Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 42 от 18.V

НАРЕДБА № 3 ЗА ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ С КОНКУРСЕН ИЗПИТ СЛЕД ЗАВЪРШЕН VII КЛАС В ПРОФИЛИРАНИ ПАРАЛЕЛКИ ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО, МУЗИКА, ХОРЕОГРАФИЯ И ХРИСТЯНСКО ИЗКУСТВО И КУЛТУРА НА СРЕДНИТЕ ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИ УЧИЛИЩА

 

НАРЕДБА № 3 ЗА ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ С КОНКУРСЕН ИЗПИТ СЛЕД ЗАВЪРШЕН VII КЛАС В ПРОФИЛИРАНИ ПАРАЛЕЛКИ ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО, МУЗИКА, ХОРЕОГРАФИЯ И ХРИСТЯНСКО ИЗКУСТВО И КУЛТУРА НА СРЕДНИТЕ ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИ УЧИЛИЩА

ПРИЕТА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА И КУЛТУРАТА

Обн. ДВ. бр.42 от 18 Май 1993г.

Отменена с § 6 от Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 1 за приемане на ученици в държавните и общинските общообразователни и професионални училища за учебната 1994-1995 г. - ДВ, бр. 52 от 28 юни 1994 г.


Раздел I.
Кандидатстване

Чл. 1. В профилирани паралелки по изобразително изкуство, музика, хореография и христянско изкуство и култура с приемане след завършен VII клас могат да кандидатстват ученици, завършили VII клас през същата учебна година с общ успех най-малко мн. добър 4,50 и не по-възрастни от 16 години към 30 септември на календарната година.


Чл. 2. (1) Ученикът има право да кандидатства в едно средно общообразователно училище (СОУ) в профилирана паралелка по изобразително изкуство, музика, хореография и христянско изкуство и култура на територията на едно населено място.

(2) Кандидатите, положили успешно конкурсен изпит в средно художествено, средно музикално и Държавното хореографско училище, имат право да кандидатстват в профилираните паралелки по изобразително изкуство, музика или хореография на СОУ със съответните оценки.


Чл. 3. В училището, където кандидатства, ученикът подава молба по образец (приложение № 1). Към молбата се прилагат:

1. удостоверение за завършен VII клас;

2. служебна бележка от средно художествено, средно музикално или Държавното хореографско училище за успешно издържаните изпити и получените оценки, ако кандидатът желае да участва в класирането с тях, без да полага конкурсен изпит в средното общообразователно училище;

3. медицинско свидетелство за здравословното състояние на кандидата (ортопед, хирург, кардиолог, невролог, УНГ и заключение) само за кандидатите за паралелките по хореография.


Чл. 4. (1) Срокът за подаване на документите по чл. 3 е от 16 юни до 30 юни на календарната година.

(2) Срокът за подаване на документите по чл. 3, т. 2 е до 2 юли.

(3) След изтичане на срока по ал. 1 документи за кандидатствате не се приемат.


Раздел II.
Конкурсни изпити

Чл. 5. Конкурсните изпити се провеждат, както следва:

1. по изобразително изкуство - на 3 и 4 юли на календарната година за профилираните паралелки по изобразително изкуство по учебната програма за VII клас (приложение № 3);

2. по музика - проверка на музикалните способности и специален предмет (инструмент, народно пеене) - на 3 и 4 юли на календарната година за профилираните паралелки по музика (приложение № 4);

3. проверка на музикалните способности с акцент върху ритмичните способности, фигура, танцови и артистични данни на кандидатите - на 3 и 4 юли на календарната година за паралелките по хореография (приложение № 5);

4. събеседване върху учебния материал по литература и по история за VII клас и събеседване за проверка на нивото на общата култура на кандидатите - на 6 юли на календарната година за паралелките по христянско изкуство и култура (приложение № 6 и 7).


Чл. 6. (1) Темите за изпитите по изобразително изкуство се определят от Министерството на образованието, науката и културата.

(2) Изпитите по изобразително изкуство са анонимни.

(3) Кандидатите са длъжни да се явят в изпитната зала и да заемат определените им места не по-късно от 7 ч. и 45 мин.

(4) Местата в изпитните зали се номерират предварително. При влизане кандидатът изтегля номер на работното си място.

(5) Темата се обявява пред кандидатите, като се прочита ясно и отчетливо, а след това се записва на черната дъска. На дъската се записват началният и крайният час на изпита.

(6) Времетраенето на изпита е 4 астрономически часа.


Чл. 7. (1) На изпита кандидатът носи собствени материали и инструменти, освен рисувателен лист или глина.

(2) Кандидатът получава рисувателен лист с размери 35/50 см, върху който е поставен печатът на училището.

(3) Кандидатът получава плик и листче (картонче).

(4) Кандидатите се инструктират за правилното протичане на изпита.


Чл. 8. (1) Работната страна на рисувателния лист е тази, върху която е поставен печатът. При изпълнение на задачата печатът задължително трябва да бъде в горната част на листа.

(2) Кандидатът изписва четливо и точно трите имена, ЕГН и адреса си на листчето (картончето), което поставя в плика. На плика не се поставят знаци или символи, които могат да нарушат анонимността.

(3) Върху изпитната си работа кандидатът няма право да слага знаци и символи, които могат да нарушат анонимността.

(4) При опит за нарушаване на анонимността изпитната работа се анулира и кандидатът се лишава от правото за по-нататъшно участие в изпита.

(5) Когато действието по ал. 3 не е умишлено, кандидатът е длъжен веднага да заяви това на длъжностните лица в изпитната зала. В този случай длъжностните лица унищожават листа или плика със знака или символа и на кандидата се дава друг работен лист или плик.

(6) Когато действието по ал. 3 е умишлено, се съставя констативен протокол, който се подписва от длъжностните лица в изпитната зала, от председателя на комисията за организиране и провеждане на изпита или от упълномощено от него лице, и кандидатът се отстранява от изпита.

(7) Кандидатът няма право да напуска изпитната зала по-рано от един час след започване на изпита.

(8) Временно напускане на изпитната зала се извършва с придружител и за не повече от 10 минути, а изпитната работа се предава на длъжностните лица, които отбелязват в протокола часа на напускане и завръщане в залата.

(9) Дейностите по приключване на изпита се извършват пред кандидата и включват:

1. предаване на конкурсната работа от кандидата и вписване в протокола часа на предаването й;

2. проверка на спазване на анонимността във връзка с ал. 2, 3 и 4;

3. кандидатът собственоръчно запечатва плика и го залепва в долния десен ъгъл на обратната страна на изпитната работа.


Чл. 9. Конкурсните изпити за профилираните паралелки по музика, хореография и христянско изкуство и култура се провеждат по график, който се обявява в съответното училище 24 часа преди изпита.


Чл. 10. (1) Самоличността на кандидатите се удостоверява при влизане в училището преди началото на изпитите.

(2) На всеки изпит кандидатите се явяват с ученическата си лична карта и с удостоверението по образец (приложение № 2).


Раздел III.
Изпитни комисии

Чл. 11. (1) За правилното организиране и провеждане на конкурсните изпити със заповед на директора се назначава главна изпитна комисия, на която директорът е председател. Членове на тази комисия са председателите на комисиите.

(2) Главната изпитна комисия се назначава до 15 май.

(3) Всички комисии по ал. 1 се назначават със заповед на директора.

(4) От момента на назначаването на главната изпитна комисия председателят поема отговорността за организацията и провеждането на конкурсната кампания съгласно изискванията, определени с тази наредба. Всички констатирани нарушения на наредбата се отнасят до председателя на главната изпитна комисия.


Чл. 12. (1) Комисиите по изобразително изкуство са:

1. комисия по приемане на документите, класиране и информационно обслужване;

2. комисия за организиране и провеждане на изпита - членове на тази комисия не могат да бъдат специалисти по изобразително изкуство. Председателят на комисията предава конкурсните работи след приключване на изпита на председателя на главната изпитна комисия за съхранение;

3. комисия за проверка и оценка на конкурсните работи.

(2) Комисиите по музика, хореография и христянско изкуство и култура са:

1. комисия за приемане на документите, класиране и информационно обслужване;

2. комисия за организиране и провеждане на изпита.


Чл. 13. Комисията за приемане на документите, класиране и информационно обслужване на изпитната кампания извършва следните дейности:

1. приема документите на кандидатите в срока по чл. 4;

2. изготвя и обявява предварителните списъци на кандидатите с техните имена, ЕГН и оценките от свидетелството за завършен VII клас съгласно чл. 19;

3. обявява графика за конкурсните изпити по музика, хореография и христянско изкуство и култура;

4. изготвя и обявява окончателните списъци на класираните кандидати в определения срок;

5. председателят предава на председателя на комисията по организиране и провеждане на изпита постъпилите документи на кандидатите (приложение № 8).


Чл. 14. (1) Комисията за проверка и оценка се състои от петима членове:

1. председател - специалист по съответния изпитен предмет;

2. заместник-председател - специалист по съответния изпитен предмет;

3. членове - специалисти по съответния изпитен предмет.

(2) Комисията изпитва и оценява кандидатите за профилираните паралелки по музика, хореография и христянско изкуство и култура.

(3) Комисията прави оценка на конкурсните резултати по изобразително изкуство.

(4) Председателят на комисията или упълномощено от него лице изготвя изпитните протоколи.

(5) Решенията на комисията са окончателни.

(6) Председателят на комисията за проверка и оценка предава протоколите на председателя на главната изпитна комисия.


Раздел IV.
Проверяване и оценяване

Чл. 15. Проверяването и оценяването на изпитните работи по изобразително изкуство включват следните дейности:

1. председателят на комисията за проверка и оценка на изпитните резултати получава срещу подпис изпитните работи от председателя на главната изпитна комисия;

2. изпитните работи на всички кандидати (след всеки етап поотделно) се събират на едно място, проверяват се едновременно и се оценяват с участието и в присъствието на цялата изпитна комисия;

3. оценката на изпитната работа се изписва върху печата и се подписва от председателя на комисията;

4. при изпитна работа с пластичен материал оценката се изписва на място, определено от комисията;

5. след разкриване на анонимността на изпитните работи оценките се нанасят в съответните протоколи, поотделно за двата етапа, и се подписват от всички членове на комисията.


Чл. 16. (1) Проверяването и оценяването по музика се извършват от съответната изпитна комисия и включват следните дейности:

1. първи етап - проверка на музикалните способности;

2. втори етап - изпит по специален предмет - към комисията, оценявала кандидатите на първия етап, се включва специалист по съответния музикален инструмент (народно пеене).

(2) След всеки етап се изготвя протокол, който се подписва от всички членове на комисията.


Чл. 17. Проверяването и оценяването по хореография се извършват от съответната изпитна комисия и включват следните дейности:

1. първи етап - проверка на музикално-ритмичните способности и физическите данни на кандидата;

2. втори етап - изпит по хореография (приложение № 5).


Чл. 18. (1) Проверяването и оценяването по христянско изкуство и култура се извършват от съответната изпитна комисия и включват събеседване с кандидата по конспекта (приложения № 6 и 7).

(2) След събеседването се попълва протокол, който се подписва от всички членове на изпитната комисия.


Чл. 19. Членовете на комисиите оценяват кандидатите с точност до 0,25. Крайната оценка се изчислява с точност до стотни.


Чл. 20. Кандидат, получил слаба оценка на конкурсните изпити, не се допуска до следващ етап и не участва в класирането.


Раздел V.
Класиране

Чл. 21. (1) Класирането на кандидатите, издържали успешно конкурсните изпити, включително и тези по чл. 2, ал. 2, се извършва по реда на бала.

(2) Балът на кандидатите за паралелките по изобразително изкуство, музика и хореография се образува от сбора на годишните оценки по български език и литература и математика от удостоверението за завършен VII клас и удвоените оценки за всеки етап поотделно от конкурсните изпити.

(3) Балът на кандидатите за паралелките по христянско изкуство и култура се образува от оценките по български език и литература и история от удостоверението за завършен VII клас и удвоените оценки от конкурсните изпити.


Чл. 22. Когато няколко кандидата имат бал, равен на бала на последния класирал се, те се приемат извънпланово.


Чл. 23. Ако кандидатстват близнаци, които са издържали успешно изпитите и единият е класиран, извънпланово се приема и другият.


Чл. 24. Крайното класиране се обявява на 8 юли.


Раздел VI.
Записване

Чл. 25. (1) Записването се извършва от 8 юли до 12 юли включително.

(2) Записването става само с оригинала на удостоверението за завършен VII клас.

(3) Класиран в едно средно общообразователно училище кандидат, където е полагал конкурсен изпит, не може да бъде записан на същото основание в друго училище.


Чл. 26. Местата на приетите кандидати, но незаписали се в определения по чл. 25 срок, се попълват от кандидати, които следват по реда на бала.


Чл. 27. Ако след срока на записването останат свободни места, те се обявяват в срок до 15 юли и след това между 7 и 11 септември се провеждат нови конкурсни изпити по същия ред по музика, хореография и христянско изкуство и култура и на 10 и 11 септември по изобразително изкуство. Кандидатите за тези изпити подават документи до 5 септември включително.


Раздел VII.
Приемане на ученици на освободени места след VIII клас

Чл. 28. (1) Свободните места в IХ клас на профилираните паралелки по изобразително изкуство, музика, хореография и христянско изкуство и култура се обявяват до 1 юли в съответното училище.

(2) Кандидатите полагат изпит по специалните предмети върху учебния материал за VIII клас в съответното училище.


Чл. 29. За полагане на приравнителни изпити за попълване на свободни места в IХ клас имат право да кандидатстват ученици, завършили същата година VIII клас в Република България или в чужбина.


Чл. 30. Всеки кандидат по чл. 28 подава молба до директора на съответното училище, придружена от документ за завършен клас, до 5 септември. Кандидатите, учили в чужбина, представят документ за завършен клас, легализиран по реда на § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (ДВ, бр. 31 от 1992 г.).


Чл. 31. Резултатите от изпитите се обявяват на другия ден след приключването им.


Чл. 32. Кандидатите се класират и приемат на свободните места по бал, образуван от средната аритметична оценка от положените изпити.


Чл. 33. Когато двама или повече кандидати имат оценка, равна на оценката на последния класирал се, те се приемат извънпланово.


Чл. 34. Приетите ученици се записват в срок до 13 септември.


Допълнителни разпоредби

§ 1. За провеждане на конкурсните изпити директорите на съответните училища изпращат писмено съобщение на Министерството на образованието, науката и културата до 10 юни на календарната година.


§ 2. Жалби за констатирани нарушения на наредбата се подават до 24 часа от констатиране на нарушението в рамките на изпитната сесия и се разглеждат до 2 дни от съответния председател на изпитна комисия.


§ 3. Всички въпроси по приемане на кандидатите по раздел VII се решават от директорите на съответните училища.


§ 4. За доказани нарушения на длъжностните лица - подправяне, подсказване, недобросъвестно оценяване и др., виновните се наказват по съответния законов ред.


§ 5. Документацията от изпитната кампания се съхранява в съответните СОУ една година.


Заключителни разпоредби

§ 6. Тази наредба се издава на основание чл. 26, ал. 2 от Закона за народната просвета (ДВ, бр. 86 от 1991 г.), чл. 34, ал. 4 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (ДВ, бр. 31 от 1992 г.) и отменя Наредба № 4 от 28 април 1992 г. на Министерството на образованието и науката за държавните изисквания при приемане на ученици в профилирани паралелки по изобразително изкуство или музика след VII клас с конкурсен изпит (ДВ, бр. 40 от 1992 г.).


Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1


Вх. № ....../...... г.До Директора на СОУ


МОЛБА


от ..............................., ЕГН ..................,

жител на гр.(с.) ................., община ................


През учебната 199.../199... г. завърших VII клас на ............ ................. в гр.(с.) ................, община ...............


Прилагам:


1. Свидетелство за завършен VII клас.

2. ..................................

Моля да бъда допуснат до конкурсен изпит по:

............................................

Справката се попълва от длъжностното лице!

Сведение за успеха от свидетелството за завършен VII клас:

Учебен предметОценка

-----------------------

с думи § с цифри

-----------------------

1. Български език и литература ......... .......

2. Математика......... .......


Сведение от служебната бележка за успешно положени изпити в средните художествени или музикални училища:

Оценка

-----------------------

с думи § с цифри

-----------------------

1. ........................... ......... .......

2. ........................... ......... .......


Дата ............ Подпис на кандидата:........

Подпис на родителя:.........

(настойника)


Приложение № 2 към чл. 3, ал. 1 и чл. 8


УДОСТОВЕРЕНИЕ

№ ..../.....


..............................., СОУ ..................,

гр.(с.) ......................., община ................


Дава се настоящето на ........................................., кандидат за профилирана паралелка по ................................ (музика или изобразително изкуство)

в уверение на това, че същият (а) е подал (а) необходимите документи и се допуска до участие в конкурсния изпит.


Входящ номер на документите ....../.....


Дата ............ Подпис на длъжностното лице, приело документите:......... (печат на училището)

Кандидатът да се яви на изпит по ..........................

I етап .........................

II етап ........................


Приложение № 3 към чл. 5, т. 1 и чл. 8


Програма за изпитите за профилираните паралелки по изобразително изкуство


Приемният изпит по изобразително изкуство е върху основата на учебното съдържание по изобразително изкуство в VII клас.

Консултации във връзка с изпита се провеждат по обявения график от съответното училище.

Изпитът се провежда на два етапа:

I етап - рисунка на група обемни тела, ръбести и овални, изпълнена с графичен материал по избор на кандидата (молив, акварел, туш).

II етап - композиционна задача (фигурална или нефигурална) по тема, зададена от МОНК. Изпълнява се с живописни или пластични материали.

Пособията и материалите за изпита се осигуряват от кандидата с изключение на пластичния (глина, пластелин, моделин).


Приложение № 4 към чл. 5, т. 2


Програма за изпитите на профилираните паралелки по музика


I етап - проверка на музикалните способности:

изпяване на две песни (по избор на кандидата), едната от които от учебното съдържание по музика за V - VII клас. Транспониране на едната песен по зададени от комисията акорди;

слухово възпроизвеждане на кратки фрази в мажор или минор, в равноделни и неравноделни размери, зададени с инструмент или глас;

изпяване на "пръв поглед" на един солфеж в мажор или минор - диатоника в тоналности до един знак.

Разговор с кандидата върху учебното съдържание по музика за VII клас.

II етап - конкурсен изпит по специален предмет:

пиано - етюд (Черни, оп. 636, Хелер, оп. 45, 46, Бертини, оп. 29), Бах (Малки прелюдии и фуги или двугласна инвенция), I ч. от сонатина (Клементи, Кулау, Хайдн, Моцарт, Бетховен), пиеса (по избор);

цигулка - етюд (Мацас, I, II т., Донт, оп. 37, Кройцер), част от концерт (Ридинг, Вивалди, Бах, Аколай), пиеса (по избор);

виола, виолончело, контрабас - два етюда (по избор) и пиеса (по избор);

други инструменти - два етюда (по избор), пиеса (по избор); акордеон - етюд (от школите на Панайотов, Хр. Радоев и др.), пиеса (по избор);

народни инструменти - две безмензурни мелодии (гайда, кавал, гъдулка), две хора в различни размери, две народни песни, които да се пеят и да се свирят от кандидата;

народно пеене - разпяване с бърза песен от фолклорната област на кандидата, изпълнение на безмензурна и хороводна песен.


Приложение № 5 към чл. 5, т. 3


Програма за изпитите на профилираните паралелки по хореография


I етап - проверка на музикалните и ритмичните способности на кандидата чрез тактуване, пляскане или танцуване по народни мелодии с различен метроритмичен строеж.

Проверка на физическите данни на кандидата - фигура, гъвкавост, отскок и др.

Разговор с кандидата за установяване на хореографската и общата култура.

II етап - конкурсен изпит по хореография:

на кандидата се дава възможност да изтанцува три комбинации от 24 до 32 такта в различни музикални размери по избор;

на кандидата се показва нова комбинация в рамките на 4 до 8 такта за проверка на зрителната памет.

Приемният изпит по хореография е върху основата на учебното съдържание за паралелките по хореография до VII клас или материал от самодейни танцови колективи.

Всички кандидати се явяват на изпитите в игрално облекло и скарпини. Магнетофони на изпитите не се допускат.

На всички кандидати е осигурен корепетитор.

Външни корепетитори и технически средства не се допускат.


Приложение № 6 към чл. 5, т. 4 и чл. 18, ал. 1


Конспект за устен изпит (събеседване) по български език и литература в паралелките по изучаване на християнска култура и изкуство


1. Любен Каравелов - "Мамино детенце", битова повест.

2. Христо Ботев - "На прощаване", лирически говорител, контраст, кръгова композиция.

3. Иван Вазов - "Немили-недраги", "Една българка" - кратък разказ, повествувателна техника, природна картина.

4. Иван Вазов - "Опълченците на Шипка", ода, градация, олицетворение.

5. Алеко Константинов "До Чикаго и назад", пътепис.

6. Елин Пелин - "Ангелика", "Андрешко", кратък разказ, диалог, монолог, авторова реч.

7. Йордан Йовков - "По жицата", художествен детайл.

8. Пейо Яворов - "Заточеници".

9. Елисавета Багряна - "Моята песен", интимна лирика.

10. Христо Смирненски - "Юноша", символ, цветопис, звукопис, сложен епитет.

11. Никола Вапцаров - "Пролет".

12. Йордан Радичков - "Горещо пладне".

13. Валери Петров - "Палечко", поема.

14. Станислав Стратиев - "Самотните вятърни мелници".


Приложение № 7 към чл. 5, т. 4 и чл. 18, ал. 1


Примерен конспект по история за устен изпит (събеседване) в паралелките с изучаване на християнска култура и изкуство


1. Човекът срещу природата. Хомо сапиенс, или "разумният човек". Големите промени - раждането на изкуството и появата на земеделието. Балканският полуостров през праисторическата епоха.

2. Цивилизациите на големите реки. Религията и боговете на Древния Изток. Представата за отвъдния свят. Строителство. Писмеността - начало на човешката цивилизация.

3. Раждането на държавата. Градът (Финикия). Монархията (Египет). Империята (Персия).

4. Светът на елините. Великата колонизация. Полисът. Спарта и Атина.

5. Разцвет на Гърция V - IV в.пр.Хр. Политическо могъщество на Атина. Златното "петдесетилетие" на гръцката култура.

6. Епохата на елинизма. Империята на Александър Велики. Елинистическите държави. Културни измерения на елинизма.

7. Древна Тракия. Одриската държава. Траките и другите - елини и римляни. Културното наследство на траките.

8. От града към империята. Рим - вечният град. Републиката. Усвояване на света чрез господство.

9. Римският свят. Римската империя - световната държава. Робите, сенаторите, армията, императора. Отношенията на Рим с провинциите.

10. Основни характеристики на римската култура. Архитектура и строителство. Развитие на литературата и изкуството. Римското право. Златният век на римската култура.

11. Раждането на една световна религия - христянството. Царството на бога Яхве (еврейската държава). Исус Христос, апостолите, библията. Същност и разпространение на христянството. Църквата. Христянството като официална религия на Римската империя.


Приложение № 8 към чл. 13, т. 5


ПРОТОКОЛ


Днес, ..........., председателят на комисията за приемане на документите предаде за съхранение на председателя на комисията по организиране и провеждане на изпита по .......................... постъпилите ...... бр. молби и документи на кандидатите ..... бр.


Комисия по приемане наКомисия по организиране и

документитепровеждане на изпита

Председател: .............. Председател: ............ (подпис)(подпис)


Промени настройката на бисквитките