Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 265 от 11.XI

ЗАКОН ЗА НАЦИОНАЛИЗИРАНЕ НА ТОВАРНИ ПЛАВАТЕЛНИ СЪДОВЕ

 

ЗАКОН ЗА НАЦИОНАЛИЗИРАНЕ НА ТОВАРНИ ПЛАВАТЕЛНИ СЪДОВЕ

Обн. ДВ. бр.265 от 11 Ноември 1948г.

С еднократно действие


Част първа.
ПРЕДМЕТ И ОБЕМ НА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА

Чл. 1. Национализират се и стават собственост на държавата всички товарни кораби, шлепове, танкери и влекачи, собственост на частни физически или юридически лица, обществени и държавни смесени предприятия, с вместимост - на морето от 40 бруто регистър тона и нагоре, а на Дунава от 30 бруто регистър тона и нагоре или с двигатели от 50 конски сили и повече, както и всички дълбачки за вадене на пясък и чакъл.

Заедно с плавателните съдове, национализират се и всички съоръжения, резервни части и материали, предназначени за ремонта и експлоатацията им, собственост на притежателите на съдовете.


Чл. 2. Изключват се от обсега на настоящия закон плавателните съдове и другите съоръжения и материали на кооперациите и онези, които са чуждестранна държавна собственост, намираща се под действието на чл. 24 от Договора за мир с България от 10 февруари 1947 година.


Чл. 3. Задълженията, тежащи върху съдовете, записани в актовете за поданство, се поемат от държавата само до размера на стойността на съдовете, определена съгласно Закона за еднократния данък върху имуществата.


Част втора.
ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

Чл. 4. На собствениците на национализираните съдове, съоръжения, резервни части и материали държавата плаща обезщетение в размер и по реда, определени в Закона за национализация на частни индустриални и минни предприятия и правилника за приложението му.

Неоценените имущества към датата на подаването на декларациите по Закона за еднократния данък върху имуществата се оценяват от комисия, назначена от министъра на железопътните, автомобилните и водните съобщения в състав: представител на Министерството на железопътните, автомобилните и водните съобщения, представител на Министерството на финансите и представител на предприятието, което получава имуществото. Решенията на комисията се утвърждават от министъра на железопътните, автомобилните и водните съобщения.

Не се заплаща наем за фактически заетите и национализирани съдове, съоръжения и материали по чл. 1 от закона, за времето от заемането им до влизането на закона в сила.


Част трета.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 5. Национализираните съдове се предават под опис, заедно с всички принадлежности, съгласно чл. 1 от настоящия закон на Министерството на железопътните, автомобилните и водните съобщения, респективно на обособените на самоиздръжка предприятия при същото министерство - Българско речно плаване, Български морски флот и Експлоатация на пристанищата.

Предават се също така съответно и всички плавателни съдове, които са станали държавна собственост по силата на други закони.


Чл. 6. Екипажите, обслужващи национализираните съдове се считат стопански мобилизирани и са задължени да работят до освобождаването им от съответните директори на държавните предприятия, на които са предадени съдовете.


Чл. 7. Постановленията на Закона за национализация на частните индустриални и минни предприятия и правилникът за неговото приложение, доколкото не противоречат на този закон, се прилагат и при национализацията на плавателните съдове и др. съоръжения и материали, като на министъра на железопътните, автомобилните и водните съобщения се дават всичките права, които министърът на индустрията и занаятите има по силата на Закона за национализация на частните индустриални и минни предприятия.

Законът за национализиране на товарни плавателни съдове е приет от Великото народно събрание, 3-о заседание, на 3 ноември 1948 г. Утвърден е с Указ № 1572 от 6 ноември 1948 г., като изпълнението му се възлага на министъра на железопътните, автомобилните и водните съобщения.


Промени настройката на бисквитките