Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 53 от 24.VI

ПРАВИЛНИК ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ЗЕМИТЕ НА ГОРСКИЯ ФОНД

 

ПРАВИЛНИК ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ЗЕМИТЕ НА ГОРСКИЯ ФОНД

ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 479 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 16.06.1952 Г.

Обн. ДВ. бр.53 от 24 Юни 1952г.

Загубил значение - виж Закона за горите (обн. - Изв., бр. 89 от 7 ноември 1958 г.) и правилника за приложението му (обн. - Изв., бр. 2 от 6 януари 1961 г., отм. - ДВ, бр. 24 от 25 март 1975 г.)


I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Всички гори са изключителна държавна собственост (чл. 5 от Закона за собствеността).

Гора в смисъла на настоящия правилник е всяка земя, обраснала или засадена с горски дървета и храсти с площ по-голяма от 1 декар.

Горският фонд обхваща гори, поляни, ливади, просеки, скали, морени, опожарени гори, голини, опороени и работни земи с плитки и ерозирани почви с наклон над 15°, сипеи, площи, заети от сгради в горите, и места за временни складове, високопланински и горски пасища, езера, пътища, земи, заети от държавни горски пояси, и др., определени и одобрени по реда на раздели V и VI от настоящия правилник. От тези площи горските и високопланинските пасища, ливадите и поляните могат да се оставят за селскостопанско ползуване - паша и сенокос.


Чл. 2. Управлението и стопанисването на горския фонд се извършва от Управлението на горското стопанство при Министерския съвет.

По изключение може да се отстъпва управлението и стопанисването на части от горския фонд и на други учреждения, предприятия или организации.


Чл. 3. Управлението на горското стопанство има право на контрол върху частите от горския фонд, които се намират под управлението и стопанисването на други ведомства и министерства.


Чл. 4. Включването и изключването на гори и работни земи в и от горския фонд става с решение на Министерския съвет по доклад на Управлението на горското стопанство.


Чл. 5. По доклад на Управлението на горското стопанство Министерският съвет определя кои гори и земи в землището на всяко населено място подлежат на включване в горския фонд. Когато се предвижда включване на работни земи към горския фонд, проектът се внася в Министерския съвет от Управлението на горското стопанство съвместно с Министерството на земеделието.


Чл. 6. Отделянето и ползуването на земи от горския фонд за държавни учреждения и предприятия, за кооперативни и обществени организации, а също превръщането на горски земи в друг вид стопанства се извършва с решение на Министерския съвет по доклад на Управлението на горското стопанство.

Молителите отправят конкретни и мотивирани искания чрез съответните министерства, централни ведомства или висшестоящи организации до Управлението на горското стопанство. Това последното излиза по всички искания с предложение до Министерския съвет.

Гори и горски земи, които се изключват от горския фонд, се усвояват по начин и в срок, определени с решение на Министерския съвет.


Чл. 7. Определяне на земите на горския фонд става отделно по землища на населените места.


Чл. 8. За поддържането на водите в изворите на реките, за предпазване на населените места и полските имоти от вредните атмосферни влияния, за предпазване на почвите от ерозия и за задоволяване нуждите на народното стопанство от дървен строителен и горивен материал запазват се от съществуващите гори в землищата на населените места следните минимални проценти на лесистост спрямо площта на цялото землище:

а) в чисто полските населени места - 5%, включително горските пояси;

б) в планинските райони и водосборните басейни на язовирните реки - 60%;

в) в предпланинските и хълмистите райони - 25% .


Чл. 9. За землища, където горският фонд е определен и са издадени постановления по силата на чл. 20 от отменения Закон за горите, тези постановления остават в сила, като при нужда се правят съответните изменения.


Чл. 10. Когато при определяне земите на горския фонд се включват кооперативни и на други обществени организации или частни лица гори и земи, последните се отчуждават с решение на Министерския съвет за включване на земите в горския фонд и собствениците им се обезщетяват по реда на Закона за стопанисване и ползуване на горите.

Държавата придобива собствеността и владението на имота от датата на решението на Министерския съвет.

Собствениците на имоти, които са включени в горския фонд, се уведомяват за това писмено от съответното горско стопанство в месечен срок от датата на решението на Министерския съвет.


Чл. 11. Работни земи, овощни и розови градини и лозя, включени в горския фонд, до тяхното залесяване могат да се отдават под наем за селскостопанско ползуване на ТКЗС, ДЗС и граждани с разрешение на Управлението на горското стопанство.


II. ЗЕМИ, ПОДЛЕЖАЩИ НА ВКЛЮЧВАНЕ В ГОРСКИЯ ФОНД

Чл. 12. В горския фонд се включват следните гори и земи:

а) всички земи, заети от гори, чиято площ е по-голяма от един декар и които се намират вън от чертите на населените места, независимо от това дали са били включени досега или не в предмета на горското стопанство;

б) всички незалесени земи, намиращи се във вътрешността на горите: поляни, горски пасища, ливади, просеки, скали, морени, опожарени гори, голини, опороени земи и работни земи с плитки и ерозирани почви с наклон над 15°, сипеи, площите, заети от сгради в горите, и местата за временни складове;

в) високопланинските пасища;

г) обезлесените, ерозираните и опороените земи извън границите на горите, непригодни за използуване с друг вид трайни култури и чието залесяване е наложително с оглед спиране ерозията на почвата, укрепяване на пороите, регулиране водния режим на реките, независимо от големината на площта им;

д) земите, заети от държавните горски пояси;

е) маломерните работни земи под 5 декара, разпръснати из вътрешността на горите, независимо от качеството на почвата и наклона на терена, които са предвидени за залесяване.


III. РЕД ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ЗЕМИТЕ НА ГОРСКИЯ ФОНД

Чл. 13. При определяне земите на горския фонд в землището на дадено населено място, с оглед правилното организиране на блоковете работни земи при цялостното земеустройство на ТКЗС и ДЗС, по границите между горския фонд и обработваемите земи се допуска да се изключват земи от горския фонд и включват в него слабо производителни обработваеми земи.

Също така по предложение на органите на държавния поземлен фонд могат да се включат в горския фонд земи, които се числят към поземления фонд, но са слабо производителни или непригодни за използуването им със земеделски култури, независимо от това дали граничат или не със съществуващите гори.


Чл. 14. При цялостно определяне земите на горския фонд в землището на дадено населено място се посочват:

а) съществуващите гори и горски земи;

б) работните земи, предвидени за включване в горския фонд;

в) земите, предвидени за изключване от горския фонд;

г) категорията на горите, включени в горския фонд;

д) на кого е предоставено управлението и стопанисването на горите.


IV. ИЗКЛЮЧВАНЕ НА ГОРИ И ДРУГИ ГОРСКИ ЗЕМИ ОТ ГОРСКИЯ ФОНД

Чл. 15. От земите на горския фонд могат да се изключат гори и други горски земи при следните случаи:

1. земи, годни за превръщането им в работни земи с трайно земеделско ползуване, които се причисляват към държавния поземлен фонд.

Към тази категория земи спадат:

а) голите горски площи, годни за работни земи, с наклон под 10°;

б) гори с малоценни дървесни видове (келяв габър, върби, глог, дрян и др.), независимо от пълнотата им, с наклон под 10°;

в) гори с пълнота до 0,3, независимо от състава им, с наклон под 10°;

г) закелявели гори, независимо от състава и пълнотата им, с наклон под 10°;

З а б е л е ж к а. По горните букви могат да се изключват от горския фонд и земи с наклон над 10°, ако се подсигурят терасиране и други мероприятия за борба с ерозията.

д) горите с площ под 100 декара, намиращи се сред полските земи, нямащи водоохранно и защитно значение, независимо от състава и пълнотата им;

е) горите в равнинните райони, попадащи в напоителните мрежи, с площи, годни за интензивни селскостопански култури, независимо от състава и пълнотата им;

ж) гори и горски земи, подходящи за овощни градини, с наклон до 15° и с пълнота до 0,4, независимо от състава им.

За същата цел могат да се изключват от горския фонд и земи с наклон над 15° и с пълнота до 0,4, ако се подсигурят терасиране и други мероприятия за борба с ерозията;

2. земи за построяване на държавни и други обществени фабрики, заводи, минни обекти, сгради, дворове и др.;

3. земи за създаване на селища в горите;

4. земи за създаване на паркове край населените места;

5. земи, предвидени в чл. 13, ал. 1, на настоящия правилник.


Чл. 16. При всички изключвания от горския фонд трябва да се спазват съответният минимален процент на лесистост за землищата.

Не се разрешават изключвания на гори и горски площи от "Водоохранно-защитните гори", "Зелените зони", "Резерватите", "Поройните горски земи", "Държавните защитни горски пояси" и семенните бази.

По точки 2, 3, 4 и 5 на предходния член се изключват земи според нуждите, независимо от пълнотата, наклона и състава на горите, с изключение земите на резерватите, държавните горски пояси и защитните ивици край реките.


Чл. 17. За откриване на кариери, направа на просеки за далекопроводи, канали, пътища и жп линии, телефонни линии и др. се дава разрешение от Управлението на горското стопанство при Министерския съвет без тези площи да се изключват от горския фонд.


V. ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОЕКТИ ЗА ЦЯЛОСТНО ОПРЕДЕЛЯНЕ ЗЕМИТЕ НА ГОРСКИЯ ФОНД ЗА ДАДЕНО ЗЕМЛИЩЕ, ЗА ВИДОИЗМЕНЕНИЯ НА ОПРЕДЕЛЕНИЯ ГОРСКИ ФОНД И ЗА ИЗКЛЮЧВАНЕ НА ЗЕМИ ОТ ГОРСКИЯ ФОНД

Чл. 18. Управлението на горското стопанство възлага изработването на проекта за цялостното определяне земите на горския фонд за дадено землище на директора на съответното горско стопанство или на лесоустройствената служба, ако горите не са лесоустроени. Изработването на проектите става съвместно с представител на окръжния народен съвет на депутатите на трудещите се.

В случаите, когато се засягат частни имоти, на заинтересованите лица се съобщава за възражение в седемдневен срок от получаване на съобщението.

Проектът трябва да съдържа: карта на земите на горския фонд за съответното землище в мащаб 1:10 000, 1:20 000 или 1:25 000; опис на границите на земите за горския фонд, списък на включените в горския фонд работни земи; списък на работните земи, намиращи се във вътрешността на горите, които остават към поземления фонд, и списък на предвидените за изключване от горския фонд гори и горски земи. На картата се обозначават: предвидените за горския фонд земи, работните земи, които остават към поземления фонд; предвидените за изключване от горския фонд гори и горски земи, както и разграничаването на горите по категории.


Чл. 19. Когато за дадено землище се извършва цялостно земеустрояване преди започване на земеустроителните работи, комисията по чл. 25 на този правилник ведно с представител на земеустройствената служба предварително на самото място определя в общи черти разграничителните линии между държавния поземлен и горски фондове, горите, които следва да се изключат от горския фонд, и слабо производителните и други земи, които следва да се причислят към горския фонд.

В мотивиран протокол комисията прави своите предложения. Протоколът, след одобряването му от Управлението на горското стопанство и Министерството на земеделието, се предава на земеустройствената бригада за ръководство на земеустройствените работи за изпълнение. Земеустройствената бригада след приключване на земеустройствените работи представя на същата комисия окончателния проект за разграничаване на държавния поземлен фонд от горския фонд, за направените включвания и изключвания на земите от тези фондове, ведно с необходимите карти и описи по членове 18 и 22, за по-нататъшно разпореждане.


Чл. 20. За изработване карта на земите на горския фонд в дадено землище се използуват карти в мащаб 1:25 000 или 1:50 000: когато липсват такива карти, земите в проекта на горския фонд се измерват бусолно и се съставят необходимите карти.


Чл. 21. Площите на различните видове земи се установяват от картата на проекта чрез планиметриране или графическо изчисляване.


Чл. 22. Проектите за видоизменения в горския фонд в дадено землище и за изключвания на гори в землищата, където земите на горския фонд не са определени цялостно, се изработват от директора на съответното горско стопанство по искане на заинтересованото министерство, предприятие, ведомство и др.

Проектът за видоизменения трябва да съдържа копие от картата на горския фонд за съответното землище с нанесените върху нея предложени видоизменения, както и съответните списъци и описания. Предложените видоизменения се нанасят на картата чрез бусолни или други измервания.

Проектът за изключване на гори от горския фонд в землищата, където същият не е определен цялостно, трябва да съдържа: карта на комплекса гора, от която се предлага изключване, с обозначение върху нея границите и площта на предложените за изключване гори; описание на състава, състоянието, наклона и почвата на предвидените за изключване гори, целта, за която се изключват, на кого ще се предадат и мотивировка за целесъобразността на изключването.


Чл. 23. Границите на земите, определени за горски фонд, се затвърдяват на терена със стълбове, могили, окопи и други знаци от съответното горско стопанство или лесоустройствена служба.


Чл. 24. Проектите за цялостното определяне земите на горския фонд в землището на дадено населено място за видоизменения, за изключване на гори от горския фонд и искания за изключване се представят в съответното окръжно управление на горското стопанство заедно с възраженията на частните лица, ако са постъпили такива съгласно чл. 18 на настоящия правилник. В 10-дневен срок от постъпването на проектите, исканията и възраженията същите се разглеждат на места от комисия.


Чл. 25. За приемане на проектите за определяне земите на горския фонд за землището на дадено населено място, за видоизменения в определения горски фонд, за включване на земи в горския фонд и за изключване на земи от горския фонд председателят на управлението на горското стопанство назначава комисия в състав: председател - началникът на съответното окръжно управление на горското стопанство или негов заместник, и членове: директорът на съответното горско стопанство, представител на съответния окръжен народен съвет на депутатите на трудещите се, представител на местния народен съвет на депутатите на трудещите се и представители на ТКЗС и ДЗС, когато се засягат техните земи.

Тази комисия се назначава в началото на всяка година и действува през цялата година.

Пътните и дневните пари на членовете на комисията се заплащат от ведомството, към което служат.

Свикването на комисията става от началника на съответното окръжно управление на горското стопанство.


Чл. 26. За решенията си комисията съставя протокол, който заедно с проектите, чрез началника на съответното окръжно управление на горското стопанство, с мотивиран доклад се представя в Управлението на горското стопанство в срок от 5 дни след разглеждане на проектите.


VI. УТВЪРЖДАВАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ ЗА ЦЯЛОСТНО ОПРЕДЕЛЯНЕ ЗЕМИТЕ НА ГОРСКИЯ ФОНД ПО ЗЕМЛИЩАТА, ЗА ВИДОИЗМЕНЕНИЯ И ЗА ИЗКЛЮЧВАНЕ НА ГОРИ ОТ ГОРСКИЯ ФОНД

Чл. 27. Постъпилите в Управлението на горското стопанство проекти на комисията по чл. 25, след надлежна проверка в 10-дневен срок, се изпращат с доклад от председателя на Управлението на горското стопанство в Министерския съвет за одобрение.

Препис от решенията на Министерския съвет и проектите се изпращат от Управлението на горското стопанство до съответните началници на окръжните управления, горски стопанства и народни съвети на депутатите на трудещите се.


Промени настройката на бисквитките