Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 9 от 25.I

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА КЛАСИФИЦИРАНЕ НА ЛОЗАРСКИТЕ ТЕРЕНИ ПО КАТЕГОРИИ И ТЯХНОТО КАДАСТРАЛНО ОЧЕРТАВАНЕ

 

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА КЛАСИФИЦИРАНЕ НА ЛОЗАРСКИТЕ ТЕРЕНИ ПО КАТЕГОРИИ И ТЯХНОТО КАДАСТРАЛНО ОЧЕРТАВАНЕ

Приета с ПМС № 8 от 16.01.2002 г.

Обн. ДВ. бр.9 от 25 Януари 2002г., изм. ДВ. бр.80 от 20 Август 2002г., отм. ДВ. бр.86 от 28 Октомври 2005г.

Отменена с § 9 от Преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 12 от 19 октомври 2005 г. за условията и реда за създаване и поддържане на регистър на лозарските стопанства и специализирана карта на лозята - ДВ, бр. 86 от 28 октомври 2005 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се уреждат условията и редът за:

1. класифициране на лозарските терени по категории;

2. кадастралното очертаване на лозарските терени чрез създаване на специализирани карти, регистри и информационна система за лозята.


Глава втора.
КЛАСИФИЦИРАНЕ НА ЛОЗАРСКИТЕ ТЕРЕНИ ПО КАТЕГОРИИ

Чл. 2. (1) Лозарските терени, които подлежат на класифициране, са терените, предназначени за производство на грозде за качествено вино от определен район.

(2) Класифицирането на лозарските терени по ал. 1 се извършва при утвърждаване на качествено вино от определен район.


Чл. 3. Лозарските терени, предназначени за производство на грозде за качествено вино от определен район, се класифицират в две категории:

1. първа категория: терени с почви, релеф и климат, подходящи за производство на грозде за качествено вино от определен район с естествено алкохолно съдържание най-малко 9 об. %;

2. втора категория:

а) лозарски терени, в които климатичните условия не са подходящи за производство на грозде за качествено вино от определен район с естествено алкохолно съдържание най-малко 9 об. %;

б) лозарски терени, разположени върху скорошни наноси;

в) лозарски терени, разположени в ниските части на долините;

г) лозарски терени с дълбоки почви, съдържащи малко скални късове.


Чл. 4. (1) Класифицирането на лозарските терени се извършва от комисията по чл. 44, ал. 1 от Наредбата за условията, на които трябва да отговарят качествените вина от определен район, реда и начина за тяхното утвърждаване, приета с Постановление № 53 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 31 от 2000 г.; изм., бр. 82 от 2001 г.), след подаване на заявление за утвърждаване на качествено вино от определен район.

(2) Класифицирането на лозарските терени се извършва въз основа на документацията по чл. 42, ал. 3 и методологията за проучване на районите по чл. 42, ал. 5 от Наредбата за условията, на които трябва да отговарят качествените вина от определен район, реда и начина за тяхното утвърждаване.


Глава трета.
СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАРТА, РЕГИСТРИ И ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ЛОЗЯТА

Раздел I.
Общи условия

Чл. 5. (1) Специализираните карта и регистри за лозята съдържат основни кадастрални данни и допълнителни кадастрални данни.

(2) Основните кадастрални данни за поземлените имоти са данните по чл. 5 от Наредба № 14 от 2001 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри (ДВ, бр. 71 от 2001 г.).

(3) Допълнителните кадастрални данни са: сортове лози, гъстота на засаждане, година на засаждане, начин на отглеждане и напояване, почвени и климатични характеристики, релеф и категория на лозарския терен и форма на стопанисване.

(4) Основните кадастрални данни се набират по реда на чл. 17, ал. 3 и 4.

(5) Допълнителните кадастрални данни се набират от:

1. справки-декларации за местонахождението на лозовите насаждения, декларации за реколта, декларации за засаждане, презасаждане, присаждане и изкореняване, предоставени от производителите на винено грозде;

2. областните дирекции "Земеделие и гори" към Министерството на земеделието и горите;

3. Изпълнителната агенция по почвените ресурси към министъра на земеделието и горите;

4. Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките.

(6) Допълнителни кадастрални данни за лозарските стопанства и имоти се набират и поддържат в актуално състояние от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).


Чл. 6. (1) Изпълнителната агенция по лозата и виното създава и поддържа информационна система за лозята.

(2) В информационната система за лозята по ал. 1 се включват:

1. данните по чл. 5, ал. 1;

2. данните за производителите на винено грозде, съдържащи се в регистъра по чл. 33, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за регистриране, лицензиране, заличаване от регистъра и отнемане на лицензите, данните, подлежащи за вписване, начина на водене на дневниците, съдържанието и формата на декларациите на реколтата и стоковата наличност и контрола върху лицензираните лица и дейността им, приета с Постановление № 54 на Министерския съвет от 2000 г. ( обн., ДВ, бр. 31 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 59 и 82 от 2001 г.).

(3) Регистърът по ал. 2, т. 2 се ползва от ИАЛВ чрез информационната система за лозята без право на промяна на данните в него.

(4) Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) има достъп до специализираните карта и регистри за лозята без право на промяна на данните в тях.

(5) В едномесечен срок от установяването на непълноти, неточности, фактически грешки и други несъответствия в данните, включени в информационната система за лозята, ИАЛВ и НЛВК писмено се уведомяват взаимно с предложения за незабавното им отстраняване.


Чл. 7. (1) Специализираната карта за лозята се изработва в приетата за граждански цели геодезическа координатна система.

(2) Координатите на точките, които определят границите на лозарските имоти, са извлечение от информационната система на кадастъра на Агенцията по кадастъра и се съхраняват в информационната система за лозята с точност до сантиметър.

(3) Площите на лозарските имоти се изчисляват чрез координатите на определящите ги точки - извлечение от информационната система на кадастъра, и се съхраняват в информационната система за лозята с точност до квадратен метър.

(4) Специализираните карта и регистри за лозята се съхраняват върху оптичен носител за еднократен запис.


Чл. 8. Специализираните карта, регистри и информационна система за лозята служат за управление и контрол на лозарския потенциал в страната.


Раздел II.
Съдържание на специализираната карта за лозята

Чл. 9. Специализираната карта съдържа основните кадастрални данни от кадастъра и наименованието на отглежданите сортове лози.


Чл. 10. (1) Основна единица на специализираната карта за лозята е лозарското стопанство.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2002 г.) Лозарското стопанство е стопанска и технологична единица с единно управление на територията на един лозарски район, която се състои от лозарски имоти и в която производителят на винено грозде е собственик на лозарските имоти или ги ползва на друго правно основание.

(3) (Нова - ДВ, бр. 80 от 2002 г.) Лозарските райони обхващат административно-териториалните единици съгласно приложение № 1.

(4) (Предишен текст на ал. 3, изм. - ДВ, бр. 80 от 2002 г.) Териториалните звена на ИАЛВ обхващат административно-териториалните единици съгласно приложение № 2.

(5) (Предишен текст на ал. 4, изм. - ДВ, бр. 80 от 2002 г.) Изпълнителната агенция по лозата и виното извършва регистрация на лозарските стопанства на базата на получените справки-декларации за местонахождението на лозовите насаждения, като те получават идентификационен номер съгласно приложение № 3.

(6) (Предишен текст на ал. 5, изм. - ДВ, бр. 80 от 2002 г.) В 14-дневен срок от датата на регистрацията по ал. 5 ИАЛВ уведомява производителя на винено грозде за идентификационния номер на лозарското стопанство.

(7) (Предишен текст на ал. 6 - ДВ, бр. 80 от 2002 г.) Идентификаторът на лозарските имоти запазва съдържанието и структурата на идентификатора на поземлените имоти в кадастъра съгласно Наредба № 15 от 2001 г. за структурата и съдържанието на идентификатора на недвижимите имоти в кадастъра (ДВ, бр. 71 от 2001 г.).


Чл. 11. Граничните точки на лозарските имоти трябва да са определени с точност съгласно изискванията на чл. 19 и 20 от Наредба № 14 от 2001 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.


Чл. 12. (1) Когато при създаване на специализирана карта и регистри за лозята се установят непълноти и грешки, ИАЛВ уведомява Агенцията по кадастъра.

(2) Агенцията по кадастъра отстранява непълнотите и грешките по реда на чл. 71 от Наредба № 14 от 2001 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.


Раздел III.
Съдържание на специализираните регистри за лозята

Чл. 13. Специализираните регистри за лозята са регистър на лозарските стопанства и регистър на лозарските имоти.


Чл. 14. (1) Изпълнителната агенция по лозата и виното създава, води и поддържа регистър на лозарските стопанства.

(2) Регистърът на лозарските стопанства съдържа:

1. идентификационен номер на лозарското стопанство;

2. (изм. - ДВ, бр. 80 от 2002 г.) наименование на производителя на винено грозде;

3. (изм. - ДВ, бр. 80 от 2002 г.) регистрационен номер на производител на винено грозде съгласно Наредбата за условията и реда за регистриране, лицензиране, заличаване от регистъра и отнемане на лицензите, данните, подлежащи за вписване, начина на водене на дневниците, съдържанието и формата на декларациите на реколтата и стоковата наличност и контрола върху лицензираните лица и дейността им, приета с Постановление № 54 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 31 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 59 и 82 от 2001 г.);

4. адрес на производителя на винено грозде;

5. идентификаторите на лозарските имоти, които образуват лозарското стопанство;

6. декларирана засадена площ, посочена в справка-декларация, съгласно чл. 4, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за регистриране, лицензиране, заличаване от регистъра и отнемане на лицензите, данните, подлежащи за вписване, начина на водене на дневниците, съдържанието и формата на декларациите на реколтата и стоковата наличност и контрола върху лицензираните лица и дейността им;

7. дата на вписване;

8. дата на заличаване;

9. промени, свързани с включването на нов лозарски имот или с отделянето на лозарски имот от лозарското стопанство.

(3) Изпълнителният директор на ИАЛВ със заповед утвърждава образец на регистъра.


Чл. 15. (1) Регистърът на лозарските имоти съдържа основните кадастрални данни по чл. 28 от Наредба № 14 от 2001 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри, както и допълнителни кадастрални данни.

(2) Изпълнителната агенция по лозата и виното попълва регистъра на лозарските имоти с допълнителни кадастрални данни: сортове лози, година на засаждане, среден добив от декар, форма на стопанисване.

(3) Лозарски имот, засаден с два или повече сортове лози, запазва идентификатора, даден от Агенцията по кадастъра, като към него ИАЛВ добавя индекс за всеки сорт.

(4) Индексът за всеки сорт представлява буквено или цифрово означение, или комбинация от двете.


Чл. 16. За статистически цели ИАЛВ изготвя справки от информационната система за лозята по всички показатели от допълнителните кадастрални данни.


Глава четвърта.
ИЗРАБОТВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАРТА И РЕГИСТРИ ЗА ЛОЗЯТА

Раздел I.
Изработване на специализирани карта и регистри за лозята

Чл. 17. (1) Специализираната карта за лозята се изработва в цифров вид от правоспособни лица по смисъла на глава втора от Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР).

(2) Изработването на специализираната карта за лозята се възлага от изпълнителния директор на ИАЛВ по Закона за обществените поръчки.

(3) Министерството на земеделието и горите предоставя на ИАЛВ следните материали:

1. актуална карта и регистър на възстановената собственост по Закона за собствеността и ползването на земеделски земи в графичен и цифров вид по начин на трайно ползване - лозя;

2. схема и регистър с координатите на работната геодезическа основа (РГО);

3. препис от реперните карнети за РГО;

4. (нова - ДВ, бр. 80 от 2002 г.) протоколи за бракуване и изкореняване на лозя след 1985 г.

(4) Агенцията по кадастъра предоставя на ИАЛВ кадастрална карта на заявените райони и извлечение от следните кадастрални регистри:

1. регистър на точките от геодезическата основа;

2. регистър на подробните точки;

3. регистър на недвижимите имоти.

(5) Министерството на земеделието и горите и Агенцията по кадастъра в едномесечен срок от поискването им предоставят на ИАЛВ материалите по ал. 3 и 4 с предавателно-приемателен протокол.


Чл. 18. Материалите по чл. 17, ал. 3 се предоставят в "ZEM - формат" или в друг формат, съгласуван с Агенцията по кадастъра, върху магнитен или оптичен носител. При липса на цифров вид материалите се предоставят в графичен и в писмен вид.


Раздел II.
Поддържане на специализирани карта и регистри за лозята

Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2002 г.) Производителите на винено грозде подават до края на всяка календарна година заявление в ИАЛВ за промени в структурата на лозарското стопанство, свързани с включването или отделянето на лозарски имоти и с формата на стопанисване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2002 г.) Министерството на земеделието и горите и Агенцията по кадастъра уведомяват ИАЛВ в тримесечен срок от настъпването на промени в собствеността и границите на лозарските имоти.

(3) Националната лозаро-винарска камара писмено уведомява ИАЛВ в едномесечен срок от промяната на лицата - производители на винено грозде.

(4) Изпълнителната агенция по лозата и виното отразява промените по ал. 1 - 3 и отстранява непълноти и грешки в специализираните карта и регистри за лозята.


Чл. 20. (1) Изпълнителната агенция по лозата и виното поддържа в актуално състояние специализираните карта и регистри за лозята въз основа на:

1. данните по чл. 19, ал. 1 - 3;

2. справки-декларации за местонахождението на лозовите насаждения, декларации за реколта, декларации за засаждане, презасаждане, присаждане и изкореняване;

3. геодезически и фотограметрични измервания.

(2) Връзката между информационната система на кадастъра и информационната система за лозята се осъществява чрез Национален стандарт за обмен на данни съгласно чл. 33, ал. 2 ЗКИР.


Глава пета.
КОНТРОЛ

Чл. 21. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 80 от 2002 г.) Длъжностни лица от териториалните звена на ИАЛВ, извършват контрол на място за проверка на съответствието на данните от справките-декларации за местонахождението на лозовите насаждения, декларации за реколта, декларации за засаждане, презасаждане, присаждане и изкореняване, подадени от производителите на винено грозде.

(2) Производителите на винено грозде осигуряват достъп на длъжностните лица от териториалните звена на ИАЛВ до лозарските имоти и до документацията за проверка на обстоятелствата по ал. 1.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата "лозарски имот" е поземлен имот, който е част от земната повърхност, определена с граници съобразно правото на собственост и засадена с лозя, намиращи се или не в плододаване.


Заключителни разпоредби

§ 2. До одобряването на кадастрална карта и регистри изработването на специализираните карта и регистри се извършва въз основа на материалите по чл. 17, ал. 3.


§ 3. Наредбата се приема на основание чл. 23 от Закона за виното и спиртните напитки във връзка с чл. 32, ал. 3 от Закона за кадастъра и имотния регистър.


§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на земеделието и горите.


Приложение № 1 към чл. 10, ал. 3


(Ново - ДВ, бр. 80 от 2002 г.)


I. Северен лозарски район "Дунавска равнина"


1. Област Видин, в която се включват общините: Белоградчик, Бойница, Брегово, Видин, Грамада, Димово, Кула, Макреш, Ново село, Ружинци и Чупрене.

2. Област Монтана, в която се включват общините: Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамяново, Лом, Медковец, Монтана, Чипровци и Якимово.

3. Област Враца, в която се включват общините: Борован, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово, Роман и Хайредин.

4. Област Плевен, в която се включват общините: Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър, Кнежа, Левски, Никопол, Плевен, Пордим и Червен бряг.

5. Област Ловеч, в която се включват общините: Априлци, Летница, Ловеч, Луковит, Тетевен, Троян, Угърчин и Ябланица.

6. Област Габрово, в която се включват общините: Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна.

7. Област Велико Търново, в която се включват общините: Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Златарица, Лясковец, Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов, Стражица и Сухиндол.

8. Област Русе, в която се включват общините: Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Русе, Сливо поле и Ценово.


II. Източен лозарски район "Черноморски"


1. Област Търговище, в която се включват общините: Антоново, Омуртаг, Опака, Попово и Търговище.

2. Област Разград, в която се включват общините: Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Разград, Самуил и Цар Калоян.

3. Област Шумен, в която се включват общините: Велики Преслав, Венец, Върбица, Каолиново, Каспичан, Никола Козлево, Нови пазар, Смядово, Хитрино и Шумен.

4. Област Силистра, в която се включват общините: Алфатар, Главиница, Дулово, Кайнарджа, Силистра, Ситово и Тутракан.

5. Област Добрич, в която се включват общините: Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Добрич-селска, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла.

6. Област Варна, в която се включват общините: Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Варна, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово.

7. Област Бургас, в която се включват общините: Айтос, Бургас, Камено, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец и Царево.


III. Подбалкански лозарски район "Розова долина"


1. Област Бургас, в която се включват общините: Сунгурларе и Карнобат.

2. Област Пловдив, в която се включват общините: Карлово и Хисаря.

3. Област Стара Загора, в която се включват общините: Павел баня, Казанлък, Гурково, Мъглиж и Николаево.

4. Област Сливен, в която се включват общините: Котел и Твърдица.


IV. Южен лозарски район "Тракийска низина"


1. Област Сливен, в която се включват общините: Нова Загора и Сливен.

2. Област Ямбол, в която се включват общините: Болярово, Елхово, Стралджа, Тунджа и Ямбол.

3. Област Хасково, в която се включват общините: Димитровград, Ивайловград, Любимец, Маджарово, Минерални бани, Свиленград, Симеоновград, Стамболово, Тополовград, Харманли и Хасково.

4. Област Стара Загора, в която се включват общините: Братя Даскалови, Гълъбово, Опан, Раднево, Стара Загора и Чирпан.

5. Област Кърджали, в която се включват общините: Ардино, Джебел, Кирково, Крумовград, Кърджали, Момчилград и Черноочене.

6. Област Смолян, в която се включват общините: Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Смолян и Чепеларе.

7. Област Пловдив, в която се включват общините: Асеновград, Брезово, Калояново, Кричим, Лъки, Марица, Перущица, Пловдив, Първомай, Раковски, "Родопи", Садово, Куклен, Стамболийски и Съединение.

8. Област Пазарджик, в която се включват общините: Батак, Белово, Брацигово, Велинград, Лесичево, Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември и Стрелча.


V. Югозападен лозарски район "Долината на Струма"


1. Област Благоевград, в която се включват общините: Банско, Белица, Благоевград, Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Петрич, Разлог, Сандански, Сатовча, Симитли, Струмяни, Хаджи Димово и Якоруда.

2. Област Кюстендил, в която се включват общините: Бобовдол, Бобошево, Дупница, Кочериново, Кюстендил, Невестино, Рила, Сапарева баня и Трекляно.

3. Област Перник, в която се включват общините: Брезник, Земен, Ковачевци, Перник, Радомир и Трън.

4. Софийска област, в която се включват общините: Антон, Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар и Челопеч.

5. Област София, в която се включват Столичната община с районите, създадени по реда на Закона за териториалното деление на Столичната община и големите градове.


Приложение № 2 към чл. 10, ал. 4


(Предишен текст на приложение № 1, изм. - ДВ, бр. 80 от 2002 г.)


I. Северен лозарски район "Дунавска равнина"


1. Териториално звено Монтана

1.1. Област Видин, в която се включват общините: Белоградчик, Бойница, Брегово, Видин, Грамада, Димово, Кула, Макреш, Ново село, Ружинци и Чупрене.

1.2. Област Монтана, в която се включват общините: Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамяново, Лом, Медковец, Монтана, Чипровци и Якимово.

1.3. Област Враца, в която се включват общините: Борован, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово, Роман и Хайредин.

2. Териториално звено Плевен

2.1. Област Плевен, в която се включват общините: Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър, Кнежа, Левски, Никопол, Плевен, Пордим и Червен бряг.

2.2. Област Ловеч, в която се включват общините: Априлци, Летница, Ловеч, Луковит, Тетевен, Троян, Угърчин и Ябланица.

2.3. Област Габрово, в която се включват общините: Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна.

2.4. Област Велико Търново, в която се включват общините: Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Златарица, Лясковец, Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов, Стражица и Сухиндол.

3. Териториално звено Русе

Област Русе, в която се включват общините: Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Русе, Сливо поле и Ценово.


II. Източен лозарски район "Черноморски"


1. Териториално звено Русе

1.1. Област Търговище, в която се включват общините: Антоново, Омуртаг, Опака, Попово и Търговище.

1.2. Област Разград, в която се включват общините: Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Разград, Самуил и Цар Калоян.

2. Териториално звено Варна

2.1. Област Шумен, в която се включват общините: Велики Преслав, Венец, Върбица, Каолиново, Каспичан, Никола Козлево, Нови Пазар, Смядово, Хитрино и Шумен.

2.2. Област Силистра, в която се включват общините: Алфатар, Главиница, Дулово, Кайнарджа, Силистра, Ситово и Тутракан.

2.3. Област Добрич, в която се включват общините: Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Добрич-селска, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла.

2.4. Област Варна, в която се включват общините: Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Варна, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни Чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово.

3. Териториално звено Бургас

Област Бургас, в която се включват общините: Айтос, Бургас, Камено, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец и Царево.


III. Подбалкански лозарски район "Розова долина"


1. Териториално звено Бургас

Област Бургас, в която се включват общините Сунгурларе и Карнобат.

2. Териториално звено Пловдив

Област Пловдив, в която се включват общините Карлово и Хисаря.

3. Териториално звено Сливен

Област Сливен, в която се включват общините Котел и Твърдица.

4. Териториално звено Хасково

Област Стара Загора, в която се включват общините: Павел баня, Казанлък, Гурково, Мъглиж и Николаево.


IV. Южен лозарски район "Тракийска низина"


1. Териториално звено Сливен

1.1. Област Сливен, в която се включват общините Нова Загора и Сливен.

1.2. Област Ямбол, в която се включват общините: Болярово, Елхово, Стралджа, Тунджа и Ямбол.

2. Териториално звено Хасково

2.1. Област Стара Загора, в която се включват общините: Братя Даскалови, Гълъбово, Опан, Раднево, Стара Загора и Чирпан.

2.2. Област Кърджали, в която се включват общините: Ардино, Джебел, Кирково, Крумовград, Кърджали, Момчилград и Черноочене.

2.3. Област Хасково, в която се включват общините: Димитровград, Ивайловград, Любимец, Маджарово, Минерални бани, Свиленград, Симеоновград, Стамболово, Тополовград, Харманли и Хасково.

3. Териториално звено Пловдив

3.1. Област Пазарджик, в която се включват общините: Батак, Белово, Брацигово, Велинград, Лесичево, Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември и Стрелча.

3.2. Област Пловдив, в която се включват общините: Асеновград, Брезово, Калояново, Кричим, Лъки, Марица, Перущица, Пловдив, Първомай, Раковски, "Родопи", Садово, Куклен, Стамболийски и Съединение.

3.3. Област Смолян, в която се включват общините: Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Смолян и Чепеларе.


V. Югозападен лозарски район "Долината на Струма"


1. Териториално звено Благоевград

1.1. Област Благоевград, в която се включват общините: Банско, Белица, Благоевград, Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Петрич, Разлог, Сандански, Сатовча, Симитли, Струмяни, Хаджи Димово и Якоруда.

1.2. Област Кюстендил, в която се включват общините: Бобовдол, Бобошево, Дупница, Кочериново, Кюстендил, Невестино, Рила, Сапарева баня и Трекляно.

1.3. Област Перник, в която се включват общините: Брезник, Земен, Ковачевци, Перник, Радомир и Трън.

1.4. Софийска област, в която се включват общините: Антон, Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар и Челопеч.

1.5. Област София, в която се включват Столичната община с районите, създадени по реда на Закона за териториалното деление на Столичната община и големите градове.


Приложение № 3 към чл. 10, ал. 5


(Предишен текст на приложение № 2, изм. - ДВ, бр. 80 от 2002 г.)



Първо Второ Трето Четвърто
поле поле поле поле
Номер на Код на Код по Пореден
лозарския териториал- ЕКАТТЕ номер в
район ното звено   землището
  на ИАЛВ    
1 разряд 1 разряд 5 разряда 4 разряда
       


Промени настройката на бисквитките