Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 42 от 18.V

НАРЕДБА № 4 ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ В ПРОФИЛИРАНИ ПАРАЛЕЛКИ ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО ИЛИ МУЗИКА СЛЕД VII КЛАС С КОНКУРСЕН ИЗПИТ

 

НАРЕДБА № 4 ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ В ПРОФИЛИРАНИ ПАРАЛЕЛКИ ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО ИЛИ МУЗИКА СЛЕД VII КЛАС С КОНКУРСЕН ИЗПИТ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Обн. ДВ. бр.40 от 15 Май 1992г., отм. ДВ. бр.42 от 18 Май 1993г.

Отменена с § 6 от заключителната разпоредба на Наредба № 3 от 7 май 1993 г. за приемане на ученици с конкурсен изпит след завършен VII клас в профилирани паралелки по изобразително изкуство, музика, хореография и християнско изкуство и култура на средните общообразователни училища - ДВ, бр. 42 от 18 май 1993 г.


Раздел I.
Кандидатстване

Чл. 1. В профилираните паралелки по изобразително изкуство или музика с прием след завършен VII клас могат да кандидатстват ученици, завършили успешно VII клас през същата година и не по-възрастни от 16 години.


Чл. 2. (1) Ученикът има право да кандидатства в едно училище в профилирана паралелка по изобразително изкуство или музика на територията на едно населено място.

(2) Кандидати, положили успешно конкурсен изпит в средно художествено или музикално училище, имат право да кандидатстват в профилирани паралелки по изобразително изкуство или музика само в едно училище и само в едно населено място.


Чл. 3. (1) В учебното заведение ученикът подава молба по образец (приложение № 1). Към молбата се прилагат:

1. удостоверение за завършен VII клас;

2. служебна бележка от средно художествено или музикално училище за успешно издържани изпити и получените оценки, ако кандидатът желае да участва в класирането с тях, без да полага конкурсен изпит.

(2) При подаване на документите кандидатът получава удостоверение по образец (приложение № 2), в което в съответни графи се описва приемането на документите и датите на изпитите. Това удостоверение и личната си ученическа карта кандидатът носи при явяване на всеки изпит.


Чл. 4. Председателят на комисията за приемането на документи предава с протокол постъпилите молби и документи на председателя на комисията за организиране и провеждане на изпита (приложение № 5).


Раздел II.
Изпити

Чл. 5. Темите за изпитите се определят от Главно управление "Държавен инспекторат - училища и детски градини" при Министерството на образованието и науката. Кандидатът полага приемни изпити, както следва:

1. по изобразително изкуство - на 30 юни и 1 юли за профилираните паралелки по изобразително изкуство по учебната програма за VII клас (приложение № 3);

2. проверка на музикалните способности и специален предмет (инструмент, вокал) - на 30 юни и 1 юли за профилираните паралелки по музика (приложение № 4).


Чл. 6. (1) Изпитите по изобразително изкуство са анонимни.

(2) Кандидатите са длъжни да се явят в изпитната зала и да заемат определените им места не по-късно от 7 ч. и 45 мин.

(3) Изпитите започват в 8 ч. и са с продължителност 5 астрономически часа, в които не се включва времето за съобщаване на темата и техническата подготовка.


Чл. 7. Изпитът за профилираните паралелки по музика се провежда по график, който се обявява в съответното училище 48 часа преди изпита.


Чл. 8. На изпитите кандидатът носи личната си ученическа карта и удостоверението по образец (приложение № 2) и собствени материали и инструменти (приложение № 3) освен рисувателен лист или глина.


Чл. 9. (1) Самоличността на кандидата се установява при влизане в училището преди началото на изпита.

(2) Местата в изпитните зали предварително се номерират. При влизане в залата кандидатът изтегля номер за работното си място.

(3) Кандидатите се инструктират за правилното протичане на изпита.

(4) Кандидатът получава рисувателен лист с размери 35/50 см, върху който е поставен печатът на училището.

(5) Кандидатът получава непрозрачен лист или плик с лист в зависимост от определената задача за осигуряване на анонимността.

(6) Темата се обявява пред кандидатите, като се прочита ясно и отчетливо, а след това се записва на черната дъска. На дъската се записват началният и крайният час на изпита.


Чл. 10. (1) Работната страна на рисувателния лист е тази, върху която е поставен печат. При изпълнение на задачата печатът задължително трябва да бъде в горната част на листа.

(2) На обратната страна на рисувателния лист в долния десен ъгъл кандидатът изписва четливо трите си имена, ЕГН и точния си адрес. Данните се покриват, като върху тях се залепва полученият от квесторите непрозрачен лист. При изпълнение на пластична задача кандидатът изписва данните си върху лист, поставя го в плика и собственоръчно го залепва.

(3) Върху изпитната си работа кандидатът няма право да поставя знаци или символи, разкриващи анонимността.

(4) При опит за нарушаване на анонимността изпитната работа се анулира и кандидатът се лишава от правото за по-нататъшно участие в изпита.

(5) В случаите, когато действието по ал. 3 е неволно, кандидатът е длъжен веднага да заяви за случилото се. Квесторите унищожават листа със знака и на кандидата се дава друг работен лист.

(6) Временно напускане на залата по време на изпита става с придружител, а изпитната работа се предава на квесторите.

(7) Дейностите по приключване на изпита се извършват пред кандидата и включват:

1. предаване на изпитната работа на кандидата и вписване в протокола часа на предаване;

2. проверка по спазване на анонимността във връзка с ал. 1, 2 и 3.


Раздел III.
Изпитни комисии

Чл. 11. За правилното организиране и провеждане на изпитите се създават:

1. главна изпитна комисия;

2. комисия за приемане на документите, класиране и информационно обслужване;

3. комисия за организиране и провеждане на изпита по изобразително изкуство (по музика);

4. комисия за проверка и оценка на изпитните работи (резултати) по изобразително изкуство (музика).


Чл. 12. (1) Главната изпитна комисия се назначава със заповед на началника на регионалния инспекторат по образованието до 15 май.

(2) От момента на назначаването председателят на комисията поема отговорността за организацията и провеждането на изпитната кампания съгласно процедурите, определени с тази наредба. Всички констатирани нарушения на тази наредба се отнасят до председателя на главната изпитна комисия.

(3) Главната изпитна комисия се състои от председател - началник на регионалния инспекторат по образованието, зам.-председател и членове - специалисти по изобразително изкуство или музика. Членове на главната изпитна комисия са и директорите на училищата, в които се извършва приемът.


Чл. 13. Комисията за приемане на документите, класиране и информационно обслужване на изпитната кампания извършва следните дейности:

1. изготвя и обявява предварителните списъци на кандидатите с техните имена и ЕГН;

2. обявява графика на изпитите по музика и изобразително изкуство;

3. технически обслужва дейностите по разкриване анонимността на изпита по изобразително изкуство;

4. изготвя и обявява окончателните списъци за класирането на кандидатите в срок.


Чл. 14. (1) Комисията за организиране и провеждане на изпитите по изобразително изкуство предава изпитните работи на директора за съхранение.

(2) Квестори на изпитите не могат да бъдат специалисти по съответния предмет.


Чл. 15. (1) Комисията за проверка се състои от петима членове:

1. председател - специалист по съответния изпитен предмет;

2. заместник-председател - специалист по съответния изпитен предмет;

3. членове - специалисти по съответния изпитен предмет.

(2) Комисията прави оценка на изпитните работи по изобразително изкуство.

(3) Председателят на комисията (или упълномощен от него отговорник) организира изготвянето на окончателните изпитни протоколи.

(4) Решенията на комисията са окончателни и не подлежат на корекция.

(5) Председателят на комисията предава протоколите с окончателните оценки на главната изпитна комисия.


Раздел IV.
Проверяване и оценяване

Чл. 16. Проверяването и оценяването на изпитните работи по изобразително изкуство включват следните дейности:

1. председателят на комисията за проверка и оценка на изпита по изобразително изкуство получава срещу подпис изпитните работи от директора на училището;

2. изпитните работи на всички кандидати от всеки етап се събират на едно място, гледат се едновременно и се оценяват с участието и в присъствието на цялата изпитна комисия;

3. оценката на изпитната работа се изписва върху печата и се подписва от председателя на комисията;

4. при изпитна работа с пластичен материал оценката се изписва на място, определено от комисията;

5. след разкриване на анонимността на изпитните работи оценките се нанасят в съответните протоколи (поотделно за двата етапа) и се подписват от членовете на комисията.


Чл. 17. Проверяването и оценяването по музика се извършват от съответната комисия и включват следните дейности:

1. първи етап - проверка на музикалните способности;

2. втори етап - изпит по специален предмет - към комисията, оценявала кандидатите на първия етап, се включва специалист по съответния музикален инструмент (вокал).


Раздел V.
Класиране

Чл. 18. Класирането на кандидатите, издържали успешно конкурсните изпити (вкл. кандидатствалите в средно художествено или музикално училище), се извършва по реда на бала. Балът се образува от сбора на годишната оценка по български език и математика от удостоверението за завършен VII клас и удвоените оценки за всеки етап поотделно от конкурсния изпит по изобразително изкуство или музика.


Чл. 19. Когато няколко кандидати имат бал, равен на бала на последния класирал се, те се приемат извънпланово.


Чл. 20. Ако кандидатстват близнаци, които са издържали успешно изпитите, и единият е класиран, извънпланово се приема и другият.


Чл. 21. Крайното класиране се обявява на 3 юли.


Раздел VI.
Записване

Чл. 22. Записването се извършва от 4 до 12 юли включително.


Чл. 23. Местата на приетите кандидати, но незаписали се без уважителни причини в определения срок, се попълват с кандидати, които следват по реда на бала.


Чл. 24. Ако след срока на записването останат свободни места, те се обявяват до 15 юли и след това в срок между 7 и 11 септември се провеждат нови конкурсни изпити по същия ред. Кандидатите за тези изпити подават документи до 5 септември включително.


Раздел VII.
Приемане на ученици на освободени места след VIII клас

Чл. 25. (1) Свободните места в IХ клас на профилираните паралелки по изобразително изкуство или музика се обявяват до 1 юли в съответното училище.

(2) Кандидатите полагат изпит по специалните предмети върху учебния материал за предшестващия клас в съответното училище.


Чл. 26. За полагането на приравнителни изпити за попълване на освободени места имат право да кандидатстват ученици, завършили същата година предшестващия клас в Република България или в чужбина.


Чл. 27. Всеки кандидат по чл. 24 подава молба до директора на съответното училище, придружена с документ за завършен клас, до 5 септември. Кандидатите, завършили в чужбина, представят документ за завършен клас, заверен в Министерството на образованието и науката.


Чл. 28. Изпитите по чл. 24 се провеждат в срок от 7 до 11 септември по преценка на училищното ръководство.


Чл. 29. Изпитите се провеждат от тричленна комисия, назначена със заповед на директора на училището. Комисията изготвя темата за приравнителните изпити, като спазва разпоредбите на тази наредба.


Чл. 30. Резултатите от изпитите се обявяват на следващия ден след приключването им.


Чл. 31. Кандидатите се класират и приемат на свободните места по бал, образуван от средната аритметична оценка от броя на положените изпити.


Чл. 32. Когато двама или повече кандидати имат оценка, равна на оценката на последния класирал се, те се приемат извънпланово.


Чл. 33. Приетите ученици се записват до 13 септември.


Раздел VIII.
Преместване

Чл. 34. Преместването на ученици става по взаимно съгласие на съответните директори. Молба за преместване се подава до директорите на съответните училища. Приемащият директор има право да проведе проверочен изпит по специалните предмети, ако изучаваните предмети на приемащото училище не съответстват на училището, откъдето идва ученикът.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Училищата с профилирани паралелки по изобразително изкуство или музика обявяват прием само за една изпитна сесия (юлска или септемврийска) за текущата година. За своето решение уведомяват писмено Министерството на образованието и науката до 10 юни на същата учебна година.


§ 2. Всички възникнали въпроси по приемането на кандидатите се решават от председателя на главната изпитна комисия.


§ 3. Жалби по приемането на кандидатите в профилираните паралелки по изобразително изкуство или музика се подават в тридневен срок след обявяването на резултатите и се решават в десетдневен срок от подаване на жалбата от директора на училището.


§ 4. За доказани провинения на длъжностни лица - подправяния, подсказвания, недобросъвестно оценяване и др., виновните лица се наказват по съответния законов ред.


Заключителни разпоредби

§ 5. Тази наредба се издава на основание чл. 34, ал. 4 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (ДВ, бр. 31 от 1992 г.).


§ 6. Указания по прилагане на наредбата дава Министерството на образованието и науката.


Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1




Вх. № . . . . / . . . . г.До Директора на

. . . . СОУ . . .


МОЛБА


от., ЕГН.,

жител на гр. (с.) ., община.,

адрес, тел.

През учебната 199 . . /199 . . . година завърших VII клас на в гр.

(с.) . . . . . . . . . . . . , община


Прилагам:

1. Свидетелство за завършен VII клас.

2...................................................

Моля да бъда допуснат до конкурсен изпит по:

....................................................


Справката се попълва от длъжностното лице!



Сведение за успеха от свидетелството за завършен VII клас


Учебен предметоценка

с думи с цифри

1. Български език и литература . . . . . . . . . . .

2. Математика. . . . . . . . . .




Сведение от служебната бележка за успешно положени изпити в

средните художествени или музикални училища:


оценка

с думи с цифри

1. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


ДатаПодпис на кандидата:

Подпис на родителя:

(настойника)


Подпис на длъжностното лице,

приело документите:


Директор:

(печат)


Приложение № 2 към чл. 3, ал. 2 и чл. 8


УДОСТОВЕРЕНИЕ

№ . . . ./ . . . . .


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . СОУ

гр. (с.). . . . . . . . . . . . . . . . . . ., община

Дава се настоящото на.................................,

кандидат за профилирана паралелка

по .........................................................

(музика или изобразително изкуство) в уверение на това, че

същият(а) е подал(а) необходимите документи

и се допуска до участие в конкурсния изпит.

Входящ номер на документите . . . ./ . . . . .


ДатаПодпис на длъжностното лице,

приело документите:

(печат на училището)


Кандидатът да се яви на изпит по

I етап

II етап


Приложение № 3 към чл. 5, т. 1 и чл. 8


Приемният изпит по изобразително изкуство е върху основата на

учебното съдържание по изобразително изкуство в VII клас.

Консултации във връзка с изпита се провеждат по обявен график от

съответното училище.


Изпитът се провежда на два етапа:


I етап:


Рисунка на група обемни тела, ръбести и овални, изпълнена с

графичен материал по избор на кандидата (молив, акварел, туш).


II етап:


Композиционна задача (фигурална или нефигурална) по тема, зададена

от МОН. Изпълнява се с живописни или пластични материали.


Пособията и материалите за изпита се осигуряват от кандидата с

изключение на пластичния (глина, пластелин, моделин).


Приложение № 4 към чл. 5, т. 2


Програма за изпитите на профилираните паралелки по музика


I етап - проверка на музикалните способности:

Изпяване на две песни (по избор на кандидата), едната от които от

учебното съдържание по музика за V-VII клас. Транспониране на едната

песен по зададени от комисията акорди.

Слухово възпроизвеждане на кратки фрази в мажор или минор, в

равноделни и неравноделни размери, зададени с инструмент или глас.

Изпяване от "пръв поглед" на един солфеж в мажор или минор -

диатоника в тоналности до един знак.

Разговор с кандидата върху учебното съдържание по музика за VII

клас.

II етап - конкурсен изпит по специален предмет:

Пиано - етюд (Черни, оп. 636, Хелер, оп. 45, 46, Бертини, оп. 29),

Бах (Малки прелюдии и фуги или двугласна инвенция), I ч. от сонатина

(Клементи, Кулау, Хайдн, Моцарт, Бетховен), пиеса (по избор).

Цигулка - етюд (Мацас, I, II т., Донт, оп. 37, Кройцер), част от

концерт (Ридинг, Вивалди, Бах, Аколай), пиеса (по избор).

Виола, виолончело, контрабас - два етюда (по избор) и пиеса (по

избор).

Други инструменти - два етюда (по избор), пиеса (по избор).

Акордеон - етюд (от школите на Панайотов, Хр. Радоев и др.), пиеса

(по избор).

Народни инструменти - две безмензурни мелодии (гайда, кавал,

гъдулка), две хора в различни размери, две народни песни, които да се

пеят и да се свирят от кандидата.

Народно пеене - разпяване с бърза песен от фолклорната област на

кандидата, изпълнение на безмензурна и хороводна песен.


Приложение № 5 към чл. 4


ПРОТОКОЛ


Днес, . . . . . ., председателят на комисията за приемане на

(дата) документите предаде за съхранение на председателя на

комисията по организиране и провеждане на изпита по . . . . . .

постъпилите . . . . броя молби и документи на кандидатите . . . . . .

броя.


Комисия по приемане Комисия по организиране

на документитеи провеждане на изпита


Председател: . . . . . . Председател: . . . . . .

(подпис)(подпис)


Промени настройката на бисквитките