Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 101 от 21.XII

НАРЕДБА ЗА СПЕЦИФИЧНИТЕ ПРАВИЛА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА СТОПАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ПОДЕЛЕНИЯТА ОТ ОТРАСЪЛ "ТРАНСПОРТ"

 

НАРЕДБА ЗА СПЕЦИФИЧНИТЕ ПРАВИЛА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА СТОПАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ПОДЕЛЕНИЯТА ОТ ОТРАСЪЛ "ТРАНСПОРТ"

ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 52 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 16 НОЕМВРИ 1979 Г.

Обн. ДВ. бр.101 от 21 Декември 1979г., изм. ДВ. бр.65 от 19 Август 1980г., изм. ДВ. бр.94 от 5 Декември 1980г., изм. ДВ. бр.8 от 29 Януари 1982г., изм. ДВ. бр.65 от 17 Август 1984г., отм. ДВ. бр.1 от 4 Януари 1991г.

С отпаднало основание.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1 - 3. (Отм. - ДВ, бр. 8 от 1982 г.)


Глава втора.
УПРАВЛЕНИЕ НА ТРАНСПОРТНИТЕ СТОПАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ

Раздел I.
Планиране

Чл. 4. (Отм. - ДВ, бр. 8 от 1982 г.)


Чл. 5. (1) Стопанските организации-товародатели (товарополучатели) договарят пряко необходимите им превози със съответните транспортни стопански организации без ведомствени, териториални и други ограничения. Договорите по правило се сключват по предложение на товародателите. За отделни видове транспортни услуги, като разтоварване, превоз от разтоварната гара до складовете и др., доколкото това не е уредено с товародателите, договори могат да се сключват и с товарополучателите.

(2) Договорите се сключват при задължително спазване на:

1. сроковете и правилата за съставяне и договорно обвързване на насрещните планове;

2. (отм. - ДВ, бр. 65 от 1980 г.)

3. (изм. - ДВ, бр. 65 от 1980 г.) предпочитанията на товарополучателите, когато транспортните разходи са за тяхна сметка.

(3) (Отм. - ДВ, бр. 65 от 1980 г.)

(4) Договорите за превози се сключват по избор на товародателите със специализираната спедиторска организация или пряко с основната транспортна стопанска организация, като тя от своя страна поема и задължението за цялата спедиторска дейност, включително договарянето с другите видове транспорт, когато той е необходим - от склада на товародателя до склада на товарополучателя.

(5) Транспортните стопански организации могат по искане на товародателите и товарополучателите да договарят с тях и други услуги, свързани с превозите, като заготовка, междинно складиране, съхраняване, зареждане на магазини и др.


Чл. 6. (Отм. - ДВ, бр. 65 от 1984 г.)


Чл. 7. (1) Транспортните стопански организации са длъжни да приемат всички предложени договори за превоз за видовете товари, които са им утвърдени като държавна планова задача.

(2) За останалите видове товари транспортните стопански организации са длъжни да приемат предложенията за сключване на договорите за превоз до размера на капацитетните си възможности, като могат да предвиждат резерв с оглед на използуването му при оперативна координация на превозите във върхови натоварвания в транспортните системи.

(3) Когато предложените договори за превоз надвишават капацитетните възможности, установени въз основа на одобрените инженерни проекти, транспортните стопански организации са длъжни:

1. да потърсят съвместно с Министерството на транспорта допълнителни възможности за увеличаване капацитета на съответните поделения (направления, опорни гари, подвижен състав и др.);

2. да пренасочат товародателите към други видове транспорт.

(4) При сключване на договорите за превоз транспортните стопански организации и техните поделения могат да приемат в намален размер предложенията на товародателите, когато установят, че те не използуват собствения си транспорт съобразно нормативите, утвърдени от Държавния комитет за планиране и Министерството на транспорта. Споровете в този случай се разглеждат и решават от министъра на транспорта и от ръководителя на ведомството, в чиято система е включена съответната стопанска организация.

(5) Когато товародателите преценят, че съответната транспортна стопанска организация неоснователно е отказала предложенията й за сключване на договори, както и в случай на отказ за сключване на договор от другата транспортна стопанска организация, към която те са пренасочени, въпросите се отнасят до Министерството на транспорта, което е длъжно да ги реши в 10-дневен срок, а когато не са в негова компетентност - до съответните органи.

(6) Когато потребностите на товародателите изискват да се създадат специални условия или специализиран подвижен състав, с договорите за превоз се определят взаимните им задължения по създаване на условията за поемане и изпълняване на тези видове превози.


Чл. 8. (1) Тримесечното разпределение на товарите по годишните договори за превоз се извършва в съответствие с разпределението на производствените програми на товародателите и товарополучателите, като се вземат предвид и специфичните условия на отделните производства и дейности.

(2) При изменения в годишните производствени програми сключените годишни договори за превоз съответно се изменят съгласно Наредбата за договорите между социалистическите организации (обн., ДВ, бр. 1 от 1976 г.; попр., бр. 14 от 1976 г.; изм. и доп., бр. 49 от 1976 г., бр. 4, 8 и 71 от 1977 г. и бр. 4 от 1979 г.).

(3) В рамките на тримесечното разпределение на товарите по годишните договори за превоз товародателите правят заявка за подаване (осигуряване) на транспортни средства в срокове, определени с нормативните актове или с годишните договори.

(4) С годишните договори за превоз може да се предвиждат отклонения (намаляване или увеличаване) на тримесечните и месечните заявки от годишния, съответно тримесечния обем на договорените превози, когато това се налага от спецификата на отделните производства и дейности, в граници, определени с договорите.


Чл. 9. (1) Министерството на транспорта извършва оперативна координация на превозите, с която е длъжно да осигурява: синхронизация в работата на единната транспортна система на страната; рационално използуване на отделните видове транспорт; задоволяване на възникващите транспортни потребности; решаване на проблемите, възникнали вследствие на природни бедствия, аварии, извънредни обстоятелства и други затруднения в работата на транспортната система.

(2) При оперативната координация на превозите на Министерството на транспорта може да разпорежда пренасочването на товари от един вид транспорт към друг, да променя маршрутите и опорните гари (гари, в които е концентрирана товарно-разтоварната дейност на съседни гари) и др. При пренасочване на товари Министерството на транспорта е длъжно да осигурява най-пълно натоварване и използуване възможностите на жп. транспорта.

(3) Разпорежданията на Министерството на транспорта за пренасочване на товарите и за промяна в маршрутите и опорните гари са задължителни както за транспортните стопански организации и поделенията им, така и за товародателите и товарополучателите. Другите разпореждания на Министерството на транспорта са задължителни за транспортните стопански организации и поделенията им, а за товародателите и товарополучателите - само в случаите, когато тези разпореждания са предизвикани от:

1. нарушаване от страна на товародателите или товарополучателите на договорните задължения или на утвърдените с нормативните актове правила за ползуване на съответните видове транспорт, включително жп. гари, пристанища и др.;

2. аварии, природни бедствия и други извънредни обстоятелства.

(4) Когато при оперативна координация на превозите договорените товари се пренасочват от по-евтин към по-скъп транспорт, както и когато се удължават маршрутите за превоз или се отдалечават опорните гари и причина за това не са товародателите или товарополучателите, транспортните стопански организации събират превозните такси по тарифите за първоначално договорения вид транспорт, маршрути и опорни гари и възстановяват пряко на товародателите или товарополучателите извършените от тях допълнителни разходи и понесени загуби.

(5) (Нова - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) При неизпълнение на превозите, възложени по реда на оперативната координация, страните отговарят по реда на Наредбата за договорите между социалистическите организации. Страните организират и извършват превозите, като подават и приемат дневни заявки, отчитат изпълнението и др. по установения ред.

(6) (Ал. 5 и 6 стават 6 и 7 - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) Министерството на транспорта компенсира със средства от фонд "Регулиране на превозите" неблагоприятните икономически последствия, понесени от транспортните стопански организации в резултат на изпълнение на неговите нареждания по оперативната координация на превозите, включително и последствията, произтичащи от прилагането на предходната алинея. Щетите, предизвикани от стихийни бедствия и други непредвидени обстоятелства, се възстановяват във фонд "Регулиране на превозите" от държавния бюджет.

(7) Когато в резултат на оперативна координация на превозите транспортните стопански организации реализират допълнителен икономически ефект, те превеждат 30 на сто от него за фонд "Регулиране на превозите" при Министерството на транспорта.


Чл. 10. (1) Когато подадените товари надвишават предвидения по договорите процент на отклонение, транспортните такси за допълнителните товари се събират по по-високи цени, като размерът на повишението се определя с тарифата и други нормативни актове.

(2) Транспортните стопански организации могат да освобождават стопанските организатори-товародатели (товарополучатели) от плащане на такси по по-високите тарифи, когато превозването на тези товари не води до увеличаване разходите на транспортните организации или позволява по-пълно да се изразходва капацитетът на транспортните средства.


Чл. 11. (1) Транспортните стопански организации съответно стопанските организации-товародатели (товарополучатели) при неизпълнение на задълженията по договорите за превоз заплащат съответно неустойките, вредите и пропуснатите доходи включително и във валута.

(2) Договорените, но непревозени през изминалия месец товари се приемат и превозват през следващите месеци.

(3) Когато превозите не са извършени поради това, че товародателите не са използували в нормативното време дадените в договорните срокове транспортни средства, транспортната стопанска организация се освобождава от отговорност за неспазване договорените срокове на превозите, а новите срокове допълнително се договарят.

(4) (Нови ал. 4 и 5 - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) При уреждане или решаване на споровете за отговорност между българските социалистически организации по договори за международен превоз се прилагат разпоредбите на Наредбата за договорите между социалистическите организации. В случаите, когато отговорността се покрива изцяло или частично от застраховките, разпоредбите на наредбата се прилагат само за непокритата част.

(5) Когато неизпълнението на договорите по предходната алинея е по вина на чуждестранна организация, от която българската транспортна организация не може да търси отговорност, разликата до размера на пълната отговорност, която българската транспортна организация заплаща на българска социалистическа организация съгласно предходната алинея, се покрива от фонд "Регулиране на превозите". Когато средствата по този фонд не достигат, разликата може да се компенсира частично или изцяло от държавния бюджет при условията и по реда, определени от министъра на финансите и министъра на транспорта.


Чл. 12 - 20. (Отм. - ДВ, бр. 8 от 1980 г.)


Раздел II.
Цени и тарифи

Чл. 21 - 24. (Отм. - ДВ, бр. 8 от 1980 г.)


Раздел III.
Финансиране и кредитиране

Чл. 25 - 41. (Отм. - ДВ, бр. 8 от 1980 г.)


Раздел IV.
Организация на работната заплата и на вътрешната стопанска сметка

Чл. 42 - 46. (Отм. - ДВ, бр. 8 от 1980 г.)


Глава трета.
УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОИЗВОДСТВЕНИТЕ ПОДЕЛЕНИЯ

Раздел I.
Планиране

Чл. 47 - 57. (Отм. - ДВ, бр. 8 от 1980 г.)


Раздел II.
Финансиране, кредитиране и разпределение на общия доход

Чл. 58 - 67. (Отм. - ДВ, бр. 8 от 1980 г.)


Раздел III.
Организация на работната заплата и вътрешната стопанска сметка

Чл. 68 - 77. (Отм. - ДВ, бр. 8 от 1980 г.)


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1 - 5. (Отм. - ДВ, бр. 8 от 1980 г.)


Промени настройката на бисквитките