Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 119 от 12.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 36 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 6 ФЕВРУАРИ 1997 Г. ЗА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ 1997 Г.

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 36 ОТ 6 ФЕВРУАРИ 1997 Г. ЗА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ 1997 Г.

Обн. ДВ. бр.13 от 11 Февруари 1997г., изм. ДВ. бр.18 от 28 Февруари 1997г., изм. ДВ. бр.19 от 4 Март 1997г., изм. ДВ. бр.25 от 25 Март 1997г., изм. ДВ. бр.28 от 4 Април 1997г., изм. ДВ. бр.37 от 9 Май 1997г., изм. ДВ. бр.41 от 23 Май 1997г., изм. ДВ. бр.45 от 7 Юни 1997г., изм. ДВ. бр.47 от 14 Юни 1997г., доп. ДВ. бр.51 от 27 Юни 1997г., изм. ДВ. бр.54 от 8 Юли 1997г., изм. ДВ. бр.55 от 11 Юли 1997г., доп. ДВ. бр.59 от 25 Юли 1997г., изм. ДВ. бр.61 от 31 Юли 1997г., изм. ДВ. бр.98 от 28 Октомври 1997г., изм. ДВ. бр.100 от 31 Октомври 1997г., попр. ДВ. бр.102 от 5 Ноември 1997г., изм. ДВ. бр.119 от 12 Декември 1997г., изм. ДВ. бр.122 от 19 Декември 1997г., изм. ДВ. бр.124 от 23 Декември 1997г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Приема от 1 февруари 1997 г.:

1. средни месечни брутни работни заплати на едно лице по министерства, ведомства, областни администрации и други бюджетни организации, финансирани централно от държавния бюджет, съгласно приложение № 1;

2. разчетни средни месечни брутни работни заплати на едно лице в организациите и звената на отраслите и дейностите здравеопазване, образование, култура и социални грижи, финансирани от общинските бюджети, съгласно приложение № 2;

3. средни месечни брутни работни заплати на едно лице от състава на военните служители и работници, гражданската администрация и помощния персонал по министерства, ведомства и другите организации по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и по Закона за Министерството на вътрешните работи, финансирани от държавния бюджет, съгласно приложение № 3;

4. единна таблица на коефициентите за определяне размерите на началните основни месечни работни заплати по длъжностни степени съгласно приложение № 4;

5. таблица на длъжностите и коефициентите за определяне размерите на началните основни месечни работни заплати по длъжностни степени за заетите в органите, организациите и звената на държавното управление, местното самоуправление и местната администрация съгласно приложение № 5;

6. таблица на длъжностите и коефициентите за определяне размерите на началните основни месечни работни заплати по длъжностни степени за заетите в науката и образованието съгласно приложение № 6;

7. таблица на длъжностите и коефициентите за определяне размерите на началните основни месечни работни заплати по длъжностни степени за висшия медицински и друг персонал с висше образование, зает в държавните здравни органи и заведения към Министерството на здравеопазването, общините, Софийската областна администрация, Министерството на транспорта и държавните университетски болници в София, съгласно приложение № 7.

(2) За бюджетните организации и звена със специфичен характер, необхванати в ал. 1, т. 1, 2 и 3, както и за финансираните от други източници министърът на труда и социалните грижи и министърът на финансите съвместно определят средни месечни брутни работни заплати по предложение на ръководителите на съответните министерства и ведомства.

(3) Организациите и звената със специфичен характер, необхванати в ал. 1, т. 5, 6 и 7, за специфичните длъжности прилагат длъжностни наименования, предвидени с акт на съответната организация. Размерите на началните основни месечни работни заплати за тези длъжности се диференцират с колективен трудов договор и/или с вътрешни правила за работна заплата съгласно единната таблица на коефициентите за определяне размерите на началните основни месечни работни заплати по приложение № 4 след съгласуване със съответния ръководител на Министерство, друго ведомство, областна или общинска администрация.


Чл. 2. (1) Годишният размер на средствата за работна заплата на всички организации и дейности на бюджетна издръжка се формира с натрупване от началото на годината на основата на разчетените с бюджета и общинските бюджети численост на персонала и средна месечна брутна работна заплата на едно лице за съответния период.

(2) Средствата за работната заплата, определени по реда на ал. 1 за съответния период, се ползват за определяне и изплащане на основните работни заплати, на допълнителни и други възнаграждения по Кодекса на труда, друг закон или нормативен акт, с колективен трудов договор и/или вътрешни правила за работна заплата или с индивидуалния трудов договор.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1997 г.) Разликата между формираните по ал. 1 средства за работна заплата и фактически начислените през годината, както и целесъобразни икономии по другите разходи могат да се ползват за еднократно допълнително материално стимулиране в края на годината в размер до една месечна брутна работна заплата на отделното лице.

(4) Алинея 3 се прилага, доколкото с акт на Министерския съвет за специфичните организации и дейности не са утвърдени други разпоредби за формирането и разходването на средствата за работна заплата.

(5) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1997 г.) В случаите, когато в бюджетните кредити за заплати за 1997 г. са включени плащания за предходната година, за допълнително материално стимулиране може да се ползва разликата между утвърдените с бюджета за 1997 г. кредити за работна заплата и факти

(6) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1997 г.) Промените в разходната част на общинския бюджет, произтичащи от прилагането на ал. 3 и 5, се отразяват с решение на съответния Общински съвет.

(7) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1997 г.) Алинеи 3 и 5 се прилагат в случаите, когато бюджетните организации са изпълнили всичките си задължения, включително по текущите 12 - месечни възнаграждения, както и доставките и услугите към външните доставчици.


Чл. 3. В съответствие със Закона за висшето образование (ДВ, бр. 112 от 1995 г.) ръководствата на гражданските държавни висши училища самостоятелно определят числеността на персонала и средните месечни брутни работни заплати на едно лице, като се ръководят и спазват размерите на началните заплати, определени по длъжности в приложения № 5 и 6, в рамките на собствените приходи по самостоятелните им бюджети и предоставените им субсидии от държавния бюджет.


Чл. 4. Министрите и ръководителите на другите ведомства и бюджетни организации в рамките на утвърдените средства и средна месечна брутна работна заплата за съответните системи, отрасли и дейности определят съобразно структурата и квалификацията на персонала конкретните размери на средната месечна брутна работна заплата на едно лице от персонала по поделения и звена по реда на чл. 9 от Наредбата за договаряне на работна заплата (обн., ДВ, бр. 55 от 1991 г.; изм., бр. 30 и 40 от 1993 г.).


Чл. 5. (1) Общинските съвети по предложение на кметовете в съответствие със Закона за местното самоуправление и местната администрация (обн., ДВ, бр. 77 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 24, 39 и 65 от 1995 г.) утвърждават средствата за работна заплата и средните месечни брутни работни заплати на 1 лице на работещите в общинската администрация и в звената към нея по реда на чл. 9 от Наредбата за договаряне на работната заплата.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 1997 г.) Министърът на здравеопазването, съответно министърът на образованието и науката и министърът на труда и социалната политика, съгласувано с министъра на финансите диференцира средната месечна брутна работна заплата на едно лице за заетите в здравеопазването, съответно средната месечна брутна работна заплата за заетите в образованието и в социалните грижи, съгласно приложение № 2 по общини съобразно квалификационния състав и образователната структура на персонала.

(3) (Нова - ДВ, бр. 18 от 1997 г., доп. - ДВ, бр. 100 от 1997 г.) Общинските съвети определят средните месечни брутни работни заплати на едно лице и средствата за работна заплата на организациите, дейностите и заведенията, финансирани от общинските бюджети, като за заетите в здравеопазването, социалните грижи и в образованието се съобразяват с разчетената средна брутна месечна работна заплата по реда на ал. 2, а за останалите отрасли - с тези в приложение № 2.


Чл. 6. (Изм и доп. - ДВ, бр. 122 от 1997 г.) (1) Началните основни месечни работни заплати се определят по длъжности и длъжностни степени с коефициент към минималната месечна работна заплата, установена за страната.

(2) (Нова - ДВ, бр. 122 от 1997 г.) За някои ръководни длъжности вместо чрез начални основни месечни заплати по ал. 1 основните месечни заплати се определят в процент към основната месечна заплата на народен представител, както следва:

1. заместник-министър - до 90 на сто;

2. председател на комитет - до 90 на сто;

3. областен управител - до 90 на сто;

4. ръководител на друго централно ведомство, които се назначава от министър-председателя - до 90 на сто;

5. главен секретар на министерство - до 85 на сто.

(3) (Нова - ДВ, бр. 122 от 1997 г.) Средствата за заплати и обезщетения по Кодекса на труда на лицата, заемащи длъжността по ал. 2, т. 1, се осигуряват по бюджета на Министерския съвет. Те получават допълнителни и други трудови възнаграждения при условията, по реда и в размерите, определени за администрацията на Министерския съвет.


Чл. 7. (1) Конкретните размери на индивидуалните основни месечни работни заплати се определят с индивидуалните трудови договори в рамките на утвърдените средни месечни работни заплати на едно лице, както следва:

1. на персонала в държавното управление, местното самоуправление и местната администрация и техните структури и звена - по ред и начин, установени с колективния трудов договор

и/или с вътрешни правила за работна заплата;

2. на персонала, зает в системата на средното образование - по ред и начин, утвърдени с акт на министъра на образованието, науката и технологиите и със сключените отраслови (браншови) споразумения;

3. на висшия персонал в здравеопазването - по ред и начин, утвърдени с наредба на министъра на здравеопазването;

4. за останалия персонал, необхванат в т. 1, 2 и 3 - по длъжности и длъжностни степени с отраслови (браншови) споразумения и/или колективни трудови договори и вътрешни правила за работна заплата.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 1997 г.) Индивидуалните размери на основните месечни работни заплати не могат да бъдат по-ниски от началните основни месечни работни заплати за съответната длъжност.

(3) (Отм. - ДВ, бр. 18 от 1997 г., нова - ДВ, бр. 19 от 1997 г.) Считано от 1 март 1997 г. да се увеличат с 60 на сто индивидуалните основни месечни работни заплати на заетите в бюджетните организации и дейности, определени към тази дата, в рамките на средствата за работна заплата, определени по реда на чл. 2, ал. 1 и 2.

(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1997 г.) От 1 април 1997 г. индивидуалните основни месечни заплати в бюджетните организации и дейности се увеличават в рамките на увеличените със 70 на сто средни месечни брутни работни заплати на едно лице и средствата за работна заплата, определени по реда на чл. 2, ал. 1 и 2. Процентът за увеличение на заплатите се прилага и за длъжностите в бюджетните организации, за които е установен друг ред за определяне на основните им месечни заплати, ако това е по-благоприятно за тях.

(5) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1997 г.) От 1 май 1997 г. индивидуалните основни месечни заплати в бюджетните организации и дейности се увеличават в рамките на увеличените с 38 на сто средни месечни брутни работни заплати на едно лице и средствата за работна заплата, определени по реда на чл. 2, ал. 1 и 2. Процентът за увеличение на заплатите се прилага и за длъжностите в бюджетните организации, за които е установен друг ред за определяне на основните им месечни заплати, ако това е по-благоприятно за тях.

(6) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1997 г.) От 1 октомври 1997 г. индивидуалните основни месечни заплати на заетите в бюджетните организации и дейности се увеличават в рамките на увеличените с 10 на сто средни месечни брутни работни заплати на едно лице и средствата за работна заплата, опр

(7) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1997 г.) Необходимите средства за работна заплата и осигурителните вноски по ал. 6 се предоставят от републиканския бюджет.

(8) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1997 г.) Министърът на финансите извършва произтичащите от ал. 7 промени по адресните бюджети и бюджетните взаимоотношения с общините за 1997 г. на основание чл. 35, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет.


Чл. 8. (Изм.- ДВ, бр. 37 от 1997 г.) (1) Поименните разписания на длъжностите и работните заплати на централните управления на министерствата, ведомствата и областните администрации в срок до 10 работни дни след обнародването на постановлението, както и при изменения, свързани с увеличаване на средната месечна брутна работна заплата или със структурни промени, се представят в Министерството на труда и социалните грижи и в Министерството на финансите за съгласуване преди утвърждаването им от съответния ръководител по образец съгласно приложение № 8. За незаетите длъжности се резервират средства за заплати в размер не по - малък от началната месечна работна заплата за длъжността и 10 на сто за допълнителни и други трудови възнаграждения.

(2) Измененията в структурите на министерствата и другите ведомства, които водят до увеличаване броя на ръководните кадри и специалистите с ръководни функции до началник на отдел включително, се съгласуват с министъра на труда и социалните грижи и с министъра на финансите преди утвърждаването им от съответния ръководител.


Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 37 от 1997 г.) Обезщетенията по чл. 220, 222, чл. 224, ал. 1 и отменения чл. 328а от Кодекса на труда на лицата, освободени от организациите на бюджетна издръжка, се осигуряват целево от бюджетите на министерствата и другите ведомства, от самостоятелните бюджети на висшите училища и на общините и другите бюджетни организации и звена, като се изплащат от § 03-Други възнаграждения и плащания за персонала, и се отчитат по ред, определен с Единната бюджетна класификация.


Чл. 10. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1997 г.) (1) Министрите и ръководителите на другите ведомства и бюджетни организации, както и кметовете на общините да предприемат мерки за създаване на необходимите условия за ефективно изпълнение на основните им функции и задачи, като оптимизират и структурите на управление на ръководените от тях системи.

(2) С новите структури на управление до 30 септември 1997 г. да се осигури поетапно намаляване на числеността на персонала с 10 на сто, включително и в организациите, които прилагат извънбюджетни сметки.

(3) Ръководителите на министерства, които имат структури, финансирани от общинските бюджети, да участват при изпълнението на ал. 2.

(4) При намаляване на числеността на персонала с повече от 10 на сто освободените средства за работна заплата, предвидени за тази численост, се ползват за увеличаване на средната месечна брутна работна заплата и служат за база при последващите є промени. За целта ръководителите на министерствата и на другите ведомства и организации, както и кметовете на общините уведомяват Министерството на финансите и Министерството на труда и социалните грижи, които отразяват в бюджетите и в извънбюджетните им сметки намаления брой на числеността на персонала и увеличената средна месечна брутна работна заплата.

(5) Министърът на труда и социалните грижи до 10 април 1997 г. да предложи условията, реда и източниците на средствата за допълнителни обезщетения на освободените в изпълнение на ал. 2 лица.

(6) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1997 г.) Висшите училища определят числеността на персонала по реда на чл. 3 съобразно учебните планове и програми и броя на студентите.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Бюджетни организации и дейности по смисъла на постановлението са:

1. органите на държавното управление, местното самоуправление и местната администрация и техните структурни звена независимо от формата и източника за финансиране;

2. другите държавни и общински организации и звена, които се финансират изцяло или частично от държавния или общинските бюджети;

3. специализираните организации и звена, които работят на извънбюджетна приходно - разходна сметка, както и фондовете, създадени със закон или с друг нормативен акт, независимо от източниците за финансиране, доколкото друго не е указано в това постановление, в друг закон или нормативен акт.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Държавните висши медицински училища определят трудовите възнаграждения на работещите в тях по реда на чл. 3 и могат да прилагат съответната наредба на министъра на здравеопазването, като осигуряват необходимите средства за резултатите от здравна дейност от собствените приходи по самостоятелните им бюджети и от централния републикански бюджет.


§ 3. Министърът на здравеопазването да извърши до 1 март 1997 г. измененията в съответната наредба, произтичащи от постановлението, като възнаграждението за резултати от здравна дейност да се определя диференцирано с коефициент до 0,25 от тримесечната основна работна заплата за специалист с висше медицинско образование по приложение № 7. Необходимите средства за изплащане на възнаграждението за резултати от здравна дейност се осигуряват целево от централния републикански бюджет.


§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1997 г.) Необходимите средства за изпълнение на постановлението се осигуряват в съответствие с разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България за 1997 г. (ДВ, бр. 52 от 1997 г.).


§ 5. Министрите и ръководителите на други ведомства и бюджетни организации да отразят до 1 март 1997 г. произтичащите от постановлението промени в нормативните актове по работната заплата.


§ 6. Отменя от 1 февруари 1997 г. Постановление № 68 на Министерския съвет от 1996 г. за работната заплата в бюджетните организации и дейности през 1996 г. (обн., ДВ, бр. 29 от 1996 г.; попр., бр. 31 от 1996 г.; изм. и доп., бр. 62, 77, 80 и 85 от 1996 г.), като приложения № 7 - 11 към него се прилагат и през януари 1997 г.


§ 7. В Постановление № 143 на Министерския съвет от 1996 г. за въвеждане на нова система за определяне на работните заплати на висшия персонал в здравеопазването (обн., ДВ, бр. 55 от 1996 г.; изм. и доп., бр. 62, 71, 77, 80 и 85 от 1996 г.), считано от 1 февруари 1997 г., се правят следните изменения и допълнения:

1. Член 2 и приложенията към него се отменят, като приложения № 4 - 6 се прилагат и през януари 1997 г.

2. В чл. 3, ал. 1 и 2 думите "по чл. 2, т. 1 и 2" се заличават.

3. В чл. 4, ал. 1, т. 1 и ал. 2, т. 1 думите "по приложение № 3, а от октомври 1996 г. - по приложение № 6" се заличават.

4. Членове 6 и 7 се отменят.

5. В чл. 8, ал. 1 коефициентът "0,5" се заменя с "0,25".

6. Параграфи 2 - 6 от преходните и заключителните разпоредби се отменят.

7. Параграф 8 от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 8. Здравните заведения и други организации на бюджетна издръжка, които не се обхващат от постановлението, но в които работят лица с висше медицинско образование на медицински длъжности, могат да прилагат за тях чл. 4 и 5 в рамките на определените средства за работна заплата и от извънбюджетни източници."

8. Параграфи 9 и 10 от преходните и заключителните разпоредби се отменят.


§ 8. (Нов - ДВ, бр. 100 от 1997 г.) Министърът на образованието и науката съгласувано с министъра на труда и социалната политика и с министъра на финансите да приведе вътрешноведомствената си нормативна уредба за работната заплата в средното образование в съответствие с изискванията на постановлението.


§ 9. (Нов - ДВ, бр. 19 от 1997 г.) Индивидуалните месечни работни заплати на работниците и служителите могат да се изплащат авансово-ежеседмично или на други периоди, при условия и по ред, определени с вътрешната нормативна уредба на съответната организация, при съобразяване с размерите на дължимите за месеца данък върху общия доход и осигурителната вноска, която е за сметка на осигурените за всички осигурителни случаи лица.


§ 10. (Предишен §8 - ДВ, бр. 100 от 1997 г.) Министърът на труда и социалните грижи и министърът на финансите дават указания по изпълнението на постановлението и решават в рамките на своята компетентност възникнали специфични въпроси по прилагането му.


Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1, т. 1


(Изм. - ДВ, бр. 18 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 1997 г., изм. - бр. 28 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 37 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 45 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 47 от 1997 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 54 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 55 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1997 г., попр. - ДВ, бр. 102 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г.)


Средни месечни брутни работни заплати на едно лице по министерства, ведомства, областни администрации и други бюджетни организации, финансирани централно от държавния бюджет, в сила от 1 октомври 1997 г.


Министерства, ведомства Средна Средна
по и други бюджетни месечна месечна
ред организации брутна брутна
    работна работна
    заплата заплата
    за текущо на едно
    възнаграж- лице
    дение на (лв.)
    едно лице  
    (лв.)  
1 2 3 4
  Раздел I.    
1. Министерство на външните    
  работи-общо   99010
  в т.ч.:    
  Централно управление   153628
  дипломатически представи-    
  телства (левови заплати)   67558
2. Комитет по енергетика-общо   112632
  в т.ч.:    
  Централно управление   171819
  педагогически персонал   122987
3. (Изм. - ДВ, бр. 122 от 1997 г.)    
  (Влиза в сила от 1 август)    
  Министерство на земеделие-    
  то, горите и аграрната    
  реформа - общо   90 665
  в т.ч.:    
  Централно управление   138 883
  (Влиза в сила от 1 октомври)    
  Министерство на земеделие-    
  то, горите и аграрната    
  реформа - общо   99731
  в т.ч.:    
  Централно управление   152771
  (Влиза в сила от 1 декември)    
  Министерство на земеделие-    
  то, горите и аграрната    
  реформа - общо   101 578
  в т.ч.:    
  Централно управление   161 585
  педагогически персонал   121524
4. Министерство на културата-    
  общо   112737
  в т.ч.:    
  Централно управление   142995
  български културни институ-    
  ти в чужбина (левови заплати)   66881
  педагогически персонал   124769
5. Министерство на образова-    
  нието и науката - общо   94889
  в т.ч.:    
  Централно управление   146770
  педагогически персонал   122350
  училища в чужбина    
  (левови заплати)   46774
6. (Изм. - ДВ, бр. 119 от    
  1997 г.)    
  Министерство на околната    
  среда и водите - общо   114 392
  в т.ч.:    
  Централно управление   154 960
  педагогически персонал   138822
7. Министерство на право-    
  съдието и правната    
  евроинтеграция-общо   214562
  в т.ч.:    
  Централно управление   214562
8. Министерство на промишле-    
  ността-общо   135375
  в т.ч.:    
  Централно управление    
      174413
9. Министерство на регионалното    
  развитие и благоустройството-    
  общо   104344
  в т.ч.:    
  Централно управление   150171
  педагогически персонал   124315
10. Министерство на труда и социал-    
  ната политика-общо   147600
  в т.ч.:    
  Централно управление   182556
  Главна инспекция по труда   151593
11. Министерство на търговията    
  и туризма-общо   124033
  в т.ч.:    
  Централно управление   153628
  търговски представителства    
  (левови заплати)   67558
12. Министерство на финансите-    
  общо   205047
  в т.ч.:    
  Централно управление   205047
13. Главно управление "Държа-    
  вен финансов контрол"-    
  общо   153696
14. Главно управление "Данъч-    
  на администрация"-общо   151120
15. Комитет за използване    
  на атомната енергия    
  за мирни цели-общо   145816
  в т.ч.:    
  Централно управление   154078
16. Комитет за младежта, физичес-    
  кото възпитание и спорта-общо   115695
  в т.ч.:    
  Централно управление   161151
  педагогически персонал   111621
17. Комитет по пощи и далеко-    
  съобщения-общо   128043
  в т.ч.:    
  педагогически персонал   126394
18. Комитет по стандартизация и    
  метрология-общо   100518
  в т.ч.:    
  Централно управление   131244
19. Национална агенция по енергийна    
  ефективност   197065
20. Агенция за икономически анализи    
  и прогнози   163458
21. Агенция по чуждестранните    
  инвестиции   163458
22. Агенция за приватизация   155298
23. Агенция за българите в чужбина   140566
24. Българско национално радио   148084
25. Българска национална телевизия   148084
26. Българска академия на науките-    
  общо   138708
  в т.ч.:    
  Централно управление   130885
27. Селскостопанска академия-общо   132106
  в т.ч.:    
  Централно управление   150581
28. Национален осигурителен институт-    
  общо   171805
  в т.ч.:    
  Централно управление   179124
29. Национална комисия по търговията-    
  общо   158351
  в т.ч.:    
  Централно управление   158552
30. Съвет за взаимно осигуряване    
  на членовете на трудовопроизводи-    
  телните кооперации-общо   111482
  в т.ч.:    
  Централно управление   144811
31. Главно управление на архивите-общо   105533
  в т.ч.:    
  Централно управление   141511
  Български изследователски институт    
  в чужбина (левови заплати)   59798
32. Център за европейски изследвания   100020
33. Национална банка за промишлени    
  микроорганизми и клетъчни култури   101429
34. Национална компания "БДЖ"    
  (ПУЗ)-общо   99493
  в т.ч.:    
  педагогически персонал   117841
35. Агенция за чуждестранна помощ-    
  общо   138907
  в т.ч.:    
  Централно управление    
  (без изборната длъжност)   138907
36. Национален статистически    
  институт-общо   118978
  в т.ч.:    
  Централно управление   140877
37. Висша атестационна комисия-общо   121946
  в т.ч.:    
  Централно управление   121946



38. Главно управление на пътищата-    
  общо   100777
  в т.ч.:    
  Централно управление   130752
  Управление "Пътни такси    
  и разрешителни"   110993
39. Комисия за защита на конкурен-    
  цията-общо   142780
  в т.ч.:    
  Централно управление    
  (без изборните длъжности)   142780
40. Главно управление "Държавен    
  резерв и военновременни запаси"-    
  общо   106731
  в т.ч.:    
  Централно управление   178081
41. Национално бюро за териториал-    
  ното убежище и бежанците-общо   131265
  в т.ч.:    
  Централно управление   134891
42. Клинична болница "Лозенец"   195228
43. (Попр. - ДВ, бр. 102 от    
  1997 г.)    
  Национална агенция за оценяване    
  и акредитация   184250
44. Патентно ведомство   183982
45. Комисия по ценните книжа    
  и фондовите борси   273005
46. Държавна комисия по стоковите    
  борси и тържищата   200925
47. Областна администрация Бургас-    
  общо   143322
  в т.ч.:    
  управление   151097
  почивно дело   76460
48. Областна администрация Варна-    
  общо   140648
  в т.ч.:    
  управление   151097
  почивно дело   76460
49. Областна администрация Ловеч-    
  общо   154614
  в т.ч.:    
  управление   156393
  почивно дело   78110
50. Областна администрация Монтана-    
  общо   146230
  в т.ч.:    
  управление   151097
  почивно дело   76460
51. Областна администрация Пловдив-    
  общо   144745
  в т.ч.:    
  управление   151097
  почивно дело   76460
52. Областна администрация Русе-общо   158210
  в т.ч.:    
  управление   166594
  почивно дело   76460
53. Областна администрация    
  Хасково-    
  общо   144745
  в т.ч.:    
  управление   151097
  почивно дело   76460
54. Областна администрация-    
  Софийска област-общо   117301
  в т.ч.:    
  управление   206004
  култура   118318
  други дейности   115257
  социални грижи   121518
  здравеопазване 113843 119095
  в т.ч.:    
  висш персонал 197265 222587
55. Областна администрация-    
  София   164692
56. Център за информационни    
  технологии за противодействие    
  на престъпността   289080
  Раздел II    
1. Министерство на    
  здравеопазването-общо 106764 112775
  в т.ч. здравеопазване 106321 112373
  в т.ч. на висшия персонал 191164 216143
  в т.ч. Централно управление 172838 172838
  в т.ч. на висшия персонал 185507 185507
2. Министерство на    
  транспорта-общо 125404 130335
  в т.ч. здравеопазване 112609 119561
  в т.ч. на висшия персонал 180518 205498
  в т.ч. Централно управление 185060 185060
3. Институтска болница    
  "Св. Екатерина" 175282 182960
  в т.ч. на висшия персонал 279448 304428
4. Институтска болница    
  "Александровска" 142382 150781
  в т.ч. на висшия персонал 236150 261131
5. Институтска болница    
  "Горна баня" 130929 137424
  в т.ч. на висшия персонал 239495 276862
6. Институтска болница "Св. Анна" 144912 150818
  в т.ч. на висшия персонал 254418 279399
7. Институтска педиатрична    
  болница 131300 137760
  в т.ч. на висшия персонал 208892 233872
8. Институтска болница    
  "Царица Йоанна" 142382 150669
  в т.ч. на висшия персонал 236150 261131
9. Институтска болница    
  "Майчин дом" 133572 138914
  в т.ч. на висшия персонал 238061 263041
10. Институтска болница по    
  неврология и психиатрия    
  "Четвърти километър" 135806 144062
  в т.ч. на висшия персонал 205521 227201
11. Институтска болница    
  "Св. Иван Рилски" 142333 151485
  в т.ч. на висшия персонал 227077 252057
12. Институтска болница по ендо-    
  кринология и геронтология 135471 144777
  в т.ч. на висшия персонал 217994 242975
13. Институтска болница по бело-    
  дробни болести "Св. София" 130129 136392
  в т.ч. на висшия персонал 244955 269936
14. Дирекция за обслужващи дей-    
  ности към Медицинския    
  университет-София 86610 86988
  в т.ч. на висшия персонал 181104 206084


Забележка. Организациите и звената, неупоменати в приложението, ползват средните месечни брутни работни заплати на едно лице за съответния отрасъл и дейност след съгласуване с Министерството на труда и социалната политика и с Министерството на финанси


Приложение № 2 към чл. 1, ал. 1, т. 2


(Изм. - ДВ, бр. 19 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 37 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 1997 г., изм. -ДВ, бр. 100 от 1997 г.)


Средни месечни брутни работни заплати на едно лице в отраслите и дейностите здравеопазване, образование, култура и социални грижи, финансирани от общинските бюджети, в сила от 1 октомври 1997 г.



Отрасъл, Средна месеч- Средна ме-
по дейност на брутна ра- сечна брутна
ред   ботна заплата работна зап-
    за текущо въз- лата на едно
    награждение на лице (лв.)
    едно лице (лв.)  
1. Образование-    
  разчетни заплати   103178
  в т.ч.:    
  педагогически    
  персонал   119991
  друг персонал   66946
2. Култура   95632
3. Социални грижи   96976
  в т.ч.:    
  ОЦСГ   127594
4. Здравеопазване 103828 109530
  в т.ч.    
  на висшия персонал 171589 196911


Забележка. Заведенията в отрасъл "Социални грижи" се категоризират по показатели и критерии, утвърдени със заповед на министъра на труда и социалната политика.


Приложение № 3 към чл. 1, ал. 1, т. 3


(Изм. - ДВ, бр. 19 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 37 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1997 г.)


Средни месечни брутни работни заплати на едно лице от състава на военните служители и работници, гражданската администрация и помощния персонал по министерства, ведомства и другите организации по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и по Закона за Министерството на вътрешните работи, финансирани от държавния бюджет, в сила от 1 октомври 1997 г.



Министерства и други Средна месечна
по военизирани ведомства брутна работ-
ред и организации на заплата на
    едно лице (лв.)
1. Министерство на отбраната 108386
  в т.ч.: Централно управление 192864
2. Министерство на вътрешните  
  работи 107481
3. Национална разузнавателна служба 98101
4. Национална служба за охрана 131236
5. Военномедицинска академия 141562
6. Под. 46410-МО 109126
7. Главно управление на  
  Строителните  
  войски 114228
8. Войски на Министерството  
  на транспорта-под. 58900 107812
9. Комитет по пощи  
  и далекосъобщения:  
  поделение 68050 113071
  поделение 1224 109648
10. Министерство на транспорта:  
  поделение 58950 112778
  поделение 42890 92120
  Школа за високо  
  спортно майсторство 91434
  авиоотряд 28 (под. 42880) 127205
11. Министерство на правосъдието  
  и правната евроинтеграция:  
  ГУ на местата за  
  лишаване от свобода 119800
12. Гражданска отбрана 129734


Приложение № 4 към чл. 1, ал. 1, т. 4


(Изм. - ДВ, бр. 18 от 1997 г.)


Единна таблица на коефициентите за определяне размерите на началните основни месечни работни заплати по длъжностни степени, в сила от 1 февруари 1997 г.



Длъжностна степен Коефициент към
  минималната работна
  заплата за страната
Първа 1,00
Втора 1,10
Трета 1,15
Четвърта 1,25
Пета 1,40
Шеста 1,55
Седма 1,75
Осма 1,90
Девета 1,95
Десета 2,10
Единадесета 2,25
Дванадесета 2,45
Тринадесета 2,70
Четиринадесета 3,05
Петнадесета 3,80
Шестнадесета 4,45
Седемнадесета 4,90
Осемнадесета 5,40
Деветнадесета 6,00


Приложение № 5 към чл. 1, ал. 1, т. 5


(Изм. - ДВ, бр. 18 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 1997 г., доп. - ДВ, бр. 51 от 1997 г. изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 122 от 1997 г.)



Таблица на длъжностните наименования и коефициентите за определяне размерите на началните основни месечни работни заплати по длъжностни степени за заетите в органите, организациите и звената на държавното управление, местното самоуправление и местната администрация, в сила от 1 февруари 1997 г.
№ по Длъжностни Длъжностна Коефициент
ред наименования степен към
      минималната
      работна
      заплата за
      страната
1 2 3 4
I. (Загл. изм. - ДВ, бр. 41    
  от 1997 г.)    
  Администрации на Народното    
  събрание, на Президента и на    
  Министерския съвет    
1.1. (Изм. - ДВ, бр. 41 от    
  1997 г.)    
  Началник на кабинет;    
  секретар в МС 19 6,00
1.2. (Доп. - ДВ, бр. 37 от    
  1997 г., изм. - ДВ, бр. 41    
  от 1997 г.)    
  Началник на отдел;    
  секретар на Президента;    
  ръководител на Пресслужба;    
  говорител; зам. главен    
  секретар в Народното събрание;    
  правителствен агент 18 5,40
1.3. Главен съветник;    
  парламентарен секретар;    
  зам.-началник на отдел 17 4,90
1.4. Старши съветник; съветник,    
  секретар на комисия (съвет);    
  началник на Протокола;    
  главен счетоводител;    
  главен юрисконсулт 16 4,45
1.5. Ръководител на служба;    
  ръководител на сектор 15 3,80
1.6. Ръководител на направление,    
  методолог; редактор-стилист    
  на нормативни актове;    
  правителствен преводач 14 3,05



II. Министерства, други    
  ведомства, областни    
  администрации и други    
  централни бюджетни    
  организации    
2.1. (Доп. - ДВ, бр. 51 от    
  1997 г., Изм - ДВ,    
  бр. 122 от 1997 г.)    
  Председател на Държавната    
  комисия по стоковите борси    
  и тържищата (ДКСБТ);    
  директор на Дирекцията за    
  застрахователен надзор 19 6,00
2.2. (Доп. - ДВ, бр. 37, 51    
  от 1997 г., изм. - ДВ,    
  бр. 122 от 1997 г.)    
  началник на Главно    
  управление "Данъчна    
  администрация"    
  (ГУДА); началник на Главно    
  управление "Митници" (ГУМ);    
  зам.-областен управител;    
  зам.-председател на ДКСБТ;    
  директор на центъра за Информа-    
  ционни технологии за противо-    
  действие на престъпността    
  правителствен съагент 18 5,40
2.3. (Доп. - ДВ, бр. 51 от    
  1997 г.)    
  Зам.-председател на комитет;    
  главен секретар на комитет    
  или друго ведомство;    
  началник на главно управление    
  в министерство; зам.-ръководител    
  на друго ведомство; главен    
  съдебен инспектор; зам.-    
  началник на ГУДА; зам.-началник    
  на ГУМ; гл. директор в НОИ;    
  член на ДКСБТ 17 4,90
2.4. Началник на управление;    
  зам.-началник на главно    
  управление в министерство;    
  началник на    
  кабинета на министър;    
  секретар на ведомство;    
  старши съдебен инспектор;    
  Зам.-ръководител в Централното    
  управление на Главната инспекция    
  по труда (ГИТ) и в Националната    
  служба по заетостта (НСЗ);    
  директор в НОИ;    
  административен секретар на ГУМ 16 4,45
2.5. Началник на функционален отдел;    
  началник на инспекция в    
  министерство;    
  съветник на министър;    
  парламентарен секретар;    
  гл. счетоводител, началник    
  на управление в областна    
  администрация 15 3,80
2.6. Държавен експерт в Патентното    
  ведомство;    
  началник на отдел в областна    
  администрация;    
  ръководител на сектор 14 3,05
2.7. Главен научен секретар;    
  главен финансов експерт в    
  Главно управление "Държавен    
  финансов контрол" (ГУ "ДФК");    
  главен данъчен експерт в ГУДА;    
  главен счетоводител на областна    
  администрация 13 2,70
2.8. Главен експерт; главен    
  юрисконсулт; главен инспектор    
  по труда в ГИТ; финансов    
  експерт в ГУ "ДФК"; данъчен    
  експерт в ГУДА; гл. финансов    
  ревизор в НСЗ; гл. инспектор    
  в НСЗ 12 2,45
2.9. Експерт; началник на    
  административен (административно-    
  стопански или друг обслужващ)    
  отдел; старши юрисконсулт;    
  научен секретар; главен    
  финансов ревизор в ГУ "ДФК";    
  главен данъчен инспектор    
  в ГУДА 10 2,10
2.10. Финансов ревизор в ГУ "ДФК";    
  данъчен инспектор в ГУДА;    
  инспектор в НСЗ; финансов    
  ревизор в НСЗ; инспектор    
  по труда в ГИТ 9 1,95
2.11. Главен специалист 7 1,75
2.12. Специалист; юрисконсулт    
  финансов ревизор 6 1,55



III. Звена, подчинени на министерства    
  и други ведомства    
       
3.1. Началник на териториално данъчно    
  управление (ТДУ); началник на    
  районно митническо управление 17 4,90
3.2. Ръководител на звено на    
  национално равнище; зам.-    
  началник на ТДУ, началник на    
  териториално управление (ТУ) "ДФК";    
  зам.-началник на районно митническо;    
  управление    
  гл. директор на РУСО 16 4,45
3.3. Зам.-ръководител на звено на    
  национално равнище; началник    
  на данъчна служба; зам.-началник    
  на ТУ "ДФК"; ръководител на    
  регионална служба по заетостта;    
  началник на митница; директор    
  в РУСО; гл. счетоводител;    
  гл. юрисконсулт 15 3,80
3.4. Зам.-ръководител на регионална    
  служба по заетостта; началник    
  на бюро по труда; зам.-началник    
  на митница; ръководител на    
  направление в районно митническо    
  управление;главен юрисконсулт    
  на районно митническо управление;    
  гл. счетоводител в районно    
  митническо управление; началник    
  отдел в РУСО; началник на    
  митнически клон 14 3,05
3.5. Ръководител на звено на    
  териториално и регионално равнище;    
  ръководител на направление в ТДУ;    
  главен данъчен експерт в ТДУ;    
  главен финансов експерт в ТУ    
  "ДФК"; главен митнически инспектор;    
  главен счетоводител в ТДУ;    
  главен счетоводител в РСЗ; главен    
  финансов ревизор и гл. експерт    
  в РУСО;    
  зам. - началник на митнически клон;    
  началник на митнически пункт;    
  началник на митническо бюро 13 2,70
3.6. Зам.-ръководител на звено на    
  регионално и териториално    
  равнище; данъчен експерт в ТДУ;    
  финансов експерт в ТУ "ДФК";    
  старши митнически инспектор;    
  финансов ревизор и експерт    
  в РУСО;зам. - началник    
  на митнически пункт; зам. -    
  началник на митническо бюро 12 2,45
3.7. Началник на отдел и гл.    
  счетоводител в звено на    
  национално, регионално и    
  териториално равнище 11 2,25
3.8. Главен юрисконсулт; главен    
  експерт; главен данъчен    
  инспектор; главен финансов    
  ревизор; главен инспектор по    
  труда в регионален орган;    
  митнически инспектор 10 2,10
3.9. Данъчен инспектор;    
  финансов ревизор 9 1,95
3.10. Ръководител на обслужващо    
  звено, подчинено на    
  министерство или друго    
  ведомство; старши юрисконсулт;    
  експерт;    
  старши инспектор по труда    
  в регионален орган 7 1,75
3.11. Главен счетоводител в    
  обслужващо звено; главен    
  специалист; старши инспектор 6 1,55
3.12. Специалист; инспектор 5 1,40



IV. Общинска администрация    
       
4.1. Кмет на община:    
  Столична 19 6,00
  I група 18 5,40
  II група 17 4,90
  III група 16 4,45
  IV група 15 3,80
  V група 14 3,05
4.2. Зам.-кмет на община:    
  Столична 18 5,40
  I група 17 4,90
  II група 16 4,45
  III група 15 3,80
  IV група 14 3,05
  V група 13 2,70
4.3. Секретар на община:    
  Столична 17 4,90
  I група 16 4,45
  II група 15 3 80
  III група 14 3,05
  IV група 13 2,70
  V група 11 2,25
4.4. Главен архитект на    
  Столичната община 17 4,90
4.5. Началник на канцеларията на    
  кмета на Столичната община 16 4,45
4.6. Началник на управление в община;    
  главен архитект на община;    
  главен инженер на община;    
  главен счетоводител на община;    
  главен юрисконсулт в община:    
  Столична 16 4,45
  I група 15 3,80
  II група 14 3,05
  III група 13 2,70
  IV група 11 2,25
  V група 8 1,90
4.7. Зам.-началник на управление    
  в община:    
  Столична 15 3,80
  I група 14 3,05
4.8. Началник на отдел в община:    
  Столична 14 3,05
  I група 13 2,70
  II група 11 2,25
  III група 8 1,90
  IV група 7 1,75
  V група 6 1,55
4.9. Ръководител на сектор в    
  Столичната община 13 2,70
4.10. Главен експерт в Столичната    
  община 12 2,45
4.11. Експерт в Столичната община;    
  старши юрисконсулт    
  в Столичната община 10 2,10
4.12. Главен специалист в община:    
  Столична и I - III група 7 1,75
  IV - V група 6 1,55
4.13. Специалист в община:    
  Столична 6 1,55
  I - V група 5 1,40
4.14. Кмет на район 17 4,90
4.15. Председател на поземлена    
  комисия в община;    
  секретар на поземлена комисия    
  в община:    
  I - II група 14 3,05
  III - IV група 13 2,70
  V група 11 2,25
V. Кметства    
       
5.1. Кмет на кметство:    
  I група 13 2,70
  II група 11 2,25
  III група 8 1,90
  IV група 7 1,75
5.2. Главен счетоводител;    
  главен юрисконсулт;    
  началник отдел:    
  I - II група 7 1,75
  III - IV група 6 1,55
5.3. Главен специалист в кметство 6 1,55
5.4. Специалист в кметство 5 1,40
5.5. Председател на поземлена    
  комисия в кметство:    
  I - II група 7 1,75
  III - V група 6 1,55


Забележки:

1. Таблицата се прилага във всички органи, организации и звена на държавното управление, местното самоуправление и местната администрация независимо от начина на финансирането, както и от други организации и звена, които работят изцяло или частично с издръжка от държавния или общинските бюджети, с изключение на тези по поредни номера 24, 25, 26, 27, 35 и 47 от приложение № 1, доколкото друго не е уредено със закон или друг нормативен акт.

2. Длъжностните наименования и коефициентите за определяне на началните основни месечни заплати по длъжностни степени в таблицата се прилагат само за лица, които притежават висше образование по специалност, съответстваща на трудовите функции, присъщи на длъжността, с изключение на тези, които са по избор или изрично е предвидено друго образование в Закона за местното самоуправление и местната администрация (обн., ДВ, бр. 77 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 24, 49 и 65 от 1995 г.).

3. Изискванията за вид на образованието и специалността съгласно забележка 2, както и за трудов стаж, правоспособност и други се определят от работодателя като страна по трудовия договор с длъжностното разписание или с длъжностни характеристики, освен ако за това има задължителни разпоредби, утвърдени с нормативен акт.

4. Основната месечна работна заплата на работника или служителя се определя с индивидуалния трудов договор. Нейният размер при пълно работно време не може да бъде по-малък от началната основна месечна работна заплата за съответната длъжност и степен.

5. Конкретният размер на основните месечни работни заплати, на допълнителните трудови възнаграждения и на еднократните допълнителни възнаграждения в края на годината на кметовете на общини, райони и кметства се определя от общинския съвет в рамките на нормативната уредба.

6. За длъжностите, за които не се изисква притежаване на висше образование, се прилагат длъжностните степени и коефициентите за определяне на началните основни месечни работни заплати от единната таблица в приложение № 4, както следва:

първа-за чистачки и охрана;

втора-за работници и помощен персонал;

трета-за специалисти със средно образование и за работници и помощен персонал, заемащи длъжности, за които е предвидено изискване за средно образование, квалификация или правоспособност;

четвърта-за специалисти, работници и помощен персонал със средно специално или полувисше образование.

За работници и служители от втора до четвърта степен включително, които изпълняват функции на отговорници или ръководят структурнообособени звена (работилници, гаражи, бази, служби и др.), се прилагат коефициентите за определяне на началната основна месечна работна заплата за следващата по-висока длъжностна степен от тази за съответния вид и степен на образование.

7. За длъжностите от категория "Работници", за които в длъжностните характеристики е предвидено изискване за висше образование, се прилагат коефициентите за определяне на началната основна месечна работна заплата за длъжността от категория "Специалисти" на съответното равнище с висше образование.

8. В районите на градовете София, Пловдив и Варна за длъжностите, които не са изборни и за които не е предвидено друго, по решение на общинските съвети съобразно броя на населението, обема на делегираните компетенции, сложността и специфичността на изпълняваните задачи по обслужване на населението, се ползват длъжностите за общини, както следва:

а) в районите в София-за община I или II група;

б) за районите в Пловдив и Варна-за община II или III група.

9. За специалистите с висше, средно специално и средно образование, за работниците и помощния (обслужващия) персонал в общинските поземлени комисии се ползват началните основни месечни работни заплати, определени за общинските администрации от съответната група общини. За членовете на кметските поземлени комисии се ползват началните основни месечни работни заплати, определени за главен специалист и за специалисти, за съответната степен на образование в кметството.

10. Общините, без Столичната община, се групират, както следва:

I група-с брой на населението над 200 000 души;

II група-с брой на населението от 100 000 до 200 000 души;

III група-с брой на населението от 50 000 до 100 000 души;

IV група-с брой на населението от 5000 до

50 000 души;

V група-с брой на населението под 5000 души.

11. Кметствата на населени места се групират, както следва:

I група-с брой на населението над 4000 души;

II група-с брой на населението от 2500 до 4000 души;

III група-с брой на населението от 500 до 2500 души;

IV група-с брой на населението под 500 души.

12. По смисъла на таблицата регионални звена, подчинени на министерство и ведомство, са тези, които обслужват група общини, а териториални звена-които обслужват територията само на една община.

13. В централните управления на Главно управление "Данъчна администрация", Главно управление "Държавен финансов контрол", Главно управление "Митници", Главната инспекция по труда, Националната служба по заетостта, Националния център за социални грижи и на Главното управление на пътищата, както и в Агенцията за икономическо програмиране и развитие и в Агенцията за чуждестранни инвестиции освен специфичните длъжности за тях се ползват и общите длъжности по раздел II на таблицата.

14. В случаите, когато с правилника по чл. 21, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация е предвидено да се ползват длъжностите "зам.-кмет на район" или "секретар на район", началната основна месечна заплата за първата длъжност се определя по предвидената за следващата по-ниска длъжностна степен от тази за "кмет на район", а за втората длъжност-за пт следващата по-ниска длъжностна степен.

15. В органите по раздел I на таблицата се ползват и общите длъжности за експерти и специалисти от раздел II, а необхванатите специфични ръководни длъжности се приравняват с длъжностното разписание.

16. На ръководните длъжности в звената към Министерския съвет, които се заемат от лица с висше образование, началните основни месечни заплати се определят, както следва:

а) за "директор на стопанство" и "управител на комплекс"-по пореден № 3.2;

б) за "управител на станция", "зам.-директор на стопанство" и "гл. счетоводител на стопанство"-по пореден № 3.3;

в) за "управител на база", "зам.-управител на станция" и "гл. счетоводител на станция"-по пореден № 3.4;

г) за "гл. счетоводител на база"-по пореден № 3.5;

д) за ръководител на самостоятелна служба извън състава на отдел - по следващата по-висока длъжностна степен.

17. По предложение на министерствата и другите ведомства министърът на труда и социалните грижи и министърът на финансите могат да приравняват по тази таблица новосъздадени длъжности или длъжностите, които не са обхванати в нея.



III. Звена, подчинени на министерства    
  и други ведомства    
       
3.1. Началник на териториално данъчно    
  управление (ТДУ); началник на    
  районно митническо управление 17 4,90
3.2. Ръководител на звено на    
  национално равнище; зам.-    
  началник на ТДУ, началник на    
  териториално управление (ТУ) "ДФК";    
  зам.-началник на районно митническо;    
  управление    
  гл. директор на РУСО 16 4,45
3.3. Зам.-ръководител на звено на    
  национално равнище; началник    
  на данъчна служба; зам.-началник    
  на ТУ "ДФК"; ръководител на    
  регионална служба по заетостта;    
  началник на митница; директор    
  в РУСО; гл. счетоводител;    
  гл. юрисконсулт 15 3,80
3.4. Зам.-ръководител на регионална    
  служба по заетостта; началник    
  на бюро по труда; зам.-началник    
  на митница; ръководител на    
  направление в районно митническо    
  управление;главен юрисконсулт    
  на районно митническо управление;    
  гл. счетоводител в районно    
  митническо управление; началник    
  отдел в РУСО; началник на    
  митнически клон 14 3,05
3.5. Ръководител на звено на    
  териториално и регионално равнище;    
  ръководител на направление в ТДУ;    
  главен данъчен експерт в ТДУ;    
  главен финансов експерт в ТУ    
  "ДФК"; главен митнически инспектор;    
  главен счетоводител в ТДУ;    
  главен счетоводител в РСЗ; главен    
  финансов ревизор и гл. експерт    
  в РУСО;    
  зам. - началник на митнически клон;    
  началник на митнически пункт;    
  началник на митническо бюро 13 2,70
3.6. Зам.-ръководител на звено на    
  регионално и териториално    
  равнище; данъчен експерт в ТДУ;    
  финансов експерт в ТУ "ДФК";    
  старши митнически инспектор;    
  финансов ревизор и експерт    
  в РУСО;зам. - началник    
  на митнически пункт; зам. -    
  началник на митническо бюро 12 2,45
3.7. Началник на отдел и гл.    
  счетоводител в звено на    
  национално, регионално и    
  териториално равнище 11 2,25
3.8. Главен юрисконсулт; главен    
  експерт; главен данъчен    
  инспектор; главен финансов    
  ревизор; главен инспектор по    
  труда в регионален орган;    
  митнически инспектор 10 2,10
3.9. Данъчен инспектор;    
  финансов ревизор 9 1,95
3.10. Ръководител на обслужващо    
  звено, подчинено на    
  министерство или друго    
  ведомство; старши юрисконсулт;    
  експерт;    
  старши инспектор по труда    
  в регионален орган 7 1,75
3.11. Главен счетоводител в    
  обслужващо звено; главен    
  специалист; старши инспектор 6 1,55
3.12. Специалист; инспектор 5 1,40



IV. Общинска администрация    
       
4.1. Кмет на община:    
  Столична 19 6,00
  I група 18 5,40
  II група 17 4,90
  III група 16 4,45
  IV група 15 3,80
  V група 14 3,05
4.2. Зам.-кмет на община:    
  Столична 18 5,40
  I група 17 4,90
  II група 16 4,45
  III група 15 3,80
  IV група 14 3,05
  V група 13 2,70
4.3. Секретар на община:    
  Столична 17 4,90
  I група 16 4,45
  II група 15 3 80
  III група 14 3,05
  IV група 13 2,70
  V група 11 2,25
4.4. Главен архитект на    
  Столичната община 17 4,90
4.5. Началник на канцеларията на    
  кмета на Столичната община 16 4,45
4.6. Началник на управление в община;    
  главен архитект на община;    
  главен инженер на община;    
  главен счетоводител на община;    
  главен юрисконсулт в община:    
  Столична 16 4,45
  I група 15 3,80
  II група 14 3,05
  III група 13 2,70
  IV група 11 2,25
  V група 8 1,90
4.7. Зам.-началник на управление    
  в община:    
  Столична 15 3,80
  I група 14 3,05
4.8. Началник на отдел в община:    
  Столична 14 3,05
  I група 13 2,70
  II група 11 2,25
  III група 8 1,90
  IV група 7 1,75
  V група 6 1,55
4.9. Ръководител на сектор в    
  Столичната община 13 2,70
4.10. Главен експерт в Столичната    
  община 12 2,45
4.11. Експерт в Столичната община;    
  старши юрисконсулт    
  в Столичната община 10 2,10
4.12. Главен специалист в община:    
  Столична и I - III група 7 1,75
  IV - V група 6 1,55
4.13. Специалист в община:    
  Столична 6 1,55
  I - V група 5 1,40
4.14. Кмет на район 17 4,90
4.15. Председател на поземлена    
  комисия в община;    
  секретар на поземлена комисия    
  в община:    
  I - II група 14 3,05
  III - IV група 13 2,70
  V група 11 2,25
V. Кметства    
       
5.1. Кмет на кметство:    
  I група 13 2,70
  II група 11 2,25
  III група 8 1,90
  IV група 7 1,75
5.2. Главен счетоводител;    
  главен юрисконсулт;    
  началник отдел:    
  I - II група 7 1,75
  III - IV група 6 1,55
5.3. Главен специалист в кметство 6 1,55
5.4. Специалист в кметство 5 1,40
5.5. Председател на поземлена    
  комисия в кметство:    
  I - II група 7 1,75
  III - V група 6 1,55


Забележки:

1. Таблицата се прилага във всички органи, организации и звена на държавното управление, местното самоуправление и местната администрация независимо от начина на финансирането, както и от други организации и звена, които работят изцяло или частично с издръжка от държавния или общинските бюджети, с изключение на тези по поредни номера 24, 25, 26, 27, 35 и 47 от приложение № 1, доколкото друго не е уредено със закон или друг нормативен акт.

2. Длъжностните наименования и коефициентите за определяне на началните основни месечни заплати по длъжностни степени в таблицата се прилагат само за лица, които притежават висше образование по специалност, съответстваща на трудовите функции, присъщи на длъжността, с изключение на тези, които са по избор или изрично е предвидено друго образование в Закона за местното самоуправление и местната администрация (обн., ДВ, бр. 77 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 24, 49 и 65 от 1995 г.).

3. Изискванията за вид на образованието и специалността съгласно забележка 2, както и за трудов стаж, правоспособност и други се определят от работодателя като страна по трудовия договор с длъжностното разписание или с длъжностни характеристики, освен ако за това има задължителни разпоредби, утвърдени с нормативен акт.

4. Основната месечна работна заплата на работника или служителя се определя с индивидуалния трудов договор. Нейният размер при пълно работно време не може да бъде по-малък от началната основна месечна работна заплата за съответната длъжност и степен.

5. Конкретният размер на основните месечни работни заплати, на допълнителните трудови възнаграждения и на еднократните допълнителни възнаграждения в края на годината на кметовете на общини, райони и кметства се определя от общинския съвет в рамките на нормативната уредба.

6. За длъжностите, за които не се изисква притежаване на висше образование, се прилагат длъжностните степени и коефициентите за определяне на началните основни месечни работни заплати от единната таблица в приложение № 4, както следва:

първа-за чистачки и охрана;

втора-за работници и помощен персонал;

трета-за специалисти със средно образование и за работници и помощен персонал, заемащи длъжности, за които е предвидено изискване за средно образование, квалификация или правоспособност;

четвърта-за специалисти, работници и помощен персонал със средно специално или полувисше образование.

За работници и служители от втора до четвърта степен включително, които изпълняват функции на отговорници или ръководят структурнообособени звена (работилници, гаражи, бази, служби и др.), се прилагат коефициентите за определяне на началната основна месечна работна заплата за следващата по-висока длъжностна степен от тази за съответния вид и степен на образование.

7. За длъжностите от категория "Работници", за които в длъжностните характеристики е предвидено изискване за висше образование, се прилагат коефициентите за определяне на началната основна месечна работна заплата за длъжността от категория "Специалисти" на съответното равнище с висше образование.

8. В районите на градовете София, Пловдив и Варна за длъжностите, които не са изборни и за които не е предвидено друго, по решение на общинските съвети съобразно броя на населението, обема на делегираните компетенции, сложността и специфичността на изпълняваните задачи по обслужване на населението, се ползват длъжностите за общини, както следва:

а) в районите в София-за община I или II група;

б) за районите в Пловдив и Варна-за община II или III група.

9. За специалистите с висше, средно специално и средно образование, за работниците и помощния (обслужващия) персонал в общинските поземлени комисии се ползват началните основни месечни работни заплати, определени за общинските администрации от съответната група общини. За членовете на кметските поземлени комисии се ползват началните основни месечни работни заплати, определени за главен специалист и за специалисти, за съответната степен на образование в кметството.

10. Общините, без Столичната община, се групират, както следва:

I група-с брой на населението над 200 000 души;

II група-с брой на населението от 100 000 до 200 000 души;

III група-с брой на населението от 50 000 до 100 000 души;

IV група-с брой на населението от 5000 до

50 000 души;

V група-с брой на населението под 5000 души.

11. Кметствата на населени места се групират, както следва:

I група-с брой на населението над 4000 души;

II група-с брой на населението от 2500 до 4000 души;

III група-с брой на населението от 500 до 2500 души;

IV група-с брой на населението под 500 души.

12. По смисъла на таблицата регионални звена, подчинени на министерство и ведомство, са тези, които обслужват група общини, а териториални звена-които обслужват територията само на една община.

13. В централните управления на Главно управление "Данъчна администрация", Главно управление "Държавен финансов контрол", Главно управление "Митници", Главната инспекция по труда, Националната служба по заетостта, Националния център за социални грижи и на Главното управление на пътищата, както и в Агенцията за икономическо програмиране и развитие и в Агенцията за чуждестранни инвестиции освен специфичните длъжности за тях се ползват и общите длъжности по раздел II на таблицата.

14. В случаите, когато с правилника по чл. 21, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация е предвидено да се ползват длъжностите "зам.-кмет на район" или "секретар на район", началната основна месечна заплата за първата длъжност се определя по предвидената за следващата по-ниска длъжностна степен от тази за "кмет на район", а за втората длъжност-за пт следващата по-ниска длъжностна степен.

15. В органите по раздел I на таблицата се ползват и общите длъжности за експерти и специалисти от раздел II, а необхванатите специфични ръководни длъжности се приравняват с длъжностното разписание.

16. На ръководните длъжности в звената към Министерския съвет, които се заемат от лица с висше образование, началните основни месечни заплати се определят, както следва:

а) за "директор на стопанство" и "управител на комплекс"-по пореден № 3.2;

б) за "управител на станция", "зам.-директор на стопанство" и "гл. счетоводител на стопанство"-по пореден № 3.3;

в) за "управител на база", "зам.-управител на станция" и "гл. счетоводител на станция"-по пореден № 3.4;

г) за "гл. счетоводител на база"-по пореден № 3.5;

д) за ръководител на самостоятелна служба извън състава на отдел - по следващата по-висока длъжностна степен.

17. По предложение на министерствата и другите ведомства министърът на труда и социалните грижи и министърът на финансите могат да приравняват по тази таблица новосъздадени длъжности или длъжностите, които не са обхванати в нея.


Промени настройката на бисквитките