Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 46 от 19.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 99 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 15 МАЙ 1995 Г. ЗА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ 1995 Г.

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 99 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 15 МАЙ 1995 Г. ЗА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ 1995 Г.

Обн. ДВ. бр.46 от 19 Май 1995г., изм. ДВ. бр.48 от 26 Май 1995г., изм. ДВ. бр.84 от 19 Септември 1995г., изм. ДВ. бр.88 от 3 Октомври 1995г., изм. ДВ. бр.105 от 1 Декември 1995г., изм. ДВ. бр.2 от 5 Януари 1996г., отм. ДВ. бр.29 от 5 Април 1996г.

Отменено с § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 68 на Министерския съвет от 29 март 1996 г. за работната заплата в бюджетните организации и дейности през 1996 г. - ДВ, бр. 29 от 5 април 1996 г., в сила от 01.01.1996 г.

Съгласно § 6 от преходните и заключителните разпоредби на същото постановление определените средни месечни брутни работни заплати с приложения № 10 и 11 към отмененото Постановление № 99 на Министерския съвет от 1995 г. се прилагат и за първото тримесечие на 1996 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Приема от 1 януари 1995 г.:

1. средни месечни брутни работни заплати на едно лице по министерства, ведомства, областни администрации и други бюджетни организации, финансирани централно от държавния бюджет, съгласно приложение № 1;

2. средни месечни брутни работни заплати на едно лице в организациите и звената на отраслите и дейностите здравеопазване, образование, култура и социални грижи, финансирани от общинските бюджети, съгласно приложение № 2;

3. таблица на коефициентите за определяне на началните основни месечни работни заплати по длъжностни степени на заетите в държавното управление, местното самоуправление и местната администрация съгласно приложение № 3;

4. таблица на коефициентите за определяне на началните основни месечни работни заплати по степени на образование в отраслите и дейностите по приложение № 2 съгласно приложение № 4;

5. класификатор на длъжностите и коефициенти за определяне на началните основни месечни работни заплати по степени за заетите в държавното управление, местното самоуправление и местната администрация съгласно приложение № 5.


Чл. 2. (1) Приетите с чл. 1, т. 1 и 2 средни месечни брутни работни заплати на едно лице по организации, отрасли и дейности, както и тези, определени по реда на чл. 5, 6 и 7, се изменят последователно от 1 април със 70 на сто от разчетеното нарастване на потребителските цени за второто тримесечие, а от 1 юли и 1 октомври 1995 г. - с 85 на сто от разчетеното нарастване на потребителските цени за третото и четвъртото тримесечие, съответно с разчетни коефициенти 1,059, 1,043 и 1,065.

(2) Когато за съответното тримесечие фактическият индекс на цените се различава от разчетения, със 70 на сто от разликата за второто тримесечие и с 85 на сто от разликата за третото и четвъртото тримесечие се коригира коефициентът за следващото тримесечие.

(3) Министърът на труда и социалните грижи и министърът на финансите до 15-о число на месеца, следващ отчетното тримесечие, внасят в Министерския съвет предложение за определяне на конкретните размери на средните месечни брутни работни заплати съгласно ал. 1 и 2.


Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 1995 г.) (1) Във връзка с чл. 2 считано от 1 април 1995 г. се определят:

1. средни месечни брутни работни заплати на едно лице по министерства, ведомства, областни администрации и други бюджетни организации, финансирани централно от държавния бюджет, съгласно приложение № 6;

2. средни месечни брутни работни заплати на едно лице в организациите и звената на отраслите и дейностите здравеопазване, образование, култура и социални грижи, финансирани от общинските бюджети, съгласно приложение № 7.

(2) (Нова - ДВ, бр. 84 от 1995 г.) Във връзка с чл. 2 считано от 1 юли 1995 г. се определят:

1. средни месечни брутни работни заплати на едно лице по министерства, ведомства, областни администрации и други бюджетни организации, финансирани централно от държавния бюджет, съгласно приложение № 8;

2. средни месечни брутни работни заплати на едно лице в организациите и звената на отраслите и дейностите: здравеопазване, образование, култура и социални грижи, финансирани от общинските бюджети, съгласно приложение № 9.

(3) (Нова - ДВ, бр. 105 от 1995 г.) Във връзка с чл. 2 считано от 1 октомври 1995 г. се определят:

1. средни месечни брутни работни заплати на едно лице по министерства, ведомства, областни администрации и други бюджетни организации, финансирани централно от държавния бюджет, съгласно приложение № 10;

2. средни месечни брутни работни заплати на едно лице в организациите и звената на отраслите и дейностите: здравеопазване, образование, култура и социални грижи, финансирани от общинските бюджети, съгласно приложение № 11.


Чл. 4. (1) Годишният размер на средствата за работна заплата в органите, организациите и дейностите на бюджетна издръжка се образува с натрупване на основата на утвърдените с бюджета численост на персонала и средна месечна брутна работна заплата на едно лице за съответния период.

(2) Икономията от формираните по реда на ал. 1 средства за работна заплата и реализираните целесъобразни икономии по другите разходи могат да се ползват за еднократно допълнително материално стимулиране в края на годината в максимален размер до 2 месечни брутни работни заплати на отделно лице.

(3) Министрите и ръководителите на другите ведомства, на областните администрации и на другите бюджетни организации определят за техните системи целесъобразните икономии по другите разходи съгласно ал. 2.

(4) Икономията на средства съгласно ал. 2 и 3 се ползва при условие, че организациите са изплатили всички доставки и услуги към външни доставчици, както и други задължения.

(5) Редът и начинът за разпределяне на средствата за работна заплата се конкретизират с колективния трудов договор или с вътрешните правила за работна заплата.


Чл. 5. Министрите и ръководителите на другите ведомства и бюджетни организации в рамките на утвърдените средства и средни месечни брутни работни заплати за съответните системи, отрасли и дейности определят по поделения и звена, съобразно структурата и квалификацията на персонала, конкретните размери на средната месечна брутна работна заплата на едно лице по реда на чл. 9 от Наредбата за договаряне на работната заплата (обн., ДВ, бр. 55 от 1991 г.; изм., бр. 30 и 40 от 1993 г.).


Чл. 6. (1) Общинските съвети по предложение на кметовете, в съответствие с чл. 52 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (обн., ДВ, бр. 77 от 1991 г.; изм., бр. 24 от 1995 г.) утвърждават средствата за работна заплата и средните брутни работни заплати на едно лице на работещите в общинската администрация и в звената към нея, като ползват реда на чл. 9 от Наредбата за договаряне на работната заплата (обн., ДВ, бр. 55 от 1991 г.; изм., бр. 30 и 40 от 1993 г.).

(2) Общинските съвети, в рамките на определените с постановлението средни месечни брутни работни заплати по отрасли и дейности, конкретизират размерите им и средствата за работна заплата на съответните заведения от отрасъла или дейността.

(3) Средните месечни брутни работни заплати на едно лице за отраслите и дейностите, финансирани от общинските бюджети, определени по реда на ал. 2, могат да се увеличават с до 15 на сто при наличие на собствени финансови средства, включително и за сметка на намалена численост на персонала.

(4) Увеличаването на средните месечни брутни работни заплати по ал. 3 се извършва от общинските съвети след съгласуване, в случаите на намаляване числеността на персонала, съответно с Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието, науката и технологиите, Министерството на културата или с Министерството на труда и социалните грижи.

(5) В случаите, при които размерът на достигнатите средни месечни брутни работни заплати в отделни отрасли, дейности, заведения или звена надвишава определените по реда на това постановление, същите се запазват и не се увеличават до влизането им в определените с постановлението размери.


Чл. 7. На основание Закона за академичната автономия на висшите учебни заведения (обн., ДВ, бр. 10 от 1990 г.; попр., бр. 12 от 1992 г.; изм., бр. 90 от 1993 г.) възлага на ръководствата на гражданските висши учебни заведения да определят размера на средните брутни работни заплати на едно лице, като:

1. се ръководят от предоставените им средства за работна заплата от държавния бюджет;

2. използват собствени средства, набрани по финансовите им сметки за приходите и разходите, а за висшите медицински институти - и приходи по извънбюджетните сметки, създадени с Постановление № 146 на Министерския съвет от 1991 г. за приоритетно снабдяване в системата на здравеопазването (ДВ, бр. 71 от 1991 г.);

3. спазват размерите на началните заплати, определени в раздел VI на приложение № 5.


Чл. 8. Министрите и ръководителите на другите ведомства и бюджетни организации могат да намаляват числеността на персонала, без да намаляват средствата за работна заплата. За целта те уведомяват Министерството на финансите и Министерството на труда и социалните грижи, които отразяват в бюджетните им сметки намалената численост на персонала и увеличената им средна брутна работна заплата.


Чл. 9. (1) Средствата за работна заплата в организациите и звената, които прилагат извънбюджетна приходно-разходна сметка или финансова сметка за приходите и разходите, се образуват по реда на чл. 4, ал. 1.

(2) В организациите и звената, които работят на извънбюджетна приходно-разходна сметка, средствата за работна заплата могат да се увеличават пропорционално при преизпълнение на предвидените със сметката приходи, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 84 от 1995 г., в сила от 1 януари 1995 г.) с до 40 на сто - за тези, които работят в условията на пълна самоиздръжка;

2. с до 20 на сто - за тези, които получават субсидии от бюджета.

(3) Средствата за работна заплата в организациите и звената, които прилагат финансова сметка за приходите и разходите, могат да се увеличават пропорционално с до 40 на сто за сметка на преизпълнение на приходите и целесъобразни икономии на разходите, при условие че са осигурени необходимите средства.

(4) Разликата до формираните средства за работна заплата по реда на ал. 2 и 3 може да се ползва за еднократно допълнително стимулиране в края на годината, а в организациите и звената по ал. 2 - при условие, че е изпълнен разчетът за приходите - и на тримесечие, ако е изпълнено изискването на чл. 4, ал. 4. Средствата се разпределят в съответствие с личния принос за постигнатите резултати по ред и начин, определени с колективния трудов договор или с вътрешните правила за работна заплата.


Чл. 10. (1) Началната основна месечна работна заплата по длъжности и длъжностни степени в органите на държавното управление и на местното самоуправление и местната администрация се определя с коефициент към минималната месечна работна заплата за страната съгласно приложение № 5.

(2) Началните основни месечни работни заплати по длъжности на заетите в органите и дейностите извън тези по ал. 1 се конкретизират в рамките на разполагаемите средства за работна заплата с отраслови (браншови) споразумения и/или с колективни трудови договори и не могат да бъдат по-ниски от определените с коефициентите по приложение № 4.

(3) Началните основни месечни работни заплати по длъжности и длъжностни степени в организациите и звената, които прилагат извънбюджетна приходно-разходна сметка, се определят по реда на ал. 1 - за заетите в държавното управление и в местното самоуправление и местната администрация, и по реда на ал. 2 - за заетите в отраслите и дейностите, включени в приложение № 2.


Чл. 11. (1) Максималните размери на основните месечни работни заплати могат да бъдат с до 50 на сто по-високи от началните основни заплати по длъжности, установени с коефициентите в класификатора, съгласно приложение № 5. Това ограничение не се прилага за длъжностите, чиито начални основни месечни заплати се определят по реда на забележка 6 на приложението.

(2) Индивидуалните основни месечни работни заплати на лицата, чийто размер при влизане в сила на това постановление надвишава максималния размер на основната заплата, определена по реда на предходната алинея, се запазват и не се увеличават до влизането им в границите, определени в ал. 1.


Заключителни разпоредби

§ 1. Средствата за изпълнение на това постановление се осигуряват в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 1995 г. средства за работна заплата на министерствата и ведомствата, трансфера от републиканския бюджет, собствените приходи на общините и социалното осигуряване и от извънбюджетни средства.


§ 2. При извършване на структурни промени в бюджетните сметки на министерствата, ведомствата, областните администрации и другите бюджетни организации Министерството на труда и социалните грижи и Министерството на финансите отразяват съответните изменения и в средните брутни работни заплати.


§ 3. Измененията в структурите на министерствата и другите ведомства, които водят до увеличаване броя на ръководните кадри и специалистите с ръководни функции до "началник на отдел" включително, се съгласуват с Министерството на труда и социалните грижи и с Министерството на финансите преди утвърждаването им от съответния ръководител.


§ 4. Нормативът за ограничаване максималния размер на основната месечна работна заплата по чл. 11, ал. 1 не се прилага за първото тримесечие на 1995 г.


§ 5. Поименните разписания на длъжностите на централните управления на министерствата и ведомствата и на областните администрации за 1995 г. се представят в Министерството на труда и социалните грижи и в Министерството на финансите за съгласуване преди утвърждаването им от съответния ръководител.


§ 6. Обезщетенията по чл. 222 и 328а от Кодекса на труда за лицата, освободени от организации на бюджетна издръжка, се осигуряват целево от държавния бюджет и от самостоятелните бюджети на общините, като се изплащат от § 12 - Други разходи, в отделна точка.


§ 7. Министерството на труда и социалните грижи и Министерството на финансите дават разяснения по постановлението и решават в рамките на своята компетентност възникнали специфични въпроси по прилагането му.


§ 8. Постановлението влиза в сила от 1 януари 1995 г. и отменя Постановление № 30 на Министерския съвет от 1994 г. за работната заплата в бюджетните организации и дейности и привеждането й в съответствие с инфлацията през 1994 г. (обн., ДВ, бр. 16 от 1994 г.; изм. и доп., бр. 34, 63, 89 и 96 от 1994 г., бр. 2 и 31 от 1995 г.).


Приложение № 1 към чл. 1, т. 1


Средни месечни брутни работни заплати на едно лице по министерства, ведомства и други бюджетни организации, финансирани централно от държавния бюджет, в сила от 1 януари 1995 г.



Министерства, ведомства Средна месечна
по и други бюджетни брутна работна
ред организации заплата на едно
    лице (лв.)
1. Министерство на образованието, науката  
  и технологиите - общо 4742
  в т.ч. Централно управление 7576
  училища в чужбина (левови заплати) 2765
2. Министерство на културата - общо 5412
  в т.ч. Централно управление 7576
  Български културни институти в  
  чужбина (левови заплати) 3953
3. Министерство на правосъдието - общо 8797
  в т.ч. Централно управление 11057
4. Министерство на външните работи - общо 5058
  в т.ч. Централно управление 7809
  дипломатически представителства (левови 3992
  заплати)  
5. Министерство на земеделието и  
  хранителната промишленост - общо 4952
  в т.ч. Централно управление 7604
6. Министерство на транспорта - общо 5828
  в т.ч. Централно управление 8037
7. Министерство на околната среда - общо 5779
  в т.ч. Централно управление 7446
8. Министерство на труда и социалните  
  грижи - общо 6500
  в т.ч. Централно управление 8039
9. Министерство на финансите - общо 8259
  в т.ч. Централно управление 8386
  Управление "Държавен финансов  
  контрол" - общо 8259
10. Главно управление на данъчната  
  администрация - общо 8259
11. Министерство на промишлеността - общо 6822
  в т.ч. Централно управление 7790
12. Министерство на здравеопазването - общо 5515
  в т.ч. Централно управление 7738
13. Министерство на териториалното  
  развитие и строителството - общо 4981
  в т.ч. Централно управление 7311
14. Министерство на търговията и външноикономическото  
  сътрудничество - общо 6424
  в т.ч. Централно управление 7538
  търговски представителства (левови  
  заплати) 3992
15. Министерство на икономическото  
  развитие - общо 8420
  в т.ч. Централно управление 9100
16. Комитет за използване на атомната  
  енергия за мирни цели - общо 7276
  в т.ч. Централно управление 7363
17. Комитет по енергетика - общо 5011
  в т.ч. Централно управление 8639
18. Комитет за спорта, младежта и  
  децата - общо 7605
  в т.ч. Централно управление 7605
19. Комитет по стандартизация и  
  метрология - общо 5304
  в т.ч. Централно управление 6673
20. Комитет по геология и минералните  
  ресурси - общо 6810
  в т.ч. Централно управление 7808
21. Комитет по пощи и далекосъобщения 7204
22. Комитет по туризма-общо 6108
  в т.ч. Централно управление 6782
23. Комитет по горите - общо 4912
  в т.ч. Централно управление 7596
24. Национална комисия по цените - общо 7332
  в т.ч. Централно управление 7332
25. Главно управление "Социално  
  осигуряване" - общо 6251
26. Съюз за взаимно осигуряване на  
  членовете на трудовопроизводителните  
  кооперации - общо 5293
  в т.ч. Централно управление 7338
27. Българско национално радио 7020
28. Българска национална телевизия 7020
29. Българска академия на науките - общо 6768
  в т.ч. Централно управление 6643
30. Селскостопанска академия - общо 5991
  в т.ч. Централно управление 6910
31. Главно управление на архивите - общо 5390
  в т.ч. Централно управление 7127
  Български изследователски институт  
  в чужбина (левови заплати) 3456
32. Център по администрация към  
  Министерския съвет 6040
33. Център за европейски изследвания 5911
34. Национална банка за промишлени  
  микроорганизми и клетъчни култури 5665
35. Агенция за чуждестранна помощ - общо 6783
  в т.ч. Централно управление 6783
36. Български червен кръст - Национален  
  комитет 5664
37. Държавна фирма "БДЖ" 4808
38. Национален статистически  
  институт - общо 5265
  в т.ч. Централно управление 6455
39. Висша атестационна комисия - общо 6690
  в т.ч. Централно управление 6690
40. Агенция за приватизация - общо 8639
  в т.ч. Централно управление 8639
41. Агенция за българите в чужбина - общо 6912
  в т.ч. Централно управление 6912
42. Главно управление на пътищата - общо 5354
  в т.ч. Централно управление 6559
  Управление "Пътни такси и  
  разрешителни" 6380
43. Национален съвет по водите - общо 6000
  в т.ч. Централно управление 6000
44. Комисия за защита на  
  конкуренцията - общо 7563
  в т.ч. Централно управление (без  
  изборните длъжности) 7563
45. Институтска болница "Света Екатерина" 8369
46. Рилска света обител-Рилски манастир 4576
47. Институтска болница "Александровска" 6764
48. Институтска болница "Горна баня" 6698
49. Институтска болница "Света Анна" 6438
50. Институтска педиатрична болница 6380
51. Институтска болница "Царица Йоанна" 6547
52. Институтска болница "Майчин дом" 6534
53. Институтска болница по неврология  
  и психиатрия "4-ти километър" 6507
54. Институтска болница "Свети Иван Рилски" 6549
55. Институтска болница по ендокринология  
  и геронтология 6424
56. Институтска болница по белодробни  
  болести 6380
57. Дирекция за спомагателни дейности при  
  Министерството на здравеопазването 5009
58. Главно управление "Държавен резерв  
  и военновременни запаси" - общо 4788
  в т.ч. Централно управление 8522
59. Национално бюро за териториалното  
  убежище и бежанците - общо 6351
  в т.ч. Централно управление 6351
60. Областни администрации 8059
  в т.ч. други дейности към областните  
  администрации 4518
     

Забележки:

1. За необхванати в таблицата специализирани бюджетни организации и звена, както и за тези, които се финансират от други източници, но прилагат принципа на бюджетна издръжка, Министерството на финансите и Министерството на труда и социалните грижи определят средната месечна брутна работна заплата по предложение на съответните министерства и ведомства.

2. Организациите и звената, непосочени в приложението, ползват средните месечни брутни работни заплати на едно лице за съответния отрасъл или дейност след съгласуване с Министерството на труда и социалните грижи и с Министерството на финансите.


Приложение № 2 към чл. 1, т. 2


Средни месечни брутни работни заплати на едно лице в отраслите и дейностите здравеопазване, образование, култура и социални грижи, финансирани от общинските бюджети, в сила от 1 януари 1995 г.



Отрасъл, дейност Средна месечна брутна
по   работна заплата на
ред   едно лице (лв.)
1. Здравеопазване 4945
2. Образование 4642
3. Култура 4440
4. Социални грижи 4837
     


Приложение № 3 към чл. 1, т. 3


Таблица на коефициентите за определяне на началните основни месечни работни заплати по длъжностни степени за заетите в държавното управление, местното самоуправление и местната администрация



Длъжностна степен Коефициент към минималната
  месечна работна
  заплата за страната
Първа 1,00
Втора 1,15
Трета 1,30
Четвърта 1,45
Пета 1,60
Шеста 1,80
Седма 2,00
Осма 2,40
Девета 2,80
Десета 3,10
Единадесета 3,50
Дванадесета 4,40
Тринадесета 5,30
Четиринадесета 6,00
Петнадесета 7,00
Шестнадесета 8,00
   


Приложение № 4 към чл. 1, т. 4


Таблица на коефициентите за определяне на началните основни месечни работни заплати по степени на образование в отраслите и дейностите по приложение № 2



Степен на образование Коефициент към
по   минималната месечна
ред   работна заплата за
    страната
1. По-ниско от средно  
  образование 1,00
2. Средно общо и средно  
  професионално  
  образование 1,15
3. Средно специално  
  образование 1,20
4. Полувисше образование 1,30
5. Полувисше и средно  
  специално образование  
  за педагогически и  
  медицински специалисти 1,50
6. Висше образование 1,60
7. Висше образование за  
  педагогически специалисти 1,80
8. Висше образование за  
  медицински специалисти 2,00
     


Приложение № 5 към чл. 1, т. 5


(Изм. - ДВ, бр. 105 от 1995 г.)


Класификатор на длъжностите и коефициентите за определяне на началните основни месечни работни заплати по степени за заетите в държавното управление, местното самоуправление и местната администрация



Длъжностни наименования Длъжностна Коефициент към
по   степен минималната месечна
ред     работна заплата
      за страната
I Народно събрание, Президентство, Министерски съвет    
       
1.1. Началник на кабинет;    
  секретар в МС 16 8,00
1.2. Началник на отдел;    
  ръководител на прес-    
  служба; говорител 15 7,00
1.3. Главен съветник;    
  зам.-началник на отдел;    
  парламентарен секретар 14 6,00
1.4. Старши съветник;    
  съветник; началник на    
  протокола; главен    
  счетоводител; главен юрисконсулт;    
  секретар на комисия (съвет) 13 5,30
1.5. Ръководител на служба;    
  ръководител на сектор 12 4,40
       
II. Mинистерства, други ведомства и областни администрации    
  (Изм. - ДВ, бр. 105 от 1995 г.)    
       
2.1. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 1995 г.)    
  Областен управител; първи    
  зам.-министър; председател    
  на комитет; председател    
  на Българската академия    
  на науките (БАН) 16 8,00
2.2. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 1995 г.)    
  Зам.-министър; първи зам.-    
  председател на комитет;    
  главен секретар на    
  министерство; зам.-    
  областен управител;    
  ръководител на    
  друго ведомство;    
  началник на Главното    
  управление на данъчната    
  администрация (ГУДА);    
  началник на Главно    
  управление "Митници" (ГУМ) 15 7,00
2.3. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 1995 г.)    
  Зам.-председател на комитет;    
  главен секретар на комитет    
  или друго ведомство;    
  началник на главно управление;    
  зам.-ръководител на друго    
  ведомство; началник на    
  управление в Държавния    
  финансов контрол (ДФК);    
  главен научен секретар в    
  БАН; главен съдебен инспектор;    
  зам.-началник на ГУДА;    
  зам.-началник на ГУМ 14 6,00
2.4. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 1995 г.)    
  Началник на управление;    
  зам.-началник на главно    
  управление; началник на    
  кабинета на министър; секретар на    
  ведомство; старши съдебен    
  инспектор; зам.-ръководител    
  в централните управления    
  на Главната инспекция по    
  труда (ГИТ), Националната    
  служба по заетостта (НСЗ),    
  Главно управление "Социално    
  осигуряване" (ГУСО) и    
  Националния център за    
  социални грижи (НЦСГ) 13 5,30
2.5. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 1995 г.)    
  Началник на функционален    
  отдел; началник на    
  управление в областна    
  администрация; съветник    
  на министър; началник на    
  инспекция в министерство;    
  главен счетоводител;    
  председател на централна    
  комисия по социално    
  осигуряване; парламентарен    
  секретар 12 4,40
2.6. Началник на отдел в    
  областна администрация;    
  държавен експерт в    
  Патентното ведомство 11 3,50
2.7. Ръководител на сектор;    
  главен счетоводител на    
  областна администрация;    
  главен научен секретар;    
  главен финансов експерт    
  в управление "ДФК"; главен    
  данъчен експерт в ГУДА 10 3,10
2.8. Главен експерт; главен    
  юрисконсулт; главен    
  инспектор по труда в ГИТ;    
  финансов експерт в управление    
  "ДФК"; данъчен експерт    
  в ГУДА 9 2,80
2.9. Експерт; началник на    
  административен    
  (административно-    
  стопански) или друг    
  обслужващ отдел; старши    
  юрисконсулт; научен    
  секретар; главен финансов    
  ревизор в управление "ДФК";    
  инспектор по труда в ГИТ;    
  главен данъчен инспектор    
  в ГУДА 8 2,40
2.10 Главен специалист;    
  финансов ревизор в    
  управление "ДФК";    
  данъчен инспектор в ГУДА 7 2,00
2.11 Специалист; юрисконсулт 6 1,80
       
III. Звена, подчинени на министерства и други ведомства    
       
3.1. Началник на териториално    
  данъчно управление (ТДУ);    
  началник на районна    
  митница 14 6,00
3.2. Ръководител на звено    
  на национално равнище;    
  зам.-началник на ТДУ;    
  началник на териториално    
  управление на "ДФК";    
  зам.-началник на    
  районна митница 13 5,30
3.3. Зам.-ръководител на    
  звено на национално    
  равнище; началник на    
  данъчна служба; зам.-    
  началник на териториално    
  управление на "ДФК";    
  ръководител на регионална    
  служба по заетостта;    
  началник на митница 12 4,40
3.4. Ръководител на регионален    
  (районен) център за    
  социални грижи във II група    
  общини; зам.-ръководител    
  на регионална служба по    
  заетостта; началник на    
  бюро по труда; зам.-    
  началник на митница;    
  ръководител на    
  направлениев районна митница;    
  главен счетоводител в    
  районна митница;    
  главен юрисконсулт    
  в районна митница 11 3,50
3.5. Ръководител на звено на    
  териториално и регионално    
  равнище; главен данъчен    
  експерт в ТДУ; главен    
  финансов експерт в    
  териториално управление    
  на "ДФК"; ръководител    
  на общински център за    
  социални грижи;    
  ръководител на регионален    
  център за социални грижи    
  в III група общини;    
  главен митнически    
  инспектор; главен    
  счетоводител в ТДУ;    
  ръководител на направление    
  в ТДУ 10 3,10
3.6. Зам.-ръководител на    
  звено на регионално    
  и териториално равнище;    
  данъчен експерт в ТДУ;    
  финансов експерт в    
  териториално управление    
  на "ДФК"; ръководител    
  на заведение за социални    
  грижи; ръководител на    
  общински център за    
  социални грижи в IV и V    
  група общини; старши    
  митнически инспектор 9 2,80
3.7. Главен юрисконсулт;    
  главен експерт; главен    
  счетоводител в звено    
  на национално, регионално    
  и териториално равнище;    
  началник на отдел; главен    
  инспектор по труда в    
  териториален орган;    
  главен данъчен инспектор;    
  главен финансов ревизор;    
  митнически инспектор 8 2,40
3.8. Ръководител на обслужващо    
  звено, подчинено на    
  министерство или друго    
  ведомство; старши    
  юрисконсулт; експерт;    
  инспектор по труда в    
  териториален орган;    
  данъчен инспектор;    
  финансов ревизор 7 2,00
3.9. Главен счетоводител в    
  обслужващо звено;    
  главен специалист 6 1,80
3.10 Специалист 5 1,60
       
IV. Общинска администрация    
  (Изм - ДВ, бр. 105 от 1995 г.)    
       
4.1. Кмет на община    
  Столична 16 8,00
  I група 15 7,00
  II група 14 6,00
  III група 13 5,30
  IV група 12 4,40
  V група 11 3,50
4.2. Заместник-кмет на община    
  Столична 15 7,00
  I група 13 5,30
  II група 12 4,40
  III група 11 3,50
  IV група 10 3,10
  V група 9 2,80
4.3. Секретар на община    
  Столична 14 6,00
  I група 12 4,40
  II група 11 3,50
  III група 10 3,10
  IV група 9 2,80
  V група 8 2,40
4.4. Началник на управление    
  в община; главен архитект    
  на община; главен    
  счетоводител на община;    
  главен юрисконсулт на    
  община    
  Столична 13 5,30
  I група 11 3,50
  II група 10 3,10
  III група 9 2,80
  IV група 8 2,40
  V група 7 2,00
4.5. Зам.-началник на    
  управление    
  в община    
  Столична 12 4,40
  I група 10 3,10
4.6. Началник на отдел в    
  община    
  Столична 11 3,50
  I група 9 2,80
  II група 8 2,40
  III група 7 2,00
  IV група 6 1,80
  V група 5 1,60
4.7. Главен специалист в община    
  Столична и I - III група 7 2,00
  IV - V група 6 1,80
4.8. Специалист в община    
  Столична 6 1,80
  I - V група 5 1,60
4.9. Кмет на район    
  I група 13 5,3
  II група 12 4,4
4.10 Председател и секретар    
  на поземлена комисия    
  в община    
  I - II група 10 3,10
  III - IV група 9 2,80
  V група 8 2,40
       
V. Кmетства    
  (Изм. - ДВ, бр. 105 от 1995 г.)    
       
5.1. Кмет на кметство    
  I група 9 2,80
  II група 8 2,40
  III група 7 2,00
  IV група 6 1,80
5.2. Главен счетоводител на    
  кметство; главен    
  юрисконсулт на кметство;    
  началник на отдел в кметство    
  I - II група 6 1,80
  III - IV група 5 1,60
5.3. Главен специалист в    
  кметство 5 1,60
5.4. Специалист в кметство 4 1,45
5.5. Председател на поземлена    
  комисия в кметство    
  I - II група 7 2,00
  III - IV група 6 1,80.
       
VI. Научно-преподавателски специалисти във висшите учебни заведения    
       
6.1. Професор; старши научен    
  сътрудник I степен 13 5,30
6.2. Доцент; старши научен    
  сътрудник II степен 12 4,40
6.3. Главен асистент;    
  научен сътрудник    
  I степен; старши    
  преподавател 10 3,10
6.4. Старши асистент; научен    
  сътрудник II степен;    
  преподавател 9 2,80
6.5. Асистент; научен    
  сътрудник III степен 8 2,40
       


Забележки:

1. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 1995 г.) Длъжностите и коефициентите за определяне на началните основни месечни заплати по длъжностни степени се прилагат само за лица, които притежават висше образование по специалност, съответстваща на трудовите функции, присъщи на длъжността, с изключение на тези, които са по избор или изрично е предвидено друго образование, съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация (ДВ, бр. 77 от 1991 г.).

2. Конкретните изисквания за образование, специалност, трудов стаж, правоспособност и други се определят от работодателя като страна по трудовия договор с длъжностните характеристики, освен ако за това има задължителни разпоредби, утвърдени с нормативен акт.

3. Основната месечна работна заплата на работника или служителя се определя с индивидуалния трудов договор. Нейният размер при пълно работно време не може да бъде по-малък от началната основна месечна работна заплата за съответната длъжност и степен, определени в класификатора чрез коефициента към минималната работна заплата за страната.

4. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 1995 г., в сила от 1 юли 1995 г., изм., бр. 105 от 1995 г.) Конкретният размер на основните месечни работни заплати и на допълнителното материално стимулиране на кметовете на общини, райони и кметства се определя от общинския съвет в рамките на действащата нормативна уредба. Допълнителните трудови възнаграждения се определят при условията, по реда и в размерите, установени за служителите в общинската администрация.

5. За длъжностите от категория "Работници", за които в длъжностните характеристики е предвидено изискване за висше образование, се прилага коефициентът за длъжността от категория "Специалисти" на съответното равнище с висше образование.

6. За непосочените в този класификатор длъжности, както и за притежаващите по-ниско от висше образование се прилагат длъжностните степени и коефициенти от таблицата (приложение № 3), както следва:

първа - за чистачки и охрана;

втора - за работници;

трета - за специалисти със средно образование и за работници, заемащи длъжности, за които с нормативен акт е предвидено изискване за правоспособност;

четвърта - за специалисти със средно специално или полувисше образование.

За работници и служители от втора до четвърта степен включително, които изпълняват функции на отговорници или ръководят структурно обособени звена (работилници, гаражи, бази, служби), се прилага коефициентът за следващата по-висока длъжностна степен от тази за съответния вид и степен на образование.

7. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 1995 г.) В районите на градовете София, Пловдив и Варна за длъжностите, които не са изборни и за които не е предвидено друго, се ползват длъжностите за общини, както следва:

а) за райони с население над 100 000 души - за община II група;

б) за райони с население до 100 000 души - за община III група;

В органите по раздел I се ползват и общите длъжности за експерти и специалисти от раздел II, а необхванатите специфични ръководни длъжности се приравняват с длъжностното разписание.

8. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 1995 г.) За специалистите с висше, средно специално и средно образование, за работниците и помощния (обслужващия) персонал в общинските поземлени комисии се ползват коефициентите за началните основни месечни работни заплати, определени за общинските администрации от съответната група общини. За членовете на кметските поземлени комисии се ползват коефициентите, определени за главен специалист и за специалисти, за съответната степен на образование в кметствата.

9. (Доп. - ДВ, бр. 105 от 1995 г.) Общините, без Столичната община, се групират, както следва:

I група - с брой на населението над 200 000 души;

II група - с брой на населението от 100 000 до 200 000 души;

III група - с брой на населението от 50 000 до 100 000 души;

IV група - с брой на населението от 5000 до 50 000 души;

V група - с брой на населението под 5000 души.

9а. (Нова - ДВ, бр. 105 от 1995 г.) Районите се групират, както следва:

I група - с брой на населението над 100 000 души;

II група - с брой на населението до 100 000 души.

10. Кметствата на населени места се групират, както следва:

I група - с брой на населението над 4000 души;

II група - с брой на населението от 2500 до 4000 души;

III група - с брой на населението от 500 до 2500 души;

IV група - с брой на населението под 500 души.

11. По смисъла на класификатора на длъжностите регионални звена, подчинени на министерство и ведомство, са тези, които обслужват група общини, а териториални звена - които обслужват територията само на една община.

12. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 1995 г.) По предложение на министерствата и другите ведомства министърът на труда и социалните грижи и министърът на финансите приравняват по този класификатор новосъздадени длъжности или длъжности, които не са обхванати в него.

13. Българската академия на науките, Селскостопанската академия и институтските болници към висшите медицински институти в рамките на средствата за работна заплата могат да ползват коефициентите за начални заплати по длъжности от раздел VI "Научно-преподавателски специалисти във висшите учебни заведения". Това не се отнася за научно-преподавателския персонал, зает в специалните ведомства - Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и приравнените им.

14. В централните управления на Главното управление на данъчната администрация, управление "Държавен финансов контрол", Главно управление "Митници", Главно управление "Социално осигуряване", Главната инспекция по труда, Националната служба по заетостта и на Националния център за социални грижи освен специфичните за тях се ползват и общите длъжности по раздел II. За длъжностите "финансов ревизор" в системата на управление "Държавен финансов контрол" и "данъчен инспектор" в системата на Главното управление на данъчната администрация коефициентите по пореден № 2.10 и 3.8 се увеличават с 0,25.

15. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 1995 г.) Длъжността "зам.-началник на управление в община" по пореден № 4.5 може да се ползва само в случаите, когато численият състав на управлението е 25 и повече щатни бройки.

16. В централните управления на Главното управление на пътищата, Агенцията за икономическо програмиране и развитие и Агенцията по чуждестранните инвестиции се ползват длъжностните наименования и коефициентите за определяне на началните основни месечни работни заплати по раздел II от това приложение.

17. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 1995 г.) В случаите, когато с правилника по чл. 21, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация е предвидено да се ползват длъжностите "зам.-кмет на район" или "секретар на район", началната основна месечна заплата за първата длъжност се определя по предвидената за следващата по-ниска длъжностна степен от тази за "кмет на район", а за втората длъжност - за по-следващата по-ниска длъжностна степен.

18. (Нова - ДВ, бр. 105 от 1995 г.) За длъжностите "главен архитект на Столичната община" и "началник на Канцеларията на кмета на Столичната община" се ползват началните основни месечни заплати съответно по поредни № 4.3 и 4.4.

19. (Нова - ДВ, бр. 105 от 1995 г.) В Столичната община се ползват и длъжностите "ръководител на сектор", "главен експерт", "експерт" и "старши юрисконсулт" съответно по поредни № 2.7, 2.8 и 2.9.


Приложение № 6 към чл. 3, т. 1


(Изм. - ДВ, бр. 48 от 1995 г.)


Средни месечни брутни работни заплати на едно лице по министерства, ведомства и други бюджетни организации, финансирани централно от държавния бюджет, в сила от 1 април 1995 г.



Министерства, ведомства и Средна месечна
по други бюджетни организации брутна работна
ред   заплата на едно
    лице (лв.)
1. Министерство на образованието,  
  науката и технологиите - общо 5022
  в т.ч. Централно управление 8023
  училища в чужбина (левови заплати) 2928
2. Министерство на културата - общо 5731
  в т.ч. Централно управление 8023
  Български културни институти в  
  чужбина (левови заплати) 4186
3. Министерство на правосъдието - общо 9316
  в т.ч. Централно управление 11709
4. Министерство на външните работи - общо 5356
  в т.ч. Централно управление 8270
  дипломатически представителства  
  (левови заплати) 4228
5. Министерство на земеделието и  
  хранителната промишленост - общо 5244
  в т.ч. Централно управление 8053
6. Министерство на транспорта - общо 6172
  в т.ч. Централно управление 8511
7. Министерство на околната среда - общо 6120
  в т.ч. Централно управление 7885
8. Министерство на труда и социалните  
  грижи - общо 6884
  в т.ч. Централно управление 8513
9. Министерство на финансите - общо 8746
  в т.ч. Централно управление 8881
  Главно управление "Държавен  
  финансов контрол" - общо 8746
10. Главно управление на данъчната  
  администрация-общо 8746
11. Министерство на промишлеността - общо 7224
  в т.ч. Централно управление 8250
12. Министерство на здравеопазването -  
  общо 5840
  в т.ч. Централно управление 8195
13. Министерство на териториалното  
  развитие и строителството - общо 5275
  в т.ч. Централно управление 7742
14. Министерство на търговията и  
  външноикономическото сътрудничество -  
  общо 6803
  в т.ч. Централно управление 7983
  търговски представителства  
  (левови заплати) 4228
15. Министерство на икономическото  
  развитие - общо 8917
  в т.ч. Централно управление 9637
16. Комитет за използване на атомната  
  енергия за мирни цели - общо 7705
  в т.ч. Централно управление 7797
17. Комитет по енергетика - общо 5307
  в т.ч. Централно управление 9149
18. Комитет за спорта, младежта и  
  децата - общо 8054
  в т.ч. Централно управление 8054
19. Комитет по стандартизация и  
  метрология - общо 5617
  в т.ч. Централно управление 7067
20. Комитет по геология и минералните  
  ресурси - общо 7212
  в т.ч. Централно управление 8269
21. Комитет по пощи и далекосъобщения 7629
22. Комитет по туризма - общо 6468
  в т.ч. Централно управление 7182
23. Комитет по горите - общо 5202
  в т.ч. Централно управление 8044
24. Национална комисия по цените - общо 7765
  в т.ч. Централно управление 7765
25. Главно управление "Социално  
  осигуряване"-общо 6620
26. Съюз за взаимно осигуряване на  
  членовете на трудовопроизводителните  
  кооперации - общо 5605
  в т.ч. Централно управление 7771
27. Българско национално радио 7434
28. Българска национална телевизия 7434
29. Българска академия на науките - общо 7167
  в т.ч. Централно управление 7035
30. Селскостопанска академия - общо 6344
  в т.ч. Централно управление 7318
31. Главно управление на архивите - общо 5708
  в т.ч. Централно управление 7547
  Български изследователски институт  
  в чужбина (левови заплати) 3660
32. Център по администрация към  
  Министерския съвет 6396
33. Център за европейски изследвания 6260
34. Национална банка за промишлени  
  микроорганизми и клетъчни култури 5999
35. Агенция за чуждестранна помощ - общо 7183
  в т.ч. Централно управление 7183
36. Български червен кръста  
  Национален комитет 5998
37. Държавна фирма "БДЖ" 5092
38. Национален статистически  
  институт - общо 5576
  в т.ч. Централно управление 6836
39. Висша атестационна комисия - общо 7085
  в т.ч. Централно управление 7085
40. Агенция за приватизация - общо 9149
  в т.ч. Централно управление 9149
41. Агенция за българите в чужбина - общо 7320
  в т.ч. Централно управление 7320
42. Главно управление на пътищата - общо 5670
  в т.ч. Централно управление 6946
  Управление "Пътни такси и  
  разрешителни" 6756
43. (Попр. - ДВ, бр. 48 от 1995 г.)  
  Национален съвет по водите-общо 6769
  в т.ч. Централно управление 6769
44. Комисия за защита на конкуренцията -  
  общо 8009
в т. . Централно управление  
  (без изборните длъжности) 8009
45. Институтска болница "Света Екатерина" 8863
46. Рилска света обител - Рилски манастир 4846
47. Институтска болница "Александровска" 7163
48. Институтска болница "Горна баня" 7093
49. Институтска болница "Света Анна" 6818
50. Институтска педиатрична болница 6756
51. Институтска болница "Царица Йоанна" 6933
52. Институтска болница "Майчин дом" 6920
53. Институтска болница по неврология  
  и психиатрия "4-ти километър" 6891
54. Институтска болница "Свети Иван  
  Рилски" 6935
55. Институтска болница по ендокринология  
  и геронтология 6803
56. Институтска болница по белодробни  
  болести 6756
57. Дирекция за спомагателни дейности при  
  Министерството на здравеопазването 5305
58. Главно управление "Държавен резерв и  
  военновременни запаси" - общо 5070
  в т.ч. Централно управление 9025
59. Национално бюро за териториалното  
  убежище и бежанците-общо 6726
  в т.ч. Централно управление 6726
60. Областни администрации 8534
  в т.ч. други дейности към  
  областните администрации 4785
     


Забележки:

1. За необхванати в таблицата специализирани бюджетни организации и звена, както и за тези, които се финансират от други източници, но прилагат принципа на бюджетната издръжка, Министерството на финансите и Министерството на труда и социалните грижи определят средната месечна брутна работна заплата по предложение на съответните министерства и ведомства.

2. Организациите и звената, непосочени в приложението, ползват средните месечни брутни работни заплати на едно лице за съответния отрасъл или дейност след съгласуване с Министерството на труда и социалните грижи и с Министерството на финансите.

3. Средната месечна брутна работна заплата по пореден № 18 се прилага до 24 април 1995 г., а след тази дата същата се прилага от Комитета за физическо възпитание и спорт и от Комитета за младежта и децата.


Приложение № 7 към чл. 3, т. 2


Средни месечни брутни работни заплати на едно лице в отраслите и дейностите здравеопазване, образование, култура и социални грижи, финансирани от общинските бюджети, в сила от 1 април 1995 г.



Отрасъл, дейност Средна месечна брутна
по   работна заплата на
ред   едно лице (лв.)
1. Здравеопазване 5237
2. Образование 4916
3. Култура 4702
4. Социални грижи 5122
     


Приложение № 8 към чл. 3, ал. 2, т. 1


(Ново - ДВ, бр. 84 от 1995 г., доп. - бр. 88 от 1995 г.)


Средни месечни брутни работни заплати на едно лице по министерства, ведомства и други бюджетни организации, финансирани централно от държавния бюджет, в сила от 1 юли 1995 г.



Министерства, ведомства и Средна месечна
по други бюджетни организации брутна работна
ред   заплата на едно лице (лв.)
1 2 3
1. Министерство на образованието,  
  науката и технологиите - общо 5239
  в т.ч. Централно управление 8636
  Училища в чужбина (левови заплати) 3054
2. Министерство на културата - общо 5981
  в т.ч. Централно управление 8636
  Български културни институти в  
  чужбина (левови заплати) 4366
3. Министерство на правосъдието - общо 9722
  в т.ч. Централно управление 12305
4. Министерство на външните работи - общо 5586
  в т.ч. Централно управление 8626
  Дипломатически представителства  
  (левови заплати) 4410
5. Министерство на земеделието и  
  хранителната промишленост - общо 5479
  в т.ч. Централно управление 8465
6. Министерство на транспорта - общо 6073
  в т.ч. Централно управление 8951
7. Министерство на околната среда - общо 6456
  в т.ч. Централно управление 8648
8. Министерство на труда и социалните  
  грижи - общо 7436
  в т.ч. Централно управление 8879
9. Министерство на финансите - общо 9122
  в т.ч. Централно управление 9263
  Главно управление "Държавен  
  финансов контрол" - общо 9122
10. Главно управление на данъчната  
  администрация - общо 9122
11. Министерство на промишлеността - общо 7701
  в т.ч. Централно управление 8866
12. Министерство на здравеопазването - общо 6097
  в т.ч. Централно управление 8692
13. Министерство на териториалното  
  развитие и строителството - общо 5578
  в т.ч. Централно управление 8674
14. Министерство на търговията и  
  външноикономическото  
  сътрудничество - общо 7142
  в т.ч. Централно управление 8395
  Търговски представителства (левови заплати) 4410
15. Министерство на икономическото  
  развитие - общо 9428
  в т.ч. Централно управление 10051
16. Комитет за използване на атомната  
  енергия за мирни цели - общо 8522
  в т.ч. Централно управление 8657
17. Комитет по енергетика - общо 5535
  в т.ч. Централно управление 9542
18. Комитет по стандартизация и  
  метрология - общо 6226
  в т.ч. Централно управление 8107
19. Комитет по геология и минералните  
  ресурси - общо 7522
  в т.ч. Централно управление 8625
20. Комитет по пощи и далекосъобщения 6148
21. Комитет по туризма - общо 6746
  в т.ч. Централно управление 7491
22. Комитет по горите - общо 5426
  в т.ч. Централно управление 8390
23. Национална комисия по цените - общо 8099
  в т.ч. Централно управление 8099
24. Главно управление "Социално  
  осигуряване" - общо 6905
25. Съюз за взаимно осигуряване на членовете на  
  трудовопроизводителните кооперации - общо 5846
  в т.ч. Централно управление 8105
26. Българско национално радио 7754
27. Българска национална телевизия 7754
28. Българска академия на науките - общо 8104
  в т.ч. Централно управление 7745
29. Селскостопанска академия - общо 6617
  в т.ч. Централно управление 7633
30. Главно управление на архивите - общо 5953
  в т.ч. Централно управление 7872
  Български изследователски институт  
  в чужбина (левови заплати) 3817
31. Център за европейски изследвания 6529
32. Национална банка за промишлени  
  микроорганизми и клетъчни култури 6257
33. Агенция за чуждестранна помощ - общо 7492
  в т.ч. Централно управление 7492
34. Български червен кръст -  
  Национален комитет 6256
35. Държавна фирма "БДЖ" 5311
36. Национален статистически институт - общо 6507
  в т.ч. Централно управление 7823
37. Висша атестационна комисия - общо 7390
  в т.ч. Централно управление 7390
38. Агенция за приватизация - общо 9542
  в т.ч. Централно управление 9542
39. Агенция за българите в чужбина - общо 7635
  в т.ч. Централно управление 7635
40. Главно управление на пътищата - общо 5914
  в т.ч. Централно управление 7245
  Управление "Пътни такси и разрешителни" 7047
41. Национален съвет по водите - общо 7614
  в т.ч. Централно управление 7614
42. Комисия за защита на конкуренцията - общо 8761
  в т.ч. Централно управление  
  (без изборните длъжности) 8761
43. Институтска болница "Света Екатерина" 9244
44. Рилска света обител - Рилски манастир 5054
45. Институтска болница "Александровска" 7471
46. Институтска болница "Горна баня" 7398
47. Институтска болница "Света Ана" 7111
48. Институтска педиатрична болница 7047
49. Институтска болница "Царица Йоанна" 7471
50. Институтска болница "Майчин дом" 7218
51. Институтска болница по неврология и  
  психиатрия "4-и километър" 7187
52. Институтска болница "Свети Иван Рилски" 7233
53. Институтска болница по ендокринология  
  и геронтология 7096
54. Институтска болница по белодробни болести 7047
55. Дирекция за обслужващи дейности при  
  Медицинския университет - София 533
56. Главно управление "Държавен резерв и  
  военновременни запаси" - общо 5288
  в т.ч. Централно управление 9413
57. Национално бюро за териториалното  
  убежище и бежанците - общо 7015
  в т.ч. Централно управление 7015
58. Областни администрации 8901
  в т.ч. Други дейности към областните  
  администрации 4991
59. (Нова - ДВ, бр. 88 от 1995 г.) Комитет за физическо  
  възпитаниеи спорт 10 323
60. (Нова - ДВ, бр. 88 от 1995 г.) Комитет за младежта и децата 11 098
     


Забележки: 1. За необхванати в таблицата специализирани бюджетни организации и звена, както и за тези, които се финансират от други източници, но прилагат принципа на бюджетната издръжка, Министерството на финансите и Министерството на труда и социалните грижи определят средната месечна брутна работна заплата по предложение на съответните министерства и ведомства.

2. Организациите и звената, неупоменати в приложението, ползват средните месечни брутни работни заплати на едно лице за съответния отрасъл или дейност след съгласуване с Министерството на труда и социалните грижи и с Министерството на финансите.


Приложение № 9 към чл. 3, ал. 2, т. 2


(Ново - ДВ, бр. 84 от 1995 г.)


Средни месечни брутни работни заплати на едно лице в отраслите и дейностите здравеопазване, образование, култура и социални грижи, финансирани от общинските бюджети, в сила от 1 юли 1995 г.



  Средна месечна
по Отрасъл, дейност брутна работна
ред   заплата на едно
    лице (лв.)
1. Здравеопазване 5462
2. Образование 5127
3. Култура 4904
4. Социални грижи 5342
     


Приложение № 10 към чл. 3, ал. 3, т. 1


(Ново - ДВ, бр. 105 от 1995 г., изм., бр. 2 от 1996 г.)


Средни месечни брутни работни заплати на едно лице по министерства, ведомства и други бюджетни организации, финансирани централно от държавния бюджет, в сила от 1 октомври 1995 г.



Министерства, ведомства и други Средна месечна
по бюджетни организации брутна работна
ред   заплата на едно лице (лв.)
1 2 3
1. Министерство на образованието,  
  науката и технологиите - общо 5663
  в т.ч.: Централно управление 9336
  училища в чужбина (левови заплати) 3301
2. Министерство на културата - общо 6465
  в т.ч.: Централно управление 9336
  Български културни институти  
  в чужбина (левови заплати) 4720
3. Министерство на правосъдието - общо 10509
  в т.ч.: Централно управление 13302
4. Министерство на външните работи - общо 6038
  в т.ч.: Централно управление 9325
  дипломатически представителства  
  (левови заплати) 4767
5. Министерство на земеделието и  
  хранителната промишленост - общо 5940
  в т.ч.: Централно управление 9590
6. Министерство на транспорта - общо 6565
  в т.ч.: Централно управление 9676
7. Министерство на околната среда - общо 6979
  в т.ч.: Централно управление 9348
8. Министерство на труда и социалните  
  грижи - общо 8038
  в т.ч.: Централно управление 9598
9. Министерство на финансите - общо 9861
  в т.ч.: Централно управление 10013
  Главно управление "Държавен  
  финансов контрол" - общо 9861
10. Главно управление на данъчната  
  администрация - общо 9861
11. Министерство на промишлеността - общо 8325
  в т.ч.: Централно управление 9584
12. Министерство на здравеопазването - общо 6597
  в т.ч.: Централно управление 9396
13. Министерство на териториалното  
  развитие и строителството - общо 6108
  в т.ч.: Централно управление 9377
14. Министерство на търговията и  
  външноикономическото  
  сътрудничество - общо 7893
  в т.ч.: Централно управление 9325
  търговски представителства (левови заплати) 4767
15. Министерство на икономическото  
  развитие - общо 10192
  в т.ч.: Централно управление 10865
16. Комитет за използване на атомната  
  енергия за мирни цели - общо 9212
  в т.ч.: Централно управление 9358
17. Комитет по енергетика - общо 5983
  в т.ч.: Централно управление 10315
18. Комитет по стандартизация и метрология - общо 6730
  в т.ч.: Централно управление 8764
19. Комитет по геология и минералните  
  ресурси - общо 8131
  в т.ч.: Централно управление 9324
20. Комитет по пощи и далекосъобщения 6646
21. Комитет по туризма - общо 7492
  в т.ч.: Централно управление 8756
22. Комитет по горите - общо 5883
  в т.ч.: Централно управление 9475
23. Комитет за младежта и децата - общо 11997
  в т.ч.: Централно управление 11997
24. Комитет за физическо възпитание и  
  спорт - общо 11159
  в т.ч.: Централно управление 11159
25. Национална комисия по цените - общо 9121
  в т.ч.: Централно управление 9121
26. Главно управление "Социално  
  осигуряване" - общо 7464
27. Съвет за взаимно осигуряване на  
  членовете на трудовопроизводителните  
  кооперации - общо 6320
  в т.ч.: Централно управление 8762
28. Българско национално радио 9003
29. (Изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г.)  
  Българска национална телевизия 9003
30. Българска академия на науките - общо 8760
  в т.ч: Централно управление 8372
31. Селскостопанска академия - общо 7153
  в т.ч.: Централно управление 8522
32. Главно управление на архивите - общо 6464
  в т.ч.: Централно управление 8942
  Български изследователски институт  
  в чужбинa (левови заплати) 4126
33. Център за европейски изследвания 7058
34. Национална банка за промишлени  
  микроорганизми и клетъчни култури 6764
35. Агенция за чуждестранна помощ - общо 8253
  в т.ч.: Централно управление 8253
36. Български червен кръст - Национален комитет 6763
37. Национална компания "БДЖ" 5741
38. Национален статистически институт - общо 7250
  в т.ч.: Централно управление 8673
39. Висша атестационна комисия - общо 7989
  в т.ч.: Централно управление 7989
40. Агенция за приватизация - общо 10315
  в т.ч.: Централно управление 10315
41. (Изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г.)  
  Агенция за българите в чужбина - общо 9920
  в т.ч.: Централно управление 8253
42. Главно управление на пътищата - общо 6393
  в т.ч.: Централно управление 7832
  Управление "Пътни такси и разрешителни" 7618
43. Национален съвет по водите - общо 8231
  в т.ч.: Централно управление 8231
44. Комисия за защита на конкуренцията - общо 9471
  в т.ч.: Централно управление (без  
  изборните длъжности) 9471
45. Клинична болница "Лозенец" 10090
46. Институтска болница "Света Екатерина" 9993
47. Институтска болница "Александровска" 8076
48. Институтска болница "Горна баня" 7997
49. Институтска болница "Света Анна" 7997
50. Институтска педиатрична болница 7618
51. Институтска болница "Царица Йоанна" 8076
52. Институтска болница "Майчин дом" 7803
53. Институтска болница по неврология  
  и психиатрия "4-и километър" 7769
54. Институтска болница "Свети Иван Рилски" 8085
55. Институтска болница по  
  ендокринология и геронтология 7833
56. Институтска болница по белодробни болести 7618
57. Дирекция за обслужващи дейности  
  към ВМИ - София 5981
58. Главно управление "Държавен резерв  
  и военновременни запаси" - общо 5716
  в т.ч.: Централно управление 10175
59. Национално бюро за териториално  
  убежище и бежанците - общо 7583
  в т.ч.: Централно управление 7583
60. Рилска света обител - Рилски манастир 5463
61. Областни администрации 10471
  в т.ч.: други дейности към областните  
  администрации 5395
     


Зaбележки:

1. За необхванати в таблицата специализирани бюджетни организации и звена, както и за тези, които се финансират от други източници, но прилагат принципа на бюджетната издръжка, Министерството на финансите и Министерството на труда и социалните грижи определят средната месечна брутна работна заплата по предложение на съответните министерства и ведомства.

2. Организациите и звената, непосочени в приложението, ползват средните месечни брутни работни заплати на едно лице за съответния отрасъл или дейност след съгласуване с Министерството на труда и социалните грижи и с Министерството на финансите.


Приложение № 11 към чл. 3, ал. 3, т. 2


(Ново - ДВ, бр. 105 от 1995 г.)


Средни месечни брутни работни заплати на едно лице в отраслите и дейностите здравеопазване, образование, култура и социални грижи, финансирани от общинските бюджети, в сила от 1 октомври 1995 г.



Отрасъл, дейност Средна месечна брутна
по   работна заплата
ред   на едно лице (лв.)
1. Здравеопазване 5904
2. Образование 5542
3. Култура 5301
4. Социални грижи 5775
     


Промени настройката на бисквитките