Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 13.XII

НАРЕДБА № 1 ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ СЧЕТОВОДСТВА В СТОПАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

 

НАРЕДБА № 1 ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ СЧЕТОВОДСТВА В СТОПАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.19 от 7 Март 1980г., отм. ДВ. бр.103 от 13 Декември 1991г.

Отменена с параграф единствен, т. 5 от Наредба № 2 за отменяне на наредби на Министерството на финансите - ДВ, бр. 103 от 13 декември 1991 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба урежда правилата за организиране на централизирани счетоводства в стопанските организации в съответствие с изискванията за концентрация и специализация на производството и усъвършенствуване управлението на икономиката.


Чл. 2. Наредбата се прилага във всички социалистически организации без бюджетните учреждения към народните съвети, които прилагат утвърдените "Модели за единни бюджетни счетоводства и филиали към тях в системата на народните съвети", и без Българската народна банка и Държавната спестовна каса.


Чл. 3. Централизираното счетоводство на стопанската организация е форма за организация на счетоводната дейност, при която съществуващите самостоятелни счетоводни служби към поделенията и централното управление на стопанската организация се обединяват в единно счетоводство, което изпълнява задачите на счетоводната отчетност общо за цялата стопанска организация при оптимално осигуряване на предварителния и текущия контрол, своевременна управленческа информация и ефективно използуване труда на счетоводния апарат в централата и поделенията й.


Чл. 4. С изграждането и функционирането на централизираното счетоводство на основата на икономическия подход се усъвършенствува счетоводната отчетност, поевтинява се финансово-счетоводната дейност и се повишава ефективността й чрез:

1. централизация на финансово-счетоводната дейност в стопанската организация;

2. внедряване на прогресивни методи и форми за отчитане на стопанската дейност с помощта на съвременна изчислителна техника;

3. повишаване ролята на предварителния, текущия и последващия вътрешен финансов контрол и икономически анализ;

4. разширяване и задълбочаване прилагането на вътрешната стопанска сметка във всички производствени звена - цехове, участъци, бригади и др.


Чл. 5. При централизирането на счетоводната отчетност се създават условия за: подобряване организацията на работата, повишаване производителността на труда на счетоводните работници, чрез компетентно и квалифицирано ръководство, на счетоводната дейност, подобряване специализацията на счетоводните кадри, широко прилагане и по-ефективно използуване изчислителната техника, повишаване качеството на счетоводно-отчетната и контролната работа, премахване на дублирането в отчетната дейност, по-пълно използуване на материалните, финансовите и трудовите ресурси, повишаване равнището на управленческата дейност и др.


Раздел II.
ЗАДАЧИ НА ЦЕНТРАЛИЗИРАНОТО СЧЕТОВОДСТВО

Чл. 6. (1) Основните задачи на централизираното счетоводство са:

1. подобряване на първичната отчетност посредством използуването на съвременни методи и технически средства;

2. своевременно и точно счетоводно отразяване на всички стопански операции;

3. създаване на необходимите условия за опазване на социалистическата собственост чрез организиране и провеждане на ефективен предварителен и текущ контрол;

4. отчитане резултатите от дейността на производствените звена, обособени на вътрешна стопанска сметка, при използуване на научно обоснована нормативна база;

5. системно разкриване на вътрешните производствени резерви чрез задълбочаване на контролната и аналитичната работа;

6. осигуряване на предпоставки за ускоряване на разплащанията при спазване на Наредба № 3 за плащанията (ДВ, бр. 18 от 1976 г., изм., бр. 34 от 1977 г.) при нормативно установения момент за отчитане на реализацията;

7. осигуряване на необходимата отчетна информация за осъществяване оперативното управление на поделенията и производствените звена, както и за нуждите на вишестоящите органи и организации;

8. изучаване и внедряване на нашия и чуждия положителен опит по прилагането на прогресивни методи, форми и технически средства за усъвършенствуване на счетоводната отчетност, анализа и контрола;

9. непрекъснато повишаване на квалификацията на счетоводните кадри;

10. ускорено внедряване на механизацията и автоматизацията на финансово-счетоводната дейност.

(2) Правата и задълженията на главния счетоводител на централизираното счетоводство се уреждат с Наредбата за главните счетоводители (ДВ, бр. 37 от 1972 г.) и Постановление № 38 на Министерския съвет от 1978 г. за повишаване ролята на главния счетоводител в управлението на социалистическите организации (ДВ, бр. 67 от 1978 г.).

(3) Ръководителите на направленията отговарят за своевременното и качествено изпълнение на възложените им задачи с вътрешен правилник за разпределение на работата в централизираното счетоводство.


Чл. 7. (1) В изпълнение на своите задачи отчетно-контролните групи:

1. осигуряват предварителен, текущ и последващ вътрешен финансов контрол върху стопанските операции, свързани с движението на стоково-материалните ценности, разчетите, работната заплата, разходването на паричните средства, съблюдаването на финансовата дисциплина и др.;

2. приемат и проверяват първичните документи относно тяхното правилно попълване и оформяне, извършват контировка и шифровка на същите документи и осигуряват предаването им, включително и на технически носители, за по-нататъшно обработване;

3. осъществяват и аналитично отчитане на някои сметки, възложено им от централизираното счетоводство;

4. съдействуват за правилното прилагане и отчитане резултатите от вътрешната стопанска сметка съгласно утвърдените правила в поделението;

5. осигуряват получаването на обработената информация, анализирането и предаването й на ръководствата на поделенията, отчетно-контролните групи и съответните длъжностни лица в сроковете, регламентирани с графика за документооборота;

6. организират и провеждат заедно със специалисти от поделението и централизираното счетоводство инвентаризациите на стопанските средства в нормативно установените срокове и ред, както и други задачи, възложени им от централизираното счетоводство.

(2) Правата и задълженията на ръководителите на отчетно-контролните групи се определят с вътрешен правилник за разпределение на работата в централизираното счетоводство.


Раздел III.
СТРУКТУРА И ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛИЗИРАНОТО СЧЕТОВОДСТВО

Чл. 8. Централизираното счетоводство е самостоятелна структурна единица в управлението на стопанската организация. То се изгражда на базата на съществуващите счетоводни служби в системата на стопанската организация.


Чл. 9. (1) При организиране на централизираното счетоводство поделенията на стопанската организация запазват оперативно-стопанската си самостоятелност и работят на вътрешна стопанска сметка.

(2) По преценка на горестоящата организация оперативно-стопанската самостоятелност на поделенията може да бъде сведена до производствено-технологична.


Чл. 10. Числеността на персонала на централизираното счетоводство се определя съобразно обема и сложността на финансово-счетоводната работа, равнището на механизация и автоматизация на отчетните процеси, отчетно-контролните и анализаторски функции, възложени на счетоводството, и др.


Чл. 11. Централизираното счетоводство се ръководи от главен счетоводител, който се назначава и освобождава от ръководителя на горестоящата организация при спазване разпоредбите на Постановление № 38 на Министерския съвет от 1978 г. за повишаване ролята на главния счетоводител в управлението на социалистическите организации и Наредба № 1 за назначаване чрез конкурс на главни счетоводители (ДВ, бр. 31 от 1979 г.).


Чл. 12. (1) В централизираното счетоводство се създават направления, организирани на функционален, предметен или смесен признак, съобразно големината, сложността и особеностите на обектите на отчитане, както и задачите, които се възлагат на счетоводството.

(2) В зависимост от обема на счетоводно-отчетната и контролната работа в поделенията се формират отчетно-контролни групи или отделни контрольори, влизащи в състава на централизираното счетоводство. По преценка на главния счетоводител една отчетно-контролна група може да обслужва две или повече териториално близки поделения или вместо на отчетно-контролни групи (контрольора) задачите по събирането, оформянето и предаването на документите в счетоводството се възлагат като допълнителни на друго длъжностно лице от поделението.

(3) Отчетно-контролните групи се ръководят от главен специалист или специалист, който има правомощия на главен счетоводител. В отчетно-контролните групи се включват специалисти по счетоводна отчетност, касиери, отчетници по труда и др., чиято численост се определя съобразно обема на отчетната работа.

(4) Ръководителите на отчетно-контролните групи се назначават и освобождават от ръководителя на стопанската организация по предложение на главния счетоводител на централизираното счетоводство съгласувано с ръководителя на съответното поделение.


Чл. 13. Нивото, на което се извършва централизацията на счетоводната отчетност в дадена стопанска организация, се определя от спецификата, сложността и обема на работата, както и от броя на поделенията и тяхната териториална отдалеченост.


Чл. 14. (1) В зависимост от отрасловите, организационните и структурните особености на отчетната единица, степента на механизация и автоматизация на отчетността централизираното счетоводство може да се организира по една от следните форми:

1. централизация на счетоводната отчетност само на част от поделенията, а в останалите териториално отдалечени поделения се запазват самостоятелни счетоводни служби и отделен баланс;

2. централизирано отчитане цялостната дейност на някои поделения на стопанската организация, а в останалите - централизирано отчитане само на определени обекти (основни средства, материали, готова продукция, реализация и др.), като за необходимите обекти в тези поделения се водят отделни счетоводни сметки, включително съставяне на оборотна ведомост;

3. пълно централизиране на счетоводната отчетност, при което цялата счетоводна документация от производствените и други поделения се представя и осчетоводява в централизираното счетоводство, включително и чрез използуване на съвременни средства за предаване на данните.

(2) Съобразно конкретните условия в стопанската организация могат да се ползуват и други форми за организиране на централизирано счетоводство при доказана ефективност и съгласие на Министерството на финансите.


Раздел IV.
ИЗГРАЖДАНЕ НА ЦЕНТРАЛИЗИРАНО СЧЕТОВОДСТВО

Чл. 15. При изграждането на централизираното счетоводство е необходимо да се създадат следните условия:

1. централизиране на финансовото планиране, методологичната работа по счетоводната отчетност, вътрешния финансов контрол, вътрешната стопанска сметка, анализа на стопанската дейност и машинната обработка на икономическата информация;

2. осигуряване в максимална степен изпълнението на програмите по механизация и автоматизация на финансово-счетоводната дейност съгласно Постановление № 52 на Министерския съвет от 1977 г. за ускоряване механизирането и автоматизирането на финансово-счетоводната дейност (ДВ, бр. 60 от 1977 г.), Постановление № 37 на Министерския съвет от 1978 г. за оперативната информация по селското стопанство, създаване на Инспекция по реколтата при Комитета по единна система за социална информация, внедряване Националния регистър на документите и автоматизиране и механизиране на финансово-счетоводната дейност и за определяне заплатите на старшите научни сътрудници и научните сътрудници в организациите за научно обслужване и внедряване (ДВ, бр. 65 от 1978 г., попр., бр. 98 от 1978 г.).


Чл. 16. Изграждането на централизираното счетоводство в стопанската организация се предшествува от задълбочен анализ, при който се отбелязват отрицателните моменти в съществуващата организация, възможностите за централизация и очакваните резултати. Въз основа на резултатите от анализа се разработва система за подготвителни мероприятия, осигуряващи изграждането и функционирането на централизираното счетоводство, като:

1. определяне на конкретната структура и организация на централизираното счетоводство съобразно възприетите форми и степени на централизация, задачите и функциите, които се възлагат на централизираното счетоводство, механизирането и автоматизирането на финансово-счетоводната дейност, взаимоотношенията на централизираното счетоводство във и извън системата на стопанската организация и др.;

2. разработване и утвърждаване на следните актове, съобразени с новата организация на счетоводната отчетност:

а) вътрешен правилник за документооборота при централизирана организация на счетоводната отчетност;

б) наредба за организиране на вътрешния финансов контрол, с която се диференцират задачите по контрола с оглед засилване и задълбочаване на ролята и ефективността му;

в) правила за вътрешната стопанска сметка;

г) вътрешен правилник за разпределение на работата в централизираното счетоводство;

3. осигуряване на необходимите помещения и работни места за нуждите на централизираното счетоводство доставяне на необходимата организационна и изчислителна техника и др.;

4. провеждане на курсове за запознаване и подготовка на счетоводния, отчетническия и друг персонал със задачите, произтичащи от новата организация на счетоводната отчетност.


Чл. 17. (1) Решение за централизиране на счетоводната отчетност на дадена стопанска организация се взема от горестоящата й организация (стопанско министерство, стопанско обединение, стопански комбинат и др.) въз основа на предложения на ръководствата на стопанската организация.

(2) Решението се оформя със заповед, в която се определят нивото и формата на централизация, датата, от която започва да функционира централизираното счетоводство, и др.


Раздел V.
МЕХАНИЗАЦИЯ И АВТОМАТИЗАЦИЯ

Чл. 18. Механизацията и автоматизацията на финансово-счетоводната дейност на централизираното счетоводство се извършват в съответствие с постановките на постановления на Министерския съвет: № 52 от 1977 г., № 37 от 1978 г. и № 39 от 1978 г. за ефективно използуване на изчислителната техника при автоматизацията на производството и управлението (ДВ, бр. 68 от 1978 г.).


Чл. 19. (1) Машинната обработка на отчетната информация и централизираното счетоводство се извършват в пунктовете за първична подготовка, обработване и предаване на информация, машинносметачни бюра, собствен информационно-изчислителен център, териториален или главен информационно-изчислителен център съобразно условията и възможностите на стопанската организация, като се ползуват разработените типови проекти.

(2) Машинносметачните бюра и пунктовете за първична подготовка, обработка и предаване на информацията са в състава на централизираното счетоводство.


Чл. 20. Преките връзки на централизираното счетоводство със съответното звено за машинна обработка на информацията се осъществяват от главния счетоводител или ръководителите на отчетно-контролните групи.


Чл. 21. За осигуряване на икономически ефект от централизацията на отчетността в стопанската организация, чиито поделения са разположени на територията на различни градове и окръзи, трябва да се изграждат комплексни автоматизирани системи за управление, интегрирана система за обработка на отчетната информация и широко използуване на средствата за дистанционно предаване на данни.


Раздел VI.
ВЗАИМООТНОШЕНИЯ НА ЦЕНТРАЛИЗИРАНОТО СЧЕТОВОДСТВО ВЪВ И ИЗВЪН СИСТЕМАТА НА СТОПАНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ

Чл. 22. За осъществяване на цялостната финансово-счетоводна дейност на стопанската организация при централизирано счетоводство на ръководителите на поделенията и на отчетно-контролните групи към тях се възлагат правилното оформяне на съответната документация по стопанските операции, контролът по достоверността на данните в документите, както и качественото и срочно извършване на инвентаризациите.


Чл. 23. (1) Централизираното счетоводство на стопанската организация задължително осигурява на ръководителите на поделенията навременна и точна управленческа информация през отделните отчетни периоди.

(2) Поделенията със самостоятелни счетоводства и обособени на отделен баланс могат при съгласие с БНБ да ползуват разплащателни и заемни банкови сметки и пряко да договорят банков заем.


Чл. 24. Съставянето на платежно-разчетните ведомости за заплатите на работниците и служителите и тяхното изплащане се извършва в централизираното счетоводство или в подразделенията съобразно обема на работата и териториалното им разположение.


Чл. 25. (1) Вноските в бюджета по схемата за образуване и разпределение на общия доход се начисляват и внасят от централизираното счетоводство, а данъкът върху оборота - от звеното, в което се отчита реализацията.

(2) Местните данъци и такси се внасят по принадлежност в съответния общински народен съвет от централизираното счетоводство или от подразделенията с обособени счетоводни служби.


Чл. 26. Отчитането на дейността на стопанската организация с централизирано счетоводство се извършва централно чрез съставяне и представяне на единен счетоводен отчет и баланс. Когато в системата на стопанската организация има подразделения, обособени на отделен баланс, техните отчети и баланси се включват в отчета и баланса на стопанската организация.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Стопанските министерства и централните стопански ведомства ежегодно разработват план-програма за централизиране на счетоводната отчетност в стопанските организации, координирана с програмата за механизация и автоматизация на финансово-счетоводната дейност в системата им. Отчитането на изпълнението на тази план-програма задължително се включва в обяснителната записка към годишния счетоводен отчет.


§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 41 от Закона за финансовия контрол.


Промени настройката на бисквитките