Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 34 от 29.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 164 ОТ 18 АПРИЛ 1997 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 87 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1996 Г. ЗА РЕДА ЗА УДОСТОВЕРЯВАНЕ НА ПРАВОТО ЗА ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЗВУКО- И ВИДЕОЗАПИСИ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 164 ОТ 18 АПРИЛ 1997 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 87 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1996 Г. ЗА РЕДА ЗА УДОСТОВЕРЯВАНЕ НА ПРАВОТО ЗА ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЗВУКО- И ВИДЕОЗАПИСИ

Обн. ДВ. бр.34 от 29 Април 1997г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. Наименованието на постановлението се изменя така: "Постановление за контрола върху използването на обекти на авторското право и сродните му права".


§ 2. Член 1 се изменя така:

"Чл. 1. С това постановление се определя редът за осъществяване на контрол върху използването на обекти на авторското право и сродните му права."


§ 3. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 се създава т. 8:

"8. датата на договора с автора (продуцента) или с дружеството за колективно управление на авторски права."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Въз основа на подадените декларации УЗАПСП издава удостоверения, в които се вписват обстоятелствата по ал. 1."


§ 4. В чл. 7 ал. 1 се изменя така:

"(1) За всяка поръчка за производство на звуко- и видеоносители и СД-РОМ, съдържащи обекти на авторското право и сродните му права, производителят задължително подава в УЗАПСП заявление за проверка на нейната законност."


§ 5. В чл. 8, т. 3 се правят следните изменения:

1. В буква "а" накрая се добавя "и наименования на компютърните програми (включително наименованията на модулите, включени в тях);".

2. В буква "в" накрая се добавя "и носителя на правата върху компютърните програми;".

3. В буква "г" накрая се добавя "и СД-РОМ;".


§ 6. В чл. 9 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Въз основа на заявлението по чл. 7, ал. 1 УЗАПСП извършва проверка относно законността на направената поръчка, като задължително взема становище от съответните международни организации или сдружения за колективно управление на авторски и сродни на авторското права или от техните клонове в Република България. Запитването трябва да бъде направено в срок от един работен ден от подаване на заявлението за проверка."

2. В ал. 3 думите "за производство на аудио- и видеоносители" се заличават.


§ 7. Член 10 се изменя така:

"Чл. 10. (1) На задължителна регистрация в УЗАПСП подлежат всички мощности за производство на празни носители на звуко- и видеозаписи и компютърни програми, както и всички мощности за производство на звуко- и видеоносители и СД-РОМ, съдържащи обекти на авторското право и сродните му права.

(2) Регистрацията на мощностите по ал. 1 се извършва в 7-дневен срок от въвеждането им в експлоатация."


§ 8. В чл. 13, ал. 1 и 2 след думите "производител на" и "произведен" се добавя "СД-РОМ,".


§ 9. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Параграфи 1 и 2 се изменят така:

"§ 1. По смисъла на това постановление "звуконосител", "видеоносител" и "СД-РОМ" са трайните материални носители, върху които са инкорпорирани обекти на авторското право и сродните му права.

§ 2. По смисъла на това постановление думите "компактдискове и лазерни дискове" включват СД, СДР, СД-РОМ, СДИ, ДВД и всички други носители, при които информацията се внася и извлича по подобен способ и които съществуват в момента или могат да възникнат в бъдеще."

2. Създава се § 2а:

"§ 2а. (1) Членове 2, 3, 4, 5 и 6 се прилагат съответно и за удостоверяване на правото за излъчване и за предаване чрез кабел или друго техническо средство на филми и други аудио-визуални произведения.

(2) Разпоредбите на постановлението

се прилагат и по отношение на временния внос и износ на звуко- и видеоносители и СД-РОМ."


§ 10. В чл. 11, ал. 1, чл. 12 и § 4 от преходните и заключителните разпоредби думите "за възпроизвеждане на звуко- и видеозаписи" и "за възпроизводство на звуко- и видеозаписи" се заменят с "по чл. 10, ал. 1".


§ 11. В чл. 2 думите "отдел "Авторско право" се заменят с "Управление за закрила на авторското право и сродните му права (УЗАПСП)", а навсякъде в постановлението "отдел "Авторско право" се заменя с "УЗАПСП".


§ 12. Навсякъде в постановлението думите "номера и партидата на вписването според търговския регистър" се заменят с "идентификационния код по регистър "БУЛСТАТ".


Промени настройката на бисквитките