Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 7.XII

НАРЕДБА № 21 ЗА СИГНАЛИЗАЦИЯ НА ПЪТИЩАТА И УЛИЦИТЕ С ПЪТНИ ЗНАЦИ

 

НАРЕДБА № 21 ЗА СИГНАЛИЗАЦИЯ НА ПЪТИЩАТА И УЛИЦИТЕ С ПЪТНИ ЗНАЦИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА СТРОИТЕЛСТВОТО И СЕЛИЩНОТО УСТРОЙСТВО, МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА

Обн. ДВ. бр.97 от 7 Декември 1984г., отм. ДВ. бр.73 от 21 Август 2001г.

Отменена с § 2 от заключителните разпоредби на Наредба № 18 от 23 юли 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци - ДВ, бр. 73 от 21 август 2001 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Тази наредба установява условията и реда за сигнализация на пътищата и улиците с пътни знаци и допълнителни табелки от № 1 до № 161 включително и № 167 съгласно чл. 21-32 от Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата (ППЗДвП) - обн., бр. 9 от 1974 г.; изм., бр. 73 от 1976 г. и бр. 26 от 1982 г.

(2) С наредбата се определят и местата за поставяне на пътните знаци и условията за тяхното използуване в зависимост от пътната обстановка, организацията на движението и необходимостта от информация за участниците в него.


Чл. 2. (1) Пътните знаци се поставят за обезпечаване безопасността на движението и улесняване на водачите. Те информират за направлението и местата, където се изменят режимът на движението и особеностите на пътя(улицата).

(2) Пътните знаци се поставят:

1. в населените места - в съответствие с генералния план за организация на движението и изискванията за безопасността на движението на пътните превозни средства и пешеходците;

2. извън населените места - в съответствие с плана за организация на движението по дадения път, техническите му елементи и пътните условия.


Чл. 3. Всеки клас път или улица се сигнализира с пътни знаци от едни и същи типоразмер (съгласно БДС 1517-74) и вид (светлоотразителни, боядисани, емайлирани, светещи или осветени).


Чл. 4. Светещи, осветени и светлоотразителни пътни знаци се поставят предимно по направлението на главната улична мрежа, на автомагистрали и пътища от I и II клас.


Чл. 5. При едновременното сигнализиране с пътни знаци и с маркировка двете сигнализации трябва да бъдат в съответствие. Маркировката дублира информацията на знаците, но не я замества.


Чл. 6. Пътните знаци се поставят отдясно на пътя (улицата) и с лице срещу посоката на движението, така че да бъде осигурена тяхната видимост от разстоянията, посочени в ППЗДвП и в тази наредба.


Чл. 7. В случаите, когато поставеният отдясно пътен знак може да бъде закриван от други превозни средства или предмети, знакът може да се дублира отляво на платното за движение или над него.


Чл. 8. (1) На едно и също място се поставят не повече от два различни пътни знака и две допълнителни табелки (по една под всеки знак). По изключение в населените места могат да бъдат поставяни на едно място до три различни пътни знака. Това не се отнася за пътеуказателните знаци, за които важат разпоредбите за конкретните знаци в глава втора, раздел III.

(2) Допълнителните табелки се поставят непосредствено под знака (без разстояние помежду им).

(3) Пътните знаци се поставят един под друг, а когато са над платното за движение - един до друг.

(4) Знакът, който се поставя отдолу, отстои от горния, респективно от допълнителната табелка, на разстояние 5 см.


Чл. 9. При поставяне на два знака на едно място се спазва следният ред отгоре надолу или отляво надясно:

1. при два знака от различни групи:

а) предупредителен;

б) забранителен;

в) задължителен;

г) указателен;

2. при два знака от една група знакът с по-голямо значение за безопасността на движението се поставя отгоре (или отляво);

3. знаците № 36, 55, 86, 87 и 88 се слагат винаги отгоре (или отляво).


Глава втора.
ПОСТАВЯНЕ НА ПЪТНИТЕ ЗНАЦИ

Раздел I.
Предупредителни знаци

Чл. 10. (1) Предупредителните знаци се поставят пред опасностите, които сигнализират, на разстояние (от знака до началото на опасния участък) съгласно чл. 22 ППЗДвП, посочени в приложение № 1.

(2) При необходимост в населените места знаците могат да се поставят на намалено разстояние, но не по-малко от 30 м до мястото, което сигнализират. Разстоянието се означава на допълнителна табелка № 142.

(3) Знак № 1 се поставя на разстояние, не по-голямо от 20 м преди навлизане в пътя с предимство, а в населените места - в началото на бордюрната крива или застроителната линия на улицата с предимство, когато тя е след началото на кривата. Извън населените места той се предхожда от същия знак, поставен на разстояние от кръстовището, посочено в приложение № 1, означено върху допълнителна табелка № 142.

(4) Когато знаците, № 12, 29 и 30 извън населени места са поставени на разстояние, по-голямо от 100 м, те задължително се повтарят на разстояние, не по-малко от 50 м от опасния участък, който сигнализират.

(5) Знаците трябва да се виждат при ясно време от разстояние, не по-малко от посоченото в приложение № 2.

(6) Когато не е осигурена видимост на знака от разстоянията, посочени в приложение № 2, той се измества на по-голямо разстояние от препятствието, осигуряващо неговото виждане. Приетото разстояние се посочва на допълнителна табелка № 142.

(7) При необходимост дължината на сигнализираната опасност се означава върху допълнителна табелка № 142.


Чл. 11. (1) Знак № 1 "Пресичане на път с предимство" се поставя по принцип на път (улица) преди пресичане на път (улица) от по-висок клас.

(2) При пресичане на пътища (улици) от еднакъв клас предимство може да се осигури със знак № 1 за пътя (улицата):

1. с по-интензивно движение;

2. с по-голям надлъжен наклон;

3. с по-добра видимост;

4. с по-интензивен обществен пътнически транспорт.

(3) Знак № 1 се поставя съгласно чл. 10, ал. 3 и чл. 41, ал. 5.

(4) При кръстовища със светофарно регулиране на движението знак № 1 се поставя над (под) светофарните секции.


Чл. 12. (1) Знак № 2 "Пресичане на път без предимство", знак № 3 "Път отдясно без предимство" и знак № 4 "Път отляво без предимство" се поставят на път извън населено място, когато следва пресичане или вливане (отдясно или отляво) на път без предимство.

(2) Когато пътят (улицата) с предимство е сигнализирана със знаци № 2, 3 или 4, на пресичащия път (улица) задължително се поставя пътен знак № 1 или 36.


Чл. 13. Знак № 5 "Пресичане на равнозначни пътища" се поставя извън населени места на двата пътя, когато те нямат предимство един спрямо друг.


Чл. 14. Знак № 6 "Кръстовище с кръгово движение" се поставя задължително по пътищата извън населените места, а в населените места - при необходимост от предупреждение за приближаване на кръстовище с кръгово движение.


Чл. 15. Знак № 7 "Светлинно регулиране" се поставя извън населени места задължително, а в населените места, когато не е осигурена видимост на светлинните сигнали в зоната от платното за движение между първия и стотния метър - при скорост на движение до 60 км/час, и между първия и сто и петдесетия метър - при скорост на движение над 60 км/час, както и пред светофарните уредби на пешеходни пътеки между кръстовища.


Чл. 16. (1) Знак № 8 "Неохраняем железопътен прелез" и знак № 9"Охраняем железопътен прелез" се поставят над първия бализ (знак № 160а) преди прелеза и при необходимост се дублират отляво на платното за движение.

(2) За неохраняеми се считат прелезите, които нямат бариера или полубариера, независимо дали са осигурени със светлинна или звукова сигнализация.


Чл. 17. Знак № 10 "Пешеходна пътека" се поставя за предупреждение на водачите на пътни превозни средства за това, че приближават пешеходна пътека, когато тя е сигнализирана с указателния знак № 120. В зависимост от вида на пътеката се поставя съответният от двата знака № 10.


Чл. 18. Знак № 11 "Велосипедна пътека" се поставя за предупреждение на водачите на пътни превозни средства за приближаване към велосипедна пътека. Велосипедни пътеки при кръстовища, регулирани със светлинни сигнали, не се сигнализират.


Чл. 19. Знак № 12 "Деца" се поставя близо до училища, детски заведения, площадки за игри, детски лагери и др., където е възможно децата неочаквано да излязат на платното за движение.


Чл. 20. Знак № 13 "Възможна е поява на домашни животни" се поставя близо до животновъдни ферми, селскостопански дворове и други места, определени за преминаване на домашни животни или където е възможно те да излязат на платното за движение.


Чл. 21. Знак № 14 "Възможна е поява на дивеч" се поставя на пътни участъци, които често се пресичат от дивеч.


Чл. 22. Знак № 15 "Опасен завой надясно" и знак № 16 "Опасен завой наляво" се поставят:

1. когато в кривата не е осигурено разстоянието за видимост при изпреварване съгласно приложение № 3;

2. при крива, която осигурява по-малка скорост спрямо тази на предходния участък с повече от 20 км/час;

3. при крива с радиус, равен или по-малък от 200 м и централен ъгъл, равен или по-голям от 30 градуса.


Чл. 23. Знак № 17 "Последователни опасни завои, първият от които е надясно" и знак № 18 "Последователни опасни завои, първият от които е наляво" се поставят при две или повече последователни криви, които следва да се сигнализират съгласно чл. 22 и при които разстоянието между тях е по-малко от 100 м или от разстоянието за видимост при изпреварване съгласно приложение № 3.


Чл. 24. (1) Знак № 19 "Участък от пътя, стеснен от двете страни", знак№ 20 "Участък от пътя, стеснен отдясно" и знак № 21 "Участък от пътя, стеснен отляво" се поставят пред пътни участъци, където независимо от стеснението броят на лентите се запазва и наклонът на прехода към стеснението е по-голям от 1:20 при скорост на движение до 60 км/час и от 1:50 - при по-висока скорост.

(2) При двулентови двупосочни пътища (улици), когато поради стеснението не може да се осигури необходимата широчина за две ленти за движение, мястото се сигнализира от двете страни със знаци № 19, 20 или 21 независимо от наклона на прехода, като сигнализацията се допълва с пътни знаци № 55 и 88.

(3) Знаците № 19, 20 и 21 не се използуват за сигнализиране намаляването на броя на лентите за движение в някои от посоките и за сигнализиране края на допълнителната лента за бавнодвижещи се превозни средства.

(4) При строителство и ремонт на пътя (улицата) знаци № 19, 20 или 21 се поставят съгласно Наредба № 9 за сигнализацията на строителството и ремонта по пътищата (ДВ, бр. 99 от 1975 г.).


Чл. 25. (1) Знак № 22 "Стръмен наклон при спускане" и знак № 23"Стръмен наклон при изкачване" се поставят пред пътни участъци, които имат надлъжен наклон, по-голям от 7 на сто, с дължина над 100 м или по-малка дължина при ограничена видимост.

(2) Върху знаците № 22 и 23 се нанася стойността на наклона в процент, която се закръгля на цяло число до по-близкото такова.

(3) Когато се променя наклонът, върху знак № 22 или 23 се нанася най-голямата стойност на наклона.

(4) При участък със стръмен наклон, по-дълъг от 200 м, под предупредителния знак № 22 или 23 се поставя допълнителна табелка № 141, на която се указва дължината на участъка.


Чл. 26. (1) Знак № 24 "Хлъзгав участък от пътя" се поставя пред пътни участъци, където при определени атмосферни условия съществува опасност от хлъзгане.

(2) Когато знак № 24 се използува за сигнализиране само на заледяване, той се поставя сезонно.


Чл. 27. (1) Знак № 25 "Неравности по платното за движение" се поставя пред пътни (улични) участъци, при които равността на покритието е нарушена и преминаването по тях с разрешената скорост е опасно.

(2) Когато неравностите налагат намаляване на разрешената скорост с 20 км/час или повече, знак № 25 се придружава със знак № 61.

(3) При наличие на няколко последователни неравности под знак № 25 се поставя допълнителна табелка № 141, на която се указва дължината на опасния участък.


Чл. 28. Знак № 26 "Участък от пътя в ремонт" се поставя пред пътни(улични) участъци, където се извършват строителни или ремонтни работи в обхвата на пътя (улицата). Поставянето му се извършва съгласно Наредба № 9 за сигнализацията на строителството и ремонта по пътищата.


Чл. 29. (1) Знак № 27 "Възможно е изхвърляне на малки камъни" се поставя пред участъци от пътя (улицата) с незаздравена повърхност на настилката, при опасност от изхвърляне на чакъл, малки камъни и др. от колелата на превозните средства.

(2) При строителни и ремонтни работи знак № 27 се поставя съгласно Наредба № 9 за сигнализацията на строителството и ремонта по пътищата.

(3) При дължина на участъка с незаздравена повърхност на настилката повече от 100 м под знак № 27 се поставя допълнителна табелка № 141.


Чл. 30. (1) Знак № 28 "Възможно е срутване или падане на камъни" се поставя пред пътни участъци, където съществува опасност за движението от падащи или паднали камъни върху пътното платно.

(2) При дължина на опасния участък, по-голяма от 50 м, под знак № 28 се поставя допълнителна табелка № 141.


Чл. 31. (1) Знак № 29 "Излизане на крайбрежен път или бряг" се поставя на път (улица), който излиза на път (улица), разположен в непосредствена близост до водно препятствие или стръмен бряг.

(2) Знак № 29 не се поставя в райони на пристанища.

(3) При необходимост знак № 29 се придружава от знак № 61.


Чл. 32. (1) Знак № 30 "Подвижен мост или ферибоот" и знак № 31 "Тунел" се поставят пред указаните съоръжения за предупреждаване на водачите на превозни средства за тяхното приближаване.

(2) За сигнализирането на подвижен мост задължително пред него се поставя и светофарна сигнализация.

(3) При сигнализиране на ферибоот под знак № 30 се поставя допълнителна табелка № 143, а пред ферибоота - знак № 36.

(4) При пътища знак № 31 се поставя на 300 м пред входа на тунела, придружен с допълнителна табелка № 142, на която се указва разстоянието до тунела. Знакът се повтаря на 150 м преди входа. При тунели с двупосочно движение вторият знак се придружава от знак № 59.

(5) При автомагистрали знак № 31 се поставя върху предварителен пътеуказател на разстояние 1000 м и 500 м преди входа на тунела. Непосредствено пред входа на тунела се поставя знак № 95 с наименованието на тунела.


Чл. 33. (1) Знак № 32 "Възможна е поява на силен страничен вятър" се поставя за сигнализиране на места с внезапна поява на силен страничен вятър със скорост, по-голяма от указаната в приложение № 4, създаващ опасност за движението.

(2) При необходимост от ограничаване на скоростта знак № 32 се придружава от знак № 61.


Чл. 34. Знак № 33 "Възможно е ниско прелитане на самолети" се поставя пред участъци от пътя (улицата), които пресичат въздушните подходи към летища, за предупреждаване за възможност от внезапен шум от самолети, който може да причини опасни реакции у водачите на превозните средства.


Чл. 35. (1) Знак № 34 "Двупосочно движение" се поставя пред местата, където от платно за еднопосочно движение се преминава в платно за двупосочно движение с две и повече ленти.

(2) Знак № 34 не се поставя, когато разделителната ивица между платната за еднопосочно движение се прекъсва и се заменя с непрекъсната единична или двойна разделителна линия при запазване броя на лентите за движение във всяка посока.

(3) Когато платното за еднопосочно движение временно се използува за двупосочно движение на дължина повече от 500 м, знак № 34 се повтаря през интервали, не по-големи от 500 м.


Чл. 36. (1) Знак № 35 "Внимание" се поставя за сигнализиране на други опасности, непредвидени в другите пътни знаци.

(2) Със знак № 35 и допълнителна табелка № 154 със символ на влак се сигнализира приближаването към жп прелез на ведомствен жп клон, по който движението на влаковете се регулира по специален начин.


Раздел II.
Забранителни и задължителни знаци

Чл. 37. (1) Забранителните и задължителните знаци се поставят непосредствено пред местата или участъците от пътя (улицата), за които се отнася забраната или задължението. Знаците трябва да се виждат от разстояние, не по-малко от посоченото в приложение № 2.

(2) Когато пътните знаци № 36 до 53 вкл., № 55 до 58 вкл., № 64 и № 70 до 83 вкл. не могат да бъдат поставени така, че да се виждат от разстоянието, посочено в приложение № 2, те следва да бъдат поставени преди мястото на забраната или задължението с оглед осигуряване на тяхната видимост. В тези случаи разстоянието от знака до началото на неговото действие се указва с допълнителна табелка № 142.

(3) Пътните знаци № 54, № 59 до 63 вкл., № 65 и 84, които имат зона на действие, се поставят винаги непосредствено пред участъците, за които се отнасят и важат:

1. до знака, който ги отменя. Ако в зоната на действие има кръстовище, забранителният знак се поставя след всяко от тях;

2. за указаното разстояние на допълнителна табелка № 141, ако същото е до 100 м;

3. до следващото кръстовище.

(4) Когато зоната на действие се отнася за дълъг участък, знаците по ал. 3 се повтарят през разстояние (в м), равно на 25-кратната проектна скорост в км/час. В този случай под първия и следващите знаци се поставят допълнителни табелки № 141, на които се указва разстоянието до края на зоната на действие, закръглено на 50 м. Краят на зоната на действие се сигнализира със съответния знак, отменящ забраната или задължението.

(5) Когато забранителните или задължителните пътни знаци са поставени в комбинации с предупредителен знак, зоната на тяхното действие е до края на опасността, сигнализирана с предупредителния знак.


Чл. 38. (1) При необходимост под някои знаци се поставя допълнителна табелка № 145 или № 154 или двете комбинирани заедно с нанесени времето от денонощието или видът на превозното средство, за което те се отнасят.

(2) Под знаци № 36, 55, 59, 60 и 61 не се поставя допълнителна табелка № 145.


Чл. 39. Когато едно изискване може да се даде със задължителни или забранителни пътни знаци, използуват се задължителните знаци, които дават пряко предписание за режима на движение.


Чл. 40. На забранителните знаци, отнасящи се до ограниченията на: габаритите, осовото натоварване, общото тегло на превозните средства и минималната дистанция между тях, се изписва цифра за съответните ограничения, установени от Главното управление на пътищата или от съответните народни съвети.


Чл. 41. (1) Знак № 36 "Спри! Осигури предимство!" се поставя пред кръстовища на неравнозначни пътища (улици), от страната на пътя (улицата) без предимство, когато движещите се по него превозни средства трябва да спрат задължително.

(2) Със знак № 36 се сигнализират:

1. кръстовища с неосигурена видимост;

2. кръстовища с осигурена видимост, когато пътят (улицата) с предимство е с интензивно движение и включването в него или пресичането му трябва да стане след особено внимателна преценка на съществуващата обстановка;

3. неохраняеми жп прелези.

(3) Мястото на спиране се избира така, че водачът на спрялото превозно средство да има възможност за най-добра видимост върху пътя(улицата) с предимство, без да пречи на преминаващите с предимство пешеходци и пътни превозни средства.

(4) Знак № 36 не се поставя на ленти за ускоряване на движението.

(5) Извън населени места знак № 36 се предшествува от знак № 1 с допълнителна табелка № 143, на която се указва разстоянието между двата знака. Това не се отнася за случаите, когато знакът е поставен на жп прелези, пътища без настилка, изходи и кръстовища, регулирани със светлинни сигнали.

(6) При светофарно регулирани кръстовища знак № 36 се поставя над или под светофарните секции и важи за случаите, когато уредбата е изключена или работи на жълта мигаща светлина.


Чл. 42. Знак № 37 "Забранено е влизането на пътни превозни средства" се поставя, когато определен участък от пътя (улицата) трябва да бъде затворен за движение в едната посока.


Чл. 43. Знак № 38 "Забранено е влизането на пътни превозни средства в двете посоки" се поставя, когато определен участък от пътя (улицата) трябва да бъде затворен за движение и в двете посоки.


Чл. 44. Знак № 39 "Забранено е движението на моторни превозни средства, с изключение на мотоциклетите без кош и на мотопедите" се поставя в съответствие с приетата организация на движението.


Чл. 45. (1) Знак № 40 "Забранено е движението на товарни автомобили" се поставя, когато се налага товарните автомобили да се извадят от движението.

(2) Когато забраната по ал. 1 се отнася само за товарни автомобили над определено общо тегло, последното трябва да бъде означено с цифра под символа на знака.


Чл. 46. Знак № 41 "Забранено е движението на моторни превозни средства с ремаркета или полуремаркета", знак № 42 "Забранено е движението на трактори и самоходни машини" и знак № 43 "Забранено е движението на мотоциклети и мотопеди" се поставят, когато тези превозни средства трябва да бъдат извадени от състава на общото движение.


Чл. 47. (1) Знак № 44 "Забранено е движението на велосипеди" се поставя в случаите, когато велосипедното движение трябва да бъде извадено от състава на общото движение по причини, свързани с безопасността на велосипедистите и избягване смущаващото му влияние върху останалото движение.

(2) Знак № 44 се поставя задължително на пътища (улици), успоредно на които има велосипедни алеи.


Чл. 48. Знак № 45 "Забранено е движението на пътни превозни средства с животинска тяга или на животни" се поставя в населени места в съответствие с приетата организация на движението, а извън населени места - на пътища от I и II клас и на пътища от III и IV клас - при интензивност на движението над 400 авт./час.


Чл. 49. Знак № 46 "Забранено е движението на изобразените пътни превозни средства" се поставя при въвеждане на забрана едновременно за два вида превозни средства. Върху знака се изобразяват символите на двете превозни средства, комбинирани от знаци № 39 до 45 включително.


Чл. 50. Знак № 47 "Забранено е движението на колички за превоз на товари, теглени или тикани от хора" и знак № 48 "Забранено е движението на пешеходци" се поставят, когато трябва да бъде забранено извършването на транспортни операции с човешка тяга или движението на пешеходци с оглед на тяхната безопасност и безпрепятствено провеждане на останалото движение.


Чл. 51. (1) Знак № 49 "Забранено е движението на пътни превозни средства с общо тегло, по-голямо от означеното" и знак № 50 "Забранено е движението на пътни превозни средства с натоварване на която и да е от осите, надвишаващо означеното" се поставят, когато преминаването на превозни средства над означеното тегло застрашава стабилитета на пътните съоръжения.

(2) Величината на максимално допустимото тегло, определено съгласно чл. 40, се означава върху знак № 49 или 50, като се закръглява на 0,5 т.

(3) Знак № 49 или 50 се поставя и след най-близкото кръстовище пред съоръжението, като се допълват с табелка № 142, на която се означава разстоянието до него.


Чл. 52. (1) Знак № 51 "Забранено е движението на пътни превозни средства с височина, включително товара, по-голяма от означената", знак № 52"Забранено е движението на пътни превозни средства с широчина, включително товара, по-голяма от означената" и знак № 53 "Забранено е движението на пътни превозни средства с дължина, включително товара, по-голяма от означената" се поставят:

1. знак № 51 - пред пътни участъци, при които светлата височина е по-малка от 4,50 м. Върху знака се нанася съществуващата светла височина под съоръжението (препятствието), намалена с 0,20 м и закръглена към по-ниската стойност на 0,10 м;

2. знак № 52 - когато светлата широчина на платното за движение е по-малка от 2,90 м. Върху знака се нанася съществуващата светла широчина, намалена с 0,40 м (по 0,20 м от всяка страна), закръглена към по-ниската стойност на 0,10 м;

3. знак № 53 - пред хоризонтални криви, когато широчината на лентата за движение не позволява преминаването на пътни превозни средства с дължина 12 м и широчина 2,50 м без навлизане в лентата на насрещното движение. Върху знака се нанася възможната максимална дължина на превозното средство, закръглена на 0,5 м.

(2) Знаците № 51, 52 или 53 се поставят и след най-близкото кръстовище пред съоръжението, като се допълват с табела № 142, на която се означава разстоянието до него.


Чл. 53. (1) Знак № 54 "Задължителна минимална дистанция" се поставя, когато пътните условия (хлъзгава настилка, недостатъчна видимост или други условия, които не могат да бъдат предвидени от водачите на превозни средства) налагат спазване на определена минимална дистанция между превозните средства.

(2) Ако минималната дистанция е наложителна само за определен вид превозни средства, знак № 54 се комбинира с допълнителна табелка № 154.

(3) Знак № 54 се използува и когато трябва да бъде ограничен броят на превозните средства, преминаващи едновременно (в колона) по определено пътно съоръжение, с цел да не се превишава неговата носимоспособност.

(4) Означената на знак № 54 дистанция се определя в зависимост от конкретните изисквания и съгласно чл. 40.


Чл. 54. (1) Знак № 55 "Забранено е разминаването" се поставя, когато движещите се срещу знака пътни превозни средства трябва да осигурят предимство на насрещното движение при преминаване на участък от пътя(улицата), непозволяващ разминаването поради недостатъчна широчина, ограничена носимоспособност на съоръжение и др.

(2) Предимство по ал. 1 се осигурява на пътните превозни средства: изкачващи наклон, излизащи от участък с ограничение, с недостатъчна площадка за изкачване и при други затрудняващи движението пътни условия.

(3) От страна на движението с предимство се поставя знак № 88.


Чл. 55. Знак № 56 "Забранено е завиването надясно", знак № 57"Забранено е завиването наляво" и знак № 58 "Забранено е завиването в обратна посока" се поставят съгласно изискванията на чл. 2, ал. 2 с цел увеличаване пропускателната способност и намаляване на конфликтността на кръстовищата.


Чл. 56. (1) Знак № 59 "Забранено е изпреварването на автомобили и мотоциклети с кош" се поставя на участъци от пътя (улицата), където не е осигурено минималното разстояние за видимост при изпреварване съгласно приложение № 3.

(2) Знак № 59 се поставя над втория бализ (знак № 160б) преди прелеза, когато последният е охраняем с автоматична полубариера.

(3) Знак № 59 не се поставя заедно със знак № 62, тъй като с него се въвежда едновременно и забрана за спиране на пътните превозни средства.


Чл. 57. (1) Знак № 60 "Забранено е на товарни автомобили да изпреварват автомобили и мотоциклети с кош" се поставя при участъци с интензивно движение и в надлъжен наклон, където при изпреварване товарните автомобили създават опасност за останалото движение.

(2) При участъци с надлъжен наклон знак № 60 се поставя, когато дължината на наклона е по-голяма от критичната дължина на изкачването на наклона съгласно приложение № 5. Когато участъкът за изкачване се състои от отсечки с различни наклони, критичната дължина е достигнатата или надминатата тогава, когато а/А + в/В + с/С т 1, където а, в, с са дължините на отсечките с различни наклони;

А, В, С са критичните дължини на изкачване за съответните наклони, съгласно приложение № 5.


Чл. 58. (1) Знак № 61 "Забранена е скорост над означената" се поставя, когато пътните условия или административни изисквания налагат това.

(2) Когато намалението на скоростта е по-голямо от 20 км/час, поставянето на знак № 61 се извършва на интервали съгласно приложение № 6, като се намалява с 20 км/час за всеки интервал. По изключение този интервал може да бъде увеличен до 30 км/час.

(3) При жп прелези, на които не е осигурена видимост, по-голяма от показаната в приложение № 2, при които се изисква спиране, скоростта може да се ограничава до 20 км/час. В този случай знак № 61 се поставя над третия бализ (знак № 160в) преди прелеза.

(4) Когато ограничението на скоростта се отнася само за определен вид пътни превозни средства, под знак № 61 се поставя допълнителна табелка № 154, на която се изобразява символът на тези превозни средства.


Чл. 59. (1) Знак № 62 "Забранено е спирането на пътни превозни средства" и знак № 63 "Забранено е паркирането" се поставят, когато спирането и паркирането на определени пътни (улични) участъци затруднява движението или влошава неговата безопасност поради заемане на част от платното за движение или влошаване на видимостта. Знаците № 62 и 63 могат да бъдат поставени с ограничено времетраене, което се означава на допълнителна табелка № 145.

(2) Краят на зоната на действие на знаците № 62 и 63 е до следващото кръстовище, а когато е преди кръстовището, се сигнализира със знак № 69 или от допълнителни табелки № 149 или 152.

(3) Началото на действие на знаците № 62 и 63 може да се сигнализира с допълнителни табелки № 147 или 150, а продължаването на действието им се означава с допълнителни табелки № 148 или 151.


Чл. 60. (1) Знак № 64 "Митница" се поставя непосредствено пред митническия контролен пункт.

(2) На 150 м пред знак № 64 се поставя знак № 35 с допълнителна табелка № 143.

(3) Знак № 64 се поставя и пред други контролни пунктове за спиране във връзка с определени административни изисквания. В тези случаи на знака се изписва съответен текст, показващ причината за спирането.


Чл. 61. (1) Знак № 65 "Забранено е употребата на звуков сигнал" извън населени места се поставя пред обекти, които не трябва да бъдат смущавани, като болници, санаториуми, почивни домове и др.

(2) Под знак № 65 могат да се поставят допълнителни табелки № 141 и 145, на които се означава разстоянието или времето, за което се отнася забраната.

(3) В населени места знак № 65 не се поставя.


Чл. 62. (1) Знак № 66 "Край на ограничението на скоростта", знак № 67"Край на забраната за изпреварване", знак № 68 "Край на забраната за изпреварване от товарни автомобили" и знак № 69 "Край на забраните, установени с пътни знаци" отменят предхождащите ги забрани или ограничения, въведени със съответните пътни знаци. Те се поставят на местата, където причините, които са наложили въвеждането на забрани или ограничения, вече не съществуват.

(2) Знаците № 66, 67, 68 и 69 не се поставят за зони на действие на знаци № 59, 60 и 61, по-къси от 100 м, чиято дължина е означена на допълнителна табелка № 141 и когато краят на зоната съвпада с кръстовище.


Чл. 63. (1) Знак № 70 "Движение само направо след знака", знак № 71"Движение само надясно след знака", знак № 72 "Движение само наляво след знака", знак № 73 "Движение само надясно пред знака", знак № 74 "Движение само наляво пред знака", знак № 75 "Движение само направо и надясно след знака", знак № 76 "Движение само направо и наляво след знака" и знак № 77"Движение само надясно и наляво след знака" се поставят на местата, където движението задължително трябва да продължи в указаната посока или след знака независимо от възможностите за продължаване и в други посоки.

(2) Знаци № 73 и 74 се поставят при кръстовища в случаите, когато водачите на пътни превозни средства са затруднени да определят бързо задължителната посока, в която трябва да продължат движението.

(3) Когато превозните средства задължително трябва да изменят посоката си на движение поради затваряне платното за движение, пътни знаци№ 73 и 74 могат да се поставят и на платното за движение.

(4) Когато знаците № 73 и 74 не се виждат от разстояния, по-големи от посочените в приложение № 2, те се предхождат съответно от знаци № 71 и 72.


Чл. 64. (1) Знак № 78 "Кръгово движение" се поставя непосредствено пред кръстовища, където движението трябва да продължи задължително в указаната от стрелките посока.

(2) Извън населени места знак № 78 се предхожда задължително от знак№ 6.

(3) Ако предимството за преминаване през кръговото кръстовище трябва да бъде променено, това се сигнализира със знак № 1.


Чл. 65. (1) Знак № 79 "Задължително заобикаляне на препятствие отдясно пред знака" и знак № 80 "Задължително заобикаляне на препятствие отляво пред знака" се поставят пред препятствие на платното за движение.

(2) Знаците № 79 и 80 се поставят непосредствено в началото на препятствието (разделителни ивици, острови за разпределение на движението, острови за безопасност, ремонтни и строителни участъци и др.) с оглед задължително отклоняване на движението непосредствено пред тях.


Чл. 66. Знак № 81 "Платно за движение само за леки автомобили" се поставя в началото на платно за движение, по което не се допуска движение на други превозни средства.


Чл. 67. Знак № 82 "Алеи само за велосипеди" се поставя непосредствено пред алеите, предназначени за движение на велосипеди.


Чл. 68. Знак № 83 "Алеи само за пешеходци" се поставя в населени места непосредствено пред пешеходни алеи или зони. Този знак не се използува за сигнализиране на тротоарите.


Чл. 69. (1) Знак № 84 "Задължителна минимална скорост" се поставя на място, където превозните средства не трябва да се движат със скорост, по-малка от указаната, за да не задържат и затрудняват останалите участници в движението.

(2) Задължителната минимална скорост следва да бъде не по-малка от 30 км/час и не по-висока от 60 км/час.

(3) Дължината на участъка, за който важи задължителната минимална скорост по ал. 1, се означава на допълнителна табелка № 141.

(4) Знак № 84 се повтаря след кръстовища (възли), при които се вливат големи транспортни потоци.


Чл. 70. Знак № 85 "Край на ограничението за задължителна минимална скорост" се поставя в края на зоната на действие на знак № 84, ако той не съвпада с кръстовище.


Чл. 71. (1) Знак № 85а "Задължителни вериги за сняг най-малко на две от двигателните колела" се поставя в началото на пътен участък, преминаващ през високопланински местности с постоянни и интензивни снеговалежи. Участъците, на които се поставя знак № 85а през зимния период, се уточняват предварително съгласувано с окръжната комисия по безопасността на движението.

(2) Когато задължението се отнася само за товарни автомобили и автобуси, под знак № 85а се поставя допълнителна табелка № 154.

(3) При възможност знак № 85а се поставя пред площадки извън платното за движение, където има условия за поставяне на вериги.

(4) Знак № 85а се поставя временно при необходимост по преценка на пътната служба.


Раздел III.
Указателни знаци

Чл. 72. (1) Указателните пътни знаци дават указания или информация за:

1. предимство за преминаване (№ 86-88);

2. посоките и целите на пътищата (улиците) (№ 93-95, № 106, № 110-115, № 139 и 140);

3. пътната обстановка (№ 89-92, № 96-105, № 107-109, № 116-118 и № 120);

4. възможността за получаване на услуги (№ 119 и № 121-138).

(2) Знаците № 98, 106 и 107 се използуват за временно сигнализиране и се поставят в съответствие с Наредба № 9 за сигнализацията на строителството и ремонта по пътищата.


Чл. 73. (1) Указателните знаци се изпълняват със следния цвят на фона:

1. бял - знаци № 98, 106, 107 и 108;

2. син - знаци № 88, 91, 92, 96, 97, 103, 104, 110а, 116 до 121 вкл. и 136 до 138 вкл.;

3. зелен - знаци № 89 и 90;

4. бял или син - знаци № 93, 94, 100, 101, 105 и 112;

5. син или зелен - знаци № 114, 115, 122 до 135 вкл., 139 и 140;

6. бял, син или зелен - знаци № 95, 99, 109, 110, 111 и 113;

7. знаци № 86, 87, 102 и 110б са със специално оформяне.

(2) Цветът на фона на указателните знаци се определя в зависимост от вида на пътя (улицата), по който са поставени, или от вида на пътя(улицата), който води към целта; за автомагистрали - зелен, за пътищата извън населените места - син, и за улици в населени места - бял.

(3) При поставяне на едно място на отделни знаци с различни цветове или при вложки с различни цветове за една посока те се подреждат отгоре надолу, както следва: зелен, син, бял.


Чл. 74. (1) Знак № 86 "Път с предимство пред всички останали пътища" се поставя в населени места в началото на улицата с предимство и се повтаря пред всички следващи кръстовища. Улиците без предимство, които се вливат или пресичат улица с предимство, се сигнализират със знаци № 1 или 36 съгласно чл. 11 и 41. На Т-образни кръстовища, при които улицата без предимство остава вляво от посоката на движението по улицата с предимство, знак № 86 не се поставя.

(2) На кръстовища, в които улицата с предимство изменя направлението си, под знак № 86 се поставя допълнителна табелка № 158 за указване на посоката, в която тя продължава. Допълнителната табелка се поставя и под знак № 1 или 36 на улиците без предимство.

(3) При кръстовища с повече от четири клона, където улицата с предимство изменя направлението си и съществува опасност водачите да загубят ориентация за посоката, в която тя продължава, знак № 86 се повтаря и след кръстовището.


Чл. 75. Знак № 87 "Край на пътя с предимство пред всички останали пътища" се поставя пред зоната за изчакване на кръстовището, където свършва предимството на пътя.


Чл. 76. (1) Знак № 86 "Предимство за преминаване пред насрещно движещите се пътни превозни средства" се поставя на 5 до 15 м пред участъци от пътя (улицата) със стеснение на габарита, в които не е възможно разминаване или има ограничение на носимоспособността на съоръжението или други причини. Знакът се поставя откъм страната на пътните превозни средства, на които се дава предимство за преминаване пред насрещно движещите се, които се сигнализират със знак № 55.

(2) Знак № 88 се поставя на мястото, където превозните средства трябва да спрат, ако тези от насрещното движение са вече навлезли в стеснения пътен участък или съоръжението.


Чл. 77. Знак № 89 "Автомагистрала" се поставя в началото на автомагистрала и на скоростна градска магистрала.


Чл. 78. (1) Знак № 90 "Край на автомагистралата" се поставя в края на автомагистрала и на скоростната градска магистрала.

(2) Знак № 90 се поставя задължително като предварителен указател преди края на автомагистралата или скоростната градска магистрала на разстояние 1500 м извън населените места и на 500 м в населените места. Разстоянието се означава на допълнителна табелка № 142.


Чл. 79. Знак № 91 "Автомобилен път" се поставя в началото на път, предназначен за движение само на автомобили.


Чл. 80. (1) Знак № 92 "Край на автомобилния път" се поставя в края на автомобилен път.

(2) Знак № 92 се предхожда от същия знак като предварителен указател за предупреждаване приближаването края на автомобилен път на разстояние 750 м извън населените места и на 250 м в населените места. Разстоянието се означава на допълнителна табелка № 142.


Чл. 81. (1) Знак № 93 "Начало на населено място" се поставя на 50 м пред застроената част от територията на населеното място.

(2) Когато пътят преминава през населено място и е необходимо спазването на правилата за движение в населени места, знак № 93 има бял фон, а когато пътят преминава покрай населено място и не е необходимо спазване на правилата за движение през населено място, знакът има син фон.

(3) Когато населеното място е съставено от няколко отделни части(квартали, курортни зони и др.), разположени по направление на пътя през разстояния, по-големи от 1 км, което дава възможност за движение по правилата извън населено място, тези части се сигнализират поотделно със знак № 93.


Чл. 82. (1) Знак № 94 "Край на населеното място" се поставя след застроената част от територията на населеното място съгласно изискванията на чл. 81.

(2) Знак № 94 може да се поставя заедно със знак № 115,на който се указват наименованието на следващото населено място и разстоянието до него, определено съгласно чл. 131.

(3) При села и по-малки от тях населени места знак № 94 може да се поставя отляво на пътя, на гърба на знак № 93.


Чл. 83. Знак № 95 "Наименование на обект" се поставя извън населени места пред обекти, които могат да представляват интерес за пътуващите, като наименование на местност, проход, река, тунел и др.


Чл. 84. Знак№ 96 "Път без изход" се поставя непосредствено след кръстовище (отклонение), откъдето започва пътят (улицата) без изход.


Чл. 85. Знак № 97 "Пресичаният път е без изход" се поставя пред кръстовище, от което се отклонява път (улица) без изход.


Чл. 86.(1) Знак № 98 "Пътен банкет с недостатъчна носимоспособност" се поставя през участъци от пътя, банкетите на който не осигуряват сигурност и безопасност за навлизане или спиране на пътни превозни средства върху тях.

(2) Под знак № 98 се поставя допълнителна табелка № 141, на която се означава дължината на банкета, върху който не следва да се навлиза или спира.


Чл. 87. (1) Знак № 99 "Брой на лентите за движение в една посока" се поставя в началото на път (улица) или пътен (уличен) участък с две и повече ленти за движение в една посока, по който е разрешено многоредово движение.

(2) На стрелките на знак № 99 могат да се нанасят изображения на други знаци, отнасящи се за някоя от лентите за движение.

(3) При промяна на броя на лентите за движение това се изобразява схематично чрез формата на съответните стрелки.

(4) Знак № 99 се поставя и за сигнализиране на лентата за бавнодвижещи се превозни средства при автомагистрали чрез схематично изобразяване съгласно ал. 3. При двулентови пътища знакът се ползува само в случаите, когато дължината на тази лента е под 200 м.


Чл. 88. (1) Знак № 100 "Посоки за движение от лентите за престрояване" се поставя в началото на зоната за престрояване, като на знака се означават лентите за движение, които превозните средства трябва да заемат преди кръстовището, за да продължат в търсената посока след него.

(2) Знак № 100 се използува в случаите, когато:

1. зоната за престрояване има две и повече ленти за движение;

2. дясната лента за движение е предназначена само за завиване надясно;

3. има повече от една лента за завиване в една посока;

4. броят на лентите за движение направо се намалява в зоната за престрояване;

5. движението във входа на кръстовището се регулира със светофар с допълнителни секции или с отделни светофари за съответните посоки на движение.

(3) Над стрелките могат да се поставят надписи за целите, които могат да бъдат достигнати от съответната лента.


Чл. 89. Знак № 101 "Средна лента за изпреварване в определената посока" се поставя на трилентови участъци от пътища (улици) с двупосочно движение и с дължина над 200 м в началото на участъка, откъдето започва ползуването на средната лента за изпреварване за едната или другата посока.


Чл. 90. (1) Знак № 102 "Лента за движение на превозни средства за обществен пътнически транспорт" се поставя на улици, които имат обособена отделна лента за движение на този вид превозни средства.

(2) Стрелката на знак № 102 означава посоката за движение на превозните средства в съседната лента, която може да бъде и обратна на посоката на обществения пътнически транспорт. В последния случай под символа на превозното средство за обществен пътнически транспорт се нанася стрелка, която показва посоката на неговото движение. Насрещното движение се сигнализира със същия знак при съответна промяна на стрелките.

(3) Знак № 102 се поставя в началото на лентата за движение, определена само за превозни средства от обществения пътнически транспорт и се повтаря непосредствено след всяко кръстовище.


Чл. 91. Знак № 103 "Еднопосочно движение след знака" се поставя в началото на пътя (улицата), по който не е разрешено насрещно движение. Знакът се повтаря след всяко кръстовище.


Чл. 92. (1) Знак № 104 "Навлизане в път с еднопосочно движение" се поставя на кръстовища с цел информиране за това, че движението до напречното направление е еднопосочно в едната или другата посока.

(2) Знак № 104 се поставя предимно в населени места непосредствено след кръстовището, а при ограничена видимост - и пред него.


Чл. 93. (1) Знак № 105 "Място за завиване в обратна посока" се поставя за указване на специално устроените места за завиване в обратна посока извън кръстовища.

(2) При пътища (улици) с разделителна ивица и специална лента за обратен завой знак № 105 се поставя и в разделителната ивица.

(3) Знак № 105 се поставя пред кръстовище със светофарна уредба, когато има допълнителна секция или самостоятелен светофар за ляв завой и е разрешено завиването в обратна посока.


Чл. 94. (1) Знак № 106 "Предварителен пътеуказател за отбиване на движението" се поставя при строителни и ремонтни работи съгласно Наредба № 9 за сигнализацията на строителството и ремонта по пътищата.

(2) Върху знак № 106 се нанася стрелка със схемата на обхождането, като се показват най-необходимите за ориентация населени места, през които преминава обходният маршрут.

(3) Затварянето на правото направление чрез знак № 106 се указва, като върху стрелката се нанася един от знаците № 37 или 38, чийто размер се определя съгласно БДС 1517-74.

(4) Когато отбиването на движението чрез знак № 106 се отнася само за определен вид превозни средства, това се сигнализира чрез изобразяване на знак № 154 върху стрелката под знак № 37 или 38.


Чл. 95. Знак № 107 "Преминаване в платното за насрещно движение при автомагистрали" се поставя при извършване на строителни и ремонтни работи съгласно Наредба № 9 за сигнализацията на строителството и ремонта по пътищата.


Чл. 96. (1) Знак № 108 "Предварително указване посоката на движение за завиване в населено място" се поставя за улесняване на водачите на пътни превозни средства в случаите, когато се налага завиване чрез заобикаляне на квартали, зелени площи и др. в съответствие с генералния план за организация на движението.

(2) Знак № 108 може да се използува и за сигнализиране на обръщатели на обществения пътнически транспорт в случаите, когато поради липса на видимост обратното завиване създава опасност за движението.

(3) Знак № 108 се поставя на 50 до 100 м пред мястото, където се променя посоката на движението.


Чл. 97. (1) Знак № 109 "Предварително указване посоката за движение на означения вид пътни превозни средства" се поставя за указване задължителната посока, в която трябва да продължат пътните превозни средства от означения вид независимо от възможностите за движение през кръстовището.

(2) В населени места знак № 109 се поставя на 50 м преди мястото на отклонението, а извън тях - на 100 м.


Чл. 98. (1) Знак № 110 "Предварителен пътеуказател" се поставя пред пътни кръстовища и възли за указване посоките към съответните цели.

(2) Извън населени места знак № 110 се поставя на 50 м преди пътни знаци № 1 до 7, а в населени места - на 50 м преди кръстовища, от които се отклоняват пътищата към търсените цели.

(3) При автомагистрали знак № 110 се поставя двукратно на 500 и 100 м, а при градски магистрали - на 250 и 500 м, мерени от точката, където забавителният шлюз на отклонението добива пълната си широчина. Когато дължината на шлюза е по-голяма от 180 м, тази точка се приема на разстояние 180 м от върха на маркировката на разделителния остров за отклонението. Пред пътни възли по останалите пътища знакът се поставя на 250 м от началото на шлюза за отклонението. Разстоянията се нанасят в долния край на знака.

(4) При кръстовища и пътни възли комбинираната стрелка на знак № 110 показва схематично вида на кръстовището (възела) възможните направления и предимства за движение, при което се спазват следните изисквания:

1. стрелката, показваща правото направление, се нанася в средата или встрани на знака в зависимост от вида на кръстовището (възела) и от дължината на надписите за целите, като долната й част се изобразява винаги вертикално;

2. стрелките на отклоненията се отделят от основната стрелка без заобляне;

3. изменението на направлението на пътищата се изобразява само ако то става в кръстовището (възела) и ако косотата на пътищата, които се разклоняват, е под 70 градуса;

4. при кръстовище с кръгово движение основната стрелка се оформя по окръжност. Частта от окръжността между последното отклонение и входящото направление се оформя с прекъсната линия.

(5) При автомагистрали стрелката, показваща правото направление, се нанася на лявата страна на знак № 110. Стрелките за отклоненията сочат само надясно и се отделят от вертикалната стрелка без заобляне.

(6) При необходимост върху стрелките на знак № 110 могат да се нанасят изображения на предупредителни и забранителни знаци, информиращи за особеностите на пътя и режима на движението в съответното направление, но не повече от един знак върху всяка стрелка.

(7) При върха на всяка стрелка на знак № 110 се нанасят до две цели и по изключение - до три. При дублиране на надписите с латиница общият брой на надписите при една стрелка не може да надминава четири. Надписите за целите по разклоняващите се посоки трябва да бъдат разположени по начин, че да не предизвикват съмнение у водачите. Целите се подреждат отгоре надолу по реда на достигането им.

(8) При върховете на стрелките на знак № 110 за отклоненията към обекти, които се сигнализират със знаци № 116, 117, 119 и № 122 до 135 вкл., вместо надписи могат да бъдат нанесени изображенията на съответните знаци.

(9) За допълнителна информация при върховете на стрелките на знак № 110 могат да бъдат нанесени номерата на пътищата чрез изображенията на знак№ 140.

(10) Върху знак № 110 не се нанасят разстояния до целите и обектите.


Чл. 99. (1) Знак № 110а "Възможност за ползуване на пътя" се поставя за указване възможността за преминаване през планински проходи, както и на условията, при които се извършва това.

(2) Знак № 110а се поставя на пътищата, водещи към прохода.

(3) Знак № 110а съдържа наименованието на прохода или населеното място и три отделни подвижни табели - 1, 2 и 3.

(4) При отворен път през прохода табелките на знак № 110а имат следното съдържание:

1. табела 1 - със зелен цвят и надпис "отворено" (на български, френски и немски език);

2. табела 2 - с бял цвят и според условията за движение и състоянието на пътната настилка:

а) табела без надпис - при нормални условия за движение и чиста пътна настилка;

б) табела с изобразен символ на знак № 85а или знак № 110б - при условията на чл. 71 и 100;

3. табела 3 - с бял цвят и без надпис.

(5) При затворен път през прохода табелите на знак № 110а имат следното съдържание:

1. табела 1 - с червен цвят и надпис "затворено"(на български, френски и немски език);

2. табела 2 - с бял цвят и според условията за движение и състоянието на пътя:

а) табела без надпис - при нормални условия за движение и чиста пътна настилка в участъка от пътя до мястото, означено в табела 3;

б) табела с изобразен символ на знак № 85а или знак № 110б - при условията на чл. 71 и 100 в участъка на пътя до мястото, означено в табела 3;

3. табела 3 - с бял цвят и надпис с наименованието на селището (или известна местност), докъдето е възможно ползуването на пътя.

(6) Когато на табела 2 към знак № 110а е изобразен символ на знак № 85а, същият знак трябва да бъде поставен и в началото на заснежения пътен участък при условията на чл. 71.


Чл. 100. Знак № 110б "Символ за препоръчително ползуване на вериги или гуми за сняг" се използува само в табела 2 към знак № 110а и се поставя в зависимост от състоянието на пътната настилка на сигнализирания участък от пътя.


Чл. 101. (1) Знак № 111 "Предварително указване на наименованието и посоката към населено място или обект" се поставя пред кръстовища и възли на пътища (градски магистрали) с повече от две ленти за движение в една посока или отклонения към големи населени места на разстояние 120 до 180 м преди началото на маркировката на разделителния остров за отклонението. Знакът се поставя на портали или конзоли над платното за движение. Когато не е необходимо да се указва правото направление, вместо знак № 111 може да се постави знак № 114 с наклонена стрелка.

(2) Стрелките на табелата на знак № 111 се разполагат над съответната лента за движение и броят им трябва да съвпада с този на лентите.

(3) Отклоненията в знак № 111 се указват с наклонени стрелки, нанесени в съответния край на табелата.

(4) Върху табелата на знак № 111 не се нанасят хоризонтални стрелки и данни за разстояния.

(5) Броят на надписите в Знак № 111 се определя в съответствие с изискванията на чл. 98, ал. 7. При една стрелка надписите се разполагат встрани от нея, при две стрелки - между тях, а при три стрелки - над тях.

(6) Знак № 111 може да бъде изпълнен с една или повече табели. Височините на табелите и разстоянията между тях за един портал трябва да бъдат еднакви.


Чл. 102. (1) Знак № 112 "Пътеуказателна табела" се използува за сигнализиране на няколко посоки, цели и разстояния до тях, определени съгласно чл. 131, когато поставянето и възприемането на знак № 113 е затруднено.

(2) Знак № 112 се поставя непосредствено пред кръстовището.

(3) Знак № 112 може да се използува като предварителен указател вместо знак № 110. В този случай не се означават разстоянията до целите, а на допълнителна табелка № 142 се означава разстоянието до кръстовището съгласно чл. 98, ал. 2.

(4) Знак № 112 може да се използува и като предварителен пътеуказател вместо знак № 110 при условията на ал. 3, когато за пътеуказатели се използува знак № 112 или по изключение знак № 113.

(5) Знак № 112 се изпълнява като единичен с едно поле при указване само на правото направление или като обща табела с две или три полета, разположени отгоре надолу, както следва: за указване правото, лявото и дясното направление. Във всяко поле се нанасят по една стрелка и до три надписа за цели и данни за разстоянията до тях, определени съгласно чл. 131. Целите се подреждат отгоре надолу по реда на достигането им.

(6) Стрелките за правото направление се нанасят върху знак № 112 от страната на платното за движение, а стрелките за отклоненията - от страната на съответните отклонения. Стрелките за отклоненията са хоризонтални или наклонени под 45 градуса с върха нагоре, когато косотата на пътищата, които се разклоняват, е под 70 градуса.


Чл. 103. (1) Знак № 113 "Пътеуказателна стрелка" се поставя на кръстовища и отклонения за указване посоката към определени цели и обекти, както и за отбиване на движението от правото направление и при излизане от автомагистралата на път от по-нисък клас.

(2) Знак № 113 се поставя непосредствено при отклонението.

(3) Знак № 113 може да се дублира и от лявата страна на пътя(улицата) в разделителната ивица или острова за отклонение наляво съгласно чл. 7.

(4) Когато знаците № 113 за ляво и дясно отклонение се поставят на едно място, те се слагат обикновено един до друг, а при недостатъчно място- един до друг на разстояние 5 см.

(5) Знак № 113 може да съдържа до два надписа за цели и разстоянията до тях, определени съгласно чл. 131. Върху знака могат да се нанасят и символи от указателни знаци за даване на допълнителна информация.

(6) На едно място могат да се поставят не повече от четири знака за една посока или до четири знака с един и същи цвят на фона. Знаците се подреждат по цветове съгласно чл. 73, ал. 3. При една и съща посока и цвят знаците се подреждат отгоре надолу по реда на достигане на целите.


Чл. 104. (1) Знак № 114 "Пътеуказател за излизане от автомагистрала" се поставя за указване на далечната цел и посоката към нея при отклонения от една автомагистрала към друга автомагистрала. В този случай знак № 113 не се поставя.

(2) Знак № 114 се поставя непосредствено след отклонението или при върха на разделителния остров.

(3) Знак № 114 се използува и за сигнализиране на отклонение, когато последното не е сигнализирано със знак № 111. В този случай стрелката върху знака се нанася наклонена под 45 градуса, като върхът й сочи надясно и нагоре. Знакът се поставя съгласно изискванията на чл. 101, ал. 1, а след отклонението на върха на разпределителния остров се поставя знак № 113.


Чл. 105. (1) Знак № 115 "Указател за разстояние" се използува за указване разстоянието до близки или далечни цели, определени съгласно чл. 131. Той съдържа до три надписа за обекти, нанесени отгоре надолу по реда на достигането им.

(2) Знак № 115 се поставя след пътни възли и интензивно натоварени кръстовища извън населените места, както и при приближаването към градове с повече от 30 000 жители, като се поставя на разстояние 10 км и 5 км пред тях.

(3) След пътни възли знак № 115 се поставя на разстояние 500 м от края на ускорителния шлюз, след кръстовища - на 250 м от края на шлюза или края на заустващата крива, а след градовете - на 250 м от знак № 94 или заедно със знак № 94 съгласно чл. 82, ал. 2.

(4) Знак № 115 не се поставя след кръстовища, сигнализирани със знак№ 112.


Чл. 106. (1) Знак № 116 "Място за паркиране" се поставя на оформени площадки за паркиране или отклоненията към тях.

(2) Знак № 116 може да се използува и като предварителен указател към местата за паркиране, като се поставя извън населените места на 200 м пред паркинга или отклонението към него, както и на самото отклонение, а в населени места - съобразно условията преди паркинга или отклонението към него. Разстоянието до паркинга се означава върху знака или на допълнителна табелка № 142.

(3) Знак № 116 може да се придружава и от допълнителни табелки № 145, 153 и 154 за указване на времето, през което е разрешено ползуването на паркинга, начина на паркиране, вида на превозните средства, за които е предназначен, площадките за зареждане на магазини и за обществени превозни средства към съответното предприятие или учреждение и др.


Чл. 107. Знак № 117 "Място за платено паркиране" се поставя в съответствие с изискванията на чл. 106 предимно в населени места, като на допълнителна табелка № 145 се указва времето, през което ползуването на паркинга се заплаща.


Чл. 108. (1) Знак № 118 "Място за паркиране само на таксита" се поставя на оформени площадки, определени съгласно генералния план за организация на движението за съответното населено място само за паркиране на таксита.

(2) Знак № 118 може да бъде използуван и за сигнализиране на паркингите на други определени пътни моторни превозни средства чрез промяна на символа или допълнителен надпис.


Чл. 109. Знак № 119 "Болница" се поставя за указване на лечебно заведение. За предварително сигнализиране знакът се поставя на 200 м преди лечебното заведение или отклонението, водещо към него, както и на самото отклонение. Разстоянието се означава на допълнителна табелка № 142.


Чл. 110. (1) Знак № 120 "Пешеходна пътека" се поставя непосредствено пред маркировката върху настилката пешеходна пътека като символът се изобразява и от двете страни на знака.

(2) Знак № 120 не се поставя на пешеходни пътеки при кръстовища, регулирани със светофари.

(3) Предварителното сигнализиране на пешеходни пътеки се извършва в съответствие с чл. 17.


Чл. 111. Знак № 121 "Пешеходен подлез или надлез" се поставя пред входа на подлеза (надлеза) по посока на движението на пешеходците и при необходимост - на 20 м преди него, като символът се изобразява от двете страни на знака.


Чл. 112. Знак № 122 "Бензиностанция" се поставя на автомагистрали на 1000 м, на останалите пътища - на 200 до 300 м и в населени места - на 100 до 150 м пред бензиностанция или отклонението към нея, както и на самото отклонение. Разстоянията се означават на самия знак или на допълнителна табелка № 142.


Чл. 113. (1) Знаци № 123 до 135 вкл. се поставят за сигнализиране на обекти в близост до пътя, символите на които са изобразени върху знаците.

(2) Знаци № 123 до 135 вкл. указват видовете услуги и помощи, които участниците в движението могат да ползуват.

(3) Знак № 125 се поставя за сигнализиране на медицински обект, в който може да се ползува квалифицирана медицинска помощ.

(4) За предварително указване знаците № 123 до 135 вкл. се поставят на 200 м пред мястото или отклонението към него, както и на самото отклонение. Разстоянието се означава върху знака или върху допълнителна табелка № 142.


Чл. 114. (1) Знаци № 136 до 138 вкл. "Трамвайна (тролейбусна, автобусна) спирка" се поставя на спирките за обществен пътнически транспорт на 1 м преди мястото за спиране.

(2) При изграден "джоб" за спиране знаци № 136 до 138 вкл. се поставят при началото на окосяването за излизане от него. При повече места за спиране съответният знак се поставя пред всяко такова място.


Чл. 115. (1) Знак № 139 "Километричен знак" се поставя през 1000 м за указване километража на пътя, върху банкета или на друго подходящо място в обхвата на пътя отдясно по посока на разстящия километраж.

(2) При автомагистрали знак № 139 се поставя в средната разделителна ивица и може да се комбинира на обща табелка със знак № 124.


Чл. 116. (1) Знак № 140 "Номер на пътя" се поставя задължително по международните пътища.

(2) Знак № 140 се поставя след кръстовища, пътни възли и големи населени места за ориентация и потвърждаване на пътя.

(3) Знак № 140 се изпълнява със зелен фон за международните пътища и автомагистралите и в син - за останалите пътища.


Раздел IV.
Допълнителни табелки

Чл. 117. (1) Допълнителните табелки по чл. 32 ППЗДвП се използуват за уточняване и разширяване информацията на пътните знаци. Чрез тях се определят: разстоянието до началото на действие на поставените знаци, дължината на сигнализирания участък, времето за действие на знаците, видът на превозните средства, за които знаците се отнасят, и др.

(2) Цифрите и символите на допълнителните табелки № 142, 145, 154 и 155 могат да се нанасят и върху някои указателни знаци.

(3) Допълнителните табелки № 144 и 159 се използуват винаги самостоятелно (не се поставят заедно с други знаци).

(4) Когато два пътни знака се поставят на едно място и имат допълнителни табелки, всяка от тях се поставя под съответния знак, който допълва.


Чл. 118. Допълнителната табелка № 145 "Време на действие на знака" се използува предимно в населени места за указване времето на действие на съответния знак.


Чл. 119. (1) Допълнителната табелка № 146 "Препоръчителна скорост" се използува в съчетание с предупредителните пътни знаци за указване на препоръчителната скорост за преминаване през пътни участъци, изискващи повишено внимание.

(2) Допълнителната табелка № 146 се поставя за указване препоръчителната скорост при координирано управление на движението със светлинни сигнали на принципа "зелена вълна" съгласно чл. 18 ППЗДвП.


Чл. 120. Допълнителните табелки № 147 до 149 вкл. се поставят успоредно, а тези с № 150 до 152 вкл. - перпендикулярно на оста на пътя(улицата) за указване зоната на действие на пътни знаци № 62 и 63 за движението в двете посоки.


Чл. 121. Допълнителната табелка № 156 "Посочва лентата за движение, над която се поставя заедно с пътния знак, чието действие се отнася за нея" се поставя при многолентови пътища (улици) под пътните знаци, с които се въвежда забрана или задължение по отделни ленти за движение. Знакът и допълнителната табелка се поставят над средната лента, за която се отнасят.


Чл. 122. (1) Допълнителните табелки № 159 "Указва изменението на посоката (посоките) на платното за движение" се поставят на места, където зрително се губи направлението на пътя и в близост до препятствия, пред които пътят променя посоката си. Върховете на стрелките трябва да сочат изменението на посоката.

(2) При препятствия, от двете страни на които има движение, като разделителни острови и др., допълнителните табелки № 159 се поставят вертикално (стрелките сочат нагоре), непосредствено пред или на препятствието.


Чл. 123. (1) Допълнителните табелки № 160 "а", "б" и "в" "Бализи" указват приближаването към железопътен прелез и се поставят съответно на 240, 160 и 80 м пред жп прелез, мерено от външния ръб на крайната релса. При ограничена видимост допълнителните табелки № 160 "а", "б" и "в" могат да се дублират и от лявата страна на пътя.

(2) Над допълнителна табелка № 160а се поставя задължително знак № 8 или знак № 9 съгласно чл. 16, ал. 1. Над допълнителна табелка № 160б се поставя знак № 59, в случая, указан в чл. 56, ал. 2. Над допълнителна табелка № 160в се поставя знак № 61 съгласно чл. 58, ал. 3.


Чл. 124. Допълнителните табелки № 161а "Неохраняем жп прелез с един коловоз" и № 161б "Неохраняем жп прелез с два и повече коловози" се поставят на 6 м пред жп прелез, мерено от външния ръб на крайната релса, като на същата стойка се монтира и знак № 36.


Чл. 125. (1) Знак № 167 "Отличителен знак "Инвалид" се използува за създаване облекчение на водачите на автомобили, ползуващи документ за инвалидност, издаден от Министерството на народното здраве, и имащи знак"Инвалид".

(2) Знак № 167 се използува самостоятелно или заедно със знаци № 38, 39, 46, 62 и 63, като се поставя под тях, когато въведените забрани с тези знаци не се отнасят за леки автомобили, снабдени с документ и със знак"Инвалид".

(3) За сигнализиране на обособени места в паркингите за паркиране само на автомобили на инвалиди се поставя знак № 118 със символ "Инвалид", нанесен в долната част на знака.


Глава трета.
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УКАЗАТЕЛНАТА СИГНАЛИЗАЦИЯ

Чл. 126. Указателната сигнализация служи за информиране на водачите на пътни превозни средства за местоположението на населените места, пътищата и обектите, както и за режима на движение по пътя (улицата), по който те се движат.


Чл. 127. (1) Целите, които се означават върху указателните знаци, са далечни и близки:

1. далечни цели са общоизвестни големи населени места в направлението на пътя, които представляват важни кръстовища и са цел на голяма част от пътуващите;

2. близки цели са най-близките големи населени места с транспортно значение, намиращи се по направление на пътя.

(2) При сигнализиране на пътищата в граничните райони, водещи към граничните контролно-пропускателни пунктове, като далечна цел се означават големи населени места в съседната държава, които се изписват с латински букви.

(3) При определянето на далечните и близките цели по републиканската пътна мрежа се ползуват указанията за определяне на далечните и близките цели при сигнализиране на републиканските пътища, утвърдени от началника на Главно управление на пътищата.

(4) Кръстовищата и пътните възли в населените места се сигнализират в съответствие с генералния план за организация на движението за съответното населено място.


Чл. 128. (1) Сигнализирането на целите се извършва с предварителни указатели и пътеуказатели на мястото на отклонението или само с пътеуказатели на мястото на отклонението.

(2) По пътната мрежа извън населените места предварителни пътеуказатели се поставят в следните случаи:

1. знак № 110 "Предварителен пътеуказател" се поставя на автомагистралите, при пътните възли на различни нива, при кръстовища с кръгово движение и при кръстовища на първокласни с първокласни пътища. Знак№ 110 се поставя и при кръстовища независимо от класа на пътищата, които се пресичат, в случаите, когато е необходимо предварително да се укаже схемата на кръстовището (кръстовища с голяма косота, многоклонови кръстовища и др.), предупреждения и забрани за движението по пътищата след кръстовището съгласно чл. 98, ал. 6;

2. знак № 112 "Пътеуказателна табела", когато се използува като предварителен пътеуказател съгласно чл. 102, ал. 3, се поставя на кръстовища на първокласни, второкласни и третокласни пътища с второкласни и третокласни пътища, както и на кръстовища на четвъртокласни пътища с пътища от четвърти или по-висок клас, които са с важно транспортно значение и при тях се осъществява разклоняването на големи транспортни потоци.

(3) Във всички останали случаи, не посочени в ал. 1 и 2, пътните кръстовища се сигнализират само на мястото на отклонението с пътеуказатели- знак № 112 или 113, без ползуване на предварителни пътеуказатели.

(4) В населените места предварителни пътеуказатели могат да се поставят само на пътни възли и кръстовища по главната улична мрежа, когато се сигнализират цели извън населените места.

(5) На кръстовища от второстепенна улична мрежа или за отклонение към вътрешноселищни цели се поставя само на мястото на отклонението за пътеуказател знак № 112 или 113.


Чл. 129. Целите, нанесени на предварителните пътеуказатели и пътеуказателите за отделни посоки, се повтарят във всички следващи пътеуказателни знаци по трасето на пътя (улицата) до достигане на целта.


Чл. 130. Предварителните пътеуказатели и пътеуказателите на мястото на отклонението се използуват в следните комбинации:

1. при предварителен пътеуказател знак № 110 се използува на мястото на отклонението за пътеуказателен знак № 113 или 114;

2. при предварителен пътеуказател знак № 112 с допълнителна табелка № 142 се използува на мястото на отклонението за пътеуказателен знак № 112 или по изключение знак № 113.


Чл. 131. (1) Разстоянията, които се нанасят на пътеуказателните знаци, се измерват от местоположението на знака до началото на населеното място, сигнализирано с пътен знак № 93.

(2) Измерените разстояния се закръгляват на цели километри. Закръгления през половин километър се допуска само при разстояния до 3 км.


Чл. 132. (1) Цветът на фона на пътеуказателните знаци се определя съгласно чл. 73.

(2) Пътеуказателните знаци № 110, 111, 112 и 113, когато указват само цели, които се достигат по пътища (улици) от един и същи вид, имат цвят на фона, съответствуващ на тези пътища (улици), независимо от вида на пътя(улицата), на който са поставени.

(3) Пътеуказателните знаци № 110, 111 и 112, когато указват цели, които се достигат по пътища (улици) от различен вид, имат цвят на фона, съответствуващ на пътя (улицата), на който са поставени. Целите, които се достигат по път, различен по вид от този, по който знаците са поставени, се написват върху вложка с цвят, съответствуващ на вида на пътя, по който те се достигат.


Глава четвърта.
ПРОЕКТИРАНЕ И СЪГЛАСУВАНЕ

Чл. 133. (1) Проекти за сигнализация с пътни знаци се изготвят както при строителство на нови пътища (улици), пътни (улични) участъци, пътни възли и кръстовища в населените места и извън тях, така и при реконструкция на съществуващите такива.

(2) Проектите за сигнализация с пътни знаци се изготвят и за съществуващите пътища (улици) или пътни (улични) участъци и елементи от тях, които не подлежат на строително изменение, но нямат сигнализация или последната не отговаря на изискванията на тази наредба.

(3) Проектите за сигнализация с пътни знаци в населените места са неразделна част от съответния генерален план за организация на движението, а извън населените места - от проектите за нови пътища или реконструкция на съществуващите такива.


Чл. 134. (1) Изработването на проекти за сигнализация с пътни знаци се извършва от специализираните проектантски организации, институти и звена към централните ведомства, окръжните пътни управления, окръжните и общинските народни съвети, които разработват генерални планове за организация на движението за населените места и проекти за пътища (улици) и техните елементи.

(2) Проектите за сигнализиране при строителство и ремонт се изготвят в съответствие с Наредба № 9 за сигнализация на строителството и ремонта по пътищата.


Чл. 135. Проектите за сигнализация с пътни знаци трябва да съдържат:

1. ситуация в М 1:1000 (1:2000) с данни за местата на поставяне и номерата на пътните знаци;

2. детайли за сигнализацията на пътни възли, кръстовища, площадки за паркиране, места за отдих и др. в М 1:500 (1:1000);

3. разположение на пътните знаци в напречния профил на пътя(улицата);

4. чертежи на пътните знаци с индивидуални надписи и оформление;

5. спецификация на пътните знаци, стойностна сметка и обяснителна записка.


Чл. 136. Проектите за сигнализация с пътни знаци се съгласуват, както следва:

1. за автомагистралите и първокласните пътища от републиканската пътна мрежа - с Главното управление на пътищата и с управление КАТ при Дирекция на Народната милиция, за пътища втори и трети клас от републиканската пътна мрежа - с Главното управление на пътищата и със съответния отдел КАТ при окръжните управления на МВР, а за пътищата от четвърти клас от републиканската пътна мрежа - със съответното окръжно пътно управление и отдел КАТ при окръжните управления на МВР;

2. за скоростни градски магистрали в населените места - с Министерството на строителството и селищното устройство и с управление КАТ при Дирекция на Народната милиция, а за останалата улична мрежа и местните пътища - със съответните окръжни народни съвети и отдел КАТ при окръжните управления на МВР;

3. за ведомствени пътища - с отдел КАТ при окръжните управления на МВР.


Чл. 137. В процеса на експлоатация на пътищата (улиците) могат да се правят частични промени в сигнализацията чрез поставяне или отстраняване на отделни пътни знаци след обосновани писмени предложения, съгласувани, както следва:

1. по автомагистралите и пътищата от първи, втори и трети клас от републиканската пътна мрежа - с Главното управление на пътищата и с управление КАТ при Дирекция на Народната милиция, а по пътищата от четвърти клас - със съответното окръжно пътно управление и отдел КАТ при окръжните управления на МВР;

2. по скоростните градски магистрали в населените места - с Министерството на строителството и селищното устройство и с управление КАТ при Дирекция на Народната милиция, а за останалата улична мрежа и местните пътища - със съответните окръжни народни съвети и отдел КАТ при окръжните управления на МВР.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за движението по пътищата и чл. 201, ал. 1 от Закона за териториално и селищно устройство.


Приложение № 1 към чл. 10, ал. 1



Минимално разстояние за поставяне на предупредителните пътни знаци
 
Скорост на движение от 40 от 60
(км/час) до 60 до 80
Минимално разстояние (м) извън на-    
  селените    
  места 100 150
  в населе-    
  ните    
  места 50 100


Приложение № 2 към чл. 10, ал. 5 и 6, чл. 37, ал. 1 и 2, чл. 58, ал. 3 и чл. 63, ал. 4



Минимално разстояние за видимост на пътните знаци
 
Скорост на движение (км/час) до 60 над 60
Минимално разстояние автомагистрали - 150
(м)      
  пътища извън населе-    
  ните места 50 100
  улици в населе- магистрали 50 100
  ните места      
    останалата    
    улична    
    мрежа 30 50


Приложение № 3 към чл. 22, т. 1, чл. 23 и чл. 56, ал. 1



Минимално разстояние за видимост при изпреварване
 
Скорост на движение (км/час) 30 40 50 60 70 80 90 100
Минимално разстояние (м) 80 100 120 150 180 200 240 280


Приложение № 4 към чл. 33, ал. 1



Сигнализиране при минимална скорост на страничен вятър
 
Скорост на движение (км/час) 40 до 60 80 100
Скорост на вятъра (м/сек) 15 10 5


Приложение № 5 към чл. 57, ал. 2



Минимално разстояние за поставяне на пътен знак № 60
при критична дължина за изкачване на наклона
 
Наклон за изкачване (%) 3 4 5 6 7 8
Дължина (м) 850 600 450 350 300 250


Приложение № 6 към чл. 58, ал. 2



Минимални разстояния за поставяне на пътен знак № 61
 
Ограничение на скоростта от 120 на 100 от 100 на 80 от 80 на 60 от 60 на 40
на движението (км/час)        
Интервал (м) 90 65 55 40


Промени настройката на бисквитките