Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 108 от 14.XII

ПРОГРАМА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ ПРЕЗ 2002 Г.

 

ПРОГРАМА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ ПРЕЗ 2002 Г.

Обн. ДВ. бр.108 от 14 Декември 2001г.

Програмата за приватизация на държавни предприятия през 2002 г. има за цел продължаване на структурнaтa реформa и ускоряване на приватизацията като част от цялостния пакет от решения, необходими за осъществяване на устойчив икономически растеж и завършване на прехода към действаща пазарна икономика.

При изготвянето на годишната програма за приватизация са взети предвид приоритетите и минималните цели при осъществяване на приватизационния процес в съответствие с програмата на правителството.

Основните приоритети при приватизацията през 2002 г. са:

- приватизация в кратки срокове на останалите държавни предприятия (мажоритарни пакети) от сферата на промишлеността, търговията, туризма, строителството, селското стопанство, транспорта, енергетиката и други;

- ускоряване процеса на раздържавяване на инфраструктурните монополи и предприятия от сферата на обществените услуги;

- приватизация чрез публично предлагане на пакети от акции на фондовата борса, включително на пакети от акции на дружества, имащи монополно положение;

- продажба на миноритарни пакети от акции и остатъчни дялове и пакети от акции - собственост на държавата, от вече приватизирани дружества;

- приключване на приватизацията чрез инвестиционни бонове.

Приватизационният процес ще се осъществява при спазване принципите на:

- равнопоставеност на участниците;

- бързина и прозрачност на процедурите;

- създаване на условия за икономически ефективна приватизация и привличане на инвеститори, които да осигурят устойчиво икономическо развитие и конкурентоспособност на приватизираните дружества;

- осигуряване на публичност и достъп на заинтересуваните лица до информацията, свързана с подготовката и сключването на приватизационните сделки.

Същевременно при влошено финансово-икономическо състояние на дружествата и при липса на инвеститорски интерес Агенцията за приватизация ще предложи на съответните ведомства да се пристъпи към тяхната ликвидация.

I. Минимални приватизационни цели за 2002 г.

През 2002 г. се предвижда да се сключат най-малко 349 приватизационни сделки, от които 238 са продажби на мажоритарни дялове и пакети от акции на предприятия, 21 - продажби на миноритарни пакети*, и 90 - продажби на обособени части (приложение № 1).

Ще се осъществят продажби и на минимум 315 остатъчни дялове и пакети** от акции по вече сключени сделки. Предвижда се бързо приключване на реституционния процес с оглед определяне на окончателния размер на държавното участие в приватизираните вече дружества (приложение № 1).

През 2002 г. ще бъде предложено за приватизация държавното участие в капитала на всички търговски дружества, с изключение на тези, определени в списък на Министерския съвет, които не подлежат на приватизация през 2002 г.

Определящо условие за изпълнението на минималните приватизационни цели на програмата по отношение на дружества с монополно положение в страната или с господстващо положение на съответния географски пазар в сферата на обществените услуги, както и за предприятията, свързани в национални инфраструктурни мрежи, е разработването на приватизационни стратегии, които определят приоритетите при преструктурирането на предприятията и тяхната подготовка за ефективна приватизация.

II. Очаквани приходи (договорени плащания и парични постъпления) от приватизацията

Очакваните приходи (договорените плащания) от сключените през 2002 г. сделки се предвижда да бъдат 748 493 хил. лв. (във всички разрешени от закона платежни средства) (приложение № 2).

С приключването на приватизацията чрез инвестиционни бонове към средата на 2002 г. се очаква рязко намаляване на размера на непаричните платежни средства. Ще се търсят възможности за усвояване на компенсаторните записи, компенсационните бонове и други непарични платежни средства чрез предлагане за продажба на пакети от акции от търговски дружества, определени в списък от Министерския съвет.

В консолидирания държавен бюджет се очакват парични постъпления от сключени приватизационни сделки през 2002 г. в размер 618 523 хил. лв. (приложение № 2).

III. Очаквани разходи, свързани с дейността по приватизацията

За изпълнение на минималните цели на програмата и постигане на очакваните приходи (договорените плащания) от касова приватизация на държавни предприятия през 2002 г. се очакват разходи в размер 25 277 хил. лв. (приложение № 3). Необходимите средства са свързани непосредствено с осъществяването на приватизационния процес - за изготвяне на приватизационни оценки и правни анализи, разработване на експертни становища, заплащане на консултанти и други.

Тези средства не включват разходи във връзка с изпълнението на изискванията на § 9 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за опазване на околната среда, свързани с мерките по намаляване на щети, причинени върху околната среда, при приватизацията на предприятия от списъка в приложение № 5.

За успешното осъществяване на процедурите за приватизация на дружествата, за които се разработват стратегии, без да се ползват услугите на външни консултанти, се очакват и допълнителни разходи за провеждане на активна маркетингова кампания с цел привличане на сериозен инвеститорски интерес.

IV. Отрасли и/или предприятия, чието цялостно или частично приватизиране не се разрешава през 2002 г.

През 2002 г. ще се запазят ограниченията за продажба на предприятия, които са част от националната инфраструктура, както и на предприятия, чиято дейност се регламентира от специални закони.

През 2002 г. не се разрешава приватизацията на предприятия от:

- производството на електроенергия в Атомната електроцентрала - Козлодуй; електропреносната система и Централното диспечерско управление; преноса на природен газ;

- националната транспортна инфраструктура;

- специализираните болнични заведения с национално значение;

- териториалния кадастър, геодезията, геозащитата, водоснабдяването и канализацията;

- образованието, научното обслужване;

- свободните безмитни зони.

Списъкът на предприятията, които не подлежат на приватизация през 2002 г., се определя от Министерския съвет.

V. Списък на предприятията, решенията за приватизирането на които се приемат от Министерския съвет след одобряване от Народното събрание

Програмата за приватизация през 2002 г. предвижда разработване на приватизационни стратегии за дружества с монополно положение в страната или с господстващо положение на съответния географски пазар в сферата на обществените услуги, както и за предприятията, свързани в национални инфраструктурни мрежи. Списъкът на предприятия, решенията за приватизирането на които се приемат от Министерския съвет след одобряване от Народното събрание, е даден в приложение № 4.

VI. Списък на предприятията, решенията за приватизирането на които се приемат от Агенцията за приватизация след одобряване от Министерския съвет (даден е в приложение № 5)

VII. Общи насоки на приватизационната политика на общините

Общините осъществяват самостоятелно своята дейност по приватизацията на общинските предприятия, а Агенцията за приватизация оказва само методическа помощ и осъществява координационни функции.

Предлага се през 2002 г. общините да приключат с приватизацията на предприятия, нетипични за общинските стопански дейности. Общините ще насочат своята дейност и към раздържавяване на предприятия от сферата на обществените услуги - общинска собственост.

Необходимо е приватизационната дейност да се комбинира с предоставянето на концесии и с другите предвидени в законовата база способи за трансформация на общинската собственост. В условията на паричен съвет и сравнително ограничено субсидиране от страна на държавата получените от продажбите средства трябва да се насочат за укрепване и доизграждане на предприятията, осъществяващи основните дейности на общините, и за финансиране на важни общински програми.

Общините следва да продължат да обръщат особено внимание на изпълнението на смесени проекти за преструктуриране и приватизация, за които е възможно да се привлекат частни капитали.

VIII. Насърчаване развитието на малки и средни предприятия

При осъществяването на приватизационни договори ще се отчитат регламентираните в Закона за малките и средните предприятия преференции, включително възможността несвързаните с основното производство дейности при приватизацията на големи обекти да се отделят като обособени части.

Ще се търсят възможности за подпомагане на малките и средните предприятия, включително чрез използване на част от паричните постъпления от приватизацията.

Приложение № 1



Очакван брой приватизационни сделки през 2002 г.
 
Отрасъл Продажба на дружества и обособени части Продажба на Усвоени
    мажоритар- миноритарни обосо- общо друже- остатъчни (от заделените
    ни дялове пакети от при- бени ства и обосо- дялове и па- за реституцион-
    и пакети ватизирани части бени части за кети акции ни претенции)
    акции дружества на   приватизация от вече при- дялове и паке-
      първата вълна     ватизирани ти от акции
      на масовата     дружества  
      приватизация        
    (броя) (броя) (броя) (броя) (броя) (броя)
1 2 3 4 5 6=3+4+5 7 8
1. Промишленост 24 18   42 150 62
2. Търговия 53   5 58 65 17
3. Туризъм 6 2 5 13 3 9
4. Транспорт 10     10 11 28
5. Съобщения 1     1    
6. Земеделие и гори 80     80 50  
7. Строителство 49 1 10 60 10 25
8. Култура 10     10 9  
9. Образование и наука 1   4 5 2  
10. Здравеопазване         15  
11. Отбранителна            
  промишленост 2   45 47    
12. Енергетика 2   21 23    
  Общо: 238 21 90 349 315 141

Приложение № 2



Очаквани приходи (договорени плащания и парични постъпления) от
приватизацията на държавни предприятия през 2002 г.
 
Отрасъл Очаквани приходи Очаквани парични
    (договорени плащания) постъпления
      (хил. лв.)
    по тримесечия общо  
      (хил. лв.)  
    I II III IV    
               
1. Промишленост 21098 3247 3247 7396 34988 26798
2. Търговия 5861 207326 7326 9292 229805 212211
3. Туризъм 11356 1695 1695 52034 66780 62944
4. Транспорт 2000 2000 3000 23000 30000 22000
5. Съобщения     200000   200000 200000
6. Земеделие и гори 10000 17000 10000 17000 54000 1800
7. Строителство 7000 12000 7000 12000 38000 11400
8. Култура   1300 1300 21500 24100 20410
9. Образование и наука   20 150 150 320 160
10. Здравеопазване 400 1000 1000 600 3000 800
11. Отбранителна промишленост   3000 6000 7000 16000 8500
12. Енергетика 1500     50000 51500 51500
  Общо 59215 248588 240718 199972 748493 618523

Приложение № 3



Разходи за приватизацията на държавни предприятия
през 2002 г.
 
Разходи
по тримесечия общо
  (хил.лв.)
I II III IV  
8200 9677 4200 3200 25277

Приложение № 4


Списък на предприятията, решенията за приватизирането на които се приемат от Министерския съвет след одобряване от Народното събрание "Българска телекомуникационна компания" - ЕАД, София

Приложение № 5



Списък на предприятията, решенията за приватизирането на
които се приемат от Агенцията за приватизация след
одобряване от Министерския съвет
 
1. "Бояна филм" - ЕАД, София
2. "Булгартабак Холдинг" - АД, София
3. "Вазовски машиностроителни заводи" - ЕАД,
  Сопот
4. "Параходство Български морски флот" - ЕАД,
  Варна
5. "Параходство Българско речно плаване" - ЕАД, Русе
6. "Слънчев бряг" - АД, Несебър
7. "Марица-изток 3" об. част от "Национална елек-
  трическа компания" - ЕАД, София
8. "ТЕЦ - Варна" - ЕАД, Варна
9. "ТЕЦ - Марица-изток 2" - ЕАД
10. "ТЕЦ - Бобов дол" - ЕАД, Бобов дол
11. "ТЕЦ - Марица-3" - ЕАД, Димитровград
12. "Брикел" - ЕАД, Гълъбово
13. "Електроразпределение - Столично" - ЕАД, София
14. "Електроразпределение - София-област" - ЕАД,
  София
15. "Електроразпределение - Плевен" - ЕАД, Плевен
16. "Електроразпределение - Стара Загора" - ЕАД,
  Стара Загора
17. "Електроразпределение - Горна Оряховица" - ЕАД,
  Горна Оряховица
18. "Електроразпределение - Варна" - ЕАД, Варна
19. "Електроразпределение - Пловдив" - ЕАД, Пловдив
20. "Топлофикация Перник" - ЕАД, Перник
21. "Топлофикация Габрово" - ЕАД, Габрово
22. "Топлофикация Искрец" - ЕАД, с. Искрец
23. "Топлофикация Плевен" - ЕАД, Плевен
24. "Топлофикация Велико Търново" - ЕАД, Велико
  Търново
25. "Топлофикация Варна" - ЕАД, Варна
26. "Топлофикация Сливен" - ЕАД, Сливен
27. "Топлофикация Казанлък" - ЕАД, Казанлък
28. "Топлофикация Разград" - ЕАД, Разград
29. "Топлофикация Враца" - ЕАД, Враца
30. "Топлофикация Пловдив-север" - ЕАД, Пловдив
31. "Топлофикация Пловдив-юг" - ЕАД, Пловдив
32. "Топлофикация Лозница" - ЕАД, Лозница
33. "Топлофикация Ямбол" - ЕАД, Ямбол
34. "Топлофикация Ловеч" - ЕАД, Ловеч
35. "Топлофикация Правец" - ЕАД, Правец
36. "Топлофикация Самоков" - ЕАД, Самоков
37. "Топлофикация Русе" - ЕАД, Русе
38. "Топлофикация Шумен" - ЕАД, Шумен
39. "Топлофикация Бургас" - ЕАД, Бургас
40. "Бедек" - ЕАД, Трявна

Промени настройката на бисквитките