Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 75 от 3.IX

НАРЕДБА № 4 ЗА ДАНЪЧНАТА РЕГИСТРАЦИЯ

 

НАРЕДБА № 4 ЗА ДАНЪЧНАТА РЕГИСТРАЦИЯ

ПРИЕТА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.75 от 3 Септември 1993г., отм. ДВ. бр.7 от 26 Януари 1999г.

Отменена с § 4 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 1 от 15 януари 1999 г. за данъчна регистрация - ДВ, бр. 7 от 26 януари 1999 г.


Чл. 1. С тази наредба се урежда редът за извършване на данъчната регистрация.


Чл. 2. На основание чл. 5 от Закона за данъчното производство на регистрация подлежат местните физически лица; едноличните търговци и местните юридически лица, включително тези с идеална цел и неперсонифицирани дружества; чуждестранните лица, включително клоновете на чуждестранните лица, които осъществяват стопанска дейност или получават доходи и придобиват имущества в страната.


Чл. 3. (1) Местните физически лица се регистрират служебно. Регистрират се лицата с българско гражданство за доходите, придобити в страната или внесени от чужбина, притежаващи или придобили имуществото в страната. Регистрацията се извършва от данъчната служба по постоянно местоживеене след подаване на първата данъчна декларация. Постоянното местоживеене е вписаният в документа за самоличност адрес.

(2) Едноличните търговци, местните юридически лица, включително и тези с идеална цел и клоновете на чуждестранните лица, са длъжни в срок 14 дни от съдебната регистрация да представят в данъчната служба по седалището им декларация за данъчна регистрация по образец (приложение № 1).

(3) Неперсонифицираните дружества са длъжни в 14-дневен срок от образуването им да подадат декларация за данъчна регистрация по образец (приложение № 1) в данъчната служба по седалището на образуването им. Седалището на дружеството се доказва пред данъчната служба с нотариално заверен препис на учредителния акт.

(4) Чуждестранните лица - чужди граждани, включително и лицата с двойно гражданство, независимо от местоживеенето им, регистрираните в чужбина юридически лица или дружества, които не са юридически лица, когато получават печалби или доходи, притежаващи или придобиващи имущества в страната, са длъжни в 14-дневен срок от съдебната им регистрация, а ако такава не се изисква - от получаване на дохода или имуществото, да подадат декларация за данъчна регистрация пред данъчната служба, на територията на която е получен доходът или е извършена инвестицията или където е придобито имуществото.


Чл. 4. Данъчната служба, на територията на която физическото лице притежава недвижимо имущество, в 14-дневен срок уведомява данъчната служба по местоживеене на лицето за вида на притежаваните имущества и размера на дължимите държавни вземания за тях.


Чл. 5. Данъчните служби вписват данъчнозадължените лица в регистър по образец (приложения № 2 и 3).


Чл. 6. (1) На данъчнорегистрираните лица се издава десетразряден данъчен номер.

(2) Данъчният номер на местното физическо лице съвпада с единния граждански номер.

(3) Данъчният номер на лицата, посочени в чл. 5, т. 2 и 3 от Закона за данъчното производство, се вписва в удостоверение по образец (приложение № 4), защитено в пластмасово фолио, както и върху оригинала на съдебното решение на лицата по чл. 5, т. 2 от Закона за данъчното производство.

(4) Данъчният номер се връчва на лицата в срок един месец от подаване на декларацията за данъчна регистрация.

(5) Удостоверението по ал. 3 е официален документ за легитимиране на данъчнозадълженото лице.

(6) До издаване на удостоверението лицето получава заверен от данъчната служба екземпляр на декларацията за данъчна регистрация с вписан данъчен номер.


Чл. 7. Лицето е длъжно да посочва данъчния си номер във всички първични счетоводни документи, платежни документи, договори и другите документи, свързани с данъчното облагане, както и в цялата кореспонденция с данъчните органи.


Чл. 8. (1) При промяна на седалището или местоживеенето си регистрираното лице е длъжно в 14-дневен срок да уведоми данъчната служба, на чиято територия е новото седалище на управление, съответно местоживеене.

(2) В срока по ал. 1 лицето уведомява данъчната служба, където е извършена регистрацията, и за всяка друга промяна в данните, посочени в декларацията за данъчна регистрация.

(3) Уведомяването се извършва чрез попълване и представяне на декларация по образец (приложение № 1) - за лицата, посочени в чл. 3, ал. 2 и 3, и приложение № 5 - за местни и чуждестранни физически лица, посочени в чл. 3, ал. 1 и 4.

(4) В случаите по ал. 1 данъчната служба регистрира лицето, като запазва неговия данъчен номер. След регистрацията същата уведомява данъчната служба, от района на която лицето се премества, като изисква и всички документи, свързани с данъчното облагане на лицето за последните пет години (данъчното досие).


Чл. 9. (1) Данъчната служба ежемесечно до 10-о число на следващия месец уведомява съответното териториално данъчно управление за промените в регистъра, свързани с допълнително вписване или заличаване на лица и за лицата, чиито данни по декларацията за регистрация са променени. Информацията се предава на технически носител или автоматично.

(2) Териториалните данъчни управления водят териториален данъчен регистър, в който отразяват настъпилите промени в данъчната регистрация.

(3) Териториалните данъчни управления ежемесечно до 15-о число на месеца уведомяват Главно управление "Данъци" за промените в регистъра, свързани с допълнително вписване или заличаване на лица, и за лицата, чиито данни по декларацията за регистрация са променени. Информацията се предава на технически носител или автоматично.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Лицата, посочени в чл. 5, т. 2 и 3 от Закона за данъчното производство, заварени от този закон, които до издаване на тази наредба не са данъчно регистрирани въз основа на подаден от тях регистрационен формуляр, са длъжни в срок до 16 септември 1993 г. да подадат в съответната данъчна служба декларация за данъчна регистрация.


§ 2. Съдилищата и общините, посочени в чл. 11 от Закона за данъчното производство, Министерството на териториалното развитие и строителството-управление "Гражданска регистрация и административно обслужване", и Министерството на вътрешните работи предоставят на данъчната администрация информация във връзка с поддържане на регистъра безплатно.


§ 3. Тази наредба се издава на основание чл. 7, ал. 1 от Закона за данъчното производство.


Приложение № 4 към чл. 6, ал. 3



  За физически лица
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
ТДУ ..................................................................................................................
ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДАНЪЧНА РЕГИСТРАЦИЯ
ДАНЪЧНА СЛУЖБА ......................................................................................................
 
НАЧАЛНИК ............................................................................................................
 

/подпис и печат/

Информацията, представена на данъчната администрация в този формуляр не може да бъде предавана на никого, освен на лица и институции изрично предвидени в законите за данъчно облагане.

 
Дата ____________________________________________________________________________________________________________________________________________
1. ЕГН ._._._._._._._._._._.
2. Л.П.сер. _ N% ._._._._._._._.
3. Име, презиме и фамилия _________________________________________________________________________________________________________________________________________
4. Адресна регистрация _________________________________________________________________________________________________________________________________________

(ж.к., улица №%, Бл. №%, Вх., Ет., Ап.)

5. Община ___________________________________________________________________________________________________________________________________________
6. Населено място _______________________________________________________________________________________________________________________________________
7. Пощенски код _____________________________________________________________________________________________________________________________________
8. Телефон ____________ Телекс ________________ Телефакс_________________________________________________________________________________________________________
9. Дата на получаване в данъчна служба ___________ към ТДУ ______________________________________________________________________________________________________
10. Дата на данъчно регистриране ________________________________________________________________________________________________________________________________
11. Идва от Данъчна служба _______________________ към ТДУ _______________________________________________________________________________________________________
12. Премества се в Данъчна служба ________________ към ТДУ _______________________________________________________________________________________________________
13. Дата на преместване ___________________________________
Долуподписаният, ______________________________, декларирам, че
посочената в тази декларация информация е вярна и пълна.
 
Дата: ________________ Подпис: ____________________________________________________________________________________________________________________________

Декларацията за данъчна регистрация се подава само при настъпили промени в адресната регистрация.


Приложение № 5 към чл. 8, ал. 3

Приложение № 5 към чл. 8, ал. 3


МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

УДОСТОВЕРЕНИЕ

________________________________________________

________________________________________________

със седалище:___________________________________

към данъчна служба______________________________

има данъчен номер |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

ТДУ град ________________________________

дата ......... Началник:


Промени настройката на бисквитките