Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 109 от 18.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 231 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 16 ОКТОМВРИ 1998 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ОБЩАТА ПОЗИЦИЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (98/374/CFSP) ЗА ЗАБРАНАТА НА НОВИ ИНВЕСТИЦИИ В РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 231 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 16 ОКТОМВРИ 1998 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ОБЩАТА ПОЗИЦИЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (98/374/CFSP) ЗА ЗАБРАНАТА НА НОВИ ИНВЕСТИЦИИ В РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ

Отразена деноминацията от 5.07.1999 г.

Обн. ДВ. бр.123 от 23 Октомври 1998г., отм. ДВ. бр.109 от 18 Декември 2001г.

Отменено с § 1 на Постановление № 278 на Министерския съвет от 12 декември 2001 г. за отменяне на Постановление № 231 на Министерския съвет от 1998 г. за изпълнение от Република България на Общата позиция на Съвета на Европейския съюз (98/374/CFSP) за забраната на нови инвестиции в Република Сърбия - ДВ, бр. 109 от 18 декември 2001 г., в сила от 18.12.2001 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Забранява се на физическите и юридическите лица на територията на Република България, както и на физическите лица-граждани на Република България, и на българските юридически лица да прехвърлят средства и финансови активи с цел установяване на трайни икономически връзки с Република Сърбия, включително придобиване на недвижимо имущество на територията є, на:

1. държавата или правителството на Съюзна република Югославия и на Република Сърбия;

2. физическо лице, живеещо или пребиваващо в Република Сърбия;

3. дружество със или без статут на юридическо лице, извършващо търговска дейност и създадено съгласно действащото в Република Сърбия законодателство;

4. дружество със или без статут на юридическо лице, притежавано или контролирано от правителството на Съюзна република Югославия или на Република Сърбия, или от друго физическо или юридическо лице, свързано с правителството на Съюзна република Югославия или на Република Сърбия;

5. всяко лице, действащо от името на правителствата, юридическите или физическите лица по т. 1-4.


Чл. 2. Забраната по чл. 1 не обхваща изпълнението на договори, сключени преди влизането в сила на постановлението, както и изпълнението по търговски сделки за доставка на стоки и услуги при условията на традиционното търговско разплащане.


Чл. 3. Забраната по чл. 1 не се прилага по решение на Министерския съвет за всеки конкретен случай за предоставяне на средства и други финансови активи, при условие че тези средства и финансови активи ще се използват за осъществяване на дейности в подкрепа на демокрацията, на хуманитарни и образователни проекти и в подкрепа на независимите медии.


Чл. 4. (1) За нарушаване на забраната по чл. 1 се носи административнонаказателна отговорност по чл. 32, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания.

(2) Когато нарушението се извършва от юридическо лице или от едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв.

(3) Съставянето на актовете, издаването и обжалването на наказателните постановления се извършват съгласно разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания.

(4) Актовете за установяване на нарушенията се съставят от определени от министъра на финансите или от министъра на търговията и туризма длъжностни лица. Наказателните постановления се издават от министъра на финансите, от министъра на търговията и туризма или от упълномощени от съответния министър длъжностни лица.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на постановлението "средства и финансови активи" са: парични средства, ликвидни активи, дивиденти, лихви, други приходи, произтичащи от акции, дялове, облигации или други ценни книжа, продажби, сделки или друг начин на предоставяне на материални или нематериални активи, включително право на собственост.


Заключителни разпоредби

§ 2. Възлага на министъра на търговията и туризма и на министъра на финансите и препоръчва на управителя на Българската народна банка да осъществяват контрола по изпълнението на постановлението.


§ 3. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките