Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 90 от 26.IV

ЗАКОН ЗА УРЕЖДАНЕ ПРАВАТА НА КУПУВАЧИ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ С ЧАСТНИ ПИСМЕНИ ДОГОВОРИ ДО 1 АПРИЛ 1941 ГОДИНА

 

ЗАКОН ЗА УРЕЖДАНЕ ПРАВАТА НА КУПУВАЧИ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ С ЧАСТНИ ПИСМЕНИ ДОГОВОРИ ДО 1 АПРИЛ 1941 ГОДИНА

ОДОБРЕН С УКАЗ № 33 ОТ 18 АПРИЛ 1941 Г - ОТМЕНЕН

Обн. ДВ. бр.90 от 26 Април 1941г.

Отменен с § 1, т. 3 от Указ № 75 от 1951 г. за отменяване на стари закони по Министерството на правосъдието - Изв., бр. 16 от 23 февруари 1951 г. Съгласно § 2 от същия указ придобитите права и висящите дела и преписки по законите, посочени в т. 1-11 от § 1, се уреждат по същите закони.


Член единствен. Владелецът на недвижим имот, който му е бил предаден в изпълнение на частен писмен договор за продажба, има право на задържане срещу продавача до заплащане цената, вредите и загубите, а също и обезщетението за подобренията, ако последните са налице.

Това право на задържане той може да упражни като възражение догдето още не е разгледан в инстанциите по същество искът за повръщане на имота.

Той придобива плодовете на имота до предявяването на иска.

Продавачът, който след като е прехвърлил имота с частен писмен договор на едно лице, е прехвърлил с нотариален акт същия имот на друго лице, няма право да се ползва от разпорежданията на чл. чл. 666 и 781 от закона за гражданското съдопроизводство или от разпорежданията на други закони, които му запазват част от имота при принудително изпълнение, за дължимата на отстранения купувач сума за цената, обезщетението и подобренията.

Настоящият закон се отнася само за договорите, сключени до 1 април

1941 година.


Изпълнението на настоящия указ възлагаме на Нашия министър на

правосъдието.


Промени настройката на бисквитките