Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 64 от 16.VIII

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ИСЛАНДСКАТА РЕПУБЛИКА ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ВИЗИТЕ (ОДОБРЕНА С РЕШЕНИЕ № 270 НА МС ОТ 21 ЮНИ 1968 Г.)

 

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ИСЛАНДСКАТА РЕПУБЛИКА ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ВИЗИТЕ (ОДОБРЕНА С РЕШЕНИЕ № 270 НА МС ОТ 21 ЮНИ 1968 Г.)

Обн. ДВ. бр.64 от 16 Август 1968г.



2. Гражданите на България, притежаващи валидни задгранични паспорти, могат да преминават границите на Исландската република през всеки граничен пункт, определен за международен пътнически транспорт и да пребивават на нейна територия до три месеца, без да е необходимо да получават виза. Този период от три месеца се счита от датата на влизането им в която и да е Северна държава, страна на Конвенцията от 12 юли 1957 г. за премахване на паспортния контрол в границите на Северните държави. Всеки престой, в която и да е от тези държави, станал през шестте месеца, предшествуващи влизането на лицето, ако е влязло от несеверна страна, се включва в периода от три месеца.



3. Премахването на визите не освобождава гражданите на Договарящите се страни от задължението да спазват законите и разпоредбите на другата страна по време на своето пребиваване на нейна територия. Те нямат право да постъпват на работа или да упражняват каквато и да е професия, срещу заплащане или не, без да получат за това разрешение от компетентните органи.



4. Органите на Договарящите се страни могат да откажат влизане или престой в страната на граждани на другата Договаряща се страна, които се считат за нежелани.



5. Всяко от правителствата на Договарящите се страни може да прекрати временно, изцяло или частично приложението на настоящата Спогодба по причини от обществен характер. За подобно прекратяване правителството на другата Договаряща се страна се уведомява по дипломатически път.



6. Всяка от Договарящите се страни може да денонсира Спогодбата с предизвестие от три месеца.



7. Настоящата Спогодба се сключва за неопределено време и влиза в сила от 1 юли 1968 година.

В потвърждение на това пълномощниците на двете правителства подписаха настоящата Спогодба и я подпечатаха.

Съставена в Рейкявик на 10 април 1968 година в два екземпляра, на български и исландски езици, като и двата текста са автентични.

Промени настройката на бисквитките