Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 87 от 3.XI

НАРЕДБА ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ ЗЛАТНИТЕ И СРЕБЪРНИ ИЗДЕЛИЯ

 

НАРЕДБА ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ ЗЛАТНИТЕ И СРЕБЪРНИ ИЗДЕЛИЯ ОТ 1970 Г.

Приета с Разпореждане № 485 на Комитета за стопанска координация от 22.10.1970 г.

Обн. ДВ. бр.87 от 3 Ноември 1970г., изм. ДВ. бр.49 от 25 Юни 1985г., изм. ДВ. бр.24 от 26 Март 1993г., отм. ДВ. бр.47 от 10 Юни 1994г.

Отменена с параграф единствен от заключителните разпоредби на Постановление № 102 на Министерския съвет от 2 юни 1994 г. за приемане на Наредба за контрол върху златните и сребърните изделия - ДВ, бр. 47 от 10 юни 1994 г.


ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1. Златните и сребърните изделия, изработени в страната или внесени от чужбина и предназначени за продажба, подлежат на проверка за установяване съдържанието на чисто злато и сребро (титър) и на маркиране, при спазване на условията на тази наредба.

На проверка и маркиране подлежат и златните дискове, ленти, припои, щифтове, тел и др. за зъболекарски цели, както и златните и сребърни изделия, изработени с материали на клиенти (на ишлиме).

Задължително се проверяват и маркират златните и сребърни изделия, изоставени и отнети в ползва на държавата за нарушения на Закона за митниците, както и на Закона за сделките с валутни ценности и за валутния контрол, когато се продават на държавни търговски предприятия за продажба на населението.

Могат да бъдат извършвани и информационни изследвания, със или без маркиране, за установяване на точния титър на всякакви златни и сребърни изделия, злато и сребро на кюлчета, пръчки, зърна и др. в сурово състояние, изпращани от държавни, кооперативни и обществени предприятия и организации, по тяхно искане, включително и упоменатите в точка 3 на тази наредба.

Информационни изследвания на такива изделия могат да бъдат извършвани и по искане на частни лица, неупоменати в точка 17 от наредбата, но предоставените изделия не се маркират.


2. Маркирането на златните и сребърни изделия се извършва със специални знаци, утвърдени от министъра на финансите.


3. Освобождават се от проверка и маркиране следните златни и сребърни изделия:

а) произвеждани в страната или внасяни от чужбина за нуждите на Президиума на народното събрание ордени и медали;

б) монети от държавни емисии;

в) внасяни за лични нужди от лица, членове на чуждестранни мисии, ползуващи се с дипломатически имунитет;

г) получавани от чужди държави ордени, медали и други отличия, с които се награждават български граждани;

д) притежавани от частни лица, както и внасяни от тях за лични нужди, в обичайни размери;

е) хирургически, физически и други подобни инструменти, уреди и апарати, включително и частите им, които служат за лечебни, научни, технически и други цели;

ж) художествени, археологически, етнографски и други сбирки и изложби;

з) изделия - образци, временно внесени в страната като експонати за панаири, изложби и др., при условие, че ще се върнат обратно зад граница в определени срокове. Ако се обмитят за внос, с тях се постъпва съгласно с алинея 2 на т. 14.

Не подлежат на проверка и маркиране местните и вносните изделия от бяло злато и платина.

Министърът на финансите може да освобождава от проверка и маркиране и други златни и сребърни изделия.


4. Изработените в страната златни и сребърни изделия, както и внасяните от чужбина трябва да бъдат със съдържание на чисто злато и сребро (титър), както следва:

а) златни изделия в карати и в хилядни части по тегло:

22 карата - 916/1000

20 " - 833/1000

18 " - 750/1000

14 " - 583/1000

12 " - 500/1000

8 " - 330/1000

(1 карат = 0,41,667 хилядни теглови части)

б) сребърни изделия в хилядни части по тегло:

950/1000

900/1000

850/1000

800/1000

750/1000

500/1000

Допуска се отклонение (толеранс) от посочените по горе титри, за златните изделия - до 20 на хиляда и за сребърните - до 30 на хиляда.


5. Златните или сребърните изделия, за които при проверката се установи, че са с титри, неотговарящи на утвърдените с точка 4, но не са с по-нисък от минималния, се маркират със следващия по долен законен титър.

Ако производителят на такива изделия не е съгласен с това, те му се връщат немаркирани.

Златни и сребърни изделия, за които се установи, че не отговарят и на най-ниския титър, се деформират и връщат на производителя; внос на такива изделия от чужбина не се разрешава, с доставените се постъпва по-нататък съгласно Закона на митниците и с правилника за приложението му.


6. Материалите за злато за зъболекарски цели като дискове, ленти за дискове, припои, щифтове, бюгели, куки и др. се изработват със състав по специална рецептура, дадена от Министерството на народното здраве.

Неотговарящите на посочените по горе условия материали се връщат на производителя немаркирани, като дисковете предварително се деформират.


7. Когато златните изделия са съставени от няколко части, сплавта на отделните части трябва да бъде с един и същ титър.

Ако при проверка на такива изделия се установи, че отделните части са с различен титър изделията не се маркират, а се връщат на производителя.


8. Сребърни изделия, които се състоят от няколко части с различен титър, се маркират със средния титър, изчислен от титрите на отделните части и от процентното им, съдържание спрямо цялото изделия.


9. Сребърни изделия, позлатени или покрити със златни листа (плакирани), се маркират като сребърни.


10. Златните изделия могат да бъдат изработвани само от сплав, съдържаща следните елементи:

а) злато, сребро и мед;

б) злато и сребро;

в) злато и мед.

Допуска се в материалите от злато за зъболекарски, цели, включително и припоя, да се добавят и други благородни и неблагородни метали, като се спазват условията на т. 6 от тази наредба.

Сребърните изделия могат да бъдат изработени само от сплав на сребро и мед.


11. Сплавта, която служи за спояване при златните изделия, с изключение на сплавта за зъболекарски цели, трябва да бъде със същия титър, както титъра на самите изделия.

Сплавта за спояване на сребърните изделия трябва да бъде с титър, равен най-малко на половината от титъра на самото изделие, но не по-малък от 500 на хиляда. Изделия, в които се установи, че е употребен такъв припой в количество по-голямо, отколкото е необходимо, не се маркират.


12. Забранява се изработването в страната или вносът от чужбина на златни и сребърни изделия с пълнители.


II. КОНТРОЛ И МАРКИРАНЕ

13. (1) Контролът върху златните и сребърните изделия по тази наредба се упражнява от служба Контрол и маркиране на златните и сребърните изделия при Министерството на финансите - отдел Контрол върху ценните книжа.

(2) (Нова, ДВ, бр. 49 от 1985 г.) Контролът и маркирането на леярските и прокатните изделия от благородни метали и техните сплави, произвеждани от Стопанския комбинат за цветни метали - Пловдив, се извършват от Министерството на металургията, съответно Корпорация "Цветна металургия", като Министерството на финансите оказва методическо ръководство и контрол.


14. Държавните и кооперативните предприятия, които изработват златни и сребърни изделия, са длъжни, преди да ги пуснат в продажба, да ги представят в служба Контрол и маркиране на златните и сребърни изделия за проверка и маркиране.

Такова задължение имат и предприятията, които внасят златни и сребърни изделия от чужбина, като спазват съответните митнически разпореждания.

Предприятията, както и частните занаятчии - златари, които изработват с материали на клиента златни и сребърни изделия, са длъжни, преди да ги предадат на клиентите, да ги предоставят в същата служба за проверка и маркиране.


15. Органите на служба Контрол и маркиране на златните и сребърните изделия приемат срещу документ представените им изделия, проверяват съдържанието на чисто злато и сребро в тях, след което маркират редовните и издават документ, в който се отбелязва видът и теглото на проверените изделия, както и установения титър.

Документ, удостоверяващ титъра, се издава и в случаите, когато са извършени информационни изследвания, но без маркиране на такива изделия, изпращани от предприятия и лица, упоменати в точка 17. на наредбата.


16. Държавните знаци, с които се маркират златните и сребърните изделия, се поставят на такова място и по такъв начин, че да не се поврежда и накърнява външния вид на изделията.


III. РЕГИСТРИРАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО И ТЪРГОВИЯТА СЪС ЗЛАТНИ И СРЕБЪРНИ ИЗДЕЛИЯ И НАДЗОР ВЪРХУ ТАЗИ ДЕЙНОСТ

17. Държавните предприятия и трудово-производителните кооперации, които имат право да изработват и преработват златни и сребърни изделия съгласно със Закона за сделките с валутни ценности и за валутния контрол, са длъжни в 6-месечен срок от влизане в сила на тази наредба да се регистрират в отдел Контрол върху ценните книжа при Министерството на финансите. Тези, които придобият такива права след изтичане на шестмесечния срок, са длъжни да се регистрират в 15-дневен срок от започването на тази дейност. По същият ред са длъжни да се регистрират и частните занаятчии-златари, на които съгласно с Наредбата за добиване и преработване на злато, сребро и платина и сделки с тези метали и със скъпоценни камъни (ДВ, бр. 59 от 1966 г.) е разрешено да изработват и преработват златни и сребърни изделия на ишлиме, както и държавните търговски предприятия, които търгуват с изделия от благородни метали.


18. Не могат да се продават в страната непроверени и немаркирани местни и вносни златни и сребърни изделия, както да се предават на клиентите непроверени и немаркирани изделия, изработени на ишлиме.


19. Държавните търговски предприятия, които продават на частни лица златни и сребърни изделия, трябва да държат в магазините си само проверени и маркирани изделия, и то поставени на отделни, определени и ясно разграничени места, с четливо означение "Злато" и "Сребро", както и съответния титър. Последният се вписва и във фактурата или касовата бележка, които се издават при продажбата.


20. Органите на отдел Контрол върху ценните книжа сами или заедно с органите на Държавна търговска инспекция при Министерството на вътрешната търговия или на отдел Търговия при ГНС (ОНС) проверяват периодически съответните производствени и търговски предприятия за спазване разпоредбите на тази наредба.


IV. ТАКСИ

21. (Отм. - ДВ, бр. 24 от 1993 г.)


22. (Отм. - ДВ, бр. 24 от 1993 г.)


V. НАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

23. Нарушенията по тази наредба се установяват с актове и виновните лица се наказват съгласно с чл. 32 от Закона за административните нарушения и наказания, ако по друг закон не подлежат на по-тежко наказание.


VI. ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

24. Тази наредба се издава въз основа на Закона за сделките с валутни ценности и за валутния контрол и в съответствие с Наредбата за добиване и преработване на злато, сребро и платина и сделки с тези метали и със скъпоценни камъни, издадена въз основа на чл. 31 от същия закон и одобрена от Министерския съвет с Постановление № 38 от 28 юли 1966 г..


Промени настройката на бисквитките