Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 71 от 8.IX

НАРЕДБА ЗА МИТНИЧЕСКО ОФОРМЯНЕ НА БАГАЖИ И ПРАТКИ, ВНАСЯНИ И ИЗНАСЯНИ ОТ ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА И ТЕХНИТЕ СЪТРУДНИЦИ

 

НАРЕДБА ЗА МИТНИЧЕСКО ОФОРМЯНЕ НА БАГАЖИ И ПРАТКИ, ВНАСЯНИ И ИЗНАСЯНИ ОТ ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА И ТЕХНИТЕ СЪТРУДНИЦИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.71 от 8 Септември 1970г., изм. ДВ. бр.58 от 23 Юли 1971г., изм. ДВ. бр.69 от 1 Септември 1978г., отм. ДВ. бр.85 от 28 Септември 1999г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 14 от 15 септември 1999 г. за митническото оформяне на стоки, внасяни и изнасяни от дипломатически представителства, консулства, представителства на международни организации и от членовете на техния персонал - ДВ, бр. 85 от 28 септември 1999 г., в сила от 28 септември 1999 г.


I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1. Настоящата наредба урежда реда за пропускате през границата на НРБ и митническото оформяне на имуществото, автотранспортните средства, багажите, пратките и дипломатическата поща, внасяни и изнасяни от официално признати чуждестранни представителства в НРБ и техните сътрудници - чуждестранни лица.


2. Под "чуждестранни представителства" по смисъла на тази наредба се разбират дипломатическите, консулските, военните, търговските, транспортните, културните и други представителства на чуждестранни държави и международни организации.

Не се включват местните юридически лица, представляващи чуждестранни фирми и представителствата на смесените българо-чуждестранни предприятия.


3. По-ценни предмети, които се внасят безмитно от чуждестранните представителства и техните сътрудници, се оформят митнически като временен внос със задължение да бъдат изнесени обратно най-късно до 3 месеца след окончателно напускане на страната. Това са например: оригинални произведения на изкуството, изделия от злато, платина и сребро, скъпоценни камъни, български и чуждестранни пощенски марки, автотранспортни средства, радиоапарати, телевизори, магнетофони, грамофони, всякакви музикални инструменти, хладилници, перални, бойлери, електрически печки, прахосмукачки, електрически и оптически апарати, всякакви шевни, плетачни, пишещи и сметачни машини, спортни и ловни пушки, мебели, парични каси, железни шкафове, бюра, килими и други подобни.


4. Чуждестранните представителства и техните сътрудници не могат да внасят или изнасят забранени за износ или внос предмети.


5. При износа и вноса на валутни ценности и други ценности, поставени под валутен контрол, се прилагат правилата, предвидени в Наредбата за граничен контрол върху валутните ценности (ДВ, бр. 59 от 1966 г.) или в други актове на Министерския съвет по приложението на ЗСВЦВК.


6. (Доп. - ДВ, бр. 58 от 1971 г.) Прехвърлянето в полза на местни лица на собствеността на безмитно или временно внесените от чуждестранните представителства и от техните сътрудници предмети, както и на предметите, закупени от тях от НРБ срещу чуждестранна валута от "Кореком" или от други специализирани магазини, не се разрешава. По изключение управлението на митниците може да разреши прехвърлянето да стане чрез оказионен магазин на СП "Всестранни услуги" след заплащане на вносните мита и сборове. За подобни случаи разрешението на управление Митници има силата на разрешение по чл. 23 от ЗСВЦВК.

Прехвърлянето на собствеността на автотранспортните средства се извършва по реда и при условията на т. 17 и 18 от настоящата наредба.


7. За приетите в складовете на митниците предмети, пратки, багажи и дипломатическа поща, принадлежащи на чуждестранни представителства и на техните сътрудници, не се заплаща складова такса в продължение на 5 дни, след което се заплаща такава такса - за първите 5 дни в размер на 0,05 лв. на сто кг или част от 100 кг бруто тегло на ден, или част от ден; за вторите 5 дни - в дневен размер, а след това - в троен размер.

Ако посочените предмети, пратки, багажи и дипломатическа поща не бъдат вдигнати от складовете на митницата в едномесечен срок, тя поканва писмено получателите да сторят това в 7-дневен срок от получаване на съобщението. След изтичане на този срок митницата постъпва по реда за ликвидиране на изостаналите в митницата стоки.


8. Митническото оформяване и пропускане на личния багаж, пътуващ заедно със собственика, се извършва в граничната митница.

Митническото оформяване и пропускане на отделно пътуващите багажи, както и на пратки и дипломатическа поща, пристигаща на адрес на чуждестранните представителства и техните сътрудници или изпращани от тях, се извършва в присъствието на собствениците или на упълномощените от тях лица в митницата в местонахождението на представителствата, по време на редовния 8-часов работен ден на митницата (в предпразничен ден - 6 часа).


9. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 1971 г.) Дипломатическата поща и по-ценните предмети, посочени в т. 3, се пропускат от митницата срещу писмено съобщение от шефа на представителството и списък на съдържащите се предмети.

Писменото съобщение за дипломатическата поща се заверява от Министерството на външните работи или от местното учреждение, към което е акредитирано представителството. Писменото съобщение заменя гаранционното писмо, което се изисква при временен внос и остава заедно със списъка в митницата.

За останалите пратки и отделно пътуващия багаж не се изисква заверка на писмените съобщения от Министерството на външните работи или от местното учреждение, към което е акредитирано представителството.

Когато пратката се получава от пълномощник, пълномощното трябва да бъде заверено от Министерството на външните работи.


10. Всички предвидени в настоящата наредба митнически облекчения се предоставят въз основа на принципа на взаимността.


II. ПРЕДМЕТИ ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗУВАНЕ И ОБЗАВЕЖДАНЕ

11. Предметите, предназначени за служебно ползуване и обзавеждане на чуждестранните представителства, като мебели, килими, канцеларски пособия, бланки, канцеларски книжа, знамена, формено облекло, хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия за представителни нужди и други подобни предмети за обзавеждане и провеждане на нормалната работа на представителствата, се освобождават от вносни митни сборове след митническа проверка. Предметите, които не са предназначени за служебно ползуване от чуждестранното представителство или които имат стоков характер, не се разрешават за внос.


III. ЛИЧЕН БАГАЖ И ПРАТКИ

12. Освобождават се от митническа проверка и митни сборове ръчните и други багажи, превозвани с превозното средство, с което пътуват посочените по-долу лица, при условие, че съдържат предмети, предназначени за тяхно лично и семейно ползуване или обзавеждане:

а) държавни глави на чужди държави, представители и членове на правителствата и представители на парламентите;

б) шефове и сътрудници на чуждестранните представителства, които имат дипломатически имунитет;

в) членовете на дипломатически конференции, свикани в НРБ;

г) сътрудници на СИВ и на други международни организации с признато право на дипломатически имунитет;

д) членове на семействата на изброените по-горе лица, снабдени с дипломатически паспорт.

Посочените багажи могат да се подлагат на митническа проверка, ако съществуват сериозни основания да се предполага, че съдържат предмети, които не са предназначени за тяхно лично и семейно ползуване или предмети, забранени за внос или износ, или такива, подлежащи на карантинен или фитосанитарен контрол. Такава проверка се извършва с разрешението на министъра на финансите, съгласувано с министъра на външните работи, в присъствието на лицата или на техните пълномощници.


13. Освобождават се от митни сборове след митническа проверка багажите и пратките, превозвани отделно от лицата, посочени в т. 12, при условие, че съдържат предмети, предназначени за тяхно лично и семейно ползуване или обзавеждане.


14. Освобождават се от митни сборове след митническа проверка ръчните и други багажи и пратки на недипломатическия персонал на чуждестранните представителства и на членовете на техните семейства, превозвани с превозното средство, с което пътуват или отделно, при условие че съдържат предмети, предназначени за тяхно лично и семейно ползуване и обзавеждане.


IV. ШОСЕЙНИ МОТОРНИ И ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

15. Разрешава се на чуждестранните представителства и на техните сътрудници да внасят временно шосейни моторни превозни средства за служебно и съответно за лично и семейно ползуване.

Броят на леките коли на чуждестранните представителства е в зависимост от служебните им нужди.

Шефовете на дипломатическите, търговските и консулските представителства могат да внасят временно до две леки коли, а останалите сътрудници - по една.

Временният внос се разрешава от митниците без обезпечаване на митните сборове, като крайният срок за новоизнос за сътрудниците е три месеца след окончателното напускане на страната.


16. Временно внесените шосейни моторни превозни средства трябва да се регистрират в КАТ. Регистрацията се извършва след представяне документ за временен внос, издаден от митницата.


17. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 1978 г.) Прехвърлянето на собствеността на временно внесените шосейни моторни превозни средства се разрешава от митницата, при която е бил учреден временен внос, ако са налице следните условия:

а) да са изтекли най-малко две години от датата на временния внос, съответно - три години, ако се прехвърля собствеността на ВТО "Кореком", или продавачът да напуска страната окончателно;

б) молбата за прехвърляне на собствеността, когато продавач е чуждестранно представителство или член на дипломатическия корпус, да е отправена до Министерството на външните работи - Дирекция "Единен държавен протокол", като в нея се посочат купувачът и покупната цена;

в) купувачът да е друго чуждестранно представителство, сътрудник на чуждестранно представителство, чуждестранно физическо лице, временно пребиваващо в страната, или ВТО "Кореком";

г) прехвърлянето на собствеността да се извърши с писмен договор с нотариална заверка на подписите освен в случаите, когато страна по договора е ВТО "Кореком";

д) да е заплатено дължимото вносно мито съгласно Митническата тарифа за стоките, внасяни от юридически лица (обн., ДВ, бр. 82, 83, 84, 85 и 86 от 1971 г.; изм. и доп., бр. 9 от 1972 г. и бр. 49 от 1978 г.), върху договорната цена в чуждестранна валута или лева, когато страна по договора е ВТО "Кореком".

Ако посочените в ал. 1 условия са налице, митниците издават документ, че разрешават прехвърлянето на собствеността, и закриват допуснатия временен внос на шосейни моторни превозни средства на основание чл. 53, ал. 1, т. 2 от Правилника за прилагане на Закона за митниците (обн., ДВ, бр. 12 от 1975 г.; изм. и доп., бр. 49 от 1978 г.).


18. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 1978 г.) На основание чл. 41 от Закона за местните данъци и такси (обн., Изв., бр. 104 от 1951 г.; попр., бр. 10 от 1952 г.; изм. и доп., бр. 12 и бр. 104 от 1954 г., бр. 91 от 1957 г., бр. 13 от 1958 г., бр. 57 и бр. 89 от 1959 г., бр. 21 и бр. 91 от 1960 г.; ДВ, бр. 85 от 1963 г., бр. 1 и бр. 52 от 1965 г., бр. 53 от 1973 г.) при закупуване на временно внесени моторни превозни средства от чуждестранни лица ВТО "Кореком" заплаща таксите по тарифа № 4 на Министерството на вътрешните работи (ДВ, бр. 71 от 1974 г.) и по тарифа № 1 на Министерството на правосъдието (ДВ, бр. 1 от 1970 г.).

Тези такси не се събират, когато двете страни по договора са чуждестранни представителства или членове на дипломатическия корпус.


V. ДИПЛОМАТИЧЕСКА ПОЩА

19. Дипломатическата поща се пропуска от митницата без митническа проверка и безмитно при условие, че са спазени изискванията на тази наредба.


20. Дипломатическата поща е тази, получавана или изпращана от посочените в т. 21 учреждения, носеща видими външни знаци, посочващи нейния характер (етикет с надпис "Официална пратка", както и печати от червен восък или оловни пломби) и съдържаща само официална кореспонденция и дипломатически документи и предмети, предназначени за официално ползуване.

Количеството на дипломатическата поща може да бъде ограничено на основата на взаимност.


21. Имат право да получават и изпращат дипломатическа поща: Министерството на външните работи на НРБ, дипломатическите и консулските представителства на НРБ, представителствата на НРБ при международните организации, министерствата, (ведомствата) на външните работи на държавите, с които НРБ поддържа дипломатически или консулски отношения, дипломатическите или консулските представителства на тези държави на територията на НРБ и в трети страни, а също така и намиращите се на територията на НРБ международни организации и представителствата на чуждите държави при тези организации, ако това е предвидено в съответните международни спогодби, в които НРБ е страна.


22. Дипломатическата поща по правило се придружава от дипломатически куриер. Дипломатическият куриер е снабден с куриерски лист, в който се посочват неговият статут и броят на пратките, съставляващи дипломатическата поща.

Куриерният лист се счита за редовен, ако при изпращане и при получаване на дипломатическа поща е подписан и подпечатан от изпращача.

По взаимно договаряне може да се изисква заверка на куриерските листове. В такива случаи при изпращане (изнасяне) на дипломатическа поща от НРБ за чуждестранните представителства е необходима и заверка от Министерството на външните работи, а при получаване (внасяне) на дипломатическа поща в НРБ за чуждестранните представителства е необходима и заверка от дипломатическото (консулското) представителство на НРБ в съответната държава.


23. Дипломатическата поща може да бъде поверена на командира на граждански самолет. В такъв случай командирът на самолета се снабдява с официален документ (куриерски лист), в който се посочва броят на пратките, съставляващи дипломатическата поща, но той не се счита за дипломатически куриер. Представителството може да изпрати един от своите сътрудници да приеме дипломатическата поща непосредствено и безпрепятствено от командира на самолета в салоните на аерогарата или приемната на дипломатическата магазия.


24. Дипломатическата поща може да се изпраща като пощенска, железопътна, самолетна или друга пратка, без да се придружава от дипломатически куриер или да се придружава от транзитно преминаващ НРБ куриер, ако за това е постигнато съгласие между Министерството на външните работи на НРБ и компетентните органи на другите държави. Министерството на външните работи съобщава на Министерството на финансите за постигнатото съгласие в това отношение.


25. При транзитно превозване на дипломатическа поща не се изисква заверка на куриерския лист от Министерството на външните работи на НРБ или от дипломатическото (консулското) представителство на НРБ в чужбина.


26. Куриерският лист се представя на митническите органи при пропускането на дипломатическата поща.


27. Митниците подлагат дипломатическата поща само на външен оглед, при който се определя дали са спазени изискванията по настоящата наредба.

Ако се установи, че не са спазени тези изисквания, дипломатическата поща се третира като обикновена поща и се пропуска за внос или износ по общия ред за освобождаване на дипломатическите пратки. В такива случаи, по желание на дипломатическия куриер, дипломатическата поща може да се изпрати под митнически контрол в дипломатическата магазия съответно на Столичната митница или на митницата при аерогара София до разрешаването на вноса за начина на пропускането й.


28. Личните вещи на дипломатическите куриери, в границите на техните лични нужди, се пропускат без митническа проверка и без митни сборове.


29. Настоящата наредба се издава на основание чл. 48 и 75 от Закона за митниците и § 121 от Правилника за приложение на Закона за митниците и отменя Наредбата за пропускане през границата на дипломатически багажи, пратки и поща, публикувана в Изв., бр. 49 от 1962 г.


Промени настройката на бисквитките