Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 65 от 24.VII

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ОРЪЖИЕ И БОЕПРИПАСИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ И НА ВЕЩЕВО ИМУЩЕСТВО - БЕЗВЪЗМЕЗДНО

 

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ОРЪЖИЕ И БОЕПРИПАСИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ И НА ВЕЩЕВО ИМУЩЕСТВО - БЕЗВЪЗМЕЗДНО

ИЗДАДЕНО ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Обн. ДВ. бр.65 от 24 Юли 2001г.

Правителството на Република България и правителството на Република Македония, наричани по-долу "договарящи страни";

водени от общия си стремеж да развиват отношения на добросъседство, сътрудничество и взаимопомощ на базата на взаимно доверие, разбирателство и зачитане на интереси;

като отчитат стремежа на двете държави за членство в Европейския съюз и НАТО;

като потвърждават стриктното спазване на задълженията си, произтичащи от членството на двете държави в ООН, както и принципите, нормите и стандартите, залегнали в документите на ОССЕ;

като декларират привързаността си към ангажиментите, съдържащи се в Хартата за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество в Югоизточна Европа, подписана на 12 февруари 2000 г. в Букурещ, и водени от желанието да развиват сътрудничеството в региона във всички сфери, включително в областта на правосъдието и вътрешните работи,

се споразумяха за следното:

Член 1

(1) Българската договаряща страна предоставя срещу заплащане на македонската договаряща страна оръжие и боеприпаси по цени, вид, количество и начин на плащане съгласно приложение № 1.

(2) Македонската договаряща страна се задължава да заплати цената на оръжието и боеприпасите по ал. 1 на българската договаряща страна по банкова сметка № 3010062108, БИН 7302000003, банков код 66084219, ТБ "Биохим", клон Батенберг, София, в тридневен срок след получаването му съгласно условията на това споразумение.

(3) В случай че предаването на оръжието и боеприпасите по ал. 1 се извършва на етапи, македонската договаряща страна заплаща цената на доставката в тридневен срок след приключването на всеки отделен етап.

Член 2

(1) Българската страна предоставя безвъзмездно на македонската страна вещево имущество по вид и количество съгласно приложение № 2.

(2) Македонската страна приема безвъзмездно предоставеното имущество по предходната алинея при условията, регламентирани в това споразумение.

Член 3

Българската договаряща страна предоставя на македонската договаряща страна оръжието, боеприпасите и вещевото имущество по чл. 1 и 2 технически изправни и окомплектовани.

Член 4

Македонската договаряща страна се задължава да не продава или да предоставя по друг начин на трета страна оръжието и боеприпасите, предоставени по силата на това споразумение, без предварителното писмено съгласие на българската договаряща страна.

Член 5

Българската договаряща страна предоставя на македонската договаряща страна оръжието, боеприпасите и вещевото имущество по чл. 1 и 2 по ред и в срокове, определени по взаимна договореност на договарящите страни.

Член 6

(1) Българската договаряща страна транспортира с автомобилен и железопътен транспорт оръжието и боеприпасите за своя сметка до двустранно договорен пункт.

(2) Щетите, възникнали при транспортиране на оръжието, боеприпасите и вещевото имущество на територията на Република България, са за сметка на българската договаряща страна, а на територията на Република Македония - за сметка на македонската договаряща страна.

(3) При необходимост преминаването през границата на двете държави се извършва по поименен списък на личния състав (който осъществява транспорта) и контролния номер на транспортните средства.

(4) Българската и македонската договарящи страни обезпечават сигурността на личния състав и охраната на транспортните средства при придвижване съответно на територията на Република България и на територията на Република Македония.

Член 7

(1) Предаването на оръжието и боеприпасите се извършва с констативен протокол, подписан от упълномощени представители на министъра на вътрешните работи на Република България и министъра на вътрешните работи на Република Македония.

(2) Констативният протокол обвързва договарящите страни относно факта на прехвърляне на собствеността, предаване, получаване и количеството оръжие и боеприпаси.

Член 8

Българската и македонската договарящи страни освобождават оръжието и боеприпасите от митни сборове, данъци и такси.

Член 9

Всички спорове, свързани с тълкуването и изпълнението на това споразумение, се разрешават от договарящите страни чрез подписване на двустранни протоколи без ангажиране на трета страна или международна юрисдикция.

Член 10

(1) Това споразумение влиза в сила от датата на получаване на втората от нотите, с които договарящите страни взаимно се уведомяват за изпълнение на националните процедури по влизането му в сила.

(2) Това споразумение остава в сила до окончателното изпълнение на задълженията на всяка една от договарящите страни.

Подписано на 29.III.2001 г. в два еднообразни екземпляра, всеки от които на официалните езици на двете държави - български език, съгласно Конституцията на Република България, и македонски език, съгласно Конституцията на Република Македония, като двата текста имат еднаква сила.

Промени настройката на бисквитките