Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 93 от 3.XII

НАРЕДБА № 10 ЗА СТУДЕНТСКИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ

 

НАРЕДБА № 10 ЗА СТУДЕНТСКИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА,

Обн. ДВ. бр.74 от 18 Септември 1984г., изм. ДВ. бр.93 от 3 Декември 1985г., изм. ДВ. бр.94 от 4 Декември 1987г., отм. ДВ. бр.44 от 21 Май 1996г.

Отпаднало основание - виж § 14 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за общинската собственост, с който се отменя Закона за наемните отношения (ДВ, бр. 53 от 8 юли 1969 г.) - ДВ, бр. 44 от 21 май 1996 г., в сила от 1 юни 1996 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба урежда настаняването, опразването, организацията, управлението, стопанисването и условията за ползуване на студентските общежития.


Чл. 2. Студентските общежития се създават, обзавеждат и стопанисват от Министерството на народната просвета (МНП) чрез Обединеното стопанско предприятие "Студентски общежития и столове" в градовете с висши учебни заведения (ВУЗ).


Чл. 3. (1) Студентските общежития са предназначени за задоволяване жилищните нужди на студентите и аспирантите от ВУЗ, които са на редовно обучение.

(2) При ползуването на студентските общежития се прилага принципът на самоуправление.

(3) В общежитията се създават условия за продължение на учебно-възпитателния процес в извънаудиторни условия, за съдържателна обществено-политическа дейност и за пълноценен отдих.


Глава втора.
СЪЗДАВАНЕ, УПРАВЛЯВАНЕ И СТОПАНИСВАНЕ НА СТУДЕНТСКИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ

Раздел I.
Създаване

Чл. 4. Студентските общежития се уреждат в отредени за целта държавни сгради от специализираната стопанска организация към МНП ОСП "Студентски общежития и столове". Тя се грижи и за тяхната експлоатация и ремонти.


Чл. 5. За правилното функциониране на студентските общежития в тях се обособяват:

1. жилищни стаи, обзаведени по нормативи, определени от МНП, Държавната планова комисия (ДПК) и Министерството на финансите (МФ);

2. помещения за домакинско-битови нужди - офиси, перални, сушилни и др.;

3. помещения за самостоятелна учебна работа, обзаведени съобразно спецификата на ВУЗ (читални, чертожни зали, рисувални зали, зали за музика и др.);

4. помещения за обществено политическа дейност;

5. изолационни стаи в съответствие с изискванията на Министерството на народното здраве;

6. помещения за посрещане на гости, за чествуване на лични празници и др.;

7. помещения за ръководството на студентското общежитие и складови помещения.


Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1987 г.) (1) Съветът за висше образование (СВО) при МНП съгласувано с ЦК на ДКМС ежегодно разпределя студентските общежития или части от тях и ги предоставя на ВУЗ от София за ползуване.

(2) Разпределението на студентските общежития на ВУЗ в градовете Пловдив, Варна, Стара Загора и в университетските градове с повече от едно ВУЗ се извършва от комисията по социално-битовите въпроси на студентската младеж към общинския комитет на ДКМС съвместно със съответното стопанско предприятие (СП) "Студентски общежития и столове" и съгласувано с ректорите на ВУЗ.

(3) Незаетите до един месец след началото на учебната година места от студентите в съответното ВУЗ могат да се ползуват за временно задоволяване нуждите на друго ВУЗ, но за не повече от една учебна година.


Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1987 г.) (1) През време на летните ваканции се прекратява ползуването на студентските общежития от учащите се. Общежитията се освобождават за ремонтно-възстановителни работи и профилактика и за задоволяване на други належащи обществени потребности, определени със заповед на председателя на СВО, съгласувано с ЦК на ДКМС.

(2) Аспирантите и чуждестранните учащи се, живеещи в освобождаваните по ал. 1 общежития временно се настаняват в други свободни общежития.

(3) Българските студенти, които са на учебна или производствена практика съгласно учебния план, и чуждестранните студентски практикантски и бригадирски групи по безвалутния обмен по време на лятната ваканция ползуват студентско общежитие от контингента на ВУЗ въз основа на заповед на председателя на СВО, съгласувана с ЦК на ДКМС.

(4) Студентските семейства, които имат деца ученици или деца, които ще започнат да учат пред следващата учебна година, имат право да останат през летния период в общежитието, в което са настанени, или пък да бъдат настанени временно в друго общежитие, ако общежитието, в което са настанени, трябва да бъде освободено съгласно условията на ал. 1.

(5) Обединеното стопанско предприятие "Студентски общежития и столове" създава условия за приемане и съхраняване на личните вещи на обитателите, които освобождават общежитията през летния период.


Раздел II.
Управляване

Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1987 г.) (1) Управляването на студентските общежития се осъществява от съответните органи на МНП, ВУЗ и ДКМС въз основа на принципа на държавно-обществено начало.

(2) Основните административни и стопански въпроси за студентските общежития се решават от Съвета за висше образование и стопанското обединение "Студентски общежития и столове".

(3) Въпросите за студентското самоуправление в общежитията се решават от комисията по социално-битовите въпроси на студентската младеж при Съвета на студентите към ЦК на ДКМС.

(4) В градовете, в които има повече от едно ВУЗ, се създават комисии по социално-битовите въпроси на студентската младеж към съответния общински комитет на ДКМС.

(5) Във ВУЗ се създават комисии по социално-битовите въпроси на студентите като помощни органи на академичните и комсомолските ръководства.


Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 94 он 1987 г.) (1) Предаването на определените по чл. 6, ал. 1 и 2 студентски общежития за ползуване и управление от ВУЗ се извършва с договор между съответното СП "Студентски общежития и столове" и ВУЗ. Стопанското предприятие прилага към договора паспорт, характеризиращ качественото състояние на сградния фонд и имуществото в него.

(2) Висшите учебни заведения управляват предоставените им за ползуване студентски общежития през учебната година и в периода на летния стаж и практика, като стопанската дейност в тях се извършва от ОСП "Студентски общежития и столове".

(3) Студентските общежития, освобождавани по реда на чл. 7, ал. 1 се предават от ВУЗ на СП "Студентски общежития и столове" с протокол и паспорт, характеризиращ качественото състояние на сградния фонд и имуществото в него.

(4) Студентските общежития, освободени през летния период за извършване на ремонтно-възстановителни работи и профилактика или за провеждане на национални и международни мероприятия, се ръководят и стопанисват от ОСП "Студентски общежития и столове".

(5) Студентските общежития, които не се освобождават по смисъла на чл. 7, ал. 1, се управляват от съответното висше учебно заведение, като стопанската дейност в тях се извършва от СП "Студентски общежития и столове".


Чл. 10. Висшите учебни заведения управляват предоставените им за ползуване студентски общежития, което се изразява във:

1. разпределение на студентските общежития или на части от тях по факултети и специалности за несемейно и семейно ползуване;

2. настаняване, прекратяване и отнемане правото на ползуване на студентско общежитие от учащите се по реда на тази наредба;

3. организиране на вътрешния ред в студентските общежития съобразно Примерния правилник за вътрешния ред в студентското общежитие (приложение № 1);

4. определяне реда за ползуване на помещенията за учебно-възпитателна и обществено-политическа дейност и за домакинско-битови нужди;

5. организират на учебно-възпитателната, обществено-политическата и трудовата дейност на обитателите.


Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1987 г.) Оперативното изпълнение на задачите на ВУЗ в студентските общежития се извършва от инспектор по социално-битовите въпроси и от организатор по възпитателната работа в студентско общежитие и домовия съвет на общежитието.


Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1987 г.) (1) Студентското самоуправление в общежитието се осъществява от домови съвет, който е и помощен орган на комитета на ДКМС към ВУЗ.

(2) Домовият съвет на общежитието съвместно със съответните административни, стопански и обществени органи на общежитието контролира спазването на вътрешния ред в общежитието, организира, ръководи и подпомага цялостната учебно-възпитателна, обществено-политическа и трудова дейност на живеещите в общежитието. Те съдействуват за издигане на личната отговорност и принос на всеки обитател за опазване на социалистическата собственост и използуването й съобразно конкретните студентски потребности и интереси, както и за спазването на пропускателния режим.

(3) В университетските центрове, в които има обособени студентски градчета, студентското самоуправление в общежитията се осъществява от студентски жилищен съвет, който ръководи и контролира дейността на домовите съвети и е орган на общинския комитет на ДКМС.

(4) Структурата и задачите на органите на студентското самоуправление и комисиите към тях се определят от ЦК на ДКМС и Съвета за висше образование.


Раздел III.
Стопанисване

Чл. 13. Стопанисването на студентските общежития се осъществява от ОСП "Студентските общежития и столове". Предприятието има следните основни задължения:

1. обзавежда с мебели, постелно имущество и всякакъв друг инвентар жилищните стаи и помещенията в студентските общежития по нормативи, определени от МНП и МФ;

2. осъществява текущото поддържане и почистване на сградите, помещенията, територията около тях, инсталациите, съоръженията и инвентара;

3. извършва само или чрез външни организации основен ремонт и обновяване на студентските жилищни блокове;

4. извършва необходимите работи в студентските общежития, определени от СВО за провеждане на национални и международни мероприятия и инициативи.


Чл. 14. Задачите на ОСП "Студентски общежития и столове" по чл. 13 се изпълняват от управител-домакин и друг помощен персонал на студентско общежитие.


Глава трета.
ПОЛЗУВАНЕ НА СТУДЕНТСКИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ

Раздел I.
Право на ползуване

Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1987 г.) (1) Право на ползуване на студентско общежитие имат само нежители на населеното място, в което се намира ВУЗ, както следва:

1. несемейни студенти и аспиранти на редовно обучение във ВУЗ, завършилите висше образование, непосредствено записани на допълнително специализиращо обучение; курсисти от осеммесечните подготвителни курсове за постъпване във ВУЗ. Аспиранти на редовно обучение в БАН и други научноизследователски институти (само в определени за целта общежития);

2. семейства, на които и двамата съпрузи са учащи се във ВУЗ и семейства, на които единият или двамата съпрузи са прекъснали обучението си по болест или по майчинство;

3. семейства, от които единият съпруг е учащ се във ВУЗ, а другият - в учебно заведение, в което се приемат завършили средно образование;

4. семейства, настанени по т. 2, при които единият от съпрузите е завършил образованието си през текущата учебна година, но до края на същата учебна година;

5. всички чуждестранни учащи се във ВУЗ, полувисши учебни заведения, техникуми, средни училища, чуждестранни аспиранти и специализанти в БАН и други научноизследователски институти без членовете на семействата им;

6. учащ се на редовно обучение във ВУЗ - родител с едно или две деца, заедно с друг несемеен учащ се на редовно обучение в същото ВУЗ при условие, че родителят сам отглежда децата си и двамата учащи се и децата са от еднакъв пол;

7. прекъснали редовното си обучение студенти:

а) които са майки и сами отглеждат децата си, ако преди прекъсването са били настанени в общежитието при условията на т. 6;

б) които участвуват по разпределение от ВУЗ в изграждането, поддържането и обслужването на материално-техническата база на ВУЗ и студентските общежития и столове или работят в някои от учебно-производствените заводи, лаборатории или малките предприятия на ВУЗ при условие, че преди прекъсването са били настанени в студентско общежитие;

в) които преди прекъсването не се били настанени в студентско общежитие, участвуват по разпределение от ВУЗ в изграждането, поддържането и обслужването на материално-техническата база на ВУЗ и студентските общежития и столове или работят в някои от учебно-производствените заводи, лаборатории или малките предприятия на ВУЗ или в строителството на съответния град, ако има свободни места в общежитията на съответното ВУЗ след настаняването на редовните студенти и аспиранти;

8. семейства, на които единият от съпрузите не е студент, при условие, че и двамата съпрузи участвуват в изграждането на материално-техническата база на ВУЗ и студентските общежития и столове, но само за определеното от ръководството на ВУЗ време за работа в съответната строителна организация.

(2) По изключение в студентските общежития могат да се настаняват студенти и аспиранти (и техните семейства, отговарящи на изискванията на ал. 1, т. 2), жители на населеното място, в което се намира ВУЗ, при условие, че те или техните родители не притежават собствено или не ползуват държавно жилище или вила на територията на тази община и живеят постоянно в друго населено място на страната. При крайно тежки жилищни условия изключение за настаняване в общежитие на семейства на студенти и аспиранти, които са жители на населеното място, се правят само с протоколно решение на академичния съвет на съответното ВУЗ въз основа на проверка на място и официално предложение от специална комисия, назначена със заповед на ректора, както и документ от общинския народен съвет, че членовете на домакинството, ползуващо съответното жилище, са картотекирани като нуждаещи се по чл. 11 от Наредбата за разпределение и продажба на жилища (обн., ДВ, бр. 24 от 1978 г.; изм. и доп., бр. 76 от 1978 г., бр. 17, 52, 73 и 99 от 1979 г.; попр., бр. 80 от 1980 г.; и бр. 65 от 1984 г.).

(3) При наличие на свободни места в студентските общежития могат да се настаняват и учащи се на задочно обучение във ВУЗ, но само за времето на присъствените учебни занятия и през изпитните сесии.


Раздел II.
Ред на настаняване

Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1987 г.) (1) Кандидатите за настаняване в студентско общежитие подават молба-декларация в комисията по социално-битовите въпроси към съответното ВУЗ по установен образец (приложение № 2). Към молбата се прилагат:

1. уверение за студентство или заповед за зачисляване в аспирантура;

2. уверение за успеха през учебната година (за първокурсниците - бала от кандидат-студентските конкурсни изпити);

3. документ за семейно и материално положение;

4. мнение на дружествения комитет на ДКМС и домовия съвет за обществено-политическата дейност на кандидата;

5. документи по чл. 17, ал. 2, даващи право на предимство.

(2) Кандидатите за семейно ползуване на общежитие подават молба за настаняване във ВУЗ, в което учи съпругът. Когато съпругът учи м учебно заведение над средно образование, документите се подават във ВУЗ, в което учи съпругата.

(3) Молбите за настаняване в студентско общежитие се подават всяка година в срок, определен със заповед на ректора на съответното ВУЗ. Кандидатите, подали молби след определения срок, участвуват в класиране за настаняване в общежитие, след като са настанени редовните кандидати и ако има свободни места в общежитията. Изключения се правят само със заповед на ректора на ВУЗ.


Чл. 17. (1) Класирането на кандидатите за настаняване в студентско общежитие се извършва от комисията по социално-битовите въпроси към съответното ВУЗ. Класирането се извършва въз основа на:

1. успеха от следването за учебната година (за първокурсниците - бала от кандидат-студентските конкурсни изпити);

2. мнението на дружествения комитет на ДКМС и домовия съвет за обществено-политическата активност на кандидата за общежитие;

3. семейното и материалното положение на кандидата за общежитие.

(2) С предимство при класирането при равни други условия се ползуват:

1. наградените на заключителните мероприятия на прегледите на техническо и научно творчество на младежта;

2. първенците в заключителния етап на Националния студентски политически конкурс;

3. носителите на златни медали от националния преглед на студентската художествено самодейност.

(3) Класирането се утвърждава от ректора на ВУЗ след вземане мнението на вузовския комитет на ДКМС.


Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1987 г.) (1) Настаняването в студентско общежитие се извършва ежегодно със заповед на ректора на съответното ВУЗ (приложение № 3), издадена на базата на класирането за студентско общежитие по чл. 17. В заповедта изрично се посочват датата на настаняване и датата за напускане на студентското общежитие. Въз основа на тази заповед инспекторът по социално-битовите въпроси на ВУЗ издава индивидуално настанително писмо (приложение № 4) до организатора по възпитателната работа в студентското общежитие, в което посочва и срока за пребиваване. Номерът на студентското общежитие и номерът на стаята се определят със съгласието и на съответния вузовски комитет на ДКМС.

(2) По право (без класиране) в студентските общежития се настаняват отговарящите на условията на чл. 15, както следва:

1. семейства на учащи се с едно или повече деца, които те отглеждат;

2. сираци;

3. несемейни студенти от многодетни семейства (с 3 и повече деца);

4. студенти, които имат брат или сестра на редовно обучение във ВУЗ или в учебно заведение, в което се приемат завършили средно образование, при условие, че тези училища се намират в населени места, различни от местожителството на родителите;

5. студенти, включени в национални или олимпийски спортни отбори;

6. обитавали през предходната учебна година стаи, обявени за образцови през същата учебна година.

(3) Учащите се, които са живели в студентско общежитие през предходната учебна година, се настаняват по възможност в същото общежитие и стая.

(4) Ако в седмичен срок от получаването на индивидуалното настанително писмо учащият се не заеме определената му стая в студентското общежитие без уважителни причини, той загубва правото си за настаняване по това писмо. Неговото място се предоставя за настаняване на друг кандидат, определен по реда на чл. 17 и ал. 1 на този член.

(5) Българските и чуждестранните студенти се настаняват по трима в стая, ако по проектно-сметна документация стаите не са с по-малко места, а чуждестранните аспиранти и специализанти и българските аспиранти се настаняват по двама в определените за целта блокове.

(6) Чуждестранните учащи се във ВУЗ се настаняват от инспектора по социално-битовите въпроси по предложение на органите, отговарящи за обучението им. Обучаващите се в Института за чуждестранни студенти "Г. А. Насър" се настаняват от ВУЗ, където ще продължат образованието си. Чуждестранните учащи се се настаняват в стаи заедно с българските учащи се.

(7) Всички чуждестранни аспиранти и специализанти и български аспиранти извън системата на ВУЗ се настаняват в определени за целта общежития и стаи със заповед на генералния директор на ОСП "Студентски общежития и столове". Съветът за висше образование прави предложение за настаняване на чуждестранните аспиранти и специализанти, а административното, комсомолското и профсъюзното ръководство на съответния научно-изследователски институт правят предложение за настаняване на българските аспиранти.

(8) Двама братя или две сестри, студенти в едно или различни ВУЗ се настаняват в стая на студентското общежитие на ВУЗ, в което се обучава учащият се в по-долен курс, заедно с друг учащ се от същото ВУЗ. Настаняването става с писмо за размяна на места в общежитията, подписано от инспектора по социално-битовите въпроси на ВУЗ, в което се обучава студентът от по-горния курс.


Чл. 19. (1) При настаняване учащият се представя на управителя на студентското общежитие:

1. индивидуално настанително писмо, съдържащо и срока за ползуване на стаята, заверено от съответната здравна служба, а за военнозадължителните - заверено и от съответния военноотчетен орган;

2. личен паспорт, а чуждестранните учащи се - разрешително за пребиваване в страната;

3. уверение за студентство или заповед за зачисляване в аспирантура;

4. адресна карта (чуждестранните учащи се - два броя по специален образец);

5. снимки - три броя с размер 3/4 см.

(2) Настаняването се извършва от управителя на общежитието след подписване на декларация от учащия се (приложение № 5), а ако е семеен, декларацията се подписва от двамата членове на семейството.


Раздел III.
Условия за ползуване

Чл. 20. (1) Ползуващите студентско общежитие, които с личните си прояви и поведение съдействуват за укрепване на вътрешния ред, за опазване на социалистическата собственост и участвуват активно в обществено-политическия живот в общежитията, се поощряват от административните и комсомолските ръководства на ВУЗ, органите на студентското самоуправление и ОСП "Студентски общежития и столове" с морални и материални стимули.

(2) Ползуващите студентско общежитие могат да бъдат поощрявани от академичните ръководства на ВУЗ с награди и отличия съгласно Правилника за прилагане на Закона за висшето образование (обн., ДВ, бр. 75 от 1973 г.; попр., бр. 77 от 1973 г.; изм. и доп., бр. 29 от 1975 г.).


Чл. 21. Ползуващите студентско общежитие заплащат ежемесечно сума в размер, определен със заповед № Р-108 от 30. ХII. 1973 г. на председателя на Комитета за наука, технически прогрес и висше образование. Заплащането следва да стане до 5-то число на следващия месец освен ако има извинителна причина.


Чл. 22. (1) Живеещите в студентско общежитие носят имуществена отговорност за пълния размер на причинените по тяхна вина щети на имуществото, което ползуват лично или групово по стаи, етажи и общо в цялото общежитие и в територията към него.

(2) Настаняването става с протокол и паспорт за приемане на стаята и вещите. Опразването се извършва по същия ред. Протоколът се подписва от домакина и наемателя.


Чл. 23. (1) Щетите се установяват с констативен протокол, подписан от управителя (домакина) и председателя на домсъвета. Паричният размер на щетата се определя от управителя или домакина на общежитието.

(2) Ако някои от задължените лица не внесе в седемдневен срок от писмената покана определената му сума, управителят се снабдява с изпълнителен лист за нея съгласно чл. 237, буква "в" ГПК. Изпълнителният лист се издава от районния съд въз основа на писмено искане, преписи от констативния протокол и определението за паричния размер на щетата.

(3) Оспорване на вземането по изпълнителния лист се извършва по предвидения в Гражданския процесуален кодекс ред за оспорване на изпълнителни листове, издадени въз основа на несъдебни актове.


Чл. 24. Вътрешният ред в студентското общежитие е задължителен за всички живеещи в него. Той се урежда въз основа на Примерния правилник за вътрешния ред в студентското общежитие.


Раздел IV.
Прекратяване, отнемане правото на ползуване и ред за опразване

Чл. 25. Правото на ползуване на студентското общежитие се прекратява:

1. при изтичане на срока на заповедта за настаняване;

2. през летния период в тридневен срок след приключване на учебните и обществените задължения съгласно чл. 7, ал. 1;

3. в десетдневен срок от отпадане основанието за ползуване на общежития (получаване на жителство в населеното място, придобиване на собствено жилище или вила на територията на населеното място и др.).


Чл. 26. Правото на ползуване на студентско общежитие се отнема:

1. при виновно неизпълнение на задълженията за редовно плащане на наема по чл. 21, както и на обезщетенията за причинени щети по чл. 22, ал. 1;

2. при налагане на наказанията по чл. 29, ал. 1, т. 3 или 4.


Чл. 27. (1) На неизпълнилите задължението за освобождаване на студентското общежитие в случаите на чл. 25 се връчва заповед на ректора на съответното ВУЗ за опразване в тридневен срок.

(2) Ако задължението не бъде изпълнено доброволно, опразването на общежитието се осъществява по съдебен или административен ред. Опразването по административен ред се извършва от комисия в състав: инспектора по социално-битовите въпроси на ВУЗ, управителя и домакина на студентското общежитие и председателя на домовия съвет със съдействието на органите на Народната милиция.

(3) Незаконосъобразните действия по принудителното изпълнение могат да се обжалват в седемдневен срок от започването им пред съда или пред председателя на СВО.


Чл. 28. (1) Неприбраните вещи от отстранения или напусналия общежитието негов обитател се съхраняват от домакина на отговорно пазене.

(2) Администрацията на общежитието уведомява бившия обитател, че е длъжен да прибере вещите си в срок от два месеца.

(3) Ако лицето се яви в срока по ал. 2, вещите му се връщат срещу заплащане 50 на сто от месечния наем за пазенето.

(4) Ако лицето не получи вещите в срока по ал. 2, на основание даденото от него съгласие с декларация (приложение № 5) те се продават чрез държавно търговско предприятие. С получената сума се постъпва съгласно чл. 256, ал. 2 от Закона за задълженията и договорите.


Раздел V.
Дисциплинарни наказания

Чл. 29. (1) За неизпълнение на задълженията, установени с тази наредба и в актовете по нейното прилагане, както и за нарушаване на вътрешния ред в студентските общежития съобразно чл. 29 от Закона за висшето образование се налагат следните наказания, предвидени в чл. 67 от правилника за прилагането му:

1. мъмрене;

2. порицание;

3. строго мъмрене с предупреждение за отстраняване от учебното заведение;

4. отстраняване от учебното заведение.

(2) След разговор с провинилия се наказанията се налагат от ректора на ВУЗ по предложение на комисията по социално-битовите въпроси на студентите на съответното ВУЗ. Предложение пред комисията може да бъде направено и от контролните органи на ДКМС и ОСП "Студентски общежития и столове".

(3) (Нова - ДВ, бр. 93 от 1985 г.) За особено тежки провинения в общежитията, свързани с опазването и стопанисването на сградните фондове, на имуществото, на инсталациите и съоръженията в тях, съобразно чл. 50, ал. 3 от Закона за наемните отношения провинилите се се отстраняват от общежитието със заповед на директора на ОСП "Студентски общежития и столове" или на директорите на поделенията на предприятието.


Чл. 30. Заповедите и решенията за стимулиране и наказание на учащите се се съхраняват в личните им дела в общежитието и в съответното ВУЗ.


Допълнителни разпоредби
(Изм. - ДВ, бр. 94 от 1987 г.)

§ 1. "Учащи се" по смисъла на тази наредба означава студент или аспирант на редовно обучение във ВУЗ, студент на редовно обучение в полувисше учебно заведение, курсист от подготвителен курс за постъпване във ВУЗ, както и учещ се на редовно обучение в техникум над средно образование.


§ 2. Думите в наредбата и в приложенията към нея "СОС "Студентски общежития и столове", "генерален директор", "управител" и "домакин" се заменят съответно със "СП "Студентски общежития и столове", "директор", "организатор по възпитателната работа в студентското общежитие" и "управител-домакин".


Заключителни разпоредби

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл. 50, ал. 3 от Закона за наемните отношения и е съгласувана с ЦК на ДКМС.


§ 4. Указания по прилагането на наредбата се дават от министъра на народната просвета.


Промени настройката на бисквитките