Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 111 от 22.XII

НАРЕДБА № 35 ОТ 1995 Г. ЗА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА КОНТРОЛ НА ЖИВОТНИ ЗА РАЗПЛОД И СТОКОВОТО ПРОИЗВОДСТВО НА СПЕРМА, ЯЙЦЕКЛЕТКИ И ЕМБРИОНИ ЗА ЗАПЛОЖДАНЕ НА ЖИВОТНИ

 

НАРЕДБА № 35 ОТ 1995 Г. ЗА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА КОНТРОЛ НА ЖИВОТНИ ЗА РАЗПЛОД И СТОКОВОТО ПРОИЗВОДСТВО НА СПЕРМА, ЯЙЦЕКЛЕТКИ И ЕМБРИОНИ ЗА ЗАПЛОЖДАНЕ НА ЖИВОТНИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ

Обн. ДВ. бр.111 от 22 Декември 1995г., изм. ДВ. бр.40 от 20 Май 1997г., изм. ДВ. бр.58 от 21 Юли 1997г.

С отпаднало основание. Виж Закона за ветеринарномедицинската дейност - ДВ, бр. 42 от 5 май 1999 г., в сила от 05.06.1999 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 40 от 1997 г.) С тази наредба се определят ветеринарномедицинските изисквания за контрол на мъжките разплодници, женските донори и стоковото производство на сперма, яйцеклетки и ембриони за заплождане на животни.


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 40 от 1997 г., отм., бр. 58 от 1997 г.).


Чл. 3. Годността на мъжките разплодници се определя един път годишно чрез биологично и микробиологично изследване на спермата им.


Чл. 4. (1) Комисия от специалисти от съответната регионална ветеринарномедицинска служба (РВМС), регионална служба по селекция и репродукция в животновъдството (РССРЖ) и представител на кметството определя мъжките разплодници за всяко населено място.

(2) До преглед от комисията по ал. 1 се допускат само животни, отговарящи на следните изисквания:

1. да са заявени от собствениците им в кметството и в съответната РВМС и РССРЖ;

2. да са снабдени със здравна ветеринарномедицинска книжка, в която са нанесени:

а) резултатите от изследванията по чл. 3;

б) извършените ваксинации и изследвания за болестите по чл. 8а от Закона за ветеринарното дело.

(3) За извършения преглед комисията съставя протокол, като на одобрените за разплодници мъжки животни се издава разрешително за ползване за срок една година, а неодобрените се насочват за кастриране.


Чл. 5. Мъжките животни, които не се отглеждат за разплод, се кастрират до навършване на разплодна възраст, както следва:

а) бици - 8 месеца;

б) кочове, пръчове и нерези - 6 месеца;

в) жребци - 2 години.


Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 40 от 1997 г.) За заплождане чрез изкуствено осеменяване или имплантиране на ембрион или яйцеклетка се използва материал, получен в одобрен център за производство и съхранение на сперма, яйцеклетки и ембриони (ЦПССЯЕ) и отговарящ на изискванията за съответния вид животни, посочени в приложения от № 1 до 4а.


Чл. 7. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 40 от 1997 г.) Проби от сперма, яйцеклетки и ембриони в необходимото количество се вземат от държавен ветеринарен лекар в присъствие на заинтересуваната страна и се изпращат в определените по чл. 8 държавни ветеринарномедицински лаборатории за извършване на изследванията.


Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 40 от 1997 г.) Министърът на земеделието, горите и аграрната реформа чрез райониране определя държавните ветеринарномедицински лаборатории и клиники, които извършват изследвания и контрол върху мъжките разплодници и качеството на спермата, яйцеклетките и ембрионите.


Чл. 8а. (Нов - ДВ, бр. 40 от 1997 г.) (1) Центровете за производство и съхранение на сперма, яйцеклетки и ембриони от животни се одобряват от министъра на земеделието, горите и аграрната реформа по предложение на Националната служба по селекция и репродукция на животновъдството след получаване на становище от Националната ветеринарномедицинска служба, че отговарят на ветеринарномедицинските изисквания, посочени в приложение № 7.

(2) Одобреният по реда на ал. 1 център получава регистрационен номер, под който се вписва в специален регистър.


Чл. 8б. (Нов - ДВ, бр. 40 от 1997 г.) Мъжките разплодници и женските донори, предназначени за постъпване в изолаторите на центровете по чл. 8а, отговарят на условията, посочени в приложение № 8.


Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 1997 г.) За годните за заплождане сперма, яйцеклетки и ембриони се издава ветеринарномедицинско свидетелство (сертификат) съгласно приложение № 5, което придружава материалите при транспортирането им. Негодните за използване сперма, яйцеклетки и ембриони се бракуват с протокол, съставен от представители на регионалните ветеринарномедицински служби и регионалните служби по селекция и репродукция в животновъдството, съгласно приложение № 6.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 1997 г.) Спермата, яйцеклетките и ембрионите от внос се използват за заплождане след получаване на резултатите от изследванията.

(3) (Нова - ДВ, бр. 40 от 1997 г.) Вносът и износът на мъжки разплодници, сперма, яйцеклетки и ембриони се разрешават след съгласуване с НССРЖ, ако са:

1. придружени с ветеринарномедицински сертификат от страната износител, издаден съобразно договореностите между страните;

2. спазени изискванията на Наредба № 1 от 1990 г. за граничен ветеринарен контрол и карантина (ДВ, бр. 41 от 1990 г.; изм. и доп., бр. 31 от 1993 г.);

3. съобразени с изискванията, посочени в приложение № 9.


Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 40 от 1997 г.) Ветеринарномедицинските органи издават задължителни предписания и осъществяват контрол върху качествата на спермата, яйцеклетките и ембрионите, условията за добиването и употребата им.


Чл. 11. Ветеринарномедицинските изследвания, ваксинации с изключение на тези по чл. 8а от Закона за ветеринарното дело, експертизи, манипулации и освидетелствания, извършени по реда на тази наредба, се заплащат съгласно Ценоразписа за цени на ветеринарномедицински услуги и дейности.


Раздел II.
Ветеринарномедицински изисквания към мъжките разплодници, женските донори и получените от тях сперма, яйцеклетки и ембриони

(Загл. изм. - ДВ, бр. 40 от 1997 г.)

Чл. 12. Говеждите и биволските бици, използвани за естествено заплождане или за добиване на сперма за изкуствено осеменяване, трябва да отговарят на следните изисквания:

1. да произхождат от частни дворове или ферми, животните в които да са показали отрицателни резултати от извършените два пъти годишно изследвания за туберкулоза, паратуберкулоза, левкоза, бруцелоза, кампилобактериоза, трихомоноза, инфекциозен ринотрахеит, мукозна болест и парвовироза;

2. спермата, добита от тях, да отговаря на показателите по приложение № 1.


Чл. 13. Говеждите и биволските бици за разплод, внесени от чужбина, преминават 35-дневен карантинен период, по време на който се взимат два еякулата за изследване през интервал от 3 - 4 дни.


Чл. 14. (1) Нерезите, предназначени за естествено заплождане или за добив на сперма, трябва да отговарят на следните изисквания:

1. да произхождат от частни дворове или ферми, животните в които да са показали отрицателни резултати при изследванията за бруцелоза, туберкулоза и лептоспироза;

2. спермата, получена от тях, да отговаря на биологичните и микробиологичните показатели, посочени в приложение № 2.

(2) По време на карантинния период на нерезите, внесени от чужбина, всяка седмица се взема по един еякулат за изследване по микробиологични показатели и качество.


Чл. 15. За естествено заплождане или за изкуствено осеменяване се използват кочове и пръчове, които отговарят на следните изисквания:

1. да са показали отрицателни резултати от изследванията за бруцелоза, заразен епидидимит, меди-висна, артрити и енцефалит;

2. да са ваксинирани против антракс;

3. да им е извършен общ ветеринарномедицински преглед. Животните с установени възпалителни процеси на половите органи и други заболявания, пречещи на репродуктивността, се насочват за кастриране;

4. получените резултати от биологичните изследвания на до 3 еякулата, последният от които е изследван и микробиологично, да отговарят на показателите, посочени в приложение № 3.


Чл. 16. Жребците трябва да произхождат от райони, в които не са установени:

1. африканска чума и заразен метрит по кобилите през последните 3 години;

2. сап, инфекциозна анемия, инфекциозен енцефаломиелит, ензоотичен линфангит, дурин, вирусен артрит и антракс през последните 12 месеца в стопанството и в район в радиус 30 км от него;

3. шарка и грип по конете, ринопневмонит, мит и салмонелозен аборт през последните 12 месеца.


Чл. 17. Жребците, използвани за естествено заплождане или изкуствено осеменяване, трябва да отговарят на следните изисквания:

1. да са показали отрицателни резултати от изследванията за сап, дурин, заразен метрит, инфекциозна анемия, ринопневмонит и грип по конете;

2. спермата, получена от тях, да отговаря на показателите по приложение № 4.


Допълнителни разпоредби

(Нова - ДВ, бр. 58 от 1997 г.)

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "мъжки разплодници" са бици, биволски бици, нерези, кочове, пръчове и жребци, произхождащи от страната или внесени от чужбина и одобрени за използване за естествено заплождане или изкуствено осеменяване;

2. "сперма", "яйцеклетки" и "ембриони" са мъжки и женски полови продукти в прясно или консервирано състояние от говеда, биволи, овце, кози, свине и еднокопитни животни, получени с търговска цел и предназначени за репродуктивния процес в животновъдството;

3. "Център за производство и съхранение на сперма, яйцеклетки и ембриони" е официално одобрено и контролирано предприятие, в което се произвеждат семенна течност, яйцеклетки или ембриони за изкуствено осеменяване;

4. "официален ветеринарен лекар" е ветеринарен лекар, назначен от компетентните ветеринарни власти;

5. "ветеринарен лекар на центъра" е ветеринарният лекар от центъра, отговарящ за ежедневното изпълнение на изискванията на наредбата.


Заключителни разпоредби

§ 2. (Предишен параграф единствен - ДВ, бр. 58 от 1997 г) Тази наредба се издава на основание чл. 35 от Закона за ветеринарното дело.


Приложение № 1 към чл. 6


Биологични и микробиологични изисквания към семенната течност на говежди и биволски бици, предназначени за осеменяване на крави и биволици


1. Подвижност на сперматозоидите:

а) свежа сперма - над 70%;

б) размразена сперма - над 30%.

2. Концентрация на живите сперматозоиди с праволинейни настъпателни движения в една доза за осеменяване:

а) свежа сперма - над 50 млн.;

б) размразена - над 7 млн.

3. Патологични сперматозоиди - не повече от 20%.

4. Клетъчни елементи - не се допускат.

5. Микроорганизми, предизвикващи инфекциозни заболявания и гнойновъзпалителни процеси в спермата, не се допускат.


Приложение № 2 към чл. 6


За биологичните и микробиологичните изследвания къмсеменната течност от нерези


1. Подвижни сперматозоиди при получаване - над 70%.

2. Аглутинация - до 30%.

3. Мъртви сперматозоиди - до 25%.

4. Патологични сперматозоиди - до 25%.

5. Микроорганизми, предизвикващи инфекциозни заболявания и гнойновъзпалителни процеси, не се допускат.


Приложение № 3 към чл. 6


За биологичните и микробиологичните изследвания насеменна течност от кочове и пръчове


I. Свежа (незамразявана) семенна течност:


1. Обем на еякулата - 0,4 мл.

2. РН - 6,6 - 7.

3. Подвижност на сперматозоидите - над 70 %.

4. Аглутинация - не се допуска.

5. Концентрация на сперматозоидите - над 1,2 млрд. в 1 мл.

6. Патологични сперматозоиди - до 20 %.

7. Микроорганизми, предизвикващи инфекциозни заболявания и гнойновъзпалителни процеси, в спермата - не се допускат.


II. Размразена семенна течност:


1. Подвижност на сперматозоидите - над 25 %.

2. Концентрация на сперматозоидите в 1 доза - над 20 млн.

3. Патологични сперматозоиди - 30 %.

4. Микроорганизми, предизвикващи инфекциозни заболявания и гнойновъзпалителни процеси, в спермата - не се допускат.


Приложение № 4 към чл. 6


За биологичните и микробиологичните показатели насеменна течност от жребци


I. Свежа (незамразявана) семенна течност:


1. Обмен на еякулата - не по-малко от 25 мл.
2. РН - 7,2 - 7,8.
3. Подвижност на спермато-  
зоидите - не по-малко от 60%.
4. Концентрация на сперма-  
тозоидите в 1 мл - не по-малко от 100 млн.
5. Патогенни и условно  
патогенни микро-  
организми - не се допускат.
II. Размразена семенна  
течност:  
1. Доза за осеменяване - 25 до 40 мл.
2. Подвижност на спермато-  
зоидите - над 30%.
3. Брой на живите сперма  
тозоиди в 1 доза - над 30 млн.
4. Патогенни и условно пато-  
генни микроорганизми - не се допускат.


Приложение № 4а към чл. 6


(Ново - ДВ, бр. 40 от 1997 г.)


Изисквания, приложими за яйцеклетки и ембриони,получени с търговска цел


След промиването зона пелоцида на всяка яйцеклетка или ембрион се изследва най-малко с петдесеткратно увеличение, като тя трябва да бъде непокътната и свободна от всякакъв прилепнал материал.


Приложение № 5 към чл. 9


(Изм. - ДВ, бр. 40 от 1997 г.)



ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКО СВИДЕТЕЛСТВО
(СЕРТИФИКАТ)
№ . . .
 

Днес,. . . . 199 . . . г., гр. (с.) . . . . . . . . .,

област . . . . ., в лабораторията на . . . . . . . . . . . .
д-р . . . . . . . . . . . . . . . . . .на длъжност . . . . . . . . . . . ,
д-р . . . . . . . . . . . . . . . . . .на длъжност . . . . . . . . .
и лаборант. . . . . . . . . . . . . . . . . . .изследва-
ха семенна течност, яйцеклетки и ембриони прясна, дълбо-
ко замразена от следните разплодници, женски донори . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

(вид, име и номер на разплодниците, женски донори)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

За изследванията бяха изразходвани следните количе-

ства семенна течност, яйцеклетки и ембриони. . . . . . . . . . . .
. . . . . . . и бяха установени следните резултати:

Биологични показатели: . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Микробиологични показатели: . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Заключение: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

(ненужното се зачертава)

Извършили изследванията: 1. . . . . . . . . . . . . . . .
  2. . . . . . . . . . . . . . . .
  3. . . . . . . . . . . . . . . .
  Директор:


Приложение № 6 към чл. 9



ПРОТОКОЛ ЗА БРАК
№ . .
 

Днес, . . . . . 199 . . г. в гр. (с.) . . . . . . . . . . . . .,

област . . . . . . . . . . . . . . ., д-р . . . . . . . . . . .
на длъжност . . . . . . . . . . . в . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .,

(вет. мед. учреждение)

лаборант . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . и от
РССРЖ - гр. . . . . . . . . ., г-н (г-жа) . . . . . . . . . . . . . . . .,
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(трите имена)
на длъжност . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . .,
в присъствие на собственика . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(трите имена)
от . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(фирма)
въз основа на извършена експертиза или въз основа на
ветеринарномедицинско свидетелство (сертификат) № . . . . . . .,
издаден на . . . . . . . . . . ., бракува следните коли-
чества семенна течност (посочват се цифром и словом ко-
личествата семенна течност, вид на спермата, име и номер
на разплодника, дата на получаване на еякулатите и при-
чините за бракуването): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Бракуваната семенна течност се унищожава или се раз-

решава използването й за други цели, но не и за осеменя-
ване.
. . . . . . .199 . .г. Длъжностни лица:
гр. (с.) . . . . . . . . 1. . . . . . . . . .
  2. . . . . . . . . .
  3. . . . . . . . . .
  4. . . . . . . . . .


Приложение № 7 към чл. 8а


(Ново - ДВ, бр. 40 от 1997 г., доп., бр. 58 от 1997 г.)


Ветеринарномедицински изисквания при одобряване на центрове за производство и съхранение на сперма, яйцеклетки и ембриони


1. Центърът за производство на сперма, яйцеклетки и ембриони се състои от следните обекти:

а) производствен обект;

б) сграда за продължително съхранение на консервирани сперма, яйцеклетки и ембриони (банка);

в) административна сграда (помещения за администрацията);

г) карантинна сграда.

2. При проектирането и строежа на ЦПССЯЕ и при изготвянето на технологията на производство и контрол се спазват следните изисквания:

а) изключена е възможността за контакт на животните от производствения обект с външни животни;

б) помещенията и съоръженията за животни и помещенията за получаване, обработка и съхранение на сперма, яйцеклетки и ембриони лесно се почистват и дезинфекцират.

3. Производственият обект отговаря на следните изисквания:

а) при определяне на терена за строителство са спазени хигиеннозащитните зони по Наредба № 7 от 1992 г. за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда (ДВ, бр. 46 от 1992 г.);

б) построен е на отцедлив терен и извън границите на вододайна зона;

в) осигурен е с питейна вода, електрозахранване и е свързан с пътната мрежа;

г) ограден е, като височината на оградата е не по-ниска от 1,80 м;

д) има изградени: ветеринарен пункт; дезинфекционна площадка; рампа за товарене и разтоварване на животни; екарисажна площадка или трупна яма; сграда за съхранение и обработка на фураж; помещения за лицата, участващи в производствения процес, вкл. филтър с баня;

е) има помещения за: животните, вкл. изолационно помещение с необходимите съоръжения; получаване на сперма, яйцеклетки и ембриони със стая за дезинфекция и стерилизация на инструментариума и посудата с необходимото оборудване; обработка на сперма, яйцеклетки и ембриони със стая за дезинфекция и стерилизация на инструментариума и посудата.

4. Сградата (банката) със залите за продължително съхранение на консервирани сперма, яйцеклетки и ембриони се изгражда извън оградата на производствения обект и има:

а) отделни помещения за стерилизация на посуда, съхранение на консерванти, дезинфектанти и др.;

б) лаборатория за контрол на качеството на спермата, яйцеклетките и ембрионите.

5. Помещенията за администрацията се изграждат самостоятелно или се разполагат в сградата по т. 4, но с обособен самостоятелен вход.

6. Карантинното помещение за животните, определени за включване в производствения процес, отговаря на следните изисквания:

а) да е извън оградата на производствения обект по т. 3;

б) да е оградено;

в) да е електрифицирано и водоснабдено;

г) да има дезинфекционна площадка за хора и превозни средства и ветеринарен пункт.

7. Изисквания към работния процес в ЦПССЯЕ:

а) в зависимост от вида на производство - за сперма или яйцеклетки и ембриони, в центъра има само мъжки или само женски животни от един вид;

б) води се дневник или компютърен запис за всички животни, съдържащ данни за: идентификация на всяко животно по вид, пол, порода, дата на раждане и дата на постъпване в центъра; отчетността обхваща проведените изследвания и третирания по чл. 8а ЗВД, изследвания за покривни инфекции и резултатите от тях и др. съобразно изискванията на ветеринарномедицинското законодателство;

в) да се преработва и съхранява само сперма, яйцеклетки и ембриони, получени в съответния център, без те да са имали пряк контакт с партиди, получени на друго място;

г) получаването, обработката и съхранението на продуктите се осъществява само в определените помещения при спазването на изискванията за хигиена и стерилност;

д) всички средства, имащи контакт с животните донори и получените от тях продукти, предварително се дезинфекцират или стерилизират;

е) криогенният агент да не е бил използван преди това за нуждите на други продукти от животински произход;

ж) продуктите са трайно и ясно маркирани по начин, който дава точна информация за: вида (сперма, яйцеклетки или ембриони), от какъв животински вид произхождат, дата на получаването, идентификация на донорното животно, регистрационен номер на производствения център и страната производител; маркировката може да се осъществи и чрез приет код;

з) всеки център е обезпечен с ветеринарен лекар, отговарящ за спазването на ветеринарните изисквания, който води ветеринарната отчетност по т. 7, буква "б";

и) (нова - ДВ, бр. 58 от 1997 г.) продуктите от животински произход, използвани при производството на семенна течност, яйцеклетки и ембриони, включително добавки или разредители, се получават от източници, които не представляват риск за здравето на животните или са обработени преди използването им така, че да изключват всякакъв риск;

к) (нова - ДВ, бр. 58 от 1997 г.) външни лица посещават ЦПССЯЕ с разрешението и под контрола на ветеринарния лекар на центъра, като се използват стерилни облекла; чужденци посещават центъра само с разрешение на Главно управление на Националната ветеринарномедицинска служба.

8. Центърът за производство и съхранение на сперма, яйцеклетки и ембриони задължително най-малко два пъти годишно се инспектира от държавните ветеринарномедицински органи за спазване на ветеринарните изисквания. При нарушаване на изискванията или съмнение за заразно заболяване по животните донори одобрението за центъра временно се преустановява или оттегля. Временно преустановеното или оттеглено одобрение се възстановява след ликвидиране на източниците на заразата и отново изпълнени условия.


Приложение № 8 към чл. 8б


(Ново - ДВ, бр. 40 от 1997 г., изм., бр. 58 от 1997 г)


Ветеринарномедицински изисквания при постъпване на мъжки разплодници и женски донори в центровете за производство и съхранение на сперма, яйцеклетки и ембриони от животни


1. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 1997 г.) Преди приемане в изолатора на ЦПССЯЕ всяко мъжко или женско животно трябва да е придружено с ветеринарен паспорт, удостоверяващ, че животното произхожда от населено място или стопанство, в което 60 дни преди приема не е регистрирано инфекциозно заболяване, свързано със съответния вид животни, и 30 дни преди приема животното е било изследвано и е показало отрицателни резултати за:


а) при говеда: туберкулоза, бруцелоза, леп-
  тоспироза, левкоза, син език,
  паратуберкулоза, инфекцио-
  зен ринотрахеит, мукозна
  болест, трихомоноза, парво
  вироза и кампилобактериоза;
б) при овце и кози: туберкулоза, бруцелоза, леп-
  тоспироза, син език, Меди
  Висна, заразен епидидимит;
в) при свине: туберкулоза, бруцелоза, леп-
  тоспироза, ТГЕ и Ауески;
г) при коне: сап, дурин, заразен метрит,
  инфекциозна анемия, рино-
  пневмонит и грип по конете.

Забележка. Конете да произхождат от райони, в които не са установени: африканска чума и заразен метрит по кобилите през последните 3 години; сап, инфекциозна анемия, инфекциозен енцефаломиелит, ензоотичен лимфангит, дурин, вирусен артерит, антракс, шарка и грип, ринопневмонит, мит и салмонелозен аборт през последните 12 месеца.

2. Животните се придружават с ветеринарномедицински документ, удостоверяващ, че са клинично здрави и годни за разплод, и с нанесени данни относно: датата на извършване на задължителните имунопрофилактични мероприятия; вида, контролния номер и срока на годност на съответната ваксина.

3. Животните, произхождащи от пазари в страната, задължително се карантинират извън ЦПССЯЕ, през което време се извършват всички задължителни изследвания и при задоволително заключение на комисия с участие на държавен ветеринарен лекар се допускат в изолатора.

4. Животните, пристигащи от друг център с ветеринарно документирано, отговарящо на изискванията здравословно състояние, постъпват в изолатора на центъра приемник.

5. Всички новопостъпващи животни се допускат в изолатора на ЦПССЯЕ след съгласието на държавния ветеринарен лекар, отговарящ за обекта, и представянето на изискваната пълна ветеринарна документация за животните.

6. Животните престояват в изолатора 30 дни, през който период повторно се извършват всички изследвания по т. 1, и при отрицателни резултати след дезинфекция на тялото и копитата се прехвърлят в производствения сектор.

7. Получената сперма през изолаторния режим на мъжките разплодници се карантинира до получаване на окончателните резултати от изследванията за качество и здравословното състояние на съответния дарител.

8. В случай на съмнителна или положителна реакция при изследванията по време на изолаторния режим при отделно животно то се изважда от групата, а останалите се задържат в изолатора до гарантиране на отрицателния им статус по отношение на съответното заболяване.

9. Бици и женски донори от ЦПССЯЕ, представяни на наши и международни изложби и пазари, се приемат отново в центъра по реда за новопостъпващи животни.

10. Животните от производствения сектор на центровете ежегодно се подлагат на диагностични изследвания и имунопрофилактични третирания съобразно инструкциите за контрол и борба със съответните заразни заболявания.

11. Животните, показали съмнителна реакция за заразно заболяване при провеждане на ежегодните изследвания, незабавно се изолират и получаването на сперма, яйцеклетки и ембриони от тях се преустановява до изясняване на здравния им статус.

12. При невъзможност да бъде върнат задоволителният здравен статус на животното реагент то се изключва от производствения процес, извежда се от центъра и се пренасочва съобразно здравния статус. Получените от него сперма или яйцеклетки и ембриони след последното изследване със задоволителен здравен статус се унищожават. Производственият процес в центъра временно се преустановява и се възстановява след поголовно изследване на всички животни за съответното заболяване и след получаване на отрицателен резултат.


Приложение № 9 към чл. 9, ал. 3, т. 3


(Ново - ДВ, бр. 40 от 1997 г.)


Изисквания към ветеринарния сертификат за сперма, яйцеклетки иембриони и режим на внос


1. Ветеринарният сертификат, придружаващ продукцията, отговаря на следните изисквания:

а) изготвен и подписан е от държавен ветеринарен лекар;

б) написан е на един от официалните езици на страната получател;

в) написан е на единствен лист хартия;

г) издаден е само за един получател на пратката;

д) придружава в оригинал пратката до нейното местоназначение.

2. Вносът на сперма, яйцеклетки и ембриони не се допуска, ако при извършения контрол при пристигането на пратката се установи, че:

а) не произхождат от страната, посочена в сертификата;

б) продуктите произхождат от страна, която е под здравословна възбрана за износ на такива продукти;

в) ветеринарният сертификат не отговаря на изискванията по т. 1.

3. Забраната по т. 2 не се отнася за транзитно преминаващи продукти.

4. При съмнение, че спермата, яйцеклетките и ембрионите са заразени с патогенни микроорганизми, те могат да се поставят и под карантина до изясняване на положението при условие, че това не засяга жизнеността им.

Когато вносът на сперма, яйцеклетки и ембриони е недопустим и липсва съгласие от страната износител за приемането им обратно, държавните ветеринарни органи на страната, за която са предназначени, имат право да разпоредят за тяхното унищожаване, като всички разходи са за сметка на получателя на пратката.


Промени настройката на бисквитките