Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 12 от 7.II

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ ЗА ФИНАНСОВО СЪТРУДНИЧЕСТВО (2001 Г.) (Ратифицирана със закон, приет от ХХХIХ Народно събрание на 21 декември 2002 г. - ДВ, бр. 120 от 200

 

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ ЗА ФИНАНСОВО СЪТРУДНИЧЕСТВО (2001 Г.)

(Ратифицирана със закон, приет от ХХХIХ Народно събрание на 21 декември 2002 г. - ДВ, бр. 120 от 2002 г. В сила от 13 януари 2003 г.)

Издадена от Министерството на икономиката

Обн. ДВ. бр.12 от 7 Февруари 2003г., изм. ДВ. бр.77 от 25 Септември 2007г.

Правителството на Република България

и правителството на Федерална република Германия,

в духа на съществуващите приятелски отношения между Република България и Федерална република Германия,

желаейки да укрепят и да задълбочат тези приятелски отношения чрез финансово сътрудничество в духа на партньорството,

съзнавайки, че подържането на тези отношения е основа на тази спогодба,

възнамерявайки да допринесат за социалното и икономическото развитие в Република България,

позовавайки се на експертните разговори от 16 - 18 май 2001 г.,

се споразумяха за следното:


Член 1

(1) Правителството на Федерална република Германия предоставя на правителството на Република България или на други получатели, които да се изберат съвместно от двете правителства, възможността да получат от Кредитния институт за възстановяване (Кредитанщалт фюр видерауфбау), Франкфурт на Майн, невъзвръщаеми средства за финансиране в размер 7.669.378,22 EUR (словом: седем милиона шестстотин шестдесет и девет хиляди триста седемдесет и осем 22/100 евро, за информация: 15.000.000,-- DM) за следните проекти, ако след проведена проверка бъде установена годността им за насърчаване:

1. Кредитна програма за малки и средни предприятия 4.090.335,05 EUR (словом: четири милиона деветдесет хиляди триста тридесет и пет 05/100 евро, за сведение: 8.000.000,-- DM).

Предвидено е средствата за първото им използване да бъдат препратени за тригодишен срок пряко на банката "ProCredit Bank", която да отпуска от тях кредити на малки и средни предприятия. След изтичането на трите години средствата ще бъдат преведени на Насърчителната банка или на друга българска институция, която да се определи от българското правителство съвместно с Кредитния институт за възстановяване. Там средствата трябва да се ползват по принципа на револвинг в продължение на най-малко 10 до 12 години с цел рефинансиране на търговски банки, които от тях да отпускат кредити на малки и средни предприятия.

2. Мост на река Дунав Видин - Калафат 2.045.167,52 EUR (словом: два милиона четиридесет и пет хиляди сто шестдесет и седем 52/100 евро, за сведение: 4.000.000,-- DM).

3. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2007 г., в сила от 29.05.2007 г.) Оборудване на центрове за професионално образование 1.533.875,64 EUR (словом: един милион петстотин тридесет и три хиляди осемстотин седемдесет и пет 64/100 евро, за сведение: 3.000.000,-- DM).

(2) Посочените в ал. 1 проекти могат при взаимно съгласие между правителството на Федерална република Германия и правителството на Република България и с оглед на правните процедури на двете страни да бъдат заменени с други проекти.

(3) Ако правителството на Федерална република Германия по-късно предостави на правителството на Република България възможността да получи от Кредитния институт за възстановяване допълнителни средства за финансиране на посочените в ал. 1 проекти, се прилага тази спогодба.


Член 2

Използването на посочените в чл. 1, ал. 1, т. 2 и 3 суми, условията за тяхното предоставяне, както и редът на възлагането на поръчките се определят с договорите, които трябва да се сключат между Кредитния институт за възстановяване и получателите на средствата за финансиране и за които се прилагат действащите във Федерална република Германия правни разпоредби. Съгласието за отпускане на посочената в чл. 1, ал. 1 сума отпада, ако в срок 8 години след годината на даването на съгласие не са били сключени съответните договори за финансиране. За тези суми срокът приключва с изтичането на 2009 г.


Член 3

Правителството на Република България освобождава Кредитния институт за възстановяване от всички данъци и други държавни налози, които се събират в България във връзка със сключването и провеждането на посочените в чл. 2 договори.


Член 4

Във връзка с произтичащите от предоставянето на средствата за финансиране на транспорт на хора и стоки по море и въздух правителството на Република България оставя на пътниците и доставчиците свободен избор на транспортните предприятия, няма да взема мерки, които изключват или усложняват равноправното участие на транспортните предприятия със седалище във Федерална република Германия, и при необходимост издава необходимите за участието на тези транспортни предприятия разрешителни.


Член 5

Тази спогодба влиза в сила от деня, в който правителството на Република България уведоми правителството на Федерална република Германия, че са изпълнени предпоставките за влизането в сила на спогодбата според националното законодателство. Меродавен е денят на получаването на уведомлението.


Съставена в София на 4 септември 2002 г. в два оригинални екземпляра, всеки на български и на немски език, като всеки текст има еднаква сила.


Промени настройката на бисквитките