Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 289 от 9.XII

ЗАКОН ЗА МЕРКИТЕ И ИЗМЕРИТЕЛНИТЕ УРЕДИ

 

ЗАКОН ЗА МЕРКИТЕ И ИЗМЕРИТЕЛНИТЕ УРЕДИ

Обн. ДВ. бр.289 от 9 Декември 1948г., попр. ДВ. бр.308 от 31 Декември 1948г., попр. ДВ. бр.17 от 24 Януари 1949г., изм. ДВ. бр.13 от 13 Февруари 1951г., изм. ДВ. бр.104 от 28 Декември 1951г., изм. ДВ. бр.14 от 15 Февруари 1952г., изм. ДВ. бр.102 от 30 Декември 1977г., изм. ДВ. бр.36 от 8 Май 1979г., изм. ДВ. бр.102 от 29 Декември 1981г., изм. ДВ. бр.85 от 1 Ноември 1985г., изм. ДВ. бр.89 от 18 Ноември 1986г., изм. ДВ. бр.11 от 29 Януари 1998г., отм. ДВ. бр.45 от 21 Април 1998г.

Отменен с § 6 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за измерванията - ДВ, бр. 45 от 21 април 1998 г.


Глава първа.
ОПРЕДЕЛЕНИЯ НА ЗАКОННИТЕ МЕРКИ И ТЕХНИТЕ ОБРАЗЦИ

Чл. 1. Законните мерки на Народна република България произхождат от десетичната метрична система и носят наименованията и обозначенията, предвидени в този закон и правилниците за неговото приложение.


Чл. 2. Единиците за мерките се разделят на основни и производни. Основните единици са за дължина, маса, време, сила на тока, температура и сила на светлината.

Производните им единици и техните множители и кратни са показани в таблицата към правилника за приложение на закона.


Чл. 3. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г.) Основната единица за дължина е метърът. Това е дължината при температура 0 градуса на международния първообраз от платино-иридиева сплав, определен за такъв от Общата международна конференция за мерките и теглилките в Париж през 1889 г. и пазен в Международното бюро за мерки и теглилки в Севър до Париж.

Българският първообраз за дължина е метърът - еталон, сравнен с международния първообраз и получен от Международното бюро за мерки и теглилки. Той носи № 128.


Чл. 4. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г.) Основната единица за маса е килограмът. Това е масата на международния първообраз от платино-иридиева сплав, определен за такъв от Общата международна конференция за мерките и теглилките в Париж през 1889 г. и пазен в Международното бюро за мерки и теглилки в Севър до Париж.

Българският първообраз за маса е килограмът - еталон, сравнен с международния първообраз и получен от Международното бюро за мерки и теглилки. Той носи знак В 1911.


Чл. 5. Основната единица за времето е секундата. Тя представлява 1/86,400 част от средното слънчево денонощие.


Чл. 6. Основната единица за силата на електрическия ток е амперът.

(Попр. - ДВ, бр. 308 от 1948 г.) Единицата ампер е силата на постоянния ток, който при преминаването си през два безкрайни, праволинейни, успоредни помежду си проводници с незначителни кръгове напречно сечение на разстояние на един метър един от друг в безвъздушно пространство ще предизвика взаимодействие между тези проводници със сила, равна на 2.10(7) единици метър-килограм/секунда за сила на всеки метър дължина.


Чл. 7. Основната единица за температура е градусът от стоградусната скала.

Големината на един градус се определя с изменението на температурата, създаващо една стотна част от нарастването на налягането на определено количество идеален газ с постоянен обем при изменение на температурата от нула до сто. Нулевата точка на скалата е температурата на топене на леда, а точка 100 е температурата на врене на водата при атмосферно налягане 760 милиметра живачен стълб.

Основните точки нула и сто са приети от Международната конференция по мерките и теглилките през 1889 г. и 1913 г.


Чл. 8. Основната единица за силата на светлината е новата свещ.

Една нова свещ е 1/60 част от силата на светлината на един квадратен сантиметър абсолютна черна площ в нормална посока при температура на втвърдяването на платината.


Чл. 9. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г.) Народна република България се снабдява с първообразци от основните единици от Международното бюро за мерки и теглилки. Те се пазят в специално хранилище.

(Изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.) Сравнения с първообразците се извършват само със заповед на председателя на Комитета по стандартизация и метрология.


Чл. 10. Народна република България е член на Международното бюро за мерки и теглилки със седалище в гр. Севър.


Глава втора.
ОРГАНИ

Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 102 от 1977 г., бр. 11 от 1998 г.) Контролът по прилагането на този закон се упражнява от Комитета по стандартизация и метрология.


Чл. 12. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г., ДВ, бр. 102 от 1977 г., бр. 11 от 1998 г.) Комитетът по качеството има следните задачи:

а) да осигури еднообразието, верността и правилното използуване на мерките и измерителните уреди във всички отрасли на народното стопанство;

б) да пази първообразците на всички основни единици;

в) (изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г.) да изследва и проверява всички мерки и измерителни уреди в своите лаборатории и в лабораториите на всички държавни и обществени предприятия, организации и учреждения, използувайки за тази цел съоръженията и кадрите на последните;

г) (изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г.) да определя системата и видовете на мерките и измервателните уреди и дава разрешителни за тяхното производство и внос;

д) да определя задължителния минимален комплект на мерките и измерителните уреди, които трябва да притежават държавните, обществените учреждения и предприятия, частните предприятия и лица;

е) да участвува със свой представител в комисиите, които произвеждат изпити за майстор-кантарджии;

ж) да поддържа връзка с Международното бюро за мерки и теглилки и другите подобни институти в чужбина;

з) (нова - Изв., бр. 14 от 1952 г.) да представя на председателя на Държавния комитет за стандартизация при Министерския съвет за одобрение номенклатурата на мерките и измерителните уреди, подлежащи на задължителна държавна проверка;

и) (нова - Изв., бр. 14 от 1952 г., бр. 11 от 1998 г.) да представя на председателя на Комитета по стандартизация и метрология за одобрение правилници, инструкции и други наредби за проверка и ползуване на мерките и измерителните уреди, които правилници, инструкции и пр. са задължителни за всички държавни и обществени предприятия, организации и учреждения;

к) (нова - Изв., бр. 14 от 1952 г.) да контролира дейността на ведомствените органи за вътрешноведомствения контрол върху мерките и измерителните уреди.

л) (нова - Изв., бр. 14 от 1952 г.) да провежда методологическо ръководство за подготовката на кадри, извършвана от другите предприятия, организации и учреждения.


Чл. 13. В по-големите градове, където е необходимо, отделът за мерките и измерителните уреди открива свои служби.


Глава трета.
КОНТРОЛ ВЪРХУ МЕРКИТЕ И ИЗМЕРИТЕЛНИТЕ УРЕДИ

Чл. 14. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г., ДВ, бр. 102 от 1977 г. и бр. 36 от 1979 г., бр. 11 от 1998 г.) Контролът върху произвежданите и внасяните от чужбина мерки и измерителни уреди, както и контролът при употребата им се извършва от органите на Комитета по стандартизация и метрология и други натоварени от председателя на Комитета по стандартизация и метрология лица.

(Изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.) Председателят на Комитета по стандартизация и метрология дава мнение пред Държавната планова комисия по плановете за изработка, ремонт и внос на мерки и измерителни уреди.


Чл. 15. Допуска се вносът, производството, продажбата и употребата на мерки и измерителни уреди само когато последните изхождат от метричната система и отговарят на изискванията на закона, правилниците за приложението му и разпоредбите на отдела за мерките и измерителните уреди.


Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.) По изключение председателят на Комитета по стандартизация и метрология може да разреши производството или вноса и употребата и на мерки извън категорията на споменатите в предходния член за нуждите на научноизследователските институти и някои специални цели.


Чл. 17. Всеки, който внася мерки и измерителни уреди от чужбина или който произвежда такива в страната или извършва поправките им, е длъжен предварително да се снабди с надлежно позволително. Редът и условията за добиване на позволително се уреждат с правилниците за приложение на този закон.


Чл. 18. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г.) Всяка мярка и измерителен уред трябва да носи знаци и обозначения, установени в правилниците и другите наредби за приложение на този закон.


Чл. 19. (Изм. - ДВ., бр. 11 от 1998 г.) Системите и видовете мерки и измерителни уреди, които са позволени, се означават със специални знаци, определени със заповед на председателя на Комитета по стандартизация и метрология.


Чл. 20. (Изм. - ДВ., бр. 11 от 1998 г.) Вносът на мерките и измерителните уреди от чужбина става чрез митниците, които са определени със специална заповед на председателя на Комитета по стандартизация и метрология.

Управителите на митниците са длъжни да не допускат освобождаването на каквито и да са мерки и измерителни уреди, без те да са проверени и маркирани от органите на отдела.

Мерките и измерителните уреди, вносът на които не е допуснат, трябва да бъдат изнесени в едномесечен срок от датата на съобщението, че вносът не се допуска.


Чл. 21. Мерките и измерителните уреди подлежат на следните задължителни проверки:

а) първоначална;

б) периодична и

в) внезапна.

Подробностите за провеждането на задължителните проверки и задълженията във връзка със същите на всички, които внасят, произвеждат, поправят и употребяват мерки и измерителни уреди, се уреждат с правилника.


Чл. 22. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г.) Притежателите на мерки и измерителни уреди са длъжни сами да ги занесат в определения служебен пункт. Изключение се прави само за мъчно преносимите мерки и измерителни уреди и тези, свързани с производствения процес, които могат да се проверяват на самото място, където се намират. В такъв случай направените от проверителя разноски са за сметка на стопаните.


Чл. 23. Всяка мярка и измерителен уред, които са били подложени на първоначална или периодична проверка, се маркират от органите на отдела, ако същите отговарят на закона и правилника за приложението му.

Знаците, поставени при извършването на различни проверки, се определят в правилника за приложението на този закон.


Чл. 24. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г.) Мерките и измерителните уреди, неотговарящи на закона, на правилниците и на инструкциите за неговото приложение, не се маркират. Те се отстраняват от употребление, като се пломбират или постави знакът за връщането им на поправка или се конфискуват в случаите, предвидени в закона.


Чл. 25. (Отм. - Изв., бр. 104 от 1951 г.)


Чл. 26. Всички лица, физически и юридически, са длъжни да поддържат мерките и измерителните уреди, с които си служат, в пълна изправност.


Чл. 27. Административните власти и други държавни органи са длъжни да дават нужното съдействие на органите на отдела, когато при изпълнение на служебните си обязаности поискат такова.


Глава четвърта.
СПЕЦИАЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 28. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г., ДВ, бр. 102 от 1977 г., бр. 11 от 1998 г.) Председателят на Комитета по стандартизация и метрология или упълномощено от него лице определя със заповед мерките и начина на измерването, по които може да става продажбата на стоките и материалите.


Чл. 29. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г.) Отговорността за състоянието и верността на мерките и измерителните уреди се носи от ръководителите на тези предприятия, организации, учреждения и други, които непосредствено ползуват мерки и измерителни уреди, а също така и ръководителите на висшестоящите органи, на които са подчинени първите.

(Изм. - ДВ., бр. 11 от 1998 г.) За осигуряване на верността и правилното ползуване на мерките и измерителните уреди в периода между задължителните държавни проверки се изгражда вътрешноведомствен контрол, който се урежда от съответните ведомства, съгласуван с Комитета по стандартизация и метрология при Министерския съвет.


Чл. 30. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г.) Абсолютното значение на измерваното тегло, обем, вместимост, площ и пр. при покупко-продажбите и отчитането на материалите не трябва да се отличава от обявените такива повече от допустимите толеранси за точността на уредите, с които са извършени измерванията.


Чл. 31. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г.) Забранява се да се мери и тегли с измерителни уреди, на които горната граница на измерване надвишава повече от 20 пъти измерваната величина.


Чл. 32. (Отм. - Изв., бр. 14 от 1952 г.)


Чл. 33. Във всички писмени документи (договори, фактури, търговски книжа, каталози, обявления, реклами и др.) количеството и размерите на предметите или стоките задължително се показват в мерки от метричната система с изключение на тези, които обичайно се продават на дузини и бройки, а също и на ония, произходящи от страни, в които не е въведена тая система.


Глава пета.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

(Загл. изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.)

Чл. 34. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г., бр. 11 от 1998 г.) Който:

а) произвежда;

б) поправя или

в) внася

мерки и измерителни уреди, без да има разрешително от Комитета по стандартизация и метрология, се наказва с глоба от 300 000 до 600 000 лв.


Чл. 35. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г., бр. 11 от 1998 г.) Който:

а) произвежда;

б) внася или

в) продава

неодобрени от Комитета по стандартизация и метрология мерки и измерителни уреди, се наказва с глоба от 300 000 до 600 000 лева.


Чл. 36. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.) Който продава непроверени, но от одобрена система мерки и измерителни уреди, се наказва с глоба от 300 000 до 600 000 лева.


Чл. 37. (Изм.- Изв., бр. 13 от 1951 г. и бр. 14 от 1952 г., бр. 11 от 1998 г.) Който си служи или държи мерки и измерителни уреди:

а) точни, но непроверени;

б) върнати и непредставени за поправка в дадения срок

и

в) които не са от десетична метрична система или разрешени от Комитета по стандартизация и метрология, се наказва с глоба от 300 000 до 600 000 лв.

На същото наказание подлежи и онзи, който не представи за проверка и маркиране поправените от него мерки и измерителни уреди.


Чл. 38. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г., бр. 11 от 1998 г.) Който не държи в изправност мерките и измерителните уреди, се наказва с глоба от 50 000 - 150 000 лв.


Чл. 39. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г., бр. 11 от 1998 г.) Който не притежава минималния комплект мерки и измерителни уреди определен със заповед от председателя на Комитета по качество, се наказва с глоба от 50 000 - 15 000 лв.


Чл. 40. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г., бр. 11 от 1998 г.) Който представи на проверка и маркиране след определените срокове за периодична проверка мерките и измерителните си уреди, се наказва с глоба от 50 000 - 150 000 лв.


Чл. 41. (Заличен - ДВ, бр. 89 от 1986 г.)


Чл. 42. (Отм. - Изв., бр. 14 от 1952 г.)


Чл. 43. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г., бр. 11 от 1998 г.) Който по какъвто и да било начин направи неточни веднъж проверени и маркирани с държавен знак мерки и измерителни уреди или унищожи поставения знак за връщане на поправка неверните мерки и измерителни уреди, или премахне пломбата и си служи с тях, се наказва с глоба от 50 000 - 1 000 000 лв.

На същото наказание подлежи и онзи, който преправи или употребява преправения по какъвто и да било начин държавен знак за маркиране на мерките и измерителните уреди


Чл. 44. (Заличен - ДВ, бр. 89 от 1986 г.)


Чл. 45. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.) Административните органи или други длъжностни лица, които откажат да дадат съдействие на органите по мерките и измерителните уреди във връзка с изпълнението на служебните им обязаности, се наказват с глоба от 50 000 до 200 000 лв.


Чл. 46. За всички нарушения по този закон и на издадените въз основа на него правилници, заповеди или други разпореждания, за които нарушения не са предвидени специални наказания, нарушителите се наказват с глоба от 50 000 до 200 000 лв.


Чл. 47. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г., бр. 11 от 1998 г.) В случаите на чл. 34 , буква "а", чл. 35, буква "а", чл. 43, и мерките и измерителните уреди се конфискуват.

(Изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.) Конфискуват се също така и мерките и измерителните уреди и в случаите на чл. 35, буква "в" и чл. 37, буква "в";

неизнесените в срока по чл. 20 от този закон и дадените такива за проверка, но непотърсени в 3 месеца.


Чл. 48. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г. и ДВ, бр. 36 от 1979 г.) Нарушенията на този закон се констатират с актове, съставени от органите по мерките и измерителните уреди и натоварени от председателя на Комитета по качеството други длъжностни лица.

Актът трябва да бъде подписан от съставителя, нарушителя и поне от един свидетел.


Чл. 49. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г., бр. 11 от 1998 г.) Наказателните постановления се издават от председателя на Комитета по стандартизация и метрология или натоварени от него длъжностни лица по мерките и измерителните уреди.


Чл. 50. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г., бр. 11 от 1998 г.) Постановленията, с които се налага глоба по този закон до 60 000 лева, са окончателни и не подлежат на обжалване.

(Изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.) Във всички други случаи наказателните постановления се обжалват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.


Чл. 51. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.) При наличието на данни за извършено престъпление административнонаказващият орган изпраща преписката на съответния прокурор.


Глава шеста.
ПРЕХОДНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 52. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1952 г., бр. 11 от 1998 г.) Подробностите по прилагането на този закон ще бъдат установени с правилници, заповеди, инструкции и други разпоредби, одобрени от председателя на Комитета по стандартизация и метрология.


Чл. 53. Този закон отменя Закона за мерките и теглилките от 27 март 1910 г., като правилникът за прилагането му остава в сила до издаването на нов такъв, доколкото разпоредбите на същия не противоречат на този закон.


Изпълнението на този закон се възлага на председателя на Комитета по качеството.


Промени настройката на бисквитките