Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 20 от 4.III

НАРЕДБА № 8 ОТ 27 ДЕКЕМВРИ 2001 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ В УЧИЛИЩА С ДЪРЖАВЕН ПРИЕМ И В НЕПРОФИЛИРАНИ ПАРАЛЕЛКИ

 

НАРЕДБА № 8 ОТ 27 ДЕКЕМВРИ 2001 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ В УЧИЛИЩА С ДЪРЖАВЕН ПРИЕМ И В НЕПРОФИЛИРАНИ ПАРАЛЕЛКИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Обн. ДВ. бр.7 от 18 Януари 2002г., изм. ДВ. бр.20 от 4 Март 2003г., изм. ДВ. бр.15 от 24 Февруари 2004г., отм. ДВ. бр.29 от 5 Април 2005г.

Отменена с § 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 11 от 28 март 2005 г. за приемане на ученици в държавни и в общински училища - ДВ, бр. 29 от 5 април 2005 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят условията и редът за приемане на ученици в държавни и общински училища с държавен прием и в непрофилирани паралелки.

(2) Наредбата не се прилага в държавните и общинските спортни училища.


Чл. 2. (1) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Държавният план-прием и приемът за непрофилираните паралелки за областта се обявяват в Регионалния инспекторат по образованието (РИО) и в училищата до 15 април.

(2) Във всяка паралелка могат да се приемат до 5 ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, а в професионалните училища и професионалните гимназии - и от домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Броят на местата за приемане за всяка паралелка се утвърждава от началника на РИО след записване на учениците по ал. 2 и се обявява в РИО и в училището до 30 юни.


Чл. 3. Учениците могат да кандидатстват за приемане в неограничен брой училища.


Чл. 4. (1) Над държавния прием може да се приеме:

1. близнак - в паралелката, в която другият близнак е записан; близнаците следва да са положили приемните изпити, ако такива са предвидени;

2. (доп. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) кръгъл сирак - без да е положил приемни изпити, ако такива са предвидени.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Учениците по ал. 1, т. 2 се записват с насочване от началника на РИО в съответствие с желанието им.


Чл. 5. (Изм. и доп. – ДВ, бр. 20 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2004 г.) Началникът на РИО утвърждава осъществения държавен прием и приема в непрофилираните паралелки за всяко училище до 10 септември.


Чл. 6. (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Организирането на дейностите по приемането на учениците се извършва от началника на РИО.


Чл. 7. (1) Видовете приемни изпити след завършен VII клас или завършено основно образование са:

1. по учебен предмет;

2. тест;

3. проверка на способностите.

(2) Продължителността на изпитите по ал. 1, т. 1 е три астрономически часа, по т. 2 - два астрономически часа, а по т. 3 се определя в програмите за съответния изпит.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Програмите за приемните изпити и критериите за оценяване се утвърждават от министъра на образованието и науката и се обявяват в училищата и в РИО до 31 януари.

(4) Темите за приемните изпити се определят от Министерството на образованието и науката (МОН).


Чл. 8. (1) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Организацията на приемните изпити (с изключение на изпита за проверка на способностите по спорт) се извършва от РИО.

(2) Приемните изпити се провеждат по график съгласно приложението.

(3) Приемните изпити се полагат на територията на областта, в която учениците са завършили VII клас или основно образование. Когато в областта не е предвидено провеждането на определен приемен изпит, учениците го полагат на територията на друга област.

(4) (Изм. и доп. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Учениците подават заявление за полагане на приемни изпити до началника на РИО в определените от него училища в срок съгласно приложението.

(5) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Началникът на РИО определя училищата, в които ще се полагат приемни изпити.

(6) (Доп. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Кандидатите се уведомяват писмено относно допускането им за полагане на приемни изпити в срок съгласно приложението. Списъците с разпределението на учениците по училища и зали се обявяват в училищата по ал. 4.

(7) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2004 г.) Регионалният инспекторат по образованието в срок съгласно приложението издава служебни бележки за получените оценки от организираните от него приемни изпити на учениците.

(8) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Изпитът за проверка на способностите по спорт се организира от училището, съгласувано с Министерството на младежта и спорта, по график, обявен в съответното училище и в РИО.

(9) За полагане на изпита за проверка на способностите по спорт учениците подават заявление до директора на училището и копие на застрахователна полица "Злополука" за дните на изпита в срок съгласно приложението.


Чл. 9. (1) Класирането се извършва по низходящ ред в зависимост от бала и реда на посочените желания.

(2) За едно желание се смята кандидатстването за един профил, за една професия или за една непрофилирана паралелка за всяко заявено училище.

(3) Класирането се извършва в три етапа.

(4) Всеки ученик се класира само по едно желание за всеки етап на класиране.

(5) След всеки етап на класиране ученикът, който се е записал и след това е изтеглил документите си, не запазва мястото си.


Чл. 10. За незаети се смятат местата:

1. за които няма приети ученици;

2. на приети, но незаписали се ученици в срока съгласно приложението;

3. на записали се и след това изтеглили документите си ученици.


Чл. 11. (1) Когато в класирането има ученици с равен бал и с броя им се надхвърля броят на местата по чл. 2, ал. 3, те се подреждат в низходящ ред по сбора от оценките от приемните изпити, а в случай, че приемният изпит е един - по оценката от този изпит.

(2) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 1 се подреждат в низходящ ред по сбора от оценките от балообразуващите учебни предмети, а в случай, че балообразуващият учебен предмет е един - по оценката от този учебен предмет.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 2 се подреждат в низходящ ред по средноаритметичната оценка с точност до 0,01 от оценките от учебните предмети български език и литература, първи чужд език, математика, история, география, биология, физика и химия от удостоверението за завършен VII клас или от свидетелството за завършено основно образование.

(4) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 3 се приемат над държавния прием.


Чл. 12. (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Учениците се записват в училището, в което са приети, като подават следните документи:

1. заявление до директора;

2. оригинала на удостоверението за завършен VII клас или на свидетелството за завършено основно образование.


Раздел II.
Приемане на ученици след завършен VII клас

Чл. 13. Учениците след завършен VII клас се приемат чрез конкурс с полагане на приемни изпити в следните училища:

1. профилирани гимназии и профилирани паралелки в средни общообразователни училища и гимназии;

2. (изм. - ДВ, бр. 15 от 2004 г.) професионални гимназии и паралелки за придобиване на професионална квалификация в средни общообразователни училища и гимназии.


Чл. 14. (1) Изискванията към учениците при кандидатстване са:

1. да завършват VII клас в годината на кандидатстване;

2. да не са по-възрастни от 16 години, навършвани в годината на кандидатстване;

3. да са получили оценка най-малко 3,00 на всеки един от приемните изпити, определени за съответния профил или професия;

4. профилите "Изкуства", "Спорт" или професиите, за които кандидатстват, да не са противопоказани на здравословното им състояние.

(2) Изискването по ал. 1, т. 3 не се отнася за близнака, приет над държавния прием по чл. 4, ал. 1, т. 1.


Чл. 15. (1) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Учениците, които кандидатстват за профили (с изключение на профил "Спорт") и за професии, подават в РИО в срок съгласно приложението следните документи:

1. заявление за участие в класиране с подредени желания;

2. копие на удостоверението за завършен VII клас;

3. копие на служебната бележка за оценките от положените приемни изпити, когато кандидатстват в друга област;

4. (доп. - ДВ, бр. 15 от 2004 г.) копие на медицинско свидетелство, удостоверяващо обстоятелствата по чл. 14, ал. 1, т. 4, издадено от лекуващия лекар на ученика.

(2) Учениците, които кандидатстват за профил "Спорт", подават в училището в срок съгласно приложението следните документи:

1. заявление за участие в класиране по образец на училището;

2. копие на удостоверението за завършен VII клас;

3. копие на служебната бележка за оценката от теста;

4. (доп. - ДВ, бр. 15 от 2004 г.) копие на медицинско свидетелство, удостоверяващо обстоятелствата по чл. 14, ал. 1, т. 4, издадено от лекуващия лекар на ученика.

(3) При подаване на документите учениците представят за сверяване оригиналите на документите по ал. 1, т. 2, 3 и 4 или по ал. 2, т. 2, 3 и 4.


Чл. 16. (1) Приемните изпити са:

1. за профили "Хуманитарен", "Природоматематически", "Чуждоезиков" и "Технологичен", както и за професиите - по български език и литература и по математика;

2. за профил "Изкуства" и за определени професии, изискващи способности в областта на изобразителното изкуство, музиката или хореографията - тест и проверка на способностите съответно по изобразително изкуство, по музика и по хореография;

3. за профил "Спорт" - тест и проверка на способностите по спорт.

(2) Тестът по ал. 1, т. 2 и 3 е по български език и литература и математика.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Професиите по ал. 1, т. 2 се определят с решение на педагогическия съвет и се обявяват в училищата и в РИО до 15 април.


Чл. 17. (1) Балът за класиране се образува за:

1. профил "Хуманитарен" - като сбор от: утроената оценка от изпита по български език и литература; оценката от изпита по математика; оценката по български език и литература от удостоверението за завършен VII клас и оценката по още един балообразуващ учебен предмет;

2. профили "Природоматематически" и "Технологичен" - като сбор от: оценката от изпита по български език и литература; утроената оценка от изпита по математика; оценката по математика от удостоверението за завършен VII клас и оценката по още един балообразуващ учебен предмет;

3. профил "Чуждоезиков" - като сбор от: удвоената оценка от изпита по български език и литература; удвоената оценка от изпита по математика; оценките по български език и литература и по математика от удостоверението за завършен VII клас;

4. профили "Изкуства" и "Спорт" и за определени професии, изискващи способности в областта на изобразителното изкуство, музиката или хореографията - като сбор от: удвоената оценка от теста; удвоената оценка от изпита за проверка на способностите; оценките по два балообразуващи учебни предмета;

5. професиите - като сбор от: оценката от изпита по български език и литература; утроената оценка от изпита по математика; оценките по два балообразуващи учебни предмета;

(2) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Оценките по балообразуващите учебни предмети по ал. 1, т. 1, 2, 4 и 5 са от удостоверението за завършен VII клас. Балообразуващите учебни предмети се определят с решение на педагогическия съвет и се обявяват в РИО и в училището до 15 април.


Чл. 18. (1) Класирането за:

1. (изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) профили "Хуманитарен", "Природоматематически", "Чуждоезиков", "Технологичен" и "Изкуства", както и за професиите е централно за училищата на територията на областта и се извършва от РИО;

2. профил "Спорт" се извършва от училището.

(2) Класирането се извършва в сроковете съгласно приложението.


Чл. 19. (1) Първи етап на класиране приключва със записване на приетите ученици или подаване на заявление за участие във втори етап на класиране в срок съгласно приложението.

(2) В заявлението по ал. 1 учениците не могат да променят и пренареждат желанията си.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) При първи етап на класирането по чл. 18, ал. 1, т. 1 държавен прием не се извършва за паралелка, за която приетите са под норматива за минимален брой ученици.

(4) (Нова – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) За паралелките по ал. 3 държавен прием може да се извършва по решение на началника на РИО след анализ на резултатите от приемните изпити, желанията на учениците и спецификата на населеното място.


Чл. 20. (1) Във втори етап на класиране участват ученици, които:

1. не са приети;

2. са приети по второ или следващо желание, но не са се записали и са подали заявление по чл. 19, ал. 1.

(2) Във втори етап на класиране учениците по ал. 1, т. 2 се класират на мястото си от първи етап или на по-предно свое желание.

(3) (Отм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.)


Чл. 21. (1) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) За участие в трети етап на класиране учениците подават заявление в срок съгласно приложението до началника на РИО, в което могат да променят и пренаредят желанията си, без да запазват мястото си от по-преден етап на класиране.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Когато след трети етап на класиране записаните са под норматива за минимален брой ученици, началникът на РИО ги насочва по реда на следващите желания към друга паралелка, в която има незаети места.


Чл. 22. (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Втори и трети етап на класиране приключват със записване на приетите ученици и обявяване на незаетите места в училището и в РИО в сроковете съгласно приложението.


Чл. 23. (1) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Незаетите места след трети етап на класиране се обявяват в училището и в РИО и за тях могат да кандидатстват ученици, получили оценка най-малко 3,00 на всеки един от приемните изпити, определени за съответния профил или професия.

(2) Учениците подават в избраното от тях училище заявление до директора и оригиналите на документите по чл. 15, ал. 1, т. 2, 3 и 4 или по чл. 15, ал. 2, т. 2, 3 и 4 в срок, определен от директора.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Директорът определя комисия, която подрежда кандидатите по реда на чл. 9, ал. 1 и чл. 11.

(4) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Резултатите от попълването на местата по ал. 1 се обявяват в РИО и в училището в срок, определен от директора.


Раздел III.
Приемане на ученици с основно образование

Чл. 24. (1) Учениците с основно образование се приемат в следните училища:

1. (изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) профилирани гимназии, профилирани и непрофилирани паралелки в средни общообразователни училища и гимназии;

2. (изм. - ДВ, бр. 15 от 2004 г.) професионални гимназии и професионални училища и паралелки за придобиване на професионална квалификация в средни общообразователни училища и гимназии.

(2) Приемането се извършва чрез конкурс с полагане на приемен изпит или чрез конкурс по документи по решение на педагогическия съвет.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Решението по ал. 2 се обявява в училището и в РИО до 15 април.


Чл. 25. (1) Изискванията към учениците при кандидатстване са:

1. да са завършили основно образование;

2. да не са по-възрастни от 17 години, навършвани в годината на кандидатстване - за дневна форма на обучение; да са навършили 16 години или да ги навършват в годината на кандидатстване - за вечерна форма на обучение;

3. да са получили оценка най-малко 3,00 на приемния изпит, ако такъв е предвиден;

4. профилите "Изкуства", "Спорт" или професиите, за които кандидатстват, да не са противопоказани на здравословното им състояние.

(2) Изискването по ал. 1, т. 3 не се отнася за близнака, приет над държавния прием по чл. 4, ал. 1, т. 1.


Чл. 26. (1) Учениците подават в училището в срок съгласно приложението следните документи:

1. заявление за участие в класиране по образец на училището;

2. копие на свидетелството за завършено основно образование;

3. копие на служебната бележка за оценката от положения приемен изпит, ако такъв е предвиден;

4. (доп. - ДВ, бр. 15 от 2004 г.) копие на медицинско свидетелство, удостоверяващо обстоятелствата по чл. 25, ал. 1, т. 4, издадено от лекуващия лекар на ученика.

(2) В заявлението за участие в класиране учениците посочват по реда на желанията си профилите, професиите и/или непрофилираната паралелка.

(3) При подаване на документите учениците представят за сверяване оригиналите на документите по ал. 1, т. 2, 3 и 4.


Чл. 27. (1) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Начинът за образуване на бала се определя с решение на педагогическия съвет.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) При приемането чрез конкурс по документи, когато в класирането има ученици с равен бал и с броя им се надхвърля броят на местата по чл. 2, ал. 3, те се подреждат по ред, определен с решение на педагогическия съвет на училището.

(3) (Нова – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Редът по ал. 2 осигурява приемане на учениците в рамките на държавния прием.

(4) (Предишна ал. 3, изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Решенията по ал. 1 и 2 се представят на началника на РИО и се обявяват в училището и в РИО в срок до 15 април.


Чл. 28. (1) Класирането се извършва от училището в сроковете съгласно приложението.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Всеки етап на класиране приключва със записване на приетите ученици и обявяване в РИО и в училището на незаетите места в сроковете съгласно приложението.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Когато след трети етап на класиране, записаните са под норматива за минимален брой ученици, държавен прием за тази паралелка не се извършва.


Чл. 29. (1) За попълване на незаетите места след трети етап на класиране учениците подават в училището заявление и оригиналите на документите по чл. 26, ал. 1, т. 2, 3 и 4 в срок, определен от директора.

(2) В случай, че е определен приемен изпит, за местата по ал. 1 могат да кандидатстват ученици, получили оценка най-малко 3,00 на приемния изпит.

(3) Подреждането на кандидатите се извършва по низходящ ред в зависимост от бала и реда на посочените желания.

(4) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Резултатите от попълването на местата по ал. 1 се обявяват в РИО и в училището в срок, определен от директора.


Раздел IV.
Приемане на ученици след завършен VI или VII клас или със средно образование

Чл. 30. (1) За придобиване на професионална квалификация и основно образование учениците след завършен VI или VII клас се приемат в професионални училища и паралелки за професионално обучение в основни, прогимназиални и средни общообразователни училища.

(2) Приемането се извършва по ред, определен с решение на педагогическия съвет.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Решението по ал. 2 се обявява в училището и в РИО до 15 април.


Чл. 31. (1) Лицата със средно образование се приемат в професионални колежи и професионални гимназии чрез конкурс с полагане на приемен изпит или чрез конкурс по документи по решение на педагогическия съвет.

(2) Редът и условията за кандидатстване, класиране и записване се определят с решение на педагогическия съвет.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Решенията по ал. 1 и 2 се обявяват в училището и в РИО до 15 април.


Раздел V.
Приемане на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания и от домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа

Чл. 32. (1) Ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания по тяхно искане се приемат по документи за профили, професии или непрофилирани паралелки, които не са противопоказани на здравословното им състояние.

(2) Ученици от домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, по тяхно искане се приемат по документи по професии.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Началникът на РИО определя комисия за насочване на учениците по ал. 1 и 2, която включва трима експерти от РИО, юрист и лекар-педиатър, определен от съответния районен център по здравеопазване.


Чл. 33. (1) Учениците трябва да отговарят на изискванията, определени в чл. 14, ал. 1, т. 1 и 2 или в чл. 25, ал. 1, т. 1 и 2.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2004 г.) Учениците подават в РИО от 3 до 21 май следните документи:

1. заявление с подредени желания;

2. служебна бележка от училището, в което се обучават, удостоверяваща класа и срочните оценки за първия учебен срок;

3. протокол от специализирана по профила на заболяването лекарска консултативна комисия с приложени лична амбулаторна карта, медицински изследвания, епикризи и консултации, документиращи заболяването, или решение на районна експертна лекарска консултативна комисия - за учениците по чл. 32, ал. 1;

4. служебна бележка, удостоверяваща настаняване в дома - за учениците по чл. 32, ал. 2.


Чл. 34. Насочването на учениците по чл. 32, ал. 1 се извършва по:

1. (доп. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) списък на заболяванията за приемане на ученици в профилирани гимназии, профилирани паралелки в гимназии или в СОУ, утвърден от министъра на здравеопазването и съгласуван с министъра на образованието и науката;

2. (изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) списък на хроничните заболявания, физическите и сензорните увреждания и показаните профили и професии за приемане на ученици след завършен VII клас или основно образование, утвърден от министъра на здравеопазването и съгласуван с министъра на образованието и науката.


Чл. 35. (1) Комисията насочва учениците по чл. 32, ал. 1 съобразно тежестта на заболяването и произтичащите от него ограничения, оценките от първия учебен срок по балообразуващите учебни предмети за съответния профил или професия и заявените желания.

(2) Комисията насочва учениците по чл. 32, ал. 2 в зависимост от оценките от първия учебен срок по балообразуващите учебни предмети за съответната професия и заявените желания.


Чл. 36. (1) Комисията съставя протокол за извършеното подреждане и насочване.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Препис-извлечение от протокола по ал. 1 и документите по чл. 33, ал. 2 се изпращат от комисията на директорите на училищата до 14 юни. Копия от документите се съхраняват една учебна година в РИО.


Чл. 37. (1) (Предишен текст на чл. 37 – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Учениците се записват в училището до 25 юни.

(2) (Нова – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) В случаите, когато учениците са записани в паралелка, за която няма да се извършва държавен прием, те се пренасочват от комисията.


Раздел VI.
Приемане на български граждани, обучавали се в чуждестранни училища, и на чужденци

Чл. 38. При условията и по реда на тази наредба се приемат:

1. български граждани, обучавали се в чуждестранни училища;

2. чужденци с разрешено постоянно пребиваване на територията на страната или от българска народност.


Чл. 39. (1) Чужденци могат да се приемат и без полагане на приемни изпити извън утвърдения държавен прием, като заплащат обучението си.

(2) (Изм. и доп. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Лицата по ал. 1 подават до началника на РИО молба и документите по чл. 15, ал. 1, т. 2 и 4 или ал. 2, т. 2 и 4 или по чл. 26, ал. 1, т. 2 и 4 или документи, определени по реда на чл. 31, ал. 2.


Чл. 40. (1) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Приемането на учениците по чл. 39 се извършва след разрешение от началника на РИО, който определя приемащото училище.

(2) Броят на учениците по ал. 1 е не повече от трима за всяка паралелка.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "класирани ученици" са подредените по бала в зависимост от желанията;

2. "приети ученици" са класираните ученици за местата по чл. 2, ал. 3;

3. "професии" са специалностите и професиите от списъка на специалностите и професиите за професионалните училища.


§ 2. (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Ученици след завършен VII клас се приемат в техникуми по реда на раздел II, ученици с основно образование - в техникуми, средни професионално-технически училища и професионално-технически училища по реда на раздел III, ученици след завършен VI или VII клас - в професионално-технически училища и в средни професионално-технически училища по реда на раздел IV, а лица със средно образование - в техникуми по реда на раздел ІV.


§ 3. Ученици, положили приемни изпити по изобразително изкуство, музика и хореография в училищата към Министерството на културата, могат да участват с оценките от тези изпити в класиране за профил "Изкуства" и в определени професии, изискващи способности в областта на изобразителното изкуство, музиката или хореографията. Резултатите от положените изпити се удостоверяват със служебна бележка, издадена от съответното училище, в което е положен изпитът.


§ 4. (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.) Документацията от приемането на учениците се съхранява една учебна година в РИО или в приемащото училище.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 5. (Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 15 от 2004 г.) Националната природо-математическа гимназия, Националната Априловска гимназия - Габрово, 151 Национално средно общообразователно училище "София", Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" - Варна, Техникумът по микропроцесорна техника и технологии - Правец, и Средното технологическо училище по електронни системи - София, могат самостоятелно да определят условията и реда за приемане на ученици в съответното училище съобразно сроковете в приложението.


§ 6. Наредбата е съгласувана с министъра на здравеопазването.


§ 7. Указания по прилагането и финансирането на дейностите по тази наредба се дават от министъра на образованието и науката.


§ 8. Наредбата се издава на основание чл. 50, ал. 1 и 3 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (ДВ, бр. 68 от 1999 г.; изм., бр. 19 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 53 от 2001 г.).


§ 9. (Отм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г.)


§ 10. Тази наредба отменя Наредба № 6 от 2000 г. за приемане на ученици, завършили VII клас или основно образование, в профилирани гимназии, професионални гимназии, техникуми, професионални училища, профилирани паралелки и в паралелки за професионално обучение в средни общообразователни училища (обн., ДВ, бр. 4 от 2001 г.; изм. и доп., бр. 38 от 2001 г.).


Приложение към чл. 8, ал. 2


(Изм. – ДВ, бр. 20 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2004 г.)



График
за организиране приемането на ученици за
учебната 2004 - 2005 г.
 
I. За приемане на ученици след завършен VII клас
Вид дейност Срок
1 2 3
     
1. Подаване на заявления  
  за полагане на приемни  
  изпити 26.V. - 4.VI.2004 г.
2. Обявяване на списъци с разпре-  
  делението на учениците по учи-  
  лища и зали. Писмено уведомя-  
  ване на учениците относно до-  
  пускането им за полагане на  
  приемни изпити до 14.VI.2004 г.
3. Провеждане на приемните изпити:  
  - по български език и литература 21.VI.2004 г.
  - тест 22.VI.2004 г.
  - за проверка на способностите  
  по музика 23.VI.2004 г.
  - по математика 24.VI.2004 г.
  - за проверка на способностите  
  по хореография 25.VI.2004 г.
  - за проверка на способностите  
  по изобразително изкуство 28.VI.2004 г.
  - за проверка на способностите  
  по спорт 18 - 30.VI.2004 г.
4. Обявяване на оценките от  
  приемните изпити до 4.VII.2004 г.
5. Получаване на служебна бележ-  
  ка с оценките от приемните  
  изпити 5.VII. - 31.VIII.2004 г.
6. Подаване на документи за учас-  
  тие в първи етап на класиране 5 - 9.VII.2004 г.
7. Обявяване на списъците с  
  приетите ученици на първи етап  
  на класиране до 12.VII.2004 г.
8. Записване на приетите ученици  
  на първи етап на класиране или  
  подаване на заявление за учас-  
  тие във втори етап на класиране 13 - 16.VII.2004 г.
9. Обявяване на списъците с  
  приетите ученици на втори етап  
  на класиране до 18.VII.2004 г.
10. Записване на приетите ученици  
  на втори етап на класиране 19 - 21.VII.2004 г.
11. Обявяване на записалите се уче-  
  ници и броя на незаетите места  
  след втори етап на класиране до 24.VII.2004 г.
12. Подаване на документи за учас-  
  тие в трети етап на класиране 25 - 26.VII.2004 г.
13. Обявяване на списъците с  
  приетите ученици на трети етап  
  на класиране 27.VII.2004 г.
14. Записване на приетите ученици  
  на трети етап на класиране 28 - 30.VII.2004 г.
15. Обявяване на записалите се  
  ученици и броя на незаетите  
  места след трети етап на  
  класиране 31.VII.2004 г.
16. Попълване на незаетите определя се
  места след трети етап на от директора
  класиране и записване на училището
    до 7.IX.2004 г.
II. За приемане на ученици с основно образование
Вид дейност Срок
1 2 3
     
1. Подаване на заявления за пола- 26.V. - 4.VI.2004 г.
  гане на приемни изпити  
2. Обявяване на списъци с разпреде-  
  лението на учениците по училища  
  и зали. Писмено уведомяване на  
  учениците относно допускането  
  им за полагане на приемни изпити до 14.VI.2004 г.
3. Провеждане на приемните изпити:  
  - по история 18.VI.2004 г.
  - по математика 21.VI.2004 г.
  - за проверка на способностите  
  по изобразително изкуство 22.VI.2004 г.
  - по български език и литература 23.VI.2004 г.
  - по география 24.VI.2004 г.
  - по биология 25.VI.2004 г.
  - по химия 28.VI.2004 г.
  - по физика 29.VI.2004 г.
  - по чужд език 30.VI.2004 г.
  - за проверка на способностите  
  по музика 1.VII.2004 г.
  - за проверка на способностите  
  по хореография 2.VII.2004 г.
  - за проверка на способностите  
  по спорт 18 - 30.VI.2004 г.
4. Обявяване на оценките от  
  приемните изпити до 2.VII.2004 г.
5. Получаване на служебна бележ-  
  ка с оценките от приемните  
  изпити 5.VII. - 31.VIII.2004 г.
6. Подаване на документи за учас-  
  тие в първи етап на класиране 3 - 7.VII.2004 г.
7. Обявяване на списъците с прие-  
  тите ученици на първи етап на  
  класиране до 12.VII.2004 г.
8. Записване на приетите ученици  
  на първи етап на класиране 13 - 16.VII.2004 г.
9. Обявяване на записалите се уче-  
  ници и броя на незаетите места  
  след първи етап на класиране 17.VII.2004 г.
10. Подаване на документи за учас-  
  тие във втори етап на класиране 19 - 20.VII.2004 г.
11. Обявяване на списъците с прие-  
  тите ученици на втори етап на  
  класиране до 22.VII.2004 г.
12. Записване на приетите ученици  
  на втори етап на класиране 23 - 24.VII.2004 г.
13. Обявяване на записалите се уче-  
  ници и броя на незаетите места  
  след втори етап на класиране до 26.VII.2004 г.
14. Подаване на документи за учас-  
  тие в трети етап на класиране 27 - 29.VII.2004 г.
15. Обявяване на списъците с прие-  
  тите ученици на трети етап на  
  класиране 30.VII.2004 г.
16. Записване на приетите учени- 31.VII. и
  ци на трети етап на класиране 2.VIII.2004 г.
17. Обявяване на записалите се  
  ученици и броя на незаетите  
  места след трети етап на  
  класиране 3.VIII.2004 г.
18. Попълване на незаетите определя се
  места след трети етап на от директора
  класиране и записване на училището
    до 7.IX.2004 г.


Промени настройката на бисквитките