Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 10 от 5.II

НАРЕДБА № 2 ЗА УЧЕБНИЦИТЕ И УЧЕБНИТЕ ПОМАГАЛА ЗА ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

 

НАРЕДБА № 2 ЗА УЧЕБНИЦИТЕ И УЧЕБНИТЕ ПОМАГАЛА ЗА ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

ИЗДАДЕНА ОТ КОМИТЕТА ЗА НАУКА, ТЕХНИЧЕСКИ ПРОГРЕС И ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И КОМИТЕТА ЗА ПЕЧАТА

Обн. ДВ. бр.47 от 20 Юни 1975г., отм. ДВ. бр.10 от 5 Февруари 1988г.

Отменена с § 2 от заключителните разпоредби на Наредба № 1 за учебниците и учебните помагала за висшите и полувисшите училища и институтите над средно образование - ДВ, бр. 10 от 5 Февруари 1988 г.


Раздел I.
Планиране на учебниците и учебните помагала

Чл. 1. Тази наредба урежда тематичното планиране, издаване и разпространение на учебниците и учебните помагала за висшите учебни заведения. Тя се отнася за всички ведомства, които поръчват учебници за висшите си учебни заведения.


Чл. 2. (1) Перспективният тематичен план се съставя за петгодишен период по издателства съобразно техния профил.

(2) Подготовката на перспективния план се предхожда от внимателно проучване и анализиране нуждите на студентите (включително подготвителните курсове за ВУЗ и системата на следдипломното обучение) от учебна литература, като се имат предвид:

1. учебните планове, утвърдени от КНТПВО;

2. наличието на утвърдили се учебници и учебни помагала, които ще се преиздават;

3. наличието на съветски учебници и възможностите за ползуването им в оригинал и в превод;

4. наличието на учебна литература от съвместни български и чуждестранни авторски колективи;

5. наличието на подходяща научна литература в съответната област.

(3) Предложенията за включване на учебници в перспективния тематичен план се подготвят от висшите учебни заведения (приложение № 1) и се изпращат в Съвета по висшето образование при КНТПВО (съотв. ведомствата, които имат на подчинение ВУЗ), ДО "Книгоиздаване", ДО "Книгоразпространение и търговия с книжарски стоки" и издателствата две години преди плановия период.

(4) Предложенията се обсъждат в комисии от представители на Съвета по висшето образование (съотв. ведомствата, които имат на подчинение ВУЗ), ДО "Книгоиздаване", ДО "Книгоразпространение и търговия с книжарски стоки", висшите учебни заведения и издателствата. Окончателното решение за издаването на учебници взема Съветът по висшето образование.

(5) В перспективния план могат да бъдат включени и теми, за които не са определени автори или авторски колективи.

(6) По учебни дисциплини за еднакви специалности и профили и по общообразователните дисциплини за сродни специалности се планират и издават общи (единни) учебници. Авторските колективи на тези учебници се определят от Съвета по висшето образование (съотв. ведомствата, които имат на подчинение ВУЗ).

(7) По изключение специфични раздели от учебниците по някои дисциплини за отделни ВУЗ могат да се отпечатват в печатните им бази.

(8) Обемът на учебниците се определя съобразно броя на лекционните часове, както следва:

1. на лекционен курс с хорариум 1 - 2 часа седмично - до 6 издателски коли на час за 1 семестър;

2. на лекционен курс с хорариум 3 - 5 маса седмично - до 5 издателски коли на час за 1 семестър;

3. на лекционен курс с хорариум 6 - 10 часа седмично - до 4,5 издателски коли на час за 1 семестър.

(9) Обемът на учебните помагала се определя съобразно броя на часовете за аудитория и извънаудиторни практически занятия (включително учебно-изследователската задължителна и факултативна работа), като се изхожда от принципа: на един час практически (семинарни) и други занятия седмично - не повече от 2 издателски коли за 1 семестър.

(10) Обемът на курсове с повече от 45 издателски коли се определя от академичните съвети и се одобрява от председателя на КНТПВО.

(11) Точният обем на учебниците и учебните помагала се определя от Съвета по висшето образование, като се вземат предвид:

1. значението на учебната дисциплина в обучението на студентите от дадена специалност;

2. необходимият минимум информация, която трябва да се изложи писмено;

3. възможностите на студентите да обработят информацията през учебния период;

4. възможността част от материала да се ползува от друг учебник, налична българска, съветска или чужда оригинална и преводна литература;

5. възможността част от материала да се предаде чрез други методи и средства.

(12) Комисията, която обсъжда проектотематичните планове, може да определи за някои учебници и учебни помагала обем под норматива.

(13) При необходимост нормативите могат да бъдат изменяни от Съвета по висшето образование.

(14) Обсъдените в комисията и одобрени от Съвета по висшето образование тематични планове на висшите учебни заведения се обобщават и представят от издателствата в ДО "Книгоиздаване".

(15) ДО "Книгоиздаване" съставя единния перспективен тематичен план на учебниците и учебните помагала, който се утвърждава от Комитета за печата и от Комитета за наука, технически прогрес и висше образование.

(16) Въз основа на утвърдения перспективен план издателствата сключват договори с авторите за написване на учебниците и учебните помагала в сроковете, посочени в плана. Когато в плана фигурира само тема, авторският колектив се определя от органа, който поръчва учебника, и се съобщава писмено на издателството. Ако авторите не са съгласни да напишат учебника, Съветът по висшето образование определя по кой учебник (наш или преводен) ще се обучават студентите или обявява конкурс.

(17) При ежегодното обсъждане и утвърждаване на плана за готова продукция се внасят и предложения за допълнения в перспективния план, включително и за съвместно написване на учебници и учебни помагала със съветски автори, както и за превод на съветски и други учебници.

(18) Отговорността за изпълнението на перспективния план се възлага на висшите учебни заведения и издателствата. Всяка година до 1 февруари ръководствата на ВУЗ представят в КНТПВО (съотв. ведомството, на което са подчинени) информация за изпълнението на плана (подбор на автори, подготовка на ръкописите от авторите, подбор на рецензенти). Издателствата представят информация в ДО "Книгоиздаване" за сключените договори и състоянието на постъпилите ръкописи.


Чл. 3. (1) Тематичният план за готова продукция се съставя на основата на перспективния план. Той съдържа учебници и учебни помагала, чиито ръкописи са постъпили в издателствата и имат две положителни рецензии (за преиздаване - може и една) и стабилни учебници, които се преиздават без преработка.

(2) Две години пред годината на издаване до 30 октомври висшите учебни заведения изпращат предложенията си за тематични планове на учебниците готова продукция (приложение № 2) в същите ведомства, в които се изпраща и перспективният план.

(3) Учебници и учебни помагала, които не фигурират в перспективния план, се включват допълнително в плана за готова продукция чрез издателствата по реда на тематичната координация.

(4) След обсъждане в същата комисия, която е приела перспективния план, проектът на тематичния план за готова продукция се подготвя от издателствата в рамките на отпуснатите им показатели за хартия и печатни бази и се представя в ДО "Книгоиздаване" до 30 януари на предхождащата издаването година.

(5) До 30 март на предхождащата година Комитетът за печата утвърждава съгласувано с КНТПВО обобщения от ДО "Книгоиздаване" единен тематичен план за готова продукция.

(6) В единния тематичен план за готова продукция ДО "Книгоиздаване" запазва ненаименован резерв до 2% от издателските и тиражноиздателските коли за допълнително възникнали нужди.

(7) Тематичните планове на малотиражните учебници и записките, издавани в печатните бази на висшите учебни заведения, се обсъждат и утвърждават заедно с тематичните планове на учебниците, издавани от издателствата.

(8) Промени на заглавия, автори, обем, тираж и други характеристики на утвърдените учебници се правят в изключителни случаи по съвместно предложение на висшите учебни заведения и издателствата до КНТПВО и ДО "Книгоиздаване".


Чл. 4. (1) Уточненият тематичен производствен план на учебниците и учебните помагала съдържа заглавия, които ще излязат през годината в тиражи, окончателно потвърдени от ДО "Книгоразпространение и търговия с книжарски стоки".

(2) Тиражите на учебниците и учебните помагала се определят за срок от пет години в зависимост от броя на студентите и нуждите на специалистите от практиката.

(3) Уточнените тематични производствени планове на издателствата се представят до 30 септември и се заверяват от ДО "Книгоиздаване" до 30. Х. на предхождащата година.


Чл. 5. Преиздаването на учебници и учебни помагала, които особено се търсят и не подлежат на съществена преработка, се разрешава в процеса на текущото планиране. Такива издания може и да не се включват в перспективния план, но се съгласуват с ВУЗ и автора.


Раздел II.
Подготовка на ръкописите и издаване на

учебниците и учебните помагала

Чл. 6. (1) Учебниците се пишат от хабилитирани преподаватели. Когато се налага нехабилитирани преподаватели да участвуват в авторски колективи, необходимо е разрешение на факултетния съвет.

(2) Преводите на учебници се възлагат от издателствата след съгласуване на преводачите със съответните висши учебни заведения.

(3) Ректората на висшите учебни заведения, в които работят автори на учебници и учебни помагала, контролират работата на авторите върху подготовката на ръкописите, оказват им необходимата помощ и по своя преценка им разрешават творчески отпуски.

(4) Съветът по висшето образование преценява натовареността на преподавателите, включително и извън висшето учебно заведение, и им дава дългосрочни творчески отпуски особено за подготовка на нови учебници.

(5) Когато определените в перспективния тематичен план автори откажат сключването на договор за написване на планираното заглавие или не представят ръкопис в договорния срок, биват санкционирани по Закона за висшето образование и правилника за неговото прилагане (ДВ, бр. 75 от 1973 г., изм., ДВ, бр. 29 от 1975 г.). В такъв случай ръководството на ВУЗ със съгласието на съответното ведомство посочва друг източник (преводен или от други наши автори) за ползуване от студентите.


Чл. 7. (1) В посочения в договора срок авторът представя ръкописа на учебника или учебното помагало в издателството. По изключение, при наличие на уважителни причини, срокът за представяне на ръкописа може да бъде удължен от издателството след съгласуване със Съвета по висшето образование (съотв. ведомството, на което е подчинено висшето учебно заведение).

(2) Издателствата не приемат ръкописи над плановия обем.


Чл. 8. (1) Ръкописът се дава от издателството за рецензиране в десетдневен срок от постъпването му. Рецензиите се съгласуват с висшите учебни заведения.

(2) За рецензенти се определят:

1. катедрата на едно от водещите по дадената специалност висше учебно заведение;

2. изтъкнат специалист в съответната област на науката и техниката.

(3) Когато има само една катедра и авторът работи в нея, се изискват рецензии и от двама изтъкнати специалисти в тази област, които не работят в катедрата.

(4) Ръкописите на някои учебници, особено по нови дисциплини, по които има малък брой специалисти у нас, могат да се дават за рецензия и в Съветския съюз или в другите социалистически страни.

(5) Срокът за рецензиране на ръкописите се определя в зависимост от обема и сложността на материала и е до три месеца. При неспазване на срока издателствата уведомяват Съвета по висшето образование (съответно централно ведомство) за вземане на необходимите мерки.

(6) Ректорите на висшите учебни заведения осигуряват контрол върху качеството на рецензирането на ръкописите и спазването на сроковете.

(7) Мнението за ръкописа, даден за рецензиране на катедрата, трябва да бъде утвърдено на заседание на катедрата. Препис от решението на катедрата се изпраща в издателството.

(8) Ръкописите на общите учебници се обсъждат от методическите обединения на Съвета по висшето образование.

(9) При две положителни рецензии издателството връща ръкописа на автора за нанасяне необходимите поправки.

(10) При две отрицателни рецензии, които изключват възможността за своевременно качествено преработване на ръкописа, издателството има право да анулира договора, като съобщи за това в КНТПВО и ДО "Книгоиздаване".


Чл. 9. (1) Преработеният от автора ръкопис се дава за научно редактиране. Редактираният ръкопис се представя заедно с рецензиите, отговора на автора и доклада на научния редактор за одобрение в Съвета по висшето образование (съответното централно ведомство).

(2) След предварително съгласуване с органи, издаващ писмено разрешение за отпечатване, издателството може да не представи за одобрение ръкописите на стереотипни издания или утвърдили се учебници и учебни помагала след третото издание.

(3) В срок до един месец Съветът по висшето образование (съответното централно ведомство) дава писмено разрешение за печат на одобрените учебници. Текстът на разрешението се отпечатва на лицевата страна на титулната страница под наименованието на учебника или учебното помагало.

(4) След издаване на разрешението за печат не се допускат поправки в съдържанието на ръкописа без съгласието на Съвета по висшето образование (съответното централно ведомство).


Чл. 10. По предложение на Съвета по висшето образование (съответното централно ведомство) при преиздаването на учебници (след четвърто издание) след титулната страница може да се поместят портретът на автора и кратка справка за неговата научно-педагогическа и производствена дейност.


Чл. 11. (1) Отговорност за научното и методичното равнище на издадените учебници носи ведомството, което одобрява ръкописите за печат, за художественото и техническото оформление - издателствата, а за полиграфическото изпълнение - издателствата и печатниците.

(2) След като учебникът излезе от печат, висшето учебно заведение организира обсъждането му с участието на специалисти от научноизследователските институти и практиката, студенти, представители на печата и др.

(3) Материалите от обсъждането се изпращат на издателството и Съвета по висшето образование (съответното ведомство, на което е подчинено висшето учебно заведение).


Чл. 12. На основата на резултатите от обсъжданията се подготвят предложения за удостояване на авторите с правителствени награди и с наградите, учредени от КНТПВО и Комитета за печата специално за учебници за ВУЗ.


Чл. 13. Редът за подготовката на ръкописите и издаването на учебниците и записките в печатните бази на ВУЗ се определя от ректора на съответното висше учебно заведение.


Чл. 14. Срокът за отпечатване на учебниците за висшите учебни заведения е 1 декември на текущата година.


Раздел III.
Разпространение на учебниците и възнаграждение

на авторите

Чл. 15. ДО "Книгоразпространение и търговия с книжарски стоки" запазва за нуждите на студентите необходимото количество учебници и учебни помагала за целия планиран период и организира ежегодното им пускане в продажба.


Чл. 16. (1) Възнагражденията на авторите, рецензентите, редакторите и оформителите се заплащат съгласно Тарифите за авторски, изпълнителски и други възнаграждения за творчески труд (ДВ, бр. 31 от 1971 г.).

(2) След категоризацията на учебника в съответната група точният размер на възнаграждението се определя в зависимост и от това, доколко авторът е успял да изложи учебния материал не само на високо идейно-методично и научно равнище, но и синтезирано в минимално възможния обем.

(3) Издателствата дават стимулиращ хонорар на автори, които са представили ръкописи в обем, по-малък от плановия, на високо идейно-методично и научно равнище.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в Държавен вестник и отменя Правилника за написване, одобряване и издаване на учебници и учебно-помощна литература за висшите учебни заведения от 1964 г., издаден от Министерството на народната просвета и Комитета по културата и изкуството (необнародван).


Приложение № 1 към чл. 2, ал. 3 от наредбата


ВУЗ...............

ПЕРСПЕКТИВЕН ПЛАН за написване и издаване на учебници и учебни помагала за висшите учебни заведения за.....г. Продължава




  Поредност на Вид  
по Заглавие изданието (учебник, Автор
ред     записки,  
      ръководство)  
1 2 3 4 5


Продължение


  Колко часа се чете    
Обем (изд. коли) дисциплината по Приблизителен Забележка
  уч. план   тираж  
  -2,3      
         
  лекции упражнения    
6 7 8 9 10


Приложение № 2 към чл. 3, ал. 2 от наредбата


ВУЗ........

ТЕМАТИЧЕН ПЛАН

за готова продукция за издаване на учебници и учебни помагала за висшите учебни заведения за......г. (по специалности) Продължава



Заглавие (точно Поредност на Вид  
по наименование на изданието (учебник, Автор
ред дисциплината по   записки,  
  учебния план)   ръководство)  
1 2 3 4 5

Продължение



Обем Колко часа се чете Тираж Брой Срок за
(изд.коли) дисциплината по   на представяне
  уч. план   студентите на ръкописа
    -3,4      
           
  лекции упражнения      
6 7 8 9 10 11


Промени настройката на бисквитките