Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 109 от 18.XII

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ДАНЪК ВЪРХУ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ (ОБН., ДВ, БР. 153 ОТ 1998 Г.; ПОПР., БР. 1 ОТ 1999 Г.; ИЗМ., БР. 44, 62, 64, 103 И 111 ОТ 1999 Г., БР. 63, 78 И 102 ОТ 2000 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ДАНЪК ВЪРХУ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ (ОБН., ДВ, БР. 153 ОТ 1998 Г.; ПОПР., БР. 1 ОТ 1999 Г.; ИЗМ., БР. 44, 62, 64, 103 И 111 ОТ 1999 Г., БР. 63, 78 И 102 ОТ 2000 Г.)

В сила от 1 януари 2002 г.

Обн. ДВ. бр.109 от 18 Декември 2001г.

§ 1. В чл. 14, ал. 1 се създава т. 8:

"8. прехвърлянето на права върху програмни продукти от регистрирани производители (местни юридически лица, неперсонифицирани дружества или еднолични търговци) или от представител на чуждестранен производител, когато мястото на изпълнение е извън територията на страната, а осъщественият износ е заплатен от получателя в пълен размер и е постъпил в местна банка."

§ 2. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 6 думите "доплащане за" се заменят с "пряко доплащане до себестойността на".

2. В т. 10 цифрата "4" се заменя с "3".

3. Създават се т. 16, 17 и 18:

"16. "регистриран производител или представител на чуждестранен производител" са лицата, регистрирани в данъчната администрация при условия и по ред, определени в правилника за прилагане на закона;

17. "ДДС-сметка" е доброволна особена банкова сметка на лице, регистрирано по този закон, открита в търговска банка с разрешението и под контрола на данъчната администрация, по която се получават или плащат средства от начисления от или на титуляря данък върху добавената стойност; тази сметка не може да служи като обезпечение и със средствата по нея не могат да се плащат задължения към бюджета или към трети лица, освен за задължения по този закон; условията и редът за откриване и използване на "ДДС-сметката" се определят с правилника за прилагане на закона;

18. "щателно и документирано издирване" означава издирването от органите на Министерството на вътрешните работи да е извършено чрез централния бюлетин и при посочване на конкретните данни и места за издирване, резултатите от което се прилагат към данъчния акт."

§ 3. В чл. 22, ал. 1, т. 5, буква "а" накрая се добавя "както и прехвърляне на права върху програмни продукти".

§ 4. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 накрая се поставя запетая и се добавя "с изключение на случаите, когато се извършват доставки на стоки по чл. 23 от Закона за тютюна и тютюневите изделия".

2. В ал. 5 думите "стойността на" се заменят с "данъчната основа при".

§ 5. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "страните" се поставя запетая и се добавя "увеличена с дължимите данъци и такси по прехвърлянето".

2. В ал. 2 след думите "транспортното средство" се поставя запетая и се добавя "определена по реда на чл. 33 от Закона за местните данъци и такси".

3. В ал. 3, т. 4 накрая се добавя "с изключение на услуги, финансирани и субсидирани от държавния или общинските бюджети, чиято цена е определена с решение на общинския съвет".

§ 6. В чл. 31, ал. 2 след думите "митни сборове" се добавя "такси, вноски".

§ 7. В чл. 41 т. 1, 2 и 3 се отменят.

§ 8. В чл. 46 думата "капитала" се заменя с "имуществото".

§ 9. В чл. 49, ал. 1 след думата "стоки" се добавя "с изключение на акцизните".

§ 10. В чл. 52, ал. 1 след думата "доставката" се добавя "на културни ценности".

§ 11. В чл. 54 накрая се поставя запетая и се добавя "както и в случаите по чл. 92".

§ 12. В чл. 59 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 5 се отменя.

2. Точка 6 се изменя така:

"6. се внасят безвъзмездни помощи, с изключение на акцизни стоки, предоставени на учебни, лечебни и здравни заведения, както и на научни, културни, просветни и социални организации на бюджетна издръжка и юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи общественополезна дейност и вписани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност при Министерството на правосъдието, министерства, ведомства и други държавни и общински органи: Българския червен кръст, Агенцията за чуждестранна помощ;".

3. В т. 11 след думите "леки автомобили" се добавя "с обем на двигателя до 1800 куб. см и с мощност на двигателя до 100 к. с.".

4. Точка 12 се отменя.

§ 13. В чл. 64 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Правото на приспадане на данъчен кредит за получателя на доставката е налице и когато регистрирано лице (негов доставчик) не е изпълнило задължението си по ал. 1, т. 2, в случаите, когато данъчното задължение е платено по "ДДС сметка" на доставчика."

§ 14. В чл. 65 се създават ал. 4, 5, 6, 7, 8 и 9:

"(4) Когато данъчен орган установи, че ревизираното лице или негови доставчици са извършили действия с цел да избягнат или осуетят прилагането на този закон, за да получат облага или данъчно предимство, данъчният орган отказва правото на приспадане на данъчен кредит по такъв начин и в размер, че да се премахнат всички облаги или данъчни предимства на всяко лице, което пряко е получило облага или данъчно предимство, доколкото тези облаги или данъчни предимства не са премахнати по реда на чл. 109, ал. 1 - 10 от Данъчния процесуален кодекс.

(5) Действията на лице или лицата по ал. 4 са извършени, ако:

1. е налице сделка (доставка), по която доставчик или получател е лице, което не съществува или осъществява търговска дейност без съдебна или данъчна регистрация;

2. ревизираният данъчен субект, негов доставчик, техните представители или лице за получаване на данъчни съобщения не могат да бъдат открити след щателно и документирано издирване от данъчните органи на посочен от тях данъчен адрес;

3. е налице сделка (доставка), по която доставчикът не е начислил данък в предвидените в съответния закон срокове;

4. лице е начислило данък, без да са налице основания за това;

5. данъчен субект възпрепятства или осуетява данъчните органи при осъществяване на правомощията им по начин, непозволяващ извършването на данъчна ревизия или проверка;

6. лице не е издало данъчен документ, когато по закон се предвижда задължение за това;

7. са издадени документи с невярно съдържание;

8. е извършена сделка (доставка) по цени, отклоняващи се от пазарните с повече от 25 на сто, или по цени, при които заложените норми на печалба се различават значително от обичайните за дейността.

(6) Установяването на обстоятелствата по ал. 5, начисляването на данъка или отказването на правото на приспадане на данъчен кредит по ал. 4 се извършва от данъчния орган с данъчен ревизионен акт.

(7) При наличие на обстоятелство по ал. 5 правото на приспадане на данъчен кредит е налице, ако до датата на започване на данъчната ревизия с данъчен ревизионен акт е отказано правото на приспадане на данъчен кредит на доставчика или на някои от предходните доставчици.

(8) При установяване на обстоятелства по ал. 4 данъчният орган е длъжен да открие данъчно ревизионно производство по чл. 109 от Данъчния процесуален кодекс спрямо лицата, за които са установени тези обстоятелства.

(9) Не е налице данъчно предимство или облага, когато размерът на дължимия данък е платен по "ДДС сметка"."

§ 15. В чл. 67, ал. 1 думите "лицето е получило" се заменят с "е издадена", а думите "данъчен период" се заменят с "или в един от следващите три данъчни периода".

§ 16. В чл. 77, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 2 думата "четири" се заменя с "три".

2. Точка 4 се изменя така:

"4. в случай, че резултатът по т. 2 е данък за възстановяване, регистрираното лице може да прави искане до данъчния орган за възстановяване на сумата или да продължи приспадането през следващите данъчни периоди; в тримесечен срок от датата на подаване на искането данъчният орган прихваща сумата от други установени и неизплатени данъчни задължения или я превежда на лицето;".

3. В т. 5 думите "четирите" и "четири" се заменят съответно с "трите" и "три".

4. В т. 6 думата "четиримесечен" се заменя с "тримесечен".

§ 17. В чл. 91е се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Туроператорът или туристическият агент има право на 65 на сто от данъчния кредит за получените доставки на стоки и услуги, от които туристът се възползва пряко при продажбата в чужбина от лицензиран туроператор или туристически агент на туристически пакет по смисъла на Закона за туризма, който ще се ползва в страната от чуждестранно лице, което няма седалище или обект на територията на страната и не е регистрирано по този закон и за който е получено плащане на територията на страната.

(3) Документите за доказване на продажбата в чужбина от лицензиран туроператор или туристически агент на туристически пакет по смисъла на ал. 2 се регламентират в правилника за прилагане на закона."

§ 18. В чл. 93, ал. 5 думите "за данъчния период, в който са получени" се заменят с "но не по-късно от 3 месеца след издаването на документа".

§ 19. В чл. 94, ал. 3 думите "чл. 8, ал. 1" се заменят с "чл. 7".

§ 20. В чл. 97, ал. 3 думите "чл. 8, ал. 1" се заменят с "чл. 7".

§ 21. В чл. 116, ал. 2, т. 2 се правят следните изменения:

1. Буква "б" се изменя така:

"б) регистрираният данъчен субект, негов представител (акредитиран представител) или лице за получаване на данъчни съобщения не могат да бъдат открити след щателно и документирано издирване от данъчните органи на посочен от тях данъчен адрес".

2. Буква "в" се отменя.

§ 22. В чл. 117, ал. 3, изречение второ думите "заявление за промяна на данни" се заменят с "декларация".

§ 23. В чл. 119, ал. 5 думата "четирите" се заменя с "трите".

§ 24. В чл. 122, ал. 2 накрая се добавя "при условията на чл. 119".

§ 25. В чл. 124, ал. 1 думите "равен на левовата равностойност на един милион щатски долара" се заменят с "петстотин хиляди лева".

§ 26. В чл. 125 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 накрая се поставя запетая и се добавя "при което не е налице доставка по повод преминаването на собствеността върху активите от преобразуващото се лице към правоприемника".

2. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Лицата, регистрирани по този закон на основание, посочено в този член, могат да прекратят регистрацията си на основание чл. 117, ал. 1 след изтичането на 18 месеца от регистрацията им, освен в случаите на прекратяване на независимата икономическа дейност."

§ 27. В чл. 130 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Събраната по реда на ал. 1 информация се счита за ново обстоятелство при определянето на правата и задълженията на лицето по този закон."

§ 28. В чл. 131 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Данъчния процесуален кодекс" се заменят със "Закона за административните нарушения и наказания".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Актовете за нарушение се съставят от данъчните органи, а наказателните постановления се издават от главния данъчен директор или от упълномощено от него длъжностно лице."

§ 29. Член 132 се изменя така:

"Чл. 132. (1) Данъчно задължено по този закон лице, което е задължено, но не се регистрира в установените по този закон срокове, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в двойния размер на неначисления данък за изпълнените от лицето облагаеми доставки за периода от възникване на задължението за регистрация до датата на регистрацията по този закон, но не по-малко от 500 лв.

(2) Данъчно задължено по този закон лице, което е задължено, но не се дерегистрира в установените по този закон срокове, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 1000 до 5000 лв."

§ 30. В чл. 136 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) след думата "период" се добавя "или използва в счетоводството си документи с невярно съдържание, подправени или неистински документи, водещи до определяне на данъка в по-малък размер", а думите "1000 лв." се заменят с "10 000 лв.";

б) създава се изречение второ: "Тези обстоятелства се доказват от административнонаказващия орган."

2. В ал. 2 думите "2000 лв." се заменят с "20 000 лв.".

§ 31. В чл. 137 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Лице, което не издаде касова бележка (фискален бон) или наруши реда и начина за регистриране или въвеждане в експлоатация, или отчитане, или сервизно обслужване на фискалните устройства, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, в размер от 100 до 500 лв., или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци в размер от 200 до 10 000 лв."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) В случаите по ал. 1 физическото лице, което фактически е било длъжно да издаде касова бележка (фискален бон) приеме плащане, без да издаде такава, се наказва с глоба от 100 до 500 лв."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:

"(3) При повторно нарушение по ал. 1 размерът на глобата е от 500 до 2500 лв., а на имуществената санкция - от 500 до 20 000 лв."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

§ 32. Член 145 се отменя.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 33. Тримесечният срок по чл. 77 се прилага за данъка за възстановяване, отнасящ се за данъчните периоди след 1 януари 2002 г.

§ 34. В Закона за Държавния архивен фонд (обн., ДВ., бр. 54 от 1974 г.; изм., бр. 63 от 1976 г., бр. 35 от 1977 г., бр. 55 от 1987 г. и бр. 12 от 1993 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 3, ал. 1 след думата "звукозаписи" се добавя "или магнитни носители на документи" и думите "или копие" се заменят с "копие или на технически, включително магнитни носители".

2. В чл. 10, ал. 4:

а) съюзът "и" се заменя със запетая, а думата "организациите" се заменя с "организациите и юридическите лица";

б) създават се т. 7 и 8:

"7. технически, включително магнитни носители на документи, въведени в предвидените от закона случаи - 20 години;

8. документи, въведени на технически, включително магнитни носители, при спазване на условията, предвидени в закона - 3 месеца от въвеждането им."

3. В чл. 14, ал. 1 след думата "граждани" се добавя "и юридически лица".

4. В чл. 14а:

а) в ал. 1 след думата "документи" се поставя запетая и се добавя "на технически, включително на магнитни носители";

б) в ал. 2 след думата "документи" се поставя запетая и се добавя "на технически, включително на магнитни носители".

§ 35. В Данъчния процесуален кодекс (обн., ДВ, бр. 103 от 1999 г.; бр. 29 от 2000 г. - Решение № 2 на Конституционния съд от 2000 г.; изм., бр. 63 от 2000 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 85:

а) в ал. 2, изречение първо думата "магнитни" се заменя с "технически", а накрая се добавя "или от лице - търговец или неперсонифицирано дружество, което е или е било съконтрагент на ревизирания субект по търговска сделка", а в изречение второ след думата "компютрите" се добавя "и техническите носители";

б) създават се ал. 3 и 4:

"(3) Когато данъчният субект реши да ползва магнитни носители за електронно архивиране на счетоводна документация, той е длъжен да уведоми за това данъчната дирекция по регистрация, преди да започне използването на магнитни носители.

(4) Документите се архивират върху два отделни технически носителя, като единият се съхранява от данъчния субект, а вторият се изпраща в тридневен срок от датата на архивирането на данъчната дирекция по регистрация."

2. В чл. 109 ал. 11-14 се отменят.

§ 36. Законът влиза в сила от 1 януари 2002 г.

Законът е приет от ХХХIХ Народно събрание на 5 декември 2001 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките