Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 119 от 12.XII

ПРАВИЛНИК ЗА РЕДА ЗА УПРАЖНЯВАНЕ ПРАВАТА НА СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВАТА В ПРЕДПРИЯТИЯТА

 

ПРАВИЛНИК ЗА РЕДА ЗА УПРАЖНЯВАНЕ ПРАВАТА НА СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВАТА В ПРЕДПРИЯТИЯТА

ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 7 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1994 Г.

Обн. ДВ. бр.10 от 1 Февруари 1994г., изм. ДВ. бр.77 от 23 Септември 1994г., изм. ДВ. бр.6 от 17 Януари 1995г., изм. ДВ. бр.31 от 4 Април 1995г., изм. ДВ. бр.33 от 11 Април 1995г., изм. ДВ. бр.36 от 18 Април 1995г., изм. ДВ. бр.59 от 30 Юни 1995г., изм. ДВ. бр.9 от 30 Януари 1996г., изм. ДВ. бр.77 от 10 Септември 1996г., изм. ДВ. бр.88 от 18 Октомври 1996г., изм. ДВ. бр.1 от 3 Януари 1997г., изм. ДВ. бр.10 от 4 Февруари 1997г., изм. ДВ. бр.33 от 22 Април 1997г., изм. ДВ. бр.36 от 6 Май 1997г., изм. ДВ. бр.50 от 24 Юни 1997г., изм. ДВ. бр.119 от 12 Декември 1997г., изм. ДВ. бр.44 от 17 Април 1998г., изм. ДВ. бр.154 от 28 Декември 1998г., доп. ДВ. бр.11 от 9 Февруари 1999г., изм. ДВ. бр.15 от 22 Февруари 2000г., изм. ДВ. бр.21 от 17 Март 2000г., изм. ДВ. бр.31 от 4 Април 2003г., отм. ДВ. бр.51 от 3 Юни 2003г.

Отменен с § 2 от преходните и заключителни разпоредби на Постановление № 112 на Министерския съвет от 23 май 2003 г. за приемане на Правилник за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала - ДВ, бр. 51 от 3 юни 2003 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С този правилник се урежда редът за упражняване правата на собственост на държавата върху:

1. дялове или акции на търговски дружества;

2. непреобразувани в търговски дружества предприятия.


Чл. 2. Министерският съвет упражнява правата на собственост на държавата в предприятията при условията, по реда и чрез органите, посочени в този правилник.


Раздел II.
Образуване и преобразуване на държавни предприятия

Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 1996 г.) Министерският съвет, министрите, председателите на комитети и ръководителите на ведомства съобразно отрасловата им компетентност могат да образуват държавни предприятия-еднолични дружества с ограничена отговорност, по реда на чл. 113 и следващите от Търговския закон.


Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 77 от 1996 г.) Преобразуването на държавни предприятия в търговски дружества в случаите по чл. 17, ал. 1 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия се извършва от министрите, председателите на комитети и ръководителите на ведомства съобразно отрасловата им компетентност.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 77 от 1996 г.) Преобразуването на държавни предприятия в търговски дружества в случаите по чл. 17, ал. 2 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия се извършва от Министерския съвет по предложение на министрите, председателите на комитети и ръководителите на ведомства съобразно отрасловата им компетентност.

(3) Преобразуването на държавни предприятия с предмет на дейност: производство или търговия с военна и специална продукция, се извършва от Министерския съвет по предложение на Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната независимо от балансовата стойност на дълготрайните активи на предприятието.


Чл. 5. При преобразуването на държавните предприятия в капитала на дружеството се записват всички дълготрайни активи на предприятието, посочени в баланса.


Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 1996 г.) Прекратяването на непреобразувани в търговски дружества държавни предприятия се извършва по решение на министрите, председателите на комитети и ръководителите на ведомства съобразно отрасловата им компетентност.


Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 77 от 1996 г.) Когато общата балансова стойност на материалните дълготрайни активи, отдадени под наем или под аренда, на материалните дълготрайни активи, вещни права върху които са внесени в граждански дружества, и на финансовите дълготрайни активи надхвърли 50 на сто от общата балансова стойност на дълготрайните активи на държавното предприятие, министрите, председателите на комитети и ръководителите на ведомства вземат решение за прекратяването или приватизирането им или правят предложение пред Агенцията за приватизация за приватизирането им.

(2) Алинея 1 не се прилага по отношение на държавни предприятия, чийто предмет на дейност е отдаване под наем на недвижими имоти или придобиване и управление на участия в дружества.


Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 1996 г.) Образуването, преобразуването или прекратяването на държавни предприятия се извършва с разпореждане на Министерския съвет или със заповед на министрите, председателите на комитети и ръководителите на ведомства.


Раздел III.
Органи на държавните предприятия-еднолични търговски дружества

Чл. 9. (1) Органи на държавните предприятия-еднолични дружества с ограничена отговорност, са:

1. едноличният собственик на капитала;

2. управителят (управителите).

(2) Органи на държавните предприятия-еднолични акционерни дружества, са:

1. едноличният собственик на капитала;

2. съветът на директорите (едностепенна система) или надзорният и управителният съвет (двустепенна система).

(3) Органите на търговските дружества, в които държавата е съдружник или акционер, се формират при условията и по реда на Търговския закон.


Чл. 10. (1) Министрите и председателите на комитети упражняват правата на едноличния собственик на капитала в държавните предприятия-еднолични търговски дружества, съобразно отрасловата им компетентност, освен ако в акт на Министерския съвет изрично е предвидено друго.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 31 от 1995 г., нова, бр. 59 от 1995 г.) Правата на едноличен собственик на капитала в държавните предприятия - еднолични търговски дружества, които участват в смесени дружества с чуждестранно участие в изпълнение на междуправителствени споразумения, могат да се упражняват от Министерския съвет на основата на негов акт.


Чл. 11. Министерският съвет издава разпореждания, когато упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала, а министрите и председателите на комитети издават заповеди.


Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 1996 г.) В търговските дружества, в които държавата е акционер или съдружник, съответният министър, председател на комитет или ръководител на ведомство съобразно отрасловата му компетентност или писмено упълномощено от него лице представлява държавата в общото събрание на дружеството.


Чл. 13. Министрите и председателите на комитети съобразно отрасловата им компетентност назначават половината плюс един от членовете на управителните и на контролните съвети на държавните фирми.


Раздел IV.
Правомощия на органите на държавните предприятия-еднолични търговски дружества

Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 1996 г.) (1) Едноличният собственик на капитала в държавните предприятия-еднолични дружества с ограничена отговорност:

1. изменя и допълва учредителния акт на дружеството;

2. преобразува и прекратява дружеството;

3. приема годишния отчет и баланса;

4. взема решения за намаляване или увеличаване на капитала;

5. избира управителя, определя възнаграждението му и го освобождава от отговорност;

6. избира контрольор и проверители на дружеството;

7. взема решения за откриване или закриване на клонове и за участие в други дружества;

8. взема решения за участие на дружеството в граждански дружества;

9. взема решения за придобиване или отчуждаване на недвижими имоти и вещни права върху тях;

10. взема решения за придобиване или разпореждане с дялове или акции-собственост на дружеството, в други дружества, както и за придобиване или разпореждане с дълготрайни финансови активи на дружеството в чужбина;

11. взема решения за предявяване искове на дружеството срещу управителя или контрольора и назначава представител за водене на процеси срещу тях;

12. взема решения за допълнителни парични вноски;

13. дава съгласие за обезпечения в полза на трети лица;

14. (доп. - ДВ, бр. 36 от 1995 г.) дава съгласие за сключване на договори за кредитиране на трети лица и договори за задължително застраховане на имущества;

15. дава съгласие за учредяване на ипотека и залог на дълготрайни активи на дружеството;

16. назначава ликвидаторите при прекратяване на дружеството освен в случай на несъстоятелност;

17. (нова - ДВ, бр. 6 от 1995 г.) определя дела на собствениците на недвижими имоти и дяловете, които те получават в случаите по чл. 18 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия (ЗППДОбП).

(2) (Нова - ДВ, бр. 9 от 1996 г., бр. 77 от 1996 г.) В случаите, когато правата на едноличния собственик на капитала се упражняват от председател на комитет или ръководител на ведомство, съгласието по ал. 1, т. 13 се дава от съответния заместник министър-председател или министър, на когото са възложени функциите на координация по отношение на дейността на комитета или ведомството.


Чл. 15. Едноличният собственик на капитала в държавните предприятия-еднолични акционерни дружества с държавно имущество:

1. изменя и допълва устава на дружеството;

2. увеличава или намалява капитала на дружеството;

3. преобразува и прекратява дружеството;

4. избира и освобождава членовете на съвета на директорите, съответно на надзорния съвет, и определя възнаграждението им;

5. назначава и освобождава дипломирани експерт-счетоводители;

6. одобрява годишния счетоводен отчет след заверка от назначения експерт-счетоводител;

7. решава издаването на облигации;

8. назначава ликвидаторите при прекратяване на дружеството освен в случай на несъстоятелност;

9. освобождава от отговорност членовете на надзорния съвет, на управителния съвет и на съвета на директорите;

10. взема решения за закриване или прехвърляне на предприятия или на значителни части от тях;

11. (нова - ДВ, бр. 6 от 1995 г.) определя дела на собствениците на недвижими имоти и акциите, които те получават в случаите по чл. 18 ЗППДОбП;

12. (нова - ДВ, бр. 36 от 1995 г.) дава съгласие за сключване на договори за задължително застраховане на имущества.


Чл. 15а. (Нов - ДВ, бр. 11 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2000 г., в сила от 1 януари 2000 г.) В случаите, когато Министерският съвет упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала на търговските дружества, съответният министър изпълнява правомощията по чл. 14, т. 17, съответно по чл. 15, т. 11, а по чл. 6 от Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти - министърът на регионалното развитие и благоустройството.


Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 1996 г.) (1) Едноличният собственик на капитала в държавните предприятия-еднолични акционерни дружества, може да предвиди изрично в уставите на тези дружества друг ред или изисквания при вземане на решения относно:

1. участие или разпореждане с участие в други търговски или граждански дружества в страната или в чужбина;

2. придобиване или разпореждане с недвижими имоти или с вещни права върху тях;

3. даване на обезпечения в полза на трети лица;

4. сключване на договори за кредитиране на трети лица;

5. учредяване на ипотека и залог върху дълготрайни активи на дружеството.

(2) (Нова - ДВ, бр. 9 от 1996 г., изм., бр. 77 от 1996 г.) Когато в устава на дружеството, в което правата на едноличния собственик на капитала се упражняват от председател на комитет или ръководител на ведомство, е предвидено, че даването на обезпечения в полза на трети лица се извършва с разрешение или със съгласие на едноличния собственик на капитала, разрешението или съгласието се дава от съответния заместник министър-председател или министър, на когото са възложени функциите на координация по отношение на дейността на комитета или ведомството.


Чл. 17. Правомощията на едноличния собственик на капитала се изброяват в учредителните актове, съответно в уставите на държавните предприятия-еднолични търговски дружества.


Раздел V.
Особени правила при сключване на някои видове договори

Чл. 18. (1) Сключването на договори за продажба, замяна и наем на дълготрайни активи на държавни предприятия-еднолични търговски дружества, се извършва след провеждане на търг или на конкурс при условията и по реда на Наредбата за търговете (ДВ, бр. 50 от 1992 г.) и Наредбата за конкурсите (обн., ДВ, бр. 68 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 14 и 30 от 1993 г.).

(2) В отделни случаи с разрешение на едноличния собственик на капитала сключването на договори за продажба, замяна и наем може да се извърши без търг или конкурс след преговори с потенциални купувачи или наематели.

(3) Алинея 1 не се прилага при сключване на договори с други държавни предприятия или държавни учреждения.


Чл. 18а. (Нов - ДВ, бр. 1 от 1997 г.) (1) Сключването на договори с работници и служители на търговските дружества за предоставяне под наем на жилища, ателиета и кабинети за индивидуална творческа дейност, гаражи и паркоместа за лични моторни превозни средства - дълготрайни активи на държавните предприятия - еднолични търговски дружества, се извършва въз основа на заповед за настаняване, издадена от управителите, изпълнителните директори или председателите на управителните съвети на съответните дружества въз основа на критериите, установени в колективния трудов договор.

(2) Когато в предприятието няма сключен колективен трудов договор, настаняването в обектите по ал. 1 и прекратяването на наемните отношения за тях се извършва по реда на ал. 1 при условията и по реда, установени в Закона за държавната собственост и в правилника за неговото прилагане.

(3) Продажбата и замяната на жилища, ателиета, кабинети и гаражи на работници и служители в търговските дружества се извършва с разрешение на едноличния собственик на капитала при условията и по реда на Закона за задълженията и договорите, като цените на обектите се определят съгласно глава седма от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост.

(4) Разрешението на едноличния собственик на капитала по ал. 3 има срок на действие 6 месеца от издаването му.


Раздел VI.
Задължения на представителите на държавата в търговските дружества, в които държавата е акционер или съдружник

Чл. 19. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 1996 г.) В дружествата с ограничена отговорност, в които държавата е съдружник, лицата, упълномощени да представляват държавата в общото събрание на съдружниците по реда на чл. 12 от този правилник, вземат предварително писмено съгласие от съответния министър, председател на комитет или ръководител на ведомство при изразяване на становище по следните въпроси:

1. изменяне или допълване на дружествения договор;

2. приемане или изключване на съдружник, даване на съгласие за прехвърляне на дружествен дял на нов член или на друг съдружник;

3. намаляване или увеличаване капитала на дружеството;

4. придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и вещни права върху тях;

5. решение за допълнителни парични вноски;

6. решение за участие в други дружества;

7. преобразуване и прекратяване на дружеството.


Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 1996 г., бр. 29 от 1997 г.) (1) В акционерните дружества, в които държавата е акционер, лицата, упълномощени да представляват държавата в общото събрание на акционерите по реда на чл. 12 от този правилник, вземат предварително писмено съгласие от съответния министър, председател на комитет или ръководител на ведомство по следните въпроси:

1. изменяне или допълване на устава на дружеството;

2. намаляване или увеличаване капитала на дружеството;

3. преобразуване и прекратяване на дружеството.

(2) (Нова - ДВ, бр. 29 от 1997 г.) При избор на членове на съвети на директорите или на надзорни съвети в дружествата по ал. 1 съответният министър, председател на комитет или ръководител на друго ведомство или упълномощеното от него лице, представляващо държавата в общото събрание, предлага такъв брой членове, който съответства на не по-малко от пропорционалното участие на държавата в капитала на търговското дружество.


Раздел VII.
Състав на органите на държавните предприятия-еднолични търговски дружества

Чл. 21. (1) Управители и контрольори на държавни предприятия-еднолични дружества с ограничена отговорност, могат да бъдат физически и юридически лица.

(2) Членове на изпълнителни или контролни органи на държавни предприятия-еднолични акционерни дружества, могат да бъдат физически лица. Ако уставът на държавното предприятие-еднолично акционерно дружество, допуска, член на орган на дружеството може да бъде и юридическо лице.

(3) (Нова - ДВ, бр. 29 от 1997 г.) Броят на членовете на съвета на директорите или на надзорния съвет на държавните предприятия - еднолични акционерни дружества, не може да надвишава петима души. По-голяма численост може да се определи със съгласие на Министерския съвет.


Чл. 22. (1) Не могат да бъдат управители на държавни предприятия-еднолични дружества с ограничена отговорност, физически или юридически лица, които:

1. от свое или от чуждо име извършват търговски сделки;

2. участват в събирателни или командитни дружества и в дружества с ограничена отговорност;

3. заемат длъжност в ръководни органи на други дружества;

4. са лишени с присъда или с административно наказание от правото да заемат материалноотчетническа длъжност до изтичане срока на наказанието;

5. са управители, контрольори и членове на изпълнителни или контролни органи на друго държавно предприятие-еднолично търговско дружество;

6. (изм. - ДВ, бр. 77 от 1996 г.) са народни представители, министри, заместник-министри, председатели на комитети, ръководители на ведомства, областни управители, заместник областни управители, кметове, заместник-кметове, кметски наместници, секретари на общини, изпълнителен директор и членове на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

(2) Забраните по ал. 1, т. 1, 2 и 3 се прилагат, когато се извършва дейност, сходна с дейността на дружеството.

(3) Не могат да бъдат управители на държавни предприятия-еднолични дружества с ограничена отговорност, и физически лица, които работят по трудов договор.


Чл. 23. Не могат да бъдат контрольори в държавно предприятие-еднолично дружество с ограничена отговорност:

1. управителите, техните заместници и наетите лица в дружеството;

2. съпрузите, роднини по права или по съребрена линия до трета степен на лицата по т. 1;

3. лишените с присъда или с административно наказание от правото да заемат материалноотчетническа длъжност;

4. управителите и членовете на изпълнителни или контролни органи на друго държавно предприятие-еднолично търговско дружество;

5. (изм. - ДВ, бр. 77 от 1996 г.) народните представители, министрите, заместник-министрите, председателите на комитети, ръководители на ведомства, областните управители, заместник областните управители, кметовете, заместник-кметовете, кметските наместници, секретарите на общини, изпълнителният директор и членовете на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.


Чл. 24. (1) Не могат да бъдат членове на съветите на директорите, на надзорните и на управителните съвети на държавните предприятия - еднолични акционерни дружества, физически и юридически лица, които:

1. от свое или от чуждо име извършват търговски сделки;

2. участват в събирателни или командитни дружества и в дружества с ограничена отговорност;

3. са лишени с присъда или с административно наказание от правото да заемат материалноотчетническа длъжност;

4. са били членове на изпълнителни или контролни органи или неограничено отговорни съдружници в дружество, когато то е прекратено поради несъстоятелност, ако са останали неудовлетворени кредитори;

5. са съпрузи или роднини до трета степен по права или по съребрена линия, включително по сватовство, на друг член на орган на управление на дружеството;

6. са управители или членове на изпълнителни или контролни органи на друго държавно предприятие-еднолично търговско дружество;

7. (изм. - ДВ, бр. 59 от 1995 г., изм., бр. 77 от 1996 г.) са народни представители, министри, председатели на комитети, ръководители на ведомства, областни управители, заместник областни управители, кметове, заместник-кметове, кметски наместници, секретари на общини, изпълнителен директор и членове на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

(2) Забраните по ал. 1, т. 1 и 2 се прилагат, когато се извършва дейност, сходна с дейността на дружеството.

(3) Не могат да бъдат изпълнителни членове на съветите на директорите лица, които работят по трудов договор.

(4) Не могат да бъдат членове на надзорния съвет на държавно предприятие-еднолично акционерно дружество, наетите лица в дру-жеството.


Раздел VIII.
Възлагане на управлението и контрола на държавните предприятия-еднолични търговски дружества

Чл. 25. (1) Управлението на държавните предприятия-еднолични търговски дружества, се възлага с договори за управление, сключени между всеки член на изпълнителния орган на дружеството и органа, който упражнява правата на едноличния собственик на капитала.

(2) Контролът за спазване на дружествения договор и за опазване на имуществото на държавното предприятие-еднолично дружество с ограничена отговорност, както и контролът върху дейността на управителния съвет в държавното предприятие-еднолично акционерно дружество, се възлага с договори за контрол, сключени между всеки контрольор или член на надзорния съвет и органа, който упражнява правата на едноличния собственик на капитала.

(3) (Нова - ДВ, бр. 88 от 1996 г.) Преди сключването на договорите за управление и контрол с лица, които работят по основен трудов договор в държавната администрация, извън органа, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала в съответното предприятие, се изисква съгласието на работодателя по основния трудов договор.


Чл. 26. Управлението на държавните предприятия-еднолични търговски дружества, може да бъде възлагано и след провеждане на конкурс при условия и по ред, определени от органа, който упражнява правата на едноличния собственик на капитала.


Чл. 27. Договорите за управление и за контрол в държавните предприятия-еднолични търговски дружества, се сключват за срок до 3 години.


Чл. 28. (1) В договора за управление или за контрол се определят:

1. правата и задълженията на страните;

2. размерът на възнаграждението и начинът на плащането му;

3. отговорността на страните при неизпълнение на договора;

4. основанията за прекратяване на договора.

(2) В договора за управление с членовете на съвета на директорите, съответно на надзорния и на управителния съвет, се посочват видът и размерът на гаранцията, която те дават за своето управление.

(3) Дадената гаранция се връща след прекратяването на договора за управление и след решението на органа, който упражнява правата на едноличния собственик на капитала на дружеството, за освобождаване от отговорност. Когато гаранцията е била внесена в пари, на връщане подлежат и лихвите върху внесената сума.


Чл. 29. (1) В договора за управление или в договора за контрол с членовете на надзорния съвет органът, който упражнява правата на едноличния собственик на капитала в държавните предприятия-еднолични търговски дружества, определя бизнесзадача на предприятието, определена за целия срок на договора за управление и поотделно за всяка година, в съответствие със стратегията за развитие на предприятието.

(2) Бизнесзадачата съдържа конкретни икономически показатели, чието изпълнение органите на управление, съответно надзорният съвет, следва да осигурят, като: рентабилност, производителност, обем на продажбите, печалба или намаление на загуба, нови пазари, използване на съоръженията, поддържане на определен брой работни места, финансови задължения, инвестиции и др.

(3) Въз основа на бизнесзадачата управителите, съветите на директорите и управителните съвети разработват и приемат бизнеспрограма за целия срок на действие на договора за управление и конкретно за всяка година.


Чл. 30. (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., в сила от 1.01.2000 г.)


Чл. 31. (1) За лицата, работещи по договори за управление или за контрол в държавни предприятия-еднолични търговски дружества, и осигурени съгласно тези договори за всички осигурителни случаи, се правят вноски във фонд "Професионална квалификация и безработица" за сметка на съответното дружество. Вноските се определят на базата на изплатеното възнаграждение, върху което се правят осигурителни вноски за Държавното обществено осигуряване.

(2) Лицата по ал. 1 се ползват с всички права по Постановление № 57 на Министерския съвет от 1989 г. за пренасочване и ефективно използване на освобождаваната работна сила (обн., ДВ, бр. 96 от 1989 г.; изм. и доп., бр. 81 от 1990 г., бр. 23, 49 и 91 от 1991 г., бр. 35, 43, 59 и 90 от 1992 г., бр. 26, 68 и 69 от 1993 г.) при прекратяване на договорите за управление или контрол не по тяхна инициатива и без виновно поведение от тяхна страна, когато по тези договори са били осигурени за всички осигурителни случаи и са правени вноски във фонд "Професионална квалификация и безработица".


Чл. 32. (1) Договорите с управителите, контрольорите, членовете на съветите на директорите и членовете на надзорните съвети се прекратяват преди изтичане на срока:

1. по взаимно съгласие на страните;

2. по искане на лицето с предизвестие, не по-малко от 3 месеца;

3. по искане на органа, който упражнява правата на едноличния собственик на капитала, с предизвестие от 1 месец;

4. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 88 от 1996 г.) при преобразуване или прекратяване на държавното предприятие-еднолично търговско дружество, както и при промяна на собственика на капитала на дружеството;

5. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 88 от 1996 г.) в случай на смърт или поставяне под запрещение на физическото лице, съответно в случай на обявяване в несъстоятелност или прекратяване на юридическото лице;

6. (предишна т. 5 - ДВ, бр. 88 от 1996 г.) при възникване на някое от обстоятелствата, обуславящо забрана или ограничение за лицето за изпълнение на съответните функции съгласно чл. 22-24;

7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 88 от 1996 г.) поради фактическа невъзможност на лицето да изпълнява задълженията си, продължила повече от 60 дни;

8. (предишна т. 7 - ДВ, бр. 88 от 1996 г.) поради други условия, посочени в договора.

(2) Договорите с управителите, с членовете на съветите на директорите и с членовете на надзорните съвети могат да бъдат прекратени преди изтичане на срока от органа, който упражнява правата на едноличния собственик на капитала:

1. при неизпълнение на икономическите показатели, определени съгласно чл. 29, ал. 2;

2. при нарушение на закона, извършено при или по повод изпълнението на задълженията по договора или при нарушение на този правилник;

3. при извършване на действия или бездействия на лицето, довели до влошаване на финансовите резултати на държавното предприятие-еднолично търговско дружество, или от които са произтекли щети за предприятието.

(3) Договорите с контрольорите могат да бъдат прекратени преди изтичане на срока от органа, който упражнява правата на едноличния собственик на капитала, при условията на ал. 2, т. 2 или 3.


Чл. 33. (1) При прекратяване на държавното предприятие освен в случай на несъстоятелност органът, взел решение за прекратяването, назначава ликвидатори и сключва договор с тях.

(2) Не могат да бъдат назначавани за ликвидатори лица, които:

1. от свое или от чуждо име извършват търговски сделки;

2. участват в събирателни или командитни дружества и в дружества с ограничена отговорност;

3. са лишени с присъда или с административно наказание от правото да заемат материалноотчетническа длъжност;

4. (изм. - ДВ, бр. 77 от 1996 г.) са народни представители, министри, заместник-министри, председатели на комитети, ръководители на ведомства, областни управители, заместник областни управители, кметове, заместник-кметове, кметски наместници, секретари на общини, изпълнителен директор и членове на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

(3) Забраните по ал. 2, т. 1 и 2 се прилагат, когато се извършва дейност, сходна с дейността на дружеството.

(4) В договора с ликвидаторите се определят:

1. правата и задълженията на страните;

2. размерът на възнаграждението и начинът на плащането му;

3. отговорността на страните при неизпълнение на договора;

4. срокът за приключване на работата.


Раздел IX.
Определяне възнаграждението на членовете на изпълнителните и контролните органи в държавните предприятия

Чл. 34. (Изм. - ДВ, бр. 88 от 1996 г., бр. 50 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 44 от 1998 г.) (1) Възнагражденията на членовете на изпълнителните и контролните органи на държавните предприятия - еднолични търговски дружества, се определят в зависимост от стойността на дълготрайните материални активи, числеността на персонала, рентабилността, финансовия резултат, изменението на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени, обслужването на задълженията, както и от други специфични задължения и отговорности в сключените договори.

(2) Месечните възнаграждения на членовете на изпълнителните и контролните органи на едноличните търговски дружества се определят чрез бална оценка, образувана въз основа на резултатите за отчетното тримесечие по показателите и критериите от таблицата съгласно приложението и определената стойност на една бална единица.

(3) Членовете на съветите на директорите, на надзорните и управителните съвети на едноличните акционерни дружества получават възнаграждение, определено при стойност на една бална единица в размер 50 на сто от минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния месец.

(4) Изпълнителните членове и членовете на управителните съвети, овластени да представляват дружеството, освен възнаграждението по ал. 3 получават и възнаграждение, определено при стойност на една бална единица, равна на минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния месец.

(5) Управителите на едноличните търговски дружества с ограничена отговорност получават възнаграждение, определено при стойност на една бална единица, равна на минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния месец, а контрольорите на тези дружества - при стойност на една бална единица в размер 40 на сто от минималната месечна работна заплата за страната, установена за съответния месец.

(6) След приключването на всяко тримесечие, в зависимост от постигнатите през него стойности на показателите и критериите в приложението по ал. 2, се изчислява балната оценка и се преизчисляват месечните възнаграждения за отчетното тримесечие. Преизчислените възнаграждения се начисляват и изплащат с възнаграждението за последния месец на отчетното тримесечие. През първите два месеца на тримесечието членовете на изпълнителните и контролните органи получават авансово месечно възнаграждение въз основа на балната оценка за предходното тримесечие.

(7) Изчисляването на балната оценка и размера на възнагражденията на членовете на изпълнителните и контролните органи се извършва в дружеството на основата на нормативно установената отчетност. Информация за определените възнаграждения се представя тримесечно на органа, упражняващ правата на едноличен собственик на капитала.

(8) С договорите за възлагане на управлението и контрола на търговските дружества органът, упражняващ правата на едноличен собственик на капитала, може да договаря и получаване на тантиеми от членовете на изпълнителните и контролните органи извън размерите на възнагражденията, определени по реда на ал. 6, при изпълнение на специфични показатели от годишните бизнесзадачи на дружеството. Тантиемите са за сметка на печалбата след данъчното є облагане и заделянето на нормативно определените части от нея за резерв на дружеството и дивидент на държавата, като размерът им не може да превишава 25 на сто от полученото през годината възнаграждение от членовете на изпълнителните и контролните органи.

(9) (Нова - ДВ, бр. 15 от 2000 г., в сила от 1 декември 1999 г.) При неспазване на сроковете за внасяне на задължителните вноски за обществено и здравно осигуряване и за осигуряване за безработица договорените по ал. 8 тантиеми не се начисляват.


Раздел X.
Регистър на държавните предприятия и на предприятията с държавно участие

Чл. 35. (1) (Изм. - ДВ, бр. 77 от 1994 г.) Регистърът на държавните предприятия и на предприятията с държавно участие се води в Националния статистически институт.

(2) В регистъра се вписват:

1. държавните предприятия-еднолични търговски дружества;

2. непреобразуваните държавни предприятия;

3. търговските дружества, в които държавата е акционер или съдружник.

(3) Регистърът на държавните предприятия и на предприятията с държавно участие е предназначен за служебно ползване и справки и извлечения от него се дават само на органите на държавната и общинската администрация, на съда, следствието и прокуратурата.


Чл. 36. (1) (Изм. - ДВ, бр. 77 от 1994 г.) Регистърът се води по образец, утвърден от Националния статистически институт, и съдържа следните графи:

1. номер и партида на вписването;

2. номер и партида на вписването в търговския регистър, номер и дата на фирменото дело, номер и дата на решението, с което е постановено вписването;

3. вид на дружеството, наименование, седалище и адрес на управление;

4. срок и предмет на дейност;

5. капитал, съответно уставен фонд; разпределение на капитала;

6. име, ЕГН, адрес, местожителство, наименование и седалище на съдружниците или учредителите; размер на дяловете им; промени в съдружниците и в размера на дяловете им; прехвърляне на акции;

7. име, ЕГН, адрес и местожителство на членовете на органите на управление; представителство; име, ЕГН, адрес и местожителство на лицата, които представляват дружеството;

8. размер на държавното участие; орган, упражняващ правата на държавата като собственик на капитала; име, ЕГН, адрес и местожителство на лицето, упълномощено да представлява държавата в общото събрание на дружеството;

9. участия в други търговски дружества; размер на участието и разпределение на капитала в тези дружества;

10. клонове;

11. преобразуване, сливане, вливане и разделяне; прехвърляне на предприятия;

12. прекратяване;

13. забележки по вписаните обстоятелства.

(2) В графа 13 се вписва и решението за приватизиране на предприятието, както и датата на подписване на приватизационната сделка, способът за приватизация и купувачът (купувачите) на предприятието.


Чл. 37. За всяко предприятие в регистъра се отделя партида с необходимия брой двойни страници, на които се написва наименованието му.


Чл. 38. (1) Вписването в регистъра се извършва от определено длъжностно лице, което:

1. извършва вписванията в регистъра въз основа на заверен препис от акта, удостоверяващ подлежащите на вписване обстоятелства, или по данни от органа по чл. 3 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия за прехвърляне на акции;

2. дава справки и издава удостоверения за вписаните обстоятелства;

3. води входящ регистър, описна книга и азбучен указател и комплектува дела на държавните предприятия и на предприятията с държавно участие.

(2) Длъжностното лице по ал. 1 поставя дата след всяко вписване и се подписва.

(3) В регистъра не се допускат изтривания и зачертавания. Поправки се извършват по реда на вписването.


Чл. 39. (1) Органите на управление на държавните предприятия-еднолични търговски дружества, и лицата, упълномощени да представляват държавата в търговските дружества, изпращат до длъжностното лице по чл. 38, ал. 1 преписи от издадените от тях актове, удостоверяващи обстоятелствата, подлежащи на вписване, в 3-дневен срок от издаването им.

(2) Лицата по ал. 1 изпращат на длъжностното лице и копие от съдебното решение за вписване на обстоятелствата в търговския регистър.


Чл. 40. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 1996 г.) В министерствата и комитетите се водят регистри на държавните предприятия и на предприятията с държавно участие съобразно отрасловата компетентност на съответния министър, председател на комитет или ръководител на ведомство при условията и по реда, посочени в този раздел.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Нов - ДВ, бр. 88 от 1996 г., изм., бр. 29 от 1997 г.) По смисъла на този правилник "лица, които работят по трудов договор в държавната администрация", са лицата, които заемат длъжности, посочени в таблицата-приложение № 5 към чл. 1, ал. 1, т. 5 от Постановление № 36 на Министерския съвет от 1997 г. за работната заплата в бюджетните организации и дейности през 1997 г. (обн., ДВ, бр. 13 от 1997 г.; изм. и доп., бр. 18 и 19 от 1997 г.).


Преходни разпоредби

§ 2. (Нов - ДВ, бр. 6 от 1995 г., предишен § 1 - ДВ, бр. 88 от 1996 г.) (1) Министрите и председателите на комитети разглеждат преписките, съдържащи заявленията по чл. 18 ЗППДОбП, комплектувани от заявителите и общините с изискващите се документи.

(2) В случаите на искания по чл. 18, ал. 1 ЗППДОбП за акционерно или дялово участие, подадени от собственици на недвижими имоти, чиято собственост не е възстановена реално, всяка преписка трябва да съдържа:

1. заверен препис от акта за държавна собственост, съставен за имота, удостоверение и декларация от собствениците, че не са били обезщетени съгласно изискванията на чл. 18, ал. 4 ЗППДОбП;

2. нотариално заверен препис от документа за собственост и удостоверение за наследници, когато искането се подава от наследници на бивш собственик.

(3) В случаите на искания по чл. 18, ал. 2 ЗППДОбП от собственици на земя, върху която са построени държавни предприятия, ако земята е била включена в ТКЗС, ДЗС или в други образувани въз основа на тях организации, всяка преписка трябва да съдържа:

1. влязло в сила решение по установителен иск или констативен протокол за идентификация на имота, подписан между собственика и предприятието;

2. (изм. - ДВ, бр. 31 от 2003 г.) заверен препис от акта за държавна собственост в случаите, когато земята е била включена в строителните граници на населеното място, извлечение от кадастралния план, данни, че конкретната земя е застроена с държавно предприятие, удостоверение, че собственикът на земя не е обезщетен парично или с равностойни земи от държавния или общинския поземлен фонд по чл. 10б от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи по решение на съответната общинска служба по земеделие и гори, както и декларация от собствениците и удостоверение, че собственикът не е бил обезщетен съгласно изискванията на чл. 18, ал. 4 ЗППДОбП;

3. предоставени от собствениците: нотариално заверен препис от документа за собственост и удостоверение за наследници, когато искането се подава от наследници на бившия собственик.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 1995 г.) Когато изпратените от общинските администрации по местонахождение на имота и от Министерския съвет до компетентните органи преписки не са комплектувани с документите и данните по ал. 2 и 3, преписките не се разглеждат до комплектуването им. Некомплектуваните до 30 септември 1995 г. преписки не се разглеждат от компетентните органи.


§ 3. (Нов - ДВ, бр. 6 от 1995 г., предишен § 2 - ДВ, бр. 88 от 1996 г.) (1) След комплектуване на исканията с документите по § 1 министрите и председателите на комитети в 3-месечен срок изпращат на общинските съвети по местонахождението на имотите оценката на имуществото и съответстващите му дялове или акции по баланса към 31 декември на предходната година.

(2) След влизане в сила на оценката се провеждат в едномесечен срок общи събрания на търговските дружества, на които се приемат учредителни договори на дружествата с ограничена отговорност или се изменят уставите на акционерните дружества и се избират органите за управление.


§ 4. (Нов - ДВ, бр. 10 от 1997 г., отм., бр. 36 от 1997 г.)


§ 5. (Нов - ДВ, бр. 10 от 1997 г.) В случаите, когато търговските дружества, в които държавата е акционер или съдружник, експлоатират обекти по чл. 4 или осъществяват дейности по чл. 5 от Закона за концесиите, лицата, упълномощени да представляват държавата в общото събрание на съдружниците или на акционерите по реда на чл. 12 от този правилник, изпълняват задълженията си по чл. 19 и 20 от правилника, както и по учредяването на особени залози по реда на Закона за особените залози до влизането в сила на концесионния договор след получаване на съгласието на Министерския съвет.


Заключителни разпоредби

§ 6. (Предишен Параграф единствен - ДВ, бр. 6 от 1995 г., предишен § 3 - ДВ, бр. 88 от 1996 г., предишен § 4 - ДВ, бр. 10 от 1997 г.) Този правилник се приема на основание § 16, ал. 1 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия.


Допълнителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 70 ОТ 26 МАРТ 2003 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ (ОБН., ДВ, БР. 34 ОТ 1991 Г.)

(ОБН. - ДВ, БР. 31 ОТ 2003 Г.)


§ 47. (1) В чл. 18д, ал. 1, изречение второ, в чл. 19, ал. 13, изречение второ и в чл. 25, ал. 5, изречение второ думата "комисията" се заменя с "общинската служба по земеделие и гори".

(2) Навсякъде в правилника и в другите подзаконови нормативни актове, приети от Министерския съвет, думите "поземлена комисия", "поземлената комисия", "общинските поземлени комисии", "поземлени комисии" и "поземлените комисии" се заменят съответно с "общинска служба по земеделие и гори", "общинската служба по земеделие и гори", "общински служби по земеделие гори" и "общинските служби по земеделие и гори".


Приложение към чл. 34, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 15 от 2000 г., в сила от 1 януари 2000 г.)


Показатели и критерии за определяне на балната оценка в държавните предприятия - еднолични търговски дружества



Показатели Критерии Бални
по     единици
ред      
1. Стойност на дълго- 1.1. до 500 млн. лв. 2,5
  трайните материални 1.2. над 500 млн. до  
  активи 1500 млн. лв. 3,0
    1.3. над 1500 млн. до  
    5000 млн. лв. 3,5
    1.4. над 5000 млн. лв. 4,0
2. Средносписъчен брой 2.1. до 100 души 2,5
  на персонала 2.2. от 101 до  
    500 души 3,0
    2.3. от 501 до  
    1500 души 3,5
    2.4. над 1500 души 4,0
3. Рентабилност 3.1. без рентабилност -
  на продажбите 3.2. до 2 на сто 1,0
    3.3. над 2 до 5 на сто 1,5
    3.4. над 5 на сто 2,0
4. Изменение 4.1. запазване или  
  на финансовия увеличаване  
  резултат на загубата -
    4.2. намаляване  
    на загубата 1,0
    4.3. намаляване  
    на печалбата 1,5
    4.4. запазване  
    или увеличаване  
    на печалбата 2,0
5. Изменение на обема 5.1. намаление -
  на продажбите на 5.2. запазване или  
  стоки и услуги на едно увеличаване 2,0
  лице по съпоставими  
    цени  
6. Задължения 6.1. неспазени сроко-  
  на дружеството ве по текущите за-  
    дължения и/или  
    необслужвани ре-  
    довно просрочени  
    задължения по  
    сключени договори  
    за погасяването им -
    6.2. спазени срокове  
    по текущи задъл-  
    жения и редовно  
    обслужвани прос-  
    рочени задълже-  
    ния по договорите  
    за погасяването им 2,0


Забележки:

1. Показателят "Стойност на дълготрайните материални активи" се установява по ревалоризирана балансова стойност на ДМА в края на отчетното тримесечие, раздел Б, общо за група I, колона 4 от баланса - приложение № 1 към чл. 40, ал. 1, т. 1 от Закона за счетоводството.

2. Показателят "Средносписъчен брой на персонала" включва средносписъчния брой на персонала за отчетното тримесечие без лицата в отпуск по майчинство. В средносписъчния брой на персонала се включва и числеността на работещите в чужбина.

3. Показателят "Рентабилност на продажбите" се определя като съотношение между счетоводната печалба и нетните приходи от продажби по отчета за приходите и разходите - приложение № 2 към чл. 40, ал. 1, т. 2 от Закона за счетоводството. Данните за счетоводната печалба и нетните приходи от продажби за отчетното тримесечие се установяват като разлика между стойностите им за периода от началото на годината и периода, предхождащ отчетното тримесечие. Когато дружеството е отчело за отчетното тримесечие счетоводна загуба, то е без рентабилност.

4. Показателят "Изменение на финансовия резултат" се установява по отчета за приходите и разходите като разлика между счетоводната печалба (загуба) за отчетното и за предходното тримесечие. Размерът на счетоводната печалба (загуба) за отчетното и за предходното тримесечие се определя като разлика между стойностите є за периода от началото на годината и периода, предхождащ съответното тримесечие. Когато за отчетното тримесечие е реализирана счетоводна печалба, при отчетена счетоводна загуба за предходното тримесечие се ползва критерият "Запазване или увеличаване на печалбата". В случай че за отчетното тримесечие е формирана счетоводна загуба при реализирана счетоводна печалба за предходното тримесечие, се ползва критерият "Запазване или увеличаване на загубата".

5. (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2000 г., в сила от 1 януари 2000 г.) Показателят "Изменение на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени" за отчетния спрямо базисния период се определя по Методиката за преизчисляване в съпоставими цени обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по отрасли и дейности на Националния статистически институт.

6. (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2000 г., в сила от 1 януари 2000 г.) Спазването или неспазването на сроковете по показателя "Задължения на дружеството" се установява въз основа на задълженията за отчетното тримесечие по: главници и лихви за ползвани банкови кредити; задължения към държавния или общинския бюджет (данък върху печалбата, данък за общините, данък върху доходите от трудови правоотношения или договори за управление и контрол и задължения по Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г., по сключени по съответния ред договори); вноските за задължителното обществено и здравно осигуряване, за фонд "Професионална квалификация и безработица" и задължения към доставчици, а ако имат просрочени такива задължения за предишни периоди, както и дивиденти за държавното участие след 1 юли 1997 г. - редовно ги обслужват според сключените договори за тяхното погасяване. Под "задължения към доставчици" се разбират задължения по договори за доставки и услуги, свързани с производствено-стопанската дейност на търговското дружество, като в случаите, когато те се погасяват съгласно договорените за текущи и предишни периоди срокове, се счита, че не са налице просрочени задължения.

7. Търговски дружества със сезонен характер на производство и реализация могат да използват като база за установяване на показатели № 4 и 5 съответното тримесечие на предходната година.

8. При специфични условия за стопанска дейност, като фиксирани от държавни или общински органи цени на продукцията или услугите или на употребяваните суровини, материали и енергоносители, предоставяне на субсидии от републиканския и/или общинските бюджети, целесъобразност от икономичното изразходване на природните ресурси или при възложени задачи за инвестиции или обновяване на производството, органът, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала, може да определи други подходящи показатели и критерии вместо показатели № 4 и 5, като спазва същия размер за бални единици на критериите.

9. (Нова - ДВ, бр. 15 от 2000 г., в сила от 1 януари 2000 г.) При неспазване на сроковете за внасяне на осигурителните вноски за задължителното обществено и здравно осигуряване и за фонд "Професионална квалификация и безработица" определената бална оценка се намалява с 25 на сто.


Промени настройката на бисквитките