Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 41 от 10.IV

ЗАКОН ЗА ОДОБРЕНИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ НА ОБЩИЯ ГРАДОУСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА ГР. СОФИЯ

 

ЗАКОН ЗА ОДОБРЕНИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ НА ОБЩИЯ ГРАДОУСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА ГР. СОФИЯ

Обн. ДВ. бр.89 от 7 Ноември 1961г., изм. ДВ. бр.29 от 10 Април 1973г., изм. ДВ. бр.41 от 10 Април 1998г., изм. ДВ. бр.1 от 2 Януари 2001г., отм. ДВ. бр.106 от 27 Декември 2006г.

Отменен с § 10 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за устройството и застрояването на Столичната община - ДВ, бр. 106 от 27 декември 2006 г., в сила от 28.01.2007 г.


Раздел I.
ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1998 г.) Общият градоустройствен план на София, в мярка 1:10 000 за градския район и 1:25 000 за градския и околоградския райони, обхваща територията в административните граници на Столичната община, определени със Закона за териториалното деление на Столичната община и големите градове.


Чл. 2 (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1998 г.) Общият градоустройствен план на София обхваща:

1. градски район - частта от територията, включена в строителните граници на София;

2. околоградски район - частта от територията между тази, включена в строителните граници на София, и административно-териториалните граници на Столичната община.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1998 г.) Селата в градския район Обеля, Връбница, Илиянци, Орландовци, Малашевци, Враждебна, Слатина, гара Искър и Дървеница стават квартали на гр. София. Селата Горна баня, Бояна, Драгалевци и Симеоново стават квартали на София - курорти, и заедно с квартала-курорт Княжево се определят за предимно малоетажно застрояване.

(3) Селата по предходната алинея се заличават от списъка на населените места, а съответните селски народни съвети се закриват.

(4) Народните паркове "Витоша" и "Люлин" в границите на общия градоустройствен план, както и районът на Металургичния комбинат - Кремиковци, се включват в Столичната община.

(Ал. 5 и 6 отм. - ДВ, бр. 41 от 1998 г.)


Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1998 г.) (1) Територията на градския и околоградския район се устройва и застроява при условия и по ред и съгласно строителни правила и норми, определени в правилника за приложение на закона, съобразно функционалното използване и съществуващото застрояване на терените, сеизмичните, екологичните и хигиенните условия, възможностите за инфраструктурно обезпечаване и транспортно обслужване.

(2) С правилника за приложението на закона се определят:

1. устройствените зони и нормите и правилата за устройството и застрояването им;

2. нормативи за пределно допустимото натоварване на средата с дейности и степента на тяхното развитие;

3. редът за установяването на границите на околоградския район;

4. условията и редът за промяна предназначението на терените в градския и околоградския район;

5. условията и редът за прилагане на действащите подробни градоустройствени планове до одобряването на новия общ градоустройствен план, включително и случаите, в които предвиденото застрояване се отменя или не се прилага;

6. условията и редът за преобразуване на вилни зони или части от тях в жилищни зони;

7. условията и редът за установяване на специфични норми за производствените зони и жилищните комплекси;

8. условията и редът за установяване на специфични норми и изисквания за озеленените площи за обществено ползване.

(3) Границите, установени по реда на ал. 2, т. 3, устройствените зони и осъществените изменения на трасетата на първостепенната (главната) улична мрежа се отразяват в чертежите на общия градоустройствен план.


Чл. 4. (1) Околоградският район се състои от:

1. жилищни зони на съответните населени места;

2. промишлено-стопански зони;

3. курортни и вилни зони;

4. селскостопански терени;

5. лесопаркове, зелени масиви, водни и други свободни площи, както и площи със специално назначение.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1998 г.) Град Банкя и селата Владая, Бистрица и Панчарево се определят предимно за малкоетажно застрояване.


Чл. 5. (1) Общият градоустройствен план е задължителна планова основа за осъществяване на мероприятията по архитектурно, промишлено, транспортно, мелиоративно, озеленително, благоустройствено и други строителства, както и на всички техникоустройствени мероприятия в неговите граници.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1998 г.) Тези мероприятия се планират, проектират и изпълняват в съответствие с предвижданията на плана, подробните градоустройствени планове, плановете за етапното строителство, другите планове по неговото приложение и този закон.


Чл. 6. (Отм. - ДВ, бр. 41 от 1998 г.)


Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1998 г.) Промишлеността се съсредоточава главно в следните промишлено-складови зони: гара Искър, "Левски-север", "Сгуроотвала", "Хаджи Димитър - Малашевци", "Христо Ботев - Слатина", Къро, Горубляне, Дианабад, Хладилника, Средец, Югозападен град, Задгаровия район и в северния и западния район, включително по бул. "Сливница", при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 41 от 1998 г.)

(3) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1998 г.) Промишлеността в околоградския район да се съсредоточи предимно около Кремиковци, Световрачене, Нови Искър - Курило, Казичене, Волуяк и гара Яна.


Раздел II.
ПРИЛАГАНЕ НА ОБЩИЯ ГРАДОУСТРОЙСТВЕН ПЛАН И РЕЖИМ НА СОБСТВЕНОСТТА НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ (НОВ - ДВ, БР. 41 ОТ 1998 Г., ОТМ. - ДВ, БР. 1 ОТ 2001 Г.)

Чл. 8. - 10. (Отм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)


Раздел III.
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ (ОТМ. - ДВ, БР. 41 ОТ 1998 Г.)

Чл. 10. - 18. (Отм. - ДВ, бр. 41 от 1998 г.)


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ОДОБРЕНИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ НА ОБЩИЯ ГРАДОУСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА ГР. СОФИЯ

(ОБН. - ДВ, БР. 41 ОТ 1998 Г.)


§ 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Столичната община в тригодишен срок от влизането в сила на закона, съгласувано с Министерството на регионалното развитие и благоустройството изработва и представя за одобряване проект на нов общ устройствен план, който да служи като основа за устройството, използването, опазването и застрояването на територията на общината. При нужда срокът може да бъде продължен с решение на Столичния общински съвет, но не повече от две години.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) По предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството и на кмета на Столичната община, Министерският съвет в тримесечен срок от влизането в сила на закона определя перспективния период, за който се прилага новият общ устройствен план на Столичната община, обема, съдържанието и фазите на проектирането му.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Новият общ устройствен план на Столичната община се одобрява със закон, който съдържа и правила за прилагането на плана.


§ 11. Столичният общински съвет в тримесечен срок от влизането в сила на закона приема програма, а в едногодишен срок - задание за изработване на плана.


§ 12. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Столичната община, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Националният статистически институт, министерствата и другите ведомства осигуряват необходимата информация за изработването, прилагането и текущата актуализация на новия общ устройствен план и на подробните градоустройствени планове на София и я предоставят безвъзмездно за ползване на съставителите на заданията и плановете.

(2) Юридическите и физическите лица са длъжни при поискване от кмета на Столичната община в едномесечен срок да предоставят наличната от тях информация за целите по ал. 1. Информацията се предоставя срещу заплащане на разходите, свързани с нейното размножаване.

(3) За обекти - публична държавна собственост, свързани с отбраната и сигурността на страната, параметрите и обемът на информацията по ал. 1 се определят с акт на министъра на отбраната и министъра на регионалното развитие и благоустройството.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Столичната община, съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, осигурява изграждането и поддържането на информационна система за изработването, поддържането и прилагането на новия общ устройствен план.


§ 13. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Министърът на финансите, по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството и на кмета на Столичната община, предвижда ежегодно в проекта на държавен бюджет целева субсидия за изработването на новия общ устройствен план на Столичната община и създаването на информационна система.


§ 14. (1) Изменения на общия градоустройствен план на София, с които се променя предназначението на териториите, предвидени за градини, паркове и лесопаркове, или разположението на главната улична мрежа, се одобряват със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на околната среда и водите по предложение на Столичния общински съвет.

(2) Не може да бъде променяно предназначението на съществуващите озеленени площи за обществено ползване или на части от тях, съставляващи публична общинска собственост.

(3) Изменения на общия градоустройствен план на София, с които се променя предназначението на предвидените по него обществени терени в такива за жилищно строителство, се одобряват от Столичния общински съвет по предложение на кмета на Столичната община след съгласуване с министъра на регионалното развитие и благоустройството.


§ 15. (1) Навсякъде в закона думите "Комитета по архитектура и благоустройство" се заменят с "Министерството на регионалното развитие и благоустройството"; "Софийската градска община" и "Софийският градски народен съвет" се заменят със "Столичната община".

(2) Номерата на отделните разпоредби на закона се означават като членове, абзаците - като алинеи, буквите - като точки.

(3) Преди чл. 1 заглавието се изменя така:

"Раздел I ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ".


§ 16. За приложението на общия градоустройствен план, както и за нарушенията на закона, разпоредбите по неговото прилагане, решенията, заповедите и предписанията, доколкото в закона не са предвидeни особени правила, важат разпоредбите на Закона за териториално и селищно устройство.


§ 17. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Фонд "Градоустройство" към Столичната община се преобразува във фонд "Благоустройство на територията".


§ 19. Министерският съвет по предложение на Столичния общински съвет и министъра на регионалното развитие и благоустройството приема правилник за прилагането на закона.


§ 20. Отменя се общият градоустройствен план на София в мярка 1 към 25 000 в частта му, засягаща териториите извън административно-териториалните граници на Столичната община.


§ 21. Изпълнението на закона се възлага на кмета на Столичната община и на министъра на регионалното развитие и благоустройството.


Промени настройката на бисквитките