Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 91 от 14.X

НАРЕДБА № 20 ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА, ЗАДАЧИТЕ И ДЕЙНОСТТА НА ДОМОВЕТЕ ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ НА ПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА

 

НАРЕДБА № 20 ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА, ЗАДАЧИТЕ И ДЕЙНОСТТА НА ДОМОВЕТЕ ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ НА ПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Обн. ДВ. бр.7 от 24 Януари 1978г., отм. ДВ. бр.91 от 14 Октомври 2003г.

Отменена с § 1 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № I-213 от 17 септември 2003 г. за организацията, задачите и дейността на домовете за временно настаняване на пълнолетни лица - ДВ, бр. 91 от 14 октомври 2003 г.


Глава първа.
ОРГАНИЗАЦИЯ И ЗАДАЧИ НА ДОМОВЕТЕ

Чл. 1. Домовете за временно настаняване на пълнолетни лица са специализирани заведения към поделенията на Министерството на вътрешните работи за превантивна дейност срещу скитничеството и просията.


Чл. 2. Домовете за временно настаняване на пълнолетни лица обслужват административни райони, определени от директора на Народната милиция.


Чл. 3. Домовете за временно настаняване на пълнолетни лица се откриват и закриват от министъра на вътрешните работи по предложение на началниците на Софийското градско или окръжните управления на МВР, съгласувано със секретаря на Комисията за изпълнителните комитети на народните съвети при Министерския съвет и председателя на изпълнителния комитет на съответния окръжен народен съвет.


Чл. 4. Общото ръководство и контрол на дейността на домовете за временно настаняване на пълнолетни лица се осъществяват от Дирекцията на Народната милиция, а непосредственото ръководство и контрол - от Софийското градско и окръжното управление на МВР, на чиято територия е домът.


Чл. 5. Домовете за временно настаняване на пълнолетни лица изпълняват следните основни задачи:

1. водят борба и оказват методическа помощ на поделенията на МВР срещу скитничеството и просията;

2. издирват, приемат и настаняват лица, които водят скитнически живот или се занимават с просия;

3. изясняват причините за скитничеството и просията, а също поведението и начина на живот на настанените лица и съобразно установеното вземат и предлагат необходимите мерки по чл. 22, ал. 2 от Закона за Народната милиция;

4. съдействуват, ако е необходимо, настанените лица да бъдат приети в лечебно-профилактични заведения, в заведенията за социални грижи, връщат ги в постоянното им местожителство, оказват съдействие за устройването им на подходяща работа;

5. оказват медицинска помощ на настанените, като при необходимост търсят съдействие и от териториалните здравни органи.


Чл. 6. В зависимост от обема на работата и нуждите към домовете за временно настаняване на пълнолетни лица се предвиждат следните длъжностни лица: началник на дома, негов заместник, лекар-психиатър, дежурни - командири на отделения, милиционери, шофьори, касиер-домакин и санитари.


Чл. 7. При изпълнение на възложените им задачи служителите към домовете за временно настаняване на пълнолетни лица взаимодействуват с районните инспектори и другите служители от Народната милиция, с центровете за възпитателна работа, доброволните отряди на трудещите се и с другите държавни органи и обществени организации, които имат отношение към осигуряването на обществения ред и санитарното състояние на населените места.


Чл. 8. Прокуратурата осъществява надзор за законност върху дейността на домовете за временно настаняване на пълнолетни лица.


Глава втора.
РЕД ЗА НАСТАНЯВАНЕ И ОБСЛУЖВАНЕ В ДОМОВЕТЕ

Чл. 9. (1) Пълнолетните лица, които водят скитнически живот или се занимават с просия, се настаняват в домовете за временно настаняване на пълнолетни лица по начало през деня, а когато е невъзможно или случаят е спешен - и през нощта.

(2) Доведените пълнолетни лица се записват от дежурния в книга за доведените лица и до извършване на медицински преглед се настаняват в помещение за предварително престояване.

(3) От доведените лица се изземват в присъствие на поемни лица всички вещи и предмети, които могат да послужат за посягане върху живота им, нападение върху персонала или другите настанени лица, а също пари и други ценности, за което се съставя протокол, копие от който се предава на лицето.

(4) Иззетите от настанените лица вещи, предмети, пари и ценности се съхраняват от дежурния служител и им се връщат след прекратяване на престоя в дома срещу подпис в протокола.

(5) След приемането за лицето незабавно се полагат необходимите хигиенни грижи, а при нужда се вземат и санитарни мерки.


Чл. 10. За всяко лице, което ще бъде настанено в дома за временно настаняване, незабавно се иска писмено или устно разрешение от прокурора по местонахождение на дома, но не по-късно от 24 часа от довеждането на лицето, което се отбелязва в регистрационната карта.


Чл. 11. Скитащите и просещите лица могат да престояват в домовете за временно настаняване до 30 денонощия.


Чл. 12. Приетото лице се подлага на медицински преглед, за който се съставя съответна документация, а при необходимост се изпраща за преглед и лечение в здравно заведение.


Чл. 13. (1) Настаняването на лицата в дома се извършва от началника на дома, а в негово отсъствие - от заместника му само при наличие на основание по чл. 22, ал. 1 от Закона за Народната милиция.

(2) След настаняване на лицата началникът ги разпределя по спални помещения и определя работата, която ще извършват.

(3) За всеки настанен в дома се съставя регистрационна карта съгласно приложението, която се подписва от началника и се съхранява 5 години от последното настаняване.

(4) Настаняването става само с облекло на дома и след привеждане на лицата в приличен външен вид.

(5) Неуредените с тази наредба въпроси по вътрешния ред на домовете се регламентират с правилник за вътрешния ред на домовете, издаден от директора на Народната милиция.


Чл. 14. При разпределяне на лицата отделно се настаняват:

1. мъжете от жените;

2. скитащите или просещите от една и съща скитаща или просеща група;

3. възрастни хора и лица с физически недъзи.


Чл. 15. (1) Данните, необходими за изясняване самоличността и поведението на настанените в домовете лица, както и за местата, където са отсядали, се събират от проведения с тях разговор, от лицата, които са ги довели, от техните близки, от поделенията на МВР по местожителството или местопребиваването им, от извършените адресни проверки, чрез свидетели-очевидци и от други източници.

(2) При необходимост за изясняване причините за скитничеството и просията се провеждат издирвателни мероприятия и се използуват научно-технически средства.


Чл. 16. Работоспособните лица по време на престоя им в домовете за временно настаняване се привличат към общественополезен труд в поделенията на МВР съобразно здравословното състояние и възрастта им. Ако са в трудово-договорни отношения, съобщава се на предприятието или учреждението, където работят.


Чл. 17. С настанените в домовете за временно настаняване на пълнолетни лица се провеждат културно-възпитателни мероприятия: изнасяне на беседи, разясняване на правилата за поведение в социалистическото общество, гледане на телевизионни програми, игра на шах и др.


Чл. 18. (1) Когато се установи, че спрямо доведено в дома лице не следва да се прилагат мерки по чл. 22, ал. 2 от Закона за Народната милиция, то незабавно се освобождава.

(2) За лицата, които живеят в населени места - седалища на домовете за временно настаняване, и са работоспособни, но не упражняват общественополезен труд, се уведомяват бюрата по работната сила към окръжните инспекции по труда за регистриране и устройване на работа, а за тези, които са жители на други селища и не работят, се уведомяват писмено съответните поделения на МВР. В тези случаи се уведомяват и съответните комитети на Отечествения фронт за полагане на надзорно-възпитателни грижи.

(3) Стари и немощни хора, инвалиди и лица с умствени недъзи се предават на близките им, а онези от тях, които водят системен скитнически живот, се предлагат за настаняване в заведенията за социални грижи.

(4) За лицата с умствени недъзи, които водят системен скитнически живот и просят, се уведомява съответният окръжен прокурор за вземане на мерки относно поставянето им под запрещение.

(5) Извършителите на престъпления се предават на прокурора с оглед образуване на предварително производство.

(6) Лицата, които нямат документи за самоличност и не са адресно регистрирани, се освобождават, като се прилага чл. 5 от Указа за личните паспорти и адресната регистрация на гражданите на Народна република България.

(7) Скитащите и просещите лица, които са регистрирани за престъпления, при освобождаването им от дома се отвеждат до тяхното местожителство от придружител. Те се съпровождат с протоколи за констатирана скитническа дейност и други документи и доказателства, необходими за вземане на съответни мерки от поделенията на МВР.

(8) Когато лицата не разполагат със собствени пари, средствата за път и храна се осигуряват от домовете за временно настаняване.


Глава трета.
ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЛИЦАТА, НАСТАНЕНИ В ДОМОВЕТЕ

Чл. 19. (1) Лицата, настанени в домовете, имат право на:

1. обжалване настаняването им, както и други действия, които те считат за незаконосъобразни;

2. безплатна храна по оклад, безплатно облекло, обувки, спални и тоалетни принадлежности, утвърдени от министъра на вътрешните работи съгласувано с министъра на финансите;

3. безплатни лекарства, когато са предписани от лекар;

4. свиждане, кореспонденция и колетни пратки.

(2) Началникът на дома може да забрани свиждане или кореспонденция с отделно лице, когато съществува опасност то да окаже вредно влияние върху настанения.

(3) Забраната по предходната алинея може да се обжалва по реда на Закона за административното производство.


Чл. 20. Лицата, настанени в домовете, са длъжни:

1. да спазват правилата за вътрешния ред в дома;

2. да изпълняват законосъобразните разпореждания на длъжностните лица;

3. да извършват възложената им от началника подходяща работа;

4. да опазват инвентара на дома;

5. да участвуват в провежданите културно-възпитателни мероприятия.


Чл. 21. (1) На лицата, настанени в домовете, се забранява:

1. да напускат дома без разрешение на началника;

2. да внасят и държат при себе си предмети, за които има забрана;

3. да продават, купуват, даряват и заменят помежду си вещи, за които има забрана за такава дейност;

4. да употребяват спиртни напитки;

5. да участвуват в забранени игри.

(2) Който грубо нарушава определения ред в дома, може да бъде изолиран със заповед на началника в самостоятелно помещение за срок до 3 денонощия.

(3) Забранява се използуването на настанените в домовете лица, за работа от какъвто и да е било вид безплатно или срещу заплащане от частни лица или за частни нужди.


Глава четвърта.
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДЛЪЖНОСТНИТЕ ЛИЦА ОТ МВР КЪМ ДОМОВЕТЕ

Чл. 22. Началниците на Софийското градско и окръжните управления на МВР и техните заместници по Народната милиция, на чиято територия са изградени домовете за временно настаняване на пълнолетни лица, отговарят за цялостната им дейност. Те са длъжни:

1. да вземат мерки за повишаване ролята на домовете в борбата срещу скитничеството и просията и свързаните с тях противообществени прояви, както и за усъвършенствуване организацията на работата им;

2. да осигуряват координация и взаимодействие на домовете с другите служби на поделенията на МВР за провеждане на ефективни съвместни мероприятия срещу скитничеството и просията;

3. да вземат мерки за битовото устройване и създаване нормални условия за работа на личния състав към домовете;

4. да контролират изпълнението на поставените задачи на домовете и да оказват помощ за усъвършенствуване на тяхната дейност;

5. да следят и вземат мерки за най-строго спазване на социалистическата законност в дейността на домовете.


Чл. 23. Ръководствата на териториалните поделения на МВР са длъжни:

1. да изпращат в домовете установените на територията им скитащи лица за изясняване на техните прояви в другите населени места, където са отсядали, и за вземане на необходимите мерки;

2. да оказват пълно съдействие на състава при домовете за устоновяване самоличността и поведението на настанените в тях скитащи и просещи лица;

3. да вземат мерки за ограничаване дейността на изпратените им от домовете и другите поделения на МВР скитащи и просещи лица.


Чл. 24. Началникът на дома за временно настаняване на пълнолетни лица непосредствено ръководи и организира дейността на дома и отговаря за неговото финансово, домакинско и битово състояние. Той е пряк началник на личния състав и носи отговорност за служебната работа, дисциплината, обучението и възпитанието на служителите, като е длъжен:

1. да организира изпълнението на нормативните актове и ръководните документи, регламентиращи дейността срещу скитничеството и просията;

2. да изучава причините и условията, способствуващи за скитничеството и просията, като взема и предлага мерки за отстраняването им;

3. да организира със силите и средствата на дома обход и наблюдение на обществените места за установяване и прибиране на скитащи и просещи лица;

4. да изисква служителите в дома да спазват социалистическата законност при обслужването на настанените лица;

5. да поддържа връзка с ръководствата на териториалните поделения на МВР, като ги информира за поведението на доведените лица от техните окръзи, за взетите мерки и предлага мероприятия за подобряване на борбата срещу скитничеството и просията;

6. да организира културно-възпитателната работа и трудовата дейност на лицата, приети в дома;

7. ежемесечно да прави оценка на работата на служителите и да набелязва мерки за подобряването й.


Чл. 25. Заместник-началникът на дома е пръв помощник на началника и неговите задължения се определят съобразно обема на работата по обслужването на настанените лица.


Чл. 26. Лекарят отговаря за медицинското обслужване и санитарната обработка на доведените и настанените лица, както и за хигиенното състояние на помещенията. Той е длъжен:

1. да извършва медицински преглед и да оказва лечебна помощ на настанените лица, а нуждаещите се от специално лечение да предлага за изпращане в здравни заведения;

2. да осигурява дезинфекция на облеклото на настанените лица, за които се установи, че са носители на заразни болести или са с паразити, като при необходимост да търси съдействието на поделенията на Хигиенно-епидемиологичния институт;

3. да осъществява медицински контрол върху храната, която се поднася на настанените лица;

4. да поддържа връзки с психо-неврологичния диспансер и лечебно-профилактичните заведения за осигуряване своевременна лечебна помощ на настанените в дома болни лица;

5. да предлага и организира настаняването в заведения за социални грижи нуждаещите се възрастни хора и инвалиди, както и лицата, за които се установи, че са душевно болни или с умствени недъзи.


Чл. 27. Дежурният към дома за временно настаняване на пълнолетни лица е подчинен на началника и го замества, когато той и неговият заместник отсъствуват. Той е длъжен:

1. преди застъпване в дежурство да се запознава с разпорежданията по носенето на службата и другите необходими данни и указания за приетите в дома лица;

2. да приема поименно настанените лица, по опис зачислените на дежурната част имущество и документи, да провери хигиенното състояние на помещенията и района на сградата;

3. да приема по всяко време на денонощието доведените скитащи и просещи лица, да изземва от тях съгласно чл. 9, ал. 3 забранените за внасяне в дома предмети, вещи и ценности и да записва имената и установъчните им данни в книгата за доведените лица;

4. да организира извършването на санитарна обработка, представянето на медицински преглед и настаняването на лицата в дома;

5. да следи за поведението на намиращите се в дома лица и за спазването на установения вътрешен ред, като взема и предлага мерки за отстраняване на нередностите;

6. при грубо неподчинение от страна на настанените лица, незабавно да докладва на началника или на дежурния по поделение на МВР, като взема мерки съгласно дадените указания и обстановката;

7. да не допуска в района на дома лица без разрешение на началника или на неговия заместник;

8. да осигурява навременното доставяне и раздаване на храната на настанените лица;

9. при заболяване на настанено лице незабавно да уведомява лекаря, а в негово отсъствие да търси помощта на здравните заведения;

10. да следи за хигиената в помещенията и района на дома.


Чл. 28. Милиционерите се назначават за съпровождане на лица до здравните заведения или до предназначението им, за обход и наблюдение на обществените места и прибиране на скитащи и просещи лица, за охрана на настанените в дома лица или на работните обекти.


Чл. 29. Конкретните задължения на милиционерите, шофьорите, касиер-домакина и санитарите се определят от началника на дома за временно настаняване на пълнолетни лица.


Глава пета.
МАТЕРИАЛНО-БИТОВО ОСИГУРЯВАНЕ, ФИНАНСОВА И ОПЕРАТИВНА ОТЧЕТНОСТ НА ДОМОВЕТЕ

Чл. 30. (1) Домовете за временно настаняване на пълнолетни лица се устройват в специално построени или подходящо приспособени хигиенични сгради с дворно място, ограда и по възможност обработваема площ за организиране на помощно стопанство.

(2) Във всеки дом трябва да има:

1. кабинет на началника;

2. стая за заместник-началника;

3. кабинет на лекаря и манипулационна;

4. стая за дежурния служител;

5. спални помещения;

6. единични помещения за изолиране;

7. помещения за предварително престояване;

8. кухня и трапезария;

9. библиотека-читалня с телевизор и радиоапарат;

10. тоалетна и баня - отделно за настанените лица и за персонала;

11. складови и други административно-стопански помещения.

(3) Спалните помещения в домовете се обзавеждат с инвентар, пособия и съоръжения по нормативи за болничните заведения.

(4) Прозорците на домовете се укрепват с оглед недопускане на нещастни случаи сред настанените лица или нападение срещу тях.


Чл. 31. Домовете за временно настаняване на пълнолетни лица имат щемпел и печат.


Чл. 32. (1) В домовете за временно настаняване на пълнолетни лица се водят:

1. книга за приемане и предаване на дежурството;

2. книга за доведените в домовете за временно настаняване пълнолетни лица;

3. азбучна картотека на престоялите лица;

4. амбулаторна книга;

5. разходна и инвентарна книга;

6. входящ и изходящ дневник.

(2) Образците на книги, дневници и други документи, които се водят в домовете, се определят от директора на Народната милиция.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава въз основа на чл. 22, ал. 3 от Закона за Народната милиция и отменя Правилника за приемник-разпределителите при поделенията на Министерството на вътрешните работи.


§ 2. Наредбата е съгласувана с Главната прокуратура на Народна република България.


Приложение към чл. 13, ал. 3



МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
 
Дом за временно настаняване на пълнолетни
лица
 
Гр. ................................................................................................................................................
 
РЕГИСТРАЦИОННА КАРТА
..... 19.. г.
 

Лично дело № ................................. Диспанс. кар-

тон № ...., прякор ..............................................................................................................
Личен паспорт серия ............, № ............................................................................................,
издаден от ................................................................................................................. на
...................... г. Роден(а) на .......................................................................................................................
19.. г., гр. (с.) ................................................................................................;
окръг ..........................................; местожителство и ад-
рес ...............................................; занятие и месторабо-
та ...............................................................; образование
..............................................; партийна принадлежност
................................................; социално положе-
ние .............................; семейно положение ............................................................................
....................; съдимост ......................................; особени
белези, умствени и физически недъзи и татуировки ..........................................................................................
......................................................При кого
живее и на чия издръжка е ................................................................................................................
Кога и от кого е доведено лицето ............................................................................................................
Причини за довеждането му в дома ............................................. ....................................................................................
(от кога е напуснало местожителството си, кои ....................................................................................
населени места е посещавало и какви престъпления
е извършило)
Настанявано ли е друг път в ДВНПЛ и кога
...........................................................................................................................................
Настанявано ли е в лечебни заведения и в какви
..........................................................................................................................................
Психични и телесни заболявания в момента на
настаняването ..............................................................................................................................
Кога е освободено лицето и какви мерки са взе-
ти спрямо него .............................................................................................................................
Час на искане разрешение от прокурора .......................................,
..................... дата ...................., форма ....................................................................................
(устно, писмено)
Попълнил картата: ......................................................................................................................

(длъжност, подпис)

 
 
 
 
 
 


Промени настройката на бисквитките