Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 46 от 15.V

НАРЕДБА № 11 ЗА СПЕЦИАЛНОТО РАБОТНО ОБЛЕКЛО И ЛИЧНИТЕ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА

 

НАРЕДБА № 11 ЗА СПЕЦИАЛНОТО РАБОТНО ОБЛЕКЛО И ЛИЧНИТЕ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА

ПРИЕТА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРУДА И СОЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, Отмяната е в сила от 17.08.2001 г.

Обн. ДВ. бр.66 от 3 Август 1993г., отм. ДВ. бр.46 от 15 Май 2001г.

Отменена с § 4 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 3 от 19 април 2001 г. за минималните изисквания за безопасност и опазване на здравето на работещите при използване на лични предпазни средства на работното място - ДВ, бр. 46 от 15 май 2001 г., в сила от 16 август 2001 г.


Чл. 1. С тази наредба се урежда редът, по който се определят професиите и длъжностите, при които на работниците и служители се осигурява специално работно облекло и лични предпазни средства, техния вид, снабдяването, ползването и съхраняването им.


Чл. 2. Специално работно облекло и лични предпазни средства са: каски, антифони, очила, маски, щитове, облекла, ръкавици, обувки и други, които посредством материала и конструкцията си предпазват работника или служителя от вредности и опасности, произтичащи от характера и условията на трудовата дейност.


Чл. 3. (1) Специалните работни облекла и личните предпазни средства се произвеждат в съответствие с Българския държавен стандарт (БДС).

(2) Специалните работни облекла и личните предпазни средства, за които няма утвърден БДС, се произвеждат с разрешение на Министерството на здравеопазването.

(3) Разрешенията за производство на специални работни облекла и лични предпазни средства се отпечатват периодично в Информационния бюлетин по труда на Министерството на труда и социалните грижи.


Чл. 4. Вносът на специални работни облекла и лични предпазни средства се осъществява след заключение от органите на Министерството на здравеопазването за техните защитни и хигиенни качества.


Чл. 5. Производителите на специални работни облекла и лични предпазни средства:

1. организират производството им на основа на утвърдената номенклатура (приложение № 1);

2. разработват и издават каталожни проспекти и други информационни материали за специалното работно облекло и личните предпазни средства и техните предпазни свойства;

3. произвеждат специално работно облекло на основата на модели, одобрени от специализиран съвет към Министерството на труда и социалните грижи и Министерство на здравеопазването;

4. прилагат при доставка сертификат за предпазните свойства на специалното работно облекло и личните предпазни средства, както и изискванията при ползването и поддържането им.


Чл. 6. (1) Работодателите разработват и утвърждават списъка на професиите, длъжностите и работните места, при които се изисква от работниците и служителите да ползват специално работно облекло и лични предпазни средства с тяхното наименование, вид, модел, материал и срок за износване.

(2) Списъците по ал. 1 се съставят съобразно общите нормативи за специалните работни облекла и личните предпазни средства, давани за работа при вредности и опасности (приложение № 2).

(3) Списъците по ал. 1 се обявяват пред работниците и служителите.

(4) Списъците се изменят и допълват по реда на установяването им.


Чл. 7. Специалното работно облекло и личните предпазни средства се предоставят и зачисляват на работника или служителя в деня на постъпването на работа. Срокът за износване започва да тече от деня на зачисляването им.


Чл. 8. (1) Право на специално работно облекло и лични предпазни средства имат всички български граждани, работещи по трудово правоотношение в български, смесени или чужди фирми, предприятия и други организации в страната, както и работещите в български фирми, предприятия и други организации в чужбина.

(2) Право на специално работно облекло и лични предпазни средства имат и чужди граждани, работещи по трудово правоотношение в български или смесени фирми, предприятия и други организации в страната, доколкото не е предвидено друго в закон или международен договор, по който страна е Република България.


Чл. 9. (1) Специалното работно облекло и личните предпазни средства са инвентар на фирмата, предприятие или друга организация и се отчитат като стоково-материални ценности.

(2) Специалното работно облекло и личните предпазни средства след получаването им от работниците и служители се изписват в издръжката на фирмата, предприятието или едноличния търговец. За облеклото и обувките се води и извънсчетоводна оперативна отчетност за срока на подменянето.

(3) Специалното работно облекло и личните предпазни средства се предоставят на работниците или служителите при извършване на работи, за които се изисква тяхното използване.


Чл. 10. (1) Компенсация в пари за неосигурено или несвоевременно предоставено специално работно облекло и лични предпазни средства не се допуска.

(2) Заменянето на определените специални работни облекла и лични предпазни средства с други, които нямат същите качества, не се допуска.


Чл. 11. Специалното работно облекло след изтичане на срока за износване не подлежи на връщане.


Чл. 12. (1) Загубено, унищожено или повредено специално работно облекло и лични предпазни средства преди изтичане на срока за износване не по вина на работника или служителя, което се установява с протокол на работодателя, се подменят с нови.

(2) Когато специалното работно облекло и личните предпазни средства са загубени или унищожени по вина на работника или служителя, работодателят го снабдява с нови и търси имуществена отговорност за остатъчната стойност до срока на износване съгласно Кодекса на труда.


Чл. 13. Работодателят осигурява необходимите гардероби, шкафове или подходящи помещения за съхранение на личното и специалното работно облекло и личните предпазни средства на работниците и служителите.


Чл. 14. Новопостъпващите работници и служители и тези, които ще ползват нови видове специално работно облекло и лични предпазни средства, се обучават от работодателя за правилното им използване, съхранение, и начините за проверяване на тяхната изправност.


Чл. 15. (1) Почистването, изпирането, дезинфекцирането на специално работно облекло и лични предпазни средства се организира от работодателя и за негова сметка.

(2) Дегазирането, дезактивирането, изпирането, поправянето и съхраняването на специалното работно облекло и лични предпазни средства, употребявани в среда с вредни вещества (олово, неговите сплави и съединения, живак, етилиран бензин, радиоактивни вещества, цианиди, пестициди и др.) се извършват по указание на органите на държавния санитарен контрол от работодателя и за негова сметка.

(3) Когато работник или служител се разболее от инфекциозна болест, ползваните от него специално работно облекло и лични предпазни средства, както и помещението или личният му шкаф се дезинфекцират от съответния здравен орган за сметка на работодателя.

(4) При поддържането и почистването на специалното работно облекло и лични предпазни средства се осигурява запазването на техните защитни качества.


Чл. 16. Работодателят осигурява периодични проверки за качествата на специалното работно облекло и личните предпазни средства (диелектрични предпазни средства, самоспасители, предпазни колани за работа на височина, филтри на противогазови маски и др.) съгласно установените срокове в правилниците по безопасността на труда, БДС и указанията на производителя. За резултатите от извършените проверки се съставя протокол с указание на срока за извършване на следващата проверка, а на предпазните се поставя знак докога са годни.


Чл. 17. В зависимост от условията на работа специалното работно облекло и личните предпазни средства се използват:

1. постоянно - когато вредностите и опасностите действат непрекъснато в работната среда;

2. периодично, когато вредностите и опасностите възникват само при някои видове работи, при определени условия на работа, сезонно или през дълги периоди от време;

3. аварийно - при възникване на аварии.


Чл. 18. (1) Мястото за съхраняване на специалното работно облекло и личните предпазни средства, които ще се използват аварийно, се определя от работодателя със заповед съобразно действащата нормативна уредба.

(2) Работодателят осигурява резерв от специално работно облекло и лични предпазни средства, необходими за гарантиране на безопасното осъществяване на трудовата дейност.


Чл. 19. При откриване на неизправности по специалното работно облекло и личните предпазни средства работниците и служителите са длъжни незабавно да уведомят работодателя.


Чл. 20. (1) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя или при преминаване на работа, за която не се предвижда използване на специално работно облекло и лични предпазни средства, работникът или служителят ги връща, ако срокът им на използване не е изтекъл.

(2) В случаите на ал. 1. работникът или служителят може да задържи специалното работно облекло и личните предпазни средства, като заплати стойността до срока на износването му.


Чл. 21. (1) При прекратяване на трудовото правоотношение от работодателя без виновно поведение на работника или служителя специалното работно облекло не се връща и не се заплаща за недоизносената му част.

(2) В останалите случаи на прекратяване на трудовото правоотношение работниците и служителите могат да задържат облеклото и обувките, като заплатят стойността за срока на доизносването им.


Чл. 22. Контролните органи на Министерството на труда и социалните грижи и Министерството на здравеопазването могат да предписват на работодатели да осигурят работниците и служителите със специално работно облекло и лични предпазни средства, невключени в утвърдените списъци на базата на общи нормативи (приложение № 2), когато това се налага от характера на вредностите, при които работят.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание на чл. 284, ал. 3 от Кодекса на труда.


§ 2. Контролът по прилагането на наредбата се осъществява от органите на Министерството на труда и социалните грижи и Министерството на здравеопазването. Те дават указания за решаване на възникналите въпроси според тяхната компетентност.


§ 3. Приложенията към наредбата ще бъдат отпечатани в специализирани бюлетини на Министерството на труда и социалните грижи.


§ 4. Наредбата отменя Наредба № 3 от 1987 г. за специалното работно облекло и личните предпазни средства (обн., ДВ. бр. 23 от 1987 г.; изм. и доп., бр. 2 от 1990 г.)


Промени настройката на бисквитките