Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 42 от 14.IV

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЦЕННИТЕ КНИЖА, ФОНДОВИТЕ БОРСИ И ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЦЕННИТЕ КНИЖА, ФОНДОВИТЕ БОРСИ И ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА

Обн. ДВ. бр.42 от 14 Април 1998г.

§ 1. В чл. 2 се създава ал. 2:

"(2) Могат да бъдат предлагани публично само безналични поименни ценни книжа, за които уставът на емитента не предвижда ограничения или условия за тяхното прехвърляне."

§ 2. В чл. 5 т. 2 се изменя така:

"2. фондовите борси и организираните извънборсови пазари на ценни книжа;".

§ 3. В чл. 60 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 7:

"7. сродните цени на обемите на купените и продадените акции на дружествата по чл. 83а, ал. 1 - веднъж седмично."

2. В ал. 2 се създава т. 5:

"5. изпълнението на сделките по ал. 1, т. 7."

3. Създава се ал. 3:

"(3) Инвестиционният посредник представя веднъж седмично информация по ал. 1, т. 7 и на фондовата борса."

§ 4. В глава седма се създава раздел IV:

"Раздел IV

Публично дружество

Чл. 83а. (1) Публично е дружеството:

1. което е издало акции при условията на публично предлагане, или

2. акциите на което са приети за търговия на фондова борса или на организиран извънборсов пазар, или

3. в което най-малко 50 акционери притежават поне 10 на сто от неговия капитал в резултат на публично предлагане на акции, извършено от техния собственик при условия и по ред, определени от закон.

(2) Дружеството по ал. 1 е длъжно в 14-дневен срок да подаде документи за регистриране в Комисията като емитент, освен ако преди извършването на публичното предлагане е регистрирало съответната емисия от акции. Редът за регистрация се определя с наредба.

(3) Акциите на дружеството по ал. 1 трябва да отговарят на изискванията на чл. 2, ал. 2. Замяната им с акции на приносител и въвеждането на ограничения за прехвърлянето им е допустимо след отписване от регистъра на Комисията.

(4) За дружеството по ал. 1 се прилага раздел III на тази глава.

(5) Дружествата по ал. 1 могат да се преобразуват в дружества с ограничена отговорност при условията на чл. 265 от Търговския закон и след отписване от регистъра на Комисията.

Чл. 83б. (1) Прехвърлянето на акции, издадени от дружество по чл. 83а, има действие от момента на вписване на сделката в регистъра на централния депозитар. Правата по тези акции се установяват с документ за регистрация, издаден от централния депозитар. Книгата на акционерите на дружеството се води от централния депозитар.

(2) Акции на дружество по чл. 83а могат да се продават само на фондова борса и организиран извънборсов пазар. Акции на дружество по чл. 83а могат да се заменят само срещу държавни ценни книжа или акции на друго такова дружество.

(3) Ограниченията по ал. 2 не се прилагат, когато страните по сделката са физически лица.

Чл. 83в. Общото събрание на дружество по чл. 83а може да приеме решение по чл. 194, ал. 2 и чл. 195 от Търговския закон с мнозинство 3/4 от представения капитал, ако на заседанието присъства или е представен най-малко 3/4 от капитала, а при условията на чл. 227, изречение второ от Търговския закон - най-малко 1/2 от капитала.

Чл. 83г. (1) Дружеството по чл. 83а престава да бъде публично с отписване от регистъра на Комисията, ако:

1. за това е взето решение от годишното общо събрание на дружеството, и

2. броят на неговите акционери към момента на провеждане на общото събрание е под петдесет.

(2) След отписване от регистъра акциите на дружеството по ал. 1 не могат да бъдат търгувани на фондова борса."

§ 5. Заглавието на глава осма се изменя така:

"Търговия на фондова борса и организиран извънборсов пазар на ценни книжа".

§ 6. Създава се чл. 89а:

"Чл. 89а. (1) Ценни книжа могат да се приемат за търговия на организиран извънборсов пазар при условията и по реда на неговия правилник.

(2) Организиран извънборсов пазар по смисъла на този закон е пазар на ценни книжа, който:

1. функционира на базата на установени правила за достъп, за приемане на ценни книжа, за извършване на търговия, за разкриване на информация;

2. осигурява на членовете си равен достъп до пазарна информация и равни условия за участие в търговията;

3. изгражда единна система за неприсъствена търговия.

(3) За извършване на дейност като организиран извънборсов пазар се изисква писмено разрешение от Комисията.

(4) За неуредените въпроси относно организирания извънборсов пазар се прилагат съответно разпоредбите за фондовата борса и борсовата търговия, с изключение на чл. 19, 21, чл. 22, ал. 1, т. 6 и ал. 2, чл. 23, ал. 1, т. 1, чл. 31, ал. 2, чл. 33, 34, 35, 36, 37, чл. 84, ал. 1 и 3."

§ 7. В чл. 142 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "нарушение на" се добавя "чл. 2, ал. 2", след думите "чл. 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83" се добавя "83а, ал. 2, чл. 83б, ал. 2, чл. 83г, ал. 2", след думите "чл. 85, 86, 87, 89" се добавя "чл. 89а, ал. 3", а думите "200 хил. до 1 млн. лв." се заменят с думите "от 2 млн. до 10 млн. лв."

2. В ал. 2 думите "500 хил. до 2 млн. лв." се заменят с думите "от 5 млн. до 20 млн. лв."

3. В ал. 3 думите "1 млн. до 5 млн. лв." се заменят с думите "от 10 млн. до 50 млн. лв."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 8. (1) Акциите на заварените дружества по чл. 83а, включително дружествата, които са били включени в програмата за приватизация чрез инвестиционни бонове по реда на глава осма от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия, както и дружествата по Закона за приватизационните фондове, са безналични поименни и за тях чл. 185, ал. 2, изречение второ от Търговския законно се прилага, като не е необходимо в уставите на тези дружества да се вписват промените.

(2) Акциите по ал. 1, които към момента на влизане на този закон в сила не са били безналични, не могат да се прехвърлят до извършване на регистрацията по ал. 3.

(3) Дружествата по ал. 1 са длъжни в едномесечен срок от влизане на този закон в сила да подадат документи за регистриране на емисиите си от акции в централния депозитар. Централният депозитар открива сметки за безналични акции на лицата, които притежават налични акции, срещу тяхното представяне. Книгата на акционерите на тези дружества се води от централния депозитар.

(4) Дружествата по ал. 1 са длъжни в едномесечен срок от влизане на този закон в сила да подадат заявление по образец за регистрирането им в Комисията по ценните книжа и фондовите борси). Централният депозитар предоставя на Комисията идентификационните номера (ISIN) на емисиите от акции на дружествата по ал. 1.

(5) Разпоредбите по ал. 1 и 2 не се отнасят за акции по чл. 5, ал. 2, чл. 18 и чл. 35, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия.

(6) За нарушения по ал. 1, 2, 3 и 4 се прилага разпоредбата на чл. 142, ал. 1.

§ 9. До възникването на организиран извънборсов пазар сделките с акции на дружествата по чл. 83а, ал. 1 могат да се извършват само чрез инвестиционни посредници.

Законът е приет от XXXVIII Народно събрание на 1 април 1998 г. и е подпечатан с държавния лечат.

Промени настройката на бисквитките