Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 91 от 14.X

НАРЕДБА № I-213 ОТ 17 СЕПТЕМВРИ 2003 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА, ЗАДАЧИТЕ И ДЕЙНОСТТА НА ДОМОВЕТЕ ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ НА ПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА

 

НАРЕДБА № I-213 ОТ 17 СЕПТЕМВРИ 2003 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА, ЗАДАЧИТЕ И ДЕЙНОСТТА НА ДОМОВЕТЕ ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ НА ПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Обн. ДВ. бр.91 от 14 Октомври 2003г., отм. ДВ. бр.84 от 17 Октомври 2006г.

Отменена с § 1 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № IЗ-1695 от 26 септември 2006 г. за организацията, функциите и дейността на домовете за временно настаняване на пълнолетни лица - ДВ, бр. 84 от 17 октомври 2006 г.


Глава първа.
ОРГАНИЗАЦИЯ И ЗАДАЧИ НА ДОМОВЕТЕ ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ НА ПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА

Чл. 1. Тази наредба урежда организацията, задачите и дейността на домовете за временно настаняване на пълнолетни лица, наричани по-нататък за краткост "домовете".


Чл. 2. Домовете са специализирани заведения в системата на Министерството на вътрешните работи за осъществяване на превантивна дейност, приемане и настаняване в тях на пълнолетни лица, които водят скитнически живот или се занимават с просия.


Чл. 3. (1) Домовете се откриват и закриват със заповед на министъра на вътрешните работи след съгласуване с общината по местонахождението им и с общините, чиито територии ще обслужват.

(2) Домовете обслужват райони, определени със заповед на министъра на вътрешните работи.

(3) Цялостната дейност по стопанисване и управление на материалната база на дома се обезпечава финансово от общината по местонахождение на дома и общините, чиито територии той обслужва.

(4) Началникът на дома ежегодно изготвя разчет за необходимите финансови и материални средства по издръжката на дома, който чрез директорите на териториалните структурни звена на МВР се внася за утвърждаване и включване в бюджета на съответната община.


Чл. 4. Домовете се ръководят от началник, който организира цялостната дейност на дома и отговаря за неговото финансово и материално състояние.


Чл. 5. Основни задачи на домовете:

1. приемане и настаняване на лица, които водят скитнически живот или се занимават с просия;

2. оказване на методическа помощ на структурните звена на МВР за противодействие срещу скитничеството и просията;

3. изясняване на причините и условията за скитничество и просия, поведението и начина на живот на настанените лица;

4. оказване на съдействие за приемане на настанените лица при необходимост в лечебно-профилактични и други медицински заведения, в заведения за социални грижи, както и при поставяне под запрещение или връщането им на постоянното местоживеене;

5. оказване медицинска помощ на настанените.


Чл. 6. При изпълнение на възложените им задачи служителите в домовете взаимодействат и координират работата си със структурните звена на Национална служба "Полиция" и други служби на МВР, с държавни органи и организации, министерства, ведомства и обществени организации.


Чл. 7. Вътрешният ред в домовете се определя с правилник, утвърден от директора на Национална служба "Полиция".


Глава втора.
РЕД ЗА ПРИЕМАНЕ, НАСТАНЯВАНЕ И ПРЕСТОЯВАНЕ НА ЛИЦА В ДОМОВЕТЕ

Чл. 8. Пълнолетните лица, които водят скитнически живот или се занимават с просия, се приемат и настаняват в дома, в района на който са намерени, на основание чл. 83, ал. 1 ЗМВР.


Чл. 9. В домовете не могат да бъдат настанявани:

1. лица в явно безпомощно състояние и с тежки наранявания, нуждаещи се от специализирана медицинска помощ;

2. стари и немощни хора и лица с физически недъзи, които не могат да се обслужват сами;

3. български граждани и чужденци, занимаващи се с проституция, наркомания, незаконно пребиваващи в страната, бежанци или такива, на които е наложена забрана за напускане на страната;

4. малолетни и непълнолетни лица.


Чл. 10. (1) Доведените лица за настаняване в дома се приемат само когато са представени следните документи:

1. мотивирано искане за настаняване, изготвено от началника на структурното звено, на чиято територия е констатирана проявата, или определен от него служител;

2. докладна записка от служител на МВР, в която се поддържат фактическите и юридическите основания за настаняването;

3. констативни и предупредителни протоколи или други документи, изготвени от служители на МВР, установяващи проявите на скитничество и просия.

(2) Приетите в дома лица се записват от дежурния служител в дневник за приети и настанени лица.

(3) Началникът на дома изготвя мотивирано предложение за настаняване.

(4) Предложението за настаняване се утвърждава от районния прокурор по местонахождение на дома след предоставяне на документите по ал. 1.

(5) След утвърждаване на предложението лицето се настанява в дома със заповед на директора на териториалната служба на МВР. Заповедта се издава в срок до 24 часа от приемането му. В заповедта се отбелязва, че на лицето не могат да бъдат ограничени други права освен правото на свободно придвижване.

(6) За всяко настанено в дома лице се попълва от дежурния служител или друго длъжностно лице регистрационна карта, която се подписва от началника на дома. Настаняването на лице изрично се отбелязва в дневника по ал. 2.


Чл. 11. (1) На приетите в дома се извършва личен обиск. За намерените и иззети вещи се съставя протокол в три екземпляра, единият от които се прилага към вещите, вторият се предава на лицето, а третият се прилага към документите, съпровождащи лицето.

(2) Иззетите от настанените лица вещи се съхраняват по ред, определен от началника на дома.


Чл. 12. На приетите в дома се извършва медицински преглед, резултатите от който се отразяват в амбулаторна карта.


Чл. 13. Приетите лица се настаняват в отделно помещение, където престояват до идването на началника на дома или служителя, който го замества.


Чл. 14. (1) Началникът на дома разпределя приетите лица по спални помещения и определя работата, която ще извършват по поддържането на хигиената и вътрешния ред.

(2) При разпределение на лицата отделно се настаняват:

1. мъжете от жените;

2. скитащите или просещите от една и съща скитаща или просеща група;

3. възрастни хора и лица с физически недъзи;

4. чужденци от български граждани.


Чл. 15. (1) Самоличността на доведените лица се установява съобразно чл. 68 ЗМВР.

(2) При необходимост служителите в дома извършват действия по идентификация на доведените лица по реда на чл. 69 ЗМВР.

(3) Данните, необходими за изясняване на самоличността и поведението на настанените в домовете лица, както и за местата, където са отсядали, се събират от проведени беседи и разговори с лицата, които са ги довели в дома, с техни близки от структурните звена на МВР по местоживеене и местопребиваването им, чрез свидетели-очевидци и от други източници.


Чл. 16. Лицата се настаняват с облекло и други тоалетни принадлежности (халати, чехли, кърпи и др.) на дома и след привеждането им в добро хигиенно и санитарно състояние.


Чл. 17. След приемането на всяко лице се извършва хигиенно обслужване и дезинфекция и дезинсекция на облеклото на опаразитените и заразно болните лица, като при необходимост се иска съдействието на съответните дезинфекционни, дезинсекционни, дератизационни (ДДД) станции на териториален принцип и ХЕИ - МТОСО - МВР, в София.


Чл. 18. За лицата с умствени отклонения, които системно водят скитнически живот или се занимават с просия, се изготвят писмени предложения до съответния окръжен прокурор за поставянето им под запрещение съгласно чл. 5 от Закона за лицата и семейството.


Чл. 19. За скитащите и просещи лица, за които има данни, че са извършили престъпление или че има образувано наказателно производство, се уведомяват съответната териториална служба на МВР и прокуратурата.


Чл. 20. На настанените в дома чужденци без документи за самоличност, които водят скитнически живот или се занимават с просия, се оказва съдействие за снабдяване с документи за самоличност и други документи, свързани с престоя, доброволно напускане, експулсирането им от страната или получаване статут на бежанци чрез службите за административен контрол на чужденците, дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи и Националното бюро за териториално убежище и бежанците.


Чл. 21. Срокът за престой в дома е до 30 денонощия в зависимост от времето, необходимо за настаняването им в болници, интернати, домове за стари хора и инвалиди, поставянето им под запрещение или изпълнението на принудителните административни мерки спрямо чужденци, настанени в тях.


Чл. 22. (1) Престоят в дома се прекратява с писмена заповед на директора на териториалната служба на МВР.

(2) С писмена заповед се прекратява престоят в дома и на лице, спрямо което не следва да се приложи мярка по чл. 83 ЗМВР. Лицето се освобождава незабавно.


Глава трета.
ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА НАСТАНЕНИТЕ В ДОМОВЕТЕ ЛИЦА

Чл. 23. (1) Лицата, настанени в домовете, имат право на:

1. храна по оклад, утвърден от министъра на вътрешните работи;

2. ползване на облекло, обувки, спални и тоалетни принадлежности по нормативи, утвърдени от министъра на вътрешните работи съгласувано с министъра на финансите;

3. медицинска помощ, която включва първични (при настаняване) и вторични медицински прегледи и лечение при амбулаторни условия;

4. достъп до преса, електронни медии и книги;

5. свиждане, кореспонденция и колетни пратки;

6. предоставяне на възможност да уведоми близките си незабавно след настаняването;

7. обжалване законността на настаняването им.

(2) Началникът на дома може да забрани свиждане или кореспонденция с отделно лице, когато съществува опасност то да окаже вредно влияние върху настанения.

(3) Свиждане с адвокати и представители на други институции се осигурява за получаване на документи за самоличност, визи и други документи, както и за обжалване на индивидуални административни актове и други действия.

(4) По искане на посолства или консулски служби се осигуряват безпрепятствено срещи с настанени лица - граждани на държавата, която представляват.

(5) Обжалването за настаняването се извършва по реда на Закона за административното производство.


Чл. 24. Настанените в домовете лица са длъжни:

1. да спазват дневния режим и правилата за вътрешния ред в дома;

2. да изпълняват законосъобразните разпореждания на длъжностните лица в дома;

3. да опазват инвентара на дома.


Чл. 25. (1) На лицата, настанени в домовете, се забранява:

1. да напускат дома без разрешение на началника;

2. да внасят и държат при себе си вещи, с които могат да застрашат своя живот или живота на други лица; при наличие на такива те се отделят в отделен пакет, който се съхранява при дежурния служител;

3. да внасят в дома и да употребяват спиртни напитки, наркотични или други упойващи вещества;

4. да устройват или да участват в забранени игри.

(2) Който грубо нарушава установения вътрешен ред в дома, може да бъде изолиран с писмена заповед на началника на дома в единично помещение за срок до 3 денонощия.


Чл. 26. Забранява се използването на настанените в домовете лица за работа от какъвто и да било вид, безплатно или срещу заплащане от физически или юридически лица.


Чл. 27. Надзорът за законност върху дейността на домовете се осъществява от прокуратурата по правилата на териториалната компетентност.


Глава четвърта.
МАТЕРИАЛНО-БИТОВО, ФИНАНСОВО ОСИГУРЯВАНЕ И ОПЕРАТИВНА ОТЧЕТНОСТ В ДОМОВЕТЕ

Чл. 28. (1) Домовете се устройват в специално построени или подходящо приспособени сгради, отговарящи на санитарно-хигиенните и други специфични изисквания, с дворно място и ограда. За целта се изисква предварително съгласуване с ХЕИ - МВР, или териториалната ХЕИ на Министерството на здравеопазването.

(2) Във всеки дом в зависимост от нуждите и личния състав трябва да има:

1. кабинет на началника;

2. стая за инспекторите;

3. кабинет на лекаря и манипулационна;

4. стая за дежурния служител;

5. спални помещения;

6. единични помещения за изолиране (изолатор);

7. помещения за предварително престояване с отделен санитарен възел;

8. кухня с трапезария;

9. санитарно-изолационни стаи;

10. хигиенно-битови помещения (умивални, бани, тоалетни) - отделно за настанените лица и за персонала;

11. складови и други административно-стопански помещения.

(3) Спалните помещения в домовете се обзавеждат с необходимия инвентар и пособия.

(4) Кабинетът на лекаря и манипулационната се оборудват и обзавеждат по нормативите на Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи.

(5) Прозорците на домовете се укрепват с метални решетки или телена мрежа.

(6) Вратите на спалните помещения се укрепват с метални решетки и заключващи устройства.


Чл. 29. Домовете имат собствен печат и щемпели по установените образци в системата на МВР.


Чл. 30. (1) В домовете се води следната документация и архив:

1. книга за приемане и предаване на дежурството;

2. книга за приети и настанени лица;

3. регистрационна карта за настанено лице;

4. картотека на престоялите в дома лица;

5. амбулаторна книга;

6. магазинна, партидна книга, разходни ведомости и други отчетни форми съгласно Инструкция № I-39/26.IV.1994 г. за отчетността на материалните средства в МВР, доп. с № I-53/10.III.1997 г.;

7. дневник за входяща и изходяща кореспонденция;

8. дневник за свижданията на настанените лица.

(2) Картотеката на престоялите в дома лица се създава чрез регистрационните карти за настанените лица, подредени по азбучен ред.

(3) Образците на регистрационната карта, книги, дневници и други документи, които се водят в домовете, се определят от директора на Национална служба "Полиция".


Чл. 31. Регистрационните карти на лицата, които са настанени в домовете, се съхраняват 5 години от датата на последното настаняване на съответното лице, а останалите книги, дневници и други документи - 3 години след приключването им, след което се унищожават по съответния ред.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 84 от Закона за Министерството на вътрешните работи (обн., ДВ, бр. 112 от 1997 г.; бр. 29 от 1998 г. - Решение № 3 на Конституционния съд от 1998 г.; изм., бр. 70, 73, 153 от 1998 г.; бр. 30 и 110 от 1999 г., бр. 1 и 29 от 2000 г., бр. 28 от 2001 г., бр. 45 и 119 от 2002 г., бр. 17 и 26 от 2003 г.) и отменя Наредба № 20 от 1978 г. за организацията, задачите и дейността на домовете за временно настаняване на пълнолетни лица.


§ 2. В тримесечен срок от издаването на наредбата директорът на Национална служба "Полиция" да предложи на министъра на вътрешните работи Заповед за утвърждаване на типови бланки по прилагане на наредбата.


§ 3. В тримесечен срок от издаването на наредбата директорът на Национална служба "Полиция" да издаде правилник за вътрешния ред в домовете за временно настаняване на пълнолетни лица.


§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на директора на Национална служба "Полиция" и на директорите на териториални служби на МВР.


Промени настройката на бисквитките