Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 56 от 29.VI

АНЕКС ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФОНД ЗА ЦЕЛИТЕ НА ИСПА (РАТИФИЦИРАН СЪС ЗАКОН, ПРИЕТ ОТ ХХХIХ НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА 21 АПРИЛ 2004 Г. - ДВ, БР. 37 ОТ 2004 Г. В СИЛА ОТ ДАТАТА НА ПОДПИСВАНЕТО МУ - 9 ФЕВР

 

АНЕКС ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФОНД ЗА ЦЕЛИТЕ НА ИСПА

(Ратифициран със закон, приет от ХХХIХ Народно събрание на 21 април 2004 г. - ДВ, бр. 37 от 2004 г. В сила от датата на подписването му - 9 февруари 2004 г.)

Обн. ДВ. бр.56 от 29 Юни 2004г.

Този анекс е в изменение на Меморандума за разбирателство за използване на Националния фонд за целите на ИСПА, подписан между Европейската общност и Република България.


Член 1

Промяна на член 4 "Заявяване на средства от Комисията"

Параграф 1 се променя, както следва:

"§ 1. Първата вноска от предварителното финансиране ще бъде прехвърлена от Комисията в Националния фонд след подписването на Финансовия меморандум от бенефициента, при положение че условията, включени в чл. 13 (банкови сметки), са били изпълнени. Това първо плащане не може да надхвърли 10 % от цялата стойност на средствата за проект. Остатъкът се изплаща при подписване на първия договор, т.е. първия договор за работа. По принцип правилото е предварителното финансиране да бъде до 20 % от помощта по ИСПА."

Параграф 2 се променя, както следва:

"§ 2. Заявките за предварително финансиране и последващи трансфери на средства следва да се утвърждават и одобряват от Националния ръководител и се предоставят на Комисията за одобрение и превеждане на сумите. Следва да се използват платежни искания заедно с информация по фактурите, съпътстващи исканията, и информация за проверките и упражнения контрол, както е описано във Финансовия меморандум по ИСПА. Исканията за последващи трансфери следва да се представят по правило три пъти годишно - към първи март, към първи юли и към първи ноември най-късно."

Параграф 6 се променя, както следва:

"§ 6. Националният фонд ще отчита всички трансфери на средства, преведени от Комисията в полза на изпълнението на проектите, подпомагани по ИСПА."


Член 2

Промяна на член 14 "Поръчки"

Параграф 1 се променя, както следва:

"§ 1. Всички договори, необходими за прилагането на Финансовия меморандум, се възлагат, като се използват процедурите и стандартните документи, определени и последно публикувани от Европейската комисия за извършването на външни дейности. В изключителни случаи (например, засягащи националната сигурност), както е предвидено в чл. 164 на Финансов регламент № 1605/25.VI.2002 г., вътрешноправните разпоредби за обществени поръчки могат да бъдат използвани за даден Финансов меморандум."

Параграф 2 се променя, както следва:

"§ 2. На базата на конкретен случай Комисията може да одобри отклонение от стандартните документи, определени и последно публикувани от Европейската комисия за извършването на външни дейности след проверка от Управителния комитет на ИСПА."


Член 3

Всички други клаузи и условия на оригиналния Меморандум за разбирателство за използване на Националния фонд за целите на ИСПА остават непроменени.


Брой на екземплярите

Член 4

Анексът за изменение на Меморандума за разбирателство за използване на Националния фонд за целите на ИСПА се изготвя в два еднообразни екземпляра на български и на английски език.


Влизане в сила

Член 5

Анексът за изменение на Меморандума за разбирателство за използване на Националния фонд за целите на ИСПА влиза в сила, след като е подписан от двете страни.


Промени настройката на бисквитките