Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 1.XI

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СИРИЙСКАТА АРАБСКА РЕПУБЛИКА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРО-СИРИЙСКИ КОМИТЕТ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО, НАУЧНО И ТЕХНИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО (РАТИФИЦИРАНА ОТ ПРЕЗИДИУМА НА НС С УКАЗ № 957

 

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СИРИЙСКАТА АРАБСКА РЕПУБЛИКА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРО-СИРИЙСКИ КОМИТЕТ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО, НАУЧНО И ТЕХНИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО (РАТИФИЦИРАНА ОТ ПРЕЗИДИУМА НА НС С УКАЗ № 957 ОТ 24 ДЕКЕМВРИ 1966 Г. ВЛЯЗЛА В СИЛА НА 5 ЯНУАРИ 1967 Г.)

Обн. ДВ. бр.85 от 1 Ноември 1968г.

Член 1


Правителството на Народна република България и Правителството на Сирийската Арабска република с оглед на доброто изпълнение на съществуващите спогодби относно икономическите, търговски, научни и технически проблеми между двете страни, решиха да учредят Българо-сирийски комитет за икономическо, търговско, научно и техническо сътрудничество, съставен от еднакъв брой представители на двете страни, назначени от своите правителства, който по-нататък ще се нарича Комитет.

Член 2


Комитетът ще изучава средствата и начините, водещи до развитието на икономическото, търговско, научно и техническо сътрудничество между двете страни на базата на принципите на абсолютно равенство, уважаване суверенитета на страните, националните интереси и взаимната изгода.

Член 3


Комитетът ще координира основните насоки на икономическото, търговско, научно и техническо сътрудничество между двете страни:

ще обсъжда и следи за доброто изпълнение на икономическите, търговски, финансови, научни и технически спогодби и ще прави предложения до своите правителства за доброто им изпълнение;

ще обсъжда и препоръчва мерки за разширяване сътрудничеството във всички области на икономическия живот на двете страни и ще ги представя на двете правителства за одобрение.

Член 4


Във връзка с изпълнението на своите задачи, ако е необходимо, Комитетът ще може да изисква помощта на съответните съществуващи служби във всяка една от двете страни и ще може да създава временни подкомитети, които да развиват дейност под негово ръководство и контрол.

Член 5


Комитетът ще определя сам вътрешния ред за организиране на своята дейност и своите заседания. Вътрешният ред ще бъде одобряван от двете правителства и ще бъде неразделна част от настоящата спогодба.

Член 6


Решенията на Комитета ще влязат в сила след одобрението им от правителствата на двете страни.

Член 7


Комитетът ще координира дейностите на смесените комитети, създадени по силата на други двустранни спогодби, които са още в сила.

Член 8


Настоящата спогодба ще бъде ратифицирана или утвърдена съгласно законите и разпоредбите в сила в двете страни.

Тя ще влезе в сила седем дни след размяната на ноти за ратификацията или утвърждаването и ще бъде валидно за срок от пет години.

Тя ще бъде автоматически подновявана за нов период от пет години, ако една от договарящите страни не изиска нейното отменение в писмена форма поне шест месеца преди изтичането на срока.

Изготвена в Дамаск на 12 юли 1966 г. в шест оригинални екземпляра, от които два на български език, два на арабски и два на френски, като и шестте екземпляра са еднакво валидни.

В случай на различия в тълкуването на тази спогодба, валиден остава френският текст.

Промени настройката на бисквитките