Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 109 от 18.XII

ЗАКОН ЗА СМЕТНАТА ПАЛАТА

 

ЗАКОН ЗА СМЕТНАТА ПАЛАТА ОТ 1995 Г.

Обн. ДВ. бр.71 от 11 Август 1995г., изм. ДВ. бр.16 от 23 Февруари 1996г., изм. ДВ. бр.83 от 21 Септември 1999г., изм. ДВ. бр.92 от 10 Ноември 2000г., отм. ДВ. бр.109 от 18 Декември 2001г.

Отменен с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за Сметната палата - ДВ, бр. 109 от 18 декември 2001 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Този закон урежда организацията, правомощията и дейността на Сметната палата, която осъществява контрол за изпълнението на бюджета.

(2) Сметната палата при осъществяване на своята дейност е независима от изпълнителната власт.


Чл. 2. (1) Сметната палата проверява:

1. законосъобразното и целесъобразното изпълнение на държавния бюджет, бюджетите на общините и другите бюджети, приемани от Народното събрание;

2. използването на бюджетните средства, предоставяни на лица, осъществяващи стопанска или нестопанска дейност;

3. текущото отчитане на бюджетните приходи и разходи, отчетите за касовото изпълнение, съставянето и представянето на тримесечните и годишните счетоводни отчети по т. 1;

4. изпълнението на извънбюджетните сметки;

5. отчетите по бюджетните разходи на Българската народна банка заедно с надлежните оправдателни документи;

6. взаимоотношението на Българската народна банка с държавния бюджет;

7. условията за възникването и обслужването на държавния дълг и използването на дълговите инструменти в управлението на икономиката;

8. приходите и разходите на юридическите лица с идеална цел и фондове, образувани с бюджетни средства или гарантирани от държавата;

9. постъпленията от приватизацията по съответните фондове, тяхното разпределение и разходване.

(2) Сметната палата извършва и други проверки, възложени й със закон.

(3) Обект на проверка от Сметната палата са всички организации, които се издържат от бюджета или получават средства от него, в това число органите на сигурността и на специалните служби. Проверката обхваща и управлението на предоставеното имущество на бюджетните организации.

(4) Сметната палата получава и завежда на отчет годишните счетоводни отчети на държавните предприятия, с което те се смятат за публикувани. Сметната палата може да изразява становище по отчетите и предоставя счетоводните баланси и отчети за приходи и разходи на заинтересованите търговци.


Чл. 3. Сметната палата при поискване от Народното събрание дава становища по проекти на бюджети, по икономическата ефективност на правителствени програми, финансирани с бюджетни средства или със средства, гарантирани от държавата, както и становища по проекти на нормативни актове, свързани с държавния бюджет.


Чл. 4. (1) Длъжностните лица са длъжни да оказват съдействие на органите на Сметната палата при изпълнение на служебните им задължения, изразяващо се в осигуряване на достъп до помещения, даване на устни и писмени обяснения, както и предоставяне на документи и други информационни носители.

(2) При извършване на проверка от Сметната палата длъжностните лица на контролираните обекти не могат да се позовават на държавна, служебна или търговска тайна.

(3) При отказ за съдействие Сметната палата сезира прокуратурата.


Глава втора.
УСТРОЙСТВО

Чл. 5. Сметната палата е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в София.


Чл. 6. (1) Сметната палата се състои от 11 души - председател и 10 членове, които се избират и освобождават от Народното събрание.

(2) За членове на Сметната палата могат да бъдат избирани само български граждани без друго гражданство.

(3) Сметната палата се избира от Народното събрание за срок 9 години. Председателят не може да бъде преизбиран.

(4) В едномесечен срок от избирането му председателят прави предложение пред Народното събрание за избиране на членове на Сметната палата. В същия срок се прави предложение и когато е освободен член на Сметната палата.

(5) Сметната палата създава областни териториални поделения, които се ръководят от директори.

(6) Дейността на Сметната палата и на териториалните й поделения се осъществява от инспектори, обособени в отделения и сектори.


Чл. 7. (1) За председател и членове на Сметната палата се избират лица, които през последните три години преди избора не са били членове на правителството или ръководители на централни ведомства, имат висше икономическо или юридическо образование, стаж по специалността не по-малко от 15 години за председателя и 10 години за членовете и не са осъждани на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер, освен ако лицето е реабилитирано.

(2) Председателят и членовете на Сметната палата полагат клетва пред Народното събрание.


Чл. 8. Председателят на Сметната палата:

1. ръководи и представлява Сметната палата и определя кой от членовете го замества в негово отсъствие;

2. внася в Народното събрание доклади за резултатите от проверки, извършени от Сметната палата;

3. внася ежегодно в Народното събрание отчет за дейността на Сметната палата за предходната година, който след приемането му се обнародва в "Държавен вестник";

4. определя ръководителите на отделения;

5. назначава и освобождава главния секретар на Сметната палата;

6. назначава и освобождава служителите на Сметната палата и на териториалните поделения;

7. одобрява главния ревизор на Българската народна банка.


Чл. 9. (1) Пълномощията на председателя на Сметната палата се прекратяват от Народното събрание преди изтичане на мандата му:

1. по негова молба;

2. когато е осъден на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер;

3. при невъзможност да изпълнява задълженията си, продължила повече от 6 месеца.

(2) Членовете на Сметната палата се освобождават от Народното събрание преди изтичане на мандата им освен на основанията по ал. 1 и по предложение на председателя на Сметната палата.


Чл. 10. (1) Членове на Сметната палата не могат да бъдат лица, които помежду си или с председателя са роднини по права линия, братя и сестри или съпрузи.

(2) Председателят и членовете на Сметната палата не могат да извършват друга платена дейност освен научна или преподавателска.


Чл. 11. (1) За главен секретар се назначава лице с висше икономическо или юридическо образование и стаж по специалността не по-малко от 10 години.

(2) Главният секретар организира изпълнението на плана за контролната дейност на Сметната палата и координира задачите по отделения и сектори.


Чл. 12. За ръководител на отделение се определя лице от членовете на Сметната палата.


Чл. 13. За ръководител на сектор се назначава лице с висше икономическо или юридическо образование и стаж по специалността не по-малко от 5 години.


Чл. 14. (1) За директор на териториално поделение се назначава лице с висше икономическо или юридическо образование и стаж по специалността не по-малко от 5 години.

(2) Директорът на териториалното поделение организира проверките и докладва резултатите от тях пред Сметната палата.


Чл. 15. За инспектор в Сметната палата се назначава лице с висше образование и стаж по специалността не по-малко от 5 години. Той осъществява контролни правомощия.


Чл. 16. (1) Ограниченията по чл. 10, ал. 2 се прилагат за ръководителите на отделения и сектори, директорите на териториалните поделения и за инспекторите.

(2) В проверките не могат да участват лица, които се намират в роднинска връзка с проверяваните лица или с членове на ръководството на проверявания обект, както и тези, които са работили през последните 5 години в проверявания обект или са участвали в неговото управление.


Чл. 17. (1) Заседанията на Сметната палата се ръководят от председателя.

(2) Сметната палата заседава, ако присъстват не по-малко от две трети от състава й. Решенията се вземат с мнозинство от състава на Сметната палата.


Чл. 18. Председателят на Сметната палата определя докладчик по обсъждания въпрос, чието становище се представя пред Сметната палата заедно с констативните актове и приложенията към тях.


Чл. 19. Писмените възражения срещу констатациите на проверката се представят пред ръководителя на отделението или пред директора на териториалното поделение в едномесечен срок от уведомяването.


Чл. 20. (1) Сметната палата съставя проект на годишната си бюджетна сметка, който представя в Министерството на финансите за включване в проекта на държавния бюджет.

(2) Министерският съвет не може да изменя проекта на бюджетната сметка на Сметната палата, а само изразява становище по него пред Народното събрание.

(3) Народното събрание гласува бюджетната сметка на Сметната палата като част от държавния бюджет.


Чл. 21. (1) Председателят на Сметната палата получава основно месечно възнаграждение в размер 90 на сто от това на председателя на Народното събрание.

(2) Членовете на Сметната палата получават основно месечно възнаграждение в размер 90 на сто от това на председателя на Сметната палата.

(3) Основните месечни възнаграждения на главния секретар и на останалите служители се определят от председателя на Сметната палата.

(4) Органите на Сметната палата се застраховат задължително срещу злополука за сметка на нейния бюджет.


Глава трета.
КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ

Чл. 22. (1) Сметната палата приема ежегоден план за контролната си дейност, която се осъществява чрез проверки.

(2) Председателят на Сметната палата може да разпореди извършването на извънпланови проверки.

(3) Сметната палата е длъжна да извършва до три извънпланови проверки по решение на Народното събрание.

(4) При извършване на проверки председателят на Сметната палата може да привлича и лица, които не са служители на Сметната палата и отговарят на условията по чл. 10 и чл. 16, ал. 2.

(5) Проверките се възлагат със заповед на председателя на Сметната палата.


Чл. 23. (1) При изпълнение на служебните си задължения органите на Сметната палата имат право на свободен достъп до проверяваните обекти.

(2) При констатирани вреди органите на Сметната палата могат да поискат налагането на обезпечителни мерки по реда на Гражданския процесуален кодекс.


Чл. 24. (1) За резултатите от контролната дейност се съставя акт за констатации, който трябва да бъде подкрепен с доказателства.

(2) Проверяваните лица могат да дават обяснения в 14-дневен срок от връчването на акта.

(3) Председателят на Сметната палата може да удължи с още 7 дни срока по ал. 2.

(4) По направените възражения се съставя обосновано заключение, което е неразделна част от акта.

(5) Актът за констатациите се внася в Сметната палата и се приема с решение.


Чл. 25. (1) Възражения по акта за констатации, съставен от органите на териториалните поделения, се подават пред съответния директор в 14-дневен срок от връчването им.

(2) Решението на директора се обжалва пред председателя на Сметната палата в 14-дневен срок от получаването му.

(3) Възражения по акта за констатации, съставен от органите на Сметната палата, се подават пред ръководителя на отделението в 14-дневен срок от връчването им. Неговото решение се обжалва пред председателя на Сметната палата в 14-дневен срок от получаването му.

(4) Председателят на Сметната палата се произнася в 14-дневен срок с решение, което е окончателно.


Чл. 26. (1) При действия, които създават опасност за увреждане на държавно имущество или на незаконосъобразно разходване на бюджетни средства от първостепенните разпоредители с бюджетни средства, председателят на Сметната палата издава разпореждания за спирането им.

(2) Когато действията по ал. 1 се извършват от останалите разпоредители с бюджетни средства, разпорежданията за спиране се издават от ръководителите на отделенията или от директорите на териториалните поделения.

(3) Възражения срещу разпорежданията по ал. 1 и 2 могат да се правят до органа, който ги е издал, в 14-дневен срок от връчването им.

(4) Разпорежданията за спиране могат да се обжалват пред председателя на Сметната палата чрез органа, който ги е издал, в 14-дневен срок.

(5) Възражението не спира изпълнението на разпореждането.

(6) По възражението Сметната палата се произнася с решение в 14-дневен срок. Решението е окончателно.


Чл. 27. (1) Председателят на Сметната палата изпраща на министъра на финансите и на първостепенните разпоредители с бюджетни и извънбюджетни средства доклад за резултатите от проверките с предложения за отстраняване на констатираните нарушения, както и на причините и условията, довели до тяхното извършване.

(2) Лицата по ал. 1 са длъжни в едномесечен срок да предприемат мерки и да уведомят Сметната палата.

(3) При неизпълнение на задълженията по ал. 2 председателят на Сметната палата в 14-дневен срок внася в Министерския съвет и в Народното събрание доклад с предложения за приемане на окончателно решение.


Чл. 28. Сведения за извършваните проверки не се дават до окончателното им приключване. Органите на Сметната палата са длъжни да спазват държавната, служебната и търговската тайна на проверяваните обекти.


Чл. 29. (Не се прилага през 1996 г. - ДВ, бр. 16 от 1996 г.) Сметната палата и нейните териториални поделения заверяват периодичните и годишните отчети за касово изпълнение на бюджетите и извънбюджетните сметки на разпоредители с бюджетни средства, както и годишните им счетоводни отчети.


Чл. 30. Сметната палата представя пред Народното събрание доклади по отчетите за изпълнението на държавния бюджет и бюджетните разходи на Българската народна банка за изминалата година не по-късно от една година след изтичането на бюджетната година.


Глава четвърта.
ИМУЩЕСТВЕНИ САНКЦИИ И ОТГОВОРНОСТ

Чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2000 г., в сила от 1.01.2001 г.) При данни за вреди, причинени при изпълнение на бюджета, актовете за констатации се изпращат на органите на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол за търсене на имуществена отговорност по реда на Закона за държавния вътрешен финансов контрол.

(2) Органите на финансовия контрол са длъжни в 14-дневен срок от получаването на материалите да започнат проверка, след приключване на която уведомяват Сметната палата.

(3) Когато са налице данни за извършено престъпление, актовете за констатации се изпращат на прокуратурата.


Чл. 32. (1) (Изм. - ДВ, бр. 83 от 1999 г.) При неизпълнение на разпорежданията за спиране по чл. 26, ал. 1 и 2 виновните лица се наказват с глоба в размер от 190 лв. до 400 лв.

(2) При повторно нарушение глобата е в двоен размер.


Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 83 от 1999 г.) За нарушение по чл. 4, ал. 1 виновните лица се наказват с глоба в размер от 70 лв. до 190 лв.


Чл. 34. (1) Актовете за констатирани нарушения се съставят от инспекторите, а наказателните постановления се издават от председателя на Сметната палата.

(2) Съставянето на актовете, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършва по реда на Закона за административните нарушения и наказания.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на този закон:

1. "Органи на Сметната палата" са председателят, членовете, ръководителите на сектори, директорите на териториалните поделения и инспекторите.

2. "Повторно" е нарушението, извършено в едногодишен срок от влизане в сила на наказателното постановление, с което нарушителят е наказан за същото по вид нарушение.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Народното събрание избира председател на Сметната палата в двумесечен срок от влизане на закона в сила.


§ 3. Министерският съвет, Столичната община и общините, които са областни центрове, осигуряват в едномесечен срок от влизане на закона в сила подходящи сгради за дейността на Сметната палата.


§ 4. Сметната палата приема правилник за прилагането на закона в едномесечен срок от избирането на нейните членове.


§ 5. До края на 1995 г. Сметната палата се издържа от Народното събрание за сметка на осигурени средства от държавния бюджет.


§ 6. Изпълнението на закона се възлага на председателя на Сметната палата.


Промени настройката на бисквитките