съвет, който е служител в администрацията на Министерството на труда и социалната политика.

(3) При отсъствие на председателя неговите функции се изпълняват от изрично упълномощен от него заместник-председател.

(4) Секретарят на Националния съвет:

1. организира изпращането на материалите за заседанията на Националния съвет;

2. протоколира заседанията;

3. съхранява архива на съвета.

(5) Говорител на Националния съвет, който поддържа връзка със средствата за масово осведомяване, е заместник-министър на труда и социалната политика - член на съвета.

(6) При необходимост към Националния съвет по искане на членовете му се съставят помощни експертни групи или комисии."


§ 5. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 3 числото "20" се заменя с "30".

2. В ал. 2:

а) в т. 1 числото "1500" се заменя с "1600";

б) точка 2 се изменя така:

"2. родителските и професионалните организации за инвалиди да имат не по-малко от 400 членове за организация и не по-малко от 1000 членове за асоциация на организации";

в) в т. 3 числото "2500" се заменя с "800";

г) създава се т. 4:

"4. организациите за инвалиди, предлагащи социални услуги, да обслужват не по-малко от 4500 лица годишно и да имат назначени не по-малко от 50 души специализиран персонал за обслужване на инвалидите."

3. Алинея 4 се отменя.


§ 6. Членове 12 и 13 се изменят така:

"Чл. 12. (1) Националният съвет провежда заседанията си в сградата на Министерството на труда и социалната политика най-малко веднъж на 3 месеца по предварително приет годишен план.

(2) Проектът на дневен ред за заседанията на Националния съвет се определя от председателя въз основа на внесени предложения. Предложения може да прави всеки член на съвета с писмен доклад и проект на споразумение към него.

(3) Окончателният дневен ред се приема чрез гласуване при започване на заседанието. По точките от приетия дневен ред може да се приема и регламент за работата по тях.

(4) Писмени материали за заседанията на Националния съвет се предоставят на секретаря на съвета най-малко 10 работни дни преди датата на заседанието.

(5) Членовете на Националния съвет се уведомяват от секретаря писмено за мястото, деня, часа и проекта на дневен ред на заседанието най-малко 5 дни предварително. Поканата се придружава с всички материали по проекта на дневен ред.

(6) Членовете на Националния съвет са длъжни да уведомят своевременно секретаря за невъзможността си да участват в насроченото заседание.

(7) При невъзможност да участва в заседание всеки член на Националния съвет има право да внесе писмено становище по всяка точка от проекта на дневен ред, което се огласява при обсъждането.

(8) Извънредни заседания за обсъждане на въпроси извън плана за работа на съвета се провеждат по писмено предложение на 1/3 от участниците.


Чл. 13. (1) Във всички заседания на Националния съвет участието на представителите, определени по чл. 5, е задължително.

(2) Заседанията на Националния съвет са редовни, ако присъстват най-малко две трети от неговите членове. Присъстващите членове на съвета приемат споразумения с обикновено мнозинство.

(3) На заседанията може да присъства и по един експерт на всеки от участниците, както и да бъдат канени и представители на нечленуващи организации и научноизследователски институти, които работят в областта на рехабилитацията и социалната интеграция на инвалидите. Тези лица нямат право на глас при приемането на споразумения по разглежданите въпроси.

(4) За всяко заседание на Националния съвет се води протокол, който съдържа:

1. датата на провеждане на заседанието;

2. имената на участниците в заседанието и имената на отсъстващите членове на Националния съвет;

3. приетия дневен ред и данни за вносителите по разглежданите въпроси;

4. поименно посочване на лицата с отрицателен вот при гласуване на споразумения по различни въпроси от дневния ред;

5. подписите на председателстващия и на секретаря.

(5) Протоколите на Националния съвет имат годишна номерация и се изготвят в 3-дневен срок от провеждането на заседанието.

(6) При наличие на особени мнения при гласуване на споразуменията те трябва да бъдат предоставени в писмена форма в двудневен срок след заседанието и са неразделна част от протокола.

(7) Оригиналните протоколи се съхраняват от секретаря, който ги номерира и класифицира в протоколен регистър съобразно поредността на заседанията заедно със съпътстващите ги материали."


§ 7. В параграф единствен от заключителната разпоредба думите "ал. 3" се заменят с "ал. 4".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 8. Председателят на Националния съвет до 31 януари 2002 г. да внесе в Министерския съвет доклад за установяване наличието на критериите за представителство по чл. 7 и чл. 10, ал. 3 от Правилника за дейността на Националния съвет по рехабилитация и социална интеграция и критериите за представителство в него на национално представените организации на и за инвалиди и на организациите на работодателите в Националния съвет.


§ 9. Национално представените организации на и за инвалиди и организациите на работодателите, които ще прекратят участието си в Националния съвет за рехабилитация и социална интеграция поради това, че не отговарят на критериите за представителство по чл. 7 от Правилника за дейността на Националния съвет по рехабилитация и социална интеграция и критериите за представителство в него, могат да се сдружават и да участват в него като асоциации с общо представителство.


§ 10. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2002 г.


Промени настройката на бисквитките